EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0608

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de stabilire, pentru 2019, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește, aplicabile în Marea Baltică

COM/2018/608 final

Bruxelles, 31.8.2018

COM(2018) 608 final

2018/0320(NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire, pentru 2019, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește, aplicabile în Marea Baltică


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului (PCP), exploatarea resurselor biologice marine vii trebuie să ducă la refacerea și menținerea populațiilor de specii recoltate peste nivelurile care permit obținerea producției maxime durabile (MSY). Un instrument important în acest sens îl constituie stabilirea anuală a posibilităților de pescuit sub forma capturilor totale admisibile (TAC) și a cotelor.

Regulamentul (UE) 2016/1139 din 6 iulie 2016 de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de cod, hering și șprot din Marea Baltică și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective precizează, de asemenea, valorile exprimate sub formă de intervale de mortalitate prin pescuit care sunt utilizate în prezenta propunere în vederea atingerii obiectivelor PCP, în special realizarea și menținerea MSY.

Obiectivul prezentei propuneri este de a stabili, pentru 2019, posibilitățile de pescuit ale statelor membre pentru stocurile de pește cele mai importante din punct de vedere comercial din Marea Baltică. Pentru a simplifica și a clarifica deciziile anuale privind TAC și cotele, începând din 2006 posibilitățile de pescuit în Marea Baltică au fost stabilite printr-un regulament separat.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Propunerea stabilește cote la niveluri compatibile cu obiectivele Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Măsurile propuse sunt conforme cu obiectivele și normele politicii comune în domeniul pescuitului și cu politica de dezvoltare durabilă a Uniunii.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

Propunerea intră în competența exclusivă a Uniunii, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (d) din TFUE. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive.

Politica comună în domeniul pescuitului este o politică comună. În conformitate cu articolul 43 alineatul (3) din TFUE, Consiliului îi revine obligația de a adopta măsuri privind stabilirea și repartizarea posibilităților de pescuit.

Regulamentul în cauză al Consiliului alocă posibilități de pescuit statelor membre. Având în vedere articolul 16 alineatele (6) și (7) și articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, statele membre au libertatea de a repartiza aceste posibilități între regiuni sau operatori, conform criteriilor stabilite la articolele menționate. Prin urmare, statele membre dispun de o marjă de manevră semnificativă în luarea deciziilor legate de modelul socioeconomic pe care îl aleg pentru exploatarea posibilităților de pescuit care le sunt alocate.

Propunerea nu are implicații financiare noi pentru statele membre. Acest regulament este adoptat anual de Consiliu, iar mijloacele publice și private necesare pentru punerea sa în aplicare există deja.

Alegerea instrumentului

Instrumentul propus: regulament.

Prezentul document este o propunere privind gestionarea pescuitului în temeiul articolului 43 alineatul (3) din TFUE.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Consultările cu părțile interesate

Consiliul consultativ pentru Marea Baltică (CCMB) a fost consultat pe baza comunicării Comisiei intitulate „Consultare privind posibilitățile de pescuit pentru 2019 în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului” [COM(2018) 452 final]. Baza științifică a propunerii a fost pusă la dispoziție de Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES). Opiniile preliminare exprimate cu privire la toate stocurile de pește vizate au fost analizate și luate în considerare la elaborarea propunerii, în măsura în care acest lucru a fost posibil fără a contraveni politicilor existente în domeniu și fără a duce la deteriorarea situației resurselor vulnerabile.

Avizele științifice privind limitările capturilor și starea stocurilor au fost, de asemenea, discutate cu statele membre în cadrul forumului regional BALTFISH din iunie 2018.

Obținerea și utilizarea expertizei

Organizația științifică consultată a fost ICES.

În fiecare an, Uniunea solicită avize științifice din partea ICES în legătură cu situația stocurilor de pește importante. Avizele primite acoperă toate stocurile de pește din Marea Baltică, iar pentru cele mai importante din punct de vedere comercial sunt propuse capturi totale admisibile (TAC).

Evaluarea impactului

Propunerea se înscrie într-o abordare pe termen lung, care urmărește ajustarea activităților de pescuit și menținerea lor la niveluri sustenabile pe termen lung. Această abordare va conduce la o presiune stabilă a pescuitului, la cote mai ridicate și, prin urmare, la venituri mai bune pentru pescari și familiile acestora. Este de așteptat ca mărirea volumului debarcărilor să fie benefică pentru industria pescuitului, consumatori, industria de prelucrare și de vânzare cu amănuntul, precum și pentru restul industriei conexe legate de pescuitul comercial și recreativ.

Deciziile adoptate în ceea ce privește posibilitățile de pescuit din Marea Baltică în decursul ultimilor ani au reușit deja să atingă ținta de mortalitate prin pescuit în conformitate cu MSY pentru toate stocurile, cu excepția unuia, precum și să refacă stocurile și să reechilibreze capacitatea și posibilitățile de pescuit. Mai este însă nevoie de progrese pentru a reface toate stocurile, dintre care unele rămân sub limitele de siguranță ale biomasei, și pentru a aduce toate stocurile la nivelul MSY.

Ținând cont de cele de mai sus, propunerea Comisiei ar scădea posibilitățile de pescuit pentru heringul din vestul Mării Baltice cu 63 %, pentru heringul din centrul Mării Baltice cu 26 %, pentru heringul din Golful Botnic cu 7 %, pentru codul din estul Mării Baltice cu 15 % și pentru somonul din Golful Finlandei cu 1 %. Propunerea Comisiei ar spori posibilitățile de pescuit pentru heringul din Golful Riga cu 7 %, pentru șprot cu 3 %, pentru cambulă cu 43 %, pentru codul vestic cu 31 % și pentru somonul din bazinul principal cu 15 %.

Impactul propunerilor pentru 2019 va fi, prin urmare, foarte diferențiat în funcție de tipul activităților de pescuit. În concluzie, propunerea Comisiei duce la un nivel de aproximativ [609 mii de tone pentru posibilitățile de pescuit în Marea Baltică, o reducere cu 9,7 % în comparație cu 2018].

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Propunerea își păstrează flexibilitatea în aplicarea mecanismelor de schimb de cote care au fost deja introduse în regulamentele din anii precedenți privind posibilitățile de pescuit în Marea Baltică. Nu există elemente noi sau proceduri administrative noi propuse pentru autoritățile publice (ale Uniunii Europene sau naționale) care ar putea mări sarcina administrativă.

Întrucât propunerea se referă la un regulament anual pentru anul 2019, aceasta nu conține o clauză de revizuire.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu are implicații pentru bugetul UE.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Monitorizarea utilizării posibilităților de pescuit sub formă de TAC și de cote a fost stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Propunerea stabilește posibilitățile de pescuit ale statelor membre pentru anumite stocuri de pește sau grupe de stocuri de pește din Marea Baltică pentru 2019.

Posibilități de pescuit

Noul plan multianual pentru activitățile de pescuit din Marea Baltică a intrat în vigoare la 20 iulie 2016 1 . Conform dispozițiilor acestui plan, posibilitățile de pescuit trebuie să fie stabilite în conformitate cu obiectivele planului și să respecte intervalele ratei-țintă de mortalitate prin pescuit prevăzute în respectivul plan. În cazul în care biomasa stocului se află sub valorile de referință stabilite în plan, posibilitățile de pescuit trebuie stabilite la un nivel care corespunde mortalității prin pescuit reduse proporțional ținând seama de scăderea biomasei stocului.

Posibilitățile de pescuit sunt propuse în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) (referitor la principiul stabilității relative) și alineatul (4) (referitor la obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului și la regulile prevăzute în planurile multianuale) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului.

Acolo unde este cazul, pentru a stabili cotele UE pentru stocurile gestionate în comun cu Federația Rusă, cantitățile respective din aceste stocuri au fost deduse din TAC recomandate de ICES. TAC și cotele alocate statelor membre sunt indicate în anexa la regulament.

TAC propuse pentru stocurile de hering din Golful Riga și din Golful Botnic, precum și TAC propuse pentru șprot, codul din vestul Mării Baltice și somonul din bazinul principal corespund intervalului de mortalitate prin pescuit aferent MSY, menționat la articolul 4 alineatul (2) și în anexa I, coloana A din Regulamentul (UE) 2016/1139. Pentru heringul din centrul Mării Baltice, TAC este stabilită la un nivel care corespunde intervalului de mortalitate prin pescuit menționat la articolul 4 alineatul (4) și în anexa I coloana B din regulamentul respectiv, cu scopul de a limita variațiile posibilităților de pescuit dintre ani consecutivi. Pentru heringul din vestul Mării Baltice, volumul stocului estimat de ICES este inferior nivelului de referință minim al biomasei stocului de reproducere (MSY Btrigger) astfel cum este definit în anexa II coloana A din Regulamentul (UE) 2016/1139. Mai mult, ca urmare a unei reestimări a nivelurilor de referință adecvate de către ICES, potrivit celei mai recente recomandări a ICES 2 , volumul stocului este inferior nivelului-limită de referință al biomasei (Blim).

Articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul 2016/1139 prevede că, în cazul în care avizele științifice indică faptul că stocurile sunt inferioare nivelului de referință minim al biomasei stocului de reproducere, astfel cum a fost stabilit în anexa II, coloana A, trebuie adoptate toate măsurile de remediere adecvate pentru a asigura revenirea rapidă a stocurilor vizate la un nivel capabil de a asigura MSY. Pentru atingerea unui astfel de nivel, posibilitățile de pescuit pentru stocurile în cauză vor fi stabilite la un nivel compatibil cu mortalitatea prin pescuit care este redusă sub intervalul stabilit în anexa I, coloana B din Regulamentul 2016/1139. Ținând cont de scăderea biomasei heringului din vestul Mării Baltice, Comisia propune utilizarea articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul 2016/1139 și stabilirea TAC la un nivel inferior celui prevăzut în anexa I coloana A. Acesta corespunde unei TAC de 6 404 t (-63%), pentru a permite o revenire mai rapidă a stocurilor, întrucât potrivit ICES, acest nivel de TAC permite o creștere a biomasei cu 9,3 % până în 2019.

Comisia consideră că intervalele de mortalitate prin pescuit prevăzute în anexa I și nivelurile de referință pentru conservare din anexa II la Regulamentul 2016/1139 nu mai reflectă în mod corect cele mai bune avize științifice disponibile. Regulamentul (UE) 2016/1139 urmează să fie pus în conformitate cu cunoștințele științifice actuale prin intermediul unor dispoziții propuse la articolul 17 din propunerea COM (2018)149 a Comisiei 3 .

TAC pentru cambulă corespunde unei combinații de avize MSY pentru stocul din subdiviziunile 21 - 23 și abordării ICES aplicabile stocurilor cu date limitate pentru stocul din subdiviziunile 24 - 32. TAC pentru somonul din Golful Finlandei și pentru codul estic corespund abordării dezvoltate de ICES care se aplică stocurilor cu date limitate.

Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului a introdus condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a TAC, inclusiv dispoziții privind flexibilitatea prevăzute la articolele 3 și 4 pentru stocurile cu TAC de precauție, respectiv pentru cele cu TAC analitice. În temeiul articolului 2 din regulamentul respectiv, atunci când stabilește TAC, Consiliul decide cu privire la stocurile pentru care nu se aplică articolele 3 și 4, în special în funcție de starea biologică a stocurilor. Mai recent, mecanismul de flexibilitate a fost introdus pentru toate stocurile care fac obiectul obligației de debarcare, prin articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Prin urmare, pentru a se evita o flexibilitate excesivă care ar submina principiul exploatării raționale și responsabile a resurselor biologice marine vii și ar împiedica realizarea obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului, ar trebui clarificat faptul că articolele 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 se aplică numai atunci când statele membre nu utilizează flexibilitatea de la an la an prevăzută la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul 1380/2013.

2018/0320 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire, pentru 2019, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește, aplicabile în Marea Baltică

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1) Articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 4 prevede că măsurile de conservare se adoptă ținându-se cont de avizele științifice, tehnice și economice disponibile, inclusiv, atunci când este relevant, de rapoartele elaborate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit și de alte organisme consultative, precum și de avizele primite din partea consiliilor consultative înființate pentru zonele geografice sau sferele de competență pertinente și de recomandările comune emise de statele membre.

(2)Consiliului îi revine obligația de a adopta măsuri privind stabilirea și repartizarea posibilităților de pescuit, inclusiv anumite condiții legate funcțional de acestea, după caz. Posibilitățile de pescuit ar trebui să fie alocate statelor membre într-un mod care să asigure fiecărui stat membru o relativă stabilitate a activităților de pescuit pentru fiecare stoc de pește sau activitate de pescuit și ținând seama în mod adecvat de obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

(3)Articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 stabilește pentru PCP obiectivul de a obține rata de exploatare a producției maxime durabile (MSY) acolo unde este posibil, până în 2015, și în mod progresiv, printr-o creștere incrementală, cel târziu până în 2020.

(4)Prin urmare, capturile totale admisibile (TAC-urile) ar trebui să fie stabilite, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, pe baza avizelor științifice disponibile, ținându-se seama de aspectele biologice și socioeconomice și asigurându-se totodată un tratament echitabil pentru toate sectoarele de pescuit, precum și pe baza opiniilor exprimate cu ocazia consultării părților interesate.

(5)Regulamentul (UE) 2016/1139 al Parlamentului European și al Consiliului 5 stabilește un plan multianual pentru stocurile de cod, hering și șprot din Marea Baltică și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective (denumit în continuare „planul”). Planul urmărește să garanteze că exploatarea resurselor biologice marine vii duce la refacerea și menținerea populațiilor de specii recoltate peste nivelurile care permit obținerea producției maxime durabile. În acest scop, ratele-țintă de mortalitate prin pescuit pentru stocurile vizate, exprimate sub formă de intervale, trebuie obținute cât mai curând posibil și în mod progresiv, printr-o creștere incrementală, până în 2020. Este oportun ca limitele de captură aplicabile în 2019 pentru stocurile de cod, hering și șprot din Marea Baltică să fie stabilite în conformitate cu obiectivele planului.

(6)Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) a indicat că biomasa stocului de hering din vestul Mării Baltice în subdiviziunile 20 - 24 se află sub nivelurile de referință pentru conservarea biomasei stocului de reproducere stabilite în coloana A din anexa II la Regulamentul 2016/1139. În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din regulamentul respectiv, trebuie adoptate toate măsurile de remediere adecvate pentru a asigura o revenire rapidă a stocurilor în cauză la un nivel capabil de a produce MSY. În acest scop, este necesar să se ia în considerare calendarul pentru îndeplinirea obiectivelor PCP în general și ale planului în special, având în vedere efectul preconizat al măsurilor de remediere adoptate, respectând totodată obiectivele legate de realizarea de beneficii economice, sociale și de ocupare a forței de muncă, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Prin urmare, și în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/1139, este adecvat ca posibilitățile de pescuit pentru heringul din vestul Mării Baltice să fie stabilite sub nivelul intervalului ratei de mortalitate prin pescuit prevăzute în coloana A din anexa I la regulamentul respectiv, întrucât acest nivel ține seama de scăderea biomasei.

(7)În ceea ce privește stocul de cod din vestul Mării Baltice, avizele științifice indică faptul că pescuitul de agrement contribuie în mod semnificativ la mortalitatea prin pescuit globală a stocului respectiv. Ținând seama de situația actuală a stocului respectiv, ar trebui să se mențină o limită zilnică a capturilor pentru fiecare pescar. Acest lucru nu aduce atingere principiului stabilității relative aplicabil activităților de pescuit comerciale.

(8)În ceea ce privește stocul de cod din estul Mării Baltice, ICES nu a putut stabili deocamdată nivelurile de referință biologice, ca urmare a modificărilor intervenite în biologia stocurilor. Prin urmare, este oportun ca TAC pentru codul din estul Mării Baltice să fie stabilită în conformitate cu abordarea precaută prevăzută la articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul 1380/2013, pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor planului.

(9)Utilizarea posibilităților de pescuit prevăzute în prezentul regulament este reglementată de Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului 6 , în special de articolele 33 și 34, în ceea ce privește înregistrarea capturilor și a efortului de pescuit, și este condiționată de transmiterea către Comisie a datelor privind epuizarea posibilităților de pescuit. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să specifice codurile legate de debarcarea stocurilor care fac obiectul prezentului regulament, pe care statele membre trebuie să le utilizeze atunci când transmit date Comisiei.

(10)Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului 7 a introdus condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a TAC-urilor, inclusiv, la articolele 3 și 4, dispoziții privind flexibilitatea pentru TAC-urile de precauție și analitice. În temeiul articolului 2 din regulamentul respectiv, la stabilirea TAC-urilor, Consiliul trebuie să decidă cu privire la stocurile pentru care nu se aplică articolul 3 sau 4, în special în funcție de starea biologică a stocurilor. Mai recent, prin articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, a fost introdus un mecanism de flexibilitate de la an la an pentru toate stocurile care fac obiectul obligației de debarcare. Prin urmare, pentru a se evita o flexibilitate excesivă, care ar submina principiul exploatării raționale și responsabile a resurselor biologice marine vii, ar împiedica realizarea obiectivelor PCP și ar deteriora starea biologică a stocurilor, ar trebui să se prevadă că articolele 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 se aplică TAC-urilor analitice numai atunci când nu este utilizată flexibilitatea de la an la an prevăzută la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

(11)Pentru a se evita întreruperea activităților de pescuit și pentru a li se asigura pescarilor din Uniune mijloace suficiente de subzistență, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2019. Din motive de urgență, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după publicarea sa.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament stabilește, pentru anul 2019, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește din Marea Baltică.

Articolul 2

Domeniul de aplicare

1. Prezentul regulament se aplică navelor de pescuit ale Uniunii care își desfășoară activitatea în Marea Baltică.

2. De asemenea, prezentul regulament se aplică pescuitului de agrement, în cazul în care acesta este menționat în mod explicit în dispozițiile relevante.

Articolul 3

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică definițiile de la articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. În plus, se aplică următoarele definiții:

(1)„subdiviziune” înseamnă o subdiviziune ICES din Marea Baltică, astfel cum este definită în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului 8 ;

(2)„capturi totale admisibile” (TAC) înseamnă cantitatea din fiecare stoc care poate fi capturată timp de un an de zile;

(3)„cotă” înseamnă o proporție din TAC alocată Uniunii, unui stat membru sau unei țări terțe;

(4)„pescuit de agrement” înseamnă activități de pescuit necomerciale care exploatează resursele biologice marine, cum ar fi în scop recreativ, turistic sau sportiv.

CAPITOLUL II

POSIBILITĂȚILE DE PESCUIT

Articolul 4

TAC-uri și alocări

TAC-urile, cotele și, după caz, condițiile legate funcțional de acestea sunt stabilite în anexă.

Articolul 5

Dispoziții speciale privind alocarea posibilităților de pescuit

Alocarea posibilităților de pescuit între statele membre conform prezentului regulament nu aduce atingere:

(a)schimburilor efectuate în conformitate cu articolul 16 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013;

(b)deducerilor și realocărilor efectuate în temeiul articolului 37 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009;

(c)debarcărilor suplimentare autorizate în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 sau al articolului 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013;

(d)cantităților retrase în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 sau transferate în temeiul articolului 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013;

(e)deducerilor efectuate în conformitate cu articolele 105 și 107 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009.

Articolul 6

Condiții referitoare la debarcarea capturilor și a capturilor accidentale

Stocurile de specii nevizate aflate în limitele biologice de siguranță menționate la articolul 15 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 și care pot beneficia de derogarea de la obligația de a scădea capturile din cotele relevante sunt identificate în anexă .

Articolul 7

Măsuri privind pescuitul de agrement de cod în subdiviziunile 22-24

1. În cadrul pescuitului de agrement, pot fi reținute cel mult cinci exemplare de cod per pescar pe zi în subdiviziunile 22-24.

2. Alineatul (1) nu aduce atingere măsurilor naționale mai stricte.

.

CAPITOLUL III

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 8

Transmiterea datelor

Atunci când, în conformitate cu articolele 33 și 34 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009, statele membre transmit Comisiei date privind cantitățile capturate sau debarcate din stocuri, acestea utilizează codurile stocurilor prevăzute în anexa la prezentul regulament.

Articolul 9

Flexibilitate

1. Cu excepția cazului în care anexa la prezentul regulament conține dispoziții contrare, articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 se aplică stocurilor care fac obiectul unor TAC-uri de precauție, iar articolul 3 alineatele (2) și (3) și articolul 4 din regulamentul respectiv se aplică stocurilor care fac obiectul unor TAC-uri analitice.

2. Articolul 3 alineatele (2) și (3) și articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică în cazul în care un stat membru utilizează flexibilitatea de la an la an prevăzută la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.

Articolul 10

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

El se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Regulamentul (UE) 2016/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016 de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de cod, hering și șprot din Marea Baltică și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1098/2007 al Consiliului, JO L 191, 15.7.2016, p. 1-15.
(2)    http://ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2018/2018/her.27.20-24.pdf
(3)

   Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de pește din apele occidentale și apele adiacente și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1139 de stabilire a unui plan multianual pentru Marea Baltică și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007 și (CE) nr. 1300/2008

(4)    Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).
(5)    Regulamentul (UE) 2016/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016 de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de cod, hering și șprot din Marea Baltică și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1098/2007 al Consiliului, JO L 191, 15.7.2016, p. 1
(6)    Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 847/96, (CE) nr. 2371/2002, (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 768/2005, (CE) nr. 2115/2005, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007, (CE) nr. 676/2007, (CE) nr. 1098/2007, (CE) nr. 1300/2008, (CE) nr. 1342/2008 și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1627/94 și (CE) nr. 1966/2006 ( JO L 343, 22.12.2009, p. 1 ).
(7)    Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului din 6 mai 1996 privind introducerea unor condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a totalurilor admise de captură (TAC) și a cotelor de pescuit (JO L 115, 9.5.1996, p. 3).
(8)    Regulamentul (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului din 21 decembrie 2005 pentru conservarea, prin măsuri tehnice, a resurselor halieutice din Marea Baltică și strâmtorile Belts și Sound ( JO L 349, 31.12.2005, p. 1 ).
Top

Bruxelles, 31.8.2018

COM(2018) 608 final

ANEXĂ

la

Propunerea de REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire, pentru 2019, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește, aplicabile în Marea Baltică


TAC-URI APLICABILE NAVELOR DE PESCUIT ALE UNIUNII ÎN ZONELE PENTRU CARE AU FOST STABILITE TAC-URI ÎN FUNCȚIE DE SPECIE ȘI DE ZONĂ

În următoarele tabele sunt stabilite TAC-uri și cote de pescuit (în tone de greutate în viu, dacă nu se specifică altfel) pentru fiecare stoc și condițiile legate funcțional de acestea.

Trimiterile la zonele de pescuit sunt trimiteri la zonele ICES, dacă nu se specifică altfel.

Stocurile de pește sunt indicate în ordinea alfabetică a denumirilor speciilor în limba latină.

În sensul prezentului regulament, următorul tabel de corespondență indică denumirile în limba latină și denumirile comune:

Denumire științifică

Codul alfa-3

Denumire comună

Clupea harengus

HER

Hering

Gadus morhua

COD

Cod

Pleuronectes platessa

PLE

Cambulă

Salmo salar

SAL

Somon de Atlantic

Sprattus sprattus

SPR

Șprot

Specie:

Hering

Zona:

Subdiviziunile 30-31

Clupea harengus

(HER/30/31.)

Finlanda

72724

Suedia

15979

Uniune

88703

TAC

88703

TAC analitică

Specie:

Hering

Zona:

Subdiviziunile 22-24

Clupea harengus

(HER/3BC+24)

Danemarca

898

Germania

3533

Finlanda

0

Polonia

833

Suedia

1139

Uniune

6404

TAC

6404

TAC analitică

Articolul 3 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.




Specie:

Hering

Zona:

Apele Uniunii din subdiviziunile 25-27, 28.2, 29 și 32

Clupea harengus

(HER/3D-R30)

Danemarca

3748

Germania

994

Estonia

19139

Finlanda

37360

Letonia

4723

Lituania

4973

Polonia

42444

Suedia

56979

Uniune

170360

TAC

Nu se aplică

TAC analitică

Se aplică articolul 6 alineatul (2) din prezentul regulament.

Specie:

Hering

Zona:

Subdiviziunea 28.1

Clupea harengus

(HER/03D.RG)

Estonia

14336

Letonia

16708

Uniune

31044

TAC

31044

TAC analitică

Se aplică articolul 6 alineatul (2) din prezentul regulament.

Specie:

Cod

Zona:

Apele Uniunii din subdiviziunile 25-32

Gadus morhua

(COD/3DX32.)

Danemarca

5539

(1)

Germania

2203

(1)

Estonia

540

(1)

Finlanda

424

(1)

Letonia

2060

(1)

Lituania

1357

(1)

Polonia

6378

(1)

Suedia

5612

(1)

Uniune

24112

(1)

TAC

Nu se aplică

TAC de precauție

Articolul 3 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

__________

(1) În subdiviziunile 25 și 26, se interzice navelor de pescuit să pescuiască această cotă, în perioada 1 iulie-31 august, cu traule, cu plase-pungă daneze ori cu unelte similare cu dimensiunea ochiului de plasă mai mare sau egală cu 90 mm, cu setci, cu plase de încurcare ori cu setci cu sirec cu dimensiunea ochiului de plasă mai mare sau egală cu 90 mm, cu paragate de fund, cu paragate, cu excepția celor flotante, cu petactare și cu echipament de pescuit la dandinetă.

Prin derogare de la primul paragraf, perioada de interdicție menționată nu se aplică navelor de pescuit cu o lungime totală mai mică de 12 metri care pescuiesc în zonele în care adâncimea apei este mai mică de 20 de metri conform coordonatelor din harta marină oficială. Aceste nave se asigură că activitățile lor de pescuit pot fi monitorizate în orice moment. În acest scop, ele pot, de exemplu, să fie echipate cu un sistem de monitorizare prin satelit a navelor (VMS) sau cu un sistem electronic de monitorizare echivalent, certificat de către autoritatea de control sau cu jurnale de pescuit pe suport de hârtie, în combinație cu procedurile de inspecție și de supraveghere consacrate, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului.



Specie:

Cod

Zona:

Subdiviziunile 22-24

Gadus morhua

(COD/3BC+24)

Danemarca

3204

Germania

1566

Estonia

71

Finlanda

63

Letonia

265

Lituania

172

Polonia

857

Suedia

1141

Uniune

7340

TAC

7340

TAC analitică

Articolul 3 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.




Specie:

Cambulă

Zona:

Apele Uniunii din subdiviziunile 22-32

Pleuronectes platessa

(PLE/3BCD-C)

Danemarca

7251

Germania

806

Polonia

1518

Suedia

547

Uniune

10122

TAC

10122

TAC analitică

Se aplică articolul 6 alineatul (2) din prezentul regulament.

Specie:

Somon de Atlantic

Zona:

Apele Uniunii din subdiviziunile 22-31

Salmo salar

(SAL/3BCD-F)

Danemarca

21758

(1)

Germania

2421

(1)

Estonia

2211

(1)

Finlanda

27130

(1)

Letonia

13839

(1)

Lituania

1627

(1)

Polonia

6600

(1)

Suedia

29410

(1)

Uniune

104996

(1)

TAC

Nu se aplică

TAC analitică

Articolul 3 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

__________

(1) Exprimat în număr de pești.



Specie:

Somon de Atlantic

Zona:

Apele Uniunii din subdiviziunea 32

Salmo salar

(SAL/3D32.)

Estonia

1013

(1)

Finlanda

8866

(1)

Uniune

9879

(1)

TAC

Nu se aplică

TAC de precauție

__________

(1) Exprimat în număr de pești.

Specie:

Șprot

Zona:

Apele Uniunii din subdiviziunile 22-32

Sprattus sprattus

(SPR/3BCD-C)

Danemarca

26710

Germania

16921

Estonia

31016

Finlanda

13982

Letonia

37460

Lituania

13551

Polonia

79497

Suedia

51635

Uniune

270772

TAC

Nu se aplică

TAC analitică

Se aplică articolul 6 alineatul (2) din prezentul regulament.

Top