EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0775

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Evaluarea cooperării registrului de nume de domenii .eu cu EUIPO și cu alte agenții ale Uniunii în vederea combaterii înregistrărilor abuzive și speculative de nume de domenii, în temeiul articolului 16 din Regulamentul (UE) 2019/517

COM/2020/775 final

Bruxelles, 2.12.2020

COM(2020) 775 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Evaluarea cooperării registrului de nume de domenii .eu cu EUIPO și cu alte agenții ale Uniunii în vederea combaterii înregistrărilor abuzive și speculative de nume de domenii, în temeiul articolului 16 din Regulamentul (UE) 2019/517


Cuprins

1.    Introducere    

2.    Obiective și metodologie    

2.1 Obiective    

2.2 Metodologie    

3.    Cooperarea dintre EURid și EUIPO în vederea combaterii înregistrărilor abuzive și speculative de nume de domenii    

3.1 Cooperare timpurie    

3.2 Cooperarea recentă    

3.3 Activități planificate pentru perioada 2020-2022    

3.4 Evaluarea cooperării dintre EURid și EUIPO și recomandări de îmbunătățire    

4.    Cooperarea cu alte organisme ale Uniunii și cu organizații naționale sau internaționale    

4.1 Cooperarea cu Europol    

4.2 Colaborarea cu alte organisme    

5.    Întreprinderile mici și mijlocii    

5.1 Procedura de înregistrare    

5.2 Soluționarea alternativă a litigiilor    

6.    Concluzii    



1.Introducere

Comisia este responsabilă de domeniul de nivel superior „.eu”, care este utilizat în prezent de 3,6 milioane de utilizatori finali din UE 1 . Domeniul „.eu” a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 733/2002 și prin Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei. Actele au fost abrogate recent prin Regulamentul (UE) 2019/517 2 , „Regulamentul «.eu»”, care a intrat în vigoare la 18 aprilie 2019 și se va aplica începând cu data de 13 octombrie 2022.

Numele de domeniu „.eu” este operat de registrul .eu. În prezent, acest registru este EURid, organizație non-profit privată și independentă, pe baza unui contract de concesiune de servicii încheiat cu Comisia, aplicabil până la 12 octombrie 2022. În conformitate cu articolul 19 alineatul (2) din Regulamentul „.eu”, Comisia va selecta și va încheia un contract cu entitatea care va acționa în calitate de registru .eu începând cu 13 octombrie 2022.

Conform Regulamentului „.eu”, registrul trebuie să adopte politici și să pună în aplicare măsuri pentru a evita înregistrarea speculativă și abuzivă a numelor de domenii 3 . Prin „înregistrare speculativă sau abuzivă” se înțelege înregistrarea unui nume de domeniu identic sau asemănător până la confuzie cu un nume pentru care a fost stabilit sau recunoscut un drept prin dreptul intern și/sau dreptul Uniunii, care: (a) a fost înregistrat de titularul său fără drept sau fără un interes legitim față de numele respectiv; sau (b) a fost înregistrat sau este utilizat cu rea-credință 4 .

Printre drepturile protejate la nivelul UE se numără mărcile înregistrate de la nivel național și comunitar, indicațiile geografice și denumirile de origine, precum și următoarele drepturi de proprietate intelectuală (DPI) protejate la nivel național:

·mărci neînregistrate;

·denumiri comerciale;

·identificatori de întreprinderi;

·nume de societăți comerciale;

·nume de familie;

·titluri distincte ale unor opere literare și artistice protejate 5 . 

Înregistrările speculative și abuzive în domeniul „.eu” trebuie să fie revocate utilizând procedura de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) privind domeniul „.eu” sau o procedură judiciară inițiată de titularii de drepturi.

Regulamentul „.eu” impune Comisiei să promoveze cooperarea dintre registrul .eu, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și alte organisme ale Uniunii, pentru a combate înregistrările speculative și abuzive ale numelor de domenii, inclusiv cybersquatting, precum și să pună la dispoziție proceduri administrative simplificate, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) 6 .

Regulamentul „.eu” impune, de asemenea, Comisiei să evalueze, până la 30 iunie 2020, această cooperare și să analizeze dacă și în ce mod registrul ar trebui să instituie proceduri administrative mai simple pentru IMM-uri 7 . Comisia ar trebui să raporteze ulterior Parlamentului European și Consiliului cu privire la evaluarea sa 8 . Comisia a întocmit prezentul raport pentru a îndeplini această obligație legală.

2.Obiective și metodologie

2.1 Obiective

Sistemul de nume de domenii (Domain Name System – DNS) sprijină un internet accesibil, funcțional și de încredere, dar nu este imun la abuzuri. Numele de domeniu „.eu” nu constituie o excepție, motiv pentru care regulamentele referitoare la numele de domeniu „.eu” prevăd obligația adoptării de politici și măsuri care să prevină înregistrările abuzive și speculative de nume de domenii.

Prezentul raport:

·evaluează cooperarea dintre registrul .eu (EURid), EUIPO și alte organisme ale Uniunii sau organizații internaționale în scopul combaterii înregistrărilor speculative și abuzive;

·analizează dacă și în ce mod ar putea fi îmbunătățită această cooperare pentru a menține un mediu online „.eu” sigur, transparent și de încredere;

·ia în considerare practicile din sector actuale în acest domeniu;

·identifică posibile aspecte ale procedurii de înregistrare în domeniul „.eu” sau alte proceduri de gestionare a numelor de domenii (cum ar fi soluționarea alternativă a litigiilor) a căror simplificare ar putea fi utilă pentru a facilita înregistrările numelor de domenii și a spori protecția titularilor de drepturi, în beneficiul IMM-urilor.

2.2 Metodologie

Prezentul raport se bazează atât pe evaluarea Comisiei, cât și pe rezultatele unui studiu extern desfășurat în perioada decembrie 2019-aprilie 2020, în care erau evaluate practicile de combatere a înregistrărilor speculative și abuzive ale numelor de domenii 9 .

Autorii studiului au efectuat o analiză amplă a rapoartelor relevante din sector și au colectat și au examinat date și informații din partea mai multor părți interesate implicate în combaterea înregistrării speculative/abuzive. În special, aceștia au efectuat o analiză a pieței și o comparație între practicile registrului .eu și alte registre de nume de domenii, utilizând atât metode calitative, cât și cantitative. În cadrul analizei, au fost, de asemenea, evaluate procedurile administrative care ar permite IMM-urilor să combată în mod eficient înregistrările speculative și abuzive în numele de domeniu „.eu”.

De asemenea, prezentul raport ține seama de raportul oficial transmis de registrul .eu Comisiei 10 și de informațiile colectate de Comisie în cursul schimburilor periodice de informații cu registrul în cadrul atribuțiilor sale de supraveghere.

3.Cooperarea dintre EURid și EUIPO în vederea combaterii înregistrărilor abuzive și speculative de nume de domenii

3.1 Cooperare timpurie

Cooperarea dintre EURid și EUIPO a fost oficializată pentru prima dată la 23 iunie 2016 printr-o scrisoare de colaborare 11 . Obiectivul acesteia a constat în combaterea activităților frauduloase în urma unor dovezi potrivit cărora părți terțe ar fi consultat în mod sistematic baza de date a EUIPO căutând noi cereri de înregistrare a unor mărci UE (EUTM) și au efectuat înregistrări speculative sau abuzive în numele de domeniu „.eu” pentru acești termeni, practică cunoscută sub denumirea de cybersquatting. Cele două părți au convenit să introducă modificări în sistem, cu scopul de a spori gradul de conștientizare al titularilor de mărci UE cu privire la această problemă și de a descuraja practicile de cybersquatting.

În etapele de cooperare timpurie dintre EURid și EUIPO, accentul s-a pus pe schimbul de informații și pe cooperarea în domenii de interes comun. În special, EURid a transmis facturile suspecte către EUIPO, iar ambele organizații au adăugat linkuri pe portalurile și în instrumentele lor respective, inclusiv un link către un instrument de căutare a mărcilor comerciale de pe site-ul internet al EURid; un link către site-ul internet al EUIPO pe pagina de internet WHOIS din domeniul „.eu”; și un link către instrumentul de căutare a disponibilității în domeniul „.eu” în cadrul instrumentului de depunere electronică a cererii de înregistrare a unei mărci a UE.

3.2 Cooperarea recentă

La 20 mai 2019, EURid și EUIPO și-au extins cooperarea prin semnarea unui prim acord de colaborare 12 . Două noi funcționalități au fost puse la dispoziția titularilor de mărci UE:

·o verificare a disponibilității numelui de domeniu corespunzător în momentul depunerii unei cereri de înregistrare a unei mărci UE;

·o notificare (alertă) atunci când se înregistrează un nume de domeniu care corespunde unei mărci UE.

Verificarea disponibilității

Pe lângă instrumentul de depunere electronică a cererii de înregistrare a unei mărci UE, această funcție îi informează direct pe utilizatori – de îndată ce aceștia își completează cererea de înregistrare a mărcii – dacă marca lor este disponibilă ca nume de domeniu „.eu”. Astfel, aceștia pot alege imediat să înregistreze numele de domeniu înainte ca cererea lor de înregistrare a mărcii UE să fie publicată.

Alerte

Titularii de mărci UE au, de asemenea, opțiunea de a primi o alertă atunci când numele de domeniu „.eu” este identic cu numele lor de marcă, dar numai dacă aceștia selectează în mod expres această opțiune. Sistemul se bazează pe lista actualizată a cererilor de înregistrare de mărci UE transmisă zilnic de EUIPO către EURid prin intermediul serviciului de descărcare al EUIPO (EUIPO-Download service) 13 . Fiecare nouă înregistrare de nume de domeniu „.eu” este verificată de EURid în raport cu această listă și, dacă există concordanțe, EUIPO este notificat, iar utilizatorii primesc o alertă în spațiul pentru utilizatori din cadrul EUIPO (EUIPO User Area).

3.3 Activități planificate pentru perioada 2020-2022

În cadrul programului lor de lucru comun pentru perioada 2020-2022 14 , EUIPO și EURid vor analiza posibilitatea punerii în aplicare a unui proces reciproc atunci când se înregistrează un nume de domeniu „.eu”, permițând titularilor de nume de domenii să verifice dacă o marcă cu o denumire similară este disponibilă la EUIPO.

În plus, ambele organizații vor lucra la un studiu comun privind comportamentul la depunerea cererilor, pentru a verifica dacă sunt înregistrate mai întâi mărcile comerciale sau numele de domenii. Studiul le va ajuta să ia măsuri împotriva înregistrării de nume de domenii frauduloase și a înregistrărilor efectuate cu rea-credință.

De asemenea, va fi demarat un studiu de fezabilitate pentru a crea un instrument de informare a utilizatorilor cu privire la disponibilitatea termenilor căutați atât ca marcă, cât și ca nume de domeniu. EUIPO și EURid vor analiza totodată posibilitatea de a extinde verificarea disponibilității numelui unei mărci sau a unui domeniu, care în prezent constă în efectuarea unei „căutări identice” 15 , la efectuarea unei „căutări similare, pentru a găsi posibile concordanțe în baza de date a EURid după depunerea unei cereri online de înregistrare a unei mărci UE.

Programul de lucru conține, de asemenea, un link către programul pentru IMM-uri al EUIPO, care va include inițiative precum:

·un robot de chat care oferă informații cu privire la aspecte comerciale utile pentru IMM-uri, începând cu aspectele legate de proprietatea intelectuală;

·ghiduri de informare ce oferă sprijin și orientări IMM-urilor care doresc să înregistreze o marcă UE și care subliniază importanța numelor de domenii;

·webinare destinate IMM-urilor și organizațiilor cu efect multiplicator.

3.4 Evaluarea cooperării dintre EURid și EUIPO și recomandări de îmbunătățire

EURid și EUIPO au o relație de cooperare fructuoasă pentru combaterea înregistrărilor speculative și abuzive de nume de domenii, inclusiv a practicilor de cybersquatting, și se preconizează că acțiunile viitoare planificate de cele două organizații vor contribui la reducerea în continuare a înregistrărilor speculative și abuzive și la îmbunătățirea sprijinului acordat IMM-urilor.

În următoarea etapă a cooperării lor, cele două organizații ar trebui să încerce să simplifice procedura pentru numele de domeniu „.eu” și înregistrarea mărcilor UE și să stimuleze sensibilizarea cu privire la legătura dintre numele de domenii și mărcile comerciale. Orice instrument sau măsură pe care acestea o propun ar trebui să fie simplă, ușor de utilizat, accesibilă și eficace pentru IMM-uri.

Mai exact, ar putea fi avute în vedere următoarele îmbunătățiri:

·Mai multe activități de sensibilizare și de consolidare a cunoștințelor, pentru ca titularii de drepturi și titularii de nume de domenii „.eu” să fie informați cu privire la măsurile și instrumentele existente și să sporească utilizarea acestora. Printre exemple se numără cursurile de formare și webinarele, vizând în special IMM-urile. Va fi important să se colecteze feedback din partea IMM-urilor, să se înțeleagă nevoile acestora și să se îmbunătățească activitățile de sensibilizare.

·Furnizarea unui volum mai mare de informații pentru utilizatori atunci când depun o cerere de înregistrare a unei mărci UE. De exemplu, alături de primirea finală și înregistrarea oficială a cererii, EUIPO ar putea furniza solicitanților documente care să conțină mai multe informații cu privire la numele de domenii „.eu” și la modalitățile de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală.

·Îmbunătățirea instrumentelor existente:

oExploatarea la maximum a funcționalităților de verificare a disponibilității și de alertă va necesita optimizări tehnice suplimentare. Aceste funcții oferă titularilor de drepturi, inclusiv IMM-urilor, o modalitate simplă și eficace de a rezerva nume de domenii care corespund mărcilor lor sau de a lua măsuri în cazul înregistrărilor abuzive/speculative.

oGeneralizarea utilizării sistemului de alertă. Statisticile furnizate de EURid și EUIPO arată că există un decalaj important între numărul de concordanțe constatate între înregistrările de mărci UE și de nume de domenii „.eu” și numărul de alerte trimise titularilor de mărci UE. Este nevoie de o creștere a nivelului de sensibilizare cu privire la această funcționalitate și de sporirea gradului de utilizare a acesteia.

oInvestigarea posibilităților de extindere a instrumentelor existente cu funcționalități de verificare a disponibilității și de alertă pentru a acoperi indicațiile geografice.

·Elaborarea unor noi instrumente pentru a facilita înregistrarea simultană a mărcilor UE și a numelor de domenii „.eu”:

oElaborarea unui instrument comun de căutare care să permită utilizatorilor să verifice dacă termenii sunt disponibili atât ca marcă UE, cât și ca nume de domeniu „.eu”.

oEvaluarea posibilității ca EUIPO să devină un registrator acreditat „.eu” și integrarea înregistrării numelui de domeniu „.eu” în cererile de înregistrare a mărcilor UE. Aceasta ar oferi titularilor de drepturi posibilitatea de a efectua o înregistrare prin intermediul unui ghișeu unic.

Comisia va monitoriza aceste recomandări cu EURid și cu EUIPO și va urmări îndeaproape modul în care evoluează cooperarea lor, precum și eficacitatea măsurilor pe care acestea le iau pentru combaterea înregistrărilor speculative sau abuzive. În acest demers, Comisia va acorda o atenție deosebită măsurilor adoptate pentru IMM-uri.

4.Cooperarea cu alte organisme ale Uniunii și cu organizații naționale sau internaționale 

4.1 Cooperarea cu Europol

EURid și Europol au adoptat un memorandum de înțelegere 16 , semnat în 2016. În temeiul acestui acord, cele două organisme fac schimb de informații privind nume de domenii „.eu” suspecte, inclusiv domenii identificate de sistemul EURid de prevenire a abuzului și de alertă timpurie (Abuse Prevention and Early Warning System – APEWS) 17 .

Cooperarea dintre EURid și Europol ar putea fi consolidată în continuare, începând cu oficializarea acestor acorduri. Aceasta ar include:

·oficializarea domeniului de aplicare și a angajamentelor fiecărei părți;

·identificarea punctelor de contact și a canalelor de comunicare de ambele părți;

·descrierea acțiunilor pe care fiecare parte trebuie să le întreprindă atunci când este identificat un nume de domeniu suspect;

·stabilirea mecanismelor de monitorizare și de raportare.

Cele două organizații ar putea desfășura, de asemenea, activități comune de sensibilizare și de consolidare a cunoștințelor pentru a informa publicul larg și a forma experții în materie de securitate cibernetică și agenții de aplicare a legii cu privire la amenințările cibernetice legate de înregistrările speculative și abuzive de nume de domenii, precum și la măsurile de contracarare disponibile. În mod specific, acestea ar putea elabora studii de caz referitoare la proprietatea intelectuală pentru a educa titularii de drepturi și reprezentanții acestora, cu accent pe IMM-uri.

4.2 Colaborarea cu alte organisme

EURid colaborează cu autoritățile și organizațiile internaționale și europene pentru a preveni activitățile ilegale online. Printre acestea se numără:

·autoritățile vamale belgiene (împotriva site-urilor internet contrafăcute);

·procurorii și agențiile de aplicare a legii din Belgia (împotriva criminalității informatice);

·Association for Safe Online Pharmacy;

·International Anti-Counterfeiting Coalition 18 ;

·eCommerce Foundation (împotriva magazinelor electronice false);

·Anti-Phishing Working Group;

·Echipa de intervenție în caz de urgență informatică a Belgiei.

Mărcile înregistrate naționale sunt protejate în aceeași măsură precum mărcile UE în baza cadrului de reglementare a domeniului „.eu”. Cu toate acestea, nu există o colaborare structurată a registrului .eu cu oficiile pentru mărci din statele membre. Acest grad de colaborare ar putea fi stabilit, eventual prin intermediul Rețelei europene de proprietate intelectuală (European Union Intellectual Property Network – EUIPN), instituită de EUIPO 19 . Colaborarea EURid cu EUIPO ar putea fi, de asemenea, extinsă la oficiile pentru mărci din statele membre, oferind și utilizatorilor lor funcționalitățile de verificare a disponibilității și/sau de alertă.

În prezent, titularii de DPI, altele decât mărcile comerciale (de exemplu, indicații geografice și denumiri de origine, denumiri comerciale, identificatori de întreprinderi și nume de societăți comerciale), au acces doar la măsuri curative în cazul înregistrării abuzive de nume de domenii „.eu”. Pentru a îmbunătăți această situație, registrul .eu ar putea stabili o colaborare suplimentară cu organismele și agențiile relevante. Aceasta ar putea include efectuarea de verificări în bazele lor de date privind DPI 20 . În cazul în care registrul ar găsi nume identice sau similare cu numele de domenii „.eu”, acesta ar putea fie să notifice titularii de drepturi (astfel încât aceștia să poată lua măsuri), fie să ia el însuși măsuri în mod direct (din oficiu). În practică, acest lucru ar însemna extinderea funcționalității de alertă și la aceste DPI. În ceea ce privește denumirile comerciale, identificatorii de întreprinderi și numele de societăți comerciale, ar putea fi lansat un studiu pentru a evalua utilitatea stabilirii unei colaborări cu rețeaua UE de registre comerciale.

Extinderea domeniului de aplicare al colaborării cu autoritățile și organizațiile care se ocupă de alte DPI decât mărcile UE ar putea fi deosebit de benefică pentru IMM-uri.

5.Întreprinderile mici și mijlocii

Toate aspectele analizate în prezentul raport oferă o perspectivă specifică axată pe întreprinderile mici și mijlocii.

În plus, prezenta secțiune se concentrează pe aspectele legate de procedurile de înregistrare în domeniul „.eu” pentru IMM-uri și pe măsurile reparatorii aflate la dispoziția lor – în special soluționarea alternativă a litigiilor – pentru a combate înregistrările abuzive/speculative de nume de domenii.

5.1 Procedura de înregistrare

Per ansamblu, procedura de înregistrare în domeniul „.eu” este destul de simplă și ușor de înțeles. Totuși, având în vedere importanța măsurilor preventive în combaterea înregistrărilor speculative și abuzive, aceasta ar putea fi îmbunătățită pentru IMM-uri, în special prin:

·crearea de servicii care să permită titularilor de drepturi de proprietate intelectuală să blocheze preventiv înregistrările de nume de domenii ilegale, astfel cum fac deja alți actori din sector 21 . Astfel de servicii îi ajută pe titularii de drepturi să își protejeze drepturile anterioare și să își protejează mărcile de typosquatting 22 ;

·extinderea utilizării algoritmilor predictivi pentru a preveni înregistrările speculative și abuzive, în plus față de înregistrările rău-intenționate 23 , după cum se întâmplă în prezent;

·sensibilizarea titularilor de drepturi cu privire la instrumentele existente de căutare a similarității, precum căutări WHOIS în domeniul „.be”, astfel încât aceștia să poată căuta nume de domenii similare care ar putea încălca drepturile lor;

·punerea la dispoziția utilizatorilor a unor informații ușor accesibile cu privire la modalitatea de raportare a diferitelor tipuri de abuz 24 .

5.2 Soluționarea alternativă a litigiilor

Întrucât internetul are o dimensiune globală, iar soluționarea litigiilor transfrontaliere legate de domenii prin intermediul procedurilor judiciare este costisitoare și necesită mult timp, mecanismele extrajudiciare de soluționare (alternativă) a litigiilor destinate soluționării unor astfel de litigii sunt recunoscute la nivel internațional ca măsuri curative eficace împotriva înregistrărilor speculative și abuzive.

Soluționarea alternativă a litigiilor legate de domeniul „.eu” 25 este reglementată de norme specifice 26 și a fost asigurată de un furnizor independent, Curtea de Arbitraj din Republica Cehă, începând cu 2006. Serviciul este furnizat, de asemenea, de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), începând cu 2017. Procedura de soluționare pentru domeniul „.eu” durează aproximativ 3 luni.

În general, soluționarea alternativă a litigiilor pentru domeniul „.eu” funcționează astfel cum s-a intenționat 27 – însă ar putea fi introduse unele modificări care să o facă mai simplă, mai accesibilă și mai rezonabilă din punct de vedere financiar pentru IMM-uri. De exemplu:

·punerea la dispoziție a unui portal online de gestionare a litigiilor pentru a permite părților să trateze online toate litigiile legate de domeniul „.eu” (în prezent nu toți furnizorii de mecanisme de soluționare a litigiilor legate de domeniul „.eu” îl pun la dispoziție);

·scurtarea procedurii (dacă este posibil), în concordanță cu procedura uniformă de soluționare a litigiilor legate de numele de domenii (Uniform Domain Name Dispute Resolution Procedure – UDRP);

·menținerea taxelor de depunere pentru inițierea unei soluționări legate de domeniul „.eu” la prețuri rezonabile pentru IMM-uri;

·introducerea unui mecanism de tipul „partea care pierde plătește” pentru a descuraja înregistrările speculative/abuzive și a permite părții care are câștig de cauză să recupereze costurile ocazionate de inițierea procedurii pentru domeniul „.eu”;

·punerea la dispoziție a unor proceduri accelerate, cum ar fi suspendarea numelor de domenii de către registru în cazuri clare de typosquatting sau a unor proceduri similare sistemului de suspendare rapidă uniformă (Uniform Rapid Suspension – URS) 28 ;

·punerea la dispoziție a unor proceduri preliminare, înainte de inițierea oficială a unui litigiu cu privire la numele de domeniu 29 .

6.Concluzii

În general, cooperarea dintre registrul .eu și EUIPO în ceea ce privește combaterea înregistrărilor abuzive și speculative ale numelor de domenii este satisfăcătoare. Raportul sugerează îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește:

·cooperarea dintre EURid și EUIPO, în special prin îmbunătățirea activităților de sensibilizare și de consolidare a cunoștințelor și prin optimizarea instrumentelor existente și dezvoltarea unor noi instrumente pentru a facilita înregistrarea simultană a mărcilor UE și a numelor de domenii „.eu”;

·colaborarea cu alte entități: colaborarea existentă, precum cea cu Europol, ar putea fi consolidată; ar putea fi introduse noi colaborări, de exemplu, cu oficiile naționale pentru mărci;

·măsurile în vigoare pentru IMM-uri, în special prin îmbunătățirea în continuare a procedurilor de înregistrare și a procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor.

Toate recomandările de îmbunătățire incluse în prezentul raport ar putea fi realizate combinând:

·punerea în aplicare a măsurilor existente;

·punerea în aplicare a unor noi măsuri de cooperare între EURid și EUIPO și alte organisme ale Uniunii, autorități și organizații de la nivel național sau internațional;

·și actualizarea procedurilor EURid.

Acestea nu necesită măsuri legislative suplimentare, ci mai degrabă o punere în aplicare și o monitorizare concrete. Unele dintre aceste măsuri ar putea fi introduse în contractul de concesiune de servicii dintre registrul .eu și Comisie [care urmează să se aplice odată ce Regulamentul (UE) 2019/517 intră în vigoare].

Comisia va monitoriza împreună cu registrul .eu și EUIPO evoluția îmbunătățirilor propuse, acordând o atenție deosebită măsurilor de simplificare pentru IMM-uri, și va raporta Parlamentului European și Consiliului cu privire la progresele consemnate ca parte a raportării periodice privind funcționarea numelui de domeniu „.eu”.

(1)

   Raportul trimestrial al EURid (T2 2020): https://eurid.eu/media/filer_public/43/77/43778dd5-5afa-42ce-8213-0c8d661ec26f/quarterly_q22020.pdf .

(2)

     Regulamentul (UE) 2019/517 privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de nivel superior .eu și de modificare și abrogare a Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 al Comisiei  (JO L 91, 29.3.2019, p. 25).

(3)

     A se vedea articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 874/2004 și articolul 11 din Regulamentul (UE) 2019/517.

(4)

     A se vedea articolul 21 din Regulamentul (CE) nr. 874/2004 și articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/517.

(5)

   A se vedea articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 874/2004.

(6)

   A se vedea considerentul 7 din Regulamentul (UE) 2019/517.

(7)

   A se vedea articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/517.

(8)

   A se vedea articolul 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/517.

(9)

   Studiul poate fi consultat aici: https://dx.publications.europa.eu/10.2759/428574 .

(10)

   Cel mai recent raport public al EURid este disponibil la adresa: https://eurid.eu/en/news/2019-annual-report/ . De asemenea, Comisia a prezentat Parlamentului European un raport privind punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea domeniului de prim nivel .eu în perioada aprilie 2017-aprilie 2019, accesibil la adresa https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=COM%3A2020%3A0063%3AFIN .

(11)

    https://eurid.eu/en/news/eurid-and-the-euipo-sign-letter-of-collaboration/ . 

(12)

      https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/news/-/action/view/5140548 . 

(13)

     Serviciul de descărcare al EUIPO (EUIPO-Download service) este o bază de date care poate fi descărcată de pe serverul EUIPO și integrată în sistemele interne ale utilizatorului. Aceasta conține date privind toate mărcile UE, sistemul de catalogare și distribuție a resurselor (Resource Cataloguing and Distribution System – RCD) și înregistrările internaționale introduse în baza de date internă a EUIPO.

(14)

      https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/web/guest/news/-/action/view/5772664 . 

(15)

Rezultatele transmise utilizatorilor sunt cele bazate pe o concordanță aproape exactă în baza de date a EURid, care prezintă numai mici variațiuni (de exemplu, cratime și numere).

(16)

      https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid . 

(17)

     Sistemul de prevenire a abuzurilor și de alertă timpurie (APEWS) este un instrument de învățare automată dezvoltat de EURid în colaborare cu Universitatea din Leuven, care verifică toate domeniile „.eu” nou-înregistrate pentru a detecta și a preveni delegarea domeniilor rău-intenționate (de exemplu, tentativele de phishing, trimiterea de spam, distribuirea de programe malware, comanda și controlul botnetului).

(18)

      https://eurid.eu/en/news/eurid-and-iacc-team-up-to-fight-cybercrime/ .

(19)

  https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/european-cooperation .

(20)

     Cum ar fi Registrul UE al indicațiilor geografice din cadrul Comisiei – eAmbrosia  https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/ .

(21)

     În prezent, pe piața gTLD există mai multe servicii de blocare a domeniului, cum ar fi Domain Protected Marks List (DPML) de la Donut, TMCH TREx de la Trademark Clearinghouse, Uni EPS de la Uniregistry, AdultBlock de la ICM Registry, .club Trademark Sentry de la .club Registry.

(22)

 Typosquatting este o formă de cybersquatting care se bazează pe greșeli, precum greșelile de ortografie făcute de utilizatorii de internet atunci când introduc o adresă de internet într-un browser web. Numele de domeniu suspectat că a făcut obiectul practicii de typosquatting constă în ortografia greșită uzuală, evidentă sau intenționată a unei mărci comerciale (de exemplu, litere alăturate pe tastatură, substituția unor caractere care arată similar, inversarea literelor și a numerelor, adăugarea sau îmbinarea altor termeni sau numere).

(23)

     Și anume, tentativele de phishing, trimiterea de spam, distribuția de programe malware, comanda și controlul botnetului.

(24)

     De exemplu, în numele de domenii .be, .dk.

(25)

     A se vedea articolul 22 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei.

(26)

      https://eurid.eu/d/7770495/EN_ADR_English_rules.pdf .

(27)

Pentru mai multe informații cu privire la SAL pentru domeniul „.eu”, vă rugăm să consultați secțiunea 10.2 din studiul extern: https://dx.publications.europa.eu/10.2759/428574 . 

(28)

      URS este un mecanism de protecție a drepturilor lansat de ICANN în 2013 odată cu introducerea noilor domenii de prim nivel generice. URS este o procedură rapidă cu costuri scăzute, destinată titularilor de drepturi care se confruntă cu cazuri clare de încălcare a drepturilor aferente mărcilor, cauzată de înregistrări de nume de domenii. Aceasta conduce la retragerea (suspendarea) temporară a numelui de domeniu până la expirarea acestuia. La sfârșitul perioadei de înregistrare, numele de domeniu este anulat de registrul de nume de domenii.

(29)

     De exemplu, prin depunerea unui act de opoziție față de înregistrarea unui nume de domeniu la registrul .eu (post-delegare), pentru a bloca numele de domeniu (de exemplu, în numele de domeniu „.it”).

Top