EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0490

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 184/2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe

COM/2020/490 final

Bruxelles, 10.9.2020

COM(2020) 490 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 184/2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 184/2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe

1.INTRODUCERE

Regulamentul (UE) 2016/1013 al Parlamentului European și al Consiliului 1 a aliniat, printre altele, competențele conferite Comisiei de Regulamentul (CE) nr. 184/2005 2 cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Regulamentul (CE) nr. 184/2005, astfel cum a fost modificat, conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 290 din TFUE în următoarele scopuri:

Øactualizarea nivelurilor de defalcare geografică, a nivelurilor de defalcare pe sectoare instituționale și a nivelurilor de defalcare pe activități economice, stabilite în tabelele 6, 7 și 8 din anexa I, pentru a reflecta schimbările economice sau tehnice [articolul 2 alineatul (3)];

Øeliminarea sau reducerea anumitor cerințe privind fluxurile de date din anexa I la regulament, cu condiția ca o astfel de eliminare sau reducere să nu diminueze calitatea statisticilor elaborate în conformitate cu regulamentul respectiv [articolul 2 alineatul (3)]; și

Øprelungirea termenului pentru raportul întocmit în temeiul articolului 5 alineatul (5) din regulamentul respectiv în ceea ce privește constatările studiilor- pilot referitoare la statisticile privind investițiile străine directe (ISD) bazate pe conceptul de proprietar final și la statisticile ISD în care se face distincția între tranzacțiile ISD de tip greenfield și ISD de tip preluare [articolul 5 alineatul (6)].

Atunci când exercită competențele respective, Comisia trebuie să se asigure că actele delegate adoptate în temeiul acestor dispoziții nu impun o sarcină suplimentară semnificativă statelor membre sau unităților respondente, depășind ceea ce este necesar în sensul Regulamentului (CE) nr. 184/2005, și nici nu modifică cadrul conceptual de bază aplicabil. Articolul 10 alineatul (4) din regulamentul respectiv prevede obligația Comisiei de a organiza consultări sistematice cu experți din statele membre în cadrul lucrărilor sale pregătitoare privind actele delegate, în conformitate cu Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare 3 . Articolul 10 alineatul (5) din regulamentul respectiv prevede obligația Comisiei de a notifica simultan actul delegat Parlamentului European și Consiliului, de îndată ce îl adoptă.

2.TEMEI LEGAL

În temeiul articolului 10 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 184/2005, competența de a adopta acte delegate se conferă Comisiei pentru o perioadă de cinci ani, începând de la 19 iulie 2016. Delegarea de competențe trebuie să fie prelungită tacit cu perioade de cinci ani, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

Comisia trebuie să întocmească un raport privind delegarea competențelor cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani.

Prezentul raport îndeplinește această obligație.

3.EXERCITAREA DELEGĂRII DE CĂTRE COMISIE

De la intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2016/1013, Comisia a adoptat un act delegat, și anume Regulamentul delegat (UE) 2019/505 al Comisiei 4 . Pe baza articolului 2 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 184/2005, acest regulament delegat a actualizat nivelurile de defalcare geografică stabilite în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 184/2005, pentru a reflecta evoluțiile economice și tehnice.

Comisia a considerat că este necesar să își exercite competența care i-a fost conferită prin Regulamentul (CE) nr. 184/2005 ca o pregătire necesară pentru retragerea Regatului Unit din UE. În urma notificării transmise de Regatul Unit (29 martie 2017) cu privire la intenția sa de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din TUE, Comisia a stabilit diverse măsuri de pregătire 5 , inclusiv actualizarea componenței datelor agregate în statisticile UE privind balanța de plăți, comerțul internațional cu servicii și investițiile străine directe. Regulamentul delegat (UE) 2019/505 al Comisiei a făcut parte dintr-un pachet de măsuri adoptat de Comisie în decembrie 2018 ca răspuns la retragerea Regatului Unit din UE.

Regulamentul delegat (UE) 2019/505 al Comisiei a actualizat tabelul 6 „Niveluri de defalcare geografică” din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 184/2005 după cum urmează:

1)Regatul Unit a fost inclus ca țară parteneră separată în coloana GEO 4 6 pentru a asigura continuitatea transmiterii datelor de către statele membre către Eurostat cu privire la Regatul Unit ca țară parteneră după retragerea sa din UE.

2)Regatul Unit a fost mutat în cadrul categoriei geografice agregate „Alte țări europene” din coloanele GEO 5 și GEO 6 7 . Categoria agregată „Alte țări europene” include toate țările europene care nu sunt nici state membre ale UE, nici state membre ale AELS. Având în vedere faptul că se preconizează că Regatul Unit va deveni o țară terță după retragerea sa din UE, poziționarea sa în GEO 5 și GEO 6 a trebuit să fie modificată în consecință.

Această actualizare nu a afectat sarcina de raportare și nici nu a modificat cadrul conceptual de bază aplicabil.

În timpul lucrărilor pregătitoare pentru acest regulament delegat, Comisia a efectuat consultări, inclusiv la nivel de experți. Părțile consultate au inclus Grupul de experți pentru balanța de plăți și Grupul de experți „Institutele naționale de statistică ale sistemului statistic european”. Acestea au fost consultate prin procedură scrisă în perioada octombrie-noiembrie 2018. Proiectul de act delegat a fost primit în mod favorabil de ambele grupuri.

Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au fost informate în mod corespunzător și au primit cu promptitudine toate documentele relevante.

Comisia a adoptat regulamentul delegat la 19 decembrie 2018 și l-a notificat Parlamentului European și Consiliului. Nici Parlamentul European, nici Consiliul nu a emis vreo obiecție cu privire la actul delegat în termenul de trei luni prevăzut la articolul 10 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 184/2005. La expirarea perioadei respective, Regulamentul delegat (UE) 2019/505 al Comisiei a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, la 27 martie 2019. El a intrat în vigoare la 28 martie 2019.

4.CONCLUZIE

Comisia și-a exercitat în mod corect competențele delegate și invită Parlamentul European și Consiliul să ia notă de prezentul raport.

Comisia consideră că ar trebui să dețină în continuare aceste competențe, întrucât, în viitor, ar putea fi necesar să adopte acte delegate în temeiul articolului 2 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 184/2005 atunci când, ca urmare a unor modificări economice sau tehnice, nivelurile de defalcare geografică, nivelurile de defalcare pe sectoare instituționale și nivelurile de defalcare pe activități economice stabilite în anexa la regulamentul respectiv trebuie actualizate.

(1)

      Regulamentul (UE) 2016/1013 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 184/2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe (JO L 171, 29.6.2016, p. 144).

(2)

      Regulamentul (CE) nr. 184/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 ianuarie 2005 privind statisticile comunitare ale balanței de plăți, ale comerțului internațional cu servicii și ale investițiilor străine directe (JO L 35, 8.2.2005, p. 23).

(3)

      Acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016 (JO L 123/1).

(4)

      Regulamentul delegat (UE) 2019/505 al Comisiei din 19 decembrie 2018 de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 184/2005 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelurile de defalcare geografică (JO L 85, 27.3.2019, p. 1).

(5)

    Comunicarea Comisiei „Pregătiri pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 30 martie 2019: un plan de contingență” [COM (2018)880 final, 13.11.2018]

(6)

     GEO 4 este nivelul de defalcare geografică necesar pentru anumite elemente din datele trimestriale ale statelor membre privind balanța de plăți și poziția investițională internațională și defalcarea pe activități a tranzacțiilor anuale din categoria investițiilor directe și a pozițiilor anuale de investiții directe. În prezent, GEO 4 include următoarele zone partenere: Statele membre ale Uniunii din afara zonei euro; Elveția; Rusia; Regatul Unit; Canada; Statele Unite; Brazilia; China; Hong Kong; India; Japonia; În interiorul Uniunii; În afara Uniunii; În interiorul zonei euro; În afara zonei euro; Instituțiile Uniunii (cu excepția Băncii Centrale Europene); Banca Europeană de Investiții; Centre financiare extrateritoriale (offshore); Organizații internaționale (excluzând instituțiile Uniunii Europene) și Fondul Monetar Internațional.

(7)

     GEO 5 și GEO 6 reprezintă nivelurile de defalcare geografică necesare pentru anumite elemente ale datelor anuale ale statelor membre privind comerțul internațional cu servicii, tranzacțiile anuale din categoria investițiilor directe (inclusiv venituri) și pozițiile anuale de investiții directe transmise către Eurostat.

Top