Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AT40608(02)

    Rezumatul Deciziei Comisiei din 7 octombrie 2020 privind o procedură inițiată în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE (Cazul AT.40608 – Broadcom) [notificată cu numărul C(2020) 6765] (Numai textul în limba engleză este autentic) (Text cu relevanță pentru SEE) 2021/C 81/09

    C/2020/6765

    JO C 81, 10.3.2021, p. 9–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.3.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 81/9


    Rezumatul Deciziei Comisiei

    din 7 octombrie 2020

    privind o procedură inițiată în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE

    (Cazul AT.40608Broadcom)

    [notificată cu numărul C(2020) 6765]

    (Numai textul în limba engleză este autentic)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2021/C 81/09)

    La 7 octombrie 2020, Comisia a adoptat o decizie referitoare la o procedură inițiată în temeiul articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 54 din Acordul privind SEE. În conformitate cu dispozițiile articolului 30 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului (1) , Comisia publică, prin prezenta, numele părților și conținutul principal al deciziei, inclusiv sancțiunile impuse, ținând seama de interesul legitim al întreprinderilor de a-și proteja secretele de afaceri.

    1.   INTRODUCERE

    1.

    Decizia conferă caracter obligatoriu angajamentelor prezentate de Broadcom Inc. (denumită în continuare „Broadcom”) pentru a răspunde preocupărilor Comisiei exprimate în evaluarea sa preliminară, în temeiul articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat [„Regulamentul (CE) nr. 1/2003”].

    2.   PROCEDURA

    2.

    La 26 iunie 2019, Comisia a inițiat o procedură în vederea adoptării unei decizii în temeiul capitolului III din Regulamentul (CE) nr. 1/2003. În aceeași zi, Comisia a adoptat o comunicare privind obiecțiunile („CO”) adresată Broadcom, care prezintă concluziile preliminare ale Comisiei în ceea ce privește necesitatea de a impune măsuri provizorii, în temeiul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003, cu privire la aspecte specifice ale comportamentului Broadcom care au făcut obiectul investigației Comisiei.

    3.

    La 16 octombrie 2019, Comisia a adoptat o decizie în temeiul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 (denumită în continuare „decizia privind măsurile provizorii”), în care își prezintă concluziile în ceea ce privește existența unei încălcări prima facie a normelor în materie de concurență și necesitatea de a impune măsuri provizorii din cauza riscului de a aduce prejudicii grave și ireparabile concurenței ca urmare a comportamentului Broadcom. Decizia privind măsurile provizorii a obligat Broadcom să înceteze în mod unilateral să aplice cu efect imediat anumite dispoziții care favorizează exclusivitatea cuprinse în acordurile cu șase dintre clienții săi.

    4.

    La 1 aprilie 2020, Broadcom a prezentat Comisiei angajamentele inițiale (denumite în continuare „angajamentele inițiale”) ca răspuns la preocupările prezentate în CO și în decizia privind măsurile provizorii. La 30 aprilie 2020, Comisia a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în temeiul articolului 27 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003, o comunicare (denumită în continuare „testul de piață”) în care sintetiza cazul și angajamentele inițiale, invitând totodată părțile terțe interesate să își prezinte observațiile cu privire la aceste angajamente inițiale.

    5.

    La 29 iunie 2020, Comisia a informat Broadcom în legătură cu observațiile primite de la părțile terțe interesate în urma publicării comunicării. La 31 iulie 2020, Broadcom a prezentat o propunere de angajamente modificată („angajamentele finale”).

    6.

    La 21 septembrie 2020, a fost consultat Comitetul consultativ privind înțelegerile și pozițiile dominante, care a emis un aviz favorabil. În aceeași zi, consilierul-auditor și-a prezentat raportul final.

    3.   EVALUARE PRELIMINARĂ

    3.1.   Produsele și piețele relevante

    7.

    Decizia se referă la anumite tipuri de circuite integrate (denumite în continuare „IC”) încorporate în echipamente de acces la rețea care sunt instalate la adresa clientului (așa-numitele echipamente de la adresa clientului, „CPE”). Mai precis, produsele în cauză sunt: (i) sisteme pe un cip (Systems-on-a-chip – „SoC”), (ii) cipuri frontale (Front-end chips – „cipuri FE”) și (iii) chipseturi WiFi care urmează a fi încorporate în decodoare (set-top boxes – „STB”) și gateway-uri rezidențiale.

    8.

    În evaluarea sa preliminară, Comisia a concluzionat că, prima facie, există piețe separate la nivel mondial pentru: (i) STB SoC; (ii) SoC pentru gateway-uri rezidențiale prin fibră; (iii) SoC pentru gateway-uri rezidențiale xDSL; și (iv) SoC pentru gateway-uri rezidențiale prin cablu.

    3.2.   Poziția dominantă

    9.

    În evaluarea sa preliminară, Comisia a concluzionat că, prima facie, Broadcom deține o poziție dominantă pe piețele mondiale pentru următoarele produse: (i) STB SoC; (ii) SoC pentru gateway-uri rezidențiale xDSL; și (iii) SoC pentru gateway-uri rezidențiale prin fibră.

    3.3.   Practici care generează preocupări

    10.

    În evaluarea sa preliminară, Comisia a considerat că, prima facie, comportamentul Broadcom a încălcat articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „tratatul”) și articolul 54 din Acordul privind SEE prin încheierea de acorduri care conțin condiții contractuale care favorizează exclusivitatea cu șase mari producători de echipamente originale („OEM”), care se aprovizionează cu SoC și cu alte produse de la Broadcom pentru a fi încorporate în STB și/sau gateway-uri rezidențiale. Aceste dispoziții care favorizează exclusivitatea pot fi grupate în două tipuri diferite de restrângeri potențiale ale concurenței: (i) acorduri de exclusivitate și de cvasiexclusivitate și (ii) restricții cu efect de levier.

    11.

    În ceea ce privește primul tip de restrângere, Comisia a considerat, cu titlu preliminar, că, prima facie, Broadcom a încheiat acorduri care conțineau obligații sau promisiuni din partea producătorilor de echipamente originale de a obține exclusiv sau aproape exclusiv de la Broadcom produse în privința cărora Broadcom deține prima facie o poziție dominantă. În plus, Comisia a considerat prima facie că Broadcom a încheiat acorduri care conțin dispoziții care condiționează acordarea anumitor avantaje de obținerea de către clienți a unor produse în privința cărora Broadcom deține prima facie o poziție dominantă exclusiv sau aproape exclusiv de la Broadcom.

    12.

    În ceea ce privește al doilea tip de restrângere, evaluarea preliminară a Comisiei a concluzionat că, prima facie, Broadcom a încheiat acorduri care conțin dispoziții care să exploateze puterea de piață a Broadcom de la una sau mai multe piețe de produse către una sau mai multe piețe de produse adiacente, dar separate.

    13.

    În evaluarea sa preliminară, Comisia a considerat că, prima facie, dispozițiile care favorizează exclusivitatea Broadcom sunt de natură să afecteze concurența și că Broadcom nu a furnizat suficiente probe potrivit cărora comportamentul său este contrabalansat sau depășit de avantaje în ceea ce privește creșterile în eficiență de care beneficiază și consumatorul: În plus, în opinia Comisiei, comportamentul Broadcom este, prima facie, susceptibil să afecteze configurația comerțului cu mărfuri între statele membre.

    4.   ANGAJAMENTE

    4.1.   Angajamente inițiale

    14.

    Deși Broadcom nu este de acord cu evaluarea preliminară a Comisiei, aceasta a prezentat următoarele angajamente inițiale în temeiul articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 pentru a răspunde preocupărilor Comisiei în materie de concurență.

    15.

    La nivel mondial (cu excepția Chinei), Broadcom a oferit, pentru o perioadă de cinci ani, următoarele angajamente:

    (a)

    nu va solicita și nu va determina, prin intermediul anumitor tipuri de avantaje, un producător de echipamente originale să obțină peste 50 % din cererea de SoC pentru STB, pentru gateway-uri rezidențiale xDSL și gateway-uri rezidențiale prin fibră de la Broadcom; și

    (b)

    nu va condiționa furnizarea sau acordarea de avantaje pentru SoC pentru STB de televizoare, pentru gateway-uri rezidențiale xDSL și pentru gateway-uri rezidențiale prin fibră de obținerea de către un producător de echipamente originale de la Broadcom a peste 50 % din cererea sa de oricare dintre aceste produse sau de alte produse care au făcut obiectul măsurilor provizorii sau al deciziei (și anume, SoC pentru gateway-uri rezidențiale prin cablu, cipuri FE pentru STB și gateway-uri rezidențiale și/sau chipseturi Wi-Fi pentru STB și gateway-uri rezidențiale).

    16.

    La nivelul SEE, Broadcom a oferit, pentru o perioadă de cinci ani, următoarele angajamente:

    (a)

    nu va solicita și nu va determina, prin intermediul anumitor tipuri de avantaje, un producător de echipamente originale să obțină peste 50 % din cererea sa din SEE de SoC pentru STB, pentru gateway-uri rezidențiale xDSL și gateway-uri rezidențiale prin fibră de la Broadcom; și

    (b)

    nu va condiționa furnizarea sau acordarea de avantaje pentru SoC pentru STB, gateway-uri rezidențiale xDSL și gateway-uri rezidențiale prin fibră de obținerea de către un producător de echipamente originale de la Broadcom a unui alt produs dintre acestea sau a oricărui alt produs care face obiectul măsurilor provizorii, al CO sau al deciziei.

    17.

    Angajamentele inițiale au inclus dispoziții suplimentare cu privire la obligațiile și stimulentele de a oferta echipamente pe baza produselor Broadcom, precum și anumite angajamente cu privire la prestatorii de servicii din SEE. De asemenea, acestea împiedicau Broadcom să eludeze sau să încerce să eludeze în vreun fel angajamentele.

    4.2.   Angajamente revizuite în lumina testului de piață

    18.

    Ca răspuns la observațiile primite de la părțile terțe interesate pe durata testului de piață, Broadcom a modificat angajamentele inițiale și a prezentat angajamentele finale la 31 iulie 2020. Angajamentele finale au modificat mai multe aspecte ale angajamentelor inițiale, în special:

    (a)

    pragul de 50 % din angajamentele inițiale este eliminat în SEE în ceea ce privește producătorii de echipamente originale și prestatorii de servicii;

    (b)

    durata angajamentelor se prelungește la șapte ani;

    (c)

    obligațiile de raportare care revin Broadcom sunt consolidate;

    (d)

    clauza de neeludare este completată de un angajament separat privind interoperabilitatea.

    5.   CONCLUZIE

    19.

    Angajamentele finale răspund în mod adecvat preocupărilor exprimate în evaluarea preliminară a Comisiei și preocupărilor exprimate de respondenții la testul de piață. În special, acestea asigură faptul că Broadcom va suspenda orice acorduri care, potrivit evaluării preliminare a Comisiei, pot avea un efect de facilitare a exclusivității și, prin urmare, pot încălca articolul 102 din tratat și articolul 54 din Acordul privind SEE și că nu va încheia acorduri echivalente pe o perioadă de șapte ani. În ceea ce privește SEE, angajamentele finale împiedică Broadcom să condiționeze furnizarea de produse relevante sau acordarea de avantaje nelegate de preț sau de avantaje de preț retroactive aferente produselor relevante de obținerea de către un producător de echipamente originale a unui procent minim din cererea sa pentru respectivul produs relevant, pentru un alt produs relevant sau pentru un alt produs de la Broadcom, limitări echivalente aplicându-se în relațiile Broadcom cu prestatorii de servicii din SEE.

    20.

    Broadcom nu a prezentat angajamente mai puțin oneroase care să răspundă, de asemenea, în mod adecvat preocupărilor Comisiei. Prin urmare, angajamentele finale sunt conforme cu principiul proporționalității.

    (1)  JO L 1, 4.1.2003, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 411/2004 (JO L 68, 6.3.2004, p. 1).


    Top