Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AG0019(02)

    Expunere de motive a Consiliului: Poziția în primă lectură (UE) nr. 19/2021 a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului Fiscalis pentru cooperare în domeniul fiscal și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2013

    JO C 198, 26.5.2021, p. 18–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.5.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 198/18


    Expunere de motive a Consiliului: Poziția în primă lectură (UE) nr. 19/2021 a Consiliului în vederea adoptării unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului Fiscalis pentru cooperare în domeniul fiscal și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2013

    (2021/C 198/02)

    I.   INTRODUCERE

    1.

    La 8 iunie 2018, Comisia a transmis Consiliului și Parlamentului European propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului „Fiscalis” pentru cooperare în domeniul fiscal (1) (denumit în continuare „programul”), care se întemeiază pe articolele 114 și 197 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Propunerea face parte din propunerile sectoriale care completează pachetul de propuneri orizontale privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (denumit în continuare „CFM”).

    2.

    Comitetul Economic și Social European a dat avizul său la 17 octombrie 2018 (2). În Parlamentul European, raportul a fost votat în cadrul Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON) la 4 decembrie 2018 și a fost confirmat în plen în ianuarie 2019. La 17 aprilie 2019, Parlamentul European a adoptat rezoluția sa legislativă referitoare la propunere (3), încheindu-și astfel prima lectură. Acest vot a pregătit terenul pentru un acord timpuriu în a doua lectură între colegiuitori.

    3.

    Propunerea a fost examinată în cadrul Grupului de lucru pentru chestiuni fiscale (Fiscalis). La 28 noiembrie 2018, Comitetul Reprezentanților Permanenți a convenit asupra unui mandat parțial (4) de a iniția negocieri informale cu Parlamentul European, unele dispoziții rămânând între paranteze ca urmare a legăturii dintre acestea și discuțiile generale privind CFM sau a caracterului lor orizontal.

    4.

    Două triloguri au avut loc la 23 ianuarie și 21 martie 2019 și au fost soluționate chestiuni de fond, cu compromisuri din partea ambelor părți. În urma trilogului desfășurat la 21 martie 2019, președinția a ajuns la o interpretare comună cu reprezentanții Parlamentului European, care a fost confirmată de Comitetul Reprezentanților Permanenți la 27 martie 2019 (5). Unele elementele au fost lăsate în afara sferei negocierilor cu Parlamentul European, deoarece în cazul lor Consiliul poate să își stabilească poziția doar după finalizarea negocierilor cu privire la CFM.

    5.

    Mandatul parțial de negociere a fost actualizat pentru a ține seama de concluziile Consiliului European cu privire la CFM 2021-2027 și pachetul de redresare adoptate la 21 iulie 2020 (6), ceea ce a condus la un mandat complet de negociere aprobat de Comitetul Reprezentanților Permanenți la 8 ianuarie 2021 (7).

    6.

    Până la sfârșitul negocierilor interinstituționale informale ulterioare, care au avut loc în perioada ianuarie-martie 2021, colegiuitorii au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunere. O declarație a Consiliului va fi consemnată în procesul-verbal al Consiliului. S-a convenit că nu este necesar niciun trilog politic final. În schimb, rezultatele obținute prin negocieri informale au fost finalizate în scris de către colegiuitori.

    7.

    La 24 martie 2021, acordul provizoriu a fost prezentat în scris membrilor Grupului de lucru pentru chestiuni fiscale (Fiscalis), care nu au avut obiecții cu privire la textul acordului.

    8.

    Comitetul Reprezentanților Permanenți a confirmat textul final de compromis la 31 martie 2021 și a convenit să consemneze declarația Consiliului în procesul-verbal al Consiliului cu ocazia adoptării regulamentului (8).

    9.

    Acest text a fost supus votului de confirmare al Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European la 22 aprilie 2021. La 23 aprilie, președintele ECON a adresat o scrisoare președintelui Comitetului Reprezentanților Permanenți (partea II) pentru a îl informa că, în cazul în care Consiliul va transmite formal Parlamentului European poziția sa sub forma prezentată în anexa la respectiva scrisoare, va recomanda Parlamentului European, reunit în plen, ca poziția Consiliului să fie acceptată fără amendamente în a doua lectură a Parlamentului European, sub rezerva verificării de către experții juriști-lingviști.

    II.   OBIECTIV

    10.

    Programul are ca obiective generale să sprijine autoritățile fiscale și fiscalitatea în vederea îmbunătățirii funcționării pieței interne, să promoveze competitivitatea Uniunii și concurența loială în Uniune, să protejeze interesele financiare și economice ale Uniunii și ale statelor sale membre, inclusiv împotriva fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a practicilor de evitare a obligațiilor fiscale și să îmbunătățească perceperea taxelor.

    11.

    Programul are ca obiective specifice să sprijine politica fiscală și punerea în aplicare a dreptului Uniunii în domeniul fiscal, să promoveze cooperarea între autoritățile fiscale, inclusiv schimbul de informații fiscale și să sprijine consolidarea capacității administrative, inclusiv a competențelor umane, precum și dezvoltarea și operarea sistemelor electronice europene.

    12.

    Programul Fiscalis pentru cooperare în domeniul fiscal va înlocui programul Fiscalis 2020 pentru a asigura continuarea acestuia după 2020.

    III.   ANALIZA POZIȚIEI ÎN PRIMĂ LECTURĂ A CONSILIULUI

    13.

    Parlamentul European și Consiliul au desfășurat negocieri în vederea încheierii unui acord în etapa poziției în primă lectură a Consiliului („acord timpuriu în a doua lectură”).

    14.

    Textul poziției în primă lectură a Consiliului reflectă compromisul echitabil și echilibrat la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu, facilitat de Comisie.

    15.

    Principalele elemente ale compromisului la care s-a ajuns cu Parlamentul European sunt prezentate în cele ce urmează:

    s-a convenit asupra duratei programului de la 1 ianuarie 2021 până la 31 decembrie 2027 și asupra aplicării retroactive a regulamentului;

    au fost definite obiectivele generale și specifice ale programului;

    au fost specificate mai în detaliu acțiunile eligibile pentru finanțare, în special, este furnizată o listă neexhaustivă de subiecte prioritare pentru acțiuni;

    a fost clarificat procesul de selecție a experților externi;

    programul este pus în aplicare prin intermediul programelor de lucru multianuale adoptate de Comisie prin intermediul unor acte de punere în aplicare;

    Comisia este împuternicită să adopte acte delegate pentru a modifica indicatorii, precum și pentru a completa regulamentul cu dispoziții privind instituirea unui cadru de monitorizare și evaluare;

    au fost consolidate criteriile și modalitățile de evaluare;

    a fost introdusă o clauză referitoare la obligația de raportare în legătură cu delegarea de competențe și la prelungirea delegării de competențe.

    IV.   CONCLUZIE

    16.

    Poziția în primă lectură a Consiliului cu privire la Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului „Fiscalis” pentru cooperare în domeniul fiscal reflectă pe deplin compromisul la care s-a ajuns în cadrul negocierilor între reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European, cu sprijinul Comisiei. Poziția în primă lectură a Consiliului reprezintă un bun echilibru și, odată adoptat, noul regulament își va îndeplini obiectivele. Compromisul este confirmat de scrisoarea adresată președintelui Comitetului Reprezentanților Permanenți de către președintele Comisiei ECON la 23 aprilie 2021.

    (1)  Doc. 9932/18 + ADD 1-3.

    (2)  JO C 62, 15.2.2019, p. 118.

    (3)  Doc. 8575/19.

    (4)  Doc. 14208/18 și 14209/18.

    (5)  Doc. 8000/19.

    (6)  Doc. 10/20.

    (7)  Doc. 14197/20.

    (8)  Doc. 7204/21.


    Top