Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XX0529(02)

    Raportul final al consilierului-auditor – AT.40049 – MasterCard II (Text cu relevanță pentru SEE.)

    C/2019/241

    JO C 185, 29.5.2019, p. 8–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    29.5.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 185/8


    Raportul final al consilierului-auditor (1)

    AT.40049 – MasterCard II

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2019/C 185/06)

    1.   

    Cazul AT.40049 se referă la două aspecte ale sistemului de plată cu cardul al Mastercard (2). Prezentul raport este întocmit în legătură cu un proiect de decizie („proiectul de decizie”) care se referă la unul dintre aceste aspecte: normele privind „acceptarea plăților transfrontaliere” aplicabile anterior în sistemul respectiv (3).

    2.   

    Acceptarea plăților transfrontaliere are loc atunci când un comerciant este situat în altă țară decât cea în care se află acceptantul său (4). În conformitate cu normele respective, cu excepția cazului în care un acceptant de plăți transfrontaliere situat în alt stat membru al SEE decât cel al comerciantului convenise anterior cu emitentul asupra unui comision de interschimb, acceptantul de plăți transfrontaliere respectiv era obligat să plătească emitentului comisionul de interschimb multilateral (5) intern aplicabil din oficiu în țara comerciantului.

    3.   

    Proiectul de decizie se adresează MasterCard Europe S.A., MasterCard Incorporated și MasterCard International Incorporated (denumite colectiv „MasterCard”).

    4.   

    Potrivit proiectului de decizie, în perioada 27 februarie 2014-8 decembrie 2015 inclusiv, MasterCard a încălcat articolul 101 din TFUE și articolul 53 din Acordul privind SEE atunci când a adoptat decizii de reglementare a comisionului de interschimb multilateral aplicabil în cazul acceptării transfrontaliere în sectorul plăților de cardul din SEE.

    5.   

    La 9 aprilie 2013, Comisia a inițiat procedura împotriva MasterCard. La 9 iulie 2015, Comisia a adoptat o comunicare privind obiecțiunile, care acoperă ambele aspecte ale cazului AT.40049.

    6.   

    La 24 iulie și 3 august 2015 s-a acordat societății MasterCard acces la documentele neconfidențiale din dosarul investigației. În urma solicitărilor transmise de MasterCard în august 2015, DG Concurență a organizat, cu acordul furnizorilor informațiilor în cauză, o procedură a camerei de date, prin care consilierii externi desemnați ai MasterCard au avut acces, în „camera de date”, la informațiile sensibile obținute în contextul investigației Comisiei, anonimizate, după caz.

    7.   

    MasterCard a ridicat obiecții, prin consilierii săi externi prezenți în camera de date, față de nivelul expurgărilor impus de DG Concurență asupra proiectului de raport întocmit în atenția MasterCard. MasterCard mi-a transmis obiecțiile sale referitoare la un subset al acestor expurgări aplicat într-o anumită secțiune a raportului respectiv, în conformitate cu articolul 7 alineatul (1) din Decizia 2011/695/UE. MasterCard a solicitat, de asemenea, o prelungire a termenului pentru răspunsul său scris la comunicarea privind obiecțiunile.

    8.   

    În decizia mea din aprilie 2016, am precizat că nu sunt de acord cu evaluarea efectuată de DG Concurență, conform căreia informațiile expurgate din secțiunea respectivă erau confidențiale. Am stabilit, de asemenea, un termen revizuit pentru răspunsul scris al MasterCard la comunicarea privind obiecțiunile, și anume două săptămâni de la primirea de către MasterCard a unei versiuni neexpurgate a secțiunii respective. Răspunsul scris al MasterCard din 21 aprilie 2016 a respectat acest termen revizuit.

    9.   

    La 22 aprilie 2016, DG Concurență a furnizat MasterCard ultima parte din alte pasaje ale raportului din camera de date, în legătură cu care MasterCard nu mi s-a adresat pentru o revizuire independentă a naturii sale confidențiale și pe care DG Concurență s-a angajat să o divulge, dacă părțile terțe relevante își dau acordul.

    10.   

    MasterCard a transmis în consecință, la 6 mai 2016, o versiune actualizată a răspunsului său la comunicarea privind obiecțiunile.

    11.   

    Am admis la procedură trei persoane terțe interesate, dintre care primele două din partea a trei entități reprezentând sistemul de plată cu cardul Visa. Atunci când am admis a treia persoană terță interesată, am explicat de ce cererea acesteia de a participa la audiere mi-a parvenit prea târziu pentru a o putea accepta.

    12.   

    MasterCard și-a prezentat argumentele la audierea care a avut loc la 31 mai 2016. Cele două persoane terțe interesate care reprezentau sistemul de plată cu cardul Visa au luat parte la această audiere.

    13.   

    La 3 decembrie 2018, MasterCard a transmis Comisiei o ofertă oficială de cooperare. În această ofertă, MasterCard a recunoscut, printre altele, că a primit comunicarea privind obiecțiunile, că i s-a acordat acces deplin la dosar și că a avut suficiente oportunități de a comunica Comisiei opiniile sale.

    14.   

    În ansamblu, consider că exercițiul efectiv al drepturilor procedurale a fost respectat în cursul prezentei proceduri.


    (1)  În temeiul articolelor 16 și 17 din Decizia președintelui Comisiei Europene din 13 octombrie 2011 privind funcția și mandatul consilierului-auditor în anumite proceduri în domeniul concurenței (JO L 275, 20.10.2011, p. 29) („Decizia 2011/695/UE”).

    (2)  Într-un sistem de plată „deschis” (sau „cvadrilateral”), cum este sistemul Mastercard, părțile implicate în fiecare achiziție efectuată cu cardul de plată sunt, pe lângă proprietarul/licențiatorul sistemului: (1) titularul cardului; (2) instituția financiară care a emis cardul respectiv („emitentul”); (3) „comerciantul”; și (4) instituția financiară care furnizează comerciantului servicii ce îi permit acestuia să accepte cardul ca mijloc de decontare a tranzacției respective („acceptantul”).

    (3)  Procedura referitoare la celălalt aspect al cazului AT.40049, și anume comisioanele de interschimb multilateral interregionale plătibile de către acceptanți emitenților ca urmare a tranzacțiilor implicând comercianți situați în Spațiul Economic European („SEE”), decontate cu carduri de debit sau de credit Mastercard ale consumatorilor, emise în afara SEE.

    (4)  A se vedea nota de subsol 2 de mai sus pentru o scurtă explicație a termenilor „comerciant” și „acceptant” în acest context.

    (5)  Comisioanele de interschimb multilaterale sunt sumele pe care acceptantul le plătește, de obicei, emitentului în cazul tranzacțiilor decontate printr-o plată cu cardul într-un sistem precum cel al Mastercard, în lipsa unui acord alternativ bilateral „de interschimb” între emitent și acceptant cu privire la tipul de card și la tranzacția în cauză.


    Top