Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0631

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a Comisiei privind stupefiantele, cu privire la modificarea tabelelor de substanțe anexate la Convenția unică asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și la Convenția asupra substanțelor psihotrope din 1971

    COM/2019/631 final

    Bruxelles, 13.12.2019

    COM(2019) 631 final

    2019/0278(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a Comisiei privind stupefiantele, cu privire la modificarea tabelelor de substanțe anexate la Convenția unică asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și la Convenția asupra substanțelor psihotrope din 1971


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.Obiectul propunerii

    Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a Comisiei privind stupefiantele, cu privire la modificarea tabelelor de substanțe anexate la Convenția unică a ONU asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și la Convenția ONU asupra substanțelor psihotrope din 1971. Cea de a șaizeci și treia sesiune a Comisiei privind stupefiantele este programată să aibă loc în perioada 2-6 martie 2020.

    2.Contextul propunerii

    2.1. Convenția unică a ONU asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și Convenția ONU asupra substanțelor psihotrope din 1971

    Convenția unică a Organizației Națiunilor Unite (ONU) asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972 (denumită în continuare „Convenția asupra stupefiantelor”) 1 vizează combaterea abuzului de substanțe stupefiante printr-o acțiune coordonată la nivel internațional. Ea cuprinde două forme de intervenție și control care funcționează împreună. În primul rând, aceasta urmărește să limiteze deținerea, utilizarea, comerțul, distribuția, importul, exportul, fabricarea și producția de stupefiante exclusiv la scopurile medicale și științifice. În al doilea rând, aceasta combate traficul de stupefiante prin intermediul cooperării internaționale care vizează înfrânarea și descurajarea traficanților de stupefiante.

    Convenția ONU asupra substanțelor psihotrope din 1971 (denumită în continuare „Convenția asupra substanțelor psihotrope”) 2 stabilește un sistem de control internațional pentru substanțele psihotrope. Aceasta a răspuns diversificării și extinderii spectrului de stupefiante și a introdus controale cu privire la un anumit număr de droguri sintetice, în funcție de potențialul lor de abuz, pe de o parte, și de valoarea lor terapeutică, pe de altă parte.

    Toate statele membre ale UE sunt părți la convenții, în timp ce Uniunea nu este parte.

    2.2.Comisia privind stupefiantele

    Comisia privind stupefiantele (CND) este o comisie a Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC), iar atribuțiile și competențele acesteia sunt stabilite, printre altele, în cele două convenții. Comisia este constituită din 53 de state membre ale ONU alese de ECOSOC. În martie 2020, 13 state membre ale UE vor fi membre cu drept de vot ale CND 3 . Uniunea are statut de observator în cadrul CND.

    2.3.Actul preconizat al Comisiei privind stupefiantele

    CND modifică cu regularitate listele cu substanțe care sunt anexate la convenții pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care este consiliată de Comitetul său de experți privind dependența de droguri.

    La 15 noiembrie 2019, OMS a recomandat secretarului general al ONU 4 să adauge în tabelele anexate la convenții 12 dintre substanțele care au fost supuse unei analize critice din partea Comitetului de experți privind dependența de droguri al OMS.

    În cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni, programată cu titlu provizoriu să aibă loc la Viena în perioada 2-6 martie 2020, CND este invitată să adopte decizii privind modificarea tabelelor de substanțe anexate la convenții.

    3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

    Modificările aduse tabelelor anexate la convenții au efecte directe asupra ariei de aplicare a dreptului Uniunii în domeniul controlului drogurilor pentru toate statele membre. La articolul 1 alineatul (1) din Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului din 25 octombrie 2004 de stabilire a dispozițiilor minime privind elementele constitutive ale infracțiunilor și sancțiunile aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri 5 (denumită în continuare „decizia-cadru”) se prevede că, în sensul deciziei-cadru, prin „drog” se înțelege o substanță care face obiectul fie al Convenției asupra stupefiantelor, fie al Convenției asupra substanțelor psihotrope și oricare dintre substanțele enumerate în anexa la decizia-cadru. Decizia-cadru se aplică, prin urmare, substanțelor incluse în tabelele anexate la Convenția asupra stupefiantelor și la Convenția asupra substanțelor psihotrope. Așadar, orice modificare a tabelelor anexate la aceste convenții afectează în mod direct normele comune ale UE și modifică domeniul de aplicare al acestora, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Acest lucru este valabil indiferent dacă substanța în cauză a fost deja supusă controlului în Uniune 6 .

    Niciuna dintre cele 13 substanțe care au fost analizate de Comitetul de experți privind dependența de droguri nu este supusă deocamdată unor măsuri de control în întreaga Uniune.

    Propunerea Comisiei de poziție a Uniunii sugerează sprijinirea recomandărilor OMS deoarece acestea corespund stadiului actual al cunoștințelor științifice. În ceea ce privește noile substanțe psihoactive, adăugarea acestor substanțe în tabelele anexate la cele două convenții este susținută și de informațiile disponibile în baza de date europeană privind noile droguri a Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA).

    Este necesar ca, în vederea reuniunii CND în care urmează să se decidă asupra modificării tabelelor de substanțe, Consiliul să stabilească poziția Uniunii. Din cauza limitărilor intrinseci legate de statutul de observator al Uniunii, această poziție ar trebui să fie exprimată de statele membre care vor fi membre ale CND în martie 2020, acționând împreună în interesul Uniunii în cadrul acestei comisii. Uniunea nu este parte la aceste convenții, însă are competență exclusivă în acest domeniu.

    În acest scop, Comisia propune o poziție a Uniunii care să fie exprimată de statele membre care vor face parte din CND în martie 2020, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a CND cu privire la modificarea tabelelor de substanțe anexate la Convenția asupra stupefiantelor și la Convenția asupra substanțelor psihotrope. Este a patra oară când Comisia prezintă o astfel de propunere de poziție a Uniunii 7 . Consiliul a adoptat pozițiile Uniunii 8 , UE având astfel posibilitatea să se exprime cu o singură voce în cadrul reuniunilor CND anterioare cu privire la modificarea tabelelor de substanțe la nivel internațional, întrucât statele membre participante la CND au votat în favoarea modificării tabelelor în conformitate cu poziția adoptată a Uniunii.

    4.Temei juridic

    4.1.Temeiul juridic procedural

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

    Articolul 218 alineatul (9) din TFUE se aplică indiferent dacă Uniunea este sau nu membră a organismului în cauză sau parte la acordul respectiv 9 . Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 10 .

    CND este „un organism creat printr-un acord” în sensul acestui articol, dat fiind că este un organism înființat de ECOSOC – un organ al Organizației Națiunilor Unite – căruia i s-au atribuit sarcini specifice în temeiul Convenției asupra stupefiantelor și al Convenției asupra substanțelor psihotrope.

    Deciziile de modificare adoptate de CND sunt „acte cu efecte juridice” în sensul articolului 218 alineatul (9) din TFUE. Conform Convenției asupra stupefiantelor și Convenției asupra substanțelor psihotrope, deciziile CND devin obligatorii în mod automat, cu excepția cazului în care o parte a solicitat ECOSOC, în termenul-limită aplicabil, revizuirea deciziei 11 . Deciziile ECOSOC în materie sunt definitive. De asemenea, deciziile CND privind modificarea tabelelor au efecte juridice în ordinea juridică a UE în temeiul dreptului UE, dat fiind faptul că pot influența în mod decisiv conținutul legislației UE, respectiv al Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului. Modificările aduse tabelelor anexate la convenții au efecte directe asupra domeniului de aplicare a acestui instrument juridic al UE.

    Actul avut în vedere nu completează cadrul instituțional al acordului și nu aduce modificări acestui cadru.

    Prin urmare, temeiul juridic procedural al deciziei propuse este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2.Temeiul juridic material

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii.

    Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la traficul ilicit de droguri.

    Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 83 alineatul (1) din TFUE, care identifică traficul ilicit de droguri ca fiind un domeniu al criminalității de o gravitate deosebită de dimensiune transfrontalieră și împuternicește Parlamentul European și Consiliul să stabilească norme minime cu privire la definirea infracțiunilor și a sancțiunilor în domeniul traficului ilicit de droguri.

    4.3.Geometrie variabilă

    În conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din Protocolul (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii anexat la tratate, Regatul Unit a notificat faptul că nu acceptă acordarea de depline puteri Comisiei și Curții de Justiție în ceea ce privește actele din domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală adoptate înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. În consecință, Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului a încetat să se aplice Regatului Unit începând cu 1 decembrie 2014 12 . 

    Având în vedere că deciziile CND privind modificarea tabelelor de substanțe nu afectează normele comune din domeniul traficului ilicit de droguri care au caracter obligatoriu pentru Regatul Unit, atunci când se adoptă astfel de decizii de modificare a tabelelor, această țară nu participă la adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind stabilirea poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii 13 .

    Danemarca are obligații în temeiul Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului, aplicabilă până la 21 noiembrie 2018, al cărei articol 1 prevede că prin „droguri” se înțelege oricare dintre substanțele care fac obiectul fie al Convenției asupra stupefiantelor, fie al Convenției asupra substanțelor psihotrope.

    Având în vedere că deciziile CND privind modificarea tabelelor de substanțe afectează normele comune din domeniul traficului ilicit de droguri care au caracter obligatoriu pentru Danemarca, atunci când se adoptă astfel de decizii de modificare a tabelelor, Danemarca participă la adoptarea unei decizii a Consiliului privind stabilirea poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii.

    4.4.Concluzie

    Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 83 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    5.IMPLICAȚII BUGETARE

    Nicio implicație bugetară.

    2019/0278 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a Comisiei privind stupefiantele, cu privire la modificarea tabelelor de substanțe anexate la Convenția unică asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și la Convenția asupra substanțelor psihotrope din 1971

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 83 alineatul (1) coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Convenția unică a Organizației Națiunilor Unite (ONU) asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972 14 (denumită în continuare „Convenția asupra stupefiantelor”), a intrat în vigoare la 8 august 1975.

    (2)În temeiul articolului 3 din Convenția asupra stupefiantelor, Comisia privind stupefiantele poate decide să adauge substanțe în tabelele anexate la convenția menționată. Aceasta poate introduce modificări ale tabelelor numai în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar poate, de asemenea, să decidă să nu opereze modificările recomandate de OMS.

    (3)Convenția ONU asupra substanțelor psihotrope din 1971 (denumită în continuare „Convenția asupra substanțelor psihotrope”) 15 a intrat în vigoare la 16 august 1976.

    (4)În temeiul articolului 2 din Convenția asupra substanțelor psihotrope, Comisia privind stupefiantele poate decide să adauge sau să elimine substanțe din tabelele anexate la convenția menționată, pe baza recomandărilor OMS. Aceasta dispune de o vastă putere de apreciere în ceea ce privește luarea în considerare a condițiilor economice, sociale, juridice, administrative și a altor factori, dar nu poate acționa în mod arbitrar.

    (5)Modificările aduse tabelelor anexate la cele două convenții au efecte directe asupra ariei de aplicare a dreptului Uniunii în domeniul controlului drogurilor. Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului 16 se aplică substanțelor incluse în tabelele anexate la aceste convenții. Așadar, orice modificare a tabelelor anexate la convenții afectează în mod direct normele comune ale Uniunii și modifică domeniul de aplicare al acestora, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    (6)Cu ocazia celei de a șaizeci și treia sale sesiuni, programată cu titlu provizoriu să aibă loc la Viena în perioada 2-6 martie 2020, Comisia privind stupefiantele urmează să adopte decizii privind adăugarea a 12 noi substanțe în tabelele anexate la convențiile ONU.

    (7)Uniunea nu este parte la convențiile ONU în cauză. Aceasta are statut de observator în cadrul Comisiei privind stupefiantele. Treisprezece state membre ale UE vor fi membri cu drept de vot ai acestei comisii în martie 2020 17 . Prin urmare, este necesar ca Consiliul să autorizeze statele membre să exprime poziția Uniunii cu privire la modificarea tabelelor de substanțe anexate la Convenția asupra stupefiantelor și la Convenția asupra substanțelor psihotrope, deoarece deciziile privind includerea unor noi substanțe în tabelele anexate la convenții intră în sfera de competență exclusivă a Uniunii.

    (8)OMS a recomandat să se adauge două noi substanțe în tabelul I anexat la Convenția asupra stupefiantelor, a unei noi substanțe în tabelul I, a șapte noi substanțe în tabelul II și a două noi substanțe în tabelul IV anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope 18 .

    (9)Toate substanțele analizate de Comitetul de experți privind dependența de droguri al OMS („Comitetul de experți”) și recomandate de OMS pentru includerea în tabelele de substanțe sunt monitorizate de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie („EMCDDA”) ca substanțe psihoactive noi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1920/2006 al Parlamentului European și al Consiliului 19 . Niciuna dintre substanțe nu a făcut obiectul unui raport inițial sau al unei evaluări a riscurilor la nivelul Uniunii.

    (10)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța crotonilfentanil (denumire chimică: N-fenil-N-[1-(2-feniletil)-4-piperidinil]-2-butenamidă) este un opioid sintetic, similar din punct de vedere structural fentanilului, o substanță controlată utilizată pe scară largă în medicină pentru anestezia generală în timpul intervențiilor chirurgicale și pentru calmarea durerii. Substanța crotonilfentanil nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de crotonilfentanil și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. În consecință, OMS recomandă ca substanța crotonilfentanil să fie introdusă în tabelul I anexat la Convenția asupra stupefiantelor.

    (11)Crotonilfentanilul a fost identificat abia în toamna anului 2019 pentru prima dată în UE (în Țările de Jos). Substanța nu a fost încă asociată cu decese sau cu intoxicații acute.

    (12)Statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței crotonilfentanil în tabelul I anexat la Convenția asupra stupefiantelor.

    (13)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța valerilfentanil (denumită și analog al fentanilului pentanamidă; denumire chimică: N-fenil-N-[1-(2-feniletil)-4-piperidil]pentanamidă) este un opioid sintetic. Substanța valerilfentanil nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de valerilfentanil și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. În consecință, OMS recomandă ca substanța valerilfentanil să fie introdusă în tabelul I anexat la Convenția asupra stupefiantelor.

    (14)Valerilfentanilul a fost detectat în patru state membre și este controlat în cel puțin patru state membre. Substanța nu a fost încă asociată cu decese sau cu intoxicații acute.

    (15)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței valerilfentanil în tabelul I anexat la Convenția asupra stupefiantelor.

    (16)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța DOC (denumită și 2,5-dimetoxi-4-cloroamfetamină; denumire chimică: 1-(4-cloro-2,5-dimetoxifenil)propan-2-amină) este o fenetilamină. Substanța DOC nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de DOC și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța DOC să fie introdusă în tabelul I anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (17)DOC a fost detectată în 27 de state membre și este controlată în cel puțin douăsprezece state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin un deces și patru cazuri de intoxicație acută.

    (18)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței DOC în tabelul I anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (19)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța AB-FUBINACA (denumită și FUB-AMB; denumire chimică: N-(1-amino-3-metil-1-oxobutan-2-il)-1-(4-fluorobenzil)-1H-indazol-3-carboxamidă) este un cannabinoid sintetic. Substanța AB-FUBINACA nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de AB-FUBINACA și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța AB-FUBINACA să fie introdusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (20)AB-FUBINACA a fost detectată în 24 de state membre și este controlată în cel puțin 13 state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin 20 de decese și 19 cazuri de intoxicație acută.

    (21)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței AB-FUBINACA în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (22)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța 5F-AMB-PINACA (denumită și 5F-AMB, 5F-MMB-PINACA, 5-fluoro AMB, 5-fluoro AMP sau 5F-AMP; denumire chimică: metil 2-({[1-(5-fluoropentil)-1H-indazol-3-il]carbonil}amino)-3-metilbutanoat) este un cannabinoid sintetic. Substanța 5F-AMB-PINACA nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de 5F-AMB-PINACA și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța 5F-AMB-PINACA să fie introdusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (23)5F-AMB-PINACA a fost detectată în 17 state membre și este controlată în cel puțin opt state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin două decese și trei cazuri de intoxicație acută.

    (24)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței 5F-AMB-PINACA în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (25)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța 5F-MDMB-PICA (denumită și 5F-MDMB-2201 sau MDMB-2201; denumire chimică: metil 2-[[1-(5-fluoropentil)indol-3-carbonil]amino]-3,3-dimetil-butanoat) este un cannabinoid sintetic. Substanța 5F-MDMB-PICA nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de 5F-MDMB-PICA și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța 5F-MDMB-PICA să fie introdusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (26)5F-MDMB-PICA a fost detectată în 22 de state membre și este controlată în cel puțin trei state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin opt decese și un caz de intoxicație acută.

    (27)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței 5F-MDMB-PICA în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (28)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța 4-F-MDMB-BINACA (denumită și 4F-ADB, 4F-MDMB-BINACA sau 4F-MDMB-BUTINACA; denumire chimică: metil 2-(1-(4-fluorobutil)-1H-indazol-3-carboxamido)-3,3-dimetilbutanoat) este un cannabinoid sintetic. Substanța 4-F-MDMB-BINACA nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de 4-F-MDMB-BINACA și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța 4-F-MDMB-BINACA să fie introdusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (29)4-F-MDMB-BINACA a fost detectată în 14 state membre și este controlată în cel puțin un stat membru. Substanța a fost asociată cu cel puțin un caz de intoxicație acută. 4-F-MDMB-BINACA a făcut obiectul unei informări în cadrul sistemului de avertizare timpurie al UE, în aprilie 2019.

    (30)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței 4-F-MDMB-BINACA în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (31)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța 4-CMC (denumită și 4-clorometcatinonă sau clefedronă; denumire chimică: 1-(4-clorofenil)-2-(metilamino)propan-1-onă) este o catinonă de sinteză, înrudită structural cu mefedrona 20 , care este inclusă în tabelele din cadrul Convenției asupra substanțelor psihotrope. Substanța 4-CMC nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de 4-CMC și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța 4-CMC să fie introdusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (32)4-CMC a fost detectată în 24 de state membre și este controlată în cel puțin opt state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin patru decese și trei cazuri de intoxicație acută.

    (33)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței 4-CMC în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (34)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța N-etilhexedronă (denumită și NEH, hexen, etil-hex, etil-hexedronă sau HEX-EN; denumire chimică: 2-(etilamino)-1-fenilhexan-1-onă) este o catinonă de sinteză. N-etilhexedrona nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de N-etilhexedronă și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca N-etilhexedrona să fie introdusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (35)N-etilhexedrona a fost detectată în 23 de state membre și este controlată în cel puțin șase state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin 31 de decese și nouă cazuri de intoxicație acută.

    (36)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării N-etilhexedronei în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (37)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța alfa-PHP (denumită și PV-7 α-PHP, α-pirolidinohexanofenonă; denumire chimică: 1-fenil-2-(pirolidin-1-il)hexan-1-onă) este o catinonă de sinteză. Substanța este o substanță omologă superioară substanței alfa-PVP 21 , care este inclusă în tabelele din cadrul Convenției asupra substanțelor psihotrope. Alfa-PHP nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de alfa-PHP și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța alfa-PHP să fie introdusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (38)Alfa-PHP a fost detectată în 21 de state membre și este controlată în cel puțin șapte state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin 27 de decese și două cazuri de intoxicație acută.

    (39)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței alfa-PHP în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (40)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța flualprazolam (denumită și Ro 11-5073/000; denumire chimică: 8-cloro-6-(2-fluorofenil)-1-metil-4H-[1,2,4]triazolo[4,3-a][1,4] benzodiazepină) este o benzodiazepină. Substanța flualprazolam nu are utilizări terapeutice și nici nu a primit autorizația de introducere pe piață pentru medicamente. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de flualprazolam și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța flualprazolam să fie introdusă în tabelul IV anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (41)Substanța flualprazolam a fost detectată în opt state membre și este controlată în cel puțin două state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin 26 de decese. Substanța flualprazolam a făcut obiectul unei recomandări în cadrul sistemului de avertizare timpurie al Uniunii în martie 2019.

    (42)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței flualprazolam în tabelul IV anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (43)Conform evaluării efectuate de Comitetul de experți, substanța etizolam (denumită și Y-7131 sau Depas; denumire chimică: 4-(2-clorofenil)-2-etil-9-metil-6H-tieno[3,2-f][1,2,4]triazolo[4,3-a][1,4]diazepină) este o substanță de tip benzodiazepină. Substanța etizolam a fost analizată de Comitetul de experți de trei ori, cel mai recent în 2017. Există suficiente dovezi care indică faptul că se face sau este probabil să se facă abuz de etizolam și că aceasta poate constitui o problemă de sănătate publică și o problemă socială care să justifice plasarea substanței sub control internațional. Prin urmare, OMS recomandă ca substanța etizolam să fie introdusă în tabelul IV anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (44)Substanța etizolam a fost detectată în 21 de state membre și este controlată în cel puțin șapte state membre. Substanța a fost asociată cu cel puțin 43 de decese 22 . Deși substanța etizolam este un medicament autorizat 23 în mai multe țări (Japonia, Italia, India), se consideră că cea mai mare parte a substanței care este vândută pe piața drogurilor în Europa nu provine din medicamente deturnate, ci este achiziționată sub formă de pulbere în cantități mari de la societăți chimice situate în afara Europei. Este apoi importată în Uniune utilizând serviciile de curierat expres și de transport de marfă, după care este presată de obicei în comprimate și comercializată fie ca etizolam, fie prezentată ca diazepam și alprazolam fals. Etizolamul este adesea comercializat ca „valium stradal”. Numărul de cazuri spontane din Uniune raportate în EudraVigilance (EV) pentru etizolam care pot fi identificate prin intermediul metodei standardizate MedDRA „Abuzul și dependența de droguri și sevrajul” este mic 24 . În 2017, etizolamul a fost benzodiazepina cel mai frecvent confiscată care a fost raportată în sistemul de avertizare timpurie al Uniunii, atât în privința numărului de cazuri, cât și a cantității. Substanța etizolam a făcut obiectul unei informări în cadrul sistemului de avertizare timpurie al Uniunii în martie 2019.

    (45)Prin urmare, statele membre ar trebui să adopte poziția în sensul adăugării substanței etizolam în tabelul IV anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    (46)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comisiei privind stupefiantele, întrucât deciziile privind diferitele decizii legate de adăugarea celor 12 substanțe în tabelele anexate la convenții vor putea influența în mod decisiv conținutul legislației Uniunii, și anume Decizia-cadru 2004/757/JAI.

    (47)Poziția Uniunii urmează să fie exprimată de statele membre care sunt membre ale Comisiei privind stupefiantele, acționând împreună.

    (48)Danemarca are obligații în temeiul Deciziei-cadru 2004/757/JAI, aplicabilă până la 21 noiembrie 2018 și, prin urmare, participă la adoptarea și aplicarea prezentei decizii.

    (49)Irlanda are obligații în temeiul Deciziei-cadru 2004/757/JAI și, prin urmare, participă la adoptarea și aplicarea prezentei decizii.

    (50)Regatul Unit nu are obligații în temeiul Deciziei-cadru 2004/757/JAI și, prin urmare, nu participă la adoptarea prezentei decizii, nu are obligații în temeiul acesteia și nu face obiectul aplicării sale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a Comisiei privind stupefiantele din perioada 2-6 martie 2020, când organismul în cauză este invitat să adopte decizii privind adăugarea unor substanțe în tabelele anexate la Convenția unică a Organizației Națiunilor Unite asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și la Convenția Organizației Națiunilor Unite asupra substanțelor psihotrope din 1971, este prevăzută în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Poziția menționată la articolul 1 este exprimată de statele membre care sunt membre ale Comisiei privind stupefiantele, acționând împreună.

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează statelor membre în conformitate cu tratatele.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    (1)    Culegerea de tratate a ONU, vol. 978, nr. 14152.
    (2)    Culegerea de tratate a ONU, vol. 1019, nr. 14956.
    (3)    Începând cu 1 ianuarie 2020, următoarele 13 state membre vor fi membre ale CND cu drept de vot: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit.
    (4)     https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/UNSG_letter_42ECDD_recommendations_15Nov19.pdf?ua=1 .
    (5)    JO L 335, 11.11.2004, p. 8, astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2017/2103 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2017 de modificare a Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului pentru a include noi substanțe psihoactive în definiția termenului „drog” și de abrogare a Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului, JO L 305, 21.11.2017, p. 12.
    (6)    A se vedea anexa la decizia-cadru, astfel cum a fost modificată prin Directiva delegată (UE) 2019/369 a Comisiei din 13 decembrie 2018 de modificare a anexei la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului în ceea ce privește includerea unor substanțe psihoactive noi în definiția termenului „drog”, JO L 66, 7.3.2019, p. 3.
    (7)    COM(2017) 72 final; COM(2018) 31 final; COM(2018) 862 final.
    (8)    Adoptate de Consiliu la 7 martie 2017, la 27 februarie 2018 și, respectiv, la 5 martie 2019.
    (9)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014 în cauza Germania/Consiliul, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctul 64.
    (10)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliul, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
    (11)    Articolul 3 alineatul (7) din Convenția asupra stupefiantelor; articolul 2 alineatul (7) din Convenția asupra substanțelor psihotrope.
    (12)    A se vedea punctul 29 de pe Lista actelor Uniunii adoptate înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în domeniul cooperării polițienești și judiciare în materie penală, care încetează să se mai aplice Regatului Unit începând cu 1 decembrie 2014, în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) a doua teză din Protocolul (nr. 36) privind dispozițiile tranzitorii (JO C 430, 1.12.2014, p. 17).
    (13)    Prezenta propunere se referă la stabilirea poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul unei reuniuni care va avea loc după retragerea Regatului Unit din Uniune, cu excepția cazului în care Regatul Unit solicită o a patra prelungire a perioadei prevăzute la articolul 50 din tratat, cu care Consiliul European (articolul 50) să fie de acord în unanimitate. Cu toate acestea, în momentul în care Comisia adoptă propunerea, Regatul Unit este stat membru. Prin urmare, de exemplu, trimiterile din considerentele propunerii referitoare la o serie de state membre în care au fost identificate anumite substanțe se referă și la Regatul Unit.
    (14)    Culegerea de tratate a ONU, vol. 978, nr. 14152.
    (15)    Culegerea de tratate a ONU, vol. 1019, nr. 14956.
    (16)    Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului din 25 octombrie 2004 de stabilire a dispozițiilor minime privind elementele constitutive ale infracțiunilor și sancțiunile aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri (JO L 335, 11.11.2004, p. 8).
    (17)    Începând cu 1 ianuarie 2020, următoarele 13 state membre vor fi membre ale CND cu drept de vot: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit.
    (18)     https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/UNSG_letter_42ECDD_recommendations_15Nov19.pdf?ua=1 .
    (19)    Regulamentul (CE) nr. 1920/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 privind Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (JO L 376, 27.12.2006, p. 1).
    (20)    Mefedrona este controlată la nivelul UE în baza Deciziei 2010/759/UE a Consiliului din 2 decembrie 2010 privind supunerea 4-metilmetcatinonei (mefedronă) unor măsuri de control, JO L 322, 8.12.2010, p. 44, inclusă la punctul 5 din anexa la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului.
    (21)    Alfa-PVP este controlată la nivelul UE în baza Deciziei (UE) 2016/1070 a Consiliului din 27 iunie 2016 privind impunerea unor măsuri de control cu privire la 1-fenil-2-(pirolidin-1-il)pentan-1-on (αpirolidinovalerofenon, α-PVP), JO L 178, 2.7.2016, p. 18, inclusă la punctul 10 din anexa la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului.
    (22)    Cazurile de deces și de intoxicații neletale în care a fost detectat etizolamul par să fie subraportate către EMCDDA. Conform datelor din registrele naționale ale Scoției, etizolamul a fost detectat în mai multe sute de decese în Scoția, Regatul Unit, în ultimii ani, în contextul policonsumului de droguri în rândul utilizatorilor de opioide de mare risc.
    (23)    Includerea medicamentelor în tabele poate avea drept consecință afectarea utilizării medicale a acestor medicamente ca produs medicamentos în indicațiile sale autorizate, în pofida utilizării sale recunoscute în practica clinică.
    (24)    MedDRA versiunea 22.1, EV până la 7 octombrie 2019.
    Top

    Bruxelles, 13.12.2019

    COM(2019) 631 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de decizie a Consiliului

    privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a Comisiei privind stupefiantele, cu privire la modificarea tabelelor de substanțe anexate la Convenția unică asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și la Convenția asupra substanțelor psihotrope din 1971


    ANEXĂ

    Poziția care urmează să fie adoptată de statele membre care sunt membre ale Comisiei privind stupefiantele, acționând împreună în interesul Uniunii, în cadrul celei de a șaizeci și treia sesiuni a Comisiei privind stupefiantele, programată cu titlu provizoriu în perioada 2-6 martie 2020, cu privire la modificarea domeniului de aplicare al controlului substanțelor:

    (1)substanța crotonilfentanil trebuie să fie inclusă în tabelul I anexat la Convenția asupra stupefiantelor;

    (2)substanța valerilfentanil trebuie să fie inclusă în tabelul I anexat la Convenția asupra stupefiantelor;

    (3)substanța DOC trebuie să fie inclusă în tabelul I anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (4)substanța AB-FUBINACA trebuie să fie inclusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (5)substanța 5F-AMB-PINACA (5F-AMB, 5F-MMB-PINACA) trebuie să fie inclusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (6)substanța 5F-MDMB-PICA (5F-MDMB-2201) trebuie să fie inclusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (7)substanța 4-F-MDMB-BINACA trebuie să fie inclusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (8)substanța 4-CMC (4-clorometcatinonă; clefedronă) trebuie să fie inclusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (9)substanța N-etilhexedronă trebuie să fie inclusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (10)substanța alfa-PHP trebuie să fie inclusă în tabelul II anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (11)substanța flualprazolam trebuie să fie inclusă în tabelul IV anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope;

    (12)substanța etizolam trebuie să fie inclusă în tabelul IV anexat la Convenția asupra substanțelor psihotrope.

    Top