EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AE4216

Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind plățile transfrontaliere în Uniune (text codificat) [COM(2020) 323 final – 2020/0145 (COD)]

EESC 2020/04216

JO C 56, 16.2.2021, p. 43–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 56/43


Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind plățile transfrontaliere în Uniune (text codificat)

[COM(2020) 323 final – 2020/0145 (COD)]

(2021/C 56/05)

Raportor:

Gonçalo LOBO XAVIER

Sesizare

Parlamentul European, 23.7.2020

Consiliul Uniunii Europene, 15.10.2020

Temeiul juridic

Articolul 114 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru piața unică, producție și consum

Data adoptării în secțiune

10.11.2020

Data adoptării în sesiunea plenară

3.12.2020

Sesiunea plenară nr.

556

Rezultatul votului (voturi pentru/

voturi împotrivă/abțineri)

242/2/5

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Comitetul Economic și Social European (CESE) salută propunerea Comisiei privind plățile transfrontaliere în Uniune, care vizează reducerea costurilor pentru plățile transfrontaliere în euro și mai multă transparență în ceea ce privește comisioanele de conversie monetară.

1.2.

CESE este de acord cu faptul că Comisia ar trebui să analizeze alte posibilități – și fezabilitatea tehnică a acestor posibilități – de a extinde regula privind comisioanele legale la toate monedele Uniunii și de a îmbunătăți în continuare transparența și comparabilitatea comisioanelor de conversie monetară. Extinderea regulii privind comisioanele egale la toate monedele din Uniune ar contribui și mai mult la aprofundarea pieței interne și ar evita orice discriminare împotriva cetățenilor care trăiesc în afara zonei euro și care ar putea, de exemplu, să inițieze o tranzacție transfrontalieră într-o altă monedă decât euro.

1.3.

În ceea ce privește prezentarea și perioada vizată de acest raport care urmărește evaluarea mai multor aspecte ale impactului propunerii de regulament, CESE este de acord cu faptul că acesta ar trebui prezentat cel târziu la 19 aprilie 2022 și să acopere cel puțin perioada de la 15 decembrie 2019 până la 19 octombrie 2021.

1.4.

În spiritul codificării și având în vedere că Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit, printr-un acord interinstituțional din 20 decembrie 1994, că o procedură accelerată poate fi utilizată pentru adoptarea rapidă a actelor codificate (deoarece nu se pot aduce modificări de fond actelor codificate), CESE susține pe deplin 20 aprilie 2021 ca dată a intrării în vigoare a prezentului regulament.

2.   Propunerea Comisiei

2.1.

În contextul unei Europe a cetățenilor, Comisia pune accentul pe simplificarea și clarificarea legislației Uniunii, astfel încât aceasta să devină mai clară și mai accesibilă cetățenilor. Dar acest obiectiv nu va putea fi atins atât timp cât va persista un număr mult prea mare de dispoziții care, fiind modificate de nenumărate ori și adeseori în mod substanțial, se găsesc dispersate, parte în actul originar, parte în actele modificatoare ulterioare. Astfel, pentru a identifica dispozițiile în vigoare, este necesară o muncă de cercetare și de comparare a unui număr mare de acte. Prin urmare, claritatea și transparența legislației depind și de codificarea regulilor adeseori modificate (1).

2.2.

Obiectul prezentei propuneri a Comisiei – COM(2020) 323 final – este codificarea Regulamentului (CE) nr. 924/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (2). Regulamentul (CE) nr. 924/2009 a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (3) și, ulterior, prin Regulamentul (UE) 2019/518 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

2.3.

Noul regulament se substituie diverselor acte care îi sunt încorporate; prezenta propunere păstrează în totalitate conținutul actelor astfel codificate și se limitează la a le regrupa, aducând numai modificările de formă cerute de însăși operația de codificare (5).

3.   Observații generale

3.1.

Plățile transfrontaliere sunt vitale pentru integrarea economiei UE și au un rol important în garantarea faptului că cetățenii și întreprinderile din toate statele membre ale UE beneficiază de aceleași drepturi oferite de piața unică (6). De fapt, plățile reprezintă un element-cheie al pieței unice, care cuprinde libera circulație a mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor și a capitalurilor. Astfel cum se menționează în documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Evaluarea impactului care însoțește documentul Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 924/2009 în ceea ce privește anumite comisioane pentru plățile transfrontaliere în cadrul Uniunii și comisioanele de conversie monetară” (7): „Costurile ridicate ale plăților transfrontaliere creează obstacole pentru piața unică – obstacole în calea activităților transfrontaliere ale gospodăriilor (achiziționarea de bunuri/servicii în altă zonă monetară) și ale întreprinderilor (furnizori cu sediul în străinătate, clienți într-o altă zonă monetară) […]. Costurile ridicate ale plăților transfrontaliere creează două categorii de utilizatori ai serviciilor de plată: cei din zona euro, care, prin plățile lor, au acces la majoritatea cetățenilor și întreprinderilor din UE la costuri foarte reduse, și cei din țările din afara zonei euro, care au acces la un număr limitat de cetățeni și întreprinderi la costuri reduse. Pentru a răspunde acestor două preocupări, acțiunea legislativă la nivelul UE constituie răspunsul cel mai eficient și este conformă cu obiectivele tratatelor.”

3.2.

De la introducerea monedei euro, UE a întreprins o serie de inițiative menite să reducă costul tranzacțiilor transfrontaliere (8). În timp, legislația referitoare la plățile transfrontaliere a evoluat prin diferite măsuri menite să reducă costurile suportate de cetățeni și întreprinderi în zona euro. Cu toate acestea, astfel cum se menționează în documentul de lucru al serviciilor Comisiei menționat mai sus (9): „plățile transfrontaliere în moneda euro provenite din țări din afara zonei euro, precum și plățile transfrontaliere care nu sunt efectuate în moneda euro, indiferent de țara de origine sau de destinație, nu au urmat aceeași tendință în ceea ce privește nivelul comisioanelor plătite de utilizatorii serviciilor de plată”.

3.3.

Propunerea actuală a Comisiei reprezintă încă un pas în direcția reducerii costurilor operaționale. Aceasta modifică Regulamentul (CE) nr. 924/2009 cu scopul de:

(a)

a reduce costurile pentru plățile transfrontaliere în moneda euro: cu alte cuvinte, prețul tranzacțiilor de plată transfrontalieră în interiorul UE în moneda euro nu trebuie să fie diferit față de cel al tranzacțiilor interne efectuate în moneda națională a statelor membre. Statele membre a căror monedă națională nu este euro, pot decide să extindă domeniul de aplicare a regulamentului actual la moneda lor națională (opțiune de participare), cu condiția să informeze Comisia;

(b)

a asigura mai multă transparență în ce privește comisioanele de conversie monetară, în vederea protejării consumatorilor împotriva unor comisioane excesive pentru serviciile de conversie monetară și garantării informațiilor de care au nevoie pentru a alege cea mai bună opțiune de conversie monetară (10).

3.4.

Ambele măsuri propuse de Comisie ar reprezenta un pas înainte în asigurarea egalității de șanse pentru IMM-urile din întreaga Europă, valorificând potențialul pieței unice (11). IMM-urile din zona euro ar înregistra probabil o cerere mai mare din partea consumatorilor și a întreprinderilor din statele membre din afara zonei euro (în care comisioanele ridicate pentru plățile transfrontaliere constituie un obstacol important). La rândul lor, IMM-urile din statele membre din afara zonei euro ar avea acces la costuri mai reduse la 360 de milioane de cetățeni (potențiali clienți) și la 16 milioane de întreprinderi din zona euro (clienți și furnizori). Astfel, acestea ar putea concura mai bine pe piața UE (12). Un alt impact preconizat este promovarea unei mai mari egalități între cetățenii europeni în ceea ce privește accesul la plăți transfrontaliere la costuri reduse.

4.   Observații specifice

4.1.

Regulamentul (CE) nr. 924/2009 privind plățile transfrontaliere a uniformizat, în întreaga UE, comisioanele pentru plățile transfrontaliere în moneda euro din interiorul UE cu comisioanele pentru plățile interne în moneda euro (adică pentru tranzacțiile din interiorul aceluiași stat membru). Statele membre din afara zonei euro pot decide să extindă domeniul de aplicare a actualului regulament la moneda lor națională, cu condiția să informeze Comisia.

4.2.

Chiar dacă propunerea de regulament reprezintă un pas important spre aprofundarea pieței interne, ar trebui reflectat asupra posibilității de a extinde regula privind comisioanele egale la toate monedele Uniunii, după cum se menționează la considerentul 12. În realitate, există situații în care unele bănci din statele membre din afara zonei euro percep o taxă de 15 EUR până la 30 EUR pentru o tranzacție transfrontalieră a unei sume echivalente cu 100 EUR.

4.3.

Extinderea regulii privind comisioanele egale la toate monedele din Uniune ar fi benefică pentru consumatorii de servicii financiare care ar fi tratați în mod egal, independent de statul membru sau de moneda în care efectuează o tranzacție transfrontalieră. Extinderea regulii privind comisioanele egale la toate monedele din Uniune ar fi chiar un pas mai ambițios, deoarece ar implica faptul că prestatorii de servicii de plată își aliniază comisioanele pentru toate tranzacțiile transfrontaliere dintre țările UE, indiferent de moneda UE, la tranzacțiile interne, inclusiv tranzacțiile în monede altele decât cele ale țării expeditoare sau beneficiare. Utilizatorii serviciilor de plată ar beneficia cu siguranță de pe urma unei astfel de opțiuni, dar ar implica costuri semnificative pentru furnizorii de servicii de plată, printre altele, în ce privește infrastructura (13).

4.4.

Comisia Europeană ar trebui să reflecteze în continuare la această posibilitate, analizând beneficiile și costurile pentru toate părțile interesate.

4.5.

CESE consideră că, la o viitoare revizuire a regulamentului, ar fi util să se clarifice situația taxelor pe veniturile din cont, să se reflecteze cu privire la informațiile care trebuie furnizate clienților înainte de inițierea unui ordin de plată și să se menționeze în mod explicit momentul în care trebuie trimisă o notificare electronică și cu ce frecvență.

Bruxelles, 3 decembrie 2020.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Christa SCHWENG


(1)  COM(2020) 323 final

(2)  Regulamentul (CE) nr. 924/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind plățile transfrontaliere în Comunitate și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2560/2001 (JO L 266, 9.10.2009, p. 11).

(3)  JO L 94, 30.3.2012, p. 22.

(4)  JO L 91, 29.3.2019, p. 36.

(5)  COM(2020) 323 final

(6)  A se vedea nota de informare a PE „Cross-border euro transfers and currency conversions – A step forward in favour of the single market” („Transferurile transfrontaliere în moneda euro și conversiile monetare – un pas înainte în favoarea pieței unice”), http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/628291/EPRS_BRI(2018)628291_EN.pdf

(7)  A se vedea https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CONSIL%3AST_7844_2018_ADD_1&from=FR

(8)  A se vedea, de exemplu, Regulamentul (UE) nr. 260/2012 SEPA, care a introdus un set de standarde pentru operațiunile în euro (transferuri de credit SEPA, operațiuni de debitare directă SEPA) sau directivele privind serviciile de plată care au sporit transparența comisioanelor și au permis intrarea pe piață a unor noi actori.

(9)  A se vedea https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CONSIL%3AST_7844_2018_ADD_1&from=FR

(10)  A se vedea https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/628291/EPRS_BRI(2018)628291_EN.pdf

(11)  A se vedea https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/628291/EPRS_BRI(2018)628291_EN.pdf

(12)  A se vedea https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CONSIL%3AST_7844_2018_ADD_1&from=FR

(13)  A se vedea https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CONSIL%3AST_7844_2018_ADD_1&from=FR


Top