Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AE5926

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie [COM(2022) 659 final – 2022/0390 (COD)]

    EESC 2022/05926

    JO C 140, 21.4.2023, p. 55–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.4.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 140/55


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie

    [COM(2022) 659 final – 2022/0390 (COD)]

    (2023/C 140/09)

    Raportor:

    Arnaud SCHWARTZ

    Sesizare

    Consiliul Uniunii Europene, 8.12.2022

    Temei juridic

    Articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Secțiunea competentă

    Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

    Data adoptării în secțiune

    10.1.2023

    Data adoptării în sesiunea plenară

    24.1.2023

    Sesiunea plenară nr.

    575

    Rezultatul votului

    (voturi pentru/ voturi împotrivă/abțineri)

    187/0/4

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Comitetul Economic și Social European (CESE) salută propunerea de regulament privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie și solicită adoptarea sa rapidă pentru a asigura continuitatea cu cerințele în vigoare, înainte de intrarea în vigoare a noului regulament privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice (1).

    1.2.

    CESE consideră că sectorul hranei pentru animale de companie are un rol de jucat în îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european și că aceste noi măsuri de etichetare vor permite dezvoltarea și consolidarea sectorului, atât prin vânzarea de produse către consumatorii care acordă atenție originii ecologice a produselor pe care le cumpără, cât și prin posibilitatea de a crea valoare adăugată pentru subprodusele ecologice. Acest lucru va permite sectorului să contribuie, chiar dacă modest, la atingerea, până în 2030, a obiectivului ca 25 % din terenurile agricole ale UE să fie utilizate pentru agricultura ecologică, astfel cum prevede Strategia „De la fermă la consumator” și Strategia privind biodiversitatea, precum și Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.

    1.3.

    CESE încurajează Comisia și instituțiile europene să comunice cu privire la acest nou regulament și la obiectivele sale, astfel încât să crească și mai mult cererea de produse ecologice și încrederea consumatorilor în aceste produse.

    1.4.

    Având în vedere că hrana pentru animalele de companie este destinată vânzării către consumatori, CESE recomandă implicarea și consultarea acestui sector al industriei în cadrul lucrărilor legislative privind durabilitatea produselor alimentare, precum cele care vizează etichetarea produselor alimentare durabile, performanța de mediu a produselor și ambalajele durabile (2).

    2.   Context

    2.1.

    Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2022, a noului Regulament al UE privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice (3) a introdus cerințe stricte de etichetare pentru alimentele ecologice, hrana pentru animale și hrana pentru animale de companie. Dacă, înainte, hrana pentru animale de companie, în special pentru pisici și câini, putea fi etichetată ca fiind ecologică deși nu toate ingredientele agricole erau ecologice, pe baza unor norme naționale sau a unor standarde private, începând cu 1 ianuarie 2022, acest tip de etichetare nu mai este posibil.

    2.2.

    La 28 noiembrie 2022, Comisia Europeană a publicat o propunere de regulament privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie (4), cu scopul de a stabili norme specifice de etichetare pentru hrana pentru animale de companie. Obiectivul este ca hrana pentru animale de companie, în special pentru pisici și câini, să poată purta logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică dacă îndeplinește criterii stricte definite de legiuitorul UE.

    2.3.

    Normele de etichetare propuse pentru hrana ecologică pentru animale de companie reflectă normele de etichetare aplicabile alimentelor: pentru a fi etichetată ca ecologică și a purta logoul Uniunii Europene pentru producția ecologică, ingredientele agricole vor trebui să fie ecologice în proporție de cel puțin 95 % (ca greutate). Dacă ingredientele agricole vor fi ecologice în proporție de mai puțin de 95 %, referirea la producția ecologică poate fi utilizată doar în lista ingredientelor, în legătură cu ingredientele ecologice, fiind indicat procentajul total al ingredientelor ecologice în raport cu cantitatea totală a ingredientelor agricole.

    3.   Observații generale

    3.1.

    CESE își reiterează sprijinul pentru Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice în UE (5), recunoscând rolul agriculturii ecologice pentru realizarea obiectivelor Pactului verde european și, în special, pentru măsurile de consolidare în continuare a cererii consumatorilor și a încrederii acestora în produsele ecologice.

    3.2.

    În acest context, CESE recunoaște necesitatea de a adopta această propunere de regulament cât mai curând posibil, pentru a ca logoul UE pentru producția ecologică să fie utilizat pentru hrana animalelor de companie care nu conține 100 % ingrediente ecologice (dar cel puțin 95 % din greutatea produsului), ceea ce corespunde unei realități de pe teren pentru anumite produse. CESE solicită însă ca, în viitor, să se prevadă ca acest tip de act de reglementare să fie pus în aplicare concomitent cu intrarea în vigoare a textului de bază, pentru a evita lacunele juridice care ar afecta în mod negativ atât producătorii, cât și consumatorii/cumpărătorii.

    3.3.

    CESE sprijină normele de etichetare propuse pentru hrana ecologică pentru animale de companie, având în vedere nivelul ridicat de produse ecologice necesare (95 % din greutate) și similaritatea cu normele aplicabile alimentelor ecologice, ceea ce favorizează utilizarea uniformă a logoului UE și facilitează înțelegerea de către consumatorii cărora le sunt destinate ambele tipuri de produse.

    3.4.

    CESE subliniază că, în ciuda ponderii scăzute a produselor ecologice, sectorul hranei pentru animale de companie înregistrează o creștere rapidă [o creștere anuală de 3,1 %, 46 % dintre gospodăriile europene deținând cel puțin un animal de companie (6)]. Potrivit industriei înseși, tendința de „umanizare” a animalelor de companie determină mulți proprietari de animale de companie să caute alimente care corespund propriilor gusturi, ceea ce duce la achiziționarea de produse de calitate superioară, inclusiv de produse ecologice (7). Prin urmare, CESE salută aceste noi măsuri de etichetare, care vor putea stimula această piață a hranei ecologice pentru animale de companie, atât prin vânzarea în rândul consumatorilor care acordă atenție originii ecologice a produselor pe care le cumpără, cât și prin posibilitatea de a crea valoare adăugată pentru subprodusele ecologice.

    3.5.

    Prin urmare, CESE consideră că aceste noi măsuri de etichetare pot contribui, chiar dacă modest, la atingerea, până în 2030, a obiectivului ca 25 % din terenurile agricole ale UE să fie utilizate pentru agricultura ecologică, astfel cum prevede Strategia „De la fermă la consumator” și Strategia privind biodiversitatea, precum și Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.

    3.6.

    CESE salută aplicarea măsurilor privind informațiile obligatorii referitoare la originea alimentelor, în ceea ce privește materiile prime utilizate în compoziția hranei pentru animale de companie, cu mențiunea „Agricultură UE”, „Agricultură non-UE”, „Agricultură UE/non-UE”, „Agricultură din + numele țării” sau „Agricultură + numele unei țări și al unei regiuni”.

    3.7.

    CESE încurajează Comisia și instituțiile europene să comunice cu privire la acest nou regulament și la obiectivele sale, astfel încât să crească și mai mult cererea de produse ecologice și încrederea consumatorilor în aceste produse.

    3.8.

    În fine, CESE consideră că aceste măsuri de etichetare ar trebui să permită lansarea sau chiar extinderea dialogului cu producătorii de hrană pentru animale de companie, pentru a asigura asumarea de către sector a principiilor sistemelor alimentare durabile și pentru a-și dezvolta contribuția la obiectivele Pactului verde european.

    Bruxelles, 24 ianuarie 2023.

    Președinta Comitetului Economic și Social European

    Christa SCHWENG


    (1)  Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, p. 1).

    (2)  Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Către un cadru de etichetare a produselor alimentare durabile care să le permită consumatorilor să facă alegeri alimentare durabile” (aviz din proprie inițiativă) (JO C 75, 28.2.2023, p. 97).

    (3)  Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, p. 1).

    (4)  Propunere de regulament privind etichetarea hranei ecologice pentru animale de companie [COM(2022) 659 final].

    (5)  Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind un plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice [COM(2021) 141 final] (JO C 517, 22.12.2021, p. 114).

    (6)  Sursa: FEDIAF (Fédération européenne de l’industrie des aliments pour animaux familiers – Federația europeană a industriei alimentelor pentru animale de companie) – https://europeanpetfood.org/about/statistics/.

    (7)  Sursa: FEDIAF (Fédération européenne de l’industrie des aliments pour animaux familiers – Federația europeană a industriei alimentelor pentru animale de companie) – https://europeanpetfood.org/pet-food-facts/pet-food-trends/.


    Top