EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AE5701

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Revizuirea planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră [COM(2022) 581 final]

EESC 2022/05701

JO C 184, 25.5.2023, p. 78–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.5.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 184/78


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Revizuirea planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră

[COM(2022) 581 final]

(2023/C 184/14)

Raportoare:

Ozlem YILDIRIM

Coraportor:

Cillian LOHAN

Sesizare

Comisia Europeană, 25.11.2022

Temei juridic

Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

Data adoptării în secțiune

9.3.2023

Data adoptării în sesiunea plenară

22.3.2023

Sesiunea plenară nr.

577

Rezultatul votului (voturi pentru/

voturi împotrivă/abțineri)

152/0/1

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Planul de acțiune revizuit al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră conține numeroase elemente adecvate, care i-ar putea asigura succesul. Cele patru priorități și obiectivele lor sunt bine concepute și constituie o îmbunătățire față de versiunea precedentă. Cu toate acestea, CESE este îngrijorat cu privire la resursele care vor fi alocate pentru punerea în aplicare a planului la nivel național și se întreabă dacă ele sunt sau nu suficiente, întrucât un nivel insuficient ar putea duce la eșecul planului, așa cum s-a întâmplat cu planul precedent.

1.2.

CESE salută faptul că Comisia Europeană s-a angajat să asigure suficiente resurse financiare și umane pentru a reduce traficul cu specii sălbatice de faună și floră, integrând comerțul cu specii sălbatice de faună și floră în fondurile UE care vizează: (i) securitatea și criminalitatea organizată; (ii) mediul; și (iii) cooperarea/parteneriatele internaționale. În special, aceasta ar trebui să fie o prioritate în cadrul EMPACT, al Fondului pentru securitate internă, al programului LIFE, al programului INTERREG și al Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională.

1.3.

Cu toate acestea, este important să se convină asupra unui anumit procent din aceste fonduri care să fie alocat integral reducerii traficului cu specii sălbatice de faună și floră, pentru a contribui la responsabilizarea celor implicați în planul de acțiune. Statele membre ar trebui să se angajeze să asigure suficiente fonduri pentru ca fiecare țară să dispună de personal de specialitate pentru combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră. Fondurile alocate ar trebui să facă obiectul unor rapoarte și să fie monitorizate și evaluate în cadrul punerii în aplicare a planului de acțiune la nivel național. Resursele ar trebui să includă echipamente, dar și personal. În plus, personalul ar trebui să se bucure de condiții de muncă de înaltă calitate, cu drepturi depline de negociere colectivă și cu un sistem evolutiv al carierelor. Aceste condiții sunt esențiale pentru atragerea celor mai buni candidați și menținerea unui nivel ridicat de motivație. O atenție deosebită ar trebui acordată aspectelor legate de sănătate, bunăstare și siguranța personală.

1.4.

Combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră ar trebui integrată în toate domeniile de politică la nivelul UE și al statelor membre. Ar trebui să existe un nivel omogen și minim de formare pentru toți actorii implicați în prevenirea traficului cu specii sălbatice de faună și floră, precum și o consolidare a capacităților adaptată, în funcție de competențele necesare în diferitele domenii în care este integrat traficul cu specii sălbatice de faună și floră. Ar trebui să se furnizeze instruire personalului sau unităților specializate din rândul procurorilor, judecătorilor, funcționarilor vamali, autorităților naționale CITES și serviciilor de poliție. Aceștia ar trebui să fie în măsură să detecteze infracțiunile legate de speciile sălbatice de faună și floră și să aresteze, să urmărească penal și să judece persoanele implicate în acestea.

1.5.

De asemenea, ar trebui instituite structuri omogene în toate statele membre, CESE recomandând ca ele să ia forma comitetelor inter-agenții și a unui personal sau a unor unități specializate, care să fi beneficiat de formarea necesară pentru a combate traficul cu specii sălbatice de faună și floră. Aceste comitete inter-agenții ar urma să includă reprezentanți ai unităților specializate în combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră. Comitetele inter-agenții vor fi deosebit de utile pentru a oferi consultanță și a organiza investigații comune în cadrul statelor membre împreună cu alte agenții, care se axează pe alte activități ilegale, precum infracțiunile financiare și criminalitatea informatică. De obicei, comitetele de acest tip au legătură cu traficul cu specii sălbatice de faună și floră, întrucât organizațiile criminale își pot folosi și chiar își folosesc structurile la care recurg pentru alte tipuri de infracțiuni (precum traficul de droguri sau spălarea banilor) pentru a face trafic cu produse derivate din specii sălbatice de faună și floră. Ar trebui instituite canale de comunicare și cooperare specifice cu partenerii sociali și cu societatea civilă.

1.6.

Includerea unor obligații de diligență pentru întreprinderile care desfășoară activități comerciale în UE – prin intermediul unei directive ambițioase privind diligența necesară a întreprinderilor în materie de durabilitate – ar putea stimula întreprinderile să comercializeze în primul rând specii sălbatice obținute în mod durabil, le-ar putea descuraja să se implice în activități ilegale și ar putea ajuta autoritățile de aplicare a legii să detecteze infractorii.

1.7.

CESE consideră că este important să se colaboreze cu sectoarele economice implicate în comerțul cu specii sălbatice de faună și floră pentru a reduce cererea de produse derivate din specii sălbatice de faună și floră în UE și importurile ilegale de astfel de produse. Planul prevede sesiuni tematice cu Grupul UE pentru asigurarea respectării legii în domeniul comerțului cu specii sălbatice de faună și floră, pentru ca reprezentanții întreprinderilor relevante să poată aborda aspecte specifice (precum medicina tradițională, animalele de companie exotice, industria de lux, turismul pentru vânătoare, exploatarea lemnului, sectorul pescuitului și al comerțului cu produse pescărești, transporturile, societățile de curierat și comerțul online). Cu toate acestea, campaniile coordonate de informare a publicului larg (care vizează în mod specific reducerea cererii) ar trebui să fie o caracteristică esențială a strategiei. Organizațiile societății civile ar putea juca, de asemenea, un rol în reducerea cererii prin creșterea gradului de conștientizare și desfășurarea de campanii în vederea reducerii cererii, destinate comunităților care consumă produse ilegale derivate din speciile sălbatice de faună și floră în UE.

1.8.

CESE solicită Comisiei să implice organismele naționale și supranaționale de aplicare a legii în creșterea vizibilității prevenirii și urmăririi penale a comerțului cu specii pe cale de dispariție, în cadrul activității lor de comunicare cu privire la criminalitatea organizată desfășurate atât prin intermediul instrumentelor lor permanente de comunicare, cât și prin campanii specifice temporare.

1.9.

Nu în ultimul rând, este extrem de important ca Comisia Europeană să instituie un mecanism clar și ambițios de monitorizare și evaluare pentru a monitoriza punerea în aplicare a planului de acțiune și pentru a măsura progresele și succesul acestuia, ținând seama de acțiunea externă a UE de combatere a traficului cu specii sălbatice (în conformitate cu prioritatea 4).

2.   Contextul general

2.1.

Traficul cu specii sălbatice de faună și floră a devenit una dintre cele mai lucrative activități de criminalitate organizată din lume, valoarea sa fiind estimată de către Comisia Europeană la până la 20 miliarde EUR pe an (1) la nivel mondial. În întreaga lume, comerțul ilegal cu specii sălbatice de faună și floră a crescut exponențial în ultimii ani, deoarece este considerat a fi o activitate cu risc scăzut și cu profituri ridicate.

2.2.

În pofida cadrului său juridic cuprinzător pentru protecția speciilor sălbatice de faună și floră, Uniunea Europeană este o piață finală importantă și o platformă de tranzit pentru speciile sălbatice de faună și floră comercializate ilegal. Importanța UE ca piață pentru produsele ilegale derivate din specii sălbatice de faună și floră este detaliată în rapoartele anuale privind confiscările de mari dimensiuni, pe care Comisia Europeană le-a solicitat anual începând cu 2011.

2.3.

Recunoscând că UE reprezintă o piață majoră pentru produsele derivate din specii sălbatice de faună și floră, Comisia Europeană a depus eforturi fără precedent pentru sensibilizarea întreprinderilor, a consumatorilor și a publicului larg cu privire la caracteristicile și amploarea traficului cu specii sălbatice de faună și floră în Europa. Drept urmare, în februarie 2016, Comisia Europeană a adoptat planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră (2), care stabilește un model cuprinzător pentru combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră în UE și pentru consolidarea rolului UE în lupta de la nivel mondial împotriva acestor activități ilegale. Deși a reușit să transforme traficul cu specii sălbatice de faună și floră într-o problemă prioritară, planul de acțiune a avut un impact scăzut asupra reducerii cererii. TRAFFIC (3) a publicat un raport (4) în care a compilat date privind toate confiscările în temeiul Convenției privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES) pentru 2018, care arată că, în UE, cererea de specii sălbatice de faună și floră nu s-a modificat comparativ cu 2011, când au fost colectate primele date.

2.4.

Cel mai recent raport al TRAFFIC privind confiscările efectuate în 2020 (5) reflectă impactul pandemiei de COVID-19 asupra traficului cu specii sălbatice de faună și floră. Este posibil ca la reducerea numărului de confiscări raportate să fi contribuit și diminuarea comerțului, provocată de perturbările la nivelul transportului aerian, al operațiunilor comerciale și al altor interfețe pentru transportul sau comercializarea de produse, ca urmare a pandemiei de COVID-19. S-a constatat o reducere semnificativă a interceptărilor în UE în 2020, deși aceasta nu indică neapărat o modificare a cererii sau a dinamicii comerțului ilegal cu specii sălbatice de faună și floră.

2.5.

Pe lângă faptul că este o piață de import, UE este și o regiune-sursă pentru unele specii pe cale de dispariție, precum anghila europeană (Anguilla anguilla). În perioada 2016-2017, au fost arestate 48 de persoane și au fost confiscate 4 000 kg de puieți de anghilă vii, în valoare de aproximativ 4 milioane EUR. În plus, nu toate speciile sălbatice de faună și floră care intră în mod ilicit în Europa sunt destinate piețelor europene, UE reprezentând frecvent doar un punct intermediar. Deseori, organismele de aplicare a legii confiscă pangolini, căluți-de-mare, fildeș și înotătoare de rechin trimise din Africa în Asia.

3.   Observații generale

3.1.

UE trebuie să rămână vigilentă și să își multiplice eforturile pentru a stopa și a inversa traficul cu specii sălbatice de faună și floră. Acest comerț lucrativ nu numai că reprezintă un risc pentru sănătatea umană, din cauza riscului de transmitere a zoonozelor, ci subminează în mod direct și politicile UE menite să sprijine dezvoltarea durabilă la nivel mondial, în special obiectivele de dezvoltare durabilă legate de protejarea biodiversității și a ecosistemelor de la nivel mondial (6), precum și eforturile de consolidare a bunei guvernanțe și de abordare a inegalităților.

3.2.

Traficul cu specii sălbatice de faună și floră nu numai că face ca numeroase specii (dintre care unele emblematice) să fie în pericol de dispariție, ci îngreunează și dezvoltarea economică durabilă (7). Pe scurt, planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră trebuie să fie bine pus în aplicare pentru a respecta acordurile internaționale din domeniul mediului la care UE este parte, în special CITES și Convenția privind diversitatea biologică (CBD). Cu toate acestea, CESE încurajează Comisia Europeană să depășească limitele acestor acorduri internaționale pentru a îmbunătăți protecția faunei și florei sălbatice în UE și a reduce traficul cu specii sălbatice de faună și floră, beneficiile acestor măsuri urmând să se facă simțite nu numai în UE, ci și la nivel mondial. Traficul cu specii sălbatice de faună și floră este unul dintre principalii factori ai pierderii biodiversității; pe lângă faptul că duce la dispariția a numeroase specii, el contribuie la schimbările climatice prin încurajarea tăierilor ilegale de arbori, care sunt absolut necesari pentru stocarea carbonului.

3.3.

La fel de important este faptul că trebuie să stopăm criminalitatea organizată transnațională și consecințele ei fatale. Potrivit unui raport UNEP-Interpol, valoarea infracțiunilor împotriva mediului a crescut cu 26 % (8). Aceste infracțiuni includ traficul cu specii sălbatice de faună și floră, reprezintă o amenințare la adresa păcii, a securității și a statului de drept și, deseori, sunt însoțite de alte infracțiuni grave, precum corupția, criminalitatea cibernetică și infracțiunile financiare. În unele regiuni africane, de exemplu, traficul cu specii sălbatice de faună și floră amenință securitatea națională. În acest context trebuie menționate și crimele și asasinatele, întrucât persoanele responsabile de protejarea speciilor pe cale de dispariție se confruntă cu o amenințare reală la adresa propriei vieți și plătesc scump pentru implicarea lor. Fundația Thin Green Line a constatat că în perioada 2009-2016 s-au raportat 595 de decese ale unor pădurari uciși de braconieri. Alte sute de pădurari necunoscuți au fost uciși în țări în curs de dezvoltare, iar aceste asasinate au rămas neraportate. „În 2017, s-a raportat asasinarea a peste 100 de pădurari, iar datele pentru 2018 par să meargă în aceeași direcție, înregistrându-se aproape două decese pe săptămână” (9).

3.4.

CESE salută revizuirea planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră și decizia de a include combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră printre prioritățile esențiale ale acțiunilor Comisiei Europene. CESE este de acord cu evaluarea Comisiei Europene asupra planului de acțiune anterior al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră, care a arătat că lipsa personalului specializat, a resurselor și a formării în numeroase state membre și în țările din afara UE rămâne o problemă majoră. De asemenea, este mare nevoie să fie îmbunătățită cooperarea: (i) în interiorul statelor membre ale UE; (ii) între statele membre ale UE; (iii) între statele membre ale UE și țările din afara UE; și (iv) cu părțile interesate și cu societatea civilă. În plus, ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a asigura trasabilitatea digitală și cooperarea digitală între agenții.

3.5.

CESE salută faptul că Comisia Europeană a corelat revizuirea Directivei privind infracțiunile împotriva mediului cu planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră. Cu toate acestea, CESE este îngrijorat de faptul că Directiva privind infracțiunile împotriva mediului nu va fi în măsură să prevadă sancțiuni eficace și disuasive pentru traficul cu specii sălbatice de faună și floră. La 9 decembrie 2022, Consiliul și-a adoptat poziția asupra acestui dosar și a redus semnificativ pedepsele pentru persoane fizice, reducând totodată ambițiile în materie de armonizare a sancțiunilor pentru persoanele juridice. Nivelurile propuse de Consiliu sunt prea scăzute pentru a fi eficace și a avea un efect disuasiv. Limitele maxime ale amenzilor nu ar trebui să fie mai mici de 15 % din cifra de afaceri totală a persoanei juridice la nivel mondial – un procent mult mai mare decât procentul de 5 % sau procentul de 3 % adoptate de Consiliu. Suntem de părere că o Directivă privind infracțiunile împotriva mediului ambițioasă este esențială pentru a asigura succesul planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră.

4.   Observații specifice

4.1.

Planul de acțiune ar trebui să facă trimitere în mod explicit la avertizori și la alți apărători ai drepturilor omului din domeniul mediului, ca părți interesate relevante pentru dezvoltarea și punerea sa în aplicare la nivelul UE și la nivel național, aceștia jucând un rol esențial în denunțarea și prevenirea încălcărilor dreptului mediului. De asemenea, aceste persoane ar trebui protejate de intimidări sau litigii atunci când raportează cazuri de trafic cu specii sălbatice de faună și floră sau oferă asistență în cadrul investigațiilor, după cum se prevede în prezent în Directiva privind infracțiunile împotriva mediului.

4.2.

CESE consideră că este important să se colaboreze cu sectoarele economice implicate în comerțul cu specii sălbatice de faună și floră pentru a reduce cererea de produse derivate din specii sălbatice de faună și floră în UE și comerțul ilegal cu specii sălbatice de faună și floră și pentru a garanta că orice formă de comerț cu astfel de specii este legală și durabilă. Planul prevede sesiuni tematice cu Grupul UE pentru asigurarea respectării legii în domeniul comerțului cu specii sălbatice de faună și floră, pentru ca reprezentanții întreprinderilor relevante să poată aborda aspecte specifice (precum medicina tradițională, animalele de companie exotice, industria de lux, turismul pentru vânătoare, exploatarea lemnului, sectorul pescuitului și al comerțului cu produse pescărești, transporturile, societățile de curierat și comerțul online). Cu toate acestea, rolul pe care organizațiile societății civile îl pot juca în sprijinirea eforturilor de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră ar trebui să fie mai bine recunoscut și reflectat în planul de acțiune și în punerea sa în aplicare (de exemplu, în ce privește sensibilizarea și desfășurarea de campanii care vizează schimbarea comportamentului). Informațiile furnizate de UE cetățenilor săi cu privire la reglementările, riscurile și consecințele comercializării și utilizării produselor derivate din specii sălbatice de faună și floră nu sunt diseminate pe scară largă, însă pe teritoriul Uniunii sunt larg răspândite informații privind practicile și utilizarea medicinei tradiționale (care necesită utilizarea anumitor părți și derivate din specii sălbatice de faună și floră pentru a crea leacuri). Această practică presupune riscuri pentru utilizatori (întrucât unele leacuri nu au beneficii demonstrate științific) și consecințe fatale pentru speciile sălbatice capturate și comercializate (accelerând procesul de dispariție a acestora). Intensificând acțiunile de prevenție în acest sens, UE ar putea reduce cu până la 30 % volumul de produse derivate din specii sălbatice de faună și floră care fac obiectul traficului în fiecare an, întrucât acesta este procentul produselor derivate din specii sălbatice de faună și floră confiscate care sunt destinate utilizării medicale în UE (10). În acest sens, CESE și autoritățile de aplicare a legii ar putea fi, de asemenea, implicate în elaborarea de campanii publice de sensibilizare cu privire la această problemă.

4.3.

Atunci când se atribuie responsabilități clare pentru punerea în aplicare a acțiunilor la nivel național și pentru asigurarea coordonării între actorii relevanți, CESE recomandă omogenitate la nivelul tuturor statelor membre. Oferirea mai multor opțiuni, precum cele reflectate în plan pentru asigurarea coordonării [de exemplu, (i) prin crearea de comitete inter-agenții sau de memorandumuri de înțelegere; (ii) prin adoptarea de planuri naționale de acțiune; sau (iii) prin numirea unui punct focal național], va genera insecuritate, întrucât statele membre vor alege opțiuni diferite. Instituirea unor comitete inter-agenții la nivel național, cu un punct focal desemnat pentru fiecare, va contribui la punerea în aplicare a planului de acțiune.

4.4.

Este fundamental ca aceste comitete inter-agenții și personalul sau unitățile specializate să beneficieze de o formare omogenă în toate cele 27 de state membre. Astfel, cooperarea pe teritoriul statelor membre și între acestea ar fi facilitată, întrucât personalul ar reacționa, ar investiga și ar urmări penal în aceeași manieră. Faptul că fiecare comitet inter-agenții ar urma să aibă un punct focal ar îmbunătăți, de asemenea, cooperarea și coordonarea între statele membre și cu țările din afara UE. Existența unui punct focal ar îmbunătăți cooperarea deoarece comitetele inter-agenții și personalul specializat din statele membre se vor putea contacta reciproc mai ușor și mai rapid, mai ales atunci când apare o nevoie urgentă legată de traficul transfrontalier. Punctele focale ar putea eficientiza cooperarea dintre statele membre, fără a depinde de organisme internaționale, precum Europol, pentru cazuri mai localizate care afectează două țări. Aceste grupuri ar putea fi însă în pericol și ar putea deveni ținta organizațiilor criminale. Informațiile detaliate despre punctele focale ar trebui să se rezume la autoritățile de aplicare a legii și la sferele autorităților judiciare, pentru a proteja identitatea personalului.

4.5.

În ceea ce privește punerea în aplicare a planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră, statele membre ale UE au raportat că, din cauza lipsei resurselor și a personalului, le este greu să asigure respectarea operațiunilor. Ca atare, este important să ne asigurăm că statele membre se angajează să dedice suficiente resurse punerii în aplicare a noului plan de acțiune al UE la nivel național. De asemenea, resursele sunt importante pentru a oferi condiții de lucru decente pentru personal.

4.6.

Textul ar trebui să precizeze în mod explicit că statele membre se angajează să furnizeze fonduri suficiente pentru a asigura personalul specializat necesar în țara respectivă, cu scopul de a combate traficul cu specii sălbatice de faună și floră. Fondurile alocate ar trebui să facă obiectul unor rapoarte și să fie monitorizate și evaluate în cadrul punerii în aplicare a planului de acțiune la nivel național. Resursele ar trebui să includă nu numai personal, ci și echipamente. În plus, personalul ar trebui să se bucure de condiții de muncă de înaltă calitate, cu drepturi depline de negociere colectivă și cu un sistem evolutiv al carierelor. Aceste condiții sunt esențiale pentru atragerea celor mai buni candidați și menținerea unui nivel ridicat de motivație. O atenție deosebită ar trebui acordată aspectelor legate de sănătate, bunăstare și siguranța personală. Toți actorii implicați în prevenirea traficului cu specii sălbatice de faună și floră ar trebui să beneficieze de o formare omogenă și ar trebui instituite structuri omogene în toate statele membre; CESE recomandă ca acestea să ia forma comitetelor inter-agenții și a unui personal sau a unor unități specializate, care să fi beneficiat de formarea necesară pentru a combate traficul cu specii sălbatice de faună și floră.

4.7.

Planul de acțiune evidențiază rolul diferitelor agenții și inițiative internaționale, precum EMPACT, care este un instrument emblematic pentru cooperarea operațională multidisciplinară și la nivelul mai multor agenții pentru combaterea criminalității organizate la nivelul UE. EMPACT ar putea fi un instrument-cheie pentru punerea în aplicare a planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră. De exemplu, ar putea organiza cursuri de formare pentru comitetele inter-agenții și pentru personalul specializat din toate statele membre, într-un mod omogen.

4.8.

Prevenirea activităților de vânătoare ilegale, în special pentru trofee, ar trebui să fie acoperită de planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră. În Munții Carpați, de exemplu, urșii sunt vânați ilegal, iar braconierilor li se aplică pedepse minore, care nu sunt suficient de disuasive.

4.9.

CESE este de acord cu sugestia ca EMPACT să coordoneze operațiuni comune regulate care să implice o cooperare transfrontalieră cu statele membre ale UE, cu Comisia Europeană (OLAF) și cu agențiile relevante ale UE, precum Eurojust, Frontex, Europol și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului. Și în acest caz, pentru a asigura o cooperare eficace, este esențială o alocare adecvată a resurselor la nivel național.

4.10.

În ceea ce privește politicile comerciale și instrumentele de sprijinire a acțiunilor de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră, CESE salută propunerea vizând includerea unor angajamente ambițioase pentru combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră în viitoarele acorduri de liber schimb. Acest pas nu va fi însă suficient pentru a reduce traficul cu specii sălbatice de faună și floră. Eforturile UE vizând creșterea oportunităților pentru comerțul și investițiile internaționale vor fi inutile și contraproductive dacă Uniunea nu acoperă de urgență lacunele în materie de aplicare a legii. Pașapoartele digitale ale produselor ar putea îndeplini și ele același scop. Ele ar putea îmbunătăți trasabilitatea și transparența în ceea ce privește riscurile la nivelul lanțurilor de aprovizionare de la nivel mondial și ar putea veni în sprijinul mecanismelor internaționale comune de control și al eforturilor de asigurare a respectării legii, garantând totodată că persoanele și consumatorii dispun de același nivel de informare privind produsele pe care le cumpără, indiferent de originea acestora.

Bruxelles, 22 martie 2023.

Președinta Comitetului Economic și Social European

Christa SCHWENG


(1)  https://ec.europa.eu/environment/cites/infographics_en.htm

(2)  https://ec.europa.eu/environment/cites/trafficking_en.htm.

(3)  https://www.traffic.org/

(4)  https://www.traffic.org/site/assets/files/12745/eu-seizures-report-2020-final-web.pdf.

(5)  https://www.traffic.org/site/assets/files/17391/2020_eu_seizures_report_final.pdf.

(6)  https://sustainabledevelopment.un.org/topics/biodiversityandecosystems.

(7)  Fragment din concluziile unei analize a Comisiei https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0038.

(8)  UNEP-INTERPOL Report: Value of Environmental Crime up 26 %.

(9)  https://globalconservation.org/news/over-one-thousand-park-rangers-die-10-years-protecting-our-parks/.

(10)  Consiliul convine asupra mandatului său de negociere cu privire la Directiva privind infracțiunile împotriva mediului – Consilium (europa.eu)


Top