EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022M10262(02)

Rezumat al Deciziei Comisiei din 27 ianuarie 2022 de declarare a compatibilității unei concentrări cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE [Cazul M.10262 – META (FORMERLY FACEBOOK) / KUSTOMER] [notificată cu numărul C(2022) 409) (Numai textul în limba engleză este autentic) (Text cu relevanță pentru SEE) 2022/C 417/06

C/2022/409

JO C 417, 31.10.2022, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.10.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 417/8


Rezumat al Deciziei Comisiei

din 27 ianuarie 2022

de declarare a compatibilității unei concentrări cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE

[Cazul M.10262 – META (FORMERLY FACEBOOK) / KUSTOMER] [notificată cu numărul C(2022) 409)

(Numai textul în limba engleză este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2022/C 417/06)

La 27 ianuarie 2022, Comisia a adoptat o decizie într-un caz de concentrare economică în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi (1) , în special al articolului 8 alineatul (2) din regulament. O versiune neconfidențială și, este disponibilă în versiunea lingvistică autentică a cazului pe site-ul Direcției Generale Concurență, la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/index.cfm?clear=1&policy_area_id=2

1.   INTRODUCERE

(1)

La data de 25 iunie 2021, Comisia a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul privind concentrările economice, o notificare a unei concentrări propuse prin care întreprinderea Meta Platforms, Inc., fostă Facebook, Inc. („Meta” sau „Facebook” sau „partea care a efectuat notificarea”, S.U.A.) dobândește, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul unic asupra întreprinderii Kustomer, Inc. („Kustomer”, S.U.A.) (denumite în continuare împreună „părțile”) („tranzacția”).

(2)

Prin decizia din 2 august 2021, Comisia a constatat că tranzacția propusă genera îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu piața internă și a inițiat procedura în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul privind concentrările economice [„decizia în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c)”].

(3)

La 18 octombrie 2021, Comisia a adoptat o comunicare privind obiecțiunile în care a ajuns la opinia preliminară potrivit căreia este probabil și chiar există o probabilitate ridicată ca tranzacția să împiedice în mod semnificativ concurența efectivă pe o parte semnificativă a pieței interne („CO”).

(4)

La 24 noiembrie 2021, partea care a efectuat notificarea a prezentat angajamente pentru a răspunde preocupărilor referitoare la concurență identificate de Comisie (denumite în continuare „angajamentele inițiale”). În urma testului de piață, partea care a efectuat notificarea a prezentat, la 20 decembrie 2021, un set final de angajamente („angajamentele finale”).

(5)

La 14 ianuarie 2022, decizia a fost analizată împreună cu statele membre în cadrul Comitetului consultativ în materie de concentrări, care a emis un aviz pozitiv. Consilierul-auditor și-a dat avizul favorabil cu privire la procedură în raportul său care a fost prezentat în data de 17 ianuarie 2022.

2.   CUPRINS

(6)

Investigația de piață din faza II a arătat că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă pe piața internă în ceea ce privește piața SEE, dacă nu la nivel mondial, pentru instrumentele software CRM (sau pentru segmentul potențial al acestora).

(7)

Pentru a răspunde preocupărilor Comisiei referitoare la concurența pe piața instrumentelor software CRM, partea care a efectuat notificarea a prezentat angajamente. Angajamentele finale răspund preocupărilor Comisiei.

(8)

Sub rezerva conformității depline cu condițiile și obligațiile stabilite în angajamentele finale, operațiunea este declarată compatibilă cu piața internă și cu Acordul privind SEE; prin urmare, o decizie de autorizare în temeiul articolului 8 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice și al articolului 57 din Acordul privind SEE a fost adoptată la 27 ianuarie 2022.

3.   PIEȚELE RELEVANTE

(9)

Decizia identifică următoarele piețe relevante:

(a)

Instrumentele software CRM și segmentul potențial al instrumentelor software CRM de servicii pentru clienți și de gestionare a relațiilor cu clienții, ambele pot fi segmentate în continuare în funcție de (i) modul de implementare, (ii) dimensiunea clienților comerciali și (iii) sectorul industrial în care își desfășoară activitatea clienții comerciali. Comisia a constatat că tranzacția ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă pe această piață, indiferent de o astfel de segmentare potențială. Dimensiunea geografică se extinde cel puțin la nivelul întregului SEE, dacă nu chiar la nivel mondial.

(b)

Serviciile de comunicații între întreprinderi și consumatori („B2C”) ar putea fi segmentate în continuare pe piața serviciilor de comunicații B2C asincrone și pe piața serviciilor de mesagerie B2C chiar mai restrânse („OTT”). Dimensiunea geografică se extinde cel puțin la nivelul întregului SEE, dacă nu chiar la nivel mondial.

(c)

Publicitatea prin afișare online poate fi segmentată în continuare în funcție de (i) rețelele de socializare, (ii) reclamele video/non-video și (iii) telefoanele mobile/desktop (sau posibilele combinații ale acestor segmente). Dimensiunea geografică este fie națională în ceea ce privește domeniul de aplicare, fie urmează granițe lingvistice în cadrul SEE.

4.   EVALUAREA DIN PUNCTUL DE VEDERE AL CONCURENȚEI

(10)

Comisia a evaluat efectele verticale ale tranzacției în ceea ce privește posibila blocare a accesului la API ale canalelor de mesagerie ale Meta (fosta Facebook) în amonte, în detrimentul furnizorilor concurenți de instrumente software CRM din aval.

(11)

În plus, Comisia a evaluat efectele orizontale ale tranzacției asupra bazelor de date (și asupra capacităților de colectare a datelor), și anume Meta (fostă Facebook) ca sursă de date ale utilizatorilor în vederea unei posibile utilizări în cadrul serviciilor de publicitate prin afișare online. Altfel, nu există piețe afectate la nivel orizontal, ca urmare a tranzacției.

(12)

În cele din urmă, Comisia a evaluat efectele de conglomerat ale tranzacției în ceea ce privește valorificarea poziției Meta (fosta Facebook) în piața publicității prin afișare online pe piața CRM.

4.1.   Efecte verticale

4.1.1.   Blocarea accesului la API la canalele de mesagerie ale Meta (fosta Facebook) în detrimentul furnizorilor concurenți de instrumente software CRM (blocarea pieței factorilor de producție)

(13)

Comisia consideră, pe baza rezultatelor investigației de piață, că Meta (fostă Facebook) ar avea probabil capacitatea de a se angaja în blocarea pieței factorilor de producție ai furnizorilor concurenți de instrumente software CRM la canalele sale de mesagerie B2C. În primul rând, accesul API la canalele de mesagerie OTT B2C reprezintă o contribuție importantă pentru furnizorii de instrumente software CRM (și pentru clienții lor comerciali). În al doilea rând, Meta (fostă Facebook) are putere de piață în cadrul pieței comunicațiilor B2C (și al segmentelor potențiale ale acesteia). În al treilea rând, Meta (fostă Facebook) are capacitatea – atât din punct de vedere tehnic, cât și contractual – de a restricționa sau de a degrada accesul API la canalele sale de mesagerie, inclusiv capacitatea de a viza o astfel de strategie de blocare a pieței la concurenții apropiați ai Kustomer.

(14)

De asemenea, pe baza rezultatelor investigației de piață, Comisia consideră că entitatea rezultată în urma concentrării ar avea probabil motivația de a se angaja într-o blocare destinată pieței factorilor de producție, prin restricționarea sau degradarea accesului API la canalele sale de mesagerie B2C pentru anumiți furnizori de instrumente software CRM. În primul rând, câștigurile obținute de entitatea rezultată în urma concentrării dintr-o strategie de blocare a pieței par a fi numeroase, diverse și semnificative. În al doilea rând, pierderile suferite de entitatea rezultată în urma concentrării din cauza unei strategii de blocare a pieței pot fi limitate într-o măsură suficientă de către entitatea rezultată în urma concentrării prin vizarea concurenților apropiați ai Kustomer și prin alți factori agravanți.

(15)

În cele din urmă, Comisia consideră că este probabil ca o strategie de blocare destinată pieței factorilor de producție de restricționare sau de degradare a accesului API să aibă efecte negative semnificative asupra concurenței pe piața instrumentelor software CRM (sau a segmentelor potențiale), în special având în vedere importanța canalelor de mesagerie ale Meta (fostă Facebook) ca intrare în instrumentele software CRM. Impactul poate fi deosebit de acut deoarece întreprinderile potențial blocate joacă un rol suficient de important în procesul concurențial (în special în calitate de vectori ai inovării). Această reducere a concurenței poate duce la prețuri mai mari, la o calitate mai scăzută și la mai puțină inovare pentru clienții comerciali care, la rândul său, poate fi transmisă consumatorilor.

(16)

Prin urmare, având în vedere rezultatele investigației de piață și toate elementele de probă de care dispune, Comisia a ajuns la concluzia că este probabil și chiar există o probabilitate ridicată ca tranzacția să împiedice în mod semnificativ concurența efectivă ca urmare a efectelor verticale necoordonate care decurg din legăturile verticale dintre piața din amonte a serviciilor de comunicații B2C (și segmentele potențiale ale acestora) și piața din aval a instrumentelor software CRM (și segmentele potențiale ale acestora).

4.2.   Efecte orizontale

4.2.1.   Obstacole ridicate în calea intrării și extinderii ca urmare a acumulării de date

(17)

Deși tranzacția nu generează piețe afectate orizontal într-un sens tradițional, Comisia consideră că, după tranzacție, Meta (fosta Facebook) ar urma să dispună într-o măsură mai mare, prin intermediul activităților derulate de Kustomer, de date exploatabile comercial.

(18)

Comisia a examinat dacă această acumulare de date ar putea conduce la obstacole în calea intrării și extinderii pe piața publicității prin afișare online sau pe orice segment al acesteia.

(19)

Pe baza abordării adoptate în cauzele Apple/Shazam (2) și Google/Fitbit (3), Comisia observă că există anumite limitări de reglementare pentru a preveni combinarea ilegală a seturilor de date, cum ar fi normele UE aplicabile referitoare la protecția datelor cu caracter personal și, în special, Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului („RGPD”) și normele Uniunii care reglementează confidențialitatea și protecția confidențialității comunicațiilor, în special Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului („Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice”).

(20)

În ceea ce privește piața serviciilor de publicitate prin afișare online, Comisia își menține concluzia, astfel cum este prevăzută la articolul 6 alineatul (1) litera (c) din decizie, potrivit căreia Meta (fostă Facebook) deține cel puțin o putere de piață semnificativă și consideră că Meta (fostă Facebook) dispunea deja înainte de tranzacție de capacități de colectare a datelor care oferă un avantaj semnificativ în materie de date.

(21)

Comisia observă că achiziționarea Kustomer nu conduce în mod direct la o creștere a cotei de piață a Meta (fostă Facebook) pe piața serviciilor de publicitate prin afișare online sau pe orice segment al acestora deoarece Kustomer nu este activă pe această piață sau pe niciunul dintre segmentele sale. În plus, Kustomer nu deține/controlează, în general, datele stocate în sistemele Kustomer. Prin urmare, orice furnizor CRM ar trebui să obțină un acord/instrucțiuni de la clienții săi comerciali înainte de a putea utiliza oricare dintre datele sale.

(22)

În ceea ce privește potențiala acumulare de date, Comisia consideră că Meta (fostă Facebook) va avea capacitatea de a încuraja clienții comerciali să accepte să facă schimb de date. Referitor la volumul, valoarea, varietatea și viteza lor, aceste date sunt extrem de relevante pentru îmbunătățirea capacităților de direcționare ale Meta (fosta Facebook) pentru serviciile de publicitate prin afișare online pe care le furnizează. Deși este posibil ca Meta (fostă Facebook) să aibă deja acces la multe, dacă nu la majoritatea tipurilor de date pe care le-ar putea obține prin achiziționarea Kustomer, Comisia consideră că aceasta ar putea avea în continuare acces la anumite tipuri noi de date.

(23)

Comisia consideră că este puțin probabil ca tranzacția să conducă la o creștere semnificativă a barierelor la intrarea și la expansiunea pe piața serviciilor de publicitate prin afișare online sau a oricăror segmente ale acestora deoarece dimensiunea Kustomer ar face improbabilă o creștere semnificativă a datelor, chiar și ținând seama de obiectivele de creștere ale Meta (fosta Facebook). Totodată, potrivit concluziilor Comisiei, concurenții de pe piața serviciilor de publicitate prin afișare online sau de pe orice segment al acestora ar avea în continuare acces la datele clienților comerciali ai Kustomer sau, alternativ, ar putea avea acces la seturi de date similare, de exemplu prin parteneriate cu alți furnizori de instrumente software CRM.

(24)

Prin urmare, Comisia consideră că tranzacția nu ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în ceea ce privește furnizarea de servicii de publicitate prin afișare online sau orice segmente ale pieței vizate.

4.3.   Efectele de conglomerat

4.3.1.   Mobilizarea poziției Meta (fostă Facebook) în piața publicității prin afișare online pe piața CRM

(25)

Comisia consideră că entitatea rezultată în urma concentrării nu ar avea capacitatea de a se angaja într-o strategie de grupare a serviciilor de publicitate prin afișare online cu instrumentele software CRM. În pofida puterii semnificative de piață a Meta (fostă Facebook) în publicitatea afișată online, aceste produse au modele de cumpărare diferite. În această privință, investigația de piață a indicat că serviciile software CRM și serviciile de publicitate prin afișare online tind să fie achiziționate separat și probabil la intervale foarte diferite, și anume deoarece achiziționarea lor implică proceduri separate și diferite care sunt de obicei gestionate de departamente diferite în cadrul aceluiași client comercial.

(26)

Întrucât Comisia consideră că Meta (fostă Facebook) nu ar avea capacitatea de a grupa publicitatea de afișare online cu instrumentele software CRM, întrebarea care poate fi lăsată deschisă este dacă Meta (fostă Facebook) ar avea motivația de a se angaja într-o astfel de strategie de grupare și dacă aceasta ar avea un efect negativ asupra concurenței.

(27)

Prin urmare, Comisia consideră că tranzacția nu ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă ca urmare a grupării publicității prin afișare online și a instrumentelor software CRM, având în vedere că Meta (fostă Facebook) nu ar avea capacitatea de a se angaja într-o astfel de strategie.

5.   ANGAJAMENTELE PREZENTATE DE PĂRȚI

(28)

Pentru a elimina preocupările legate de concurență care decurg din tranzacție, partea care a efectuat notificarea a prezentat angajamente în faza II.

5.1.   Angajamente inițiale

(29)

Angajamentele inițiale, oferite pentru o durată de cinci ani de la încheierea tranzacției, au cuprins două elemente principale: (A) un angajament de acces public la API și (B) un angajament de bază privind funcționalitatea și paritatea API.

5.1.1.   Angajamentul privind accesul public la API

(30)

Prin angajamentul privind accesul public la API, Meta (fostă Facebook) s-a angajat să le acorde în continuare furnizorilor terți de CRM de servicii pentru clienți și de gestionare a relațiilor cu clienții în ceea ce privește vânzările în SEE acces la interfețele sale de mesagerie B2C disponibile public (atât existente, cât și viitoare), în mod nediscriminatoriu, în special în ceea ce privește (i) criteriile de eligibilitate, (ii) tarifarea accesului la API, (iii) funcționalitatea sau (iv) performanța în comparație cu alți utilizatori comparabili ai acestor API.

5.1.2.   Angajamentul de bază privind funcționalitatea și paritatea API

(31)

Prin angajamentul de bază privind funcționalitatea și paritatea API, Meta (fosta Facebook) s-a angajat să se asigure că toate funcționalitățile API ale canalului de mesagerie B2C de bază (și orice îmbunătățiri viitoare ale acestor funcționalități) puse la dispoziția Kustomer vor fi, de asemenea, puse la dispoziție în mod echivalent furnizorilor terți de CRM de servicii pentru clienți și de gestionare a relațiilor cu clienții, chiar dacă aceste funcționalități nu ar fi acoperite de angajamentul privind accesul public la API. Aceste angajamente inițiale au definit următoarele funcționalități ale platformelor Messenger, Instagram și WhatsApp ca funcționalități principale API ale canalului de mesagerie B2C: trimiterea/primirea de (i) mesaje pe bază de text, (ii) imagini ca fișiere atașate și (iii) linkuri URL.

5.2.   Angajamente finale

(32)

În urma testului de piață, partea care a efectuat notificarea a propus angajamente finale care conțineau mai multe îmbunătățiri semnificative în comparație cu angajamentele inițiale, după cum se detaliază în continuare.

(33)

În primul rând, durata a fost majorată de la cinci la zece ani.

(34)

În al doilea rând, în ceea ce privește angajamentul privind accesul public la API, angajamentele finale includeau un angajament clar conform căruia Meta (fostă Facebook) nu va taxa furnizorii terți de CRM de servicii pentru clienți și de gestionare a relațiilor cu clienții pentru accesul la interfețele sale de mesagerie B2C disponibile public, care erau accesibile gratuit înainte de tranzacție, rezervându-și în același timp dreptul de a percepe taxe de utilizare rezonabile din punct de vedere comercial sau taxe bazate pe volum.

(35)

În al treilea rând, în ceea ce privește angajamentul de bază privind funcționalitatea și paritatea API, angajamentele finale au extins în mod semnificativ lista funcționalităților API ale canalului de mesagerie B2C de bază pentru a include toate funcționalitățile API ale canalului de mesagerie B2C integrate în software-ul CRM al Kustomer înainte de tranzacție. Angajamentele finale au introdus, de asemenea, un mecanism pentru a adăuga noi funcționalități la definiția funcționalităților API ale canalului de mesagerie B2C de bază în viitor, pe baza utilizării (inclusiv pentru testare) de către o masă critică de utilizatori comerciali ai instrumentului CRM al Kustomer.

(36)

În al patrulea rând, angajamentele finale ar putea fi invocate nu numai de furnizorii terți de CRM CS care efectuează deja vânzări în SEE, ci și de noii operatori, cu condiția ca aceștia să vizeze în mod activ clienți din SEE.

5.3.   Evaluarea angajamentelor prezentate

(37)

Comisia consideră că, pentru a fi acceptabile, angajamentele propuse trebuie să poată asigura compatibilitatea unei concentrări cu piața internă, întrucât acestea previn obstacolele semnificative în calea concurenței efective pe toate piețele relevante la nivelul cărora au fost identificate preocupări legate de concurență. În acest caz, angajamentele trebuiau să elimine preocupările referitoare la concurență identificate de Comisie, și anume în ceea ce privește piața SEE, dacă nu la nivel mondial, pentru instrumentele software CRM (sau segmentele potențiale ale acestora).

(38)

Comisia concluzionează că angajamentele finale abordează în întregime preocupările legate de concurență generate de tranzacție. De asemenea, Comisia concluzionează că angajamentele finale pot fi puse în aplicare în mod efectiv într-o perioadă scurtă de timp.

6.   CONCLUZIE

Din motivele precizate mai sus, în decizia sa, Comisia a concluzionat că, sub rezerva respectării angajamentelor asumate de partea care a efectuat notificarea, tranzacția nu ar ridica obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața internă sau pe un segment important al acesteia. În consecință, decizia declară concentrarea ca fiind compatibilă cu piața internă în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) și cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice și cu articolul 57 din Acordul privind SEE.


(1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1.

(2)  Decizia Comisiei din 6 septembrie 2018 în cazul M.8788 – Apple/Shazam, considerentele 225-235.

(3)  Decizia Comisiei din 17 decembrie 2020 în cazul M.9660 – Google/Fitbit, considerentele 403-413.


Top