Válassza ki azokat a kísérleti funkciókat, amelyeket ki szeretne próbálni

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 52019PC0048

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 508/2014 în ceea ce privește anumite norme referitoare la Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune

    COM/2019/48 final

    Bruxelles, 23.1.2019

    COM(2019) 48 final

    2019/0009(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 508/2014 în ceea ce privește anumite norme referitoare la Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    La 29 martie 2017, Regatul Unit și-a notificat intenția de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că, în cazul în care acordul de retragere nu este ratificat, legislația primară și secundară a Uniunii va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019 (denumită în continuare „data retragerii”). Regatul Unit va deveni, din acel moment, o țară terță.

    Comunicarea Comisiei „Pregătiri pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 30 martie 2019: un plan de acțiune de urgență” din 13 noiembrie 2018 a stabilit măsurile de contingență planificate în cazul în care la data retragerii nu intră în vigoare un acord de retragere. În comunicarea respectivă, Comisia a enumerat acțiunile pe care le consideră necesare, reamintind totodată că s-ar putea impune acțiuni suplimentare într-o etapă ulterioară. Comunicarea a prezentat, de asemenea, cele șase principii generale pe care ar trebui să le respecte măsurile de contingență la toate nivelurile. Printre acestea se numără următoarele: măsurile nu ar trebui să reproducă beneficiile apartenenței la Uniune și nici condițiile unei eventuale perioade de tranziție, astfel cum se prevede în acordul de retragere; ele trebuie să aibă un caracter temporar și să nu depășească, în principiu, sfârșitul anului 2019 și trebuie să fie acțiuni unilaterale întreprinse de Uniunea Europeană în scopuri legate de urmărirea intereselor sale și, prin urmare, în principiu, Uniunea le poate revoca în orice moment.

    Consiliul European (articolul 50) a solicitat din nou, la 13 decembrie 2018, intensificarea eforturilor de pregătire la toate nivelurile pentru întâmpinarea consecințelor retragerii Regatului Unit, luându-se în considerare toate rezultatele posibile. La 19 decembrie 2018, Comisia a prezentat un pachet de măsuri ca răspuns la această solicitare. La 17 și 18 decembrie 2018, Consiliul Agricultură și Pescuit a stabilit posibilitățile de pescuit pentru 2019. Pe această bază și luând în considerare discuțiile în curs cu statele membre cu privire la impactul negativ semnificativ asupra sectorului pescuitului al retragerii Regatului Unit fără încheierea unui acord de retragere, precum și faptul că părțile interesate nu pot atenua ele însele aceste consecințe negative, Comisia a concluzionat că sunt necesare două măsuri de contingență pentru sectorul pescuitului. Pe lângă această măsură de modificare a Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime, Comisia propune o măsură privind gestionarea durabilă a flotelor de pescuit externe.

    În temeiul Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 1 („regulamentul de bază al PCP”), navele de pescuit ale Uniunii au acces egal la apele și resursele Uniunii care fac obiectul normelor politicii comune în domeniul pescuitului (PCP). Începând cu data retragerii, PCP nu se mai aplică în cazul Regatului Unit. Apele Regatului Unit (marea teritorială de 12 mile marine și zona economică exclusivă adiacentă) nu vor mai face parte din apele Uniunii. În absența unor dispoziții contrare, accesul la apele celeilalte părți nu va mai fi automat. Scenariul implicit în absența altor dispoziții este că navele de pescuit ale Uniunii nu vor mai fi autorizate să pescuiască în apele Regatului Unit și viceversa.

    Sectorul pescuitului este o componentă-cheie a vieții economice din numeroase regiuni de coastă ale Uniunii Europene. Având în vedere incertitudinile considerabile, în absența unui acord cu Regatul Unit, navele Uniunii riscă să piardă accesul la aceste ape și la posibilitățile de pescuit aferente. Acest lucru ar avea un impact imediat semnificativ în ceea ce privește activitățile de pescuit ale flotei UE, ocuparea forței de muncă și rentabilitatea economică.

    Valoarea adăugată brută a pescuitului în UE a fost de 4,5 miliarde EUR în 2016. Aproximativ 150 000 de locuri de muncă depind de pescuit, în special în zonele de coastă unde oportunitățile de ocupare a forței de muncă sunt limitate. Activitățile de pescuit generează, de asemenea, locuri de muncă în alte sectoare conexe: pentru fiecare pescar există între 0,5 și 1 locuri de muncă (exprimate în echivalent normă întreagă) în activități auxiliare. Statele membre desfășoară activități de pescuit în apele Regatului Unit în valoare de 585 de milioane EUR. Opt state membre 2 depind în general de apele Regatului Unit pentru aproximativ 14 % din totalul debarcărilor lor, variind de la 50 % pentru flota belgiană la aproximativ 1 % pentru Spania. La nivelul comunităților locale, impactul socioeconomic poate fi semnificativ, acolo unde navele de pescuit sunt deosebit de dependente de accesul la apele Regatului Unit. Sectorul pescuitului este legat, de asemenea, de activități auxiliare în amonte și în aval.

    Impactul închiderii bruște a apelor Regatului Unit asupra navelor de pescuit ale Uniunii ar fi, prin urmare, substanțial pentru anumite segmente de flotă, cu un puternic impact economic negativ în anumite regiuni și comunități costiere. Întrucât ar fi afectate regiuni din mai multe state membre situate de-a lungul coastei Atlanticului și a Mării Nordului, o astfel de situație de urgență necesită soluții coordonate la nivelul UE.

    Posibilitățile de atenuare a impactului în această situație ar fi limitate. Capturile actuale ale Regatului Unit în apele Uniunii ar putea fi recuperate de către navele de pescuit ale Uniunii, dar ar putea să nu existe o corespondență completă cu privire la speciile în cauză. Este posibil ca navele și segmentele de flotă cel mai grav afectate de închiderea apelor Regatului Unit să nu fie aceleași cu cele care pescuiesc speciile ce ar deveni disponibile în apele Uniunii. În plus, există limite în ceea ce privește redirecționarea eforturilor de pescuit din apele Regatului Unit către apele Uniunii, din motive legate de eficacitatea costurilor și de calitatea capturilor. Cerința ca activitățile de pescuit să fie durabile ar putea, de asemenea, să limiteze redirecționarea și concentrarea efortului de pescuit în apele Uniunii. Prin urmare, aceste opțiuni ar putea să compenseze doar parțial pierderile economice pentru navele de pescuit ale Uniunii care rezultă din pierderea accesului la apele Regatului Unit. Impactul economic asupra segmentelor flotei UE afectate ar rămâne foarte ridicat.

    Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 3 este fondul care stă la baza politicilor UE în domeniul pescuitului și al afacerilor maritime pentru perioada 2014-2020. El este unul dintre cele cinci fonduri structurale și de investiții europene (fondurile ESI) care se completează reciproc și încearcă să stimuleze redresarea Europei pe baza creșterii și a ocupării forței de muncă. Fondul sprijină pescarii în tranziția către un pescuit durabil, sprijină comunitățile din zonele de coastă să-și diversifice economiile și finanțează proiecte care creează noi locuri de muncă și îmbunătățesc calitatea vieții de-a lungul coastelor europene.

    Regulamentul FEPAM prevede deja măsuri pentru atenuarea efectelor economice negative care rezultă din retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană de-a lungul întregului lanț de producție și comercializare. În cadrul gestiunii partajate, statele membre afectate de retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pot decide să redirecționeze creditele disponibile către orice măsură necesară menită să diminueze consecințele retragerii. Cu toate acestea, această marjă de apreciere este în prezent limitată la anumite priorități. Acest lucru ar limita marja de manevră de care dispun statele membre pentru a atenua impactul închiderii apelor Regatului Unit asupra flotelor lor și ar limita eficacitatea acestor măsuri.

    Regulamentul FEPAM prevede norme și măsuri detaliate pentru acordarea de compensații financiare pescarilor și proprietarilor de nave de pescuit în cazurile de încetare temporară a activităților de pescuit. Cu toate acestea, criteriile stabilite pentru a permite încetarea temporară a activității nu autorizează acordarea de compensații ca urmare a retragerii unui stat membru din Uniunea Europeană și a pierderii ulterioare a accesului la apele statului respectiv și a posibilităților de pescuit aferente.

    În plus față de măsurile deja disponibile în temeiul Regulamentului FEPAM, prezenta propunere introduce posibilitatea de a oferi sprijin public pentru încetarea temporară a activităților de pescuit ale pescarilor și operatorilor care depind în mod semnificativ de accesul la apele Regatului Unit și care sunt afectați de închiderea apelor Regatului Unit. Această măsură ar trebui să devină disponibilă din ziua următoare celei la care dreptul Uniunii încetează să se aplice Regatului Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Măsurile propuse sunt concepute în conformitate cu obiectivul politicii comune în domeniul pescuitului și sunt coerente cu politica de dezvoltare durabilă a Uniunii.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temei juridic

    Temeiul juridic este reprezentat de articolul 42 și de articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Subsidiaritate

    Actul propus ar modifica Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Uniunii, astfel încât să se prevadă măsuri financiare de atenuare în favoarea navelor Uniunii afectate de o eventuală închidere a apelor Regatului Unit ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Prin urmare, este necesar să se ia măsuri la nivelul Uniunii, iar rezultatul nu ar putea fi realizat prin acțiuni la nivelul statelor membre. Dispozițiile prezentei propuneri sunt puse în aplicare în cadrul gestiunii partajate, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 4 .

    Proporționalitatea

    Propunerea respectă principiul proporționalității. Regulamentul propus este considerat proporțional, deoarece are scopul de a garanta atenuarea efectelor economice grave datorate retragerii Regatului Unit din Uniune.

    Alegerea instrumentului

    Prezentul act reprezintă o modificare a unui regulament.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

    Aceste dispoziții nu se aplică din cauza caracterului excepțional, temporar și punctual al evenimentului care necesită această propunere.

    Consultări cu părțile interesate

    Diverse părți interesate din domeniul pescuitului și reprezentanți ai statelor membre au adus în discuție dificultățile generate de retragerea Regatului Unit din Uniune și posibilele soluții în acest sens. Toți operatorii, părțile interesate și statele membre în cauză au subliniat necesitatea de a asigura o compensație adecvată în cazul în care posibilitățile de pescuit nu vor mai fi disponibile din cauza retragerii Regatului Unit din Uniune.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

    Evaluarea impactului

    Nu este necesară o evaluare a impactului, având în vedere caracterul excepțional al situației și nevoile limitate ale perioadei în care este pusă în aplicare schimbarea statutului Regatului Unit. Nu sunt disponibile alte opțiuni de politică diferite din punct de vedere material și juridic de cea propusă.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică.

    Drepturile fundamentale

    Prezenta propunere nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Modificarea propusă nu presupune niciun fel de modificări ale cadrului financiar multianual, ale plafoanelor anuale sau ale angajamentelor și plăților prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1311/2013 5 . Propunerea constă în concentrarea la începutul perioadei a creditelor de plată și are un impact neutru asupra bugetului în cursul perioadei de programare.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu se aplică.

    2019/0009 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 508/2014 în ceea ce privește anumite norme referitoare la Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 42 și articolul 43 alineatul (2),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene 6 ,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social 7 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Regatul Unit a prezentat, la 29 martie 2017, notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatele nu se vor mai aplica Regatului Unit de la data intrării în vigoare a unui acord de retragere sau, în lipsa încheierii unui acord, la doi ani după respectiva notificare, și anume începând cu data de 30 martie 2019, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide în unanimitate să extindă această perioadă.

    (2)Acordul de retragere conține dispoziții pentru aplicarea dispozițiilor dreptului Uniunii în cazul Regatului Unit și pe teritoriul acestuia după data la care tratatele încetează să se aplice în cazul Regatului Unit și pe teritoriul acestuia. În cazul în care acordul respectiv intră în vigoare, politica comună în domeniul pescuitului (PCP) se va aplica în cazul Regatului Unit și pe teritoriul acestuia pe durata perioadei de tranziție, în conformitate cu acordul respectiv, și va înceta să se aplice la sfârșitul perioadei respective.

    (3)Atunci când politica comună în domeniul pescuitului încetează să se aplice Regatului Unit, apele Regatului Unit (marea teritorială și zona economică exclusivă) nu vor mai face parte din apele Uniunii. În consecință, în cazul unei retrageri dezordonate, navele Uniunii riscă să piardă accesul la aceste ape și posibilitățile de pescuit aferente începând cu 30 martie 2019. Acest lucru ar avea un impact semnificativ în ceea ce privește activitățile de pescuit ale flotei Uniunii și rentabilitatea economică.

    (4)Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 8 prevede deja măsuri care pot fi folosite pentru atenuarea efectelor economice negative generate de retragerea Regatului Unit din Uniune de-a lungul întregului lanț de producție și comercializare.

    (5)Regulamentul (UE) nr. 508/2014 prevede norme și măsuri pentru acordarea de compensații financiare pescarilor și proprietarilor de nave de pescuit în cazurile de încetare temporară a activităților de pescuit. Criteriile stabilite pentru a permite încetarea temporară a activității nu autorizează acordarea de compensații ca urmare a retragerii unui stat membru din Uniune și a pierderii ulterioare a accesului la apele statului respectiv și a posibilităților de pescuit aferente.

    (6)În plus față de măsurile deja disponibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 508/2014, pentru a atenua efectele economice negative cauzate de retragerea unui stat membru din Uniune, ar trebui să se acorde sprijin public pentru încetarea temporară a activităților de pescuit pescarilor și operatorilor care depind în mod semnificativ de accesul la apele Regatului Unit.

    (7)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 508/2014 ar trebui modificat în consecință.

    (8)Creditele rămase pot fi folosite pentru orice măsură de atenuare a consecințelor retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

    (9)În scopul simplificării, statele membre în cauză sunt invitate să ia în considerare combinarea modificărilor aduse programului lor operațional în contextul articolului 22 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 9 .

    (10)În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului 10 , încetarea aplicării unor acte stabilită la o anumită dată survine la expirarea ultimei ore din ziua corespunzătoare acelei date. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să se aplice începând cu ziua următoare celei în care tratatele încetează să se mai aplice în cazul Regatului Unit și pe teritoriul acestuia.

    (11)Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență și ar trebui să se aplice din ziua următoare celei în care tratatele încetează să se mai aplice în cazul Regatului Unit și pe teritoriul acestuia, în absența unui acord de retragere încheiat cu Regatul Unit sau a unei prelungiri a perioadei de doi ani menționate la articolul 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) nr. 508/2014 se modifică după cum urmează:

    (1)La articolul 13 se adaugă următorul alineat (9):

    „(9) Statele membre au posibilitatea de a depăși suma prevăzută la alineatul (2) și sumele stabilite la alineatele (3) - (6) pentru a sprijini măsurile prevăzute la articolul 33 din prezentul regulament dacă Regatul Unit nu extinde drepturile de acces la apele Regatului Unit pentru navele de pescuit ale Uniunii care depind în mod semnificativ de accesul la apele respective pentru activitățile lor de pescuit, în cazul în care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.”;

    (2)La articolul 25 se introduce următorul alineat (3a):

    „(3a) Atunci când se stabilește dacă pragurile stabilite la alineatul (3) literele (a) și (b) au fost depășite, nu se ia în considerare contribuția financiară totală din partea FEPAM la măsurile menționate la articolul 33 din prezentul regulament care sunt sprijinite pentru a face față consecințelor faptului că Regatul Unit nu extinde drepturile de acces la apele Regatului Unit pentru navele de pescuit ale Uniunii care depind în mod semnificativ de accesul la apele respective pentru activitățile lor de pescuit, în cazul în care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.”;

    (3)    Articolul 33 se modifică după cum urmează:

    (a) La alineatul (1) se adaugă litera (d) după cum urmează:

    „(d) pentru a face față consecințelor faptului că Regatul Unit nu extinde drepturile de acces la apele Regatului Unit pentru navele de pescuit ale Uniunii care depind în mod semnificativ de accesul la apele respective pentru activitățile lor de pescuit, în cazul în care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.”;

    (b) Alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    (2) Sprijinul menționat la alineatul (1) literele (a), (b) și (c) poate fi acordat pentru o perioadă maximă de șase luni pentru fiecare navă în perioada 2014-2020, iar sprijinul menționat la litera (d) de la alineatul respectiv poate fi acordat pentru o perioadă maximă de nouă luni pentru fiecare navă în perioada 2014-2020. Cheltuielile legate de alineatul (1) litera (d) sunt eligibile de la data aplicării Regulamentului (UE) [...] al Parlamentului European și al Consiliului*.

    * Regulamentul (UE) [2019/….] al Parlamentului European și al Consiliului din [data] de modificare a Regulamentului (UE) nr. 508/2014 în ceea ce privește anumite norme referitoare la Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune (JO L , …, p. ).” [numărul și referința prezentului regulament de modificare urmează să fie introduse de Oficiul pentru Publicații].

    Articolul 2

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică din ziua următoare datei la care tratatele încetează să se aplice în cazul Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    Cu toate acestea, prezentul regulament nu se aplică dacă până la data menționată la al doilea paragraf al prezentului articol intră în vigoare un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    (1)

       Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului, JO L 354, 28.12.2013, p 22-61.

    (2)    Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Spania, Suedia, Țările de Jos.
    (3)    Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, 20.5.2014, p. 1).
    (4)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
    (5)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1311/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 (JO L 347, 20.12.2013, p. 884).
    (6)    Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, 20.5.2014, p. 1).
    (7)    Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 320)
    (8)    Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului din 3 iunie 1971 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor (JO L 124, 8.6.1971, p. 1).
    Az oldal tetejére