Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0705(03)

Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei 2021/C 262/12

PUB/2021/386

JO C 262, 5.7.2021, p. 33–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.7.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 262/33


Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2021/C 262/12)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 (1) al Comisiei

COMUNICARE A UNEI MODIFICĂRI STANDARD CARE VIZEAZĂ DOCUMENTUL UNIC

„Bordeaux supérieur”

PDO-FR-A0306-AM05

Data comunicării: 7 mai 2021

DESCRIEREA ȘI JUSTIFICAREA MODIFICĂRII APROBATE

1.   Trimitere la codul geografic oficial

Lista comunelor a fost actualizată în conformitate cu codul geografic oficial pentru anul 2020.

Aceasta este o modificare efectuată doar la nivelul redactării, arealul geografic nefiind modificat.

Prin urmare, documentul unic a fost modificat la punctele 6 și 9.

2.   Introducerea unor soiuri în scopul adaptării

La soiurile de viță-de-vie utilizate pentru obținerea vinurilor roșii au fost adăugate, în scopul adaptării, soiurile Arinarnoa, Castets, Marselan și Touriga nacional. Aceste soiuri sunt soiuri târzii, ceea ce poate fi un avantaj în contextul încălzirii globale. În plus, aceste soiuri nu sunt foarte sensibile la putregai și nici la făinare și mană. Cele patru soiuri au caracteristicile necesare pentru producerea unor vinuri colorate, complexe, corpolente și structurate, fiind în concordanță cu caracteristicile specifice ale vinurilor roșii cu denumirea „Bordeaux supérieur”.

La soiurile de viță-de-vie utilizate pentru obținerea vinurilor albe a fost adăugat, în scopul adaptării, soiul Liliorila. Și acesta este un soi târziu, care rezistă bine la putregai și ale cărui caracteristici organoleptice sunt în concordanță cu cele din cadrul denumirii „Bordeaux supérieur”.

Proporția acestor soiuri este limitată la 5 % din soiurile cultivate în cadrul exploatației și la 10 % din amestecul realizat pentru obținerea culorii dorite.

Documentul unic nu este vizat de aceste modificări.

3.   Arealul parcelat delimitat

În anexa în care se enumeră reuniunile comitetului național competent care a aprobat delimitarea parcelelor a fost adăugată data de 11 februarie 2021.

Scopul acestei modificări este de a se adăuga data la care autoritatea națională competentă a aprobat o modificare a arealului parcelat delimitat în cadrul arealului geografic de producție. Delimitarea parcelelor constă în identificarea, în cadrul arealului geografic de producție, a parcelelor propice pentru obținerea produsului cu denumire de origine protejată în cauză.

Documentul unic nu este vizat de aceste modificări.

4.   Legătura cu locul de origine

Având în vedere fuzionarea comunelor, legătura cu locul de origine a fost revizuită pentru a se actualiza numărul acestora.

Documentul unic nu este vizat de aceste modificări.

5.   Trimitere la structura de control

A fost revizuită formularea trimiterii la structura de control, în vederea armonizării ei cu formularea din alte caiete de sarcini. Modificarea este doar de redactare. Ea nu implică nicio modificare a documentului unic.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Bordeaux supérieur

2.   Tip de indicație geografică

DOP - Denumire de origine protejată

3.   Categorii de produse vitivinicole

1.

Vin

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Vinuri albe liniștite cu zaharuri fermentabile

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile albe liniștite prezintă:

o tărie alcoolică naturală în volume ≥ 12 %

un conținut de zaharuri fermentabile > 17g/L

Înainte de ambalare, acestea prezintă:

o aciditate volatilă ≤ 13,26 meq/L

un conținut de SO2 total ≤ 260 mg/L

După îmbogățire, tăria alcoolică totală în volume este ≤ 15 %.

Vinurile albe cu zaharuri fermentabile sunt structurate în jurul soiului Sémillon B, care asigură vinuri cu gust rotund, ample, de culoarea aurului, cu arome de fructe confiate și care poate fi asociat cu Sauvignon B și cu Muscadelle B, având, în acest caz, un plus de prospețime. Aceste vinuri cu potențial de învechire (4-8 ani) dezvăluie arome adesea florale, de miere și de mirodenii.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volum)

11

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

18

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

300

Vinuri roșii liniștite

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Vinurile roșii liniștite prezintă:

o tărie alcoolică naturală în volume ≥ 11 %

un conținut de zaharuri fermentabile ≤ 3g/L

un conținut de acid malic ≤ 0,3 g/L.

Înainte de ambalare, acestea prezintă:

o aciditate volatilă ≤ 13,26 meq/L

un conținut de SO2 total ≤ 140 mg/L

După îmbogățire, tăria alcoolică totală în volume este ≤ 13,5 %.

Vinurile roșii, obținute în principal din asocierea soiurilor Merlot N și Cabernet Sauvignon N și, într-o măsură mai mică, Cabernet franc N, au gust rotund, sunt ample și structurate. Atunci când sunt tinere, dezvoltă în general arome de fructe roșii proaspete și confiate, care evoluează adesea, pe parcursul procesului de învechire, spre note condimentate și de fructe coapte.

CARACTERISTICI ANALITICE GENERALE

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volum)

 

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

20

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

150

5.   Practici vitivinicole

5.1.    Practici oenologice specifice

1.   Densitatea de plantare - distanța dintre rânduri

Practica de cultivare

Pentru parcelele plantate începând cu 1 august 2008, vița-de-vie prezintă o densitate minimală de plantare de 4 500 de butuci pe hectar. Distanța dintre rânduri nu poate fi mai mare de 2,20 metri, iar distanța dintre butucii de pe același rând nu poate fi mai mică de 0,85 metri.

Această densitate poate fi redusă la 3 300 de butuci pe hectar. În acest caz, distanța dintre rânduri nu poate fi mai mare de 3 metri, iar distanța dintre butucii de pe același rând nu poate fi mai mică de 1 metru.

2.   Reguli privind tăierea

Practica de cultivare

Este permisă doar metoda tăierii scurte (utilizând cepul de rod) sau metoda tăierii lungi. Pentru soiurile Merlot N, Sémillon B și Muscadelle B, numărul de ochi lăsați la tăiere nu poate depăși 40 000 de ochi pe hectar și 17 ochi pe butuc. Pentru celelalte soiuri, printre care Cabernet franc N, Cabernet Sauvignon N, Sauvignon B, Sauvignon Gris G, numărul de ochi lăsați la tăiere nu poate depăși 45 000 de ochi pe hectar și 19 ochi pe butuc. După îndepărtarea mugurilor, numărul de lăstari cu rod pe butuc nu poate depăși: - pentru soiurile Merlot N, Sémillon B și Muscadelle B, 11 lăstari pe butuc pentru vița-de-vie care prezintă o densitate de plantare mai mare de sau egală cu 4 500 de butuci pe hectar și 14 lăstari pe butuc pentru vița-de-vie care prezintă o densitate de plantare mai mică de 4 500 de butuci pe hectar; - pentru celelalte soiuri, printre care Cabernet Franc N, Cabernet Sauvignon N, Sauvignon B, Sauvignon Gris G, 13 lăstari pe butuc pentru vița-de-vie care prezintă o densitate de plantare mai mare sau egală cu 4 500 de butuci pe hectar și 16 lăstari pe butuc pentru vița-de-vie care prezintă o densitate de plantare mai mică de 4 500 de butuci pe hectar. Tăierea se realizează cel mai târziu în stadiul de frunze desfăcute (stadiul 9 pe scara Lorenz).

Îndepărtarea mugurilor se face înainte de formarea fructelor.

3.   Îmbogățirea

Practică enologică specifică

După îmbogățire, vinurile roșii nu depășesc o tărie alcoolică totală în volume de 13,5 %. După îmbogățire, vinurile albe nu depășesc o tărie alcoolică totală în volume de 15 %.

Îmbogățirea prin concentrarea parțială a vinurilor roșii este autorizată, în limita unei concentrații de 15 % din volumele astfel îmbogățite.

5.2.    Producții maxime

Vinuri albe liniștite cu zaharuri fermentabile

60 de hectolitri pe hectar

Vinuri roșii liniștite - Viță-de-vie cu o densitate de plantare ≥ 4 500 de butuci/ha

66 de hectolitri pe hectar

Vinuri roșii liniștite - Viță-de-vie cu o densitate de plantare ≥ 4 000 de butuci/ha și < 4 500 de butuci/ha

55 de hectolitri pe hectar

Vinuri roșii liniștite - Viță-de-vie cu o densitate de plantare ≥ 3 300 de butuci/ha și < 4 000 de butuci/ha

50 de hectolitri pe hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Recoltarea strugurilor, vinificarea, producerea și maturarea vinurilor sunt realizate pe teritoriul următoarelor comune din departamentul Gironde pe baza codului geografic oficial din data de 26 februarie 2020: Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Arcins, Arsac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Avensan, Ayguemorte-les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-sur-Gironde, Bazas, Beautiran, Bégadan, Bègles, Béguey, Bellebat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos-Beaulac, Berson, Berthez, Beychac-et-Caillau, Bieujac, Birac, Blaignac, Blaignan-Prignac, Blanquefort, Blasimon, Blaye, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, Brouqueyran, Bruges, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-et-Meynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l’Isle, Campugnan, Canéjan, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-de-Bordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d’Albret, Castelnau-de-Médoc, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon-la-Bataille, Castres-Gironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Cessac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Cissac-Médoc, Civrac-de-Blaye, Civrac-sur-Dordogne, Civrac-en-Médoc, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Couquèques, Courpiac, Cours-de-Monségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Cussac-Fort-Médoc, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Escoussans, Espiet, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Fargues-Saint-Hilaire, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gaillan-en-Médoc, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grayan-et-l’Hôpital, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guîtres, Haux, Hure, Illats, Isle-Saint-Georges, Izon, Jau-Dignac-et-Loirac, Jugazan, Juillac, La Brède, La Lande-de-Fronsac, La Réole, La Rivière, La Roquille, La Sauve, Labarde, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamarque, Lamothe-Landerron, Landerrouat, Landerrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Le Bouscat, Le Fieu, Le Haillan, Le Nizan, Le Pian-Médoc, Le Pian-sur-Garonne, Le Pout, Le Puy, Le Taillan-Médoc, Le Tourne, Le Verdon-sur-Mer, Léogeats, Léognan, Les Artigues-de-Lussac, Les Billaux, Les Eglisottes-et-Chalaures, Les Esseintes, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Les Peintures, Les Salles, Lesparre-Médoc, Lestiac-sur-Garonne, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, Listrac-Médoc, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, Ludon-Médoc, Lugaignac, Lugasson, Lugon-et-l’Ile-du-Carnay, Lussac, Macau, Madirac, Maransin, Marcenais, Margaux-Cantenac, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérignac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc, Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouillac, Mouliets-et-Villemartin, Moulis-en-Médoc, Moulon, Mourens, Naujac-sur-Mer, Naujan-et-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Noaillac, Noaillan, Omet, Ordonnac, Paillet, Parempuyre, Pauillac, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pessac-sur-Dordogne, Petit-Palais-et-Cornemps, Peujard, Pineuilh, Plassac, Pleine-Selve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompignac, Pondaurat, Porchères, Porte-de-Benauge, Portets, Préchac, Preignac, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Puybarban, Puynormand, Queyrac, Quinsac, Rauzan, Reignac, Rimons, Riocaud, Rions, Roaillan, Romagne, Roquebrune, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, Saint-Aignan, Saint-André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-et-Appelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Antoine-sur-l’Isle, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Aubin-de-Médoc, Saint-Avit-de-Soulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Christoly-de-Blaye, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Christophe-de-Double, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers-d’Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Ciers-sur-Gironde, Sainte-Colombe, Saint-Côme, Sainte-Croix-du-Mont, Saint-Denis-de-Pile, Saint-Emilion, Saint-Estèphe, Saint-Etienne-de-Lisse, Sainte-Eulalie, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la-Longue, Sainte-Gemme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-de-Fronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saint-Germain-d’Esteuil, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Gervais, Saint-Girons-d’Aiguevives, Sainte-Hélène, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Jean-d’Illac, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-d’Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, Saint-Laurent-du-Plan, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubès, Saint-Louis-de-Montferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Laye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-du-Bois, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Médard-en-Jalles, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Palais, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d’Armens, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Philippe-d’Aiguille, Saint-Philippe-du-Seignal, Saint-Pierre-d’Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Quentin-de-Caplong, Sainte-Radegonde, Saint-Romain-la-Virvée, Saint-Sauveur, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, Saint-Selve, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Seurin-de-Cadourne, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Seurin-sur-l’Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Sainte-Terre, Saint-Trojan, Saint-Vincent-de-Paul, Saint-Vincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Vivien-de-Monségur, Saint-Yzan-de-Soudiac, Saint-Yzans-de-Médoc, Salaunes, Salleboeuf, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, Sauveterre-de-Guyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l’Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulac-sur-Mer, Soulignac, Soussac, Soussans, Tabanac, Taillecavat, Talais, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Tresses, Uzeste, Val-de-Livenne, Val de Virvée, Valeyrac, Vayres, Vendays-Montalivet, Vensac, Vérac, Verdelais, Vertheuil, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d’Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac, Yvrac.

7.   Soiurile principale de struguri de vin

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Carmenère N

Cot N - Malbec

Merlot N

Muscadelle B

Petit Verdot N

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Semillon B

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Soiurile Bordeaux, cultivate într-o climă oceanică, au avut nevoie, încă din secolele XVII și XVIII, de stâlpi de susținere, iar ulterior s-au generalizat spalierele pentru a se asigura o bună distribuție a recoltei și o suprafață a frunzelor suficientă pentru o sinteză corectă a clorofilei în vederea atingerii unei maturități optime. Diferitele tipuri de soluri și expunerile variate au condus la o selecție și la o adaptare a diverselor soiuri de viță-de-vie în funcție de caracteristicile mediului și explică accentul pus în trecut pe asamblarea vinurilor. Astfel, pot fi identificate patru tipuri de soluri distincte:

solurile argilo-calcaroase și solurile mărnoase și calcaroase, foarte răspândite pe pantele dealurilor, foarte prielnice pentru soiul Merlot N;

solurile silicioase amestecate cu argile și cu elemente calcaroase, perfecte pentru soiurile Merlot N și Sauvignon B, de exemplu;

solurile nisipoase și argiloase cu elemente fine de siliciu care constituie soluri mai ușoare adecvate producției de vinuri albe;

solurile pietroase compuse din pietriș, cuarț rulat și nisipuri mai mult sau mai puțin grosiere, care formează terase bine drenate, calde și perfecte pentru vița-de-vie, în special pentru Cabernet Sauvignon N.

Denumirea de origine controlată „Bordeaux supérieur” răspunde cerințelor pe care producătorii și le-au impus de-a lungul timpului în legătură cu denumirea de origine controlată „Bordeaux”, în ceea ce privește densitatea podgoriei (mai mare), regulile de tăiere (număr de ochi mai mic), sarcina maximă pe parcelă (mai mică). Aceste condiții de producție permit obținerea unor vinuri mai concentrate, al căror conținut minim de zahăr, precum și tăria alcoolică minimă naturală în volume sunt mai mari decât cele definite pentru denumirea de origine controlată „Bordeaux”. Vinurile roșii și albe care beneficiază de denumirea de origine controlată „Bordeaux supérieur” au un stil aparte. Se disting prin armonia lor, printr-o anumită eleganță, un echilibru bun și o bogăție de arome, calități dobândite, printre altele, ca urmare a diversității mediului biofizic, a soiurilor, dar și a metodelor de conducere a viței-de-vie și de vinificare, care fac ca aceste vinuri să aibă potențial de învechire. Având în vedere existența portului din Bordeaux și a legăturilor istorice strânse cu alte națiuni, care au generat de timpuriu un comerț structurat și puternic, podgoriile din această regiune au avut întotdeauna o deschidere spre restul lumii, beneficiind de inovațiile tehnice sau diseminându-le, încurajând dinamismul exploatațiilor, permițând astfel consolidarea, dezvoltarea și exportul de know-how, întotdeauna cu respectarea tradiției seculare. După căsătoria din 1152 dintre Eleonora, ducesă de Aquitania, și Henric Plantagenetul, viitor rege al Angliei, încep să se efectueze schimburi comerciale foarte importante. Englezii exportă alimente, textile și metale și importă vinuri de Bordeaux. În secolul XVII începe o nouă eră comercială, odată cu apariția noilor consumatori. Exportul rămâne unul dintre punctele forte ale distribuției vinurilor „Bordeaux”, care a contribuit și la răspândirea în întreaga lume a know-how-ului, a imaginii și a notorietății denumirii de origine controlate „Bordeaux supérieur”, două treimi dintre vinurile care beneficiază de această denumire fiind în prezent îmbuteliate în cadrul exploatației. Vinurile au structuri mai complexe și pot fi supuse procesului de învechire pe o perioadă mai lungă decât cele care beneficiază dedenumirea de origine controlată „Bordeaux”, această perioadă putând ajunge până la 5 sau 6 ani.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Zona situată în imediata vecinătate

Cadrul juridic:

 

Legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

 

Ambalarea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

 

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, producerea și maturarea vinurilor, este constituită din teritoriul următoarelor comune, pe baza codului geografic oficial din 26 februarie 2020:

Departamentul Dordogne: Le Fleix, Fougueyrolles, Gageac-et-Rouillac, Gardonne, Minzac, Pomport, Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt, Razac-de-Saussignac, Saint-Antoine-de-Breuilh, Saint-Seurin-de-Prats, Saussignac, Thénac, Villefranche-de-Lonchat.

Departamentul Lot-et-Garonne: Baleyssagues, Cocumont, Duras, Esclottes, Loubès-Bernac, Sainte-Colombe-de-Duras, Savignac-de-Duras, Villeneuve-de-Duras.

Unitatea geografică superioară

Cadrul juridic:

 

Legislația națională

Tipul de condiție suplimentară:

 

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

 

Pe eticheta vinurilor care poartă denumirea de origine controlată poate figura unitatea geografică superioară „Vin de Bordeaux” sau „Grand Vin de Bordeaux”. Dimensiunile caracterelor cu care este înscrisă unitatea geografică superioară nu depășesc nici în înălțime, nici în lățime două treimi din dimensiunea caracterelor care formează denumirea de origine controlată.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-acf2cbea-d0b8-4acf-b65b-40814c3030e0


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.


Top