Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0599

    Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/1768 de autorizare a Republicii Croația să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    COM/2020/599 final

    Bruxelles, 30.9.2020

    COM(2020) 599 final

    2020/0280(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/1768 de autorizare a Republicii Croația să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată


    EXPUNERE DE MOTIVE

    În conformitate cu articolul 395 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 1 (denumită în continuare „Directiva TVA”), Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să aplice măsuri speciale de derogare de la dispozițiile directivei respective pentru a simplifica procedura de colectare a TVA sau pentru a preveni anumite forme de evaziune fiscală sau de evitare a obligațiilor fiscale.

    Printr-o scrisoare înregistrată de Comisie la 18 mai 2020, Croația a solicitat permisiunea de a continua, după data de 31 decembrie 2020, scutirea de la plata TVA a persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 45 000 EUR.

    În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva TVA, Comisia a informat celelalte state membre, printr-o scrisoare din data de 6 iunie 2020, cu privire la solicitarea înaintată de Croația. Printr-o scrisoare din data de 11 iunie 2020, Comisia a informat Croația că deține toate informațiile pe care le consideră necesare pentru evaluarea cererii.

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Titlul XII capitolul 1 din Directiva TVA prevede posibilitatea ca statele membre să aplice regimuri speciale pentru întreprinderile mici, inclusiv posibilitatea de a scuti persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală se situează sub un anumit prag. Această scutire presupune că o persoană impozabilă nu este obligată să perceapă TVA pentru livrările sale și, în consecință, nu poate deduce TVA aferentă achizițiilor sale.

    În conformitate cu articolul 287 punctul 19 din Directiva TVA, Croația poate acorda o scutire de la plata TVA persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 35 000 EUR la cursul de schimb din ziua aderării sale. Prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1768 a Consiliului 2 , Croația este autorizată să aplice un prag mai ridicat și, astfel, să acorde o scutire de la plata TVA persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește 45 000 EUR. Această decizie expiră la 31 decembrie 2020 și Croația a solicitat prelungirea aplicării sale.

    Potrivit autorităților croate, măsura facilitează colectarea TVA, permițând Croației să simplifice procedurile administrative pentru întreprinderile mici și, prin urmare, să reducă sarcina administrativă care le revine. În plus, măsura reduce, de asemenea, volumul de muncă al autorităților fiscale.

    Pe lângă acestea, autoritățile croate au observat că, în ultimii ani, majorarea pragului nu a dus la scăderea veniturilor la bugetul de stat.

    Măsura are caracter opțional. Prin urmare, întreprinderile mici a căror cifră de afaceri nu depășește pragul vor avea în continuare posibilitatea de a-și exercita dreptul de a aplica regimul normal de TVA.

    În mod normal, derogările se acordă pe o perioadă limitată, pentru a se putea evalua dacă măsura de derogare respectivă este sau nu în continuare adecvată și eficace. În plus, dispozițiile articolelor 281-294 din Directiva TVA referitoare la regimul special pentru întreprinderile mici au făcut recent obiectul unei reexaminări. Directiva (UE) 2020/285 a Consiliului 3 , care prevede simplificarea normelor în materie de TVA pentru întreprinderile mici, impune statelor membre să adopte și să publice, până cel târziu la 31 decembrie 2024, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma noilor norme. Statele membre vor trebui să aplice aceste dispoziții naționale începând de la 1 ianuarie 2025.

    Prin urmare, este oportună autorizarea Croației să aplice măsura de derogare până la 31 decembrie 2024.

    Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

    Măsura de derogare este în conformitate cu filosofia Directivei (UE) 2020/285, care modifică articolele 281-294 din Directiva TVA privind un regim special pentru întreprinderile mici și care a rezultat din planul de acțiune privind TVA 4 și are ca scop crearea unui sistem modern și simplificat pentru aceste întreprinderi. Această inițiativă urmărește, în special, să scadă costurile de asigurare a conformității în materie de TVA și denaturările concurenței atât la nivel național, cât și la nivelul UE, să reducă impactul negativ al efectului de prag și să faciliteze respectarea normelor de către întreprinderi, precum și monitorizarea de către administrațiile fiscale.

    În plus, pragul de 45 000 EUR este conform cu Directiva (UE) 2020/285, dat fiind că aceasta permite statelor membre să stabilească pragul pentru cifra de afaceri anuală necesară pentru scutirea de TVA la un nivel care să nu depășească 85 000 EUR (sau echivalentul în moneda națională).

    Derogări similare, care scutesc de la plata TVA persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală se situează sub un anumit prag, astfel cum se prevede la articolele 285 și 287 din Directiva TVA, au fost acordate și altor state membre. Maltei 5 i s-a acordat un prag de 20 000 EUR; Țărilor de Jos 6 , un prag de 25 000 EUR; Italiei 7 , un prag de 30 000 EUR; Luxemburgului 8 , un prag de 35 000 EUR; Letoniei 9 , Poloniei 10 și Estoniei 11 li s-a acordat un prag de 40 000 EUR; Lituaniei 12 , un prag de 45 000 EUR; Ungariei 13 , un prag de 48 000 EUR; Sloveniei 14 , un prag de 50 000 EUR, iar României 15 , un prag de 88 500 EUR.

    După cum s-a menționat deja, derogările de la Directiva TVA trebuie să fie întotdeauna limitate în timp, astfel încât efectele lor să poată fi evaluate. Introducerea unei date de expirare a măsurii speciale, până la 31 decembrie 2024, astfel cum a fost solicitată de Croația, este aliniată la cerințele din noua directivă privind simplificarea normelor în materie de TVA pentru întreprinderile mici și mijlocii. Această directivă prevede că, începând de la data de 1 ianuarie 2025, statele membre vor trebui să aplice dispozițiile naționale pe care sunt obligate să le adopte pentru a se conforma directivei.

    Prin urmare, măsura propusă este coerentă cu dispozițiile Directivei TVA.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    În programele sale anuale de lucru, Comisia a subliniat în mod constant necesitatea simplificării normelor aplicabile întreprinderilor mici. În această privință, Programul de lucru al Comisiei pentru 2020 16 se referă la „o strategie specifică pentru IMM-uri, care le va permite întreprinderilor mici și mijlocii să funcționeze mai ușor, să își sporească capacitatea de producție și să se extindă”. Măsura de derogare este în conformitate cu aceste obiective, în ceea ce privește normele fiscale. Mai exact, ea este conformă cu programul de lucru al Comisiei pentru 2017 17 , care se referea în mod specific la TVA, subliniind faptul că sarcina administrativă aferentă respectării normelor în materie de TVA pentru întreprinderile mici este ridicată și că inovațiile tehnice dau naștere unor noi provocări în ceea ce privește colectarea în mod eficace a impozitelor, și evidenția necesitatea de a simplifica regimul de TVA pentru întreprinderile mai mici.

    De asemenea, măsura este coerentă cu strategia din 2015 privind piața unică 18 , prin care Comisia își propunea să ajute întreprinderile mici și mijlocii să se dezvolte, printre altele prin reducerea sarcinilor administrative care le împiedică să profite din plin de piața unică. Ea se bazează totodată pe ideile enunțate în Comunicarea Comisiei din 2013 intitulată „Planul de acțiune Antreprenoriat 2020: Relansarea spiritului de întreprindere în Europa” 19 , care sublinia necesitatea simplificării legislației fiscale pentru întreprinderile mici.

    În fine, măsura este conformă cu politicile UE privind întreprinderile mici și mijlocii prezentate în Comunicarea din 2016 privind întreprinderile nou-înființate 20 și în Comunicarea din 2008 intitulată „Gândiți mai întâi la scară mică – Un «Small Business Act» pentru Europa” 21 , care invita statele membre să țină cont de caracteristicile speciale ale IMM-urilor atunci când elaborează legislația și să simplifice cadrul de reglementare existent.

     2.    TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Articolul 395 din Directiva TVA.

    Subsidiaritatea (pentru competența neexclusivă)

    Având în vedere dispoziția din Directiva TVA pe care se întemeiază, propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii Europene. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Proporționalitatea

    Decizia se referă la o autorizație acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie o obligație.

    Având în vedere domeniul de aplicare limitat al derogării, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit, și anume simplificarea colectării impozitelor în beneficiul persoanelor impozabile mici și al administrației fiscale.

    Alegerea instrumentului

    Decizia se referă la o autorizație acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie o obligație.

    Având în vedere domeniul de aplicare limitat al derogării, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit, și anume simplificarea colectării impozitelor în beneficiul persoanelor impozabile mici și al administrației fiscale.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Consultări cu părțile interesate

    Nu s-a efectuat nicio consultare a părților interesate. Prezenta propunere se bazează pe o cerere depusă de Croația și privește numai acest stat membru.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

    Evaluarea impactului

    Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului majorează pragul cifrei de afaceri anuale sub care persoanele impozabile pot fi scutite de TVA. Prin urmare, ea extinde domeniul de aplicare a măsurii de simplificare care înlătură multe dintre obligațiile în materie de TVA ale întreprinderilor cu o cifră de afaceri anuală ce nu depășește echivalentul în moneda națională a 45 000 EUR.

    Persoanele impozabile a căror cifră de afaceri nu depășește pragul nu vor trebui să se înregistreze în scopuri de TVA și, astfel, sarcinile administrative care le revin vor fi reduse ca urmare a aplicării măsurii, deoarece ele nu vor trebui să țină evidențe în scopuri de TVA sau să depună declarații de TVA. De asemenea, măsura va genera o reducere a volumului de lucru pentru autoritățile fiscale. Acest lucru va avea un impact potențial pozitiv asupra reducerii sarcinii administrative pentru persoanele impozabile înregistrate în prezent în scopuri de TVA în Croația și, prin urmare, asupra administrației fiscale.

    Impactul bugetar în ceea ce privește veniturile din TVA pentru Croația nu a dus la o scădere a veniturilor la bugetul de stat.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Propunerea nu are implicații asupra bugetului UE, deoarece Croația va efectua un calcul de compensare în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CEE, EURATOM) 1553/89 al Consiliului.

    5.ALTE ELEMENTE

    Propunerea include o clauză de caducitate.

    2020/0280 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/1768 de autorizare a Republicii Croația să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 22 , în special articolul 395 alineatul (1) primul paragraf,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)În temeiul articolului 287 punctul 19 din Directiva 2006/112/CE, Croația poate scuti de la plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 35 000 EUR, la cursul de schimb din ziua aderării sale.

    (2)Prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1768 a Consiliului 23 , Croația a fost autorizată să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE („măsura de derogare”) pentru a scuti de la plata TVA persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășea echivalentul în moneda națională a 45 000 EUR la cursul de schimb din ziua aderării sale, până la 31 decembrie 2020 sau până la data intrării în vigoare a unei directive care modifică articolele 281-294 din Directiva 2006/112/CE, dacă această dată survine prima.

    (3)Printr-o scrisoare înregistrată de Comisie la 18 mai 2020, Croația a solicitat autorizarea de a continua să aplice măsura de derogare până la 31 decembrie 2024, aceasta fiind data până la care statele membre trebuie să adopte actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei (UE) 2020/285 a Consiliului 24 , care prevede norme simplificate în materie de TVA pentru întreprinderile mici și elimină, printre altele, articolul 287 din Directiva 2006/112/CE.

    (4)Printr-o scrisoare din data de 9 iunie 2020, Comisia a informat celelalte state membre, în temeiul articolului 395 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva 2006/112/CE, cu privire la cererea depusă de Croația. Printr-o scrisoare din data de 11 iunie 2020, Comisia a comunicat Croației că deține toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.

    (5)Potrivit informațiilor furnizate de Croația, se pare că motivele pe care se fundamentează măsura de derogare rămân în linii mari neschimbate, iar pragul majorat nu a avut niciun impact asupra cuantumului total al veniturilor fiscale colectate în etapa de consum final. Persoanele impozabile pot opta în continuare pentru regimul normal de TVA.

    (6)Dat fiind impactul potențial pozitiv al măsurii de derogare în ceea ce privește reducerea sarcinii administrative și a costurilor de asigurare a conformității pentru întreprinderile mici și pentru autoritățile fiscale, precum și lipsa oricărui impact major asupra veniturilor totale din TVA generate, Croația trebuie să fie autorizată să aplice în continuare măsura de derogare.

    (7)Autorizația de a aplica măsura de derogare trebuie să fie limitată în timp. Termenul trebuie să fie suficient pentru a permite evaluarea eficacității și a caracterului adecvat al pragului. În plus, articolul 287 din Directiva 2006/112/CE este eliminat prin Directiva (UE) 2020/285, cu efect de la 1 ianuarie 2025. Prin urmare, este oportună autorizarea Croației să aplice măsura de derogare până la 31 decembrie 2024.

    (8)Derogarea nu are impact asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din taxa pe valoarea adăugată, deoarece Croația va efectua un calcul de compensare în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului 25 .

    (9)Prin urmare, Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1768 trebuie modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    La articolul 2 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1768, al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2018 până la 31 decembrie 2024.”

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Republicii Croația.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
    (2)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1768 a Consiliului din 25 septembrie 2017 de autorizare a Republicii Croația să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 250, 28.9.2017, p. 71-72).
    (3)    Directiva (UE) 2020/285 a Consiliului din 18 februarie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici și a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește cooperarea administrativă și schimbul de informații în scopul monitorizării aplicării corecte a regimului special pentru întreprinderile mici (JO L 62, 2.3.2020, p. 13).
    (4)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European referitoare la un plan de acțiune privind TVA – Către un spațiu unic pentru TVA în UE – Momentul deciziei, COM(2016)148 final.
    (5)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/279 a Consiliului din 20 februarie 2018 de autorizare a Maltei să aplice o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 54, 24.2.2018, p. 14).
    (6)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1904 a Consiliului din 4 decembrie 2018 de autorizare a Țărilor de Jos să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 285 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 310, 6.12.2018, p. 25).
    (7)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/1988 a Consiliului din 8 noiembrie 2016 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2013/678/UE de autorizare a Republicii Italiene pentru continuarea aplicării unei măsuri speciale de derogare de la articolul 285 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 306, 15.11.2016, p. 11-12).
    (8)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/2210 a Consiliului din 19 decembrie 2019 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2013/677/UE de autorizare a Luxemburgului în vederea aplicării unei măsuri speciale de derogare de la articolul 285 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 332, 23.12.2019, p. 155).
    (9)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/2408 a Consiliului din 18 decembrie 2017 de autorizare a Republicii Letonia de a aplica o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 342, 21.12.2017, p. 8).
    (10)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1919 a Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Deciziei 2009/790/CE de autorizare a Republicii Polone de a aplica o măsură derogatorie de la dispozițiile articolului 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 311, 7.12.2018, p. 32).
    (11)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/563 a Consiliului din 21 martie 2017 prin care Republica Estonia este autorizată să aplice o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 80, 25.3.2017, p. 33).
    (12)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1853 a Consiliului din 10 octombrie 2017 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2011/335/UE de autorizare a Republicii Lituania de a aplica o măsură de derogare de la dispozițiile articolului 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 265, 14.10.2017, p. 15).
    (13)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1490 a Consiliului din 2 octombrie 2018 prin care Ungaria este autorizată să aplice o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 252, 8.10.2018, p. 38).
    (14)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1700 a Consiliului din 6 noiembrie 2018 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2013/54/UE de autorizare a Republicii Slovenia să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 285, 13.11.2018, p. 78).
    (15)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1855 a Consiliului din 10 octombrie 2017 de autorizare a României să aplice o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 265, 14.10.2017, p. 19).
    (16)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Programul de lucru al Comisiei pentru 2020 – O Uniune mai ambițioasă [COM(2020) 37 final].
    (17)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - Programul de lucru al Comisiei pentru 2017 [COM(2016) 710 final].
    (18)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Ameliorarea pieței unice: mai multe oportunități pentru cetățeni și pentru întreprinderi” [COM(2015) 550 final].
    (19)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Planul de acțiune Antreprenoriat 2020: Relansarea spiritului de întreprindere în Europa [COM(2012) 795 final].
    (20)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Viitorii lideri ai Europei: inițiativa privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora [COM(2016) 733 final].
    (21)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – „Gândiți mai întâi la scară mică”: Prioritate pentru IMM-uri, Un „Small Business Act” pentru Europa [COM(2008) 394 final].
    (22)    JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
    (23)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1768 a Consiliului din 25 septembrie 2017 de autorizare a Republicii Croația să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 250, 28.9.2017, p. 71).
    (24)    Directiva (UE) 2020/285 a Consiliului din 18 februarie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici și a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește cooperarea administrativă și schimbul de informații în scopul monitorizării aplicării corecte a regimului special pentru întreprinderile mici (JO L 62, 2.3.2020, p. 13).
    Top