Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AE4492

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Comisiei interamericane pentru tonul tropical și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 520/2007 al Consiliului [COM(2020) 308 final – 2020/0139 (COD)]

    EESC 2020/04492

    JO C 56, 16.2.2021, p. 59–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.2.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 56/59


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Comisiei interamericane pentru tonul tropical și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 520/2007 al Consiliului

    [COM(2020) 308 final – 2020/0139 (COD)]

    (2021/C 56/08)

    Raportor unic:

    Javier GARAT PÉREZ

    Sesizare

    Parlamentul European, 23.7.2020

    Consiliu, 20.7.2020

    Temei juridic

    Articolul 43 alineatul (2) și articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Secțiunea competentă:

    Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

    Data adoptării în secțiune

    12.11.2020

    Data adoptării în sesiunea plenară

    2.12.2020

    Sesiunea plenară nr.

    556

    Rezultatul votului

    (voturi pentru/ voturi împotrivă/abțineri)

    228/0/9

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    CESE consideră necesară transpunerea în legislația UE a măsurilor de control, conservare și gestionare adoptate de Comisia interamericană pentru tonul tropical (CITT), pentru a se ajunge la o punere în aplicare uniformă și eficientă a acestora în cadrul Uniunii. Această transpunere trebuie să fie conformă cu normele adoptate în cadrul CITT, fără a crea noi obligații pentru navele europene, motiv pentru care Comitetul sprijină propunerea de regulament.

    1.2.

    Cu toate acestea, Comitetul recomandă să se țină seama de considerațiile exprimate în avizul său privind măsurile de conservare și control care se aplică în zona de reglementare a Organizației de Pescuit în Atlanticul de Nord-Vest (NAFO) (1).

    1.3.

    În acest sens, CESE consideră că propunerea prezentată nu stabilește un mecanism rapid de transpunere a normelor adoptate de CITT și nu ține seama de necesitatea de a le actualiza anual.

    1.4.

    Comitetul se pronunță în favoarea unui mecanism mai rapid și mai simplu și, prin urmare, propune un regulament cu un singur articol, care să stabilească că Uniunea Europeană trebuie să aplice în mod imperativ flotei sale normele adoptate de CITT.

    1.5.

    CESE subliniază riscul legat de introducerea sistemului de acte delegate, prin care Comisiei i se acordă competența de a legifera fără a trebui să se conformeze procedurilor ordinare.

    2.   Rezumatul propunerii Comisiei

    2.1.

    Scopul propunerii supuse examinării (2) îl constituie transpunerea în legislația UE a măsurilor de control, conservare și gestionare adoptate de Comisia interamericană pentru tonul tropical (CITT), la care Uniunea Europeană (UE) este parte contractantă din 2006.

    2.2.

    Convenția CITT prevede că rezoluțiile sale sunt obligatorii și că părțile contractante iau măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare și respectarea convenției și a oricăror măsuri de conservare și gestionare adoptate în temeiul acesteia.

    2.3.

    Prin urmare, este de competența Uniunii Europene să asigure respectarea tuturor măsurilor aprobate de CITT, cele stabilite în prezenta propunere referindu-se la măsurile adoptate de CITT începând cu anul 2008. Propunerea include, de asemenea, un mecanism de facilitare a punerii în aplicare a măsurilor CITT în viitor.

    2.4.

    Propunerea supusă examinării prevede acordarea de competențe delegate Comisiei, în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, pentru a-i permite să pună în aplicare orice modificări ale acestor măsuri, aprobate în cadrul reuniunilor anuale ale organizației respective, și pentru a asigura condiții de concurență echitabile între navele de pescuit europene și cele ale altor părți contractante ale CITT.

    2.5.

    Măsurile avute în vedere în propunere se referă la specificațiile tehnice pentru cârligele de rechin și, în general, la: protecția anumitor specii de rechini, perioadele de interzicere a activităților de pescuit, prevederile referitoare la proiectarea și instalarea dispozitivelor de concentrare a peștilor (Fish Aggregating Device – FAD), colectarea datelor, protecția păsărilor marine, prezența observatorilor științifici, informațiile privind registrul regional al navelor, programele statistice și de date și orientările pentru reducerea mortalității țestoaselor.

    3.   Observații generale

    3.1.

    CESE consideră necesară transpunerea în legislația UE a măsurilor de control, conservare și gestionare adoptate de Comisia interamericană pentru tonul tropical (CITT), pentru a se ajunge la o punere în aplicare uniformă și eficientă a acestora în cadrul Uniunii. Această transpunere trebuie să fie conformă cu normele adoptate în cadrul CITT, fără a crea noi obligații pentru navele europene.

    3.2.

    Cu toate acestea, ținând seama de faptul că CITT modifică măsurile de conservare și control în mod frecvent în cadrul reuniunilor sale anuale, Comitetul consideră că propunerea prezentată nu instituie un mecanism rapid nici pentru transpunerea măsurilor aprobate de CITT, nici pentru actualizările lor.

    3.3.

    CESE consideră că modalitatea cea mai rapidă de a ține seama de aceste actualizări periodice ale normelor adoptate în cadrul CITT ar consta în adoptarea unui regulament simplu și alcătuit dintr-un singur articol, prin care s-ar stabili angajamentul Uniunii Europene de a aplica în mod imperativ navelor sale normele adoptate în fiecare an de către CITT, prezentând ca argument tocmai necesitatea de a actualiza periodic măsurile privind, cel puțin, competențele atribuite.

    3.4.

    În caz contrar, CESE semnalează că există riscul unei neconcordanțe permanente între normele aprobate în cadrul CITT și legislația adoptată de UE, cu toată insecuritatea juridică care ar putea rezulta.

    Bruxelles, 2 decembrie 2020.

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Christa SCHWENG


    (1)  Avizul CESE privind măsurile de conservare și executare – NAFO (JO C 429, 11.12.2020, p. 279).

    (2)  Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a măsurilor de gestionare, conservare și control aplicabile în zona Convenției Comisiei interamericane pentru tonul tropical și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 520/2007 al Consiliului (COM/2020/308 final): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A52020PC0308&qid=1603701098515


    Top