Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0314

    Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de completare a directivelor de negociere pentru Agenda de dezvoltare de la Doha cu privire la negocierile cadrului multilateral privind facilitarea investițiilor

    COM/2019/314 final

    Bruxelles, 3.7.2019

    COM(2019) 314 final

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de completare a directivelor de negociere pentru Agenda de dezvoltare de la Doha cu privire la negocierile cadrului multilateral privind facilitarea investițiilor


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    La 13 decembrie 2017, la cea de-a unsprezecea Conferință ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), 70 de membri ai OMC au adoptat o Declarație comună privind facilitarea investițiilor pentru dezvoltare 1 , care a solicitat „discuții structurate în vederea dezvoltării unui cadru multilateral privind facilitarea investițiilor”. Aceste discuții au urmărit să identifice și să dezvolte elementele unui cadru pentru facilitarea investițiilor străine directe. Uniunea Europeană (UE) și statele sale membre au sprijinit ferm inițiativa și au aderat la ea.

    UE a participat activ la discuțiile structurate care au avut loc în cursul anului 2018 în cadrul OMC. Discuțiile au fost transparente și deschise tuturor membrilor OMC și au condus la o „Listă de verificare a aspectelor evidențiate de membri”, care conține posibile elemente ale unui cadru pentru facilitarea investițiilor străine directe identificate de membrii OMC. Această listă de verificare a fost aprobată în cadrul unei reuniuni de evaluare care a avut loc la 6 decembrie 2018.

    În 2019 a început o nouă fază de discuții. Membrii OMC au convenit asupra unui calendar al reuniunilor pentru prima jumătate a anului, care va fi consacrată dezvoltării elementelor incluse în lista de verificare. Aceste activități de explorare privind dezvoltarea unor astfel de elemente rămân în continuare transparente și deschise tuturor membrilor OMC. Discuția va acoperi toate elementele listei de verificare pe baza unor exemple de dispoziții existente în acordurile bilaterale sau multilaterale relevante pentru facilitarea investițiilor. Aceste exemple sunt colectate într-un „compendiu de exemple bazate pe texte”. O reuniune de evaluare va avea loc în iulie 2019. În toamna anului 2019, se preconizează că membrii vor începe să propună texte specifice pentru un cadru multilateral privind facilitarea investițiilor. Aceasta înseamnă că prima etapă a negocierilor ar putea demara din septembrie-octombrie 2019.

    Negocierile ar trebui să se desfășoare în cadrul OMC și să rămână transparente și deschise oricărui membru al OMC care decide să se alăture. În timpul negocierilor, membrii participanți pot prezenta orice propunere de negociere în domeniul facilitării investițiilor străine directe, la începutul sau într-o etapă ulterioară a procesului de negociere în cadrul OMC.

    Comisia a obținut autorizație din partea Consiliului în cadrul Agendei de dezvoltare de la Doha (ADD) pentru negocieri în cadrul OMC, printre altele, cu privire la comerț și investiții 2 . Având în vedere faptul că ISD sunt un vector important pentru comerțul internațional, iar facilitarea investițiilor este o modalitate de a stimula investițiile transfrontaliere prin contribuția la asigurarea unui climat stabil și previzibil pentru investițiile străine directe în întreaga lume 3 , noile negocieri ale OMC privind facilitarea investițiilor sunt acoperite de autorizația existentă, deoarece fac parte din domeniul comerțului și al investițiilor 4 . Prin urmare, nu este necesară o nouă decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii negocierilor în temeiul articolului 218 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Cu toate acestea, deși comerțul și investițiile nu reprezintă o nouă problemă pe ordinea de zi a OMC 5 , negocierile privind facilitarea investițiilor ar putea fi noi în anumite aspecte și ar putea aborda unele subiecte cu privire la care UE are priorități specifice. În consecință, pentru a încadra mai bine negocierile, Comisia recomandă Consiliului adoptarea unor directive de negociere suplimentare specifice negocierilor OMC privind facilitarea investițiilor.

    Directivele de negociere propuse au scopul de a garanta faptul că UE este în măsură să se angajeze în negocierea oricărui element al facilitării investițiilor propus de membrii OMC participanți în cursul negocierilor, cu respectarea deplină a acquis-ului, precum și a opțiunilor de politică ale UE în cadrul negocierilor comerciale.

    Pentru UE, obiectivele negocierilor sunt facilitarea investițiilor străine directe (ISD) de către investitori și întreprinderi, inclusiv microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii, și crearea de noi oportunități de promovare a creșterii favorabile incluziunii și a dezvoltării durabile. Un cadru multilateral de facilitare a investițiilor ar putea facilita investițiile globale în același mod în care OMC contribuie la facilitarea comerțului mondial prin Acordul privind facilitarea comerțului. Pentru a obține un rezultat la standarde înalte cu participarea unui număr cât mai mare de membri OMC, normele și angajamentele ar trebui să prevadă o flexibilitate adecvată pentru membri.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Obiectivele de mai sus sunt în concordanță cu Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), care prevede că UE ar trebui să „încurajeze integrarea tuturor țărilor în economia mondială, inclusiv prin eliminarea treptată a barierelor din calea comerțului internațional” 6 .

    Consiliul European din 28-29 iunie 2018 a autorizat Comisia să continue procesul de modernizare a OMC având în vedere următoarele obiective: (1) de a face OMC mai relevantă și mai adaptabilă la o lume aflată în schimbare și (2) de a consolida eficiența OMC. Modernizarea activităților de reglementare ale OMC, care este unul dintre obiectivele principale ale negocierilor preconizate privind facilitarea investițiilor, reprezintă pilonul central al acestui proces.

    La 18 septembrie 2018, Comisia a prezentat un document de reflecție 7 privind modernizarea OMC. În contextul consolidării funcției de reglementare a OMC, Comisia a subliniat, printre altele, că „în urma declarațiilor comune convenite la Buenos Aires, sunt deja în desfășurare activități în domeniile [...] de facilitare a investițiilor, dar vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a remedia lacunele și pentru a actualiza normele OMC”.

    UE propune în mod sistematic măsuri ambițioase privind transparența și reglementarea la nivel intern în sectorul serviciilor și în alte sectoare în cadrul negocierilor privind acordurile de liber schimb. Directivele de negociere propuse pentru negocierile de facilitare a investițiilor ar urma să se bazeze pe aceeași abordare ca cea prevăzută de UE în acordurile sale de liber schimb.

    Coerența cu alte domenii de politică ale Uniunii

    Măsurile pe care UE le poate propune în cadrul OMC ar fi în deplină concordanță cu legislația UE relevantă privind piața internă și s-ar baza pe aceasta și, totodată, ar reflecta propunerile făcute de UE în cadrul negocierilor bilaterale.

    Directivele de negociere propuse confirmă faptul că orice normă sau angajament convenit de UE trebuie să fie în conformitate cu cadrul juridic al UE (punctul 5 din anexă).

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temei juridic

    Articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatele (3) și (4) din TFUE.

    În conformitate cu articolul 207, în cazul în care urmează să fie negociate acorduri privind politica comercială, Comisia face recomandări Consiliului. Aceste negocieri sunt desfășurate de Comisie, în consultare cu un comitet special desemnat de Consiliu pentru a asista Comisia în această misiune și cu respectarea directivelor pe care Consiliul i le-ar putea adresa.

    Articolul 218 alineatul (3) din TFUE prevede că Comisia prezintă recomandări Consiliului. Consiliul este împuternicit să adopte decizii de autorizare a deschiderii negocierilor și, în conformitate cu articolul 218 alineatul (4) din TFUE, acesta poate adresa directive negociatorului și poate desemna un comitet special, negocierile trebuind să fie conduse în consultare cu acest comitet.

    În ceea ce privește negocierile OMC privind facilitarea investițiilor, Consiliul a autorizat deja deschiderea negocierilor și a emis directive pentru Comisie privind comerțul și investițiile în cadrul OMC. Cu toate acestea, este necesară adoptarea unor directive de negociere suplimentare pentru a încadra mai exact aceste negocieri. Prin urmare, Comisia recomandă Consiliului să adopte o decizie în baza articolului 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatele (3) și (4) din TFUE.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Politica comercială comună este un domeniu de competență exclusivă a UE în temeiul articolului 3 din TFUE. Prin urmare, principiul subsidiarității nu se aplică [articolul 5 alineatul (3) din TUE].

    Proporționalitate

    Recomandarea Comisiei este în conformitate cu principiul proporționalității [articolul 5 alineatul (4) din TUE].

    Alegerea instrumentului

    Decizie a Consiliului Uniunii Europene privind directivele de negociere referitoare la facilitarea investițiilor în cadrul OMC în vederea completării directivelor adresate Comisiei privind Agenda de dezvoltare de la Doha.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    Consultări cu părțile interesate

    Consultarea publică nu a fost efectuată, deoarece elementele esențiale ale negocierilor în cadrul OMC nu sunt încă cunoscute.

    Comisia consultă în mod regulat părțile interesate, printre altele în cadrul grupului de experți privind acordurile comerciale 8 și al dialogului cu societatea civilă 9 .

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu se aplică.

    Evaluarea impactului

    Nu s-a realizat o evaluare a impactului, din următoarele motive: Negocierile OMC privind facilitarea investițiilor se bazează pe autorizația existentă a Comisiei de către Consiliu pentru negocierile din cadrul OMC (a se vedea secțiunea 1). Substanța negocierilor nu reprezintă un nou domeniu de politică; acestea reprezintă continuarea negocierilor mai ample ale OMC care au fost restrânse în prezent la un domeniu mai specific, fără a include liberalizarea investițiilor sau protecția investițiilor.

    Pe baza elementelor posibile ale unui cadru multilateral pentru facilitarea investițiilor, identificate în lista de verificare, nu există niciun indiciu că o ratificare a unui astfel de acord ar avea un impact semnificativ pentru UE. Aceasta ar însemna mai degrabă o codificare a practicilor care sunt deja bine stabilite în UE. Este probabil ca impactul unor eventuale noi norme și angajamente care rezultă din negocierile din cadrul OMC să fie mai substanțial pentru anumite țări terțe, în special pentru țările în curs de dezvoltare și pentru țările cel mai puțin dezvoltate. Cu toate acestea, ele nu pot fi identificate ex ante. În primul rând, deoarece propunerile de negocieri nu au fost încă prezentate de membrii OMC participanți. În al doilea rând, deoarece nu se cunosc încă membrii care își vor asuma angajamente cu privire la noile norme și obligații ale OMC și, în caz afirmativ, nu se știe în ce perioadă de timp.

    Atunci când impactul potențial este mai clar, și anume atunci când conținutul cadrului multilateral și angajamentele membrilor OMC vor fi mai bine cunoscute, Comisia va reevalua necesitatea unei analize mai aprofundate. Acest lucru ar trebui să aibă loc cel târziu la încheierea negocierilor OMC.

    UE va participa în mod activ și va prezenta propuneri încă din primele etape ale negocierilor, pentru a influența rezultatul acestora.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică.

    Drepturi fundamentale

    Prezenta inițiativă respectă în totalitate Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Inițiativa nu are implicații bugetare.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu se aplică.

    Documente explicative (în cazul directivelor)

    Nu se aplică.

    Explicație detaliată cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

    Nu se aplică.

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de completare a directivelor de negociere pentru Agenda de dezvoltare de la Doha cu privire la negocierile cadrului multilateral privind facilitarea investițiilor

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatele (3) și (4),

    având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)În cadrul Agendei de dezvoltare de la Doha, Consiliul a autorizat deschiderea negocierilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și a adresat directive Comisiei privind, printre altele, comerțul și investițiile,

    (2)La 13 decembrie 2017, la cea de-a unsprezecea Conferință ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului, 70 de membri ai OMC au adoptat o Declarație comună privind facilitarea investițiilor pentru dezvoltare 10 , care solicită discuții structurate în vederea dezvoltării unui cadru multilateral privind facilitarea investițiilor.

    (3)Actuala fază a discuțiilor, care vizează dezvoltarea elementelor posibile ale unui cadru multilateral privind facilitarea investițiilor, se va încheia în iulie 2019, în conformitate cu cel mai recent calendar 11 , și va fi probabil urmată de o primă fază a negocierilor în toamna anului 2019.

    (4)Adoptarea unor directive de negociere suplimentare este necesară pentru a defini în continuare poziția Uniunii în cadrul negocierilor OMC privind facilitarea investițiilor.

    (5)În conformitate cu articolul 207 alineatul (3), Comitetul pentru politică comercială ar trebui să fie desemnat în continuare drept comitet care trebuie consultat în cadrul negocierilor,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Directivele de negociere adresate Comisiei pentru Agenda de dezvoltare de la Doha se completează cu directivele de negociere pentru negocierile unui cadru multilateral privind facilitarea investițiilor stabilit în anexă.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    WT/MIN (17)/59 din 13 decembrie 2017.
    (2)    Un set de concluzii ale Consiliului datate între 25 octombrie 1999 și 18 iulie 2008 constituie autorizația din cadrul ADD.
    (3)    Cel mai recent calendar de reuniuni a discuțiilor structurate privind facilitarea investițiilor pentru dezvoltare (INF/IFD/W/3) din 17 aprilie 2019 pe baza „Listei de verificare a aspectelor evidențiate de membri” prevede că facilitarea investițiilor vizează asigurarea unui mediu de afaceri stabil, transparent și previzibil pentru investițiile străine directe în întreaga lume. Cea mai recentă versiune a „Listei de verificare a aspectelor evidențiate de membri”, din data de 9 noiembrie 2018, a fost transmisă tuturor membrilor, ca anexă la Nota informală privind evaluarea situației și etapele următoare, la 27 noiembrie 2018.
    (4)    Se face referire în special la concluziile Consiliului din 26 octombrie 1999, 8 decembrie 1999, 29 octombrie 2001, 21 noiembrie 2001, 21 iulie 2003 (care prevăd în mod specific că declarațiile ministeriale de la Singapore și de la Doha și textele conexe adoptate, precum și concluziile anterioare ale Consiliului constituie baza pentru acțiunea Uniunii în cadrul negocierilor ADD), 5 decembrie 2003, 6 octombrie 2004, 19 iulie 2005, 18 octombrie 2005 (care au reamintit în mod expres faptul că concluziile Consiliului din octombrie 1999 până în iulie 2005 rămân valabile și împreună constituie mandatul Comisiei pentru negocierile ADD), 21 noiembrie 2005, 12 iunie 2006, 10 martie 2008 și 18 iulie 2008.
    (5)    Grupul de lucru al OMC privind relațiile dintre comerț și investiții a fost lansat în 1997.
    (6)    Articolul 21 alineatul (2) litera (e) din TUE.
    (7)     http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/september/tradoc_157331.pdf  
    (8)     http://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/expert-groups/  
    (9)     http://trade.ec.europa.eu/civilsoc/meetdetails.cfm?meet=11531  
    (10)    WT/MIN(17)/59.
    (11)    INF/IFD/W/3.
    Top

    Bruxelles, 3.7.2019

    COM(2019) 314 final

    ANEXĂ

    la

    Recomandarea de Decizie a Consiliului

    de completare a directivelor de negociere pentru Agenda de dezvoltare de la Doha cu privire la negocierile cadrului multilateral privind facilitarea investițiilor


    ANEXĂ

    1.NATURA ȘI DOMENIUL DE APLICARE AL NORMELOR ȘI ANGAJAMENTELOR

    1.Pe baza autorizației existente oferite de către Consiliu pentru negocieri în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în cadrul Agendei de dezvoltare de la Doha, scopul negocierilor multilaterale privind facilitarea investițiilor ar trebui să fie stabilirea unui cadru multilateral de norme în vederea facilitării investițiilor străine directe (ISD) la nivel mondial. Obiectivul este de a crea un climat mai transparent, mai eficient și mai previzibil, care să faciliteze investițiile transfrontaliere. Un astfel de cadru ar trebui să se axeze pe ISD, cu excluderea mișcărilor de capital pe termen scurt, și ar trebui să vizeze asigurarea unor condiții adecvate pentru ca investițiile internaționale să fie favorabile dezvoltării durabile, menținând în același timp capacitatea țărilor-gazdă de a reglementa activitatea investitorilor pe teritoriile lor respective.

    2.În conformitate cu Declarația ministerială comună privind facilitarea investițiilor pentru dezvoltare, adoptată de 70 de membri ai OMC la cea de-a unsprezecea conferință ministerială a OMC din 13 decembrie 2017, aceste negocieri nu vor aborda accesul la piață, protecția investițiilor și soluționarea litigiilor dintre investitori și stat.

    3.Negocierile ar trebui să se desfășoare și să fie încheiate ținând seama în mod corespunzător de drepturile și obligațiile membrilor în cadrul OMC, respectând principiile transparenței și incluziunii și pe baza acordurilor OMC existente.

    4.Negocierile ar trebui să vizeze dezvoltarea unor măsuri și a unor angajamente la standarde înalte cu participarea unui număr cât mai mare de membri OMC. Negocierile ar trebui să țină seama atât de oportunitățile unice, cât și de provocările cu care se confruntă membrii OMC în ceea ce privește facilitarea investițiilor. Prin urmare, normele și angajamentele ar trebui să prevadă o flexibilitate adecvată.

    5.Normele și angajamentele convenite de Uniunea Europeană (UE) ar trebui să țină seama de obligația de nediscriminare din acordurile OMC existente, în măsura în care acestea sunt relevante și aplicabile într-un context de facilitare a investițiilor.

    2.CONȚINUTUL PROPUS AL NORMELOR ȘI ANGAJAMENTELOR

    6.Negocierile ar trebui să dezvolte un nou cadru de măsuri în cadrul OMC, menit să faciliteze investițiile străine directe (ISD). Acest cadru ar trebui să creeze un mediu transparent, eficient și previzibil pentru investițiile internaționale în beneficiul întreprinderilor din UE de toate dimensiunile, inclusiv microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii, și ar trebui, de asemenea, să consolideze capacitatea țărilor în curs de dezvoltare și a țărilor cel mai puțin dezvoltate de a atrage ISD, sporind astfel participarea acestora la lanțurile valorice globale.

    7.Negocierile se vor desfășura într-un mod deschis și favorabil incluziunii. Prin urmare, ele pot acoperi orice aspect legat de facilitarea investițiilor care este propus de către membrii participanți. Recunoscând caracterul transversal al facilitării investițiilor, negocierile se pot referi la aspecte precum:

    Elemente care vizează îmbunătățirea transparenței și a previzibilității măsurilor de investiții, inclusiv a normelor și condițiilor aplicabile la intrarea și funcționarea ISD (publicarea și disponibilitatea măsurilor și a informațiilor; notificarea către OMC; puncte de informare);

    Elemente care vizează raționalizarea și accelerarea procedurilor și a cerințelor administrative (proceduri administrative și cerințe privind documentația; termenele pentru procedurile administrative; procesarea cererilor incomplete; redevențe și taxe; revizuirea procedurilor administrative; utilizarea guvernării electronice; mecanisme de tip ghișeu unic; tipuri de mecanisme de contact/punct de contact/Ombudsman, inclusiv relațiile cu părțile interesate relevante și prevenirea litigiilor);

    Elemente menite să consolideze cooperarea internațională, schimbul de informații, schimbul de bune practici (cooperarea internațională între membri; cooperarea internațională la nivel multilateral prin intermediul unui Comitet OMC privind aspecte legate de facilitarea investițiilor);

    Dimensiunea de dezvoltare (provocările cu care se confruntă țările mai puțin dezvoltate; schimbul de bune practici; dispozițiile privind tratamentul special și diferențiat; asistență tehnică și consolidarea capacităților) și promovarea responsabilității sociale a întreprinderilor și a dezvoltării durabile.

    8.Uniunea Europeană ar putea, de asemenea, să se angajeze în negocieri privind alte aspecte relevante pentru facilitarea investițiilor străine propuse de membrii participanți, în conformitate cu aceste directive.

    9.Orice normă sau angajament convenit de UE trebuie să fie în conformitate cu cadrul juridic al UE.

    Top