EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0690

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 O Uniune a vitalității într-o lume fragilă

COM/2020/690 final

Bruxelles, 19.10.2020

COM(2020) 690 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru 2021











O Uniune a vitalității într-o lume fragilă




























































1. Să îndreptăm lumea de astăzi prin plăsmuirea lumii de mâine

Cu mai puțin de un an în urmă, și-a preluat mandatul actuala Comisie Europeană, după ce a fost aleasă pe baza unei agende ce viza impulsionarea celei mai ample transformări pe care a cunoscut-o Europa de mai multe generații. Programul de lucru al Comisiei pentru 2020 a reflectat acest mandat, precum și obiectivele ambițioase prezentate pentru prima oară în Orientările politice ale președintei von der Leyen. Programul a trasat viziunea noastră privind construirea unei societăți mai echitabile, mai sănătoase, mai verzi și mai digitale. Chiar dacă în ultimul an s-au produs multe schimbări, aceste obiective ambițioase rămân forța noastră motrice și pentru anul următor.

În decursul ultimului an, Comisia s-a angajat să pună bazele schimbării sistemice de care are nevoie Europa, un imperativ ce a devenit cu atât mai presant acum, când criza sanitară mondială ne-a afectat profund toate economiile. În primele 100 de zile ale anului, am prezentat Pactul verde european, am elaborat planuri pentru viitorul digital al Europei, am adoptat foaia de parcurs pentru o Europă socială puternică în scopul punerii în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale și am publicat strategia privind egalitatea de gen. De asemenea, am prezentat o nouă strategie industrială, un plan pentru a sprijini mai bine întreprinderile mici, precum și măsuri vizând consolidarea pieței unice. Am făcut propuneri de modernizare și consolidare a procesului de aderare, deschizând calea pentru acordul istoric de inițiere a negocierilor cu Macedonia de Nord și cu Albania, și suntem pe punctul de a crea un nou parteneriat cu Africa.

După primele 100 de zile, am propus, de asemenea, un nou început pentru prioritățile pe termen lung, în special grație noului pact privind migrația și azilul și Strategiei UE privind o uniune a securității. Am abordat aspecte care se repercutează asupra întregii noastre comunități de valori, în special publicând primul Raport anual privind statul de drept, referitor la toate statele membre. În plus, am luat măsuri la nivelul întregii noastre societăți – de la inițiative vizând egalitatea de gen și combaterea rasismului la inițiative în domeniul competențelor și al tineretului.

Dar anul 2020 va fi, din motive foarte diferite, un an pe care am prefera să ni-l ștergem imediat din memorie și, totodată, un an de care ne vom aminti mereu. Pandemia care a luat pe nepregătite Europa și întreaga lume, precum și măsurile restrictive întreprinse ca urmare a pandemiei, care au vizat societățile și economiile noastre, vor fi mult mai mult decât amintiri dureroase pentru milioanele de europeni care au pierdut persoane dragi, care s-au îmbolnăvit sau care traversează o perioadă de anxietate cu privire la mijloacele lor de trai sau la bunăstarea lor. Probabil că nimeni nu va uita nici fragilitatea și nici incertitudinea pe care încă le percepem în jurul nostru. Recenta recrudescență a virusului în Europa arată că trebuie să continuăm să gestionăm situația generată de acesta cu atenție, prudență și coordonare.

Dar ne vom aminti de acest an și grație măsurilor urgente și fără precedent luate de Europa pentru a ne proteja viețile și mijloacele de trai. Europa a arătat că este în măsură să acționeze rapid atunci când trebuie să o facă, să dea dovadă de o reală solidaritate atunci când este necesar și să aducă schimbări, cu participarea tuturor, atunci când dorește. Printre măsurile întreprinse s-au numărat și următoarele: punerea la dispoziție a tuturor fondurilor UE și utilizarea flexibilității în ceea ce privește regulile noastre fiscale și cele referitoare la ajutoarele de stat, precum și constituirea unei rezerve de echipamente medicale; repatrierea a peste 600 000 de cetățeni ai UE blocați în străinătate și crearea Instrumentului SURE, menit să contribuie la menținerea locurilor de muncă și la continuarea activității întreprinderilor. În total, Comisia a luat peste 800 de măsuri neplanificate anterior în toate domeniile, de la gestionarea frontierelor la sprijinul pentru fermieri și pescari.

În viitor, ne vom aminti de acest an și pentru că a declanșat o accelerare extraordinară a schimbărilor și a reprezentat, în mod paradoxal, o oportunitate extraordinară. Schimbările climatice, tehnologiile digitale și geopolitica aveau deja repercusiuni profunde asupra societății noastre și impulsionau programele noastre. Pandemia a accentuat însă necesitatea ca Europa să își asume rolul de lider al dublei tranziții verzi și digitale și să le confere societăților și economiilor sale o mai mare reziliență. Aceasta reprezintă o oportunitate unică de a ieși din starea de fragilitate generată de criză prin crearea unei noi vitalități pentru Uniunea noastră.

În acest context, Comisia se va axa în anul următor asupra unui obiectiv dublu. În primul rând, va continua să depună toate eforturile necesare pentru gestionarea crizei și va începe să desprindă învățăminte din aceasta. Ne vom continua, așadar, eforturile pentru a găsi, a finanța și a garanta un vaccin sigur și accesibil pentru toți în Europa și în întreaga lume.

În paralel, prezentul program de lucru stabilește modul în care Europa poate valorifica oportunitatea oferită pentru a-și realiza obiectivele ambițioase și pentru a conduce marea accelerare. Datorită NextGenerationEU, planul istoric de redresare prezentat de Comisie, alături de un buget pe termen lung revizuit, Europa dispune de un instrument gata de utilizare pentru a valorifica această oportunitate.

Cu NextGenerationEU, Europa alege nu numai să repare daunele, să se redreseze astăzi și să sprijine persoanele cele mai afectate de criză, ci și să realizeze și să construiască un mod de viață mai bun pentru lumea de mâine. UE se va concentra pe investiții și pe reforme sustenabile, 37 % din cheltuielile aferente Mecanismului de redresare și reziliență fiind alocate pentru cheltuieli legate de tranziția verde și minimum 20 % pentru investiții în domeniul digital. Vom colabora îndeaproape cu statele membre pentru elaborarea și punerea în aplicare a planurilor lor naționale în materie de redresare și reziliență. În plus, Comisia se va asigura că 30 % din cele 750 de miliarde EUR aferente NextGenerationEU vor fi colectate prin intermediul unor obligațiuni verzi. Vom sprijini colegiuitorii să asigure un acord rapid cu privire la pachetul global în valoare de 1,8 mii de miliarde EUR, astfel încât să se poată obține rezultatele scontate cât mai curând cu putință. De asemenea, Comisia va face propuneri ambițioase cu privire la noi surse de venituri pentru bugetul UE.

Aceasta înseamnă că dispunem de investițiile necesare pentru a corela viziunea cu obiectivele ambițioase pe care le aveam deja. Din acest motiv, programul de lucru al Comisiei pentru 2021 prevede trecerea de la strategie la transpunerea în practică, punând accentul pe noile inițiative legislative și pe revizuirea legislației în vigoare, dând curs planurilor conturate pentru toate cele șase obiective ambițioase emblematice în cursul anului trecut. Aceste inițiative sunt enumerate în anexele I și II 1 . Vom prezenta, de asemenea, inițiativele planificate anterior pentru anul 2020, care au fost amânate din cauza pandemiei 2 .

Acțiunea noastră va continua să fie ghidată de Agenda 2030 și de obiectivele sale de dezvoltare durabilă, atât la nivel intern, cât și la nivel extern, precum și de Acordul de la Paris.

Prin materializarea acestui program de lucru, Comisia va pune, de asemenea, accentul pe oferirea de explicații cetățenilor cu privire la activitatea Comisiei și pe luarea în considerare a opiniilor acestora. În acest context, este mai important ca oricând să lansăm dezbaterea referitoare la conferința privind viitorul Europei. Problemele care au apărut pe parcursul ultimului an – de la necesitatea unei uniuni europene a sănătății mai puternice la repercusiunile de durată pe care ar putea să le aibă pandemia asupra modului nostru de a trăi în colectivitate – pot fi gestionate numai dacă fiecare dintre noi va avea un cuvânt de spus și ne vom baza pe toate experiențele și competențele noastre comune.

Având în vedere peisajul geopolitic și caracterul transformator, pe termen lung, al inițiativelor planificate, activitatea noastră va continua să se deruleze pe baza unei analize prospective strategice 3 . Primul raport de analiză prospectivă strategică a evidențiat importanța rezilienței pentru redresare și pentru asigurarea faptului că politicile noastre sunt bazate pe date concrete și adaptate exigențelor viitorului. Această abordare ne poate ajuta, de asemenea, să ne pregătim pentru noile provocări și oportunități care vor apărea în mod inevitabil în anul următor și pe care trebuie să fim în măsură să le anticipăm și să le gestionăm.

2. Transpunerea în realitate a celor șase obiective ambițioase emblematice

2.1 Pactul verde european

Referitor la Pactul verde european, Comisia se va axa pe revizuirea legislației relevante în domeniul climei și al energiei, pentru a o alinia la noul obiectiv propus ce vizează reducerea emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Această revizuire va fi integrată într-un pachet de măsuri menite să permită reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55 %, care va viza toate aspectele, de la sursele regenerabile de energie la punerea în aplicare a principiului „eficiența energetică pe primul loc”, la sectorul construcțiilor, precum și la utilizarea terenurilor, impozitarea energiei, partajarea eforturilor și comercializarea certificatelor de emisii, incluzând și o gamă largă de alte acte legislative. Diplomația în domeniile climei și energiei va rămâne o prioritate în relațiile cu partenerii noștri externi.

Astfel cum se menționează în Orientările politice ale președintei von der Leyen, Comisia va propune un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, care să îi motiveze pe producătorii străini și pe importatorii din UE să își reducă emisiile de dioxid de carbon, asigurând, totodată, condiții de concurență echitabile, care să fie propice schimburilor comerciale într-un mod compatibil cu normele OMC.

Profunzimea și amploarea lucrărilor planificate în cadrul Pactului verde european reflectă natura sistemică a tranziției verzi și importanța acesteia ca strategie de creștere. Vom prezenta o serie de măsuri privind transporturile inteligente și durabile, inclusiv o revizuire a Regulamentului privind rețeaua transeuropeană de transport și a Directivei privind sistemele de transport inteligente. Vom continua să punem în aplicare planul de acțiune pentru economia circulară, focalizându-ne pe proiectarea ecologică și pe produsele sustenabile, în special pe produsele electronice circulare, inclusiv pe îmbunătățirea colectării, a reutilizării și a reparării telefoanelor mobile, a laptopurilor și a altor dispozitive. 

Acest lucru reflectă faptul că Pactul verde european vizează mult mai mult decât simpla reducere a emisiilor. În acest spirit, vom întreprinde acțiuni subsecvente Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030 și Strategiei „De la fermă la consumator”, în special pentru a stimula producția ecologică, pentru a reface ecosistemele degradate, pentru a ne proteja oceanele și regiunile de coastă, pentru a proteja, a reface și a gestiona în mod durabil pădurile și pentru a reduce riscul introducerii pe piața UE a unor produse legate de despăduriri. De asemenea, vom introduce pe piață aditivi destinați hranei pentru animale inovatori, pentru a reduce impactul creșterii animalelor asupra mediului.

2.2. O Europă pregătită pentru era digitală

Pentru a ne asigura că acesta este deceniul digital al Europei, vom propune o foaie de parcurs cu obiective clar definite pentru 2030, în domenii precum conectivitatea, competențele și serviciile publice digitale. Abordarea noastră va respecta următoarele principii clare: dreptul la viață privată și la conectivitate, libertatea de exprimare, libera circulație a datelor și securitatea cibernetică.

Vom lua măsuri în toate aceste domenii diferite, cu precădere prin adoptarea unor acte legislative vizând siguranța, răspunderea, drepturile fundamentale și aspectele legate de date aferente inteligenței artificiale, precum și a unui act legislativ privind datele, pentru a stabili condițiile adecvate pentru un control mai bun și condițiile aplicabile schimbului de date în cazul cetățenilor și al întreprinderilor.

În același spirit, vom propune o nouă identitate digitală europeană pentru a facilita sarcinile și accesul la serviciile online în întreaga Europă și pentru a ne asigura că cetățenii au un control sporit asupra datelor pe care le partajează și a modului în care acestea sunt utilizate și că au un sentiment de siguranță atunci când utilizează serviciile online.

Pentru a susține echitatea în lumea digitală, UE va continua să depună eforturi în vederea încheierii unui acord internațional privind un sistem fiscal echitabil care să asigure venituri sustenabile pe termen lung. În caz contrar, Comisia va propune o taxă digitală în prima jumătate a anului viitor. În aceeași optică a unui mediu de afaceri echitabil, Comisia va propune un instrument juridic menit să asigure condiții echitabile în ceea ce privește subvențiile străine.

Comisia va continua revizuirea în curs a normelor în materie de concurență, pentru a se asigura că acestea sunt adecvate mediului de piață aflat în evoluție, inclusiv în ceea ce privește accelerarea digitalizării economiei. Vom actualiza, de asemenea, noua noastră Strategie industrială pentru Europa, pentru a ține seama de impactul pandemiei de COVID-19, de contextul concurențial mondial și de accelerarea dublei tranziții verzi și digitale.

Pentru a asigura condiții de muncă demne, transparente și previzibile, va fi prezentată o propunere legislativă de îmbunătățire a condițiilor de muncă ale persoanelor care furnizează servicii prin intermediul platformelor, în vederea garantării unor condiții de muncă echitabile și a unei protecții sociale adecvate.

2.3. O economie în serviciul cetățenilor

Întrucât pandemia persistă, iar măsurile de limitare a răspândirii virusului se mențin, este esențial ca Europa să se asigure că această criză sanitară și economică nu se transformă într-o criză socială. Acest obiectiv va ghida acțiunile noastre în următorul an, iar punerea în aplicare deplină a programului SURE și recurgerea la acesta vor ajuta lucrătorii să își păstreze veniturile și vor permite întreprinderilor să mențină personalul. Vom evalua cu rigurozitate aceste măsuri în următorii ani.

Pilonul european al drepturilor sociale va fi punctul de reper pentru redresarea Europei și va constitui cel mai bun instrument de care dispunem pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Vom prezenta un plan de acțiune ambițios, menit să garanteze punerea în aplicare deplină a acestui pilon. Planul de acțiune va fi instrumentul-cheie al actualei Comisii pentru a contribui la redresarea socioeconomică și la reziliența pe termen mediu și lung, cu scopul de a spori echitatea socială a dublei tranziții verzi și digitale. În același spirit, noua Garanție europeană pentru copii, anunțată în Orientările politice ale președintei von der Leyen, va urmări reducerea sărăciei și a inegalităților în rândul copiilor, asigurându-se că toți copiii au acces la servicii de bază precum sănătatea și educația. Pe baza învățămintelor desprinse în urma pandemiei de COVID-19 și în contextul mediului profesional aflat în schimbare, Comisia va prezenta un nou cadru strategic al UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă. Vom propune, de asemenea, un plan de acțiune pentru economia socială, cu scopul de a consolida investițiile sociale și de a sprijini actorii din economia socială și întreprinderile sociale să își înceapă activitatea, să se dezvolte, să inoveze și să creeze locuri de muncă.

Economiile noastre au nevoie de un sprijin continuu în materie de politică și va trebui să găsim un echilibru delicat între acordarea de sprijin financiar și asigurarea sustenabilității finanțelor publice. Dat fiind că virusul continuă să se propage, iar măsurile de limitare a răspândirii a acestuia se multiplică, statele membre ar trebui să continue să utilizeze în mod judicios flexibilitatea fiscală pentru a sprijini economia. Comerțul mondial și lanțurile sale valorice integrate vor rămâne un motor de creștere fundamental și o forță motrice crucială pentru o redresare cu adevărat mondială. În prezent, efectuăm o analiză a politicii comerciale a UE și vom adopta un nou instrument de descurajare și contracarare a acțiunilor coercitive ale țărilor terțe.

Pe termen mai lung, numai prin aprofundarea uniunii economice și monetare se va putea ajunge la stabilitate și competitivitate, care vor asigura, de asemenea, un rol mai puternic al monedei euro pe plan internațional. Trebuie să facem progrese în ceea ce privește uniunea piețelor de capital și uniunea bancară. În acest context, vom revizui cadrul de gestionare a intrării în dificultate a băncilor din UE, vom lua măsuri de stimulare a investițiilor transfrontaliere în UE și ne vom intensifica lupta împotriva spălării banilor.

Ca parte a schimbării sistemice a Europei, sistemul nostru economic și financiar trebuie să fie, de asemenea, un factor determinant al dublei tranziții. Se vor propune acte legislative în domeniul guvernanței corporative sustenabile pentru a promova un comportament corporativ sustenabil și responsabil pe termen lung. De asemenea, vom continua să înregistrăm progrese în ceea ce privește finanțarea durabilă, în special prin propunerea de a institui un standard al UE privind obligațiunile verzi.

Pentru a ne îndeplini obiectivele ambițioase și pentru a putea face față nevoilor în materie de investiții și de reformă, trebuie să sporim și să evaluăm eficacitatea, eficiența și capacitatea administrațiilor și a serviciilor publice din întreaga Uniune Europeană.

2.4. O Europă mai puternică pe scena internațională

La preluarea mandatului, actuala Comisie și-a propus să asigure un rol mai puternic al Europei pe scena internațională. Comisia noastră geopolitică se străduiește să promoveze interesele și obiectivele strategice ale UE în străinătate și să apere o ordine internațională bazată pe norme și pe valori într-o lume din ce în ce mai polarizată. Vom depune eforturi pentru a ne consolida rolul pe care îl îndeplinim la nivel mondial de stâlp de susținere a responsabilității, a stabilității, a cooperării și a solidarității, abordând numărul tot mai mare de provocări, crize și conflicte din întreaga lume, prin mobilizarea tuturor instrumentelor noastre.

Pe parcursul anului viitor, Comisia se va asigura că Europa își va juca rolul vital în această lume fragilă, fie prin faptul că se va afla în prima linie a eforturilor mondiale pentru a garanta un vaccin sigur și accesibil pentru toți, fie prin consolidarea sistemului multilateral internațional bazat pe norme, precum și a parteneriatelor bilaterale, regionale și mondiale. Vom continua să acordăm o prioritate absolută țărilor din vecinătatea estică și sudică a UE, Balcanilor de Vest și Africii. 

Noile noastre instrumente de finanțare externă vor contribui la punerea în aplicare a priorităților strategice ale Uniunii pe plan extern.

Uniunea Europeană va crede întotdeauna în forța și în valoarea multilateralismului și a cooperării în cadrul instituțiilor mondiale. Vom propune o comunicare comună privind consolidarea contribuției UE la un multilateralism bazat pe norme. Trebuie să ne asumăm rolul de lider în procesul de reformă a Organizației Mondiale a Sănătății și a Organizației Mondiale a Comerțului pentru a le adapta noilor realități.

Colaborând cu partenerii noștri, vom propune un parteneriat reînnoit cu țările din vecinătatea sudică și vom prezenta o comunicare privind Arctica în vederea actualizării politicii UE față de o regiune deosebit de expusă schimbărilor climatice și presiunilor asupra mediului, precum și impactului acestora asupra economiei și a securității.

Vom prezenta o nouă abordare strategică de sprijinire a dezarmării, a demobilizării și a reintegrării foștilor combatanți, care este esențială pentru asigurarea stabilității și a păcii durabile în țările și regiunile afectate de conflicte.

De asemenea, vom prezenta o comunicare privind ajutorul umanitar acordat de UE, care se va axa în special pe noi modalități de colaborare cu partenerii noștri și cu alți donatori, pe utilizarea instrumentelor digitale și a abordărilor inovatoare în ceea ce privește finanțarea și modalitățile de acordare a ajutoarelor, inclusiv pe capacitatea de reacție rapidă a Comisiei și pe modalitățile de intensificare a lucrărilor referitoare la legătura dintre acțiunea umanitară, dezvoltare și pace.

Revizuirea Directivei privind protecția consulară le va permite cetățenilor Uniunii să recurgă mai ușor la dreptul la protecție consulară și să consolideze solidaritatea UE pentru a-i proteja mai bine pe cetățenii UE aflați în străinătate, în special în timpul crizelor. Revizuirea menționată va întări cooperarea dintre statele membre și va consolida rolul de sprijin pe care îl joacă UE, valorificând pe deplin rețeaua sa unică de delegații ale UE.

2.5. Promovarea modului nostru de viață european

Actuala criză sanitară a evidențiat necesitatea de a ne întări pregătirea pentru eventualele situații de criză și gestionarea amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății. În timp ce accentul continuă să se pună pe asigurarea faptului că Europa este în măsură să gestioneze răspândirea virusului și impactul pandemiei, vom trage și primele învățăminte de pe urma crizei. Este momentul să construim o uniune europeană a sănătății mai puternică.

Vom propune consolidarea cadrului UE de detectare a amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății și de contracarare a acestora, precum și consolidarea rolului agențiilor existente. Într-o a doua etapă, vom propune instituirea unei agenții de cercetare avansată și dezvoltare în domeniul biomedical. O nouă strategie farmaceutică va analiza securitatea lanțului de aprovizionare din Europa și se va asigura că cetățenii se pot baza pe medicamente sigure, la prețuri accesibile și de înaltă calitate. Mai mult, până la sfârșitul anului viitor, va fi lansat Spațiul european al datelor privind sănătatea menit să valorifice datele existente pentru îmbunătățirea asistenței medicale, a cercetării și a elaborării politicilor, în beneficiul pacienților.

Vom desprinde învățăminte și în alte domenii, în special în ceea ce privește spațiul Schengen și menținerea liberei circulații a persoanelor fără controale la frontierele interne. Vom colabora cu Parlamentul European și cu statele membre pentru a menține și a îmbunătăți funcționarea spațiului Schengen pe baza unei noi strategii pentru viitorul spațiului Schengen și a unor norme Schengen mai stricte și vom depune în continuare eforturi în vederea finalizării spațiului Schengen.

Vom continua lucrările referitoare la noul Pact privind migrația și azilul. În acest context, Comisia va propune o serie de măsuri privind migrația legală, care vor include un pachet de măsuri referitoare la talente și competențe și, ca parte a acestui pachet, revizuirea Directivei privind rezidenții pe termen lung și a Directivei privind permisul unic de ședere, precum și opțiuni de dezvoltare a unei rezerve de talente a UE. Alte elemente ale pactului includ un Plan de acțiune al UE de combatere a introducerii ilegale de migranți și o strategie privind returnările voluntare și reintegrarea.

Vom continua să consolidăm uniunea securității, în special prin adoptarea de măsuri privind combaterea criminalității organizate, contracararea amenințărilor hibride, adoptarea unei noi abordări privind măsurile de combatere a terorismului și radicalizarea, precum și prin îmbunătățirea detectării, a eliminării și a raportării abuzurilor sexuale online asupra copiilor.

Având în vedere creșterea numărului actelor de violență antisemite și a infracțiunilor motivate de ură, Comisia va prezenta o strategie cuprinzătoare privind combaterea antisemitismului, pentru a completa și a sprijini eforturile statelor membre.

Pentru a aduce economia pe calea către redresarea economică și pentru a garanta reușita tranziției verzi și a celei digitale, este, de asemenea, necesar ca cetățenii europeni să dobândească noi competențe. Ca parte a eforturilor mai ample de adoptare a unei culturi a învățării pe tot parcursul vieții și de facilitare a tranzițiilor profesionale, vom propune o inițiativă privind conturile personale de învățare pe tot parcursul vieții pentru a le oferi cetățenilor instrumentele necesare care să le permită să urmeze cursuri de formare și să își gestioneze cariera și vom stabili o abordare europeană pentru micro-certificate cu scopul de a extinde posibilitățile de învățare personalizate pentru toți.

2.6. Un nou elan pentru democrația europeană

Comisia va continua să construiască o uniune a egalității și să susțină angajamentul Europei față de protecția valorilor UE, precum și față de incluziune și egalitate în toate înțelesurile sale, indiferent de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală.

În acest context, Comisia va prezenta o strategie a UE privind drepturile persoanelor cu handicap, cu precădere pentru a asigura punerea în aplicare deplină a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap. O strategie a UE privind drepturile copilului va analiza modalitățile de pregătire a copiilor și a tinerilor pentru a participa la viața democratică a UE, de asigurare a unei protecții sporite a copiilor vulnerabili, de protejare a drepturilor acestora în mediul online, de promovare a justiției în interesul copilului, precum și de prevenire și de combatere a violenței.

Comisia își menține angajamentul față de aderarea UE la Convenția de la Istanbul, prezentând, totodată, o nouă propunere de combatere a violenței bazate pe gen. Comisia va propune, de asemenea, extinderea listei de euro-infracțiuni pentru a include toate formele de infracțiuni motivate de ură și de discursuri de incitare la ură.

Planul de acțiune pentru democrația europeană care urmează să fie adoptat va constitui o rampă de lansare pentru îmbunătățirea rezilienței democrațiilor noastre, pentru abordarea amenințărilor ingerinței externe în alegerile europene și pentru contracararea dezinformării, precum și pentru sprijinirea mass-mediei libere și independente. Anul viitor, vom propune norme mai clare privind finanțarea partidelor politice europene și vom lua măsuri pentru a asigura o mai mare transparență în ceea ce privește publicitatea politică plătită, pentru a îmbunătăți drepturile electorale ale cetățenilor europeni mobili și pentru a proteja jurnaliștii și societatea civilă de acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice.

Vom promova, de asemenea, cooperarea judiciară transfrontalieră prin utilizarea deplină a tehnologiilor digitale. 

Comisia va analiza modul în care politica de coeziune poate alimenta redresarea și dubla tranziție, poate aborda disparitățile regionale crescânde, atât cele anterioare, cât și cele ulterioare pandemiei de COVID-19, și poate contribui la soluționarea problemelor sociale și economice emergente. Pentru a ne spori cunoștințele și a îmbunătăți astfel răspunsurile noastre în materie de politică, Comisia va prezenta o evaluare a situației din regiunile noastre și va elabora, de asemenea, o viziune pe termen lung pentru zonele rurale cu scopul de a propune acțiuni care să valorifice la maximum potențialul acestor regiuni. O mai bună legiferare, elaborare de politici, punere în aplicare și asigurare a respectării legislației UE

Atunci când și-a preluat mandatul, actuala Comisie s-a angajat să promoveze politici bazate pe date concrete, care să fie mai ușor de respectat și mai puțin susceptibile să creeze sarcini inutile pentru întreprinderi și cetățeni. Acest lucru este cu atât mai imperios cu cât Europa continuă să gestioneze situația de criză și să se concentreze pe redresare.

Viitoarea Comunicare privind o mai bună legiferare se va axa pe reducerea sarcinii, în special în ceea ce privește punerea în aplicare a abordării bazate pe principiul numărului constant. Astfel se va asigura faptul că sarcinile administrative nou-introduse sunt contrabalansate prin degrevarea cetățenilor și a întreprinderilor de sarcini echivalente la nivelul UE, în același domeniu de politică. Începând cu anul viitor, platforma „Pregătiți pentru viitor”, un grup de experți la nivel înalt, va sprijini Comisia în identificarea potențialului de simplificare și de reducere a sarcinilor.

Criza a evidențiat, de asemenea, necesitatea luării unor decizii în cunoștință de cauză, bazate pe date concrete și pe principiile privind o mai bună legiferare. Este mai necesar ca oricând să se efectueze evaluări ale impactului, care să țină seama de opiniile tuturor celor afectați. Comisia va lua măsuri menite să sporească gradul de eficiență și de accesibilitate al consultărilor, pentru a facilita participarea părților interesate și pentru a răspunde cererii de raționalizare a consultărilor.

În același timp, Comisia își va intensifica eforturile de îmbunătățire a aplicării efective, a punerii în aplicare și a asigurării respectării legislației UE. Acest lucru este important în special pentru buna funcționare a pieței unice, pentru protecția principalelor lanțuri de aprovizionare care furnizează magazinelor produse alimentare și serviciilor de sănătate consumabile medicale, cu scopul de a apăra drepturile cetățenilor și de a pune în aplicare Pactul verde european. Comisia va continua să sprijine statele membre și să colaboreze cu acestea pentru a asigura punerea în aplicare rapidă și corectă a normelor UE, noi și existente. În același timp, Comisia nu va precupeți niciun efort pentru a asigura respectarea legislației UE, prin deschiderea de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, atunci când este necesar.

4. Concluzie

În ultimul an, cetățenii europeni au făcut sacrificii pentru a se proteja unii pe alții și trebuie să salvgardăm progresele pe care le-am realizat împreună. De aceea trebuie să rămânem vigilenți și atenți pentru a ne asigura că putem gestiona situația de criză, unindu-ne forțele și lucrând la găsirea unei soluții pe termen lung pentru a o depăși.

Dar, atunci când Europa va depăși această criză, va trebui să fim pregătiți să acționăm mai bine și să trăim într-o societate mai sănătoasă, mai echitabilă și mai prosperă. Aceasta înseamnă că trebuie să devenim mai rezilienți, dar și să accelerăm ritmul punerii în aplicare a agendei generatoare de transformări, pe baza căreia a fost aleasă actuala Comisie, agendă asupra căreia și-a concentrat eforturile încă din prima zi a mandatului său.

Acesta este obiectivul dublu al prezentului program de lucru al Comisiei și al tuturor inițiativelor enumerate în cadrul său. Chiar dacă se axează pe domenii diferite, inițiativele trebuie să se îndrepte toate în aceeași direcție. Toate aceste inițiative au drept scop să ne ușureze viața, să ne asigure un mediu mai sănătos, să sporească gradul de echitate al societăților, să ofere oportunități mai variate și mai accesibile, să modernizeze economiile și să le orienteze către obiective mai ample.

Pentru a se asigura că acestea au impactul dorit, Comisia va lucra îndeaproape atât cu Parlamentul European, cât și cu Consiliul. Datorită acestui spirit de acțiune comună, Europa a ajuns la un acord asupra instrumentului NextGenerationEU. Și tocmai acest spirit de acțiune comună ne va permite să depășim pandemia și să realizăm schimbarea sistemică de care Europa are nevoie. Avem o viziune, avem un plan și dispunem de investiții: acum trebuie să redresăm lumea de astăzi prin plăsmuirea unei lumi de mâine mai bune.

(1) Poziția unei inițiative în anexele la prezentul program nu modifică responsabilitățile menționate în scrisorile de misiune trimise fiecărui membru al colegiului de către președinta von der Leyen.
(2)

Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2020, [COM(2020) 440 final].

(3) Raport pe 2020 de analiză prospectivă strategică, COM(2020) 493 final.
Top

Bruxelles, 19.10.2020

COM(2020) 690 final

ANEXE

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru 2021

















































O Uniune a vitalității într-o lume fragilă


































Anexa I: Inițiative noi 1

Nr.

Obiectivul de politică

Inițiative

Pactul verde european

1.

Pachetul de măsuri menite să permită reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55 %

a)Revizuirea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (Emissions Trading System, ETS), care să includă transportul maritim, transportul aerian și CORSIA, precum și o propunere privind ETS ca resursă proprie (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, T2 2021)

b)Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) și o propunere privind CBAM ca resursă proprie (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, T2 2021)

c)Regulamentul privind partajarea eforturilor [inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 192 alineatul (1) din TFUE, T2 2021]

d)Modificarea Directivei privind energia din surse regenerabile pentru a pune în aplicare ambiția noului obiectiv pentru 2030 privind clima (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 194 din TFUE, T2 2021)

e)Modificarea Directivei privind eficiența energetică pentru a pune în aplicare ambiția noului obiectiv pentru 2030 privind clima (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 194 din TFUE, T2 2021)

f)Revizuirea Regulamentului cu privire la includerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a absorbțiilor rezultate din activități legate de exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură [inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 192 alineatul (1) din TFUE, T2 2021]

g)Reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolele 192 și 194 din TFUE, T2 2021)

h)Revizuirea Directivei privind impozitarea energiei (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, T2 2021)

i)Revizuirea Directivei privind infrastructura pentru combustibili alternativi (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 91 din TFUE, T2 2021)

j)Revizuirea Regulamentului de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturismele noi și pentru vehiculele utilitare ușoare noi [inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 192 alineatul (1) din TFUE, T2 2021]

k)Revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 194 din TFUE, T4 2021)

l)Revizuirea celui de al treilea pachet privind energia în sectorul gazelor (Directiva 2009/73/UE și Regulamentul 715/2009/UE) pentru a reglementa piețele competitive de gaze decarbonizate (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 194 din TFUE, T4 2021)

2.

Pachetul privind economia circulară

a)Inițiativă referitoare la politica privind produsele sustenabile, inclusiv o revizuire a Directivei privind proiectarea ecologică (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T4 2021)

b)Produsele electronice circulare (inițiativă fără caracter legislativ, T4 2021)

3.

Pachetul privind biodiversitatea și un mediu fără substanțe toxice

a)Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice: pe drumul către 2030 (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

b)Reducerea la minimum a riscului de defrișări și de degradare a pădurilor asociat cu produsele introduse pe piața UE (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, T2 2021)

c)Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării apei, aerului și solului (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

d)Noul cadru juridic privind refacerea ecosistemelor sănătoase (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 192 din TFUE, T4 2021)

4.

Mobilitatea sustenabilă și inteligentă

a)Revizuirea Directivei privind sistemele de transport inteligente, inclusiv o inițiativă privind emiterea de bilete multimodale (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 91 din TFUE, T3 2021)

b)Revizuirea Regulamentului privind rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 172 din TFUE, T3 2021)

c)Inițiativa UE „Coridoare feroviare 2021”, inclusiv revizuirea Regulamentului privind coridoarele de transport feroviar de marfă și acțiuni de stimulare a transportului feroviar de călători (inițiativă fără caracter legislativ și inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 91 din TFUE, T3 2021)

d)Elaborarea de standarde de emisie post-Euro 6/VI pentru autoturisme, camionete, camioane și autobuze (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T4 2021)

O Europă pregătită pentru era digitală

5..

Deceniul digital al Europei

Deceniul digital al Europei: obiectivele digitale pentru 2030 (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

6.

Pachetul privind datele

a)Actul legislativ privind datele (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T3 2021)

b)Revizuirea Directivei privind bazele de date (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T3 2021)

7.

Taxa digitală

Taxa digitală și o propunere privind taxa digitală ca resursă proprie (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, T2 2021)

8.

Un sistem european de identificare electronică fiabil și sigur

Un sistem european de identificare electronică fiabil și sigur (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T1 2021)

9.

Lucrătorii pe platforme

Îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 153 din TFUE, T1/T4 2021)

10..

Strategia industrială pentru Europa

Actualizarea noii Strategii industriale pentru Europa (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

11.

Subvențiile străine

Acțiuni subsecvente Cărții albe privind subvențiile străine:

a)Stabilirea unor condiții de concurență echitabile (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 207 din TFUE, T2 2021)

b)Achizițiile publice (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 207 din TFUE, T2 2021)

12.

Industria civilă, industria de apărare și industria spațială

Planul de acțiune privind sinergiile dintre industria civilă, industria de apărare și industria spațială (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

13.

Cerințele de proiectare și drepturile consumatorilor în materie de produse electronice

Noi cerințe de proiectare și drepturile consumatorilor în materie de produse electronice (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T4 2021)

O economie în serviciul cetățenilor

14.

Aprofundarea uniunii piețelor de capital

a)Cadrul privind protecția și facilitarea investițiilor (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T2 2021)

b)Revizuirea normelor prudențiale aplicabile societăților de asigurare și reasigurare (Solvabilitate II) [inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 53 alineatul (1), articolele 62 și 114 din TFUE, T3 2021]

c)Revizuirea Directivei și a Regulamentului privind piețele instrumentelor financiare (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T4 2021)

15.

Guvernanța corporativă sustenabilă

Guvernanța corporativă sustenabilă (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 50 și, eventual, articolul 114 din TFUE, T2 2021)

16.

Standardul UE privind obligațiunile verzi

Instituirea unui standard al UE privind obligațiunile verzi (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T2 2021)

17.

Pachetul privind combaterea spălării banilor

Pachetul legislativ privind combaterea spălării banilor (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T1 2021)

18.

Pachetul privind economia echitabilă

a)Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

b)Recomandare privind Garanția europeană pentru copii (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

c)Comunicare referitoare la noul cadru pentru Strategia privind securitatea și sănătatea în muncă (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

d)Planul de acțiune pentru economia socială (inițiativă fără caracter legislativ, T4 2021)

19.

Sistemul generalizat de preferințe tarifare

Către viitorul cadru juridic al sistemului generalizat de preferințe tarifare privind acordarea de avantaje comerciale țărilor în curs de dezvoltare (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 207 din TFUE, T2 2021)

20.

Descurajarea și contracararea acțiunilor coercitive ale țărilor terțe

Instrumentul de descurajare și contracarare a acțiunilor coercitive ale țărilor terțe (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 207, T4 2021)

21.

Cadrul de performanță pentru perioada 2021-2027

Comunicare privind Cadrul de performanță pentru perioada 2021-2027 (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

22.

Finalizarea uniunii bancare

Revizuirea cadrului de gestionare a crizelor bancare și de asigurare a depozitelor (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T4 2021)

23.

Pachetul privind accizele

a)Revizuirea Directivei privind impozitarea tutunului (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 113 din TFUE, T3 2021)

b)Modificarea Directivei privind regimul general al accizelor (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 113 din TFUE, T4 2021)

O Europă mai puternică pe plan internațional

24.

Consolidarea contribuției UE la un multilateralism bazat pe norme

Comunicare comună privind consolidarea contribuției UE la un multilateralism bazat pe norme (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

25.

Dimensiunea arctică

Comunicare comună privind Arctica (inițiativă fără caracter legislativ, T4 2021)

26.

Vecinătatea sudică

Comunicare comună privind un parteneriat reînnoit cu vecinătatea sudică (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

27.

Dezarmarea, demobilizarea și reintegrarea foștilor combatanți

Comunicare comună privind o abordare strategică de sprijinire a dezarmării, a demobilizării și a reintegrării foștilor combatanți (inițiativă fără caracter legislativ, T3 2021)

28.

Cercetare, inovare, educație și tineret

Comunicare privind abordarea globală a cercetării, a inovării, a educației și a tineretului (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

29.

Ajutorul umanitar acordat de UE

Comunicare privind ajutorul umanitar acordat de UE în contextul pandemiei de COVID-19 și mai departe (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

30.

Protecția consulară

Protecția consulară – revizuirea normelor UE (inițiativă legislativă, articolul 23 din TFUE, T4 2021)

Promovarea modului nostru de viață european

31.

Cercetarea și dezvoltarea europeană în domeniul biomedical

Propunere de instituire a unei noi agenții europene de cercetare și dezvoltare în domeniul biomedical (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, T4 2021)

32.

Spațiul european al datelor privind sănătatea

Spațiul european al datelor privind sănătatea (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolele 114 și 168 din TFUE, T4 2021)

33.

Inițiative subsecvente în cadrul noului pact privind migrația și azilul

a)Un nou plan de acțiune al UE împotriva introducerii ilegale de migranți (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

b)O nouă strategie privind returnările voluntare și reintegrarea (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

34.

Pachetul Schengen

a)Strategie privind viitorul spațiului Schengen (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

b)Modificarea Regulamentului de instituire a mecanismului de evaluare Schengen (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 70 din TFUE, T2 2021)

c)Revizuirea Codului frontierelor Schengen (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 77 din TFUE, T2 2021)

d)Digitalizarea procedurilor privind vizele (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 77 din TFUE, T4 2021)

35.

Acțiuni subsecvente Strategiei de securitate a UE

a)Comunicare privind o agendă a UE de combatere a criminalității organizate (2021-2025) (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

b)Legislație vizând combaterea în mod eficace a abuzului sexual online asupra copiilor (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 114 din TFUE, T2 2021)

c)O agendă a UE privind combaterea terorismului: prevenire, protecție, răspuns, anticipare (inițiativă fără caracter legislativ, T3 2021)

d)Revizuirea Directivei privind înghețarea și confiscarea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolele 82 și 83 din TFUE, T4 2021)

e)Propunere de modernizare a cooperării existente în materie de asigurare a respectării legii în interiorul UE prin crearea unui cod de cooperare polițienească la nivelul UE (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, T4 2021)

f)Propunere de directivă privind birourile de recuperare a activelor (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 87 din TFUE, T4 2021)

36.

Acțiuni subsecvente spațiului european al educației și agendei actualizate pentru competențe

a)Abordarea europeană pentru micro-certificate (inițiativă fără caracter legislativ, T4 2021)

b)Conturile personale de învățare pe tot parcursul vieții (inițiativă legislativă și inițiativă fără caracter legislativ incluzând o evaluare a impactului, T4 2021)

37.

Strategia UE privind combaterea antisemitismului

Comunicare referitoare la Strategia UE privind combaterea antisemitismului (inițiativă fără caracter legislativ, T4 2021)

Un nou elan pentru democrația europeană

38.

Drepturile copiilor

Strategia UE privind drepturile copilului (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)

39.

Prevenirea și combaterea formelor specifice de violență de gen

Propunere de prevenire și combatere a formelor specifice de violență de gen [inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 82 alineatul (2), articolele 83 și 84 din TFUE, T4 2021]

40.

Combaterea infracțiunilor motivate de ură și a discursurilor de incitare la ură

Inițiativă privind includerea pe lista infracțiunilor UE a tuturor formelor de infracțiuni motivate de ură și a discursurilor de incitare la ură (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 83 din TFUE, T4 2021)

41.

Pachetul privind cooperarea judiciară digitală

a)Schimbul de informații digitale privind cazurile de terorism transfrontaliere (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolele 85 și 88 din TFUE, T4 2021)

b)Platformă de colaborare destinată echipelor comune de anchetă [inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 82 alineatul (1) litera (d) din TFUE, T4 2021]

c)Digitalizarea cooperării judiciare transfrontaliere (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolele 81 și 82 din TFUE, T4 2021)

42.

Pachetul privind democrația și transparența

a)Revizuirea statutului și a finanțării partidelor politice europene și ale fundațiilor politice europene (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 224 din TFUE, T3 2021)

b)O transparență sporită în ceea ce privește publicitatea politică plătită (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolele 114 și 224 din TFUE, T3 2021)

c)Revizuirea Directivei Consiliului de stabilire a normelor de exercitare a dreptului de a alege și de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetățenii Uniunii care au reședința într-un stat membru în care nu sunt resortisanți (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 22 din TFUE, T4 2021)

d)Revizuirea Directivei Consiliului de stabilire a normelor de exercitare a dreptului de a alege și de a fi ales la alegerile locale pentru cetățenii Uniunii care au reședința într-un stat membru a cărui cetățenie nu o dețin (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolul 22 din TFUE, T4 2021)

e)Inițiativă împotriva abuzului de procedură care vizează jurnaliști și apărători ai drepturilor (inițiativă legislativă sau inițiativă fără caracter legislativ, T4 2021)

43.

O viziune pe termen lung pentru zonele rurale

Comunicare privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale (inițiativă fără caracter legislativ, T2 2021)

44.

Strategia UE privind persoanele cu handicap

Strategia UE privind drepturile persoanelor cu handicap (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2021)



Anexa II: Inițiative REFIT 2

Nr.

Titlul

Obiectivul simplificării /potențialul de simplificare (o scurtă explicație a obiectivului REFIT al revizuirilor și a potențialului de simplificare al evaluărilor și verificărilor adecvării)

Pactul verde european

1.

Revizuirea indicațiilor geografice

Această revizuire va consolida indicațiile geografice în toate sectoarele agricole, menținând totodată specificitățile indicațiilor geografice în sectoarele vinurilor și băuturilor spirtoase. Structura fundamentală a sistemului de indicații geografice al UE este solidă. Propunerea: va spori aplicabilitatea indicațiilor geografice pentru fermierii și producătorii de produse sustenabile; va spori atractivitatea indicațiilor geografice, în special pentru producătorii din statele membre în care se înregistrează o utilizare scăzută a acestora; va remedia lacunele legislative, inclusiv în ceea ce privește domeniul de aplicare; va îmbunătăți protecția și asigurarea respectării normelor, în special pe internet; va consolida capacitatea de acțiune a grupurilor de producători care fac obiectul indicațiilor geografice; va asigura o valorificare mai bună a sistemului indicațiilor geografice, în special prin utilizarea logourilor indicațiilor geografice; va moderniza gestionarea registrelor indicațiilor geografice. Sistemul de specialități tradiționale garantate, care, după 28 de ani, nu a adus producătorilor și consumatorilor avantajele preconizate, va fi înlocuit cu un mecanism de etichetare mai eficace și mai flexibil, gestionat în principal de statele membre, asigurând totodată protecția la nivelul UE, atunci când este necesar, prin intermediul unor instrumente adecvate.

Inițiativa propusă va reuni, în măsura posibilului, normele tehnice și procedurale privind indicațiile geografice, va prevedea o procedură unică de înregistrare a indicațiilor geografice și transmiterea digitală a cererilor de către solicitanții din UE și din afara UE, în vederea reducerii timpului necesar înregistrării. Un sistem simplificat ar fi mai atractiv pentru producători, ar fi mai ușor de înțeles de către consumatori, ar fi mai ușor de promovat și ar conduce la creșterea vânzărilor, pe măsură ce conceptul de „indicație geografică” devine tot mai cunoscut. Evaluarea este în curs.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolele 43 și 118 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

2.

Protecția stratului de ozon – revizuirea normelor UE

Evaluarea Regulamentului privind ozonul a concluzionat că există posibilități de simplificare și de îmbunătățire a clarității și a coerenței. Regulamentul ar putea fi, de asemenea, actualizat în lumina celor mai recente evoluții tehnologice.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 192 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

3.

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri

Această inițiativă răspunde priorităților anunțate în Pactul verde european și în noul Plan de acțiune pentru economia circulară. Comisia va propune o revizuire a Regulamentului privind transferurile de deșeuri pe baza evaluării sale, pentru a reduce transferurile de deșeuri problematice în afara UE, pentru a actualiza procedurile de transfer astfel încât acestea să reflecte obiectivele economiei circulare și pentru a îmbunătăți asigurarea respectării regulamentului.

Perioada planificată pentru adoptare: T2/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 192 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

4.

Revizuire - Actualizarea valorilor-limită ale concentrației de poluanți organici persistenți din deșeuri - Modificări la anexele IV și V referitoare la deșeuri la Regulamentul privind poluanții organici persistenți din deșeuri

Această inițiativă răspunde priorităților anunțate în noul Plan de acțiune pentru economia circulară. Comisia va propune o revizuire a anexelor IV și V referitoare la deșeuri la Regulamentul privind poluanții organici persistenți pentru a se asigura că aceste deșeuri sunt gestionate rațional din punct de vedere ecologic și fac obiectul unei reciclări mai sigure.

Perioada planificată pentru adoptare: T2/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 192 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

5.

Revizuirea Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje în vederea consolidării cerințelor esențiale referitoare la ambalajele care urmează să fie introduse pe piața UE

Această inițiativă răspunde priorităților anunțate în Pactul verde european, în noul Plan de acțiune pentru economia circulară și într-un mandat juridic specific prevăzut în Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Comisia va propune o revizuire a cerințelor esențiale privind ambalarea, pentru a se asigura reutilizarea și reciclarea ambalajelor și utilizarea pe scară largă a materialelor reciclate, precum și pentru a se îmbunătăți forța executorie a acestor cerințe. Inițiativa va avea în vedere, de asemenea, măsuri de combatere a excesului de ambalare și de reducere a cantității de deșeuri de ambalaje.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 114 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

6.

Revizuirea Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale

Revizuirea Directivei privind emisiile industriale face parte din revizuirea măsurilor UE privind poluarea cauzată de instalațiile industriale de mari dimensiuni, anunțată în Pactul verde european. Revizuirea vizează să consolideze contribuția directivei la obiectivul de reducere a poluării la zero și coerența acesteia cu politicile privind clima, energia și economia circulară. Revizuirea va asigura faptul că directiva este adecvată scopului de a însoți viitoarea transformare industrială.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 192 din TFUE; se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

7.

Revizuirea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile referitoare la factorii de producție și producția agricolă (SFPPA)

SFPPA este menit să răspundă nevoilor care derivă din politica agricolă comună pentru perioada de după 2020 și din Pactul verde european, în special din Strategia „De la fermă la consumator”. Scopul este de a actualiza legislația privind statisticile agricole, de a reduce sarcina generată de furnizarea de date, de a ține seama de noile nevoi în materie de date și de a asigura o mai bună comparabilitate a datelor colectate. Regulamentul menționat reunește într-un cadru juridic integrat comun:

o    statisticile privind producția agricolă, inclusiv statisticile privind agricultura ecologică;

o    statisticile privind prețurile agricole;

o    statisticile privind produsele fitosanitare și nutrienții.

Perioada planificată pentru adoptare: T1/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 338 alineatul (1) din TFUE. Nu se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

8.

Revizuirea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene în domeniul pescuitului, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1921/2006, a Regulamentului (CE) nr. 762/2008, a Regulamentului (CE) nr. 216/2009, a Regulamentului (CE) nr. 217/2009 și a Regulamentului (CE) nr. 218/2009

Scopul revizuirii este de a simplifica și de a raționaliza colectările de date necesare pentru elaborarea statisticilor europene în domeniul pescuitului. Aceasta va alinia, de asemenea, statisticile europene din domeniul pescuitului la nevoile în materie de date și informații ale politicii comune reformate în domeniul pescuitului. Revizuirea are ca obiect statisticile privind capturile, debarcările de produse pescărești și acvacultura. Principalele obiective constau în utilizarea, în măsura posibilităților, a datelor administrative colectate pentru politica comună în domeniul pescuitului și în reducerea sarcinii suportate de statele membre.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 338 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

9.

Revizuirea Regulamentului (UE) nr. 305/2011 privind produsele pentru construcții

Construcțiile se numără printre cele 14 ecosisteme industriale emblematice aflate în centrul planului de redresare. Revizuirea, menționată în Pactul verde european și în noul Plan de acțiune pentru economia circulară, va adăuga un cadru pentru cerințele în materie de mediu și de circularitate privind produsele pentru construcții, contribuind la sporirea eficienței energetice a clădirilor și a eficienței materialelor utilizate în clădiri.

Inițiativa va aborda principalele aspecte identificate în cadrul evaluării, cu precădere problemele legate de elaborarea unor specificații tehnice armonizate și, în special, blocarea standardizării pentru a îmbunătăți supravegherea pieței și pentru a soluționa problemele care încă mai există în ceea ce privește mărcile naționale sau cerințele/testele naționale suplimentare. Prin urmare, inițiativa va îmbunătăți funcționarea pieței interne a produselor pentru construcții. În plus, aceasta va oferi cadrul necesar pentru a elabora și a pune în aplicare criterii de mediu și de sustenabilitate privind produsele pentru construcții. Conform evaluării Regulamentului privind produsele pentru construcții, costurile de asigurare a conformității reprezintă între 0,6 % și 1,1 % din cifra de afaceri a sectorului, acestea fiind suportate în principal de către producători. Analiza confirmă existența economiilor de scară în activitățile de asigurare a conformității și arată că aceste costuri pot fi destul de substanțiale pentru IMM-uri, în special pentru microîntreprinderi. În pofida lipsei unor dovezi solide referitoare la impactul Regulamentului privind produsele pentru construcții asupra pieței interne, părțile interesate percep, în general, un impact pozitiv al regulamentului menționat asupra comerțului transfrontalier.

Perioada planificată pentru adoptare: T3/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 114 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

10.

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 privind aditivii din hrana animalelor

Regulamentul privind aditivii din hrana animalelor, adoptat în 2003, stabilește normele de autorizare și de introducere pe piață a aditivilor pentru hrana animalelor. Evaluarea a identificat factori care au împiedicat realizarea unora dintre obiective și, prin urmare, este necesară o revizuire. În conformitate cu planul de acțiune al Strategiei „De la fermă la consumator”, obiectivul principal al propunerii este de a contribui la un sistem de producție alimentară mai sustenabil prin stabilirea unor noi criterii de promovare a autorizării aditivilor pentru hrana animalelor cu efecte pozitive asupra bunăstării animalelor și asupra mediului. De asemenea, propunerea va institui mecanisme de promovare a inovării în ceea ce privește aditivii pentru hrana animalelor, în special în ceea ce privește aditivii care contribuie la reducerea utilizării antibioticelor, la îmbunătățirea bunăstării animalelor și la atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Propunerea vizează, de asemenea, raționalizarea proceselor cu scopul de a spori eficiența evaluării riscurilor pentru a introduce mai devreme pe piață aditivi inovatori pentru hrana animalelor și pentru a reduce sarcina administrativă aferentă cererilor introduse de titularii autorizațiilor.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 43 și articolul 168 alineatul (4) litera (b) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

11.

Evaluarea Directivei 86/278/CEE privind nămolurile de epurare

Directiva 86/278/CEE privind nămolurile de epurare vizează să încurajeze utilizarea corectă a nămolurilor de epurare în agricultură și să reglementeze utilizarea acestora pentru a preveni efectele dăunătoare asupra solului, a vegetației, a animalelor și a oamenilor. Adoptată în urmă cu 30 de ani, directiva nu corespunde pe deplin nevoilor și așteptărilor actuale, cum ar fi reglementarea contaminanților emergenți, de exemplu produsele farmaceutice și microplasticele. Această evaluare va examina performanța directivei și va analiza riscurile și oportunitățile legate de gestionarea nămolurilor de epurare. Aceasta va acoperi criteriile standard de evaluare a eficacității, a eficienței, a coerenței, a relevanței și a valorii adăugate europene. Costurile administrative vor fi evaluate și se va acorda o atenție specială impacturilor asupra IMM-urilor și a microîntreprinderilor.

12.

Evaluarea Directivei 2007/2/CE de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE)

Directiva INSPIRE a instituit un spațiu digital la nivelul întregii UE destinat schimburilor de date spațiale pentru protecția mediului. Această evaluare va analiza dacă directiva a contribuit la îmbunătățirea eficacității și a eficienței măsurilor de protecție a mediului. De asemenea, evaluarea va analiza dacă directiva este în continuare relevantă pentru părțile interesate și coerentă cu alte acte legislative, în special în contextul noii inițiative privind spațiul datelor din cadrul Pactului verde european.

O Europă pregătită pentru era digitală

13.

Revizuirea Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale

Obiectivul inițiativei este de a revizui orientările privind ajutoarele de stat regionale care urmau să expire la sfârșitul anului 2020 și care au fost prelungite până la 31 decembrie 2021, pentru a promova dezvoltarea economică a anumitor zone defavorizate din Uniunea Europeană, astfel cum se prevede la articolul 107 alineatul (3) literele (a) și (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Orientările privind ajutoarele de stat regionale reprezintă unul dintre instrumentele de ajutor de stat care vor promova punerea în aplicare a obiectivelor Pactului verde european și ale Strategiei digitale. Este necesară o modificare limitată a orientărilor actuale privind ajutoarele de stat regionale pentru a atenua consecințele tranziției către o economie verde.

Perioada planificată pentru adoptare: T1/2021; inițiativă fără caracter legislativ; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Nu se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

14.

Revizuirea Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru energie și pentru protecția mediului

Normele în vigoare se aplică până la 31 decembrie 2020 (și vor fi prelungite până la 31 decembrie 2021). Verificarea adecvării, aflată în curs, a arătat că normele în vigoare au funcționat bine, dar ar trebui să fie actualizate pentru a reflecta evoluțiile în materie de reglementare, evoluțiile tehnologice și evoluțiile pieței și pentru a însoți în mod adecvat dubla transformare digitală și verde a economiei. În comunicările sale privind Pactul verde european și Planul de investiții pentru o Europă durabilă/Planul de investiții al Pactului verde european, Comisia s-a angajat să revizuiască orientările menționate până în 2021 pentru a sprijini o tranziție eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei și a industriei către neutralitatea climatică până în 2050.

Revizuirea ar trebui să ofere un cadru modernizat și simplificat care să le permită autorităților publice să îndeplinească obiectivele UE într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor, cu denaturări minime ale concurenței și ale schimburilor comerciale în Uniune. În special, revizuirea va trebui să faciliteze măsurile adecvate care să promoveze în continuare o economie decarbonizată și circulară modernă, asigurând totodată denaturări limitate ale concurenței și garanții corespunzătoare pentru integritatea pieței unice. Revizuirea ar trebui să asigure faptul că normele revizuite sunt adecvate pentru noile evoluții tehnologice și ale pieței și garantează o transformare echitabilă și fără denaturări a economiei în următorii ani de redresare economică.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă fără caracter legislativ; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

15.

Revizuirea Orientărilor privind finanțarea de risc

Normele în vigoare se aplică până la 31 decembrie 2020 (și vor fi prelungite până la 31 decembrie 2021). Verificarea adecvării, aflată în curs, a arătat că normele în vigoare au funcționat bine, dar ar trebui să fie actualizate pentru a reflecta evoluțiile în materie de reglementare, evoluțiile tehnologice și evoluțiile pieței și pentru a însoți în mod adecvat actualele priorități ale Comisiei și redresarea economică.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă fără caracter legislativ; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Nu se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

16.

Revizuirea Cadrului privind ajutoarele de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare

Normele în vigoare nu au o dată de expirare. Cu toate acestea, verificarea adecvării, aflată în curs, a arătat că normele în vigoare au funcționat bine, dar ar trebui să fie actualizate în mod specific, pentru a reflecta evoluțiile în materie de reglementare, evoluțiile tehnologice și evoluțiile pieței și pentru a însoți în mod adecvat actualele priorități ale Comisiei și redresarea economică.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă fără caracter legislativ; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Nu se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

17.

Revizuirea Comunicării privind proiectele importante de interes european comun

Normele în vigoare se aplică până la 31 decembrie 2020 (și vor fi prelungite până la 31 decembrie 2021). Verificarea adecvării, aflată în curs, a arătat că normele în vigoare au funcționat bine, dar ar trebui să fie actualizate în mod specific, pentru a reflecta evoluțiile în materie de reglementare, evoluțiile tehnologice și evoluțiile pieței și pentru a însoți în mod adecvat actualele priorități strategice ale Comisiei și redresarea economică.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă fără caracter legislativ; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Nu se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

18.

Revizuirea Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA) în lumina Pactului verde european

Normele în vigoare se aplică până la 31 decembrie 2020 (și vor fi prelungite până la 31 decembrie 2023). Verificarea adecvării, aflată în curs, a arătat că normele în vigoare au funcționat bine, dar ar trebui să fie actualizate pentru a reflecta evoluțiile în materie de reglementare, evoluțiile tehnologice și evoluțiile pieței și pentru a însoți în mod adecvat dubla transformare digitală și verde a economiei. Revizuirea ar trebui să ofere un cadru modernizat și simplificat care să le permită autorităților publice să îndeplinească obiectivele UE într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor, cu denaturări minime ale concurenței și ale schimburilor comerciale în Uniune.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Nu se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

19.

Revizuirea Orientărilor privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale și a Regulamentului de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul agricol

Normele în vigoare se aplică până la 31 decembrie 2020 (și vor fi prelungite până la 31 decembrie 2021). Evaluarea în curs a arătat că normele în vigoare au funcționat bine, dar că există o marjă pentru simplificarea procedurală, precum și pentru ajustări care să sporească eficacitatea anumitor măsuri de ajutor. Cadrul privind ajutoarele de stat trebuie să fie în continuare strâns legat de legislația aplicabilă politicii agricole comune, în special de viitorul regulament privind sprijinul pentru planurile strategice naționale.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

20.

Revizuirea Orientărilor privind ajutoarele de stat în sectorul pescuitului și acvaculturii, a Regulamentului de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul pescuitului și a Regulamentului de minimis

Normele în vigoare se aplică până la 31 decembrie 2020 (și vor fi prelungite până la 31 decembrie 2021). Evaluarea în curs a arătat că normele în vigoare au funcționat bine, dar că există o marjă pentru simplificarea procedurală. Cadrul privind ajutoarele de stat trebuie să fie în continuare strâns legat de legislația aplicabilă politicii comune în domeniul pescuitului, în special de viitorul regulament privind Fondul european pentru pescuit, afaceri maritime și acvacultură.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolele 107 și 108 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

21.

Revizuirea Directivei 2006/42/CE privind echipamentele tehnice

Inițiativa urmărește:

(I)să abordeze riscurile care decurg din noile tehnologii, permițând totodată progresul tehnic;

(II)să simplifice cerințele referitoare la documentație, permițând utilizarea formatelor digitale, astfel încât să reducă sarcina administrativă suportată de operatorii economici, având totodată un impact pozitiv suplimentar asupra costurilor de mediu;

(III)să îmbunătățească claritatea juridică a unor concepte și definiții importante din textul actual al directivei;

(IV)să asigure coerența cu alte directive și regulamente privind produsele și să îmbunătățească asigurarea respectării legislației prin alinierea la noul cadru legislativ;

(V)să diminueze costurile aferente transpunerii prin transformarea directivei într-un regulament.

Perioada planificată pentru adoptare: T2/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 114 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

22.

Revizuire - Sisteme informatizate de rezervare

Regulamentul privind Codul de conduită pentru sistemele informatizate de rezervare (SIR) stabilește un cadru de reglementare aplicabil acestor sisteme pentru produsele de transport aerian. Obiectivele generale ale regulamentului au constat în prevenirea abuzului de putere de piață și în asigurarea eficienței pieței și a protecției intereselor consumatorilor.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: Articolul 91 și articolul 100 alineatul (2) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

23.

Evaluarea Comunicării Comisiei privind definirea pieței în legislația UE în domeniul concurenței

În ultimii ani, schimbările au loc într-un ritm din ce în ce mai alert, iar lumea este din ce în ce mai digitalizată și mai interconectată.

Comunicarea în vigoare privind definirea pieței datează din 1997 și, prin urmare, este posibil să nu abordeze toate întrebările pertinente pe care ni le punem astăzi legate de definirea pieței relevante a produsului și a pieței geografice relevante. Comisia a dobândit, de asemenea, multă experiență în toți acești ani în ceea ce privește definirea pieței, tehnicile au evoluat, iar instanțele UE au oferit orientări suplimentare.

Comisia va evalua dacă este necesar să actualizeze comunicarea sa din 1997 privind definirea pieței pentru a se asigura că aceasta este exactă și corespunde cerințelor prezentului și că stabilește o abordare clară și coerentă privind definirea pieței, atât în cazurile antitrust, cât și în cele privind concentrările economice din diferite sectoare, într-un mod care să fie ușor accesibil. Comisia trebuie să garanteze faptul că orientările sale în materie de asigurare a respectării normelor antitrust și a normelor în materie de concentrări economice continuă să țină seama pe deplin de digitalizare și de evoluțiile tehnologice din actualul context mondial.

24.

Evaluarea normelor privind ajutoarele de stat pentru dezvoltarea infrastructurii de bandă largă

Normele privind ajutoarele de stat aplicabile sectorului serviciilor în bandă largă vizează dezvoltarea unor rețele în bandă largă favorabile concurenței, asigurând faptul că fondurile publice sunt direcționate către zonele care au cea mai mare nevoie de acestea (în principal zonele rurale), evitând totodată excluderea investițiilor private. Evaluarea acestor norme are scopul de a verifica modul lor de funcționare, precum și de a determina dacă răspund evoluțiilor tehnologice și socioeconomice și sunt adecvate pentru a îndeplini noile obiective ale UE.

25.

Evaluarea normelor privind ajutoarele de stat pentru serviciile de sănătate și serviciile sociale de interes economic general

Scopul evaluării este de a verifica în ce măsură normele referitoare la serviciile de sănătate și serviciile sociale de interes economic general (SIEG) au îndeplinit obiectivele prevăzute în cadrul Pachetului privind SIEG din 2012, și anume sprijinirea statelor membre în finanțarea serviciilor de interes economic general care au o importanță esențială pentru cetățeni și pentru societate în ansamblu, păstrând totodată aspectele-cheie ale controlului ajutoarelor de stat.

26.

Evaluarea „Noului cadru legislativ pentru produse” [Decizia 768/2008/CE privind un cadru comun pentru comercializarea produselor și dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 765/2008 referitoare la acreditare și la marcajul CE]

Obiectivul acestei evaluări este de a analiza eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată europeană ale Deciziei 768/2008/CE privind un cadru comun pentru comercializarea produselor și ale dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 765/2008 referitoare la acreditare și la marcajul CE. De asemenea, evaluarea ar trebui să analizeze dacă aceste instrumente sunt adecvate pentru era digitală și pentru o economie mai verde și dacă accelerează tranziția noastră verde și digitală și reziliența noastră economică.

27.

Evaluarea Directivei 2014/30/UE privind compatibilitatea electromagnetică

Directiva 2014/30/UE privind compatibilitatea electromagnetică are ca obiect echipamentele electrice introduse pe piața UE. Sub incidența domeniului său de aplicare intră un număr ridicat și tot mai mare de produse, atât pentru uzul consumatorilor, cât și pentru uz profesional.

Obiectivul directivei menționate este de a asigura funcționarea pieței interne prin impunerea obligației ca echipamentele să respecte un nivel adecvat de compatibilitate electromagnetică. Mai precis, directiva urmărește să asigure faptul că perturbările electromagnetice produse de echipamente nu afectează funcționarea corectă a altor echipamente de acest tip și că respectivele echipamente au un nivel adecvat de imunitate la perturbații electromagnetice, astfel încât să poată funcționa în mod corespunzător.

Evaluarea este menită să analizeze dacă directiva este în continuare adecvată scopului său din perspectiva eficacității, a eficienței, a relevanței, a coerenței și a valorii adăugate europene.

O economie în serviciul cetățenilor

28.

Revizuirea Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (CSDR)

Inițiativa se bazează pe experiența acumulată după șase ani de la intrarea în vigoare a CSDR, într-un număr limitat de domenii în care au apărut chestiuni practice legate de aplicarea noului cadru. Prin urmare, viitoarea propunere va conține o serie de modificări specifice ale CSDR, menite să simplifice normele și să le facă mai proporționale și mai puțin împovărătoare pentru părțile interesate.

Printre aceste domenii se pot număra:

(a) furnizarea transfrontalieră de servicii de către CSD-uri din Uniune și tratarea cererilor relevante;

(b) procedurile și condițiile în care CSD-urile au fost autorizate să desemneze instituțiile de credit sau să presteze ele însele servicii auxiliare de tip bancar;

(c) normele privind decontarea internalizată;

(d) tehnologia financiară / utilizarea inovării tehnologice.

Perioada planificată pentru adoptare: T2/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 114 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

29.

Evaluarea celor trei regulamente referitoare la drepturile pasagerilor privind: drepturile persoanelor cu handicap și ale persoanelor cu mobilitate redusă pe durata călătoriei pe calea aerului [Regulamentul (CE) nr. 1107/2006], drepturile pasagerilor care călătoresc pe mare și pe căi navigabile interioare [Regulamentul (UE) nr. 1177/2010] și drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul și autocarul [Regulamentul (UE) nr. 181/2011]

Pe baza concluziilor evaluării, un studiu pentru o analiză comparativă a bunelor practici privind drepturile pasagerilor pentru toate modurile de transport, rezultatul procedurilor legislative în curs referitoare la drepturile pasagerilor care călătoresc cu trenul și cu avionul și luând în considerare, de asemenea, învățămintele desprinse în urma pandemiei de COVID-19 în domeniul drepturilor pasagerilor.

30.

Evaluarea intermediară a punerii în aplicare a Codului vamal al Uniunii (CVU)

Evaluarea va oferi o analiză cuprinzătoare a punerii în aplicare și a impactului cadrului juridic și informatic al CVU, atât la nivelul UE, cât și al statelor membre, de la intrarea sa în vigoare în 2016. CVU vizează, printre altele, să raționalizeze normele, procedurile și procesele vamale, să realizeze un mediu complet informatizat și să consolideze securitatea juridică și predictibilitatea normelor vamale. Evaluarea va analiza echilibrul dintre controalele vamale și facilitarea comerțului, precum și măsura în care normele în vigoare sprijină activitățile economice legitime și împiedică schimburile economice inechitabile sau ilegale. În ceea ce privește sistemele informatice, studiul ar trebui să evalueze dacă procesele automatizate stabilite în pachetul CVU au permis consolidarea colaborării dintre autoritățile vamale și interoperabilitatea dintre diferitele sisteme electronice. Evaluarea va încerca să evalueze toate costurile aferente punerii în aplicare a CVU și a sistemelor sale electronice, precum și beneficiile unor schimburi comerciale mai sigure și cu un grad sporit de conformitate și ale unor proceduri mai rapide. Cele două criterii ar trebui apoi să fie comparate, pentru a evalua raportul dintre acestea și rentabilitatea. Această evaluare ar trebui să includă costurile și beneficiile în materie de reglementare aferente implementării și aplicării CVU pentru toate părțile interesate relevante (costurile de asigurare a conformității, costurile administrative, sarcinile administrative, beneficiile, economiile), precum și potențialul de eventuale noi simplificări și reduceri ale sarcinii administrative, care să nu afecteze însă obiectivele vamale.

Promovarea modului nostru de viață european

31.

Revizuirea Directivei 2003/109/CE privind rezidenții pe termen lung

În urma verificării adecvării legislației privind migrația legală care a fost efectuată în 2019, revizuirea Directivei privind rezidenții pe termen lung va urmări să îmbunătățească eficacitatea acesteia, în special drepturile de mobilitate în interiorul UE.

Perioada planificată pentru adoptare: T3/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 79 alineatul (2) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

32.

Revizuirea Directivei 2011/98/UE privind permisul unic

În urma verificării adecvării legislației privind migrația legală care a fost efectuată în 2019, revizuirea Directivei privind permisul unic va avea drept scop simplificarea și clarificarea domeniului său de aplicare și asigurarea unei armonizări minime a condițiilor de admisie și de ședere pentru lucrătorii cu un nivel scăzut și mediu de calificare.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 79 alineatul (2) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

33.

Revizuirea Regulamentului (UE) nr. 258/2012 privind autorizațiile de export și măsurile privind importul și tranzitul pentru armele de foc

Îmbunătățirea trasabilității armelor de foc (marcaje armonizate pentru importuri), îmbunătățirea schimbului de informații între autoritățile naționale, sporirea securității procedurilor de control al exporturilor și al importurilor, o mai bună abordare a importurilor de arme de alarmă și de semnalizare care pot fi transformate cu ușurință, aplicarea regimului de protecție a avertizorilor instituit prin Directiva (UE) 2019/1937 în cazul persoanelor care raportează încălcări ale regulamentului modificat.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 207 din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

34.

Revizuire - Investigarea accidentelor maritime

Înființarea unui organism permanent de investigare a accidentelor care să fie dotat cu un nivel adecvat de resurse și de expertiză și să fie în măsură să reacționeze rapid este considerată de statele membre mai mici și de statele cu flote de dimensiune redusă ca fiind puternic împovărătoare din punctul de vedere al resurselor și ca necesitând mult timp. În consecință, accidentele nu sunt raportate sau nu sunt investigate în timp util, în mod competent și independent, cu posibile implicații în ceea ce privește siguranța și producerea de accidente. Prin urmare, revizuirea ar putea contribui la o mai bună concentrare a utilizării resurselor și la soluționarea deficitelor în materie de expertiză.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 100 alineatul (2) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

35.

Revizuire - Controlul statului portului

Revizuirea va analiza posibilitatea utilizării în mai mare măsură a informațiilor electronice pentru a permite efectuarea unor inspecții mai specifice. Acest lucru ar permite ca inspecțiile să se concentreze asupra aspectelor operaționale, mai degrabă decât să fie doar un simplu control al documentației. Acest lucru ar permite, de asemenea, focalizarea în mai mare măsură pe aspectele de mediu și pe dezvoltarea unui mecanism de stimulare pentru un transport maritim mai nou/mai verde și de calitate. Revizuirea ar ajuta statele membre în ceea ce privește recrutarea, păstrarea și formarea de inspectori calificați în mod corespunzător și utilizarea bazei de date privind inspecțiile pentru a permite o mai bună repartizare a sarcinilor între statele membre. Revizuirea va avea în vedere eventuala extindere a domeniului de aplicare al inspecțiilor la navele de pescuit străine, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 100 alineatul (2) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

36.

Revizuire - Controlul statului de pavilion

Revizuirea se va alinia în principal la normele deja convenite în cadrul Organizației Maritime Internaționale (OMI). Dar, în ceea ce privește o posibilă simplificare, revizuirea va analiza posibilitatea de a moderniza registrele navale ale statelor membre și de a le transforma în registre electronice pentru păstrarea și schimbul de certificate electronice (legate de nave). Acest lucru ar trebui să contribuie la asigurarea unor servicii mai eficiente, precum și a controlului și a monitorizării navelor care navighează sub pavilionul lor. De asemenea, revizuirea abordează obiectivul de simplificare și de reducere administrativă a controlului exercitat de statul portului, atât pentru administrații, cât și pentru industrie (perioade mai reduse de imobilizare a navelor în porturi). În plus, acest lucru ar permite, de asemenea, punerea în mai mare măsură a accentului pe aspectele de mediu, în ceea ce privește dezvoltarea de stimulente (recompensarea conformității, și nu doar sancționarea neconformității) pentru operatorii verzi și de bună calitate. Prin intermediul programului îmbunătățit de consolidare a capacităților al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, revizuirea ar sprijini statele membre în actualizarea continuă și schimbul continuu de bune practici (evitând „reinventarea roții” la nivel național). În același timp, revizuirea ar contribui la o armonizare sporită și la o înțelegere comună în beneficiul unei abordări armonizate la nivelul UE, atât pentru administrații, cât și pentru industrie. În ansamblu, ar spori atractivitatea și competitivitatea, menținând totodată un nivel ridicat de siguranță, securitate și prevenire a poluării.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 100 alineatul (2) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

37.

Revizuirea legislației privind sângele, țesuturile și celulele

Revizuirea Directivei 2002/98/CE privind siguranța și calitatea sângelui uman și a componentelor sanguine și a Directivei 2004/23/CE privind siguranța și calitatea țesuturilor și a celulelor umane și actele de punere în aplicare a acestora vizează actualizarea cadrelor juridice privind sângele, țesuturile și celulele. Legislația UE prevede standarde ridicate de siguranță și calitate pentru sânge, țesuturi și celule. Acestea au fost adoptate ca răspuns la transmiterea de boli prin sânge, țesuturi și celule în anii '80 și '90. Inițiativa urmărește să actualizeze legislația actuală pentru a permite o aliniere mai flexibilă la evoluțiile științifice și tehnologice. Aceasta urmărește să abordeze (re)apariția bolilor transmisibile, ținând seama inclusiv de învățămintele desprinse în urma pandemiei de COVID-19. Inițiativa va aborda, de asemenea, exploatarea comercială și globalizarea în creștere ale sectorului. Revizuirea vizează eliminarea din legislație a multor dispoziții tehnice, ceea ce va permite actualizarea mai rapidă a standardelor. De asemenea, revizuirea ar permite eventuala contopire a actelor de bază într-un singur instrument.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 168 alineatul (4) litera (a) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

38.

Evaluarea siguranței navelor de pescuit

Este bine cunoscut faptul că profesiile din sectorul pescuitului se numără printre cele mai periculoase. Actuala Directivă 97/70/CE aplică dispozițiile tehnice ale Protocolului de la Torremolinos din 1993 al OMI, un acord internațional care nu a intrat niciodată în vigoare, în cazul navelor cu o lungime de 24 de metri sau mai mare. Succesorul Protocolului de la Torremolinos, Acordul de la Cape Town din 2012, care păstrează cea mai mare parte a dispozițiilor protocolului menționat, nu a intrat încă în vigoare și a fost ratificat doar de șase state membre ale UE. Evaluarea Directivei 97/70/CE va aborda chestiunea neratificării Acordului de la Cape Town și va identifica lacunele de reglementare în materie de siguranță, precum și eventualele actualizări pentru a ține seama de evoluțiile tehnologice înregistrate din 1993, inspirându-se din îmbunătățirile aduse în sectorul transportului maritim comercial internațional, precum și în legislația UE privind transportul maritim. De asemenea, evaluarea va lua în considerare fezabilitatea reglementărilor la nivelul UE pentru navele de pescuit de dimensiuni mai mici (sub 24 de metri), sectorul în care se înregistrează majoritatea accidentelor.

39.

Evaluarea Directivei 2011/24/UE privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere

La zece ani de la adoptarea directivei, evaluarea va analiza modul în care a fost îndeplinit obiectivul directivei de a facilita accesul la asistență medicală transfrontalieră sigură și de înaltă calitate într-un alt stat membru și modul în care directiva a promovat drepturile pacienților și cooperarea transfrontalieră între statele membre în beneficiul cetățenilor UE. Evaluarea va analiza abordările implementate de statele membre, eficacitatea funcționării acestora și domeniile în care continuă să existe bariere în calea pacienților care solicită asistență medicală la nivel transfrontalier.

Un nou elan pentru democrația europeană

40.

Revizuirea Directivei 99/2008/CE privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal

Pe baza rezultatelor evaluării, revizuirea directivei va asigura instrumente îmbunătățite și mai specifice pentru atingerea obiectivelor și o interacțiune mai coerentă cu alte instrumente legislative de protecție a mediului. Revizuirea va recurge, de asemenea, la competențele consolidate în domeniul dreptului penal în temeiul Tratatului de la Lisabona. Aceasta va urmări să asigure o mai bună protecție a mediului prin intermediul dreptului penal, alături de alte măsuri legislative și de punere în aplicare.

Perioada planificată pentru adoptare: T4/2021; inițiativă legislativă; temei juridic: articolul 83 alineatul (2) din TFUE. Se are în vedere efectuarea unei evaluări a impactului.

41.

Verificarea adecvării legislației UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică

Verificarea adecvării va evalua rolul pe care l-a avut legislația existentă a UE în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și va analiza coerența acestor măsuri ale UE cu sursele internaționale. Verificarea adecvării va identifica lacunele legislative și va analiza necesitatea unor eventuale noi măsuri în vederea unei protecții sporite și coordonate împotriva acestui tip persistent de discriminare de gen. Verificarea adecvării va avea ca obiect perioada cuprinsă între data de adoptare a fiecărui act juridic și 2020. Aceasta va viza toate statele membre ale UE.



Anexa III: Propuneri prioritare aflate pe agenda de dezbatere a colegiuitorilor

Nr.

Titlu integral

Referințe

Pactul verde european

1.

Propunere modificată de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1999 (Legea europeană a climei)

COM(2020) 80 final 
2020/0036 (COD) 
4.3.2020 

COM(2020) 563 final

17.9.2020

2.

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind Anul european al căilor ferate (2021)

COM(2020) 78 final 
2020/0035 (COD) 
4.3.2020

3.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 768/2005, (CE) nr. 1967/2006, (CE) nr. 1005/2008 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) 2016/1139 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește controlul pescuitului

COM(2018) 368 final 
2018/0193 (COD) 
30.5.2018

4.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind punerea în aplicare a Cerului unic european (reformare)

COM(2013) 410 final 
2013/0186 (COD) 
11.6.2013 

COM(2020) 579 final 
22.9.2020

5.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 261/2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și a Regulamentului (CE) nr. 2027/97 privind răspunderea operatorilor de transport aerian privind transportul aerian al pasagerilor și al bagajelor acestora

COM(2013) 130 final 
2013/0072 (COD) 
13.3.2013

6.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind normele comune de alocare a sloturilor orare pe aeroporturile Uniunii Europene

COM(2011) 827 final 
2011/0391 (COD) 
1.12.2011 

O Europă pregătită pentru era digitală

7.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivelor 2006/43/CE, 2009/65/CE, 2009/138/UE, 2011/61/UE, 2013/36/UE, 2014/65/UE, 2015/2366/UE și 2016/2341/UE

COM(2020) 596 final 
2020/0268 (COD) 
24.9.2020

8.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind reziliența operațională digitală pentru sectorul financiar și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014 și (UE) nr. 909/2014 (DORA)

COM(2020) 595 final 
2020/0266 (COD) 
24.9.2020

9.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind un regim-pilot pentru infrastructurile pieței bazate pe tehnologia registrelor distribuite

COM(2020) 594 final 
2020/0267 (COD) 
24.9.2020

10.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind piețele criptoactivelor și de modificare a Directivei 2019/1937/UE (MICA)

COM(2020) 593 final 
2020/0265 (COD) 
24.9.2020

11.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale (Euro 5 și Euro 6) și privind accesul la informațiile referitoare la repararea și întreținerea vehiculelor

COM(2019) 208 final 
2019/0101 (COD) 
14.6.2019

12.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a Centrului de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică și a Rețelei de centre naționale de coordonare

COM(2018) 630 final 
2018/0328 (COD) 
12.9.2019

13.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind respectarea vieții private și protecția datelor cu caracter personal în comunicațiile electronice și de abrogare a Directivei 2002/58/CE (Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice)

COM(2017) 10 final 
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

O economie în serviciul cetățenilor

14.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1011 în ceea ce privește exceptarea anumitor indici de referință pentru cursul de schimb valutar din țări terțe și desemnarea indicilor de referință de înlocuire pentru anumiți indici de referință care încetează

COM(2020) 337 final 
2020/0154 (COD) 
24.7.2020

15.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal

COM(2020) 314 final 
2020/0148 (CNS) 
15.7.2020

16.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 cu privire la ajustări ale cadrului de securitizare în vederea sprijinirii redresării economice ca răspuns la pandemia de COVID-19

COM(2020) 283 final 
2020/0156 (COD) 
24.7.2020

17.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2402 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea și de creare a unui cadru specific pentru securitizarea simplă, transparentă și standardizată care să faciliteze redresarea în urma pandemiei de COVID-19

COM(2020) 282 final 
2020/0151 (COD) 
24.7.2020

18.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 în ceea ce privește prospectul UE pentru redresare și ajustările specifice pentru intermediarii financiari în scopul susținerii redresării în urma pandemiei de COVID-19

COM(2020) 281 final 
2020/0155 (COD) 
24.7.2020

19.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2014/65/UE în ceea ce privește cerințele în materie de informații, guvernanța produselor și limitele pozițiilor pentru a contribui la redresarea economică în urma pandemiei de COVID-19

COM(2020) 280 final 
2020/0152 (COD) 
24.7.2020

20.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi

COM(2018) 336 final 
2018/0168 (COD) 
24.5.2018

21.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale

COM(2018) 135 final 
2018/0063A (COD) 
2018/0063B (COD) 
14.3.2018

22.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și a Regulamentului (CE) nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 (Text cu relevanță pentru SEE și Elveția)

COM(2016) 815 final 
2016/0397 (COD) 
14.12.2016

23.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind o bază fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB)

COM(2016) 683 final 
2016/0336 (CNS) 
26.10.2016

24.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește comunicarea, de către anumite întreprinderi și sucursale, de informații privind impozitul pe profit

COM(2016) 198 final 
2016/0107 (COD) 
13.4.2016

25.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 în scopul instituirii unui sistem european de asigurare a depozitelor

COM(2015) 586 final 
2015/0270 (COD) 
24.11.2015

26.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de punere în aplicare a unei cooperări consolidate în domeniul taxei pe tranzacțiile financiare

COM(2013) 71 final 
2013/0045 (CNS) 
14.2.2013

O Europă mai puternică pe plan internațional

27.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1215/2009 al Consiliului privind introducerea unor măsuri comerciale excepționale în favoarea țărilor și teritoriilor participante și legate de procesul de stabilizare și de asociere pus în aplicare de către Uniunea Europeană

COM(2020) 135 final 
2020/0051 (COD) 
3.4.2020

28.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 654/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind exercitarea drepturilor Uniunii pentru aplicarea și respectarea normelor comerțului internațional

COM(2019) 623 final 
2019/0273 (COD) 
12.12.2019

29.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere, asistenței tehnice și tranzitului în ceea ce privește produsele cu dublă utilizare (reformare)

COM(2016) 616 final 
2016/0295 (COD) 
28.9.2016

30.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind accesul bunurilor și al serviciilor din țări terțe pe piața internă a achizițiilor publice a Uniunii și procedurile de sprijinire a negocierilor referitoare la accesul bunurilor și al serviciilor din Uniune pe piețele achizițiilor publice din țări terțe

COM(2012) 124 final 
2012/0060 (COD) 
21.3.2012

Promovarea modului nostru de viață european

31.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind abordarea situațiilor de criză și de forță majoră în domeniul migrației și azilului

COM(2020) 613 final 
2020/0277 (COD) 
23.9.2020

32.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de introducere a unei proceduri de screening pentru resortisanții țărilor terțe la frontierele externe și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 767/2008, (UE) 2017/2226, (UE) 2018/1240 și (UE) 2019/817

COM(2020) 612 final 
2020/0278 (COD) 
23.9.2020

33.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind gestionarea situației în materie de azil și migrație și de modificare a Directivei 2003/109/CE a Consiliului și a propunerii de regulament (UE) XXX/XXX [Fondul pentru azil și migrație]

COM(2020) 610 final 
2020/0279 (COD) 
23.9.2020

34.

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Deciziei 445/2014/UE de instituire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033

COM(2020) 384 final 
2020/0179 (COD) 
18.8.2020

35.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a condițiilor de acces la celelalte sisteme de informații ale UE în scopuri legate de ETIAS și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1240, a Regulamentului (CE) nr. 767/2008, a Regulamentului (UE) 2017/2226 și a Regulamentului (UE) 2018/1861

COM(2019) 4 final 
2019/0002 (COD) 
7.1.2019

36.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a condițiilor de acces la celelalte sisteme de informații ale UE și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1862 și a Regulamentului (UE) yyyy/xxx [ECRIS-TCN]

COM(2019) 3 final 
2019/0001 (COD) 
7.1.2020

37.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind prevenirea diseminării conținutului online cu caracter terorist

COM(2018) 640 final 
2018/0331 (COD) 
12.9.2018

38.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind standardele și procedurile comune aplicabile în statele membre pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală (reformare)

COM(2018) 634 final 
2018/0329 (COD) 
12.9.2018

39.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 767/2008, a Regulamentului (CE) nr. 810/2009, a Regulamentului (UE) 2017/2226, a Regulamentului (UE) 2016/399, a Regulamentului XX/2018 [Regulamentul privind interoperabilitatea] și a Deciziei 2004/512/CE și de abrogare a Deciziei 2008/633/JAI a Consiliului

COM(2018) 302 final 
2018/0152 (COD) 
17.5.2018

40.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a cadrului de relocare al Uniunii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

COM(2016) 468 final 
2016/0225 (COD) 
13.7.2016

41.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unei proceduri comune în materie de protecție internațională în Uniune și de abrogare a Directivei 2013/32/UE

COM(2016) 467 final 
2016/0224 (COD) 
13.7.2016 

COM(2020) 611 final 
23.9.2020

42.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională, la un statut uniform pentru refugiați sau persoanele eligibile pentru protecție subsidiară și la conținutul protecției acordate și de modificare a Directivei 2003/109/CE a Consiliului din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisanților țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung

COM(2016) 466 final 
2016/0223 (COD) 
13.7.2016

43.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională (reformare)

COM(2016) 465 final 
2016/0222 (COD) 
13.7.2016

44.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate

COM(2016) 378 final 2016/0176 (COD) 7.6.2016

45.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a [Regulamentului (UE) nr. 604/2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid], al identificării unui resortisant al unei țări terțe sau a unui apatrid în situație neregulamentară și privind cererile de comparare cu datele Eurodac prezentate de autoritățile de aplicare a legii din statele membre și de Europol în scopul asigurării respectării aplicării legii (reformare)

COM(2016) 272 final 
2016/0132 (COD) 
4.5.2016

COM(2020) 614 final

23.9.2020

46.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind Agenția pentru Azil a Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 439/2010

COM(2016) 271 final 
2016/0131 (COD) 
4.5.2016 

COM(2018) 633 final 
12.9.2018

Un nou elan pentru democrația europeană

47.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de stabilire a unor norme armonizate privind desemnarea reprezentanților legali în scopul obținerii de probe în cadrul procedurilor penale

COM(2018) 226 final 
2018/0107 (COD) 18.4.2018

48.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind ordinele europene de divulgare și de păstrare a probelor electronice în materie penală

COM(2018) 225 final 
2018/0108 (COD) 18.4.2018

49.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor neexecutivi ai societăților cotate la bursă și măsuri conexe

COM(2012) 614 final 
2012/0299 (COD) 
14.11.2012

50.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind punerea în aplicare a principiului tratamentului egal al persoanelor indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală

COM(2008) 426 final 
2008/0140 (CNS) 
2.7.2008



Anexa IV: Retrageri 3

Nr.

Referințe

Titlul

Motivele retragerii

Pactul verde european

1.

COM(2020) 136 final 
2020/0052 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Adunării Uniunii de la Lisabona

Caducă: în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, Adunarea Uniunii de la Lisabona nu va lua în 2020 nicio decizie cu caracter juridic obligatoriu, inclusiv în ceea ce privește contribuțiile speciale, care făceau obiectul acestei propuneri.

2.

COM(2020) 182 final 
2020/0072 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Convenției privind protecția mediului marin al Atlanticului de Nord-Est în ceea ce privește integrarea Macaroneziei în zona maritimă OSPAR

Caducă: Secretariatul Convenției privind protecția mediului marin al Atlanticului de Nord-Est (OSPAR) a anunțat retragerea propunerii de integrare a Macaroneziei în zona maritimă OSPAR.

3.

COM(2010) 154 final 
2010/0084 (APP)

Propunere de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului sub forma unui schimb de scrisori dintre Uniunea Europeană și Republica Chile referitor la încheierea Înțelegerii privind conservarea stocurilor de pește-spadă din Pacificul de sud-est

Caducă: obiectul acestei propuneri a fost înlocuit de aderarea Republicii Chile la Acordul Organizației Națiunilor Unite privind stocurile de pește, de înființarea Organizației Regionale de Gestionare a Pescuitului în Pacificul de Sud - în care atât Republica Chile, cât și UE sunt membri - și de statutul Republicii Chile de parte cooperantă necontractantă la Convenția pentru instituirea Comisiei interamericane pentru tonul tropical.

4.

COM(2011) 252 final 
2011/0109 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI referitoare la încheierea unui acord privind transportul aerian între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Federativă a Braziliei, pe de altă parte

Caducă: În prezent nu se mai desfășoară negocieri la nivelul UE cu Brazilia.

5.

COM(2008) 92 final 
2008/0040 (APP)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea și aplicarea provizorie a acordului dintre Comunitatea Europeană și Republica Kazahstan privind anumite aspecte ale serviciilor aeriene

Caducă: În prezent nu se mai desfășoară negocieri la nivelul UE cu Kazahstan.

O Europă pregătită pentru era digitală

6.

COM(2016) 823 final 
2016/0402 (COD)

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind cadrul juridic și operațional al cardului electronic european pentru servicii introdus prin Regulamentul... [Regulamentul CES]

Nu se întrevede un acord: activitățile colegiuitorilor legate de această propunere nu au avansat deloc din 2018, fiind puțin probabil că se vor realiza progrese în acest sens.

7.

COM(2016) 824 final 
2016/0403 (COD),

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de introducere a unui card electronic european pentru servicii și a facilităților administrative aferente

Nu se întrevede un acord: activitățile colegiuitorilor legate de această propunere nu au avansat deloc din 2018, fiind puțin probabil că se vor realiza progrese în acest sens.

8.

COM(2016) 821 final 
2016/0398 (COD)

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI cu privire la punerea în aplicare a Directivei 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne, care prevede o procedură de notificare pentru regimuri de autorizare și cerințele legate de servicii, și de modificare a Directivei 2006/123/CE și a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne

Nu se întrevede un acord: este puțin probabil să se ajungă la un compromis fără a se pune în pericol obiectivele propunerii. Comisia va lua măsuri pentru a asigura aplicarea pe deplin a Directivei privind serviciile.

9.

COM(2019) 441 final

2019/0207 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea, în numele Uniunii Europene și al statelor sale membre, a Protocolului la Acordul de cooperare privind sistemul global de navigație prin satelit de uz civil (GNSS) între Comunitatea Europeană și statele sale membre și Ucraina, pentru a ține seama de aderarea Republicii Bulgaria, a Republicii Croația și a României la Uniunea Europeană

Caducă: Acordul de cooperare privind sistemul global de navigație prin satelit de uz civil (GNSS) între Comunitatea Europeană și statele sale membre și Ucraina a expirat în decembrie 2018.

O economie în serviciul cetățenilor

10.

COM(2019) 354 final 
2019/0161 (COD)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind un cadru de guvernanță al instrumentului bugetar pentru convergență și competitivitate pentru zona euro

Caducă: retragerea acestei propuneri a fost anunțată în contextul Propunerii de regulament de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență [COM(2020) 408].

11.

COM(2018) 391 final 
2018/0213 (COD)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a Programului de sprijin pentru reforme

Caducă: retragerea acestei propuneri a fost anunțată în contextul Propunerii de regulament de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență [COM(2020) 408].

12.

COM(2019) 399 final 
2019/0183 (COD)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului pentru a oferi asistență financiară statelor membre în scopul acoperirii sarcinii financiare considerabile suportate de acestea ca urmare a unei retrageri a Regatului Unit din Uniune fără un acord

Caducă: propunerea a fost inițial prezentată ca o măsură de contingență în cazul unui Brexit fără acord și în prezent este caducă, având în vedere încheierea Acordului de retragere.

Promovarea modului nostru de viață european

13.

COM(2016) 270 final 
2016/0133 (COD)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (reformare)

Caducă: o nouă propunere de regulament privind gestionarea situației în materie de azil și migrație [COM(2020) 610] a fost prezentată în contextul noului Pact privind azilul și migrația. Aceasta include, printre altele, aspectele care făceau obiectul propunerii din 2016.

14.

COM(2015) 450 final 
2015/0208 (COD)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui mecanism de transfer în caz de criză și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid

Caducă: o nouă propunere de regulament privind gestionarea situației în materie de azil și migrație [COM(2020) 613] a fost prezentată în contextul noului Pact privind azilul și migrația. Aceasta include, printre altele, aspectele care făceau obiectul propunerii din 2016.

(1)    În prezenta anexă, Comisia furnizează informații suplimentare, în măsura în care acestea sunt disponibile, referitoare la inițiativele incluse în programul său de lucru, în conformitate cu Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare. Aceste informații, inserate între paranteze în dreptul fiecărei inițiative, sunt oferite doar cu titlu orientativ și pot suferi modificări în cursul procesului pregătitor, în special în funcție de rezultatul unei eventuale evaluări a impactului.
(2)    În prezenta anexă se menționează cele mai importante revizuiri, evaluări și verificări ale adecvării pe care Comisia le va efectua în 2021 în cadrul REFIT.
(3)    Prezenta listă include propunerile legislative aflate pe agenda de dezbatere a colegiuitorilor pe care Comisia intenționează să le retragă în termen de șase luni.
Top