Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0209

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Raport anual privind punerea în aplicare a inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” în 2019

    COM/2020/209 final

    Bruxelles, 25.5.2020

    COM(2020) 209 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    Raport anual privind punerea în aplicare a inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” în 2019


    I. Introducere

    Acționând în conformitate cu articolul 214 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, UE a lansat inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” în 2014 1 . Inițiativa urmărește consolidarea capacității UE de a furniza ajutor umanitar bazat pe necesități și consolidarea capacității și rezilienței comunităților vulnerabile sau afectate de dezastre din țări din afara UE. În același timp, inițiativa permite cetățenilor europeni să-și arate solidaritatea cu persoanele aflate în dificultate, participând la acțiuni umanitare în aceste țări.

    Prezentul raport descrie punerea în aplicare a inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” în 2019. Raportul este elaborat în conformitate cu articolul 27 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 375/2014 2 , care cere Comisiei să prezinte Parlamentului European și Consiliului rapoarte anuale de examinare a progreselor înregistrate în ceea ce privește implementarea regulamentului. Rapoartele anterioare pentru 2014, 2015, 2016, 2017 și 2018 sunt disponibile online 3 .

    Raportul se bazează pe date colectate și analizate conform cadrului de monitorizare a punerii în aplicare a acțiunilor prevăzute de inițiativă. Cadrul a fost stabilit și convenit de Comisie și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA), responsabilă de gestionarea majorității operațiunilor desfășurate în cadrul inițiativei.

    II. Obiective și priorități

    Activitățile descrise în prezentul raport s-au bazat pe programul anual de lucru 2019 al Comisiei privind punerea în aplicare a inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” 4 în conformitate cu articolul 21 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 375/2014. O sumă de 18 365 000 EUR a fost consacrată din buget pentru punerea în aplicare a inițiativei.

    Obiectivul inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” este acela de a contribui la consolidarea capacității UE de a furniza un ajutor umanitar bazat pe necesități, care să vizeze protejarea vieții, prevenirea și diminuarea suferinței umane și păstrarea demnității umane, precum și de a contribui la consolidarea capacității și a rezilienței comunităților vulnerabile sau afectate de dezastre în țările terțe, în special prin intermediul pregătirii pentru dezastre, al reducerii riscului de dezastre și prin consolidarea legăturii dintre ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare.

    III. Acțiuni puse în aplicare în 2019

    Acțiunile descrise la punctele 1-4 din prezentul document sunt delegate către EACEA, care le execută în cooperare cu Comisia 5 .

    EACEA este responsabilă pentru cererile de propuneri, procedurile de ofertare, gestionarea contractelor și execuția alocării bugetare, în conformitate cu programele anuale de lucru ale Comisiei. Din punct de vedere al gestionării operațiunilor, Comisia rămâne direct responsabilă de crearea și întreținerea rețelei de parteneri și de voluntari, de platforma online și de activitățile de comunicare.

    1.Detașarea pe teren

    Detașarea pe teren a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar în proiectele umanitare în țări din afara UE oferă o oportunitate semnificativă pentru cetățenii UE și rezidenții pe termen lung din UE să își arate solidaritatea cu cei aflați la nevoie. Prezența cu normă întreagă la fața locului a voluntarilor în țări din afara UE este sprijinită de voluntariatul online la care cetățenii pot participa oriunde s-ar afla în lume.

    Oportunitățile de voluntariat finanțate în cadrul inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” sunt publicate de consorții de organizații de trimitere și de primire pe platforma „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” 6 .

    Între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2019, 374 de voluntari UE pentru ajutor umanitar au fost detașați pe teren în proiecte finanțate prin intermediul bugetului din 2017 și 2018, iar în această perioadă au avut loc 61 de stagii de ucenicie. Stagiile de ucenicie permit voluntarilor debutanți ai UE pentru ajutor umanitar să petreacă până la 6 luni la sediul organizației de trimitere dintr­un stat membru al UE înainte de a fi detașați într-o țară terță.

    Graficul de mai jos indică numărul de voluntari planificat în cadrul proiectelor de detașare pe teren selectate în fiecare an de la lansarea inițiativei în 2015. Cererea de propuneri privind detașarea pe teren publicată în 2019 a avut ca rezultat 424 de detașări care vor avea loc în 2020/2021.

    Voluntarii UE pentru ajutor umanitar au calificări diverse și provin din orizonturi diferite, ceea ce reflectă abordarea bazată pe necesități care a fost adoptată pentru a defini detașarea pe teren a voluntarilor și pentru a selecta potențialii candidați pentru „Voluntarii UE pentru ajutor umanitar”. Graficul de mai jos prezintă cele mai populare profiluri profesionale pe care organizațiile le publică în ofertele lor de voluntariat. Trei dintre cele mai căutate profiluri de la începutul inițiativei sunt (i) comunicarea, (ii) gestionarea riscului de dezastre și (iii) gestionarea proiectelor.

    Voluntarii UE pentru ajutor umanitar sunt resortisanți ai statelor membre ale UE și resortisanți ai țărilor terțe, având reședința legală într-unul dintre statele membre ale UE. Rata de participare pe naționalități a voluntarilor în 2019 rămâne constantă. Până în prezent, au luat parte la inițiativă voluntari din 24 de state membre, cei mai mulți venind din Italia, Spania și Franța, după cum se vede în graficul de mai jos.

    De la lansarea inițiativei, au fost publicate 205 misiuni de voluntariat online, dintre care 62 în 2019. Printre sarcinile solicitate cel mai frecvent se numără traducerea, corectarea finală și designul grafic.

    Exemple de misiuni de voluntariat din cadrul proiectelor puse în aplicare în 2019 7

    Proiectul „Voluntari pentru ajutor umanitar în acțiune: Provocări și oportunități” reunește două organizații de trimitere din Franța și din Slovacia care colaborează pentru a detașa pe teren 18 voluntari UE pentru ajutor umanitar în cadrul operațiunilor de ajutor umanitar desfășurate în nouă organizații de primire din Albania, Maroc, Algeria, Ecuador, Georgia și Turcia. În Albania, proiectul oferă servicii nutriționale grupurilor vulnerabile, precum copiii, persoanele aflate în dificultate și persoanele cu afecțiuni cronice din localitatea Tirana.

    Un voluntar debutant al UE pentru ajutor umanitar care lucrează în domeniul nutriției scrie despre rolul său în Albania unde a condus ateliere privind bunele practici nutriționale pentru copii și tineri adulți cu dizabilități: „Pe parcursul misiunii mele de voluntariat ca dietetician am avut ocazia să lucrez cu diferite centre și școli. O dată pe săptămână merg la centrul „Fmijet e Botes ne Shqiperi” care găzduiește 10 copii după școală și la centrul „Fononacioni Ndihmoni Jetten” în Prush care are grijă de tinerii adulți cu dizabilități, inclusiv de un grup aparte care învață să devină cât mai independenți posibil. Am avut ocazia să creez legături cu aceste două grupuri și să organizez ateliere despre educația nutrițională.”

    ( https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/nutritional-education-food-pyramid_en )

    În cadrul proiectului „Voluntari UE pentru ajutor umanitar în vederea rezilienței și a capacității de reacție a comunităților vulnerabile prin activități de detașare pe teren și de consolidare a capacităților”, organizațiile de trimitere din Italia și din Spania colaborează în calitate de parteneri pentru a detașa pe teren 32 de voluntari în 13 țări din afara Europei.

    Un voluntar debutant al UE pentru ajutor umanitar detașat în Filipine scrie despre experiența sa ca voluntar UE pentru ajutor umanitar în logistică. De la erupția vulcanului Taal, activitățile sale se axează pe coordonarea logistică a operațiunilor de intervenție în caz de urgență în zonă:

    „În momentul de față implementăm mai multe proiecte legate de adăposturi, apă, salubrizare și igienă, precum și transferuri de bani, după o serie de cutremure care au avut loc în ultimele săptămâni. Pe parcursul acestor doua luni, a avut loc, de asemenea, și un taifun puternic, Kammuri, al 20-lea în acest an, dar, din fericire, nu a fost atât de puternic precum se preconizase. Se pare că nu se înșală atunci când spun că aceste luni sunt întotdeauna aglomerate!”

    Cererea de propuneri din 2019 pentru detașarea pe teren a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar 8 a fost publicată la 12 aprilie 2019, termenul-limită de depunere a propunerilor fiind 13 iunie 2019. Cererea a vizat cofinanțarea proiectelor de detașare pe teren a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar, inclusiv a stagiilor de ucenicie pentru tineri profesioniști și activități suplimentare de consolidare a capacităților realizate de voluntari. Inițial, bugetul pentru această cerere a fost de 10 000 000 EUR. După evaluarea proiectelor, bugetul a fost majorat prin transferarea bugetului alocat cererii de propuneri privind asistența tehnică și consolidarea capacităților. Au fost selectate pentru cofinanțare 10 proiecte 9 , valoarea totală a grantului UE fiind de 11 360 700 EUR. Proiectele au demarat în decembrie 2019 și vor avea ca rezultat detașarea pe teren a 424 de voluntari UE pentru ajutor umanitar care urmează să înceapă în 2020. Numărul de voluntari propuși de către organizații este în creștere, de la 368 în 2018 la 424 în 2019.

    Detașările pe teren în 2019 au fost planificate să aibă loc în Africa (45,5 %), America Latină și zona Caraibilor (24,8%), Orientul Mijlociu (15,8%), Asia de Est (9,9%), Asia Centrală (3,1%) și Balcani (0,9%).

    2.Asistență tehnică și consolidarea capacităților

    Proiectele de asistență tehnică și de consolidare a capacităților 10 sprijinite prin finanțarea acordată de inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” consolidează capacitățile organizațiilor care intenționează să detașeze pe teren voluntari UE pentru ajutor umanitar și asigură faptul că acestea respectă standardele și procedurile stabilite în cadrul inițiativei.

    La 22 mai 2019, EACEA a publicat o cerere de propuneri 11 , termenul-limită de depunere a ofertelor fiind 4 iulie 2019. Cererea viza cofinanțarea proiectelor de consolidare a capacităților pentru organizațiile de primire cu sediul în afara UE și de asistență tehnică pentru organizațiile de trimitere cu sediul în UE, în domenii precum gestionarea riscului de dezastre, gestionarea voluntarilor și metodologia de evaluare a nevoilor. Bugetul total pentru cofinanțarea proiectelor din programul anual de lucru al Comisiei a fost redus de la 4 600 000 EUR la 3 239 300 EUR, în urma transferului de fonduri către proiectele selectate în cadrul cererii de propuneri pentru detașarea pe teren a voluntarilor.

    Au fost selectate pentru cofinanțare cinci proiecte (unul pentru asistență tehnică și patru pentru consolidarea capacităților) 12 ce vor beneficia de un grant UE în valoare totală de 2 614 101 EUR.

    În ansamblu, cererile de propuneri din perioada 2015-2019 au condus la finanțarea a 32 de proiecte de consolidare a capacităților și a 13 proiecte de asistență tehnică, implicând 440 de beneficiari/parteneri de proiect.

    Aceste proiecte sunt menite să consolideze sistemele de gestionare și de funcționare ale organizațiilor participante și să ajute organizațiile implicate să lucreze în parteneriat pentru a pune în aplicare cele mai bune practici în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar și gestionarea voluntarilor.

    Exemple de proiecte selectate pentru finanțare în 2019

    Consolidarea capacităților

    Proiectul XCHANGE este promovat și pus în aplicare de un consorțiu format din 14 parteneri: 5 organizații din UE din Italia, Slovacia și Spania și 9 organizații din Etiopia, Kenya, Guatemala, Columbia, Peru și Serbia. Obiectivul principal al proiectelor este de a le oferi membrilor posibilitatea de a gestiona voluntarii din cadrul inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” și de a învăța din schimbul de bune practici privind ajutorul umanitar, gestionarea voluntarilor și dezvoltarea pe baza nevoilor comunității.

    INPLACE este un proiect de consolidare a capacităților care se ocupă de provocările reprezentate de strămutarea forțată din America Latină și de certificarea noilor organizații de primire pe acest continent. Există 2 organizații ale UE din Spania și din Italia și 13 organizații din 9 țări din afara UE care participă la acest proiect cu o durată de 24 luni, contribuind cu experiența lor și îmbunătățind capacitățile sau dobândind unele noi: Columbia, Bolivia, Peru, Brazilia, Venezuela, Chile, Honduras, Guatemala și Mexic.

    Proiectul are patru obiective specifice: (i) dezvoltarea capacităților de protejare a populațiilor vulnerabile și a comunităților afectate de criza din Venezuela și de strămutarea forțată; (ii) consolidarea proceselor la nivel comunitar în ceea ce privește protecția, pregătirea și răspunsul legate de strămutare; (iii) consolidarea capacității organizațiilor de a obține certificarea „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” și de a promova voluntariatul local și online și (iv) promovarea parteneriatului între membri.

    Asistență tehnică 

    Asistența tehnică acordată în cadrul răspunsului umanitar, care asigură un voluntariat internațional foarte util și incluziunea persoanelor cu dizabilități, urmărește să creeze o comunitate globală de practici alcătuită din organizații ale UE care activează în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități în acțiunile umanitare și voluntariat. Proiectul este reprezentat de 6 parteneri ai consorțiului din 4 țări UE: Finlanda, Italia, Belgia și Irlanda.

    Proiectul are trei obiective principale: (i) organizațiile UE să aibă o capacitate mai mare de a gestiona și de a supraveghea proiectele de ajutor umanitar, inclusiv reducerea riscului de dezastre și redresarea în urma dezastrelor; (ii) unele organizații membre ale consorțiului UE să fie certificate ca organizații de trimitere pentru mobilizarea voluntarilor UE pentru ajutor umanitar și să desfășoare programe de voluntariat favorabile incluziunii; (iii) dezvoltarea unei comunități de practici de consolidare a capacităților în materie de incluziune, acțiuni umanitare și voluntariat între membri, precum și împărtășirea acestor cunoștințe cu sectorul și cu publicul.

    3.Certificare

    Organizațiile care doresc să detașeze pe teren voluntari UE pentru ajutor umanitar trebuie să fie certificate ca organizații de trimitere sau de primire în temeiul mecanismului de certificare al inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”. Certificarea verifică dacă organizațiile participante sunt capabile să aplice standardele de gestionare a voluntarilor pentru a gestiona voluntarii înaintea și în timpul detașării lor pe teren.

    O cerere de propuneri a fost publicată în 2015, permițând depunerea candidaturilor până la 30 septembrie 2020 13 . Până la sfârșitul anului 2019, 282 de organizații de trimitere și de primire au fost certificate (52 de organizații de trimitere și 230 de organizații de primire), oferind oportunități pentru detașarea pe teren a mai multor voluntari UE pentru ajutor umanitar.

    Graficul de mai jos prezintă numărul organizațiilor certificate între 2015 și 2019.

    Articolul 36 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare nr. 1244/2014 al Comisiei 14 impune organizațiilor certificate de trimitere și de primire să se supună recertificării după trei ani de la acordarea certificării. În 2019, 34 de organizații certificate în 2016 au trebuit să treacă prin procesul de recertificare.

    4.Programul de formare

    Programul de formare al voluntarilor UE pentru ajutor umanitar este furnizat de un consorțiu condus de ICF. Acesta se bazează pe un cadru de competențe stabilit prin Regulamentul delegat nr. 1398/2014 al Comisiei și utilizează o abordare educațională combinată, care include pregătire online și formare în clasă și conține module de formare obligatorii și opționale, precum și un exercițiu bazat pe un scenariu 15 .

    Până în prezent, au avut loc, în total, 23 de cicluri de formare, două în 2016, patru în 2017, opt în 2018 și nouă în 2019. Începând din 2016, au fost instruiți 1016 voluntari candidați, fiind înregistrată o creștere de la an la an a numărului de voluntari candidați care au beneficiat de formare: 96 în 2016; 179 în 2017; 295 în 2018 și 446 în 2019. Până în prezent, de-a lungul întregii perioade a inițiativei, 99% dintre voluntarii candidați au fost declarați „apți pentru a fi detașați pe teren” la încheierea formării.

     

    Între 2016 și 2019, 72 % dintre participanți erau femei, în timp ce doar 28 % erau bărbați. În plus, 75 % dintre voluntarii candidați au avut profiluri de debutanți (având mai puțin de cinci ani de experiență profesională), în timp ce 25 % au avut profiluri de voluntari cu experiență (cu peste cinci ani de experiență). În ceea ce privește țara de proveniență, majoritatea voluntarilor candidați au venit din Italia (278), Spania (220) și Franța (177).

    În perioada martie-septembrie 2019, au fost organizate nouă cicluri de formare în centre de formare din Austria, Belgia, Italia și Țările de Jos. Au fost formați în total 446 de voluntari candidați. La fel ca în anii precedenți, cursurile au fost urmate și de un număr de candidați de rezervă, pentru a se asigura că, în cazul în care unii candidați renunță sau nu mai sunt disponibili, aceștia pot fi înlocuiți cu voluntari de rezervă. Selecția finală de către organizațiile de trimitere și de primire are loc după finalizarea formării.

    Cursurile au fost predate în principal în limba engleză, iar unele grupuri au fost instruite în franceză sau spaniolă. Previziunile pentru viitoarele mobilizări în America de Sud și Africa sunt ridicate. Acest lucru poate duce la o creștere a cererii pentru cicluri de formare în spaniolă și franceză în 2020.

    Satisfacția voluntarilor candidați cu privire la formare rămâne la un nivel ridicat, cu un scor mediu de 8,8 puncte din 10.

    5.Măsuri de sprijin

    Platforma „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” a continuat să fie un punct central pentru informațiile legate de voluntariat, furnizând detalii privind oportunitățile de voluntariat pe teren, cu normă întreagă, și de voluntariat online. Platforma oferă, de asemenea, instrumente de gestionare a bazei de date privind voluntarii UE pentru ajutor umanitar, care cuprinde voluntarii care au încheiat cu succes cursurile de formare, instrumente de gestionare a sarcinilor de voluntariat online, spații colaborative pentru voluntari și pentru proiecte, un forum public unde sunt publicate actualizări privind inițiativa, posibilitatea de a posta povestiri de pe teren, precum și instrumente de raportare și de sondaj. Platforma are 5 806 de utilizatori activi înregistrați.

    Platforma este consultată de vizitatori din întreaga lume, iar serviciul de abonament pentru oportunitățile de voluntariat avea aproximativ 4 234 de abonați la sfârșitul anului 2019.

    Graficul de mai jos indică creșterea bruscă a numărului de abonați la anunțurile de posturi vacante ale platformei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.

    Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” a fost, de asemenea, promovată în cadrul mai multor evenimente, cum ar fi Săptămâna europeană a tineretului la Parlamentul European, expoziția itinerantă a Comisiei Europene pe tema reacției UE la situații de urgență „UE salvează vieți”, Zilele europene ale Dezvoltării, evenimentul „Ajutor global umanitar și pentru dezvoltare” (AidEx) și conferința anuală a partenerilor pentru partenerii Comisiei în domeniul ajutorului umanitar. La 5 decembrie, a fost organizată o sesiune de informare specială cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, la Infopoint-ul privind cooperarea externă din Bruxelles.

    În 2019, Comisia a organizat o campanie de comunicare importantă cu mărturii de pe teren de pe trei continente. Voluntarii UE pentru ajutor umanitar din Columbia, Filipine și Tunisia au avut ocazia să își împărtășească poveștile, să își descrie rolurile și sarcinile specifice pentru punerea în aplicare a proiectului și interacțiunile lor cu comunitățile locale. Întâlnirea cu voluntarii de pe teren a permis Comisiei să colecteze materiale audiovizuale 16 pentru evenimente de promovare, și anume Ziua Internațională a Voluntarilor din 5 decembrie. Această întâlnire a oferit, de asemenea, oportunitatea de a obține feedback cu privire la experiența de voluntariat, inclusiv cu privire la condițiile de muncă și de viață, precum și sugestii valoroase pentru îmbunătățirea punerii în aplicare a inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”. 

    Un buletin informativ care evidențiază cele mai recente evoluții ale inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” este distribuit în mod regulat persoanelor și organizațiilor abonate. În 2019, șapte buletine informative despre „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” 17 au fost trimise către sute de părți interesate.

    IV. Concluzii și căi de urmat

    Punerea în aplicare a proiectelor de detașare pe teren și de consolidare a capacităților/de asistență tehnică finanțate în anii precedenți a pregătit terenul pentru progresele care au fost înregistrate în cadrul inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” în 2019. În 2019 au fost selectate pentru finanțare zece proiecte noi pentru detașarea pe teren a voluntarilor, un proiect de asistență tehnică și patru proiecte de consolidare a capacităților. Numărul total al voluntarilor UE pentru ajutor umanitar detașați pe teren în țări din afara UE până la sfârșitul anului 2019 a ajuns la 706, iar cel puțin alți 424 vor fi detașați în 2020. Programul de formare a continuat să obțină un nivel ridicat de satisfacție în rândul voluntarilor, iar pentru 2020 sunt planificate mai multe sesiuni de formare în limbile engleză, franceză și spaniolă. Cu toate acestea, din cauza pandemiei de COVID-19, planificarea punerii în aplicare a proiectelor, inclusiv formarea și detașarea pe teren a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar, ar putea fi grav afectată.

    De la începutul inițiativei, au fost certificate 282 de organizații. Unele dintre aceste organizații au fost recertificate pentru încă trei ani, iar acest proces va continua în 2020 pentru organizațiile cărora li s-a acordat certificarea în 2017. Se pot preconiza noi cereri pentru certificare având în vedere cererea de propuneri pentru mobilizare de la începutul anului 2020.

    În 2019, platforma „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” a fost utilizată din ce în ce mai mult pentru publicarea experiențelor voluntarilor și organizațiilor (107 noi experiențe în 2019). Platforma a fost adaptată în continuare pentru a răspunde nevoilor organizațiilor de gestionare a voluntarilor, iar aceasta funcționează mai bine acum și este mai ușor de utilizat. Platforma „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” va continua să fie menținută și îmbunătățită, inclusiv prin sfaturi actualizate pentru utilizatori.

    Activitățile de comunicare vor continua să ofere informații despre inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”, precum și informații asupra principalelor efecte și realizări ale acesteia.

    O evaluare ex-post pentru perioada financiară de implementare de șapte ani va fi lansată în 2020.

    Mai multe informații privind inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”: http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en .

    (1)    Regulamentul (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (JO L 122, 24.4.2014, p. 1). Regulamentul delegat (UE) nr. 1398/2014 al Comisiei din 24 octombrie 2014 de stabilire a standardelor privind voluntarii candidați și voluntarii UE pentru ajutor umanitar (JO L 373, 31.12.2014, p. 8). Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1244/2014 al Comisiei din 20 noiembrie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (JO L 334, 21.11.2014, p. 52).
    (2)    JO L 122, 24.4.2014, p. 1-17.
    (3)     http://ec.europa.eu/echo/who/accountability/annual-reports_en
    (4)

    Decizia de punere în aplicare C(2019) 4 a Comisiei din 14.1.2019 privind finanțarea inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” și adoptarea programului de lucru pentru 2019.

    (5)

       Repartizarea sarcinilor între Comisie și EACEA se bazează pe Decizia C(2013) 9189 a Comisiei din 18.12.2013 de delegare a competențelor către Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură în vederea executării sarcinilor aferente punerii în aplicare a programelor Uniunii în domeniul educației, audiovizualului și culturii, incluzând, în special, executarea creditelor înscrise în bugetul general al Uniunii și a alocărilor FED.

    (6)     https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/
    (7) Textul cu caractere cursive reprezintă o mărturie a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar implicați în punerea în aplicare a proiectelor finanțate în cadrul inițiativei „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”.
    (8) EACEA/10/2019.
    (9)   https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/euav_deployment_2019_publication_results.pdf  
    (10)    Articolele 10 și 15 din Regulamentul (UE) nr. 375/2014.
    (11)    EACEA 13/2019.
    (12)     https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/selection-results/eu-aid-volunteers-technical-assistance-for-sending-organisations-capacity-building-for-humanitarian-aid-hosting-organisations-2019_en  
    (13)     https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/certification-call-announcement-012115.pdf
    (14)    JO L 334, 21.11.2014, p. 52-83.
    (15)    Anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1244/2014.
    (16)    Unele înregistrări video realizate în 2019: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181696 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181695   https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181782 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181684   https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181763 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181762   https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181694 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181783  
    (17)   https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en
    Top