Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0432

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, cu privire la schimbul de informații în vederea evaluării impactului acordului sub forma unui schimb de scrisori de modificare a acordului menționat

    COM/2019/432 final

    Bruxelles, 20.9.2019

    COM(2019) 432 final

    2019/0204(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, cu privire la schimbul de informații în vederea evaluării impactului acordului sub forma unui schimb de scrisori de modificare a acordului menționat


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.Obiectul propunerii

    Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte 1 , în perspectiva adoptării preconizate a unei decizii privind schimbul de informații cu Marocul în vederea evaluării impactului acordului sub forma unui schimb de scrisori din 25 octombrie 2018 de modificare a acordului menționat 2 .

    2.Contextul propunerii

    2.1.Acordul de asociere UE-Maroc

    Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul de asociere”) a instituit o zonă de liber schimb între Uniunea Europeană și Maroc, pe baza liberalizării reciproce a tarifelor în sectorul industriei, al agriculturii și al produselor pescărești. El stabilește o zonă de liber schimb care garantează Marocului un acces preferențial foarte extins la piața UE. Acordul a intrat în vigoare la 1 martie 2000.

    Prin Decizia sa (UE) 2019/217 din 28 ianuarie 2019 3 , Consiliul a aprobat încheierea Acordului sub forma unui schimb de scrisori dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc cu privire la modificarea protocoalelor nr. 1 și nr. 4 la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, scopul fiind acela de a extinde preferințele tarifare prevăzute în acordul de asociere la produsele originare din Sahara Occidentală.

    2.2.Comitetul de asociere UE-Maroc

    Comitetul de asociere UE-Maroc este un organism instituit prin acordul de asociere și este responsabil de punerea în aplicare a acordului. El are, de asemenea, putere de decizie în ceea ce privește gestionarea acordului. Comitetul de asociere își adoptă deciziile de comun acord între părți. Între sesiuni, acesta poate să ia decizii prin procedură scrisă dacă cele două părți convin astfel.

    2.3.Actul avut în vedere pentru a fi adoptat de Comitetul de asociere UE-Maroc

    Comitetul de asociere UE-Maroc trebuie să adopte o decizie privind modalitățile de evaluare a impactului acordului aprobat de Consiliu la 28 ianuarie 2019, în special în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, mai ales beneficiile pentru populația în cauză și exploatarea resurselor naturale ale Saharei Occidentale (denumit în continuare „actul avut în vedere”). Adoptarea trebuie să intervină în termen de cel mult două luni de la intrarea în vigoare a acestui acord.

    Scopul actului avut în vedere este să stabilească modalitățile de schimb de informații între părți, pentru a permite o evaluare a impactului extinderii preferințelor tarifare prevăzute de acordul de asociere la produsele originare din Sahara Occidentală.

    Actul avut în vedere va deveni obligatoriu pentru părți în conformitate cu articolul 83 alineatul (2) din acord, care prevede următoarele: „Deciziile se adoptă prin acordul părților. Deciziile sunt obligatorii pentru părți, care iau măsurile necesare pentru punerea lor în aplicare.”

    3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

    De la intrarea în vigoare a acordului de asociere, preferințele comerciale prevăzute de acest acord au fost aplicate de facto produselor originare din Sahara Occidentală, un teritoriu neautonom. Prin hotărârea sa din 21 decembrie 2016 în cauza C-104/16 P 4 , Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că acordul de asociere încheiat între Uniune și Maroc nu este aplicabil în Sahara Occidentală.

    Practica aplicării de facto a preferințelor comerciale prevăzute în acordul de asociere și în protocoalele la acesta la produsele originare din Sahara Occidentală nu putea, așadar, să mai continue. Cu toate acestea, acordurile bilaterale dintre Uniunea Europeană și Maroc pot fi extinse la Sahara Occidentală în anumite condiții, cu condiția să existe un temei juridic adecvat.

    La 29 mai 2017, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri cu scopul de a furniza un temei juridic pentru acordarea de preferințe pentru produsele originare din Sahara Occidentală și a adoptat directive de negociere. În 2017 au avut loc două runde de negocieri. Negociatorii-șefi au parafat textul proiectului de acord la 31 ianuarie 2018. Acordul a fost semnat de către părți la 25 octombrie 2018. La 28 ianuarie 2019, după aprobarea Parlamentului European, Consiliul a adoptat decizia privind încheierea Acordului sub forma unui schimb de scrisori dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc cu privire la modificarea protocoalelor nr. 1 și nr. 4 la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, instituind astfel un temei juridic pentru acordarea acelorași preferințe tarifare pentru produsele originare din Sahara Occidentală precum cele pentru produsele originare din Maroc.

    Modificarea protocoalelor în cauză la acordul de asociere permite, de asemenea, ca acordarea preferințelor tarifare ale Uniunii să se bazeze pe o evaluare a beneficiilor pentru populațiile locale și a respectării drepturilor omului.

    După cum solicitase Consiliul în directivele sale de negociere adoptate la 29 mai 2017, serviciile Comisiei au evaluat impactul potențial al acordului asupra dezvoltării durabile, în special în ceea ce privește beneficiile pentru populațiile vizate și exploatarea resurselor naturale ale Saharei Occidentale (denumite în continuare „teritoriile în cauză”). Această evaluare se referă în special la fluxurile comerciale provenind din Sahara Occidentală și, în special, la produsele pescărești, produsele agricole și la fosfați. Ea se bazează pe o analiză a datelor disponibile din trecut, dar și pe o previziune pentru viitor. Această evaluare arată că acordarea preferințelor tarifare prevăzute de Acordul de asociere UE-Maroc a avut un impact pozitiv asupra populațiilor în cauză și că, în viitor, ea ar trebui să mențină sau chiar eventual să intensifice un asemenea efect. Evaluarea impactului este inclusă în raportul întocmit de serviciile Comisiei împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) din 11 iunie 2018 5 privind avantajele extinderii preferințelor tarifare la produsele originare din Sahara Occidentală pentru populația din Sahara Occidentală și privind consultarea acestei populații.

    Pentru a asigura monitorizarea efectelor acordului asupra populațiilor în cauză și exploatarea resurselor naturale ale teritoriilor în cauză, acordul prevede în mod explicit un cadru și o procedură adecvate care să permită părților să evalueze, pe baza unui schimb periodic de informații, impactul acestuia în timpul implementării sale. Uniunea Europeană și Marocul au convenit să facă schimb reciproc de informații cel puțin o dată pe an în cadrul Comitetului de asociere instituit prin Acordul de asociere UE-Maroc. Scopul prezentei propuneri este tocmai de a stabili modalitățile specifice pentru acest exercițiu de evaluare prevăzut în acord, în vederea adoptării lor de către Comitetul de asociere.

    Obiectul schimbului de informații corespunde obiectului raportului întocmit de serviciile Comisiei și SEAE menționat anterior.

    În ceea ce privește impactul asupra economiei teritoriului, informațiile disponibile până în prezent privesc, în principal, agricultura și pescuitul, dar preferințele se referă la toate produsele; prin urmare, datele care urmează să facă obiectul schimbului vor putea evolua în funcție de evoluția activității în Sahara Occidentală. În plus, schimbul nu se axează exclusiv pe aspectele economice (beneficii în sens strict), ci trebuie să permită o evaluare mai amplă, care să includă aspecte precum dezvoltarea durabilă și impactul asupra exploatării resurselor naturale.

    În plus față de schimbul de informații prevăzut în acord, Marocul a convenit să instituie un mecanism de colectare a datelor statistice privind exporturile de produse originare din Sahara Occidentală către UE, date care vor fi puse lunar la dispoziția Comisiei și a autorităților vamale ale statelor membre.

    În sfârșit, termenul „reciproc” din acordul din 25 octombrie 2018 subliniază că schimbul nu este unilateral. Marocul va putea, prin urmare, să solicite Uniunii Europene informații privind producția și comerțul cu categorii specifice de produse care prezintă interes pentru Maroc, pe baza sistemelor de informații existente.

    Prezenta propunere este coerentă cu politica comercială actuală. De asemenea, ea se conformează și obiectivelor generale ale politicii europene de vecinătate și ale politicii globale a Uniunii în ceea ce privește Marocul, care urmărește să consolideze un parteneriat privilegiat cu această țară, fără a aduce atingere rezultatului procedurii desfășurate de Organizația Națiunilor Unite cu privire la Sahara Occidentală.

    4.Temeiul juridic

    4.1.Temeiul juridic procedural

    4.1.1.Principii

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului”.

    Noțiunea de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Această noțiune include, de asemenea, instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii 6 .

    4.1.2.Aplicarea în cazul de față

    Comitetul de asociere UE-Maroc este un organism instituit printr-un acord, în acest caz Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte.

    Actul pe care Comitetul de asociere este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere va avea caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu articolul 83 din acord.

    Actul avut în vedere nu completează și nici nu schimbă cadrul instituțional al acordului.

    Prin urmare, temeiul juridic procedural al deciziei propuse este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2.Temeiul juridic material

    4.2.1.Principii

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

    4.2.2.Aplicarea în cazul de față

    Obiectivul și conținutul actului avut în vedere se referă în principal la politica comercială comună.

    Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 207 alineatul (3) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE. 

    4.3.Concluzie

    Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    5.PUBLICAREA ACTULUI AVUT ÎN VEDERE

    Întrucât decizia Comitetului de asociere va completa regulamentul de procedură al Comitetului de asociere, este oportun ca acesta să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după ce va fi adoptat.

    2019/0204 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, cu privire la schimbul de informații în vederea evaluării impactului acordului sub forma unui schimb de scrisori de modificare a acordului menționat

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (3) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul de asociere”) a fost încheiat în numele Uniunii prin Decizia 2000/204/CE, CECO 7 a Consiliului și a Comisiei din 24 ianuarie 2000 și a intrat în vigoare la 1 martie 2000.

    (2)Prin Decizia sa (UE) 2019/217 din 28 ianuarie 2019, Consiliul a aprobat încheierea Acordului sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Maroc cu privire la modificarea protocoalelor nr. 1 și nr. 4 la Acordul de asociere („modificarea protocoalelor nr. 1 și nr. 4”) 8 , scopul fiind acela de a extinde preferințele tarifare prevăzute în acordul de asociere la produsele originare din Sahara Occidentală.

    (3)În conformitate cu articolul 81 din acordul de asociere, se instituie un Comitet de asociere, care este responsabil de gestionarea acordului. În temeiul articolului 83 din acordul menționat, Comitetul de asociere are competența de a lua decizii pentru gestionarea acordului, precum și în domenii în care Consiliul de asociere i-a delegat competențele sale.

    (4)Comitetul de asociere, în termen de două luni de la intrarea în vigoare a modificării protocoalelor nr. 1 și nr. 4, trebuie să adopte o decizie privind modalitățile de evaluare a impactului acestui acord, în special în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, mai ales beneficiile pentru populațiile în cauză și exploatarea resurselor naturale ale Saharei Occidentale (denumite în continuare „teritoriile în cauză”).

    (5)Este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul Comitetului de asociere, întrucât decizia avută în vedere are caracter obligatoriu pentru Uniune.

    (6)Pentru a asigura monitorizarea efectelor acestui acord asupra populațiilor în cauză și exploatarea resurselor naturale ale teritoriilor în cauză, acordul prevede în mod explicit un cadru și o procedură adecvate care să permită părților să evalueze, pe baza unui schimb periodic de informații, impactul acestuia în timpul implementării sale. Uniunea Europeană și Marocul au convenit să facă schimb reciproc de informații cel puțin o dată pe an în cadrul Comitetului de asociere instituit prin Acordul de asociere UE-Maroc. Trebuie, așadar, stabilite modalitățile specifice ale acestui exercițiu de evaluare în vederea adoptării lor de către Comitetul de asociere.

    (7)Obiectul schimbului de informații corespunde obiectului raportului din 11 iunie 2018 întocmit de serviciile Comisiei împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă privind avantajele extinderii preferințelor tarifare la produsele originare din Sahara Occidentală pentru populația din Sahara Occidentală și privind consultarea acestei populații 9 .

    (8)În ceea ce privește impactul asupra economiei teritoriului, informațiile disponibile până în prezent privesc, în principal, agricultura și pescuitul, dar preferințele se referă la toate produsele; prin urmare, datele care urmează să facă obiectul schimbului vor putea evolua în funcție de evoluția activității în Sahara Occidentală. În plus, schimbul nu se axează exclusiv pe aspectele economice (beneficii în sens strict), ci trebuie să permită o evaluare mai amplă, care să includă aspecte precum dezvoltarea durabilă și impactul asupra exploatării resurselor naturale.

    (9)De asemenea, Marocul a convenit să instituie, separat, un mecanism de colectare a datelor statistice privind exporturile de produse originare din Sahara Occidentală către UE, date care vor fi puse lunar la dispoziția Comisiei și a autorităților vamale ale statelor membre.

    (10)Marocul va putea să solicite Uniunii Europene informații privind producția și comerțul cu categorii specifice de produse care prezintă interes pentru Maroc, pe baza sistemelor de informații existente,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul reuniunii Comitetului de asociere UE-Maroc instituit în temeiul articolului 81 din Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, se bazează pe proiectul de decizie a Comitetului de asociere menționat, anexat la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre și Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    JO L 70, 18.3.2000, p. 2.
    (2)    JO L 34, 6.2.2019, p. 4.
    (3)    JO L 34, 6.2.2019, p. 1.
    (4)    Hotărârea Curții de Justiție din 21 decembrie 2016, cauza Consiliul/Front Polisario, C-104/16 P, ECLI:EU:C:2016:973.
    (5)    Documentul de lucru al serviciilor Comisiei (SWD (2018) 346 final) care însoțește propunerea de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Regatul Maroc cu privire la modificarea protocoalelor nr. 1 și nr. 4 la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte (COM (2018) 481 final).
    (6)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliu (OIV), C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
    (7)    JO L 70, 18.3.2000, p. 1.
    (8)    JO L 34, 6.2.2019, p. 4.
    (9)    SWD(2018) 346 final.
    Top

    Bruxelles, 20.9.2019

    COM(2019) 432 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de decizie a Consiliului

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, cu privire la schimbul de informații în vederea evaluării impactului acordului sub forma unui schimb de scrisori de modificare a acordului menționat


    PROIECT

    DECIZIE nr. ../…..
    A COMITETULUI DE ASOCIERE UE-MAROC

    din...

    privind schimbul de informații dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc în vederea evaluării impactului acordului sub forma unui schimb de scrisori din 25 octombrie 2018

    COMITETUL DE ASOCIERE UE-MAROC,

    având în vedere Acordul sub forma unui schimb de scrisori dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc din 25 octombrie 2018 cu privire la modificarea protocoalelor nr. 1 și nr. 4 la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte,

    având în vedere Acordul euro-mediteraneean din 26 februarie 1996 de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte, în special articolul 83,



    întrucât:

    (1)Acordul sub forma unui schimb de scrisori dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc cu privire la modificarea protocoalelor nr. 1 și nr. 4 la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Regatul Maroc, pe de altă parte a intrat în vigoare la 19 iulie 2019.

    (2)Prin acest acord, produsele originare din Sahara Occidentală (denumită în continuare „teritoriile în cauză”) care sunt supuse controlului autorităților vamale din Regatul Maroc beneficiază de aceleași preferințe comerciale ca cele acordate de Uniunea Europeană produselor vizate de acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc.

    (3)În spirit de parteneriat și pentru a permite părților să evalueze impactul acordului, în special asupra dezvoltării durabile, mai ales în ceea ce privește beneficiile pentru populațiile în cauză și exploatarea resurselor naturale ale teritoriilor în cauză, Uniunea Europeană și Regatul Marocului au convenit să facă schimb de informații în cadrul Comitetului de asociere, cel puțin o dată pe an.

    (4)Modalitățile specifice ale acestui exercițiu de evaluare trebuie să fie adoptate de către Comitetul de asociere în termen de cel mult două luni de la intrarea în vigoare a acordului,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:



    Articolul 1

    1.    Pentru a permite părților să evalueze impactul acordului în cursul aplicării lui într-o optică de dezvoltare durabilă, Uniunea Europeană și Regatul Maroc convin după cum urmează:

    -    Uniunea Europeană și Marocul fac schimb de informații considerate relevante în principalele sectoare de activitate vizate, precum și de informații statistice, economice, sociale și de mediu, în special cu privire la beneficiile acordului pentru populațiile în cauză și exploatarea resurselor naturale ale teritoriilor în cauză. O listă de informații relevante se găsește în anexa la prezenta decizie.

    -    Acest schimb va avea loc pe baza unei comunicări scrise, transmise în prealabil, cu cel puțin două luni înainte de reuniunea Comitetului de asociere; această comunicare poate fi urmată de solicitări de clarificare și de întrebări suplimentare, legate de temele stabilite de prezenta decizie, care vor trebui transmise cu cel puțin o lună înainte de reuniune.

    2.    În plus, părțile au convenit de asemenea, într-un spirit de parteneriat și pentru a permite părților să evalueze impactul acordului, că Marocul poate solicita Uniunii Europene informații privind producția și comerțul cu categorii de produse specifice care prezintă un interes special pentru Maroc, pe baza sistemelor de informații care există deja. Uniunea Europeană și Regatul Maroc convin cu privire la următoarele:

    -    Marocul transmite cererea sa în scris Uniunii Europene cu trei luni înainte de reuniunea Comitetului de asociere.

    -    Schimbul va avea loc pe baza unei comunicări scrise transmise în prealabil de Uniunea Europeană, cu cel puțin două luni înainte de reuniunea Comitetului de asociere; această comunicare poate fi urmată de solicitări de clarificare și de întrebări suplimentare, care vor trebui transmise cu cel puțin o lună înainte de reuniune.

    3.    Părțile își transmit concluziile respective în cadrul Comitetului de asociere, cel târziu la (xx) a fiecărui an.

    4.    Procesul-verbal care cuprinde concluziile Comitetului de asociere trebuie aprobat de către părți în termen de o lună de la reuniune.

    Articolul 2

    Anexa face parte integrantă din prezenta decizie.

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale de către Comitetul de asociere.

    Adoptată la [Rabat][Bruxelles], la [x/x/] 2019

    Pentru Comitetul de asociere UE-Maroc

    ANEXĂ

    Informații relevante în cadrul schimbului de informații prevăzut de acord

    Informațiile care fac obiectul schimbului de informații trebuie să permită actualizarea raportului întocmit de serviciile Comisiei împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) la 11 iunie 2018 1 care a demonstrat beneficiile pentru populația în cauză a extinderii preferințelor tarifare la produsele originare din teritoriile în cauză. Schimbul de informații trebuie, așadar, să cuprindă informații detaliate permițând evaluarea impactului acordului în cursul aplicării sale, inclusiv informații generale referitoare la teritoriile și la populațiile în cauză. Aceste informații sunt destinate exclusiv evaluării și actualizării raportului respectiv de către serviciile Comisiei și SEAE. Cu titlu orientativ, informațiile relevante sunt următoarele:

    1.Informații generale

    Informații statistice sociale pentru teritoriile în cauză ale căror produse sunt supuse controlului autorităților vamale din Regatul Maroc, cum ar fi populația (dacă este posibil pe vârste și pe sexe), locuri de muncă (cifră absolută, cifră în funcție de export și de exportul către Uniunea Europeană), nivelul salariilor, indicele de dezvoltare umană, educația (de exemplu, numărul de unități de învățământ, de locuri, de elevi, rata de școlarizare), sănătatea (de exemplu, numărul de spitale, de paturi și de medici), serviciile de bază (de exemplu, accesul la apă potabilă și la electricitate), rata sărăciei, transporturile.

    Informații statistice economice pentru teritoriu, cum ar fi rata anuală de creștere a PIB-ului și PIB-ul pe cap de locuitor, sectoarele importante, dimensiunea producției, procentajul pentru export și pentru exportul către Uniunea Europeană.

    Informații statistice de mediu pentru teritoriu, cum ar fi: utilizarea resurselor naturale și în special a apei, tratarea deșeurilor (agricultură, minerit), gestionarea durabilă a stocurilor de pește și poluarea.

    2.Date pentru principalele sectoare economice exportatoare

    În special pentru sectorul agricol și sectorul pescuitului, precum și pentru alte sectoare în care există exporturi din teritoriile în cauză către Uniunea Europeană, date ca de exemplu:

    - producția pe tip de produs (de exemplu, tomate, pepeni galbeni etc. și pe specii în cazul pescuitului)

    -suprafețe exploatate (irigate și cu sere) și volume recoltate

    -exporturi către Uniunea Europeană (și, după caz, alte destinații) ca volum și valoare

    -unități de prelucrare pe sectoare și activități desfășurate acolo

    -locuri de muncă (temporare sau permanente) generate direct și indirect (transport, furnizori, depozitare etc.) de aceste activități și în aceste unități

    -sau măsuri în vigoare pentru gestionarea durabilă a resurselor, inclusiv a apei (utilizarea medie a apei și sursele de alimentare cu apă).

    3.Proiecte în derulare

    Proiecte în derulare care au un impact asupra dezvoltării teritoriilor în cauză, inclusiv asupra dezvoltării durabile (energie regenerabilă, buna gestionare a resurselor naturale) a teritoriului.

    4.Alte informații relevante

    Orice informații care permit evaluarea activităților operatorilor economici locali vizați de acord, cum ar fi responsabilitatea socială a întreprinderilor („corporate social responsibility”).

    Așa cum se precizează în corespondența dintre Comisie și Ambasada Regatului Maroc din 6 decembrie 2018, Marocul instituie un mecanism de colectare a informațiilor privind exporturile care fac obiectul acordului de asociere, astfel cum a fost modificat prin schimbul de scrisori, care va furniza sistematic și periodic și va pune la dispoziție lunar date precise, care ar trebui să permită Uniunii Europene și autorităților competente din statele sale membre să dispună de informații transparente și fiabile cu privire la originea acestor exporturi către Uniune, pe regiuni.

    5.Informații furnizate de Uniunea Europeană

    Informații privind comerțul cu produse specifice exportate către Maroc în funcție de tipul, volumul și valoarea produsului și, dacă sunt disponibile, privind producția acestora.

    (1)

       „Raport privind avantajele extinderii preferințelor tarifare la produsele originare din Sahara Occidentală pentru populația din Sahara Occidentală și privind consultarea acestei populații ”, publicat la 11.6.2018, SWD (2018) 346 final.

    Top