EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0531(02)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului 2021/C 205/09

C/2021/3878

JO C 205, 31.5.2021, p. 13–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.5.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 205/13


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

(2021/C 205/09)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la respectiva cerere în temeiul articolului 27 din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

SPECIFICAȚIILE DE BAZĂ DIN DOSARUL TEHNIC

Madarasi Birspálinka”

Nr. UE: PGI-HU-02489 – 6.3.2019

1.   Indicația geografică de înregistrat

„Madarasi birspálinka”

2.   Categoria de băuturi spirtoase

9.

Rachiu de fructe

3.   Descrierea băuturii spirtoase

3.1.   Caracteristicile fizice, chimice și/sau organoleptice

Caracteristici fizico-chimice

Tărie alcoolică

minimum 43 % V/V

Conținutul de metanol

maximum 1 250  g/hl de alcool 100 % vol.

Conținutul total de substanță volatilă

minimum 400 g/hl de alcool 100 % vol.

Conținutul de acetat de etil

maximum 300 g/hl de alcool 100 % vol.

Caracteristici organoleptice

„Madarasi birspálinka” are culoare limpede ca apa și se caracterizează prin aromă și gust distincte, bogate, grație ingredientului de bază al acesteia.

Produsul oferă o combinație armonioasă de note fine, citrice, acrișoare și dulci, ceroase de gutuie. Notele pronunțate de gutuie sunt completate de note condimentate, de compot, urmate de un gust rezidual discret acrișor, cremos și mătăsos.

3.2.   Caracteristici specifice (în comparație cu băuturile spirtoase din aceeași categorie)

Spre deosebire de alte produse pálinka de gutui, „Madarasi birspálinka” are note bogate de compot care evidențiază aroma citrică a gutuii. Notele sale de compot sunt mai dulci decât ale altor produse pálinka de gutui, ceea ce îi conferă un caracter mai fin, mai fluid. Aroma citrică a distilatului consolidează în plus aceste note de compot.

4.   Aria geografică în cauză

„Madarasi birspálinka” se poate produce în distileriile comerciale de produse pálinka situate în județul Bács-Kiskun, unde pot avea loc zdrobirea fructelor, fermentarea, distilarea și repausul. Gutuile utilizate ca ingredient de bază pot proveni doar din această arie.

5.   Metode de obținere a băuturii spirtoase

Procesul de producție a pálinka:

(a)

Selectarea și acceptarea fructelor

(b)

Zdrobirea fructelor și fermentarea

(c)

Distilarea

(d)

Perioada de repaus și depozitarea produsului pálinka

(e)

Tratarea și producția produsului pálinka

(a)   Selectarea și acceptarea fructelor

Gutuile trebuie să fie sănătoase, întregi și fără nicio urmă de putregai.

Fructele trebuie măsurate în etapa acceptării și trebuie să aibă loc o evaluare organoleptică [degustare și, dacă este disponibil instrumentarul, are loc și examinarea conținutului de substanță uscată (conținut de zahăr și măsurarea pH-ului)] pentru verificarea calității acestora.

Doar gutuile care sunt suficient de pârguite și au un conținut de substanță uscată de cel puțin 12 % ref. se pot folosi ca ingredient de bază.

(b)   Zdrobirea fructelor și fermentarea

 

Zdrobirea fructelor:

Fructele de calitate, coapte suficient reprezintă baza pastei de fructe. O etapă specială în producția „Madarasi birspálinka” este coacerea după recoltare a gutuilor înainte de prelucrare. Acest proces poate dura până la 5 zile, dacă este necesar. În această perioadă, depozitarea fructelor într-un loc răcoros (prin urmare împiedicând fructele să putrezească) asigură un proces de pârguire fără cusur și permite obținerea unui nivel asemănător de pârguire, iar aromele fructelor se concentrează și mai mult, ceea ce conferă ulterior produsului pálinka aroma sa unică.

Puful care acoperă suprafața gutuii trebuie îndepărtat deoarece, dacă ajunge în cantități mari în pasta de fructe, îi va conferi produsului pálinka un gust neplăcut, înțepător. Cantitățile mici de puf nu vor produce schimbări neplăcute în produsul final. Puful se îndepărtează prin spălare, frecare și ștergere.

Fructele astfel pregătite sunt tăiate în bucăți și zdrobite. Se poate adăuga apă deasupra bucăților de fructe pentru a ajunge la consistența corespunzătoare. Pasta de fructe preparată se pompează în recipientele de fermentare (din oțel sau din plastic).

 

Fermentarea:

Se utilizează metoda fermentării controlate. Se pot utiliza următoarele materiale auxiliare: apă (potabilă); drojdie (proaspătă sau uscată); acizi pentru ajustarea valorii pH-ului; enzime (pentru drojdie); enzime pectolitice și agenți antispumanți.

În fermentarea controlată este important să se stabilească precis temperatura pastei de fructe la 16-22 °C. Conținutul acid al pastei de fructe trebuie ajustat la o valoare a pH-ului de aproximativ 3-3,2, la care drojdia și enzimele continuă să acționeze eficace, însă bacteriile dăunătoare nu pot supraviețui.

Utilizarea drojdiei asigură instalarea rapidă a fermentării și că aceasta își urmează cursul lin, fără nicio eroare, și obținerea gustului și a conținutului de alcool optime.

Fermentarea trebuie verificată prin monitorizarea temperaturii spațiului de fermentare, în timp ce pasta de fructe trebuie să fie verificată vizual zilnic și trebuie măsurat conținutul de zahăr, dacă este necesar.

Fermentarea trebuie considerată încheiată în cazul în care conținutul de zahăr al pastei de fructe scade sub 5 g la 100 g de pastă de fructe. Pentru a împiedica deteriorarea, pasta fermentată ar trebui distilată cât mai curând posibil.

(c)   Distilarea

Produsul „Madarasi birspálinka” se poate obține într-o instalație de distilare adecvată pentru distilarea fracționată dublă, cu ajutorul unui alambic tradițional care incorporează o suprafață de cupru.

Un alambic este un cazan de până la 1 000 de litri. Pentru produsul „Madarasi birspálinka”, cazanele utilizate au, de obicei, o capacitate de 300-500 de litri. Distilarea se produce în două etape. În prima etapă se obține un conținut scăzut de alcool, care conține deja aromele fructelor și tăria alcoolică este de 15-28 % V/V. În cea de-a doua etapă, rafinarea, este esențială separarea adecvată a „frunții”, a fracțiunii de mijloc și a „cozii” distilatului. În cursul distilării, „fruntea” distilatului se poate determina doar prin intermediul verificărilor organoleptice, în timp ce „coada” distilatului se poate separa cu ajutorul valorilor empirice ale alcoolului măsurat în permanență.

(d)   Perioada de repaus și depozitarea produsului pálinka

După distilare, produsul pálinka ar trebui lăsat în repaus înainte de îmbuteliere, ferit de lumina soarelui, într-o damigeană sau un recipient din oțel inoxidabil, într-o stare nediluată (în general 60-70 % V/V), pentru a contribui la formarea aromelor sale rafinate.

În timpul perioadei de repaus și depozitare, este important, de asemenea, ca produsul pálinka să fie depozitat într-un loc cu un grad moderat de umiditate și temperatură uniformă.

(e)   Tratarea și producția produsului pálinka

După perioada de repaus, tăria alcoolică a distilatului trebuie ajustată la nivelul necesar (± 0,3 % V/V) prin adăugarea de apă potabilă în conformitate cu normele juridice specifice.

Apa poate fi distilată, desalinizată, demineralizată sau dedurizată.

Produsul pálinka ajustat la tăria alcoolică necesară poate fi îmbuteliat doar în sticle curate, confecționate din sticlă sau ceramică.

6.   Legătura cu mediul geografic sau originea

6.1.   Detalii privind aria geografică sau originea, relevante pentru legătură

Județul Bács-Kiskun se află într-una dintre cele mai însorite regiuni din Ungaria. Solul nisipos și afânat caracteristic se încălzește rapid, oferind un mediu excelent pentru gutui.

Gutuii cresc cel mai bine în soluri aerisite, mai umede, cu o densitate medie sau mai afânate, călduroase, cu proprietăți bune de gospodărire a apei, și sunt foarte răspândiți în județul Bács-Kiskun, unde sunt condiții favorabile.

În cursul sezonului de vegetație, soarele strălucește din plin 250-300 de ore, temperatura anuală medie este de 11,2 °C, iar precipitațiile medii sunt de 475 mm.

6.2.   Caracteristicile specifice ale băuturii spirtoase care se pot datora ariei geografice

Legătura dintre „Madarasi birspálinka” și aria geografică se bazează pe calitatea și pe reputația produsului.

Caracteristicile specifice ale gutuilor cultivați în județul Bács-Kiskun sunt rodul trăsăturilor ecologice specifice ale mediului fizic. Condițiile climatice din județul Bács-Kiskun conferă produselor pálinka obținute din gutuii cultivați în regiune gustul, savoarea și aroma rafinate, specifice acestora.

Solul nisipos al județului conferă gutuiului un substrat bine format, aerisit, favorabil, care contribuie la unicitatea fructelor. Notele condimentate, de citrice ale gutuilor sunt rodul solului nisipos și afânat.

Solul nisipos este bogat în microelemente. Grăunțele de nisip reflectă razele soarelui pe fructe, oferind acestora un mediu călduros în permanență în decursul perioadei de pârguire.

Temperatura medie ridicată și expunerea îndelungată la soare din județul Bács-Kiskun conferă gutuilor un conținut de zahăr mai ridicat decât cel al gutuilor cultivate în alte regiuni, deoarece acestea permit gutuilor să se pârguiască bine. Prin urmare, distilatul produs din aceste gutui este mai dulce, cu note de compot, conferind băuturii spirtoase un caracter mai fin, mai fluid decât alte produse pálinka de gutuie.

Aceste note de compot sunt consolidate de aroma citrică a distilatului, grație acidității echilibrate a gutuilor pârguite.

Solul bogat în microelemente conferă gutuilor culese atunci când sunt suficient de pârguite (cu un conținut de substanță uscată de cel puțin 12 % ref.) aroma și gustul bogate care caracterizează „Madarasi birspálinka”.

Producerea acestor note aromate în distilat necesită expertiză și experiență considerabile, care se transmit din generație în generație. Această expertiză implică etapa de coacere după recoltare a gutuilor, îndepărtarea pufului de pe pieliță, zdrobirea fructelor și separarea corespunzătoare și rafinarea distilatului.

Premiile obținute de „Madarasi birspálinka” la concursuri:

2008: medalia de argint la Festivalul Zsindelyes – degustare de pálinka

2012: medalia de argint la concursul HunDeszt Pálinka

2012: medalia de aur la a III-a ediție a concursului de pálinka și băuturi spirtoase din județul Vas

2013: medalia de aur la a IV-a ediție a concursului de pálinka și băuturi spirtoase din județul Vas

2014: medalia de argint la a III-a ediție a concursului regional Palóc Pálinka pentru pálinka și băuturi spirtoase

2014: medalia de argint la a V-a ediție a concursului de pálinka și băuturi spirtoase din județul Vas

2015: medalia de aur la a VI-a ediție a concursului de pálinka și băuturi spirtoase din județul Vas

2016: medalia de excelență pentru pálinka la concursul național de degustare de pálinka

2016: medalia de aur la a VII-a ediție a concursului de pálinka și băuturi spirtoase din județul Vas

2017: medalia de argint la concursul Brillante pentru pálinka din distilerii comerciale

2017: medalia de excelență pentru pálinka la concursul național de degustare de pálinka

2017: medalia de argint la concursul de pálinka și băuturi spirtoase din bazinul carpatic

7.   Dispozițiile Uniunii Europene sau dispozițiile naționale/regionale

Legea XI din 1997 privind protecția mărcilor și a indicațiilor geografice

Legea LXXIII din 2008 privind pálinka, pálinka din tescovină și Consiliul Național pentru Pálinka

Decretul guvernamental nr. 158/2009 din 30 iulie 2009 de stabilire a normelor de protecție a indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare și de verificare a produselor

Decretul nr. 22/2012 al Guvernului din 29 februarie 2012 privind Oficiul național pentru siguranța lanțului alimentar

Decretul nr. 28/2017 din 30 mai 2017 al Ministrului Agriculturii privind cerințele pentru sistemul de auto-control aplicat de operatorii din sectorul alimentar

Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 716/2013 al Comisiei din 25 iulie 2013 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase

8.   Solicitantul

8.1.   Stat membru, țară terță sau persoană fizică/juridică

Márton Lakatos (întreprindere profesională unipersonală)

8.2.   Adresa completă (strada și numărul, localitatea/orașul și codul poștal, țara)

Szent István utca 105, H-6456 Madaras

9.   Completarea indicației geografice

10.   Norme specifice privind etichetarea

În plus față de elementele specificate în legislație, denumirea conține, de asemenea, următoarele:

„földrajzi árujelző” [indicație geografică] (separat de denumire)


(1)  JO L 130, 17.5.2019, p. 1.


Top