EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018XC0601(02)

Publicare a unei cereri de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 187, 1.6.2018, p. 7–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.6.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 187/7


Publicare a unei cereri de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2018/C 187/07)

Comisia Europeană a aprobat prezenta modificare minoră în temeiul articolului 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI MINORE

Cerere de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (2)

COMTÉ

Nr. UE: PDO-FR-0116-AM02 – 5.10.2017

DOP ( X ) IGP ( ) STG ( )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Denumire:

Comité interprofessionnel de Gestion du Comté (CIGC)

Adresă:

Avenue de la Résistance

BP 20026

39801 Poligny Cedex

FRANCE

Tel.

+33 384372351

E-mail:

cigc@comte.com

CIGC este compus din producători de lapte, prelucrători și unități de maturare din filiera de producție a DOP „Comté” și, în această calitate, are dreptul să depună această cerere.

2.   Statul membru sau țara terță

Franța

3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

Descrierea produsului

Dovada originii

Metoda de producție

Legătura

Etichetarea

Altele: [Modificări ale formei: aria geografică, referințe cu privire la organismul de control]

4.   Tipul modificării (modificărilor)

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care nu impune modificarea documentului unic publicat.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care impune modificarea documentului unic publicat.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

Modificare a caietului de sarcini al unei STG înregistrate care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificare (modificări)

Capitolul 5. „Descrierea metodei de obținere a produsului”

Subcapitolul 5.1.18 „Mulgere”:

Dispoziția din caietul de sarcini aflat în vigoare „Mulgerea trebuie să se facă de două ori pe zi, dimineața și seara, la ore regulate, astfel încât nu este posibilă utilizarea unui robot de muls” este înlocuită cu: „Mulgerea trebuie să se facă de două ori pe zi, dimineața și seara, la ore regulate, astfel încât nu este posibilă utilizarea unui robot de muls. Utilizarea robotului de muls este interzisă.”

Dispoziția „Nu este posibilă utilizarea robotului de muls”, care se regăsește în caietul de sarcini aflat în vigoare vizează menținerea know-how-ului și a imaginii DOP „Comté”. La momentul redactării dispoziției din caietul de sarcini aflat în vigoare, care corespunde apariției primelor prototipuri de roboți de muls, dispoziția nu ar fi putut fi mai precisă. Astăzi pare a fi preferabilă interzicerea explicită a utilizării robotului de muls.

Într-adevăr, la nivel de know-how, fiecare etapă a metodei de obținere a brânzei „Comté” este asociată cu o acțiune specifică:

mulgerea de către fermier;

mărunțirea coagulului în cuvă de către producătorii de brânză;

trierea brânzeturilor de către unitatea de maturare.

Mulgerea în vederea fabricării brânzei din lapte crud necesită cunoștințe specifice din partea crescătorului. Într-adevăr, în această etapă esențială a procesului de fabricare trebuie păstrată flora laptelui crud. În această perspectivă, numai crescătorul poate determina de la caz la caz metoda de curățare a mameloanelor pentru a garanta un lapte care își poate atinge întregul potențial, sursă a specificității brânzei. De asemenea, mulgerea este momentul ideal în care omul, prin prezența sa, poate să controleze statutul sanitar al efectivului său, să detecteze semnale de slăbiciune în comportamentul animalelor și să ia, prin urmare, măsuri înainte de apariția problemelor.

Utilizarea robotului de muls ar pune, prin urmare, parțial sub semnul întrebării principiul unei producții de brânză „Comté” bazate pe cunoștințe tradiționale, care garantează o specificitate proprie brânzei „Comté”.

În plus, această formulare permite o mai bună înțelegere a condiției de producție de către operator și permite facilitarea controlului.

Altele: formulări actualizate

La rubrica „Delimitarea ariei geografice”, lista localităților care compun aria geografică este actualizată în urma fuziunii anumitor localități, cu perimetru constant.

Rubrica „Referințe cu privire la organismul de control” este actualizată:

Sunt reamintite denumirea și coordonatele serviciului competent al statului membru.

Numele și coordonatele organismului de certificare sunt înlocuite cu: „În conformitate cu dispozițiile articolului 37 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, verificarea respectării caietului de sarcini, înainte de plasarea produsului pe piață, este efectuată de un organism de certificare a produselor al cărui nume și coordonate sunt accesibile pe site-ul internet al INAO și pe baza datelor comunicate de Comisia Europeană.”

Document unic:

În documentul unic publicat, formularea descrierii ariei geografice este actualizată în urma modificării perimetrului anumitor cantoane, fără modificarea perimetrului ariei geografice.

6.   Versiunea actualizată a caietului de sarcini (doar pentru DOP și IGP)

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d4e5a722-a6f6-4790-a181-94ea41f1a5dd

DOCUMENT UNIC

COMTÉ

Nr. UE: PDO-FR-0116-AM02 – 5.10.2017

DOP ( X ) IGP ( )

1.   Denumirea (denumirile)

„Comté”

2.   Statul membru sau țara terță

Franța

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.3. Brânzeturi

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Brânza „Comté” este produsă din lapte de vacă utilizat în stare proaspătă. Este o brânză cu pastă fiartă, presată și sărată la suprafață sau în saramură. La momentul comercializării sale, după cel puțin 120 de zile de maturare, este o brânză cu pastă de culoarea fildeșului până la galben, care prezintă de obicei găuri ce pot atinge dimensiunea unei cireșe mici.

Brânza „Comté” conține cel puțin 45 de grame de materie grasă și maximum 54 de grame de materie grasă la 100 de grame de brânză, după desicarea completă, iar conținutul său de materie uscată nu este mai mic de 62 de grame la 100 de grame de brânză. Conținutul de sare nu trebuie să fie mai mic de 0,6 grame de clorură de sodiu pentru 100 de grame de brânză. Umiditatea brânzei degresate este de maximum 54 %.

Brânza „Comté” are forma unei roți, cu o greutate cuprinsă între 32 și 45 kg, cu un diametru de 55-75 cm, cu margine exterioară dreaptă sau ușor convexă, cu înălțimea între 8 și 13 cm, cu crustă frecată, solidă, cu aspect granulat și de culoare care poate varia de la galben-auriu până la brun. Înălțimea măsurată în centrul roții poate fi de maximum 1,4 ori mai mare decât înălțimea măsurată la marginile exterioare.

Brânza „Comté” poate fi prezentată consumatorului și sub formă de bucăți ambalate sau de brânză rasă ambalată.

Gustul brânzei „Comté” este complex. Deși caracteristicile senzoriale generale sunt aceleași pentru toate roțile, se poate spune că nu există două roți de „Comté” strict identice. Au fost identificate șase tipuri principale de arome ale acestui produs (gust fructat, de lapte, de prăjit, de produs vegetal, de produs de origine animală, condimentat), iar aceste tipuri includ mai mult de 90 de nuanțe.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Laptele utilizat pentru obținerea brânzei „Comté” provine de la vaci din rasa Montbéliarde (tipul de rasă 46), din rasa Simmental française (tipul de rasă 35) sau din rezultatul încrucișării acestor două rase cu filiații certificate.

Laptele este colectat în interiorul unei arii circulare cu un diametru maxim de 25 de kilometri. Această prevedere, care limitează durata transportului, împiedică degradarea structurală a laptelui. Dispoziția permite astfel ca laptele să fie prelucrat în condițiile prevăzute în caietul de sarcini (lapte crud); aceste condiții sunt menite a favoriza dezvoltarea florei lactice endogene.

Pentru a menține calitatea și specificitatea produsului, productivitatea de lapte este plafonată per hectar de suprafață furajeră potențială.

În ceea ce privește prelucrarea laptelui, pentru a asigura calitatea produselor, capacitatea maximă a cuvelor se va limita la obținerea a 12 bucăți de brânză per cuvă. Nu se pot efectua mai mult de trei runde de fabricare în aceeași cuvă în decursul unei perioade de 24 de ore.

Pentru a garanta legătura strânsă dintre teritoriu și produs prin intermediul hranei specifice din aria geografică, hrana complementară este limitată la 1 800 kg per cap de vacă de lapte și pe an. Per exploatație, suprafața furajeră efectiv utilizată este de cel puțin un hectar per vacă de lapte. Pășunatul este obligatoriu atât timp cât condițiile climatice, de portanță a solului și prezența ierbii permit acest lucru. Toate aceste dispoziții presupun că cel puțin 70 % din hrana șeptelului provine din aria geografică. Rația de bază a vacilor de lapte provine în totalitate din aria geografică.

Pentru a păstra metoda tradițională de pășunat, se interzic sistemele de exploatare prin care toată hrana este adusă în troace în decursul perioadei de vegetație, iar pășunatul predomină.

Se interzice de-a lungul întregului an folosirea hranei fermentate, însilozate sau nu, pentru șeptelul de vaci de lapte, deoarece aceasta prezintă riscuri tehnologice în procesul de fabricare și de maturare a brânzeturilor.

Pentru păstrarea caracterului tradițional al alimentației, în hrana șeptelului de vaci de lapte se autorizează numai materiile prime și hrana complementară obținute din produse nemodificate genetic.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Obținerea laptelui, fabricarea și maturarea brânzeturilor au loc în aria geografică.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Operațiunea de tăiere și de ambalare a porțiilor de brânză „Comté” urmează procesului de maturare. Această operațiune necesită un know-how specific și are un efect direct și cert asupra calității produsului, dat fiind că este necesară separarea roților de brânză, cu scopul excluderii celor care nu sunt adecvate pentru preambalare. Prin urmare, aceste condiții permit respectarea pe deplin a condițiilor optime pentru conservarea brânzei după formarea roților de brânză, precum și garantarea integrității fizice și organoleptice a brânzei „Comté” până în momentul în care ajunge la consumator.

Dacă brânza este preambalată, aceste motive justifică felierea și/sau răzuirea în aria geografică.

În caz de preambalare,

roțile pot fi feliate în termen de maximum cincisprezece zile de la ieșirea din pivnița de maturare. În acest interval, roțile sunt păstrate la o temperatură între 4 °C și 8 °C și la o umiditate de cel puțin 85 %;

crusta poate fi îndepărtată din porțiile cu o greutate individuală mai mică de 40 de grame sau din cele care urmează să fie rase. În cazul în care crusta este prea umedă sau a fost deteriorată, aceasta este înlăturată imediat după feliere. În cazul în care crusta este în stare bună, aceasta este înlăturată în decurs de 8 ore de la prima feliere. Bucățile de brânză a căror crustă a fost înlăturată nu pot fi depozitate în contact cu aerul decât timp de 72 de ore; după această perioadă, ele sunt ambalate în vid. Ambalarea în vid trebuie să aibă loc în termen de maximum 15 zile;

pe linia de feliere și de ambalare nu se prelucrează simultan alte produse decât „Comté”.

Tăierea și răzuirea sunt posibile în afara ariei geografice în cazul în care sunt realizate în prezența consumatorului.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Etichetarea fiecărei bucăți de brânză care beneficiază de denumirea de origine protejată „Comté” include denumirea scrisă cu caractere de dimensiune egală cu cel puțin două treimi din dimensiunea celor mai mari caractere care figurează pe etichetă.

Eticheta conține simbolul „DOP” al Uniunii Europene. De asemenea, pe etichetă poate să figureze mențiunea „appellation d’origine protégée” („denumire de origine protejată”).

Producătorul, unitatea de maturare sau unitatea de preambalare își indică în mod clar numele și adresa; aceasta din urmă trebuie să fie situată în aria de producție.

Se interzice folosirea pe etichetă, în reclame, pe facturi sau în documentele comerciale a oricăror calificative sau mențiuni care însoțesc respectiva denumire, cu excepția mărcilor comerciale sau de fabrică specifice.

Brânzeturile vândute cu denumirea de origine „Comté” poartă mărcile de identificare necesare. Pe marginea exterioară a fiecărei roți se lipește, înainte de ieșirea din pivnița de maturare, o fâșie de culoare verde sau maro-cărămiziu. Fiecare bucată ambalată poartă logoul „Comté clochettes vertes”. Pentru porțiile destinate consumatorilor, sunt obligatorii, pe partea din față, logoul „Comté clochettes vertes” și denumirea „Comté” cu caractere de dimensiuni cel puțin egale cu două treimi din dimensiunea celor mai mari caractere, utilizând culoarea verde cu codul Pantone 349C.

Atunci când este comercializată întreagă, roata de brânză include, pe marginea exterioară, sub bandă, o marcă de cazeină verde, de formă eliptică, cu următoarele mențiuni tipărite cu negru: France, „Comté”, numărul unității de producție și luna fabricației. Data de fabricație este indicată cu ajutorul unei mărci de cazeină plasate în apropierea mărcii verzi de cazeină.

4.   Descrierea succintă a delimitării ariei geografice

În departamentul Ain:

cantoanele Bellegarde-sur-Valserine, Nantua, Oyonnax, Pont-d’Ain, Thoiry.

Cantonul Ambérieu-en-Bugey, cu excepția localităților Château-Gaillard și Saint-Maurice de Remens; cantonul Gex, cu excepția localităților Sauverny și Versonnex; cantonul Hauteville-Lompnes, cu excepția localității Armix; cantonul Saint-Etienne-Du-Bois cu excepția localităților Marboz, Cormoz și Beaupont.

Localitățile Saint-Benoît, Ceyzeriat, Druillat, Journans, Revonnas, Saint-Martin-du-Mont, Tossiat, Bénonces, Briord, Groslée-Saint-Benoit (numai Groslée), Innimond, Lhuis, Lompnas, Marchamp, Montagnieu, Ordonnaz, Saint-Sorlin-en-Bugey, Sault-Brénaz, Seillonnaz, Serrières-de-Briord, Souclin, Villebois;

În departamentul Doubs:

cantoanele Besançon, Frasne, Morteau, Ornans, Pontarlier, Saint-Vit, Valdahon;

cantonul Baume-les-Dames, cu excepția localităților Abbenans, Avilley, Bonnal, Cubrial, Cubry, Cuse-et-Adrisans, Fontenelle-Montby, Gondenans-Montby, Gondenans-les-Moulins, Gouhelans, Huanne-Montmartin, Mesandans, Mondon, Montagney-Servigney, Montussaint, Nans, Puessans, Rognon, Romain, Rougemont, Tallans, Tournans, Tressandans, Trouvans, Uzelle, Viethorey; cantonul Maîche, cu excepția Bondeval, Thulay, Meslières, Abbevillers; cantonul Valentigney, cu excepția localităților Bourguignon, Écot, Mandeure, Mathay.

Localitățile Anteuil, Belvoir, Branne, Chaux-lès-Clerval, Chazot, Crosey-le-Grand, Crosey-le-Petit, Fontaine-lès-Clerval, (L’) Hôpital-Saint-Lieffroy, Hyémondans, Lanans, Lanthenans, Orve, Pays de Clerval, Pompierre-sur-Doubs, Rahon, Randevillers, Roche-lès-Clerval, Saint-Georges-Armont, Sancey, Servin, Surmont, Valonne, Vaudrivillers, Vellerot-lès-Belvoir, Vellevans, Vernois-lès-Belvoir, Vyt-lès-Belvoir;

În departamentul Jura:

tot departamentul, cu excepția localităților Annoire, Aumur, Champdivers, Chemin, Longwy-sur-le-Doubs, Molay, Peseux, Petit-Noir, Saint-Aubin, Saint-Loup, Tavaux.

În departamentul Saône-et-Loire:

localitățile Beaurepaire-en-Bresse, Beauvernois, Bellevesvre, Fretterans, Mouthier-en-Bresse, Savigny-en-Revermont, Saillenard, Torpes, Flacey-en-Bresse, Joudes, Cuiseaux, Champagnat, Sagy.

În departamentul Haute-Savoie:

localitatea Challonges, numai două parcele.

5.   Legătura cu aria geografică

Zona geografică este arcul munților Jura, un ansamblu de podișuri calcaroase, și prelungirea sa într-o mică parte din câmpia adiacentă.

Regiunile agricole în cauză se disting prin soluri sărace și prin relieful impresionant, precum și prin natura calcaroasă și molasică a substratului geologic.

Zona se caracterizează, pe de o parte, printr-o climă de tip continental și septentrional, cu variații mari de temperatură între anotimpuri și precipitații care, deși sunt repartizate de-a lungul anului, sunt abundente vara, cu o temperatură medie anuală scăzută și un mare număr de zile de îngheț.

În acest mediu montan sau submontan plouă frecvent, pluviometria anuală depășește întotdeauna 900 mm, fiind în general de peste 1 000 mm. Caracterul pluvios este deja puternic la mică altitudine și se intensifică spre interiorul masivului. Repartiția anotimpurilor se caracterizează prin absența unui sezon secetos.

Această zonă este acoperită de păduri, precum și de pășuni. Condițiile geologice și climatice specifice zonei (ploi abundente, absența secetei estivale etc.) sunt foarte favorabile producerii de iarbă de calitate. Acestea permit dezvoltarea pajiștilor naturale cu o floră foarte bogată (în special dicotiledonate) și specifică, alcătuită în principal din plante care cresc pe soluri calcaroase.

În această zonă adecvată pentru pășunat, acest mod de hrănire a vacilor de lapte este preferat câtă vreme este posibil, ținând cont de condițiile climatice, de portanță și de prezența ierbii. Fermierii au selecționat rasa Montbéliarde, care este adaptată la condițiile locale și care constituie cvasi-totalitatea șeptelurilor de vaci de lapte din aria geografică. S-a păstrat exploatarea extensivă a pajiștilor (limitarea încărcăturii, reducerea cantității de azot și a concentratelor etc.). Aria geografică are, de asemenea, propria sa tradiție privind fabricarea brânzeturilor. Această tradiție, bazată pe punerea în comun a laptelui pentru a obține o bucată de brânză de mari dimensiuni, a dus la apariția unei solidarități puternice și a unor reguli comune.

Într-adevăr, începând din secolul al XI-lea, agricultorii din regiune au lucrat împreună și au colectat zilnic laptele produs de diferite șepteluri, în vederea fabricării unei roți de dimensiuni mari. Majoritatea producătorilor de lapte fac parte, în continuare, din cooperative; ei pun în comun laptele obținut de la șeptelurile lor, într-o unitate de prelucrare numită „fruitière”.

Practicile tradiționale de fabricare a brânzei „Comté” au fost păstrate până în prezent, astfel: în ceea ce privește modul de creștere a animalelor, printr-un mod specific de administrare a pășunilor și de uscare a ierbii cosite, iar în ceea ce privește fabricarea brânzei, prin controlul momentului optim pentru tăierea coagulului, amestecarea și încălzirea acestuia, scurgerea zerului, presare, sărare, prematurare și maturare.

Brânza „Comté” este obținută din lapte crud de vacă; este un produs cu pastă presată și fiartă, în formă de roată, cu un diametru de 55-75 cm și beneficiază de un lung proces de maturare și, prin urmare, poate fi păstrată mult timp.

Brânza „Comté” are un conținut scăzut de grăsime, care o diferențiază de alte brânzeturi cu pastă presată și fiartă.

Gustul brânzei „Comté” este complex. Deși caracteristicile senzoriale generale sunt aceleași pentru toate roțile, se poate spune că nu există două roți de „Comté” strict identice. Au fost identificate șase tipuri principale de arome ale acestui produs (gust fructat, de lapte, de prăjit, de produs vegetal, de produs de origine animală, condimentat), iar aceste tipuri includ mai mult de 90 de nuanțe.

În acest mediu dificil, în care peisajul constă în păduri și pășuni și în care a fost imposibil să se dezvolte alte resurse, au apărut brânzeturile cu pastă tare, sub formă de bucăți mari. Pentru localnici, brânzeturile care pot fi păstrate mult timp erau singurele alimente care puteau fi preparate din cantitățile mari de lapte obținute pe parcursul verii și care puteau să reziste de-a lungul iernilor lungi. Crescătorii de animale din regiune au selecționat așadar o rasă de vaci adaptată în mod special la condițiile locale și adecvată în special pentru producția de brânzeturi. Laptele a fost pus în comun în cadrul așa-numitelor „fruitières”, pentru producerea unor bucăți de brânză de mari dimensiuni, care se conservă timp îndelungat și care permit valorificarea bogățiilor acestei zone în exteriorul ariei geografice. A fost aleasă pasta fiartă, dată fiind abundența de lemne de foc în regiune.

Caracteristicile distinctive ale gustului brânzei, datorate pășunatului, sunt puse în valoare cu ajutorul priceperii de care dau dovadă localnicii în toate etapele de preparare a produsului.

În primul rând, flora bogată, specifică mediului natural din aria geografică, este foarte favorabilă dezvoltării compușilor aromatici în brânză. Această diversitate se păstrează datorită exploatării extensive a pajiștilor de către crescătorii de animale. Relația strânsă dintre diversitatea florei și gustul bogat al brânzei „Comté” a fost demonstrată prin intermediul a două studii științifice în 1994. În ceea ce privește procesul de producție, limitarea conținutului de grăsimi permite evitarea apariției gustului neplăcut datorat lipolizei, precum și dezvoltarea mai pregnantă a aromelor specifice brânzei „Comté”. Prin stabilirea unei valori minime a conținutului de materie uscată și a unei valori maxime a umidității în cazul brânzei degresate, se limitează excesul de apă în brânză; acest fapt favorizează apariția aromelor. Conținutul minim de sare permite, de asemenea, o mai bună exprimare a aromelor. Obligația de a utiliza cuve deschise le dă ocazia producătorilor de brânză să își demonstreze priceperea (de exemplu, alegerea momentului tăierii coagulului sau a momentului scurgerii zerului). În cele din urmă, lucrătorii din unitatea de maturare își pun în aplicare propria expertiză, modificând condițiile de maturare în funcție de specificul fiecărui lot. Aroma brânzei, care se datorează unor factori naturali, cum sunt iarba și ecosistemul microbian, este completă doar în urma unui lung proces de maturare pe scânduri de molid, care sunt deosebit de propice pentru maturarea brânzei „Comté”. Producerea brânzei „Comté” permite menținerea unor activități agricole tradiționale și aduce o contribuție semnificativă la echilibrul economiei locale.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d4e5a722-a6f6-4790-a181-94ea41f1a5dd


(1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.

(2)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top