EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0089

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind participarea Uniunii la Parteneriatul european în domeniul metrologiei, derulat în comun de mai multe state membre

COM/2021/89 final

Bruxelles, 23.2.2021

COM(2021) 89 final

2021/0049(COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

privind participarea Uniunii la Parteneriatul european în domeniul metrologiei, derulat în comun de mai multe state membre

{SEC(2021) 91 final} - {SWD(2021) 35 final} - {SWD(2021) 36 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Orizont Europa – noul program-cadru pentru cercetare și inovare (2021-2027) – are ca obiectiv creșterea impactului asupra cercetării și inovării prin mobilizarea de fonduri publice și private suplimentare prin intermediul coinvestițiilor în cadrul parteneriatelor europene. Aceste parteneriate sunt avute în vedere în domenii în care sfera de aplicare și amploarea resurselor în domeniul cercetării și inovării sunt justificate pentru a sprijini realizarea priorităților Uniunii vizate de programul Orizont Europa, în special pilonul 2 – Provocări globale și competitivitate industrială.

Articolul 8 din Regulamentul (UE) [XXX] al Parlamentului European și al Consiliului 1 („Regulamentul privind programul Orizont Europa”) prevede că parteneriatele europene instituționalizate în temeiul articolelor 185 și 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) „urmează să fie puse în aplicare numai în cazurile în care alte părți ale programului Orizont Europa, inclusiv alte tipuri de parteneriate europene, nu ar îndeplini obiectivele sau nu ar genera impacturile preconizate necesare și dacă acest lucru este justificat de o perspectivă pe termen lung și de un grad ridicat de integrare”.

În Regulamentul privind programul Orizont Europa, colegiuitorii au identificat, de asemenea, opt domenii prioritare pentru posibile parteneriate europene instituționalizate în temeiul articolului 185 sau al articolului 187 din TFUE. În consecință, un set de 12 inițiative au fost identificate ca fiind candidate și au făcut obiectul unei evaluări coordonate a impactului 2 .

Metrologia a fost recunoscută de colegiuitori ca fiind unul dintre aceste domenii prioritare în temeiul Regulamentului privind programul Orizont Europa și, prin urmare, prezenta propunere vizează un Parteneriat european în domeniul metrologiei. Acesta se bazează pe experiențele acumulate în contextul Programului european de cercetare metrologică (EMRP) și al Programului european pentru inovare și cercetare în domeniul metrologiei (EMPIR). Cu toate acestea, prezenta inițiativă reprezintă un nou parteneriat pentru a face față noilor provocări. Ea nu este concepută ca o simplă continuare a programelor anterioare.

Propunerea se referă la participarea Uniunii Europene la programul european în domeniul metrologiei derulat de mai multe state membre. Metrologia este studiul științific al măsurătorilor. Este un factor-cheie al activității economice și sociale și, ca atare, este un bun public. În prezent, programele de cercetare metrologică nu au impact la nivelul UE din cauza fragmentării activităților și a duplicării eforturilor la nivelul statelor membre.

Este o perioadă în care Europa se confruntă cu o concurență globală sporită în domeniul metrologiei în ceea ce privește amploarea și orientarea investițiilor, precum și angajamentul financiar pe termen lung față de obiectivele metrologiei. În ultimul deceniu, SUA, China și India și-au sporit investițiile în metrologie cu 60 %, 50 % și, respectiv, 52 %. În această perioadă, nivelul investițiilor în institutele europene a rămas relativ static și nu a răspuns la domenii de cercetare noi și din ce în ce mai importante. Nivelul insuficient al investițiilor în Europa, corelat cu fragmentarea capacităților metrologice, a generat dispersarea prea sumară a eforturilor, fără nicio orientare strategică. Programele anterioare finanțate la nivelul UE, EMRP și EMPIR au demonstrat capacitatea de a reduce această fragmentare și, de asemenea, de cofinanțare a activităților pentru noi capacități metrologice și priorități comune.

În ultimii ani, investițiile în afara UE au continuat. În SUA, Institutul Național de Standarde și Tehnologie („National Institute of Standards and Technology” – NIST), care este institutul național de metrologie al statului, a avut un buget anual global de 724,5 milioane USD în 2018 și 2019. Printre acțiunile demne de remarcat se numără un program dedicat științelor de măsurare exploratorie („programul de laborator”) cu un buget anual de peste 60 de milioane USD și un program de cercetare pentru măsurători fundamentale, incluzând științele cuantice, care are un buget anual de peste 160 de milioane USD. Potrivit celor mai recente informații disponibile, Institutul Național de Metrologie (INM) din China a dispus de un buget operațional de 180 de milioane EUR în 2018. În plus, China a pus în aplicare un program de cercetare specific în domeniul metrologiei în perioada 2016-2019, în valoare de aproximativ 65 de milioane EUR, și a finanțat 160 de proiecte de cercetare în colaborare la nivelul întregului său teritoriu. Comparativ, PTB, institutul național de metrologie (INM) din Germania și cel mai mare din Europa, dispune de un buget operațional anual în valoare totală de 200 de milioane EUR, din care cea mai mare parte nu vizează cercetarea, ci serviciile de metrologie pentru industrie și societate.

Concurenții noștri la nivel mondial realizează aceste investiții strategice pe fondul nevoii crescânde de soluții metrologice care vizează tehnologiile emergente și dezvoltarea de noi produse. În plus, creșterea numărului provocărilor societale care necesită standarde și reglementări demne de încredere determină abordarea de urgență a aspectului privind lipsa integrării metrologiei în sistemul de inovare la nivel european.

Pentru a menține întâietatea concurențială a Europei în domeniul tehnologiilor emergente și al dezvoltării de noi produse, precum și pentru a asigura o abordare de perspectivă a unor standarde și reglementări demne de încredere care anticipează provocările societale 3 , este esențial ca Inițiativa europeană în domeniul metrologiei să garanteze că, până în 2030, soluțiile metrologice din Europa sunt cel puțin echivalente celor mai bune performanțe la nivel global, demonstrând excelența în ceea ce privește furnizarea serviciilor de metrologie pentru provocări în materie de măsurători complexe existente și noi tehnologii. Acest obiectiv ar trebui realizat prin intermediul unor rețele paneuropene specializate care să pună în comun resursele pentru a atinge o masă critică în termeni de capacitate. Soluțiile metrologice în cauză ar trebui să sprijine vânzările de noi produse și servicii inovatoare prin adoptarea și utilizarea tehnologiilor emergente esențiale. De asemenea, soluțiile ar trebui să contribuie la elaborarea și implementarea eficientă a unor standarde și reglementări specifice care stau la baza politicilor publice de abordare a provocărilor societale.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Întrucât metrologia este un catalizator al tuturor domeniilor științifice și tehnologice, îmbunătățirile la nivelul capacităților metrologice pot accelera progresul științific și evoluțiile industriale pentru a facilita abordarea provocărilor, de exemplu, în materie de sănătate, mediu, schimbări climatice, protecție socială și patrimoniu cultural. Orice viitoare inițiativă europeană pentru cercetare și inovare în comun în domeniul metrologiei ar trebui, prin urmare, să creeze și să exploateze legăturile cu o serie de alte inițiative din cadrul programului Orizont Europa și din afara acestuia.

În cadrul programului Orizont Europa, metrologia are caracter relevant pentru activitățile de cercetare și inovare finanțate în cadrul clusterului „Dezvoltarea digitală, industria și spațiul” al programului, deoarece măsurătorile fiabile și solide furnizate de metrologie au o contribuție esențială în toate sectoarele de producție, în special în ceea ce privește fabricarea de înaltă precizie a produselor cu valoare adăugată ridicată, cum ar fi tehnologiile aerospațiale, TIC de înaltă performanță și echipamentele spațiale și produsele farmaceutice.

Cu toate acestea, utilizarea unor măsurători fiabile și solide are o sferă mult mai amplă și, prin urmare, parteneriatul european în domeniul metrologiei are caracter relevant pentru o gamă largă de alte domenii și inițiative europene de politică în materie de cercetare și inovare, inclusiv parteneriate de tip public-privat. De exemplu, are un caracter relevant pentru funcționarea rețelelor electrice inteligente. Metrologia are, de asemenea, un rol important în asigurarea unor măsurători precise în domeniul diagnosticării și furnizării serviciilor de sănătate.

În sens mai general, există complementarități cu parteneriatele europene avute în vedere în cadrul programului Orizont Europa cu privire la:

·industrii digitale intensive, cum ar fi „Made in Europe” în ceea ce privește producția discretă („discrete manufacturing”);

·monitorizarea emisiilor de CO2 și a poluării atmosferice în general în cadrul parteneriatelor Clean Energy Transition (Tranziția către o energie curată) și Processes4Planet;

·tehnologii digitale esențiale; rețele și servicii inteligente, inteligență artificială, date și robotică;

·realizarea unor obiective precum un transport rutier cu emisii zero (2Zero), un transport rutier sigur și automatizat prin intermediul conducerii conectate și un parteneriat pentru o aviație curată;

·de asemenea, ar trebui create sinergii cu Inițiativa pentru inovare în sănătate și cu Parteneriatul pentru inovare și transformare pe scară largă a sistemelor de sănătate într-o societate digitală și în curs de îmbătrânire. Datorită caracterului său interdisciplinar, viitorul parteneriat european în domeniul metrologiei ar trebui să contribuie totodată la punerea în aplicare a viitoarelor misiuni în cadrul programului Orizont Europa. De asemenea, ar trebui să dezvolte legături cu viitorul Parteneriat privind cloudul european pentru știința deschisă.

Pe lângă programul Orizont Europa, se vor crea complementarități cu alte programe europene pentru a sprijini implementarea soluțiilor metrologice, de exemplu cu Mecanismul pentru interconectarea Europei, programul Europa digitală și programul LIFE pentru mediu. Un nou grup de coordonare va supraveghea legăturile și comunicarea eficientă între Parteneriatul în domeniul metrologiei și celelalte programe relevante.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Inițiativa europeană în domeniul metrologiei va contribui pe scară largă la alte politici ale Uniunii, în afară de cercetare și inovare. Având un rol de catalizator la nivel de sectoare și discipline, soluțiile metrologice vizează toate cele șase priorități urmărite de Comisie, astfel cum se ilustrează în tabelul de mai jos.

Tabel: Rolul metrologiei în raport cu prioritățile Comisiei

Prioritate

Exemplificări ale rolului metrologiei

Pactul verde european

Furnizează indicatori pentru realizarea neutralității climatice

O economie în serviciul cetățenilor

Instrumentele de măsură inovatoare și mai precise fac parte integrantă dintr-un plan de succes de combatere a cancerului

O Europă pregătită pentru era digitală

Un element esențial în contextul stabilirii standardelor pentru rețelele 5G și serviciile digitale

Protejarea modului nostru de viață european

Un element esențial în contextul asigurării încrederii într-un spațiu Schengen pe deplin funcțional pentru a consolida abordarea europeană în privința gestionării riscurilor vamale

O Europă mai puternică pe scena internațională

Consolidează rolul Europei de organism de standardizare, care guvernează o agendă comercială solidă, deschisă și echitabilă, precum și o schemă funcțională de comercializare a certificatelor de emisii

Un nou elan pentru democrația europeană

Asigurarea unor standarde pentru protecția Europei împotriva interferențelor externe ascunse

Metrologia garantează că, atunci când sunt efectuate măsurători, acestea sunt în conformitate cu definițiile și standardele convenite la nivel internațional. Ea reprezintă baza sistemelor metrologice naționale și internaționale care creează măsurători precise, fiabile și de încredere ce stau la baza unei game largi de activități economice și servicii publice și acoperă întreaga piață internă în cadrul unei economii aflate în serviciul cetățenilor. Acest fapt vizează siguranța produselor de consum, precum și a serviciilor financiare, în cazul cărora metrologia permite ca fiecare tranzacție financiară să poarte o marcă temporală precisă, pentru a asigura trasabilitatea acesteia și respectarea reglementărilor financiare aplicabile la nivel european.

În scopul de a promova o Europă pregătită pentru era digitală, capacitățile de măsurare exacte și de ultimă generație existente în cadrul institutelor naționale de metrologie și al institutelor desemnate vor permite furnizarea unor servicii digitale moderne, dar și a ansamblului tehnologiilor digitale emergente, cum ar fi tehnologiile cuantice sau inteligența artificială.

Realizarea neutralității climatice până în 2050 va impune capacități clare de măsurare în ceea ce privește teledetecția (cum ar fi observarea Pământului), mediul și energia. Mai precis, toate domeniile de politică ale Pactului verde european sunt direct legate de provocările în domeniul metrologiei. Capacitățile de măsurare exacte și trasabile permit o monitorizare solidă a stării climei din punct de vedere al mediului. De asemenea, acestea sprijină elaborarea și implementarea eficientă a reglementărilor de mediu prin furnizarea de date fiabile pentru variabilele climatice care sprijină Acordul de la Paris privind schimbările climatice și pentru parametrii de mediu, cum ar fi calitatea aerului și a apei.

Știința măsurătorilor în domeniul energiei va avea, de exemplu, un caracter esențial în ceea ce privește facilitarea tranziției către energiile regenerabile. Într-un viitor cu emisii reduse de carbon, înțelegerea amplorii, a calendarului și a impactului schimbărilor climatice va fi fundamentală. Acest fapt necesită o monitorizare precisă și fiabilă a tuturor variabilelor climatice pe termen lung, necesare pentru a detecta și a înțelege tendințele climatice.

În plus, metrologia ar trebui să stea la baza reglementărilor de mediu adecvate scopului, cum ar fi cele privind poluarea apei sau a aerului, inclusiv monitorizarea și punerea în aplicare a acestora. În afară de energie și mediu, domeniile de politică ale Pactului verde, cum ar fi industria durabilă, mobilitatea durabilă și biodiversitatea, vor necesita un sistem metrologic modern și capabil.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Propunerea privind o inițiativă europeană în domeniul metrologiei se întemeiază pe articolul 185 din TFUE, care vizează participarea Uniunii Europene la programele de cercetare și dezvoltare derulate de mai multe state membre, inclusiv participarea la structurile create pentru realizarea acestor programe.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu intră sub incidența competenței exclusive a Uniunii Europene. Subsidiaritatea este păstrată prin faptul că propunerea este bazată pe articolul 185 din TFUE, care prevede în mod explicit participarea Uniunii la programele de cercetare derulate de mai multe state membre.

Obiectivele propunerii nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre în mod individual, deoarece amploarea și complexitatea metrologiei necesită investiții care depășesc bugetele de bază ale institutelor naționale de metrologie alocate cercetării. Excelența necesară pentru cercetarea și dezvoltarea de soluții metrologice de vârf se întinde dincolo de granițele naționale și nu poate fi atinsă doar la nivel național. Fără o abordare coerentă la nivel european și fără o masă critică, există un risc ridicat de dublare a eforturilor, având drept consecință creșterea costurilor și scăderea impactului.

Până în prezent, sprijinul acordat la nivelul UE a demonstrat posibilitățile de promovare a unor niveluri semnificative de integrare a eforturilor de cercetare în domeniul metrologiei la nivelul întregii Europe. Până în prezent, integrarea a fost determinată de o colaborare ascendentă la nivel de proiect. Având în vedere importanța sa tot mai mare în raport cu facilitarea tehnologiilor emergente și răspunsul la provocările societale, o abordare mai strategică a integrării eforturilor în domeniul metrologiei se impune în scopul de a consolida direcționarea cercetării. În consecință, valoarea adăugată a acțiunilor la nivelul UE prin intermediul inițiativei europene în domeniul metrologiei va fi generată pe fondul dezvoltării și punerii în aplicare a unei abordări mai programatice care să vizeze cercetarea metrologică în domenii de importanță tehnologică și societală emergentă.

Proporționalitate

Articolul 185 din TFUE invită Uniunea „să prevadă, în acord cu statele membre în cauză, participarea la programe de cercetare și dezvoltare derulate de mai multe state membre, inclusiv participarea la structurile create pentru realizarea acestor programe”.

Propunerea respectă principiul proporționalității deoarece statele membre vor fi responsabile de elaborarea programului comun și de toate aspectele operaționale. Structura de punere în aplicare dedicată – Asociația Europeană a Institutelor Naționale de Metrologie (EURAMET) – a demonstrat deja în cadrul inițiativelor anterioare în domeniul metrologiei la nivel european (EMRP și EMPIR) că poate pune în aplicare programul în mod eficient și eficace. Uniunea va oferi stimulente pentru o mai bună coordonare, va asigura sinergii cu politicile UE și cu prioritățile Orizont 2020 contribuind în același timp la acestea, va monitoriza punerea în aplicare a programului și va asigura protecția intereselor financiare ale UE.

Evaluarea ex ante a impactului pentru inițiativa europeană în domeniul metrologiei concluzionează că articolul 185 din TFUE este cel mai adecvat temei pentru atingerea obiectivului. Acest aspect este detaliat în secțiunea 6 a evaluării impactului 4 , în care o inițiativă în temeiul articolului 185 din TFUE are cele mai bune rezultate în ceea ce privește eficacitatea și coerența și este la fel de eficientă din punct de vedere al costurilor ca scenariul de referință al cererilor de propuneri din cadrul programului Orizont Europa.

În consecință, evaluarea impactului confirmă în subsecțiunea 6.4 că această formă de parteneriat ar oferi un cadru stabil, asigurând angajamentul partenerilor față de obiectivele pe termen lung. De asemenea, acesta ar oferi baza unei abordări strategice a dezvoltării viitoare a metrologiei în Europa și, în acest sens, ar fi suficient de flexibil pentru a permite orientarea descendentă din partea unui grup de coordonare și punerea în aplicare specifică a inițiativei prin intermediul rețelelor specializate.

În plus, evaluarea impactului prevede că, prin facilitarea unei abordări strategice pe termen lung și a unei puneri în aplicare specifice, această formă de parteneriat ar atrage un angajament și o participare sporite din partea industriei și a altor utilizatori finali, conducând la adoptarea de soluții metrologice. Această abordare strategică și punerea în aplicare direcționată, împreună cu o participare sporită a sectorului industrial și a altor utilizatori finali, ar deschide calea către un sistem metrologic cu capacități mult mai puternice și cu performanțe superioare la nivel mondial.

Alegerea instrumentului

Propunerea privind o inițiativă europeană în domeniul metrologiei se va întemeia pe articolul 185 din TFUE. Concluziile evaluării intermediare și o analiză a opțiunilor din evaluarea impactului au demonstrat că articolul 185 constituie mijlocul cel mai adecvat pentru atingerea obiectivelor inițiativei europene în domeniul metrologiei. Această concluzie este în conformitate cu concluziile formulate în cazul programelor anterioare (EMRP și EMPIR). Pentru acest tip de instrument în temeiul articolului 185 din TFUE, articolul 188 alineatul (2) din TFUE prevede că Parlamentul European și Consiliul trebuie să adopte o decizie.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post

În 2017, un grup de experți externi independenți a efectuat o evaluare intermediară a EMPIR, inițiativa în domeniul metrologiei în temeiul articolului 185 din TFUE.

Evaluarea a confirmat că programul EMPIR a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește atingerea majorității obiectivelor programului și se preconiza că va crește cifra de afaceri europeană prin utilizarea tehnologiilor dezvoltate.

Potrivit evaluării, se recomandă încheierea unui nou parteneriat la nivel european, pe baza a trei recomandări. În primul rând, ar trebui consolidată componenta strategică. Institutele naționale de metrologie ar trebui să colaboreze cu alte comunități de părți interesate pentru a dezvolta „lanțuri valorice metrologice” care pot sprijini piața unică. Evaluarea nu a susținut ideea unei structuri europene centralizate pentru punerea în aplicare a recomandării. Aceasta a pledat în favoarea unei abordări ascendente a activităților metrologice, întemeindu-se pe obiective convenite la nivel european. Din aceste motive, evaluarea a recomandat ca „centrele de excelență” paneuropene sub formă de rețele („rețelele europene de metrologie”) să facă parte dintr-un potențial parteneriat succesor, cu scopul de a consolida capacitatea metrologiei de a furniza un răspuns la provocările societale majore.

În al doilea rând, rolul părților interesate externe, cum ar fi universitățile și sectorul industrial, nu ar trebui să se mai limiteze la participarea la proiectele selectate în urma cererilor de propuneri. În schimb, acestea ar trebui, în viitor, să se implice mai mult în dezvoltarea programelor și creșterea posibilităților de participare la proiecte.

Cea de a treia recomandare a fost ca punerea în aplicare a programului să abordeze în mod proactiv aplicațiile metrologiei în domenii științifice emergente și să se concentreze mai mult asupra abordării provocărilor societale.

Consultări cu părțile interesate

Comisia a efectuat o consultare publică deschisă a părților interesate cu privire la o viitoare inițiativă europeană în domeniul metrologiei 5 . 225 de respondenți au răspuns la consultarea publică online. Dintre aceștia, 50 % au fost din categoria cadre universitare/cercetători, 16 % cetățeni ai Uniunii, 14 % întreprinderi/organizații de afaceri și 12 % autorități publice. Restul de 8 % a fost constituit din asociații de întreprinderi, organizații neguvernamentale, cetățeni din afara Uniunii și organizații neguvernamentale.

Respondenții și-au prezentat opiniile cu privire la relevanța cercetării în domeniul metrologiei, au identificat problemele cu care se confruntă sistemul european de cercetare în domeniul metrologiei și au evaluat o serie de posibile soluții de politică. Consultarea a scos în evidență o serie de probleme, printre care exploatarea industrială insuficientă, lipsa de cooperare a institutelor naționale de metrologie (INM) cu restul bazei științifice, diferențele de capacitate între statele membre ale UE, mobilitatea insuficientă a cercetătorilor în cadrul INM-urilor și lipsa cooperării cu organismele de standardizare la nivel european.

Obținerea și utilizarea expertizei

În contextul elaborării propunerii privind inițiativa europeană în domeniul metrologiei, Comisia a încheiat acorduri cu o gamă largă de experți externi. Abordarea a constat în valorificarea analizei unui studiu extern independent, la care s-au adăugat reuniuni și interviuri cu principalele părți interesate, precum și feedback furnizat în scris.

În acest sens, Comisia a contractat un studiu extern având ca obiect toate parteneriatele instituționalizate candidate, inclusiv metrologia 6 , și s-a bazat în mare măsură pe analiza și constatările acestuia în elaborarea propunerii privind metrologia.

În paralel, Comisia a organizat reuniuni și a realizat interviuri pe parcursul anului 2019 cu EURAMET e.V și cu alți experți în domeniul metrologiei.

De asemenea, Comisia a organizat un atelier consultativ cu experți din statele membre în noiembrie 2019. Ulterior, în martie 2020, a avut loc o consultare scrisă a ministerelor naționale responsabile în domeniul metrologiei 7 .

Evaluarea impactului

Raportul de evaluare a impactului inițiativei propuse în domeniul metrologiei a fost finalizat în iunie 2020 [SWD(2021) 36].

La 15 iulie 2020, Comitetul de control normativ a emis un aviz favorabil cu privire la raportul de evaluare a impactului [SEC(2021) 91]. În cadrul avizului, CCN a solicitat următoarele:

(1) Ca parte a obiectivului de dezvoltare a rețelelor metrologice transnaționale, raportul explică faptul că, la un moment dat (până în 2030), un parteneriat nu ar mai fi necesar. Raportul ar trebui să clarifice motivele pentru care acesta este inclus în evaluarea impactului și modul în care este corelat cu inițiativa actuală, care vizează perioada de finanțare până în 2027. În cazul în care se confirmă că un parteneriat nu ar mai fi necesar, raportul ar trebui să indice mai clar modul în care se preconizează că parteneriatul propus în prezent va contribui la stabilirea condițiilor necesare pentru încetarea sa în viitor.

(2) Raportul ar trebui să explice mai bine modul în care actorii din sectorul privat ar urma să fie implicați în cadrul formei de parteneriat „public-public” preferat. Acesta ar trebui să clarifice măsurile de stimulare corespunzătoare implicării lor.

(3) Raportul ar putea oferi în mod util mai multe explicații pe fond cu privire la organismele naționale de cercetare metrologică și la modul lor de funcționare.

Evaluarea impactului include următoarele opțiuni:

Scenariul de referință a prevăzut o situație în care nu există un parteneriat, ci doar cereri de propuneri tradiționale în cadrul programului Orizont Europa. Acesta ar duce la închiderea structurii actuale de punere în aplicare a articolului 185 odată cu încheierea, în 2023, a proiectelor EMPIR aflate în curs de desfășurare, ceea ce ar genera costuri de lichidare și de retragere din context social.

Un parteneriat european cofinanțat ar fi instituit în cadrul opțiunii 1. Un astfel de parteneriat ar facilita punerea în comun a resurselor de către INM-uri, însă ar prezenta un risc ridicat de transformare într-un „club închis”, descurajând implicarea mediului academic.

În cazul opțiunii 2, ar urma să fie instituit un parteneriat european instituționalizat (articolul 185 din TFUE). O astfel de inițiativă s-ar întemeia pe progresele înregistrate în cadrul EMPIR, parteneriatul european instituționalizat existent, prin extinderea listei rețelelor europene de metrologie cu rețele suplimentare, vizând noi arii de intervenție. Aceasta ar implica actori din cadrul lanțului valoric extins al metrologiei, inclusiv ministere naționale, organisme de standardizare, autorități de reglementare, sectorul industrial, utilizatori finali și consumatori. Nivelul finanțării UE în cadrul programului Orizont Europa ar crește comparativ cu programul Orizont 2020, pe fondul resurselor necesare compensării extinderii domeniului de aplicare.

În concluzie, raportul de evaluare a impactului a considerat opțiunea 2 ca fiind opțiunea preferată. Concluzia respectivă este în concordanță cu rezultatele consultării publice, în cadrul căreia 62 % dintre respondenți s-au declarat în favoarea unui parteneriat instituționalizat ca opțiune preferată pentru noua inițiativă în domeniul metrologiei. Toate cele patru subgrupuri majore de respondenți (mediul academic, societăți/întreprinderi, cetățeni ai UE și reprezentanți ai autorităților publice) au fost de acord și nu a existat niciun grup minoritar care să prefere o altă opțiune.

Beneficiile economice ale inițiativei propuse au atât o componentă directă, cât și o componentă indirectă. Componenta directă constă în creșterea vânzărilor de echipamente și servicii conexe în sectorul industrial. Valoarea estimată a acestora este de 50 de milioane EUR pe an. În plus, obiectivul de promovare indirectă a inovării în domenii de aplicare strategică are un efect de pârghie suplimentar pe termen lung asupra vânzărilor. Beneficiile sociale și de mediu sunt direct legate de rețelele specializate în domeniul metrologiei. Rețelele oferă soluții metrologice specifice tuturor părților interesate de-a lungul lanțului valoric metrologic, inclusiv pentru sectorul industrial, utilizatori finali și cetățeni.

Simplificare

Propunerea va simplifica procedurile administrative pentru autorități și organisme publice (UE sau naționale) și pentru părțile din sectorul privat.

UE va trata direct cu structura de punere în aplicare dedicată a inițiativei europene în domeniul metrologiei, care va avea sarcina de a aloca, monitoriza și raporta utilizarea contribuției UE.

Drepturi fundamentale

Propunerea de decizie nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Fișa financiară legislativă care însoțește prezenta decizie prezintă implicațiile bugetare orientative. Valoarea maximă a contribuției financiare a Uniunii, inclusiv creditele AELS, la parteneriatul în domeniul metrologiei va fi de 300 de milioane EUR, în prețuri curente, pe durata programului-cadru Orizont Europa.

Dispozițiile deciziei și ale acordului de contribuție care urmează să fie încheiat între Comisie și structura de punere în aplicare dedicată (Euramet e.V.) trebuie să asigure protejarea intereselor financiare ale UE.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, de evaluare și de raportare

Punerea în aplicare a inițiativei se va baza pe o agendă strategică de cercetare și inovare convenită cu partenerii naționali în cadrul inițiativei.

Performanța inițiativei va fi monitorizată prin rapoarte anuale aprobate de Comisia Europeană. Aceasta va include raportarea progreselor înregistrate în ceea ce privește indicatorii-cheie de performanță și alte măsuri prevăzute în agenda strategică de cercetare și inovare.

Propunerea include o clauză de revizuire pentru o evaluare intermediară până cel târziu în 2025 și o evaluare finală până cel târziu în 2030.

Spațiul Economic European

Decizia propusă se referă la o problemă relevantă pentru Spațiul Economic European și, prin urmare, ar trebui extinsă la acesta. Cu toate acestea, pentru a asigura complementaritatea cu țările terțe, participarea acestora este prevăzută printr-o dispoziție corespunzătoare.

Explicații detaliate referitoare la prevederile specifice ale propunerii

Articolul 1 din decizia propusă stabilește domeniul de aplicare geografic actual și eventual viitor al Parteneriatului european în domeniul metrologiei.

Articolul 2 subliniază legătura cu Regulamentul privind programul Orizont Europa și stabilește obiectivul unui astfel de parteneriat în contextul respectiv. De asemenea, stabilește obiectivele generale și specifice pe care un viitor parteneriat ar trebui să le respecte și să le îndeplinească.

Articolele 3 și 4 prevăd contribuția financiară pe care Uniunea Europeană o va aduce la EURAMET din bugetul UE.

Articolele 5, 6 și 7 prevăd obligațiile în temeiul cărora statele membre și alte țări participante pot contribui la viitorul parteneriat. Acesta clarifică faptul că țările participante nu ar trebui doar să aibă o contribuție pe măsura celei din partea UE, ci ar trebui să finanțeze și alte activități relevante, cum ar fi viitoarele rețele europene de metrologie.

Articolul 8 clarifică normele de participare în cazul cărora poate exista o derogare de la normele programului Orizont Europa în cazuri justificate în mod corespunzător; de asemenea, stabilește garanțiile minime pentru a asigura o mai mare deschidere a viitoarelor cereri de propuneri; de exemplu, nu numai institutele naționale de metrologie, ci și alte părți interesate ar trebui să aibă dreptul de a coordona proiecte viitoare în cadrul acestui parteneriat.

Articolul 9 stabilește cadrul pentru acordurile de punere în aplicare încheiate între Comisia Europeană și EURAMET. Articolul 10 autorizează Comisia Europeană să întreprindă acțiuni în cazul în care țările participante nu își respectă angajamentele asumate în temeiul prezentei decizii. Articolele 11 și 12 oferă garanții în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește viitoarea guvernanță a parteneriatului, articolele 13-17 stabilesc un nou cadru. Deși obligația de instituire a acestui parteneriat revine în principal EURAMET, Comisia propune înființarea unui grup de coordonare extern, coprezidat de Comisie și de un reprezentant al statului membru; grupul ar trebui să ofere un impuls pentru ca noul parteneriat să fie mai aproape de nevoile utilizatorilor și să consolideze impactul acestuia asupra sectorului industrial, a reglementării și a standardizării. Grupul ar trebui să includă și reprezentanți ai altor parteneriate europene cu parteneri privați.

La fel ca în cazul altor parteneriate instituționalizate, articolul 18 propune o evaluare intermediară și finală în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări. Articolele 19-21 își propun să asigure buna funcționare a viitorului parteneriat european.

2021/0049 (COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

privind participarea Uniunii la Parteneriatul european în domeniul metrologiei, derulat în comun de mai multe state membre

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 185 și articolul 188 al doilea paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 8 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Pentru a realiza cel mai mare impact posibil al finanțării din partea Uniunii și cea mai eficace contribuție la obiectivele de politică ale Uniunii, Regulamentul (UE) [XXX] al Parlamentului European și al Consiliului 9 a instituit programul Orizont Europa, programul-cadru pentru cercetare și inovare, reprezentând cadrul politic și juridic pentru parteneriatele europene cu parteneri din sectorul privat și/sau public. Parteneriatele europene reprezintă un element-cheie al abordării programului Orizont Europa din punct de vedere strategic. Acestea sunt instituite pentru a îndeplini prioritățile Uniunii vizate de Orizont Europa și pentru a asigura un impact clar pentru Uniune și cetățenii săi, care poate fi realizat mai eficient în cadrul unui parteneriat, prin intermediul unei viziuni strategice împărtășite și asumate de parteneri, și nu doar de Uniune.

(2)În special, se preconizează că parteneriatele europene prevăzute de pilonul „Provocări globale și competitivitate industrială europeană” din cadrul programului Orizont Europa vor juca un rol important în realizarea obiectivelor strategice de accelerare a tranzițiilor către obiective de dezvoltare durabilă și către o Europă verde și digitală, precum și în ceea ce privește facilitarea redresării 10 . Parteneriatele europene reprezintă factori-cheie în contextul abordării provocărilor transfrontaliere complexe care necesită o abordare integrată. Acestea permit abordarea disfuncționalităților de natură transformațională, sistematică și de piață prin reunirea unei game largi de actori din cadrul lanțurilor valorice și al ecosistemelor industriale pentru a acționa în direcția unei viziuni comune și a o transpune în foi de parcurs concrete și într-o punere coordonată în aplicare a activităților. În plus, parteneriatele permit concentrarea eforturilor și a resurselor asupra priorităților comune pentru a soluționa provocările complexe viitoare.

(3)Pentru a-și atinge obiectivele în materie de priorități și impact, parteneriatele europene trebuie dezvoltate printr-o largă implicare a părților interesate relevante din întreaga Europă, inclusiv a sectorului industrial, a organizațiilor de cercetare, a organismelor cu misiune de serviciu public la nivel local, regional, național sau internațional, precum și a organizațiilor societății civile, cum ar fi fundațiile care sprijină și/sau desfășoară activități de cercetare și inovare. De asemenea, aceste parteneriate europene trebuie să reprezinte una dintre măsurile de consolidare a cooperării dintre partenerii din sectorul privat și/sau din sectorul public la nivel internațional, inclusiv prin reunirea programelor de cercetare și inovare și a investițiilor transfrontaliere în cercetare și inovare, aducând beneficii reciproce cetățenilor și întreprinderilor.

(4)În conformitate cu obiectivele Regulamentului (UE) XXX, orice stat membru și orice țară asociată la programul Orizont Europa trebuie să aibă dreptul de a participa la Parteneriatul european în domeniul metrologiei (denumit în continuare „Parteneriatul în domeniul metrologiei”). Pentru a asigura complementaritatea în cadrul Spațiului Economic European și cu alte țări învecinate, la Parteneriatul în domeniul metrologiei trebuie să poată participa și alte țări terțe, sub rezerva încheierii unui acord internațional relevant de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea și a acordului statelor participante în acest sens.

(5)Programul Orizont Europa introduce o abordare mai strategică, mai coerentă și orientată într-o mai mare măsură pe efecte în ceea ce privește parteneriatele europene, pe baza învățămintelor desprinse în urma evaluării intermediare a programului Orizont 2020. Regulamentul privind programul Orizont Europa își propune să utilizeze mai eficient parteneriatele europene instituționalizate, în special prin axarea pe obiective, rezultate și efecte clare ce pot fi obținute până în 2030, precum și prin asigurarea unei contribuții clare la politicile și la prioritățile în materie de politică ale Uniunii. Colaborarea strânsă și sinergiile cu alte inițiative relevante la nivelul Uniunii, la nivel național și regional, în special cu alte parteneriate europene, vor avea un caracter esențial pentru obținerea unui impact mai puternic și pentru asigurarea utilizării rezultatelor.

(6)Prin Decizia nr. 555/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului 11 , Uniunea a decis să contribuie financiar la Programul european pentru inovare și cercetare în domeniul metrologiei („EMPIR”) cu o sumă echivalentă cu contribuția statelor participante, dar de maximum 300 000 000 EUR, pe durata programului-cadru pentru cercetare și inovare 2014-2020 („Orizont 2020”), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 12 . În cadrul evaluării la jumătatea perioadei a EMPIR din iulie 2017, a fost propusă o nouă inițiativă.

(7)Contribuția financiară a Uniunii trebuie acordată sub rezerva angajamentelor oficiale din partea statelor participante de a contribui la punerea în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei și a respectării acestor angajamente. Contribuțiile statelor participante trebuie să includă o contribuție la costurile administrative cu un plafon de 5 % din bugetul Parteneriatului în domeniul metrologiei. Statele participante trebuie să se angajeze să își sporească, dacă este necesar, contribuția la Parteneriatul în domeniul metrologiei prin stabilirea unei capacități de finanțare de rezervă pentru a se asigura că sunt în măsură să își finanțeze entitățile naționale, institutele naționale de metrologie (INM) și institutele desemnate (ID) care participă la activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei. Punerea în aplicare în comun a Parteneriatului în domeniul metrologiei necesită o structură de punere în aplicare. Contribuția financiară a Uniunii trebuie să fie gestionată în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare și cu normele relevante privind gestiunea indirectă prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 13 .

(8)Este necesar să se instituie Parteneriatul în domeniul metrologiei. Un astfel de parteneriat ar fi mai eficient în comparație cu cererile de propuneri tradiționale sau cu un parteneriat cofinanțat în cadrul programelor de lucru elaborate în temeiul tuturor clusterelor conexe din pilonul 2 al programului Orizont Europa.

(9)Obiectivul prezentei decizii este participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei pentru a sprijini obiectivele sale generale. Amploarea și complexitatea cerințelor în materie de metrologie necesită investiții care depășesc bugetele de bază ale INM-urilor și ID-urilor alocate cercetării. Excelența necesară pentru cercetarea și dezvoltarea de soluții metrologice de vârf se întinde dincolo de granițele naționale și, în consecință, nu poate fi cumulată doar la nivel național. Prin urmare, întrucât obiectivele prezentei decizii nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii prin integrarea eforturilor naționale în cadrul unei abordări coerente la nivelul Uniunii, prin reunirea programelor naționale de cercetare și inovare compartimentate, prin susținerea elaborării unor strategii comune transfrontaliere în materie de cercetare și de finanțare și prin atingerea masei critice de actori și investiții necesare, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective.

(10)Parteneriatul în domeniul metrologiei, aliniat la prioritățile politice ale Comisiei (inclusiv Pactul verde european, o economie în serviciul cetățenilor și o Europă pregătită pentru era digitală) trebuie pus în aplicare pe o perioadă de zece ani (2021-2031). Programul trebuie să includă noi activități în comparație cu inițiativa EMPIR din cadrul programului Orizont 2020 și, în special, dezvoltarea rețelelor europene de metrologie, care vor răspunde provocărilor societale presante și nevoilor în materie de metrologie generate de tehnologiile emergente. Capacitatea metrologică furnizată prin intermediul acestor rețele trebuie să fie echivalentă și comparabilă cu celelalte sisteme de metrologie de vârf la nivel global, demonstrând excelența de talie mondială. Cererile de propuneri din cadrul Parteneriatului în domeniul metrologiei trebuie lansate în perioada punerii în aplicare a programului Orizont Europa.

(11)Activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei trebuie să fie în conformitate cu obiectivele și prioritățile în materie de cercetare și inovare ale programului Orizont Europa și cu principiile și condițiile generale prevăzute la articolul XXX din Regulamentul (UE) [Regulamentul privind programul Orizont Europa].

(12)Este necesar să se stabilească un plafon pentru participarea financiară a Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei pe durata programului Orizont Europa. În limita plafonului respectiv, contribuția Uniunii trebuie să fie egală cu contribuția statelor participante la Parteneriatul în domeniul metrologiei pentru a obține un efect de pârghie important și pentru a asigura o integrare mai puternică a programelor statelor participante.

(13)În conformitate cu articolul XX din Regulamentul (UE) [XXX] [Regulamentul privind programul Orizont Europa], obiectivul general al programului Orizont Europa este de a obține un impact științific, economic și societal al investițiilor Uniunii în cercetare și inovare, care să consolideze bazele științifice și tehnologice ale Uniunii și să îi încurajeze competitivitatea, inclusiv în sectorul său industrial, să realizeze prioritățile strategice ale Uniunii și să contribuie la abordarea provocărilor globale, inclusiv a obiectivelor de dezvoltare durabilă, respectând principiile Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și ale Acordului de la Paris în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

(14)Statele participante au convenit asupra structurii de punere în aplicare a inițiativelor anterioare, Programul european de cercetare metrologică (EMRP) și EMPIR. În 2007 a fost înființată respectiva structură, EURAMET e.V. (denumită în continuare „EURAMET”), o organizație non-profit sub jurisdicție germană și care constituie organizația regională de metrologie pentru Europa. EURAMET are, de asemenea, sarcini și obligații legate de o armonizare metrologică generală la nivel european și mondial. Aderarea la EURAMET este deschisă tuturor INM-urilor din Europa, în calitate de membri, și ID-urilor, în calitate de asociați. Apartenența la EURAMET nu este condiționată de existența unor programe naționale de cercetare în domeniul metrologiei. Având în vedere faptul că, în conformitate cu raportul privind evaluarea la jumătatea perioadei a EMPIR, structura de guvernanță a EURAMET s-a dovedit a fi eficientă și de înaltă calitate pentru punerea în aplicare a EMRP și EMPIR, EURAMET trebuie să fie folosită și pentru punerea în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei. Prin urmare, EURAMET trebuie să gestioneze contribuția financiară a Uniunii.

(15)Pentru a atinge obiectivele Parteneriatului în domeniul metrologiei, EURAMET trebuie să acorde sprijin financiar în principal sub formă de granturi pentru participanții la acțiuni selectate la nivelul EURAMET. Aceste acțiuni trebuie să fie selectate în urma unor cereri de propuneri organizate sub responsabilitatea EURAMET. Lista de clasificare trebuie să fie obligatorie în ceea ce privește selectarea propunerilor și alocarea fondurilor din contribuția financiară a Uniunii și din contribuții financiare din partea statelor participante pentru proiecte de cercetare și activități conexe. În ceea ce privește activitățile finanțate din contribuțiile statelor participante la rețelele europene de metrologie, acțiunile finanțate trebuie să se afle, de asemenea, sub responsabilitatea EURAMET.

(16)Participarea la acțiuni indirecte finanțate prin Parteneriatul în domeniul metrologiei face obiectul Regulamentului (UE) nr. XXX 14 al Consiliului [Cerere de propuneri Orizont Europa]. Cu toate acestea, având în vedere nevoile operaționale specifice ale Parteneriatului în domeniul metrologiei, în special pentru a construi și a gestiona viitoarele rețele europene de metrologie și pentru a facilita participarea financiară adecvată a statelor participante, trebuie să fie posibil să se prevadă o limitare a rolului de coordonator într-o propunere către INM-urile și ID-urile statelor participante, acolo unde este necesar.

(17)Contribuțiile din partea statelor participante trebuie să fie asigurate prin intermediul finanțării instituționale din partea INM-urilor și ID-urilor. Marea varietate de activități subiacente trebuie să contribuie la obiectivele Parteneriatului în domeniul metrologiei și ar trebui să fie prevăzută în planurile de lucru anuale, cu referiri la costurile și cheltuielile operaționale. Printre altele, contribuțiile trebuie să acopere costurile serviciilor care furnizează în mod direct calibrări și alte servicii trasabile în sistemul internațional de unități. Contribuțiile din partea statelor participante trebuie să includă, de asemenea, o contribuție financiară la costurile administrative ale Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(18)Pentru a asigura transparența și accesibilitatea programului, cererile de propuneri din cadrul Parteneriatului în domeniul metrologiei trebuie să fie publicate, de asemenea, pe portalul unic dedicat participanților, precum și prin intermediul altor mijloace electronice de diseminare din cadrul programului Orizont Europa, gestionate de Comisie.

(19)Funcționarea modelului de finanțare în ceea ce privește principiul corelării între fondurile Uniunii și cele din afara Uniunii trebuie reevaluată la momentul evaluării intermediare a Parteneriatului în domeniul metrologiei, pentru a se asigura respectarea principiului corelării contribuțiilor financiare ale statelor participante.

(20)Interesele financiare ale Uniunii trebuie să fie protejate prin măsuri proporționale pe tot parcursul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin sancțiuni administrative și financiare.

(21)Pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, Comisia trebuie să aibă dreptul de a reduce, de a suspenda sau de a înceta contribuția financiară a Uniunii în cazul în care Parteneriatul în domeniul metrologiei este pus în aplicare în mod necorespunzător, parțial sau cu întârziere sau în cazul în care statele participante nu contribuie, ori contribuie parțial sau cu întârziere la finanțarea Parteneriatului în domeniul metrologiei. Drepturile respective trebuie să fie prevăzute în acordul de contribuție care urmează să fie încheiat între Uniune și EURAMET.

(22)În scopul simplificării, este necesar să se reducă sarcinile administrative pentru toate părțile. Trebuie să se evite auditurile duble, precum și documentele și rapoartele excesive. Atunci când se efectuează audituri, trebuie să se țină seama de particularitățile programelor naționale, după caz. Auditurile beneficiarilor fondurilor Uniunii acordate în conformitate cu prezenta decizie trebuie să garanteze o reducere a sarcinii administrative, în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(23)La cererea Comisiei, a Parlamentului European, a Consiliului sau a Curții de Conturi, EURAMET și statele participante trebuie să prezinte orice informații pe care Comisia trebuie să le includă în rapoartele privind evaluarea Parteneriatului în domeniul metrologiei.

(24)Comisia trebuie să efectueze o evaluare intermediară până în 2025, care să evalueze în special calitatea și eficiența Parteneriatului în domeniul metrologiei, progresele înregistrate în direcția obiectivelor stabilite, precum și o evaluare finală până în 2030 și să pregătească un raport cu privire la aceste evaluări,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Participarea la Parteneriatul european în domeniul metrologiei

1.Uniunea participă la Parteneriatul european în domeniul metrologiei (denumit în continuare „Parteneriatul în domeniul metrologiei”), un parteneriat instituționalizat, astfel cum se menționează la articolul 8 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) [...] [Programul Orizont Europa], derulat în comun de Austria, Belgia, [Bosnia și Herțegovina], Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, [Norvegia], Spania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, [Serbia], Slovenia, Slovacia, Suedia [Elveția și Turcia] (denumite în continuare „state participante”), în conformitate cu condițiile stabilite în prezenta decizie.

2.Orice alt stat membru decât cele menționate la alineatul (1) și orice altă țară asociată la Orizont Europa poate participa la Parteneriatul în domeniul metrologiei, cu condiția îndeplinirii condiției prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (c). Acestea sunt considerate state participante în sensul prezentei decizii.

3.Orice țară terță care nu este asociată la programul Orizont Europa poate participa la Parteneriatul în domeniul metrologiei, cu condiția încheierii unui acord internațional de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea, care să stabilească termenii și condițiile participării sale la Parteneriatul în domeniul metrologiei, precum și cu condiția de a obține aprobarea comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei menționat la articolul 13 alineatul (3) litera (f). Dacă îndeplinesc condițiile respective, ele sunt considerate state participante în sensul prezentei decizii.

Articolul 2

Obiectivele Parteneriatului în domeniul metrologiei

1.Parteneriatul în domeniul metrologiei contribuie la punerea în aplicare a Regulamentului (UE)... [XXX] [Programul Orizont Europa], în special a articolului 3.

2.Fără a aduce atingere alineatului (1), pe fondul implicării și angajamentului partenerilor în ceea ce privește conceperea și punerea în aplicare a unui program de activități de cercetare și inovare, Parteneriatul în domeniul metrologiei urmărește următoarele obiective generale:

(a)dezvoltarea unui sistem metrologic coordonat durabil la nivel european;

(b)asigurarea preluării în mod direct a capacităților metrologice de ultimă generație de către inovatori în ecosistemele lor;

(c)creșterea impactului metrologiei asupra provocărilor societale în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor, standardelor și reglementărilor, pentru a le face adecvate scopului.

3.În contextul punerii în aplicare a obiectivelor generale prevăzute la alineatul (2), Parteneriatul în domeniul metrologiei urmărește următoarele obiective specifice:

(a)dezvoltarea, până în 2030, a unor noi capacități de cercetare care sunt construite în cadrul noilor rețele europene de metrologie și care funcționează din punct de vedere al capacităților de calibrare și măsurare la un nivel cel puțin egal cu cel al principalelor institute de metrologie din afara statelor participante;

(b)sprijinirea, până în 2030, a vânzării de noi produse și servicii inovatoare prin utilizarea și adoptarea noilor capacități metrologice în cadrul tehnologiilor emergente fundamentale;

(c)contribuirea pe deplin și în mod eficace, până în 2030, la conceperea și punerea în aplicare a unor standarde și reglementări specifice care stau la baza politicilor publice ce abordează provocările societale.

Articolul 3

Contribuția financiară a Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei

1.Contribuția financiară a Uniunii la Parteneriatul în domeniul metrologiei, inclusiv creditele acordate de Asociația Europeană a Liberului Schimb și creditele țărilor terțe, nu depășește contribuțiile statelor participante la Parteneriatul în domeniul metrologiei. Valoarea maximă a contribuției financiare a Uniunii este de 300 de milioane EUR, pentru a fi echivalentă contribuțiilor statelor participante prevăzute la articolul 1 alineatul (1).

2.La calculul contribuției financiare a Uniunii nu se iau în considerare contribuțiile statelor participante la costurile administrative care depășesc 5 % din totalul contribuțiilor cumulate la Parteneriatul în domeniul metrologiei.

3.Contribuția financiară a Uniunii se plătește din credite din bugetul general al Uniunii alocate părților relevante din programul specific de punere în aplicare a programului Orizont Europa, instituit prin Decizia [XXX] 15 a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a programului specific de punere în aplicare a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa.

4.Contribuția financiară a Uniunii este utilizată de EURAMET e.V. (denumită în continuare „EURAMET”) pentru finanțarea activităților menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a).

5.Contribuția financiară a Uniunii nu este utilizată pentru a acoperi costurile administrative ale Parteneriatului în domeniul metrologiei.

Articolul 4

Condiții privind contribuția financiară a Uniunii

1.Contribuția financiară a Uniunii este condiționată de următoarele:

(a)demonstrarea de către statele participante a faptului că Parteneriatul în domeniul metrologiei este înființat în conformitate cu prezenta decizie;

(b)desemnarea, de către statele participante sau de către institutele naționale de metrologie (INM) desemnate de statele participante, a EURAMET drept structură responsabilă de punerea în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei și de primirea, alocarea și monitorizarea contribuției financiare a Uniunii;

(c)angajamentul fiecărui stat participant de a contribui la finanțarea Parteneriatului în domeniul metrologiei și de a stabili o capacitate de finanțare de rezervă de 50 % din suma angajamentului;

(d)demonstrarea de către EURAMET a capacității sale de a pune în aplicare Parteneriatul în domeniul metrologiei, inclusiv de a primi, de a aloca și de a monitoriza contribuția financiară a Uniunii în cadrul gestiunii indirecte a bugetului Uniunii în conformitate cu articolele 62 și 154 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046;

(e)instituirea unui model de guvernanță pentru Parteneriatul în domeniul metrologiei, în conformitate cu articolele 13-16 din prezenta decizie.

2.În cursul punerii în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei, contribuția financiară a Uniunii este, de asemenea, condiționată de următoarele:

(a)punerea în aplicare de către EURAMET a activităților Parteneriatului în domeniul metrologiei prevăzute la articolul 6, în conformitate cu obiectivele menționate la articolul 2;

(b)menținerea unui model de guvernanță adecvat și eficient, în conformitate cu articolele 13-16;

(c)respectarea de către EURAMET a cerințelor de raportare prevăzute la articolul 155 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046;

(d)îndeplinirea angajamentelor prevăzute la alineatul (1) litera (c) de la prezentul articol.

Articolul 5

Contribuții din partea statelor participante la Parteneriatul în domeniul metrologiei

1.Statele participante menționate la articolul 1 alineatul (1) oferă contribuții sau iau măsuri pentru ca organismele lor naționale de finanțare să ofere contribuții, financiare sau în natură, în valoare de cel puțin 363 de milioane EUR în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2031. O parte din contribuțiile oferite de statele participante se prezintă sub formă de contribuții financiare.

2.Contribuțiile din partea statelor participante cuprind următoarele:

(a)contribuții financiare sau în natură la activitățile de punere în aplicare menționate la articolul 6 alineatul (1) și

(b)contribuții financiare sau în natură pentru acoperirea tuturor costurilor administrative ale EURAMET.

3.Contribuțiile financiare sau în natură menționate la alineatul (2) litera (a) acoperă costurile suportate de statele participante în contextul punerii în aplicare a activităților menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (b), din care se deduce orice contribuție financiară directă sau indirectă a Uniunii la costurile respective.

4.Contribuțiile financiare sau în natură menționate la alineatul (2) litera (b) acoperă costurile suportate de statele participante în legătură cu costurile administrative ale EURAMET pentru punerea în aplicare a Parteneriatului.

5.În vederea evaluării contribuțiilor în natură menționate la alineatul (2) literele (a) și (b), costurile se stabilesc în conformitate cu practicile contabile uzuale ale statelor participante sau ale organismelor naționale de finanțare în cauză, cu standardele contabile aplicabile în statul participant în care își au sediul organismele naționale de finanțare în cauză și cu standardele contabile internaționale și standardele internaționale de raportare financiară aplicabile. Costurile sunt certificate de un auditor independent desemnat de către statele participante sau de către organismele naționale de finanțare în cauză. În cazul în care, în urma certificării respective, apar neclarități, EURAMET poate verifica metoda de evaluare. În cazul în care neclaritățile persistă, metoda de evaluare poate fi auditată de EURAMET.

6.Contribuțiile menționate la alineatul (2) care sunt considerate contribuții din partea statelor participante sunt efectuate după adoptarea programului anual de lucru. În cazul în care programul anual de lucru este adoptat în cursul anului de referință menționat la articolul 6 alineatul (3), contribuțiile menționate la alineatul (2) litera (b), care sunt considerate contribuții din partea statelor participante incluse în programul anual de lucru, pot cuprinde contribuțiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie a anului respectiv. În mod excepțional, contribuțiile menționate la alineatul (2) litera (b), efectuate după data intrării în vigoare a Deciziei privind parteneriatul în domeniul metrologiei, pot fi considerate contribuții din partea statelor participante, cu condiția ca acestea să fie incluse în primul program anual de lucru al Parteneriatului în domeniul metrologiei.

Articolul 6

Activitățile EURAMET

1.Parteneriatul în domeniul metrologiei sprijină o gamă largă de activități de cercetare și inovare prin:

(a)acțiuni indirecte în sensul articolului 2 punctul 25 din Regulamentul (UE) [XXX] [Regulamentul privind programul Orizont Europa] și care, în conformitate cu articolul 7 din prezenta decizie, sunt finanțate de EURAMET în principal sub formă de granturi în urma unor cereri de propuneri transnaționale deschise și competitive organizate de EURAMET și care includ:

(i) acțiuni tehnico-științifice de sprijin al metrologiei științifice fundamentale care pun bazele pentru toate etapele succesive, inclusiv cercetarea și dezvoltarea aplicată în metrologie și servicii legate de metrologie;

(ii) cercetarea metrologică pentru a oferi soluții la provocările societale care se concentrează asupra contribuțiilor pentru energie, mediu și sănătate și pentru a dezvolta proiecte în cadrul unor rețele europene specifice de metrologie care să abordeze aceste provocări;

(iii) cercetare în vederea dezvoltării de noi instrumente vizând măsurarea utilizării industriale a tehnologiilor metrologice pentru a stimula inovarea în industrie;

(iv) cercetare și dezvoltare în metrologie prenormativă și co-normativă pentru a sprijini punerea în aplicare a politicilor și reglementările și pentru a accelera intrarea pe piață a produselor și serviciilor inovatoare;

(b)activități finanțate de statele participante, fără contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3, care constau în activități de consolidare a capacităților în metrologie la niveluri tehnologice diferite, vizând realizarea unui sistem metrologic echilibrat și integrat în statele participante și oferindu-le acestora posibilitatea de a-și dezvolta capacitățile științifice și tehnice în domeniul metrologiei; printre acestea se numără activități care nu au fost selectate în urma cererilor de propuneri descrise la litera (a) și care sunt prezentate în programele anuale de lucru, inclusiv oricare dintre următoarele:

(i) activități în cadrul programelor naționale ale statelor participante, cum ar fi proiecte transnaționale care contribuie la prioritățile stabilite în cadrul unei rețele europene de metrologie și al comitetelor tehnice EURAMET.

(ii) acțiuni de diseminare și exploatare a rezultatelor cercetării metrologice;

(iii) acțiuni care se adresează în mod special institutelor de metrologie care au capacități științifice limitate sau nu au deloc astfel de capacități, prin sprijinirea acestora în utilizarea altor programe ale Uniunii, naționale sau regionale pentru formare și mobilitate, cooperare transfrontalieră sau investiții în infrastructuri de metrologie;

(iv) organizarea unor activități externe de diseminare și transfer de cunoștințe pentru a promova Parteneriatul în domeniul metrologiei și a maximiza impactul acestuia.

2.Înainte de identificarea temelor fiecărei cereri de propuneri menționate la alineatul (1) litera (a), EURAMET invită persoanele sau organizațiile din cadrul comunității de cercetare în domeniul metrologiei și al lanțului valoric metrologic în general să sugereze posibile teme de cercetare.

Articolul 7

Programul anual de lucru

1.Parteneriatul în domeniul metrologiei este pus în aplicare pe baza programelor anuale de lucru, care includ activitățile ce urmează a fi întreprinse în perioada 1 ianuarie-31 decembrie a unui anumit an (denumit în continuare „anul de referință”).

2.EURAMET adoptă programele anuale de lucru până la data de 31 martie a anului de referință, după obținerea aprobării din partea Comisiei. În ceea ce privește adoptarea programelor anuale de lucru, atât EURAMET, cât și Comisia acționează fără întârzieri nejustificate. EURAMET pune la dispoziția publicului programul anual de lucru.

3.Activitățile menționate la articolul 6 alineatul (1) literele (a) și (b) pot fi lansate numai în anul de referință și numai după adoptarea programului anual de lucru pentru anul respectiv.

4.Activitățile pot fi finanțate în cadrul EURAMET numai în cazul în care acestea sunt prevăzute în programul anual de lucru. Programul anual de lucru face distincție între activitățile menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a), activitățile menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (b) și cheltuielile administrative ale EURAMET. Programul anual de lucru cuprinde estimări ale cheltuielilor aferente respective, precum și alocarea bugetară pentru activitățile finanțate prin contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3 și pentru activitățile finanțate de către statele participante fără respectiva contribuție financiară a Uniunii. De asemenea, programul anual de lucru include valoarea estimată a contribuțiilor în natură ale statelor participante, menționate la articolul 5 alineatul (2) litera (b).

5.Programele anuale de lucru aferente unui an de referință modificate și programele anuale de lucru pentru anii următori de referință țin seama de rezultatele cererilor de propuneri anterioare. Aceste programe urmăresc să soluționeze problema acoperirii insuficiente a anumitor teme științifice, în special a celor vizate inițial de activitățile prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera (b), care nu au putut fi finanțate în mod adecvat.

6.Cererile de propuneri emise în cadrul programelor anuale de lucru relevante se lansează până la 31 decembrie 2027. În cazuri justificate corespunzător, acestea pot fi lansate până la 31 decembrie 2028.

7.EURAMET monitorizează și raportează anual Comisiei cu privire la punerea în aplicare a tuturor activităților incluse în programul anual de lucru.

8.Orice comunicare sau publicație referitoare la activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei și efectuată în colaborare cu Parteneriatul în domeniul metrologiei, indiferent dacă este efectuată de EURAMET, de un stat participant sau de organismele sale naționale de finanțare sau de participanții la o activitate, se etichetează sau se coetichetează ca fiind cofinanțate prin Parteneriatul în domeniul metrologiei, în cadrul programului Orizont Europa.

Articolul 8

Norme de participare și de diseminare

1.EURAMET este considerată organism de finanțare în sensul articolului 2 punctul 13 din Regulamentul (UE) [XXX] [Regulamentul privind programul Orizont Europa] și acordă sprijin financiar pentru acțiunile indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) din prezenta decizie, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul (UE) [XXX].

2.În conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din Regulamentul privind programul Orizont Europa, în cazuri justificate în mod corespunzător, programul anual de lucru poate prevedea o limitare a rolului de coordonator al INM-urilor și ID-urilor statelor participante în cadrul acțiunilor indirecte, în scopul de a asigura îndeplinirea obiectivelor și a valorilor-țintă ale contribuției statelor participante.

3.EURAMET asigură interacțiuni adecvate cu INM și ID în cadrul acțiunilor indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a), în conformitate cu desemnarea efectuată de autoritatea națională competentă. De asemenea, EURAMET încurajează și susține participarea altor entități la toate cererile de propuneri.

Articolul 9

Acorduri între Uniune și EURAMET

Sub rezerva asigurării unui nivel echivalent de protecție a intereselor financiare ale Uniunii, EURAMET este însărcinată cu punerea în aplicare a contribuției Uniunii în conformitate cu articolul 62 alineatul (3) și cu articolul 154 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Articolul 10

Încetarea, reducerea sau suspendarea contribuției financiare a Uniunii

1.În cazul în care Parteneriatul în domeniul metrologiei nu îndeplinește condițiile în care este încredințată contribuția financiară a Uniunii, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda în mod proporțional contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3.

2.În cazul în care statele participante nu contribuie la finanțarea Parteneriatului în domeniul metrologiei, contribuie doar parțial sau nu respectă termenele pentru contribuțiile menționate la articolul 5, Comisia poate înceta, reduce în mod proporțional sau suspenda în mod proporțional contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 3. Decizia Comisiei nu aduce atingere rambursării costurilor eligibile deja suportate de statele participante înainte ca decizia de încetare, reducere în mod proporțional sau suspendare în mod proporțional a contribuției financiare a Uniunii să fie notificată Parteneriatului în domeniul metrologiei.

Articolul 11

Audituri ex post

1.Auditurile ex post vizând cheltuielile pentru acțiuni indirecte menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) se efectuează de către EURAMET în conformitate cu articolul 48 din Regulamentul (UE) [XXX] [Programul Orizont Europa].

2.Comisia poate decide să efectueze pe cont propriu auditurile menționate la alineatul (1). În astfel de cazuri, Comisia efectuează aceste audituri în conformitate cu normele aplicabile, în special cu articolul 48 alineatul (3) din Regulamentul (UE) [XXX] [Programul Orizont Europa] și cu articolul 127 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Articolul 12

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

1.Comisia ia măsurile adecvate pentru a se asigura că, atunci când acțiunile finanțate în temeiul prezentei decizii sunt puse în aplicare, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, a corupției și a oricărei alte activități ilegale, prin verificări eficace și, în cazul în care se descoperă nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, dacă este cazul, prin aplicarea de sancțiuni eficace, proporționale și disuasive.

2.În cadrul punerii în aplicare a Parteneriatului în domeniul metrologiei, statele participante iau măsurile legislative, de reglementare, administrative și de altă natură necesare pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii, în special pentru a asigura recuperarea în întregime a oricăror sume datorate Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

3.EURAMET acordă personalului Comisiei și altor persoane autorizate de aceasta, precum și Curții de Conturi, acces la sediile și spațiile sale și la toate informațiile necesare pentru efectuarea auditurilor acestora, inclusiv la informațiile în format electronic.

4.Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv controale și inspecții la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 16 și în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului 17 , în scopul de a stabili existența unei fraude, a unui act de corupție sau dacă a avut loc orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii în legătură cu un acord, o decizie sau un contract finanțat în temeiul prezentei decizii.

5.Parchetul European (EPPO) poate efectua investigații în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului 18 , în scopul de a investiga infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, astfel cum se prevede la articolul 4 din regulamentul respectiv.

6.Fără a aduce atingere alineatelor (3), (4) și (5), acordurile, deciziile și contractele rezultând din punerea în aplicare a prezentei decizii conțin dispoziții care împuternicesc în mod expres Comisia, EURAMET, Curtea de Conturi, EPPO și OLAF să efectueze astfel de audituri, controale la fața locului și investigații, în conformitate cu competențele care le revin.

Articolul 13

Guvernanța Parteneriatului în domeniul metrologiei

1.Printre organismele care guvernează Parteneriatul în domeniul metrologiei se numără cel puțin următoarele:

(a)Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei;

(b)grupul de coordonare;

(c)secretariatul EURAMET.

Articolul 14

Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei

1.Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei gestionează Parteneriatul în domeniul metrologiei pentru a se asigura că acesta, astfel cum a fost pus în aplicare, își îndeplinește obiectivele.

2.Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei este format din reprezentanți ai membrilor EURAMET din toate statele participante. Ponderile voturilor se calculează pe baza angajamentelor naționale în conformitate cu regula rădăcinii pătrate.

3.În special, comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei:

(a)ia decizii cu privire la agenda de cercetare și inovare strategică;

(b)ia decizii cu privire la planificarea cererilor de propuneri și la procedura de evaluare;

(c)adoptă programul anual de lucru după obținerea aprobării din partea Comisiei și după consultarea grupului de coordonare menționat la articolul 15;

(d)ia decizii cu privire la selectarea proiectelor care urmează să fie finanțate în funcție de listele de clasificare în urma evaluărilor cererii de propuneri menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a);

(e)monitorizează progresul proiectelor finanțate;

(f)aprobă participarea la Parteneriatul în domeniul metrologiei a oricărei țări terțe care nu este asociată la programul Orizont Europa, cu condiția încheierii de către țara terță respectivă a unui acord internațional cu Uniunea, menționat la articolul 1 alineatul (3).

4.Comisia are statut de observator în cadrul reuniunilor comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei. Cu toate acestea, adoptarea programului anual de lucru de către comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei necesită acordul prealabil al Comisiei. Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei invită Comisia la reuniunile sale și transmite Comisiei toate documentele relevante. Comisia poate lua parte la discuții în cadrul comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei.

5.Comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei își alege președintele și adjunctul acestuia în funcție de ponderile de vot explicate la alineatul (2). Președintele comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei reprezintă EURAMET în chestiuni legate de Parteneriatul în domeniul metrologiei.

Articolul 15

Grupul de coordonare

1.Comisia instituie un grup de coordonare. Grupul de coordonare este un organism consultativ al Parteneriatului în domeniul metrologiei și oferă consiliere Parteneriatului în domeniul metrologiei cu privire la prioritățile emergente pentru cercetarea metrologică la nivel european. În special, grupul:

(a)identifică tehnologiile și piețele emergente în raport cu care cercetarea metrologică ar putea căpăta caracter relevant în viitor;

(b)identifică domeniile de cercetare care contribuie la buna funcționare a pieței unice, inclusiv la reglementările și standardele relevante;

(c)consiliază Parteneriatul în domeniul metrologiei cu privire la prioritățile viitoarelor lor programe de lucru.

2.Grupul de coordonare este format din 12 membri:

(a)4 reprezentanți ai organismelor de standardizare și ai autorităților de reglementare europene desemnate de EURAMET;

(b)5 reprezentanți ai diverselor parteneriate europene instituite în conformitate cu Regulamentul (UE) [XXX] [Programul Orizont Europa] cu parteneri privați care reprezintă sectorul industrial. Comisia desemnează reprezentanții într-un mod deschis și transparent;

(c)președintele EURAMET;

(d)1 reprezentant desemnat de Comisie și 1 reprezentant al unui minister național care nu este membru al personalului unui institut național de metrologie reprezentat la nivelul EURAMET. Reprezentantul ministerului ar trebui să fie numit de comitetul Parteneriatului în domeniul metrologiei.

3.Cel puțin 50 % dintre membrii menționați la alineatul (2) literele (a) și (b) sunt schimbați prin rotație cel târziu după evaluarea intermediară menționată la articolul 18 alineatul (1).

4.Grupul de coordonare este prezidat în comun de reprezentanții menționați la alineatul (2) litera (d).

Articolul 16

Secretariatul EURAMET

1.Secretariatul EURAMET care furnizează sprijin administrativ general pentru EURAMET gestionează conturile bancare pentru Parteneriatul în domeniul metrologiei.

2.O unitate de sprijin a gestiunii este înființată ca o parte a secretariatului EURAMET și răspunde de punerea în aplicare și de gestionarea curentă a Parteneriatului în domeniul metrologiei.

Articolul 17

Comunicarea informațiilor

1.La cererea Comisiei, EURAMET transmite Comisiei toate informațiile necesare pentru pregătirea rapoartelor de evaluare menționate la articolul 18.

2.Statele participante transmit Comisiei, prin intermediul EURAMET, orice informații solicitate de Parlamentul European, Consiliu sau Curtea de Conturi cu privire la gestiunea financiară a Parteneriatului în domeniul metrologiei.

3.Comisia include informațiile menționate la alineatul (2) în evaluările menționate la articolul 18.

Articolul 18

Evaluare

1.Comisia efectuează o evaluare intermediară și o evaluare finală a Parteneriatului în domeniul metrologiei în cadrul evaluărilor Orizont Europa, astfel cum se prevede la articolul 47 din Regulamentul (UE) ... [Programul Orizont Europa].

2.Evaluările examinează modul în care Parteneriatul în domeniul metrologiei își îndeplinește misiunea și obiectivele, se referă la toate activitățile acestuia și evaluează valoarea adăugată europeană, eficacitatea, eficiența, inclusiv deschiderea și transparența sa, relevanța activităților desfășurate și coerența și/sau complementaritatea acestora cu politicile regionale, naționale și ale Uniunii relevante, inclusiv sinergiile cu alte părți ale programului Orizont Europa (cum ar fi misiuni, clustere sau programe tematice/specifice). Evaluările iau în considerare punctele de vedere ale părților interesate, atât la nivel european, cât și la nivel național și, dacă este cazul, includ și o evaluare a impactului științific, societal, economic și tehnologic pe termen lung al inițiativelor anterioare. Acestea includ, după caz, o evaluare a modului de intervenție politică cel mai eficace pentru o eventuală acțiune viitoare, precum și relevanța și coerența oricărei posibile reînnoiri a Parteneriatului în domeniul metrologiei, având în vedere peisajul priorităților politice generale și al susținerii cercetării și inovării, inclusiv poziționarea în raport cu alte inițiative sprijinite prin programul-cadru Orizont Europa.

Articolul 19

Accesul la rezultate și la informații privind propunerile 

1.EURAMET furnizează Comisiei acces la toate informațiile legate de acțiunile indirecte pe care le finanțează. Printre aceste informații se numără rezultatele beneficiarilor care participă la acțiunile indirecte ale Parteneriatului în domeniul metrologiei sau orice alte informații considerate necesare pentru elaborarea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea politicilor sau programelor Uniunii. Aceste drepturi de acces sunt limitate la utilizări necomerciale și neconcurențiale și respectă normele aplicabile în materie de confidențialitate.

2.În scopul elaborării, punerii în aplicare, monitorizării și evaluării politicilor sau programelor Uniunii, EURAMET furnizează Comisiei informațiile cuprinse în propunerile prezentate.

Articolul 20

Confidențialitate

Fără a aduce atingere articolului 17, EURAMET asigură protecția informațiilor confidențiale a căror divulgare în afara instituțiilor Uniunii și a altor organe, oficii sau agenții ale Uniunii ar putea dăuna intereselor membrilor săi sau ale participanților la activitățile Parteneriatului în domeniul metrologiei. Astfel de informații confidențiale includ, însă nu se limitează la informații cu caracter personal, informații comerciale și informații sensibile neclasificate și clasificate.

Articolul 21

Conflict de interese

1.EURAMET, organismele și personalul său, precum și organismele Parteneriatului în domeniul metrologiei evită orice conflict de interese în contextul punerii în aplicare a activităților lor.

2.EURAMET adoptă norme pentru prevenirea, evitarea și gestionarea conflictelor de interese în ceea ce privește personalul EURAMET, membrii și alte persoane care își desfășoară activitatea în cadrul comitetului Parteneriatului în domeniul metrologiei și al celorlalte organisme sau grupuri ale EURAMET și ale Parteneriatului în domeniul metrologiei, în conformitate cu articolul 154 alineatul (4) litera (d) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Articolul 22

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 23

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European            Pentru Consiliu

Președintele            Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.6.Durata și impactul financiar

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul de gestiune și control

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

3.2.5.Contribuțiile terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

1.1.Titlul propunerii/inițiativei 

Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind participarea Uniunii la Parteneriatul european în domeniul metrologiei, derulat în comun de mai multe state membre

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză (clusterul de programe)

Activitate: Programul Orizont Europa

Clusterul 4: Dezvoltarea digitală, industria și spațiul

1.3.Obiectul propunerii/inițiativei 

o acțiune nouă 

 o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 19  

 prelungirea unei acțiuni existente 

 o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

1.4.Motivele propunerii/inițiativei 

1.4.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

Principalele obiective ale inițiativei pot fi împărțite într-un obiectiv științific, unul economic și unul societal. Obiectivul științific constă în dezvoltarea unui sistem metrologic coordonat durabil de talie mondială la nivel european. Obiectivul economic constă în asigurarea preluării în mod direct a capacităților metrologice de ultimă generație de către inovatori în ecosistemele lor. Obiectivul societal constă în creșterea impactului metrologiei asupra provocărilor societale în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor, standardelor și reglementărilor, pentru a le face adecvate scopului.

Se preconizează că inițiativa va începe să se aplice în al doilea sau al treilea trimestru al anului 2021 (în funcție de data adoptării actului său de bază de către Consiliu și Parlamentul European).

Principala activitate a inițiativei constă în sprijinirea acțiunilor de cercetare în colaborare între institutele de metrologie și părțile interesate externe în domeniul metrologiei. Va exista o fază inițială de accelerare în anii 2021 și 2022 de lansare a cererilor de propuneri, pentru a se ajunge la un buget consistent pentru cererile de propuneri în perioada 2023-2026. În ultimul an al cererilor de propuneri 2027 se estimează reducerea bugetului alocat cererilor de propuneri în vederea eliminării treptate. Organismele naționale de finanțare furnizează totodată fonduri pentru crearea unor rețele europene de metrologie în domenii tehnologice și societale strategice. Primele rețele sunt construite încă de la începutul inițiativei, existând posibilitatea lansării unor noi rețele în fiecare an de punere în aplicare.

Până în 2030, toate obiectivele generale și specifice vor fi atinse și vor face obiectul unei evaluări ex post.

1.4.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

Motivele acțiunii la nivel european (ex ante)

Problemele vizate de inițiativă sunt de o asemenea natură și amploare încât acțiunea concertată la nivelul UE va fi mai adecvată decât întreprinderea de către statele membre individuale a unor inițiative proprii. Astfel, vor fi posibile eforturi mai coerente și mai coordonate și vor fi evitate suprapunerile.

Motivul principal al contribuției financiare a Uniunii la inițiativa în cauză este posibilitatea de a finanța acțiuni transnaționale de cercetare care vizează în mod direct prioritățile strategice comune în domeniul metrologiei. De asemenea, o inițiativă în temeiul articolului 185 garantează securitatea juridică și pe termen lung a finanțării instituționale cu angajamente atât din partea Uniunii, cât și cu finanțare instituțională disponibilă la nivel național.

Valoarea adăugată pe care se preconizează că o va avea intervenția Uniunii (ex post)

Implicarea UE permite crearea de economii la scară largă și consolidarea capacității de cercetare în domeniul metrologiei. Implicarea UE va asigura, de asemenea, efectul de levier al resurselor naționale pentru a crea o capacitate metrologică europeană adecvată provocărilor societale comune și tranzițiilor tehnologice, în conformitate cu nevoile pieței unice.

Aceste aspecte sunt abordate în continuare în documentul de evaluare a impactului anexat la prezenta propunere.

1.4.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Prin atingerea unui nivel semnificativ de integrare a eforturilor naționale în materie de metrologie, acțiunea UE în cadrul celui de Al șaptelea program-cadru și al programului Orizont 2020 a permis Europei să își asume o poziție de lider la nivel mondial în multe domenii ale metrologiei. Pe măsură ce crește importanța cercetării în domeniul metrologiei ca factor de stimulare a tehnologiilor emergente, alte regiuni globale își sporesc semnificativ investițiile în metrologie și le direcționează strategic. Prin urmare, se impune o acțiune a UE în această etapă pentru a menține dinamica integrării, astfel încât aceasta să devină integrată de-a lungul lanțului valoric metrologic și să sporească implicarea părților interesate în domeniul metrologiei, inclusiv a autorităților de reglementare și a organismelor de standardizare, a sectorului industrial și a utilizatorilor finali din cadrul societății, precum și a cetățenilor. Aceasta este cheia asigurării durabilității pe termen lung a cercetării integrate în domeniul metrologiei în Europa.

Este esențial ca astfel de acțiuni ale UE să fie menținute în prezent pentru a asigura durabilitatea. În caz contrar, după cum se arată în evaluarea la jumătatea perioadei din 2017, eforturile în domeniul metrologiei depuse la nivelul Europei riscă să devină din nou fragmentate, consolidarea capacităților în cadrul institutelor naționale de metrologie (INM) mai mici fiind afectată, în timp ce INM-uri mai mari încheie acorduri bilaterale cu omologii lor din alte regiuni ale lumii, subminând astfel suveranitatea tehnologică a Europei.

1.4.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

În conformitate cu Regulamentul privind programul Orizont Europa, toate parteneriatele europene trebuie să asigure coordonarea și/sau activitățile comune cu alte inițiative relevante în domeniul cercetării și inovării pentru a garanta un nivel optim de interconexiuni și a asigura sinergii eficace.

Ar trebui stabilite sinergii puternice cu celelalte parteneriate europene care sunt strâns legate de aplicațiile care utilizează măsurători în mod intensiv. În plus, instrumentul prevăzut la articolul 185 permite integrarea fără sincope a programelor naționale de finanțare care sunt aliniate la prioritățile naționale în materie de metrologie.

Acesta se va alinia în special cu alte instrumente din cadrul priorităților europene „O Europă pregătită pentru era digitală”, „O economie în serviciul cetățenilor” și „Pactul verde european” și va fi în măsură să se implice în toate programele și acțiunile din sfera propunerii de program-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa, inclusiv toate clusterele din cadrul pilonului 2 „Provocări globale și competitivitate industrială”.

Monitorizarea sinergiilor și a colaborării se va realiza prin intermediul raportului anual de activitate.

1.5.Durata și impactul financiar 

 durată limitată

   în vigoare de la [1.1]2021 până la [31.12]2031

   Impact financiar din 2021 până în 2027 pentru creditele de angajament și din 2022 până în 2032 pentru creditele de plată.

 durată nelimitată

punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.6.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 20  

 Gestiune directă asigurată de Comisie

 prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

 țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

 organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

 BEI și Fondului european de investiții;

 organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

 organismelor de drept public;

 organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

 organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

 persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

EURAMET este o asociație (Eingetragener Verein, e.V.) sub jurisdicție germană, însărcinată de statele membre și de alte țări europene să le reprezinte în calitate de organizație regională de metrologie pentru Europa. Contribuția financiară a Uniunii la inițiativă va fi furnizată prin respectiva organizație.

 

2.MĂSURI DE GESTIUNE 

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

În conformitate cu Regulamentul privind programul Orizont Europa, parteneriatul adoptă un sistem de monitorizare care este în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 45, în anexa III și în anexa V la Regulamentul privind programul Orizont Europa și care alimentează aceeași bază de date unică precum celelalte componente ale programului Orizont Europa. Sistemul de raportare și monitorizare furnizează date esențiale privind gestionarea și punerea în aplicare (inclusiv microdate la nivelul entităților individuale), permite urmărirea progreselor în conformitate cu principalele căi de impact (inclusiv progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea priorităților UE) și criteriile parteneriatului. Parteneriatul raportează cu privire la indicatorii specifici (care nu sunt vizați de principalele căi de impact) ce permit urmărirea progreselor înregistrate pe termen scurt, mediu și lung în direcția realizării viziunii și a obiectivelor specifice și operaționale ale parteneriatului, astfel cum se prevede în regulamentul de instituire a parteneriatului, inclusiv în ceea ce privește obiectivele stabilite până în 2030. Indicatorii, sursele de date și metodologiile permit o evaluare în timp a realizărilor, a progreselor înregistrate în ceea ce privește impactul, inclusiv a realizării obiectivelor de politică ale UE, precum și identificarea nevoilor potențiale în materie de măsuri corective. Aceasta ar trebui să ia în considerare atât datele calitative, cât și datele cantitative, să identifice responsabilitățile în materie de colectare a datelor și să stabilească abordări concrete pentru a elabora scenarii de referință, valori-țintă și/sau valori de referință realiste pentru a identifica progresele, acolo unde este cazul și în conformitate cu abordarea în materie de impact prevăzută în programul Orizont Europa. Toate informațiile colectate sunt furnizate aproape în timp real către serviciile Comisiei pe baza unor modele de date comune și sunt introduse într-o bază de date unică, astfel cum se prevede la articolul 45 din Regulamentul privind programul Orizont Europa. În acest scop, se instituie sisteme de raportare adecvate pentru a sprijini o raportare continuă și transparentă, inclusiv cu privire la contribuțiile financiare și în natură angajate și furnizate efectiv, vizibilitatea și poziționarea în context internațional, impactul investițiilor din sectorul privat asupra riscurilor în domeniul cercetării și inovării. Raportarea ar trebui să fie în conformitate cu cerințele de raportare standard prevăzute în cadrul programului Orizont Europa. Dezvoltarea sistemelor de raportare în contextul procesului de coordonare strategică implică, de asemenea, statele membre și reprezentanții parteneriatului în scopul de a asigura sincronizarea și coordonarea eforturilor de raportare și monitorizare, inclusiv în ceea ce privește repartizarea sarcinilor de colectare și raportare a datelor. Sistemul de raportare la nivel de proiect include informații detaliate cu privire la proiectele finanțate, rezultatele acestora, difuzarea și utilizarea lor de către principalele grupuri-țintă, precum și contribuția în ansamblu pentru știință, economie, societate și/sau mediu, în conformitate cu obiectivele proiectelor și cu impacturile vizate de acestea. Acesta ar trebui completat cu date relevante privind valoarea adăugată și impactul parteneriatului la nivel european, național și regional. Trebuie asigurat un mecanism adecvat de schimb de date cu baze de date comune privind monitorizarea și raportarea din cadrul programului Orizont Europa.

Până la 31 decembrie 2024, Comisia va efectua o evaluare intermediară a inițiativei și va comunica concluziile evaluării, însoțite de observațiile sale, Parlamentului European și Consiliului până la 30 iunie 2025. În termen de șase luni de la lichidarea inițiativei, dar nu mai târziu de doi ani de la decizia de lichidare a acesteia, Comisia va efectua o evaluare finală a inițiativei. Rezultatele evaluării finale vor fi prezentate Parlamentului European și Consiliului.

Până la data de 15 februarie a fiecărui an, EURAMET va prezenta Comisiei spre aprobare un raport anual de activitate privind progresele înregistrate de parteneriat în anul calendaristic precedent, în special în ceea ce privește planul de lucru pentru anul respectiv. Raportul va cuprinde informații privind cercetarea efectuată, inovarea și alte acțiuni întreprinse, precum și cheltuielile aferente; propunerile prezentate, defalcate pe tip de participant și pe țară; acțiunile indirecte selectate pentru finanțare, defalcate pe tip de participant și pe țară, cu indicarea contribuției Uniunii destinată participanților și acțiunilor individuale.

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

Gestiunea indirectă este justificată deoarece Parteneriatul european în domeniul metrologiei este un parteneriat public-public, o parte din finanțare fiind acordată sub formă de contribuții în natură din partea statelor participante.

Decizia privind contribuția la Parteneriatul european în domeniul metrologiei va fi luată în fiecare an, în funcție de bugetul UE adoptat pentru anul respectiv.

Un acord de delegare semnat între Comisia Europeană și EURAMET va indica faptul că, pentru sarcinile care urmează să fie îndeplinite în fiecare an, Comisia va plăti o contribuție la încheierea unui acord de transfer de fonduri cu EURAMET. Acordul de delegare ar trebui să fie precedat de o evaluare ex ante a EURAMET pentru a evalua cadrul său de control intern și gestiunea financiară.

Comisia se va asigura că normele aplicabile Parteneriatului european în domeniul metrologiei respectă pe deplin cerințele Regulamentului financiar.

Măsurile de monitorizare, inclusiv prin supravegherea de către Uniune a guvernanței Parteneriatului, precum și măsurile de raportare vor asigura faptul că serviciile Comisiei pot îndeplini cerințele privind responsabilitatea, atât în fața Colegiului, cât și a autorității bugetare.

Cadrul de control intern al EURAMET pentru punerea în aplicare a Parteneriatului european în domeniul metrologiei se bazează pe:

   punerea în aplicare a standardelor de control intern care oferă garanții cel puțin echivalente cu cele oferite de Comisie;

   procedurile de selectare a celor mai bune proiecte prin intermediul unei evaluări independente și de transpunere a lor în instrumente juridice;

   gestionarea proiectelor și a contractelor pe întreaga durată de viață a fiecărui proiect;

   verificări ex ante privind 100 % din cererile de plată, inclusiv primirea de certificate de audit și certificarea ex ante a metodologiilor privind costurile;

   audituri ex post pe un eșantion de cereri de plată, ca parte a auditurilor ex post din cadrul programului Orizont Europa;

   evaluarea științifică a rezultatelor proiectelor.

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

(1)    Capacitatea structurii de punere în aplicare dedicate EURAMET de a gestiona bugetul Uniunii și de a proteja interesele financiare ale UE.

Metoda de control va fi în conformitate cu cerințele prevăzute în regulamentele financiare ale UE, în special aceea potrivit căreia Comisia își rezervă dreptul de a înceta, de a reduce sau de a suspenda contribuția sa în cazul în care punerea în aplicare nu este acceptabilă sau adecvată.

(2)    Capacitatea statelor participante de a-și finanța contribuțiile la program.

Fondurile UE pot fi eliberate numai pe baza dovezilor angajamentelor financiare naționale, atât la nivel de acord de finanțare anuală, cât și la nivelul plăților către participanții la proiecte naționale. O altă garanție este aceea că finanțarea UE nu poate depăși 50 % din totalul fondurilor publice din program, iar finanțarea UE nu poate acoperi cheltuielile administrative.

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

Întrucât normele de participare ale programului Orizont Europa aplicabile Parteneriatului în domeniul metrologiei sunt similare, dacă nu identice cu cele care urmează să fie utilizate de către Comisie în cadrul programului său de lucru, și întrucât beneficiarii potențiali prezintă un profil de risc similar cu cel al beneficiarilor programului Comisiei, este posibil ca marja de eroare să fie similară celei prevăzute de Comisie pentru programul Orizont Europa, și anume să garanteze cu o certitudine rezonabilă că riscul de eroare pe parcursul perioadei multianuale de cheltuieli se va situa între 2 % și 5 % anual, cu scopul final de a atinge o rată de eroare reziduală cât mai apropiată de 2 % în momentul finalizării programelor multianuale și după ce a fost luat în considerare impactul financiar al tuturor auditurilor, corecturilor și măsurilor de redresare.

A se vedea fișa financiară legislativă pentru programul Orizont Europa pentru detalii complete privind rata de eroare preconizată cu privire la participanți.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

Comisia se va asigura că Parteneriatul european în domeniul metrologiei aplică procedurile de combatere a fraudei în fiecare etapă a procesului de gestionare.

Propunerile pentru Orizont Europa au fost realizate astfel încât să minimizeze posibilitatea de fraudă și au făcut obiectul evaluării impactului lor. În ansamblu, măsurile propuse ar trebui să aibă un impact pozitiv în lupta împotriva fraudei, în special în ceea ce privește accentul mai mare asupra auditului bazat pe risc și consolidarea evaluării științifice și a controlului.

La punerea în aplicare a acțiunilor finanțate în temeiul prezentului regulament, Comisia va asigura luarea măsurilor corespunzătoare pentru a se garanta protejarea intereselor financiare ale Uniunii prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, corupției și a oricăror alte activități ilegale, prin controale eficace, și, în cazul în care se constată nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit, precum și, dacă este necesar, prin sancțiuni eficace, proporționale și disuasive.

În contextul punerii în aplicare a actualei inițiative EMPIR în temeiul articolului 185, EURAMET colaborează deja cu serviciile Comisiei în chestiuni legate de fraudă și nereguli. Comisia va garanta continuarea și consolidarea acestei colaborări.

Curtea de Conturi are competența de a efectua audituri, atât pe bază de documente, cât și la fața locului, în ceea ce privește toți beneficiarii de granturi, contractanții și subcontractanții care au primit fonduri din partea Uniunii în cadrul programului.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua controale și inspecții la fața locului la operatorii economici care beneficiază direct sau indirect de o astfel de finanțare, în conformitate cu procedurile prevăzute în Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului, cu scopul de a stabili existența unei fraude, a unui act de corupție sau dacă a avut loc orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii în legătură cu un acord de grant sau cu o decizie de acordare a unui grant sau în legătură cu un contract de finanțare din partea Uniunii.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

3.1.Rubrica din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli propusă (propuse) 

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de
cheltuieli

Contribuție

Rubrica 1

Piața unică, inovare și sectorul digital – Orizont Europa

Dif./Nedif 21 .

din partea țărilor AELS 22

din partea țărilor candidate 23

din partea țărilor terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

1

01 02 02 40 – Clusterul „Dezvoltarea digitală, industria și spațiul”

Dif.

DA

DA

DA

DA

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor 

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual

1

Rubrica Piața unică, inovare și sectorul digital

Programul Orizont Europa

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

După 2027

TOTAL

Credite operaționale (repartizate în funcție de liniile bugetare enumerate la punctul 3.1)

Angajamente

(1)

26,000

43,000

51,000

51,000

47,000

43,000

39,000

300,000

Plăți

(2)

0

11,700

31,050

44,900

50,200

49,200

45,600

67,350

300,000

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul programului 24  

Angajamente = plăți

(3)

0,381

0,389

0,396

0,405

0,413

0,420

0,430

-

2,834

TOTAL credite pentru pachetul financiar al programului

Angajamente

=1+3

26,381

43,389

51,396

51,405

47,413

43,420

39,430

302,834

Plăți

=2+3

0,381

12,089

31,446

45,305

50,613

49,620

46,030

67,350

302,834



Rubrica din cadrul financiar multianual

7

„Cheltuieli administrative”

Această secțiune trebuie completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă , încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.



milioane EUR (cu trei zecimale)

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

După 2027

TOTAL

Resurse umane

-

-

-

-

-

-

-

0

Alte cheltuieli administrative

-

-

-

-

-

-

-

0

TOTAL credite la RUBRICA 7
din cadrul financiar multianual

(Total angajamente = Total plăți)

-

-

-

-

-

-

-

0

milioane EUR (cu trei zecimale)

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

După 2027

TOTAL

TOTAL credite 
în diferitele RUBRICI 
din cadrul financiar multianual 

Angajamente

26,381

43,389

51,396

51,405

47,413

43,420

39,430

302,834

Plăți

0,381

12,089

31,446

45,305

50,613

49,620

46,030

67,350

302,834

3.2.2.Sinteza impactului estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anii

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

TOTAL

RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli administrative

Subtotal RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

în afara RUBRICII 7 25  
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli cu caracter administrativ

Subtotal în afara RUBRICII 7 
din cadrul financiar multianual

TOTAL

0

Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.



3.2.2.1.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos 26 :

Estimări în echivalent normă întreagă

Anii

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

•Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

la sediu și în reprezentanțele Comisiei

Delegații

-

-

-

-

-

-

-

Cercetare

2,5

2,5

2,5

2,5

2,5

2,5

2,5

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) - AC, AL, END, INT și JED  27

Rubrica 7

Finanțare de la RUBRICA 7 din cadrul financiar multianual 

- la sediu

-

-

-

-

-

-

-

- în delegații

-

-

-

-

-

-

-

Finanțare din pachetul financiar al programului  28

- la sediu

-

-

-

-

-

-

-

- în delegații

-

-

-

-

-

-

-

Cercetare

-

-

-

-

-

-

-

Altele (a se preciza)

-

-

-

-

-

-

-

TOTAL

2,5

2,5

2,5

2,5

2,5

2,5

2,5

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

În ceea ce privește supravegherea programelor și orientarea strategică (PO și LO) și sarcinile și responsabilitățile administrative în materie de evaluare/guvernanță ale Comisiei.

Personal extern

nu se aplică

3.2.3.Contribuțiile terților 

Propunerea/inițiativa:

   nu prevede cofinanțare din partea terților

   prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anii

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

TOTAL

Statele participante 

31,000

52,000

62,000

62,000

57,000

52,000

47,000

363,000

TOTAL credite cofinanțate

31,000

52,000

62,000

62,000

57,000

52,000

47,000

363,000

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

   Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

asupra resurselor proprii

asupra altor venituri

vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli     

milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Impactul propunerii/inițiativei 29

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Articolul …...

Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

[…]

Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații). 

[…]

(1)    Regulamentul (UE) …[Regulamentul privind programul Orizont Europa].
(2)    Doar 12 au făcut obiectul unei evaluări coordonate a impactului, întrucât o inițiativă privind calculul de înaltă performanță făcuse deja obiectul unei evaluări a impactului în 2017 [SEC(2018) 47].
(3)    Raportul pe 2020 de analiză prospectivă strategică al Comisiei Europene subliniază că „în prezent, UE trebuie să consolideze alianțe orientate spre viitor pentru a modela în continuare normele și standardele internaționale într-un mod care să reflecte valorile și interesele europene”, Raport pe 2020 de analiză prospectivă strategică – Drumul de parcurs către o Europă mai rezilientă, p. 15.
(4)    Referința evaluării impactului – Parteneriatul european în domeniul metrologiei.
(5)    Consultarea publică deschisă s-a desfășurat în perioada septembrie-noiembrie 2019.
(6)    Grupul Technopolis (2020), Studiu de evaluare a impactului pentru parteneriatele europene instituționalizate în cadrul programului Orizont Europa, raport final, Studiu pentru Comisia Europeană, DG Cercetare & Inovare.
(7)    Comisia a consultat experți din cadrul ministerelor UE și din statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) care derulau programul național de metrologie aplicabil al nivelul țării lor. Dintre cele 32 de țări, 20 au oferit feedback, dintre care 16 și-au exprimat în mod clar sprijinul pentru continuarea inițiativei în domeniul metrologiei sub forma unui parteneriat instituționalizat, neexistând opinii contrare acestei idei. În ansamblu, 89 % dintre corespondenți au considerat metrologia relevantă pentru organizațiile lor de cercetare, inclusiv pentru universități, în timp ce 86 % au considerat-o relevantă pentru politicile și prioritățile naționale.
(8)    JO C , , p. .
(9)    Regulamentul [XXX] al Parlamentului European și al Consiliului [data] de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa (JO C , , p. ). [a se introduce referința completă].
(10)    Comisia Europeană (2018), Evaluarea impactului programului Orizont Europa, SWD(2018) 307.
(11)    Decizia nr. 555/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind participarea Uniunii la un program european pentru inovare și cercetare în domeniul metrologiei (EMPIR) derulat în comun de mai multe state membre (JO L 169, 7.6.2014, p. 2).
(12)    Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).
(13)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
(14)    Regulamentul (UE) XXX al Consiliului din … (JO …).
(15)    Regulamentul [XXX] al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului specific de punere în aplicare a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa (JO C […], […], p. […]). [a se introduce referința completă].
(16)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).
(17)    Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).
(18)    Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).
(19)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(20)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
(21)    Dif. = credite diferențiate/Nedif. = credite nediferențiate.
(22)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(23)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
(24)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă. Acoperă administrarea acțiunilor din cadrul programului Orizont Europa. Costurile ENI sunt stabilite pe baza costului mediu anual care urmează să fie utilizat începând cu 2021 pentru salariile personalului permanent (0,127 EUR) și a altor costuri administrative (0,025 EUR) referitoare la costuri imobiliare și IT pentru personalul din domeniul cercetării indirecte. Pentru perioada 2022-2027 s-a aplicat o indexare anuală de 2 %. Indicarea necesarului de personal în cadrul direcțiilor generale ale Comisiei are, de asemenea, caracter orientativ și neobligatoriu.
(25)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(26)    Indicarea necesarului de personal în cadrul direcțiilor generale ale Comisiei are, de asemenea, caracter orientativ și neobligatoriu.
(27)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
(28)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(29)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.
Top