Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0143

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului cu privire la adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea Fondului european de apărare

    COM/2021/143 final

    Bruxelles, 19.3.2021

    COM(2021) 143 final

    2018/0254(COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    privind

    poziția Consiliului cu privire la adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea Fondului european de apărare

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    2018/0254 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene


    privind

    poziția Consiliului cu privire la adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea Fondului european de apărare

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    1.Context

    Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu [documentul COM (2018) 476 final – 2018/0254 COD]:

     
    13 iunie 2018

    Data abordării generale parțiale a Consiliului:

    19 noiembrie 2018

    Data primului trilog:

    16 ianuarie 2019

    Data celui de al doilea trilog:

    5 februarie 2019

    Data celui de al treilea trilog:

    19 februarie 2019

    Data raportului intermediar care reflectă înțelegerea comună la care s-a ajuns în cadrul celui de al treilea trilog în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți:

    27 februarie 2019.

    Data poziției Parlamentului European în primă lectură:

    18 aprilie 2019.

    Data acordului Consiliului privind un mandat de negociere revizuit:

    30 septembrie 2020

    Data celui de al patrulea trilog:

    30 noiembrie 2020

    Datele celui de al cincilea trilog (final):

    14 decembrie 2020

    Data acordului politic în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți:

    18 decembrie 2020

    Data la care Comisia ITRE a Parlamentului European a votat aprobarea acordului de compromis:

     
    14 ianuarie 2021

    Data adoptării poziției Consiliului în primă lectură:

    16 martie 2021

    2.Obiectul propunerii Comisiei

    Contextul geopolitic al UE s-a schimbat în mod dramatic în ultimul deceniu. Situația la nivel mondial și în regiunile învecinate este instabilă și se confruntă cu un mediu complex și dificil în care apar noi amenințări, cum ar fi atacurile cibernetice și alte amenințări hibride, în timp ce provocările mai convenționale revin.

    Apărarea europeană și industria de apărare europeană se confruntă cu importante ineficiențe ale pieței în legătură cu neexploatarea economiilor de scară (fragmentarea piețelor naționale cu un singur cumpărător) și cu suprapunerea resurselor la nivel național. Cererea vine aproape exclusiv din partea statelor membre, însă bugetele lor de apărare, în special pentru cercetare și dezvoltare (C&D), au înregistrat reduceri bugetare importante în ultimii 10 ani. Sectorul este în mare parte fragmentat de-a lungul frontierelor naționale, cu suprapuneri substanțiale și ineficiențele aferente în ceea ce privește eșecul în captarea economiilor de scară și obținerea de rezultate în urma învățării. În ciuda combinației dintre creșterea costurilor și stagnarea sau scăderea bugetelor pentru apărare, planificarea, cheltuielile cu C&D și achiziționarea și întreținerea echipamentelor au rămas în mare parte aspecte pentru statele membre individuale, cu o cooperare foarte limitată între ele. Această lipsă de cooperare între statele membre afectează și mai mult capacitatea industriei de apărare a UE de a susține capacitățile industriale și tehnologice necesare pentru păstrarea autonomiei strategice a UE și de a-și satisface actualele și viitoarele necesități în materie de apărare și de securitate.

    Fondul european de apărare este menit a fi un instrument care să promoveze competitivitatea și capacitatea de inovare a bazei industriale și tehnologice europene de apărare, contribuind, astfel, la autonomia strategică a UE. Obiectivul acestuia este să genereze programe de cooperare care nu ar fi posibile fără o contribuție din partea UE, și, prin sprijinirea activităților de cercetare și dezvoltare, să ofere stimulentele necesare pentru a impulsiona cooperarea în fiecare etapă a ciclului industrial.

    Proiectele de colaborare transfrontalieră cu o participare semnificativă a întreprinderilor mici și mijlocii vor fi încurajate în mod special. Acest lucru va garanta accesibilitatea fondului pentru participanți din toate statele membre, pe baza capacității lor de a contribui, indiferent de mărime și de poziție geografică în Uniune.

    3.Observații privind poziția Consiliului

    Poziția Consiliului reflectă acordul la care s-a ajuns în cadrul trilogurilor. Printre modificările cele mai importante introduse în comparație cu propunerea Comisiei se numără următoarele:

    Buget: Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului în perioada 2021-2027 se ridică la 7 953 000 000 EUR în prețuri curente. Raportul de distribuție a sumei a fost menținut la o treime pentru acțiunile de cercetare și la două treimi pentru acțiunile de dezvoltare.

    Durată: Alinierea Fondului european de apărare la durata CFM 2021-2027.

    Guvernanță: Programele anuale de lucru ale FED și deciziile de atribuire atât pentru acțiunile de cercetare, cât și pentru cele de dezvoltare, se adoptă sub forma unor acte de punere în aplicare (comitologie dublă), cu utilizarea procedurii de examinare, prin care proiectul de act de punere în aplicare nu poate fi adoptat în cazul în care nu se emite niciun aviz. Fondul va fi executat prin gestiune directă, dar, prin derogare, în cazuri justificate, pot fi puse în aplicare acțiuni specifice prin gestiune indirectă de către organismele menționate la articolul 62 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul financiar; o astfel de derogare nu se va referi, totuși, la procedura de selecție și de atribuire.

    Acțiuni eligibile: Acțiunile de dezvoltare a armelor letale autonome fără posibilitatea unui control uman semnificativ asupra deciziilor de selecție și de implicare atunci când se efectuează atacuri împotriva oamenilor nu sunt eligibile pentru sprijin din partea fondului, fără a aduce atingere posibilității de a furniza finanțare pentru acțiunile de dezvoltare a sistemelor de alertă timpurie și de contramăsuri în scopuri defensive.

    Tehnologie disruptivă: Cel puțin 4 % și până la 8 % din pachetul financiar se alocă cererilor de propuneri sau finanțărilor acordate pentru sprijinirea tehnologiilor disruptive pentru apărare, marcând astfel o creștere a plafonului de 5 % propus inițial de Comisia Europeană.

    Dreptul de proprietate asupra rezultatelor: Excluderea rezultatelor care fac obiectul unui control sau al unor restricții din partea unei țări terțe neasociate sau a unei entități dintr-o țară terță neasociată și notificarea ex ante către Comisie sunt obligatorii, limitând astfel marja de apreciere a Comisiei în aplicarea acestor condiții de la caz la caz. Clarificarea faptului că regulamentul privind FED nu afectează libertatea de acțiune a statelor membre în ceea ce privește politica de export a produselor din domeniul apărării. De asemenea, statele membre sau țările asociate au drepturi de acces la rezultatele acțiunilor de cercetare, fără să perceapă redevențe, care sunt necesare pentru desfășurarea activităților comune de monitorizare.

    Consultarea responsabilului de proiect: Înlocuirea unei cerințe de informare propuse inițial de Comisia Europeană cu o cerință de consultare.

    Normele privind informațiile clasificate: Introducerea posibilității ca statele membre să decidă cu privire la un cadru de securitate specific (național sau interguvernamental) pentru protecția și gestionarea informațiilor clasificate referitoare la acțiune.

    Etică: Acțiunile puse în aplicare în cadrul fondului respectă dreptul național, dreptul Uniunii și dreptul internațional relevant, precum și principiile etice reflectate, de asemenea, în dreptul național, dreptul Uniunii și dreptul internațional relevant, inclusiv, în special, în dreptul internațional al drepturilor omului și în dreptul internațional umanitar. Pentru a facilita compromisul, Comisia a declarat că intenționează să ofere solicitanților orientări privind etica în cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării, precum și experților independenți însărcinați cu evaluări etice și evaluări ale propunerilor.

    Acoperirea costurilor indirecte: Costurile indirecte pot fi determinate prin două metode alternative care urmează să fie alese de beneficiari (rată forfetară de 25 % sau o determinare bazată pe costurile indirecte reale). Pentru a facilita compromisul, Comisia a declarat că va respecta principiul bunei gestiuni financiare (și, prin urmare, principiile economiei, eficienței și eficacității), astfel cum se prevede în Regulamentul financiar.

    Finanțare cumulativă, complementară și combinată: Eliminarea dispoziției orizontale propuse inițial de Comisia Europeană, întrucât fondurile cu gestiune partajată, cum ar fi fondurile structurale, sunt orientate, de obicei, către proiecte cu un singur beneficiar dintr-un singur stat membru.

    Resurse alocate statelor membre în cadrul gestiunii partajate: Colegiuitorii nu au putut conveni asupra posibilității de a transfera fonduri cu gestiune partajată către Fondul european de apărare. Pentru a se ajunge la un compromis final, alineatul respectiv a fost eliminat.

    Protejarea intereselor financiare ale Uniunii: Adăugarea unui considerent care face trimitere la regimul general de condiționalitate pentru protejarea bugetului Uniunii împotriva încălcărilor principiilor statului de drept.

    Clima: Actualizarea obiectivului global privind cheltuielile legate de climă a fost actualizat pentru a ajunge la 30 % din cheltuieli pentru întregul CFM (inițial 25 %).

    Securitatea cibernetică: Eliminarea trimiterii la Centrul european de competențe și de cercetare în materie de securitate cibernetică, trimiterea la Comunicarea comună privind securitatea cibernetică a fost menținută.

    Comisia consideră că acordul la care s-a ajuns păstrează obiectivele propunerii inițiale a Comisiei.

    4.Concluzii

    Comisia acceptă poziția adoptată de Consiliu.

    Top