COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 7.12.2018
COM(2018) 817 final
2018/0414(COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește anumite norme referitoare la plățile directe și la sprijinul pentru dezvoltarea rurală în anii 2019 și 2020
EXPUNERE DE MOTIVE
1.CONTEXTUL PROPUNERII
•Motivele și obiectivele propunerii
Prezenta propunere urmărește ca, prin adaptarea a două acte legislative ale politicii agricole comune (PAC), să ofere certitudine și continuitate în ceea ce privește acordarea de sprijin pentru fermierii europeni în anii 2019 și 2020.
În ceea ce privește dezvoltarea rurală, sunt necesare anumite modificări ale Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 (Regulamentul privind dezvoltarea rurală), pentru a se asigura continuitatea politicii în ultimii ani ai perioadei de programare și o trecere ușoară spre următoarea perioadă de programare. Aceste modificări se referă la un nou calendar al degresivității în vederea eliminării progresive a plăților pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, altele decât zonele montane, și la utilizarea asistenței tehnice FEADR la inițiativa Comisiei pentru acțiunile de pregătire a punerii în aplicare a viitoarei PAC.
În ceea ce privește plățile directe, unele dintre dispozițiile din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 (Regulamentul privind plățile directe) nu acoperă anul calendaristic 2020, deoarece cheltuielile pentru anul calendaristic 2020 se efectuează în exercițiul financiar 2021, care este primul an al noului cadru financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027. Așadar, la momentul adoptării regulamentului nu a fost posibilă asumarea de angajamente referitoare la viitorul CFM. În absența unei modificări a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, unele state membre s-ar confrunta cu implicații financiare perturbatoare în ceea ce privește plățile directe în anul calendaristic 2020, în plus față de cele legate de noul CFM (CFM 2021-2027). Statele membre respective s-ar confrunta cu schimbări importante în ceea ce privește atât propriile plăți directe, cât și pachetele financiare pentru dezvoltarea rurală, cu efecte considerabile asupra plăților către fermieri din cadrul ambilor piloni. În plus, se adaugă și alte elemente tehnice, întrucât acestea ar facilita punerea în aplicare a cadrului legislativ actual.
•Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică
Modificările propuse sunt coerente cu Regulamentul privind dezvoltarea rurală și cu regulamentul privind plățile directe și, prin urmare, propunerea este coerentă cu dispozițiile de politică existente ale PAC.
•Coerența cu alte politici ale Uniunii
2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE
•Temei juridic
Articolul 42 și articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
•Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)
TFUE prevede partajarea competenței în domeniul agriculturii între Uniune și statele membre. Uniunea își exercită competența prin adoptarea a diverse acte legislative, definind și punând astfel în aplicare o politică agricolă comună a UE, în conformitate cu dispozițiile de la articolele 38-44 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Regulamentele (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 au instituit un sistem de sprijin pentru dezvoltarea rurală și pentru plățile directe către fermieri. În conformitate cu articolul 39 din TFUE, un obiectiv al PAC prevăzut de tratat este, printre altele, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, iar inițiativa propusă se încadrează în acest obiectiv. În consecință, PAC finanțează plățile directe prin Fondul european de garantare agricolă (FEGA), iar Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 reglementează plățile la nivelul Uniunii. Sprijinul pentru dezvoltare rurală este o parte integrantă a PAC și contribuie la îndeplinirea obiectivelor PAC prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Valoarea adăugată a propunerii este de a asigura certitudinea și stabilitatea sprijinului direct pentru venit pentru fermierii europeni în anul 2020 și a sprijinului pentru dezvoltare rurală în ultimii ani ai actualei perioade de programare. Aceste obiective pot fi îndeplinite numai printr-o modificare de către colegiuitorii UE a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.
•Proporționalitate
Propunerea nu atrage după sine nicio altă modificare la nivel de politici în plus față de actele legislative pe care urmărește să le modifice. Propunerea modifică regulamentele existente numai în măsura în care este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor indicate mai sus.
•Alegerea instrumentului
Întrucât actele legislative inițiale sunt regulamente ale Parlamentului European și ale Consiliului, modificările trebuie introduse, de asemenea, sub forma unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului prin intermediul procedurii legislative ordinare.
3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI
Propunerea se abate de la practica standard prevăzută în orientările privind o mai bună legiferare și în setul de instrumente. O derogare de la practica standard este necesară din următoarele motive:
- propunerea este foarte tehnică din punctul de vedere al domeniului de aplicare;
- inițiativa este limitată la ultimii ani ai actualei perioade de programare;
- propunerea nu introduce noi angajamente politice.
Prin urmare, o evaluare a impactului, o consultare publică și o foaie de parcurs nu sunt adecvate pentru prezenta propunere. În plus, deoarece legislația trebuie să fie în vigoare în 2019, este urgentă adoptarea de către colegiuitori.
•Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente
•Consultări cu părțile interesate
•Obținerea și utilizarea expertizei
•Evaluarea impactului
•Adecvarea reglementărilor și simplificarea
•Drepturile fundamentale
Propunerea respectă drepturile fundamentale și este conformă cu principiile recunoscute în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE
Este posibil ca opțiunea propusă, potrivit căreia statele membre ar aplica în continuare, în anul calendaristic 2020 (exercițiul financiar 2021), flexibilitatea actuală dintre plățile directe și dezvoltarea rurală și ar transfera spre dezvoltarea rurală al produsului estimat al reducerii plăților directe din anul respectiv, să afecteze, în funcție de deciziile statelor membre, repartizarea fondurilor între plățile directe și dezvoltarea rurală. Orice astfel de transfer va fi însă neutru din punctul de vedere al angajamentelor bugetare globale.
Fișa financiară anexată la propunere conține detalii suplimentare privind implicațiile financiare ale prezentei propuneri.
5.ALTE ELEMENTE
•Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare
•Documente explicative (în cazul directivelor)
•Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii
·Dezvoltare rurală
Propunerea permite statelor membre să modifice calendarul degresivității în ceea ce privește plățile acordate zonelor care au primit astfel de plăți în perioada de programare anterioară și care, în perioada în curs, nu mai sunt clasificate ca zone care se confruntă cu constrângeri naturale, altele decât zonele montane, în temeiul articolului 31 alineatul (5) din Regulamentul privind dezvoltarea rurală. Această modificare urmează prelungirii până în 2019 a termenului-limită pentru noua delimitare a acestor zone, introduse prin Regulamentul (UE) 2017/2393, amânare care implică, până la sfârșitul perioadei de programare în curs, o perioadă de adaptare mai scurtă pentru fermierii care nu mai sunt eligibili pentru aceste plăți. Această modificare ar permite calcularea plăților tranzitorii pentru anii 2019 și 2020 pe baza nivelurilor plăților din perioada 2014-2020. În plus, degresivitatea plăților tranzitorii va fi mai lină, deoarece va fi stabilită de statele membre în așa fel încât nivelul final să fie jumătate din nivelul inițial.
Propunerea prevede ca utilizarea asistenței tehnice la inițiativa Comisiei finanțate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală să fie extinsă la acțiunile legate de pregătirea punerii în aplicare a viitoarei PAC. Propunerea se referă doar la domeniul de aplicare al asistenței tehnice, fără a modifica sprijinul financiar.
·Flexibilitatea dintre piloni în anul 2020 și transferul spre dezvoltarea rurală al produsului reducerii plăților directe
Propunerea include dispoziții referitoare la posibilitatea ca statele membre să transfere fonduri între piloni în anul calendaristic 2020 (corespunzător exercițiului financiar 2021). Pentru perioada 2015-2019, statele membre aveau posibilitatea de a transfera cuantumuri de la plățile directe către dezvoltarea rurală și viceversa. Această flexibilitate nu este prevăzută în normele în vigoare pentru anul calendaristic 2020/exercițiul financiar 2021. Acest mecanism financiar este un mecanism important care oferă statelor membre flexibilitate în gestionarea propriilor pachete financiare și care permite utilizarea optimă a fondurilor disponibile. Experiența arată că acest mecanism s-a dovedit un instrument eficace pentru statele membre, anumite state membre transferând cuantumuri semnificative între cei doi piloni. Absența flexibilității între piloni în anul calendaristic 2020/exercițiul financiar 2021 ar crea, probabil, perturbări financiare grave pentru fermierii din unele state membre, deoarece efectul asupra pachetelor financiare ale acestora ar putea fi semnificativ. În consecință, propunerea este ca transferul între piloni să fie în continuare posibil în anul calendaristic 2020 în aceleași condiții ca în prezent și ca produsul estimat al reducerii să continue să fie transferat de la plățile directe la dezvoltarea rurală.
2018/0414 (COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește anumite norme referitoare la plățile directe și la sprijinul pentru dezvoltarea rurală în anii 2019 și 2020
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 42 și articolul 43 alineatul (2),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,
având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European,
hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,
întrucât:
(1)Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului este actualul cadru juridic care reglementează sprijinul pentru dezvoltarea rurală. Regulamentul menționat prevede sprijin pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, altele decât zonele montane. Având în vedere prelungirea, prin Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European și al Consiliului, până în 2019, a termenului-limită pentru noua delimitare a zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale, altele decât zonele montane, și perioada mai scurtă de adaptare pentru fermierii care nu vor mai fi eligibili pentru plăți, plățile tranzitorii degresive care încep abia în 2019 ar trebui să înceapă la maximum 80 % din plățile medii fixate în perioada de programare 2014-2020. Nivelul plăților ar trebui stabilit în așa fel încât nivelul final în 2020 să fie jumătate din nivelul inițial.
(2)Pentru a se oferi asistență statelor membre și părților interesate în vederea pregătirii la timp a punerii în aplicare a viitoarei politici agricole comune (PAC) și pentru a se asigura o trecere ușoară în următoarea perioadă de programare, ar trebui să se clarifice faptul că este posibil să se finanțeze prin asistență tehnică la inițiativa Comisiei activități legate de pregătirea punerii în aplicare a viitoarei PAC.
(3)Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului este actualul cadru juridic care reglementează plățile directe. Deși majoritatea dispozițiilor din regulamentul menționat se pot aplica atât timp cât regulamentul respectiv rămâne în vigoare, alte dispoziții se referă în mod explicit la anii calendaristici 2015-2019, care intră sub incidența cadrului financiar multianual 2014-2020. În cazul altor câteva dispoziții, aplicabilitatea lor după anul calendaristic 2019 nu a fost prevăzută în mod explicit. În iunie 2018, Comisia a prezentat o propunere pentru un nou regulament care vizează înlocuirea Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, dar numai de la 1 ianuarie 2021. Prin urmare, este oportun să se efectueze unele ajustări tehnice ale Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, astfel încât să poată fi aplicat fără probleme în anul calendaristic 2020.
(4)Obligația prevăzută la articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, de a reduce partea din cuantumul plăților directe de acordat unui fermier pentru un anumit an calendaristic care depășește 150 000 EUR, continuă să se aplice atât timp cât regulamentul respectiv este în vigoare. Cu toate acestea, articolul respectiv prevede în prezent doar o obligație de notificare pentru statele membre în ceea ce privește deciziile lor și produsul estimat al acestei reduceri pentru anii 2015-2019. În vederea asigurării continuității sistemului existent, ar trebui să se stabilească faptul că statele membre trebuie, de asemenea, să notifice deciziile lor privind anul 2020 și produsul estimat al reducerii pentru anul respectiv.
(5)Flexibilitatea între piloni este un transfer opțional de fonduri între plățile directe și dezvoltarea rurală. În temeiul actualului articol 14 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, statele membre pot utiliza această flexibilitate în ceea ce privește anii calendaristici 2014-2019. Pentru a se garanta că statele membre își pot menține propria strategie, flexibilitatea dintre piloni ar trebui să fie disponibilă și pentru anul calendaristic 2020, care corespunde exercițiului financiar 2021.
(6)Ca o consecință a modificării articolului 14 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește anul calendaristic 2020, este oportun să se adapteze trimiterile la articolul respectiv în contextul obligației statelor membre de a reduce sau de a majora linear valoarea drepturilor la plată ca urmare a fluctuațiilor plafonului național anual rezultate în urma notificărilor lor privind aplicarea flexibilității între piloni.
(7)Prin urmare, Regulamentele (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ar trebui modificate în consecință.
(8)Pentru ca statele membre să dispună imediat de flexibilitatea necesară și pentru a se asigura continuitatea politicii de dezvoltare rurală în ultimii ani ai perioadei de programare 2014-2020, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 martie 2019,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 1305/2013
Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 se modifică după cum urmează:
(1)La articolul 31 alineatul (5), se introduce un al doilea paragraf, după cum urmează:
„Prin derogare de la primul paragraf, dacă plățile degresive încep doar din anul 2019, nivelul lor începe la maximum 80 % din plata medie fixată în perioada de programare 2014-2020. Nivelul plăților se fixează în așa fel încât nivelul final în 2020 să fie jumătate din nivelul inițial.”;
(2)La articolul 51 alineatul (1), se introduce un al doilea paragraf, după cum urmează:
„FEADR poate finanța activități de pregătire a punerii în aplicare a PAC în perioada de programare ulterioară.”.
Articolul 2
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 1307/2013
Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 se modifică după cum urmează:
(1) La articolul 7, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:
„(2) Pentru fiecare stat membru, pentru fiecare an calendaristic, produsul estimat al reducerii plăților menționat la articolul 11 (care este reflectat de diferența dintre plafonul național prevăzut în anexa II, la care se adaugă cuantumul disponibil în conformitate cu articolul 58, și plafonul net prevăzut în anexa III) este pus la dispoziție ca sprijin din partea Uniunii finanțat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).”;
(2)La articolul 11 alineatul (6) se adaugă al treilea paragraf, după cum urmează:
„Pentru anul 2020, statele membre notifică Comisiei deciziile luate în conformitate cu prezentul articol, precum și orice produs estimat al reducerilor până la 31 decembrie 2019.”;
(3)Articolul 14 se modifică după cum urmează:
(a)la alineatul (1), se adaugă un al șaselea paragraf:
„Până la 31 decembrie 2019, statele membre pot decide să pună la dispoziție, sub formă de sprijin suplimentar finanțat din FEADR în exercițiul financiar 2021, până la 15 % din plafoanele lor naționale anuale pentru anul calendaristic 2020 stabilite în anexa II la prezentul regulament. Ca urmare, cuantumul corespunzător nu mai este disponibil pentru acordarea plăților directe. Această decizie trebuie notificată Comisiei până la 31 decembrie 2019 și stabilește procentajul ales.”;
(b)la alineatul (2), se adaugă un al șaselea paragraf:
„Până la 31 decembrie 2019, statele membre pot decide să pună la dispoziție, sub formă de plăți directe, până la 15 % sau, în cazul Bulgariei, Estoniei, Spaniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei, României, Slovaciei, Finlandei și Suediei, până la 25 % din cuantumul alocat pentru sprijinul finanțat din FEADR în exercițiul financiar 2021 prin legislația Uniunii adoptată ca urmare a regulamentului adoptat de Consiliu în temeiul articolului 312 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Ca urmare, cuantumul corespunzător nu mai este disponibil pentru sprijin finanțat din FEADR. Această decizie trebuie notificată Comisiei până la 31 decembrie 2019 și stabilește procentajul ales.”;
(4)La articolul 22, alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:
„(5) Dacă plafonul pentru un stat membru stabilit de Comisie în temeiul alineatului (1) diferă de cel din anul precedent ca urmare a unei decizii luate de statul membru respectiv în conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol, cu articolul 14 alineatul (1) sau (2), cu articolul 42 alineatul (1), cu articolul 49 alineatul (1) al doilea paragraf, cu articolul 51 alineatul (1) al doilea paragraf sau cu articolul 53, statul membru respectiv reduce sau majorează linear valoarea tuturor drepturilor la plată, pentru a asigura conformitatea cu alineatul (4) din prezentul articol.”.
Articolul 3
Intrarea în vigoare și aplicarea
Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament se aplică de la 1 martie 2019.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles,
Pentru Parlamentul European
Pentru Consiliu
Președintele
Președintele
FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ
FIȘĂ FINANCIARĂ
|
FS/18/CS/pl 5249450
|
|
6.15.2018.1
|
|
DATA: 13.9.2018
|
1.
|
RUBRICA BUGETARĂ: actualul CFM: rubrica 2, propunerea de CFM 2021-2027: rubrica 3
Proiectul de buget 2019:
05 03 Plăți directe după disciplina financiară:
05 04 60 Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) (2014-2020)
|
CREDITE:
milioane EUR
40 981,6
14 673,6
|
2.
|
TITLUL:
Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește anumite norme referitoare la plățile directe și la sprijinul pentru dezvoltarea rurală în anii 2019 și 2020
|
3.
|
TEMEI JURIDIC:
Articolul 42 și articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene
|
4.
|
OBIECTIVE:
Prezenta propunere urmărește ca, prin adaptarea a două acte legislative ale politicii agricole comune (PAC), să ofere continuitate în ceea ce privește acordarea de sprijin pentru fermierii europeni în anii 2019 și 2020: dezvoltarea rurală în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 și plățile directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1307/2013.
|
5.
|
IMPLICAȚII FINANCIARE
|
PERIOADĂ DE 12 LUNI
(milioane EUR)
|
EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS
2018
(milioane EUR)
|
EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR
2019
(milioane EUR)
|
5.0
|
CHELTUIELI
-
DIN BUGETUL UE
(RESTITUIRI/INTERVENȚII)
-
DIN BUGETELE NAȚIONALE
-
ALTELE
|
|
nu se aplică
|
nu se aplică
|
5.1
|
VENITURI
-
RESURSE PROPRII ALE UE
(TAXE/TAXE VAMALE)
-
LA NIVEL NAȚIONAL
|
|
|
|
|
|
2017
|
2018
|
2019
|
2020
|
5.0.1
|
CHELTUIELI ESTIMATE
|
|
|
|
|
5.1.1
|
VENITURI ESTIMATE
|
|
|
|
|
5.2
|
METODĂ DE CALCUL:
A se vedea observațiile
|
6.0
|
PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL?
|
nu se aplică
|
6.1
|
PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL?
|
nu se aplică
|
6.2
|
VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR?
|
NU
|
6.3
|
VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE?
|
DA (a se vedea observațiile)
|
OBSERVAȚII:
În ceea ce privește sprijinul pentru dezvoltare rurală în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 (FEADR), propunerea se referă la exercițiile financiare 2019-2021, în timp ce modificările propuse pentru plățile directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 se referă la anul calendaristic 2020/exercițiul financiar 2021.
Propunerea nu are implicații financiare din punctul de vedere al creșterii cheltuielilor.
Efectul dispozițiilor propuse care oferă statelor membre opțiunea de a transfera cuantumuri între alocările pentru plăți directe în anul calendaristic 2020/exercițiul financiar 2021 și FEADR în exercițiul financiar 2021 și de a transfera produsul estimat al reducerii de la plățile directe în anul calendaristic 2020 la FEADR în exercițiul financiar 2021 va depinde de punerea în aplicare de către statele membre și, prin urmare, nu poate fi cuantificat în prezent.
Aceste transferuri vor rămâne, în orice caz, neutre în ceea ce privește creditele de angajament globale, deoarece eventualele deduceri din alocările pentru plăți directe vor fi compensate de o creștere corespunzătoare a alocărilor FEADR și invers.
În ceea ce privește creditele de plată, dacă punerea în aplicare a acestor dispoziții de către statele membre ar genera un transfer net către FEADR, acest lucru ar putea duce la o ușoară amânare a plăților din exercițiul financiar 2021 în exercițiile financiare următoare, în comparație cu situația în care punerea în aplicare de către statele membre ar implica un transfer net către alocările de plăți directe sau nu ar implica nicio realocare.
Totuși, acest efect nu poate fi cuantificat în această etapă și, în orice caz, se preconizează că va rămâne minim.
De exemplu, fără nicio antepronunțare în privința opțiunilor statelor membre pentru anul calendaristic 2020/exercițiul financiar 2021, flexibilitatea în exercițiile financiare 2018 și 2019 implică transferuri nete către FEADR de 612 milioane EUR și, respectiv, de 920 de milioane EUR. Transferul către FEADR al produsului estimat al reducerii în aceleași exerciții financiare este de 110 milioane EUR și, respectiv, de 111 milioane EUR.
Având în vedere experiența anterioară și pachetele bugetare propuse pentru perioada 2021-2027, un transfer net către FEGA pare puțin probabil, dar nu poate fi exclus în totalitate în acest stadiu. În acest caz, pentru a se respecta plafoanele aplicabile, ar putea fi necesar să se acorde o prioritate mai redusă cheltuielilor diferențiate, cum ar fi plățile efectuate în cadrul FEADR.
|