COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 30.3.2022
COM(2022) 136 final
2022/0091(NLE)
Propunere de
DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI
de autorizare a Republicii Polone să aplice o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată
EXPUNERE DE MOTIVE
În conformitate cu articolul 395 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (denumită în continuare „Directiva TVA”), Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să aplice măsuri speciale de derogare de la dispozițiile directivei respective, în scopul simplificării procedurii de colectare a TVA sau al prevenirii anumitor forme de evaziune fiscală sau de fraudă.
Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 5 august 2021, Republica Polonă a solicitat autorizarea de a deroga de la articolele 218, 226 și 232 din Directiva TVA pentru a putea impune facturarea electronică obligatorie.
Ulterior, prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 9 februarie 2022, Polonia și-a modificat cererea. Astfel, Polonia solicită autorizația de derogare numai de la articolele 218 și 232 din Directiva TVA și precizează că obligativitatea facturării electronice nu s-ar aplica decât în cazul persoanelor impozabile stabilite pe teritoriul Poloniei.
În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva TVA, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisoarea din 21 octombrie 2021, cu privire la cererea înaintată de Polonia. Prin scrisoarea din 22 octombrie 2021, Comisia a notificat Poloniei faptul că dispune de toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.
1.CONTEXTUL PROPUNERII
•Temeiurile și obiectivele propunerii
Polonia a depus o cerere de derogare în temeiul articolului 395 din Directiva TVA pentru a fi autorizată să pună în aplicare o obligație de a emite facturi electronice, prelucrate prin intermediul sistemului național de facturare electronică (KSeF), pentru toate tranzacțiile care necesită emiterea unei facturi în conformitate cu legislația poloneză în materie de TVA. Prin scrisoarea din 8 februarie 2022, domeniul de aplicare al măsurii speciale a fost limitat la persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Poloniei.
În plus, persoanele impozabile vor avea obligația să transmită către KSeF informații specifice privind anumite tranzacții care nu necesită să fie documentate cu facturi emise în conformitate cu normele poloneze în materie de TVA, cum ar fi achizițiile intracomunitare de bunuri și prestările transfrontaliere de servicii. Întrucât aceste tranzacții nu necesită emiterea unei facturi în conformitate cu legislația poloneză în materie de TVA, această din urmă obligație nu implică o derogare de la Directiva TVA.
Polonia consideră că introducerea unei obligații generalizate de a emite facturi electronice ar aduce beneficii semnificative în ceea ce privește combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, simplificând totodată colectarea impozitelor. Punerea în aplicare a măsurii va accelera digitalizarea sectorului public. De asemenea, aceasta va contribui la creșterea gradului de automatizare a proceselor spre beneficiul persoanelor impozabile, înlesnind astfel respectarea obligațiilor fiscale. De exemplu, informațiile obținute prin intermediul facturării electronice vor permite precompletarea declarațiilor privind taxa pe valoarea adăugată și a declarațiilor recapitulative, precum și accelerarea rambursărilor de TVA.
Articolul 218 din Directiva TVA prevede obligația statelor membre de a accepta ca facturi toate documentele sau mesajele, atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Astfel, Polonia ar dori să obțină o derogare de la articolul din Directiva TVA menționat anterior, astfel încât numai documentele în format electronic să poată fi considerate facturi de către administrația fiscală poloneză.
Articolul 232 din Directiva TVA prevede că utilizarea unei facturi electronice face obiectul acceptării de către destinatar. Prin urmare, introducerea unei obligații de facturare electronică în Polonia necesită o derogare de la acest articol, astfel încât emitentul să nu mai fie nevoit să obțină consimțământul destinatarului pentru a trimite o factură electronică.
Polonia consideră, așadar, că obligația de a emite facturi electronice, împreună cu transmiterea de date suplimentare privind tranzacțiile, va îmbunătăți semnificativ capabilitățile analitice ale administrației fiscale. Aceasta va conduce la prevenirea și identificarea mai eficace a neregulilor, ceea ce va contribui la combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA. În special, administrația fiscală poloneză va putea verifica în mod automat concordanța dintre TVA declarată și cea plătită. De asemenea, se vor putea verifica mai rapid și cu o mai mare precizie cererile de rambursare a TVA depuse de contribuabili. Totodată, aceasta va completa alte măsuri instituite de Polonia pentru a combate frauda și evaziunea fiscală în domeniul TVA și pentru a moderniza sistemul de TVA, cum ar fi fișierul unic de audit în scopuri de TVA, mecanismul de plată defalcată, sistemul de analiză electronică a fluxurilor de capital (STIR) sau sistemul caselor de marcat electronice fiscale conectate online pentru monitorizarea sectorului comerțului cu amănuntul.
Obligația de facturare electronică va viza toate tranzacțiile efectuate de persoane impozabile stabilite pe teritoriul Poloniei pentru care, în prezent, este necesară emiterea unei facturi în conformitate cu Legea poloneză privind TVA. În plus, vor fi transmise către KSeF informații specifice privind anumite tranzacții pentru care emiterea unei facturi nu este necesară. Exemple în acest sens sunt achizițiile intracomunitare de bunuri și prestările transfrontaliere de servicii, în cazul cărora obligația de a plăti TVA în Polonia îi revine cumpărătorului sau beneficiarului serviciilor. Întrucât aceste tranzacții nu necesită emiterea unei facturi în conformitate cu legislația poloneză în materie de TVA, această din urmă obligație nu implică o derogare de la Directiva TVA. Transmiterea acestor informații va permite întocmirea declarațiilor de TVA și a declarațiilor recapitulative precompletate.
Obligația de a emite facturi electronice prin intermediul KSeF se va aplica tuturor contribuabililor stabiliți pe teritoriul Poloniei care desfășoară activități pentru care este necesară emiterea unei facturi pe teritoriul respectiv în conformitate cu normele poloneze în materie de TVA. Printre acestea se numără persoanele impozabile care beneficiază de scutirea pentru întreprinderi mici prevăzută la articolul 282 din Directiva TVA. Totuși, implementarea modelului obligatoriu de facturare electronică nu îi va afecta nici pe contribuabilii străini care nu au obligația de a se înregistra în scopuri de TVA în Polonia în legătură cu operațiunile intracomunitare sau cu prestările transfrontaliere de servicii pe care le derulează și nici pe contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA în Polonia, dar care nu sunt stabiliți pe teritoriul acesteia. Totodată, în cazurile menționate, aceasta nu va afecta nici dreptul clienților de a primi facturi pe suport de hârtie.
Persoanele impozabile vor putea emite și pune la dispoziție facturi electronice structurate utilizând KSeF. În acest sens, Ministerul de Finanțe din Polonia va oferi gratuit mai multe instrumente: aplicația online „e-Mikrofirma”, accesibilă prin smartphone și un formular web disponibil oricărui contribuabil conectat la e-Urząd (e-Office). Întreprinderile vor putea, de asemenea, să emită facturi electronice structurate utilizând software-ul lor financiar și contabil și să le transmită către KSeF prin intermediul unei interfețe de programare a aplicațiilor, după autorizarea relevantă. În acest scop, contribuabilii sau persoanele autorizate de aceștia nu vor trebui decât să se autentifice utilizând unul dintre mijloacele aflate la dispoziția publicului.
Facturile electronice vor trebui să fie validate de KSeF. Odată validată, factura electronică va fi considerată primită și va fi disponibilă automat pentru a fi citită sau descărcată de către destinatar. În cazul unei funcționări defectuoase a sistemului KSeF, pe site-ul web va apărea un mesaj referitor la indisponibilitatea sistemului. Pentru aceste cazuri, este prevăzută o procedură de urgență care să asigure prelucrarea rapidă a facturilor de către contribuabili. Astfel, întreprinderile vor putea emite facturi în propriul software contabil.
Polonia susține că această măsură va aduce beneficii persoanelor impozabile, cum ar fi un serviciu de stocare și arhivare a facturilor furnizat de administrație, eliminarea necesității de a imprima facturile și de a le introduce manual în sistemele contabile, imposibilitatea de a pierde facturile, automatizarea proceselor contabile și simplificarea obligațiilor fiscale și de raportare.
Pentru a reduce la minimum impactul acestei măsuri asupra persoanelor impozabile și pentru le a permite acestora să se adapteze fără probleme la regimul obligatoriu, Polonia a implementat un model voluntar de facturare electronică, în cadrul căruia este încă necesară acceptarea utilizării facturii electronice de către destinatar și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Anterior acestuia, începând din octombrie 2021, un program-pilot de facturare electronică a permis testarea sistemului în rândul antreprenorilor.
Având în vedere domeniul larg de aplicare al derogării, este important să se asigure monitorizarea necesară în cadrul acestei derogări și, în special, în ceea ce privește impactul măsurii asupra combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA și asupra persoanelor impozabile. În cazul în care Polonia ar dori să prelungească măsura de derogare, cererea de prelungire trebuie să fie însoțită de un raport cu privire la funcționarea măsurii. Acest raport ar trebui să conțină o evaluare a măsurii din perspectiva eficienței sale pentru lupta împotriva fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA și pentru simplificarea colectării impozitelor. Raportul ar mai trebui să includă o evaluare a impactului măsurii asupra persoanelor impozabile, în special în ceea ce privește creșterea, pentru acestea, a sarcinilor administrative și a costurilor de asigurare a conformității.
Se propune autorizarea derogării de la 1 aprilie 2023 până la 31 martie 2026.
•Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat
Articolul 218 din Directiva TVA acordă aceeași recunoaștere facturilor pe hârtie și celor electronice, stipulând că statele membre acceptă documentele sau mesajele pe suport de hârtie sau în format electronic ca facturi. În conformitate cu articolul 232 din Directiva TVA, utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar. Facturarea electronică obligatorie preconizată de Polonia ar deroga, într-adevăr, de la aceste două prevederi.
Derogarea poate fi autorizată în temeiul articolului 395 din Directiva TVA pentru simplificarea procedurii de colectare a TVA sau pentru prevenirea anumitor forme de evaziune fiscală sau de fraudă. Polonia a solicitat măsura de derogare cu scopul de a lupta împotriva fraudei și a evaziunii fiscale și de a simplifica colectarea impozitelor. Pe baza informațiilor furnizate de Polonia, derogarea este coerentă cu dispozițiile politicilor existente.
Autorizații similare care permit Italiei și Franței să deroge de la articolele 218 și 232 din Directiva TVA în vederea implementării facturării electronice obligatorii au fost acordate prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/593 a Consiliului și Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/133 a Consiliului.
În final, Comisia a adoptat în anul 2020 „Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: Plan de acțiune pentru o fiscalitate echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare”. Una dintre acțiunile avute în vedere în acest plan este adoptarea de către Comisie a unei propuneri legislative vizând modernizarea obligațiilor de raportare în materie de TVA. Astfel cum se arată în planul de acțiune, prezenta propunere ar trebui, printre altele, să contribuie la eficientizarea mecanismelor de raportare ce pot fi aplicate în cazul tranzacțiilor interne. În acest context, va fi examinată, de asemenea, necesitatea unei viitoare extinderi a facturării electronice. Prin urmare, derogarea solicitată de Polonia este aliniată la obiectivele urmărite de Comisie, astfel cum sunt prevăzute în planul de acțiune.
2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA
•Temei juridic
Articolul 395 din Directiva TVA.
•Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)
Având în vedere dispoziția din Directiva TVA pe care se întemeiază propunerea, principiul subsidiarității nu se aplică.
•Proporționalitatea
Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive.
Decizia se referă la o autorizare acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie o obligație.
Facturarea electronică obligatorie va atrage după sine o serie de schimbări pentru persoanele impozabile. Pentru a le ajuta să facă față situației, Polonia a instituit, începând cu 1 ianuarie 2022, un model voluntar de facturare electronică, precedat de un program-pilot de facturare electronică care permite testarea sistemului în rândul antreprenorilor. Totodată, Polonia va pune la dispoziție instrumente gratuite în vederea respectării obligației de facturare electronică, iar Ministerul Finanțelor și Administrația Fiscală Națională (AFN) vor desfășura o amplă campanie de informare pentru a familiariza contribuabilii cu noile norme privind facturarea TVA.
Persoanele impozabile care beneficiază de scutirea pentru întreprinderile mici, prevăzută la articolul 282 din Directiva TVA, sunt incluse în domeniul de aplicare al măsurii. Polonia consideră că această includere este justificată pentru a preveni evaziunea fiscală sau frauda în domeniul TVA. Autoritățile poloneze au identificat nereguli în ceea ce privește aplicarea scutirii de TVA pentru întreprinderile mici prin faptul că acestea nu au raportat toate tranzacțiile efectuate, precum și prin divizarea artificială a activităților întreprinderilor pentru a rămâne sub prag.
Mai mult, analizele efectuate de AFN arată că cea mai mare parte a fraudelor cu firme „fantomă” și a fraudelor comise prin intermediul facturilor false sunt realizate de întreprinderi din categoria microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii. Introducerea obligativității facturării electronice pentru astfel de întreprinderi va permite monitorizarea și identificarea mai eficace a acestor nereguli.
Polonia susține că lucrările pregătitoare desfășurate prin intermediul modelului voluntar de facturare electronică și instrumentele care vor fi puse la dispoziția contribuabililor pentru ca aceștia să se conformeze obligației, împreună cu avantajele și beneficiile care decurg din implementarea facturării electronice, vor absorbi în mare măsură investițiile pe care întreprinderile mici vor trebui să le realizeze pentru a-și adapta sistemele. Aceste investiții nu vor fi în niciun caz de ordin semnificativ, potrivit estimărilor autorităților poloneze.
De asemenea, derogarea este limitată în timp, iar în cazul în care Polonia dorește să prelungească măsura de derogare, trebuie întocmit un raport privind funcționarea și eficacitatea acesteia.
Prin urmare, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit, și anume combaterea evaziunii fiscale și simplificarea colectării impozitelor.
•Alegerea instrumentului
Instrumentul propus: Decizie de punere în aplicare a Consiliului.
În conformitate cu articolul 395 din Directiva TVA, derogarea de la normele comune în materie de TVA este posibilă numai cu autorizarea Consiliului, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei. O decizie de punere în aplicare a Consiliului este instrumentul cel mai adecvat, deoarece poate fi adresată unui singur stat membru.
3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI
•Evaluarea impactului
Facturarea electronică obligatorie va avea un impact atât asupra administrației fiscale, cât și asupra persoanelor impozabile.
Polonia anticipează că facturarea electronică obligatorie va contribui la consolidarea și modernizarea sistemului polonez de TVA, în vederea sporirii rezistenței acestuia la fraudă și alte nereguli. Aceasta va genera automatizare și va asigura un acces mai rapid la o gamă mai largă de date, îmbunătățind activitățile analitice ale administrației fiscale. Polonia estimează că facturarea electronică obligatorie va contribui la o creștere anuală a veniturilor bugetare cu aproximativ 1,8 miliarde PLN. Aceste venituri suplimentare vor fi obținute din diminuarea fraudelor în materie de TVA realizate prin intermediul firmelor „fantomă”, precum și din reducerea rambursărilor nejustificate de TVA. Polonia susține că acestea sunt estimări prudente, care nu iau în calcul veniturile potențiale generate de contribuția KSeF la detectarea altor nereguli legate de TVA, precum subraportarea distribuției cu amănuntul și creșterea colectării impozitelor pe profit.
Implementarea obligației generalizate de facturare electronică va genera costuri pentru bugetul de stat legate de crearea și întreținerea sistemului, precum și de infrastructura necesară pentru stocarea facturilor și de creșterea treptată a capacității analitice ca urmare a creșterii succesive a bazei de date. Potrivit estimărilor Poloniei, cheltuielile aferente introducerii și întreținerii KSeF în perioada 2021-2026 vor totaliza aproximativ 161,2 milioane PLN.
Persoanele impozabile vor suporta costuri ca urmare a introducerii facturării electronice obligatorii, legate în principal de necesitatea de a-și adapta sistemele contabile. Totuși, costul emiterii unei facturi utilizând KSeF va fi foarte scăzut, mult mai mic decât în cazul unei facturi pe suport de hârtie. Pentru a reduce aceste costuri, Ministerul Finanțelor din Polonia va pune la dispoziție instrumente gratuite pentru emiterea și prelucrarea facturilor electronice structurate.
Prin urmare, Polonia nu se așteaptă la costuri semnificative pentru persoanele impozabile, în special în comparație cu beneficiile pe care acestea le vor obține prin introducerea modelului de facturare electronică. Polonia susține că persoanele impozabile vor obține beneficii importante ca urmare a implementării facturării electronice obligatorii, cum ar fi un serviciu de stocare și arhivare a facturilor furnizat de administrație, dispariția necesității de a imprima facturile și de a le introduce manual în sistemele contabile, reducerea erorilor datorită automatizării procesului contabil sau creșterea vitezei schimbului de date între partenerii de afaceri. Alte beneficii vor include simplificarea obligațiilor fiscale și de raportare, de exemplu, prin declarațiile precompletate și declarațiile recapitulative, reducerea numărului de verificări și inspecții efectuate de administrația fiscală și accelerarea rambursărilor de TVA.
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE
Măsura nu va avea niciun impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA.
2022/0091 (NLE)
Propunere de
DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI
de autorizare a Republicii Polone să aplice o măsură specială de derogare de la articolele 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în special articolul 395 alineatul (1),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
întrucât:
(1)Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 5 august 2021, Polonia a solicitat autorizația de a introduce o măsură specială de derogare de la articolele 218, 226 și 232 din Directiva 2006/112/CE, în vederea instituirii facturării electronice obligatorii în cazul tuturor tranzacțiilor efectuate de persoane impozabile pentru care este necesară emiterea unei facturi. Autorizația a fost solicitată pentru perioada 1 aprilie 2023 - 31 martie 2026.
(2)Prin scrisorile din 21 octombrie 2021, Comisia a transmis cererea prezentată de Polonia către celelalte state membre. Prin scrisoarea din 22 octombrie 2021, Comisia a notificat Poloniei faptul că dispune de toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.
(3)Prin scrisoarea din 8 februarie 2022, Polonia a informat Comisia că nu este necesară o derogare de la articolul 226 din Directiva 2006/112/CE și că domeniul de aplicare al măsurii solicitate ar fi limitat la persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Poloniei.
(4)Polonia susține că introducerea unei obligații generalizate de facturare electronică ar fi benefică în sensul combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Această obligație, împreună cu transmiterea de date suplimentare privind tranzacțiile, va îmbunătăți în mod semnificativ capabilitățile analitice ale administrației fiscale poloneze, dându-i acesteia posibilitatea să verifice în mod automat concordanța dintre TVA declarată și plătită și permițând o verificare mai exactă a cererilor de rambursare a TVA depuse de contribuabili. Totodată, aceasta va completa alte măsuri de combatere a fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și de modernizare a sistemului de TVA, cum ar fi fișierul unic de audit în scopuri de TVA, mecanismul de plată defalcată, sistemul de analiză electronică a fluxurilor de capital sau sistemul caselor de marcat electronice fiscale conectate online pentru monitorizarea sectorului comerțului cu amănuntul.
(5)Polonia consideră că facturarea electronică obligatorie ar permite o serie de facilități pentru persoanele impozabile în vederea simplificării respectării obligațiilor care le revin, cum ar fi precompletarea declarațiilor privind taxa pe valoarea adăugată și a declarațiilor recapitulative sau rambursarea accelerată a TVA. Facturarea electronică ar oferi avantaje persoanelor impozabile, cum ar fi un serviciu de stocare și arhivare a facturilor furnizat de administrație sau automatizarea proceselor contabile. În opinia Poloniei, costurile pe care persoanele impozabile ar trebui să le suporte pentru a-și adapta sistemele la facturarea electronică nu se preconizează a fi semnificative, în special în comparație cu beneficiile pe care acestea le-ar obține în urma introducerii modelului de facturare electronică. Pentru a sprijini această adaptare, Polonia a instituit facturarea electronică voluntară, anterior intrării în vigoare a celei obligatorii. Pe lângă aceasta, ar fi puse la dispoziție instrumente gratuite care să faciliteze respectarea obligativității de a emite facturi în format electronic și ar urma să se desfășoare o amplă campanie de informare cu scopul de a familiariza contribuabilii cu noile norme în materie de TVA privind facturarea electronică obligatorie.
(6)Având în vedere domeniul larg de aplicare și noutatea măsurii speciale, este important să se evalueze impactul acesteia asupra combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA și asupra persoanelor impozabile. Prin urmare, în cazul în care consideră că este necesară o prelungire a măsurii speciale, Polonia ar trebui să transmită Comisiei, alături de cererea de prelungire, un raport care să conțină evaluarea măsurii speciale din perspectiva eficacității acesteia în vederea combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA și a simplificării colectării TVA.
(7)Măsura specială nu ar trebui să aducă atingere dreptului clientului de a primi facturi pe suport de hârtie în cazul tranzacțiilor în interiorul Uniunii.
(8)Măsura specială este proporțională cu obiectivele urmărite. În plus, măsura specială nu generează riscul reorientării fraudei către alte sectoare sau către alte state membre.
(9)Măsura specială nu va influența negativ cuantumul global al încasărilor din impozite colectate în stadiul consumului final și nu va avea niciun impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Prin derogare de la articolul 218 din Directiva 2006/112/CE, Polonia este autorizată să accepte facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul polonez sub formă de documente sau mesaje numai dacă respectivele documente sau mesaje sunt transferate în format electronic.
Articolul 2
Prin derogare de la articolul 232 din Directiva 2006/112/CE, Polonia este autorizată să prevadă că utilizarea facturilor electronice emise pe teritoriul său nu face obiectul acceptării de către destinatar.
Articolul 3
Polonia notifică Comisiei măsurile naționale de punere în aplicare a derogărilor menționate la articolele 1 și 2.
Articolul 4
Prezenta decizie se aplică de la 1 aprilie 2023 până la 31 martie 2026.
În cazul în care consideră necesară prelungirea derogărilor menționate la articolele 1 și 2, Polonia transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficienței măsurilor naționale prevăzute la articolul 3 în vederea combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA. Raportul trebuie să evalueze, de asemenea, impactul respectivelor măsuri asupra persoanelor impozabile, analizând în special dacă aceste măsuri contribuie la creșterea sarcinilor și a costurilor administrative ale acestor persoane.
Articolul 5
Prezenta decizie se adresează Republicii Polone.
Adoptată la Bruxelles,
Pentru Consiliu,
Președintele