EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0322

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027

COM/2018/322 final - 2018/0132 (APP)

Bruxelles, 2.5.2018

COM(2018) 322 final

2018/0132(APP)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Articolul 312 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („tratatul”) prevede stabilirea unui cadru financiar multianual printr-un regulament al Consiliului adoptat în unanimitate. Acesta stabilește valorile plafoanelor anuale ale alocărilor pentru angajamente pe categorii de cheltuieli și ale plafonului anual de credite pentru plăți și prevede orice alte dispoziții utile bunei desfășurări a procedurii bugetare anuale.

Primul cadru financiar multianual (denumit „perspective financiare” la momentul respectiv) a fost adoptat acum treizeci de ani, împreună cu o serie de dispoziții privind cooperarea interinstituțională și disciplina bugetară 1 . Acest cadru, precum și cadrele financiare următoare, au permis îmbunătățirea și facilitarea procedurii bugetare anuale și au favorizat cooperarea dintre instituții, sporind în același timp disciplina bugetară și previzibilitatea finanțării pentru programele și investițiile multianuale.

Prin înscrierea cadrului financiar multianual în legislația primară a Uniunii, tratatul a recunoscut importanța acestuia, considerându-l drept un fundament al arhitecturii bugetare a Uniunii Europene.

Regulamentul privind actualul cadru financiar multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020 a fost adoptat la 2 decembrie 2013 2 . La aceeași dată, Parlamentul European, Consiliul și Comisia au aprobat Acordul interinstituțional privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară 3 . Regulamentul privind CFM a fost revizuit în 2015 4 în conformitate cu dispozițiile articolului 19, pentru a ține seama de întârzierea în programarea fondurilor care fac obiectul gestiunii partajate, și apoi, din nou, la 20 iunie 2017 5 , în urma evaluării la jumătatea perioadei.

Prezenta expunere de motive vizează elemente care sunt noi sau pentru care Comisia propune modificări față de Regulamentul privind CFM actual, atât în ceea ce privește propunerea de regulament de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 („Regulamentul privind CFM”), cât și în ceea ce privește proiectul de acord interinstituțional privind cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară 6 („proiectul de AII”).

Aceste propuneri prevăd ca dată de aplicare 1 ianuarie 2021 și sunt prezentate pentru o Uniune cu 27 de state membre, în conformitate cu notificarea de către Regatul Unit a intenției sale de a se retrage din Uniunea Europeană și din Euratom în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, primită de Consiliul European la 29 martie 2017.

2.Un buget nou și modern.

2.1.Principalele orientări politice

Propunerea de regulament privind CFM și proiectul de AII urmează principiile și obiectivele politice principale prezentate în Comunicarea Comisiei intitulată „Un buget modern pentru o Uniune care protejează, capacitează și apără: Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027”, adoptată la 2 mai 2018 7 („Comunicarea privind CFM”), în special în ceea ce privește durata sa, structura sa care reflectă prioritățile politice, necesitatea unei flexibilități sporite și sumele prevăzute pentru cadrul financiar multianual propriu-zis.

2.2.Structura și plafoanele din CFM

Structura „rubricilor” de cheltuieli din CFM reflectă propunerea de a întocmi un buget mai raționalizat și mai transparent, axat pe priorități politice clare. Detaliile privind structura și politicile incluse în fiecare rubrică sunt descrise în Comunicarea privind CFM.

CFM cuprinde șapte rubrici cu trei subplafoane: „Coeziune economică, socială și teritorială” la rubrica II, „Cheltuieli de piață și plăți directe” la rubrica III și „Cheltuieli administrative ale instituțiilor” la rubrica VII (a se vedea tabelul din anexa la prezentul regulament).

Pentru a sprijini prioritățile Uniunii în condițiile existenței a 27 de state membre și pentru a ține cont de integrarea Fondului european de dezvoltare în bugetul Uniunii, Comisia propune pentru CFM 2021-2027 un plafon al angajamentelor de 1 134,6 miliarde EUR la prețurile constante din 2018, egal cu 1,11 % din VNB-ul UE și un plafon corespunzător al plăților de 1 104,8 miliarde EUR la prețurile constante din 2018, egal cu 1,08 % din VNB-ul UE.

Împreună cu prezenta propunere, Comisia propune un pachet legislativ pentru reformarea sistemului de resurse proprii ale Uniunii, care conține, printre altele, o propunere de decizie a Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene 8 , care prevede o majorare a plafonului pentru cererile anuale de resurse proprii pentru plăți la 1,29 % din VNB și la 1,35 % din VNB în angajamente. Această majorare reflectă creșterea necesarului de plăți pentru integrarea Fondului european de dezvoltare în buget și finanțarea noilor priorități, oferind totodată o marjă de siguranță suficientă pentru a garanta faptul că Uniunea va fi în măsură – indiferent de circumstanțe – să își îndeplinească obligațiile financiare.

2.3.Flexibilitate

Vizând disciplina bugetară, cadrul financiar trebuie, în același timp, să ofere niveluri adecvate de flexibilitate pentru a permite alocarea eficace a resurselor și o reacție rapidă a Uniunii la situații neprevăzute și urgențe.

În primii ani ai cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, Uniunea s-a confruntat cu provocări neprevăzute de o amploare fără precedent, rezultate din situația instabilă din vecinătatea sa, care a generat amenințări la adresa securității și mișcări migratorii de masă. În vederea mobilizării unor mijloace financiare suplimentare pentru măsuri care să contribuie la soluționarea provocărilor menționate mai sus, flexibilitatea CFM a fost utilizată intens, în special prin mobilizarea instrumentelor speciale stabilite prin Regulamentul privind CFM. Aceasta i-a permis Uniunii să ia măsuri decisive, dar a pus la încercare limitele flexibilității bugetului.

Prin urmare, funcționarea „setului de instrumente” de flexibilitate a fost examinată în detaliu în contextul evaluării/revizuirii la jumătatea perioadei a CFM 2014-2020 9 , efectuată în 2016, iar în revizuirea din 2017 a Regulamentului privind CFM s-au introdus îmbunătățiri suplimentare.

Gradul de flexibilitate sau de rigiditate al unui cadru financiar este influențat de mai mulți parametri, cum ar fi durata perioadei acoperite de cadrul financiar, numărul și proiectarea rubricilor de cheltuieli, proporția cheltuielilor UE alocate în prealabil statelor membre și regiunilor sau determinate în prealabil de „sumele de referință” în cadrul legislației care face obiectul procedurii de codecizie, marjele disponibile în cadrul fiecărui plafon de cheltuieli și marjele rămase între plafoanele cadrului financiar și plafonul resurselor proprii. În momentul elaborării propunerilor pentru următorul cadru financiar, Comisia a luat în considerare respectivele elemente.

Din motivele enunțate în Comunicarea privind CFM, flexibilitatea bugetară va fi, mai mult decât oricând, un principiu esențial pe care se va baza următorul cadru financiar multianual. Plecând de la dispozițiile inovatoare incluse deja în CFM 2014-2020, în viitor accentul ar trebui să fie pus pe consolidarea, dezvoltarea și raționalizarea mecanismelor de flexibilitate, pentru a crea un cadru mai flexibil și a păstra totodată stabilitatea pe care o oferă cadrul financiar multianual.

Prin urmare, Comisia propune includerea următoarelor dispoziții privind flexibilitatea în Regulamentul privind CFM și în proiectul de AII:

1.Utilizarea la maximum a plafoanelor de cheltuieli printr-o flexibilitate specifică și maximă între rubrici și exerciții financiare: pe lângă menținerea unui nivel suficient de marje nealocate, Comisia propune să se exploateze la maximum mecanismele marjei globale pentru plăți introduse în cadrul actual. Ca element de noutate, Comisia propune să se extindă dimensiunea și sfera de aplicare a actualei marje globale pentru angajamente cu scopul de a se constitui o rezervă a Uniunii finanțată din marjele rămase disponibile în cadrul plafoanelor pentru angajamente aferente exercițiului financiar precedent, precum și din fonduri care au fost angajate în bugetul UE, dar care în cele din urmă nu sunt cheltuite pentru punerea în aplicare a programelor UE și sunt dezangajate. De asemenea, marja pentru situații neprevăzute ar trebui să fie menținută ca instrument de ultimă instanță.

2.Se propune ca posibilitatea de a devia de la sumele indicative din programele adoptate prin procedura legislativă ordinară să crească de la 10 % la 15 %, pentru a spori flexibilitatea în interiorul rubricilor.

3.În ceea ce privește instrumentele speciale care permit înscrierea de credite în buget peste plafoanele stabilite în CFM, ar trebui clarificat faptul că acestea se aplică atât creditelor de angajament, cât și creditelor de plată mobilizate. De asemenea:

(a)domeniul de aplicare al instrumentelor speciale, precum Fondul european de ajustare la globalizare și rezerva pentru ajutoare de urgență este revizuit și, dacă este necesar, extins (de exemplu, pentru a permite activarea rezervei pentru ajutoare de urgență în cazul situațiilor de urgență din interiorul Uniunii), iar procedurile de mobilizare sunt raționalizate;

(b)se propune majorarea sumelor maxime disponibile în fiecare an pentru Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, rezerva pentru ajutoare de urgență și Instrumentul de flexibilitate; în fine, ar trebui să se permită, de asemenea, ca Instrumentul de flexibilitate să folosească partea neutilizată din cuantumul anual al rezervei pentru ajutoare de urgență, astfel cum este deja cazul pentru Fondul de solidaritate al Uniunii Europene și Fondul european de ajustare la globalizare.

2.4.Ajustarea, evaluarea și revizuirea CFM

Cadrul financiar 2021-2027 este prezentat în prețurile din 2018. Procedura privind ajustarea tehnică a acestuia este menținută, la fel ca și deflatorul de 2 %. Ajustarea tehnică anuală include și calculele cuantumurilor aferente marjei globale pentru plăți, marjei globale pentru angajamente (rezerva Uniunii), Instrumentului de flexibilitate și marjei pentru situații neprevăzute, în conformitate cu dispozițiile privind cuantumurile anuale maxime și transferurile cuantumurilor neutilizate din exercițiile precedente prevăzute în regulament. Rezultatele ajustărilor ar trebui să fie comunicate autorității bugetare înainte de procedura bugetară pentru exercițiul n+1.

Ajustările plafoanelor din CFM pot fi determinate și de alte circumstanțe. De exemplu, pentru a permite „reînscrierea în buget” a angajamentelor în cazul adoptării cu întârziere a unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate sau pentru adaptarea pachetelor financiare aferente politicii de coeziune la cele mai recente statistici cu privire la metoda de alocare. De asemenea, pentru a permite reînscrierea în buget a creditelor ca urmare a ridicării unor măsuri de suspendare care este posibil să fi fost stabilite prin anumite acte de bază care corelau eficacitatea fondurilor cu buna guvernanță economică sau cu protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre.

Este oportun să se mențină dispozițiile care precizează cazurile în care ar trebui să se prevadă o revizuire a CFM (o revizuire a tratatelor cu implicații bugetare, extinderea Uniunii, reunificarea Ciprului).

Se prevede efectuarea unei evaluări la jumătatea perioadei a CFM până la sfârșitul anului 2023. Dacă este cazul, evaluarea va fi însoțită de propuneri relevante de revizuire a regulamentului.

3.    Elementele juridice ale propunerii

3.1.Regulamentul privind cadrul financiar multianual

La fel ca în actualul Regulament (UE) nr. 1311/2013, dispozițiile propunerii de regulament privind CFM sunt structurate pe capitole. Ordinea unor dispoziții a fost modificată pentru a raționaliza prezentarea.

Capitolul 1 – Dispoziții generale

Articolul 1 – Cadrul financiar multianual

Textul articolului 1 precizează durata cadrului financiar multianual, care este stabilită la șapte ani (din 2021 până în 2027) din motivele expuse în Comunicarea privind CFM.

Articolul 2 – Respectarea plafoanelor din CFM

La articolul 2 alineatul (1) se menționează anexa care conține tabelul cu plafoanele cadrului financiar multianual și se stabilește obligația ca instituțiile să respecte plafoanele în cursul procedurii bugetare, în conformitate cu dispozițiile tratatului.

Acesta prevede, de asemenea, ajustarea subplafonului pentru cheltuielile de piață și pentru plățile directe în conformitate cu aplicarea flexibilității între cei doi piloni ai politicii agricole comune (PAC), astfel cum se prevede în legislația referitoare la PAC.

La alineatul (2) se menționează instrumentele speciale care sunt definite mai precis în capitolul 3 din propunerea de regulament (articolele 9-14), împreună cu principiul conform căruia aceste instrumente nu sunt incluse în cadrul financiar multianual, iar finanțarea lor în circumstanțe specifice este furnizată peste plafoanele prevăzute în cadrul financiar multianual, atât în ceea ce privește creditele de angajament, cât și creditele de plată corespunzătoare. Pentru a menține nivelul actual de flexibilitate și rolul instituțiilor în mobilizarea acestor instrumente, procedurile aplicabile pentru mobilizarea acestor instrumente sunt incluse în proiectul de AII.

Alineatul (3) reproduce textul actualului articol 3 alineatul (3), aliniindu-l la definiția asistenței financiare acordate statelor membre prevăzute în titlul X al Regulamentului financiar 10 . Asistența respectivă include orice împrumut care ar putea fi acordat statelor membre în cadrul Mecanismului pentru balanța de plăți 11 și al Mecanismului european de stabilizare financiară 12 , precum și al noii Funcții europene de stabilizare a investițiilor, care acordă împrumuturi statelor membre confruntate cu un șoc asimetric grav. Se menține principiul care prevede că, dacă rambursarea unui împrumut garantat din cadrul asistenței financiare acordate statelor membre trebuie să fie acoperită din bugetul Uniunii, aceste cheltuieli eventuale ar trebui excluse din cadrul financiar (adică sumele ar fi mobilizate peste plafoanele cadrului financiar multianual).

Plafonul relevant care limitează capacitatea Uniunii de a garanta împrumuturi de la bugetul Uniunii este plafonul resurselor proprii, și nu plafonul CFM.

Articolul 3 – Respectarea plafonului resurselor proprii

Acest articol reproduce textul articolului 4 din regulamentul actual. Respectarea plafonului resurselor proprii trebuie asigurată pentru fiecare exercițiu. În cazul în care plafoanele pentru creditele de plată conduc la un coeficient de apel aplicabil resurselor proprii care depășește plafonul resurselor proprii, plafoanele cadrului financiar trebuie ajustate.

Capitolul 2 – Ajustările CFM

Articolul 4 – Marja globală pentru plăți

Acest articol reproduce textul articolului 5 din regulamentul actual pentru perioada 2022­2027, însă fără nicio restricție în ceea ce privește valoarea ajustării plafoanelor, pentru a se asigura o flexibilitate specifică și maximă.

Articolul 5 – Ajustări tehnice

Acest articol reproduce textul articolului 6 din regulamentul actual. Cadrul financiar este prezentat în prețurile din 2018. Procedura privind ajustarea tehnică anuală a acestuia este menținută, la fel ca și deflatorul de 2 %. La alineatul (1), ordinea literelor (d)-(f) a fost modificată pentru a reflecta ordinea articolelor din capitolul 3.

Articolul 6 – Ajustarea pachetelor financiare aferente politicii de coeziune

Acest articol reproduce textul articolului 7 din actualul regulament în ceea ce privește ajustarea pachetelor financiare aferente politicii de coeziune pe baza celor mai recente date statistice, cu excepția revizuirii eligibilității statelor membre pentru Fondul de coeziune. Modificările introduse reflectă calendarul cadrului financiar multianual 2021-2027.

Articolul 7 – Ajustări privind măsuri legate de buna guvernanță economică sau de protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre.

În ceea ce privește condiționalitatea macroeconomică, acest articol reproduce textul articolului 8 din regulamentul actual. Se propune extinderea acestui mecanism pentru a ajusta plafoanele din CFM în cazul ridicării măsurilor legate de protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre 13 . În ambele cazuri, se propune ca perioada maximă permisă pentru reincluderea în buget a angajamentelor suspendate să fie limitată la n+2 ani.

Articolul 8 – Ajustare ca urmare a instituirii unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate

Se propune ca, în cazul adoptării cu întârziere a unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate, modificarea plafoanelor să se facă printr-o ajustare tehnică, și nu printr-o revizuire, cum este cazul în prezent (articolul 19 din actualul Regulament privind CFM), deoarece aceasta este în esență o modificare mecanică și automată, care trebuie să fie efectuată rapid, astfel încât să se faciliteze finalizarea procesului de programare. Se propune ca alocările neutilizate în 2021 să fie transferate în tranșe egale în următorii patru ani: 2022­2025.

Capitolul 3 – Instrumente speciale

Ordinea de prezentare a instrumentelor speciale este modificată, pentru a include mai întâi cele două instrumente speciale (Fondul european de ajustare la globalizare și Fondul de solidaritate al Uniunii Europene) legate de acte de bază specifice. Dispozițiile privind mobilizarea sunt raționalizate în regulament și în proiectul de AII, ținând seama de dispozițiile deja incluse în actele de bază sectoriale specifice și în Regulamentul financiar.

Articolul 9 – Fondul european de ajustare la globalizare

Acest articol reproduce textul articolului 12 din regulamentul actual. Obiectivele și domeniul de aplicare al Fondului european de ajustare la globalizare vor fi definite în actul de bază specific [Regulamentul (UE) XXXX/XX 14 ]. Suma anuală maximă este majorată la 200 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

Articolul 10 – Fondul de solidaritate al Uniunii Europene

Acest articol reproduce textul articolului 10 din regulamentul actual. Obiectivele și domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al Uniunii Europene sunt definite în actul de bază specific [Regulamentul (CE) nr. 2012/2002, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 661/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014], pentru care nu se propune nicio modificare. Suma anuală maximă este majorată la 600 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

Articolul 11 – Rezerva pentru ajutoare de urgență

Acest articol corespunde articolului 9 din regulamentul actual. Ținând seama de necesitatea de a asigura capacitatea de reacție a bugetului Uniunii, precum și de noile provocări cu care Uniunea a fost confruntată și cu care continuă să se confrunte, se propune extinderea domeniului de aplicare al rezervei pentru ajutoare de urgență la operațiunile din interiorul UE, pentru a oferi un mecanism comun care să consolideze din punct de vedere financiar acțiunile întreprinse de UE ca răspuns la toate tipurile de crize (dezastre naturale, nevoi urgente de gestionare a migrației, urgențe umanitare, epidemii etc.) și în toate regiunile geografice. Pentru a maximiza capacitatea de reacție a bugetului UE, nu se prevede alocarea sau utilizarea prioritară de fonduri pentru programe specifice. Cu toate acestea, de-a lungul exercițiului ar urma să se aplice restricții temporare de utilizare pentru a asigura în permanență capacitatea de a reacționa la crizele interne sau externe, precum și faptul că fondurile pot fi mobilizate pentru a acoperi necesitățile care pot apărea spre sfârșitul exercițiului. Suma anuală maximă este majorată la 600 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

Articolul 12 – Marja globală pentru angajamente (rezerva Uniunii)

Acest articol corespunde articolului 14 din regulamentul actual. Pe lângă marjele rămase disponibile sub plafoanele din CFM pentru angajamente din exercițiul n-1, aplicabile începând din 2022, se propune ca, începând din 2023, resursele marjei globale pentru angajamente (rezerva Uniunii) să fie majorate cu sumele corespunzătoare creditelor dezangajate din exercițiul n-2, cu excepția creditelor dezangajate reconstituite în temeiul normelor specifice stabilite la articolul [15] din Regulamentul financiar. Dispozițiile referitoare la mobilizare rămân neschimbate față de actuala marjă globală pentru angajamente.

Articolul 13 – Instrumentul de flexibilitate

Acest articol corespunde articolului 11 din regulamentul actual. Suma anuală maximă este majorată la 1 miliard EUR (la prețurile din 2018). În plus, se propune să se adauge la Instrumentul de flexibilitate sumele neutilizate din cadrul rezervei pentru ajutoare de urgență care au fost anulate în exercițiul precedent, astfel cum se prevede deja în regulamentul actual pentru Fondul de solidaritate al Uniunii Europene și Fondul european de ajustare la globalizare. Calculul sumelor disponibile în cadrul Instrumentului de flexibilitate va fi comunicat în continuare în cadrul ajustării tehnice anuale prevăzute la articolul 5.

Articolul 14 – Marja pentru situații neprevăzute

Acest articol reproduce textul articolului 13 din regulamentul actual.

Capitolul 4 – Evaluarea și revizuirea CFM

Articolul 15 – Revizuirea CFM

Textul acestui articol corespunde articolului 17 din regulamentul actual. Textul de la alineatul (3) referitor la examinarea posibilităților de redistribuire în cadrul rubricii relevante din CFM a fost simplificat.

Articolul 16 – Evaluarea la jumătatea perioadei a CFM

Acest articol corespunde articolului 2 din regulamentul actual. Se propune ca, până la sfârșitul anului 2023, Comisia să prezinte o evaluare a funcționării CFM, însoțită, dacă este necesar, de propuneri relevante pentru restul perioadei, inclusiv de o propunere de revizuire a CFM [articolul 15 alineatul (1)].

Articolul 17 – Revizuire legată de execuție

Textul acestui articol corespunde articolului 18 din regulamentul actual. Regula generală privind calendarul de adoptare a revizuirii a fost eliminată, ca să nu se limiteze în timp posibilitatea de a revizui CFM în funcție de execuție, dacă acest lucru va fi necesar.

Articolul 18 – Revizuirea CFM în cazul revizuirii tratatelor

Acest articol reproduce textul articolului 20 din regulamentul actual.

Articolul 19 – Revizuirea CFM în situația unei extinderi a Uniunii

Acest articol reproduce textul articolului 21 din regulamentul actual.

Articolul 20 – Revizuirea CFM în situația reunificării Ciprului

Acest articol reproduce textul articolului 22 din regulamentul actual.

Capitolul 5 – Contribuția la finanțarea proiectelor de mare anvergură

Articolul 21 – Contribuția la finanțarea proiectelor de mare anvergură

Acest articol corespunde articolului 16 din regulamentul actual. Se propune să se mențină, pentru perioada 2021-2027, dispoziții care stabilesc cuantumuri maxime pentru contribuțiile din bugetul Uniunii la proiectele de infrastructură de mare anvergură care sunt finanțate în cadrul plafoanelor din CFM, dar a căror durată de viață depășește cu mult perioada stabilită pentru cadrul financiar.

Sunt vizate proiectele de mare anvergură din cadrul programului spațial european propus, precum și proiectul de reactor termonuclear experimental internațional (ITER).

În consecință, dispoziția propusă prevede o „restricționare” a cuantumului disponibil pentru CFM 2021-2027. Actele legislative referitoare la programele sus-menționate trebuie să respecte dispozițiile financiare stabilite prin prezentul regulament.

Capitolul 6 – Cooperarea interinstituțională în cadrul procedurii bugetare

Articolul 22 – Cooperarea interinstituțională în cadrul procedurii bugetare

Acest articol reproduce textul articolului 23 din regulamentul actual.

Articolul 23 – Unitatea bugetului

Acest articol reproduce textul articolului 24 din regulamentul actual.

Capitolul 7 – Dispoziții finale

Articolul 24 – Tranziția către cadrul financiar următor

Textul acestui articol corespunde articolului 25 din regulamentul actual. Acesta prevede obligația Comisiei de a prezenta un nou cadru financiar înainte de 1 iulie 2025.

Normele aplicabile în cazul în care nu se convine asupra unui nou cadru financiar până la sfârșitul cadrului financiar care face obiectul regulamentului sunt definite în legislația primară [articolul 312 alineatul (4) din TFUE] și nu este nevoie să fie reproduse în regulament. Acestea sunt amintite în considerentul 15.

Articolul 25 – Intrarea în vigoare

Articolul final din Propunerea de regulament privind CFM stabilește data intrării în vigoare a regulamentului și data de la care se aplică acesta. AII ar trebui să intre în vigoare în aceeași zi, dat fiind că cele două texte juridice se completează reciproc.

3.2.Acordul interinstituțional privind cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară

Introducere – Punctele 1-6 din proiectul de AII

Partea introductivă a proiectului de AII conține trimiterea la tratat (articolul 295), menționează natura obligatorie a acestui acord, coerența sa cu alte acte normative referitoare la cadrul financiar multianual și la procedura bugetară, descrie structura acordului și precizează data intrării în vigoare a acestuia (aceeași dată ca și pentru Regulamentul privind CFM).

Aceasta reproduce textul de la punctele 1-6 ale AII actual.

Partea I – Dispoziții referitoare la cadrul financiar

A. Dispoziții referitoare la cadrul financiar

Punctul 7 din AII se referă la marjele aflate sub plafoane. Regulamentul privind CFM stabilește, pentru toate rubricile, plafoanele care trebuie respectate în cadrul fiecărei proceduri bugetare anuale, în conformitate cu tratatul. Cu toate acestea, ar trebui menținută practica de a asigura, pe cât posibil, marje suficiente sub aceste plafoane. Acest aspect constituie un element al cooperării interinstituționale și al bunăvoinței instituțiilor în cadrul procedurii bugetare. Dispoziția este păstrată fără nicio modificare de la punctul 8 din actualul AII, cu excepția trimiterii la subrubrica „Coeziune economică, socială și teritorială”, deoarece această subrubrică nu mai este propusă în noua structură a CFM.

Punctul 8 prevede o actualizare a previziunilor legate de creditele de plată după 2027, în cel de al patrulea an al CFM, în conformitate cu practica actuală și cu punctul 9 al actualului AII.

B. Dispoziții referitoare la instrumentele speciale

Punctele 9-13 corespund punctelor 10-14 din actualul AII și definesc procedurile aplicabile pentru mobilizarea următoarelor instrumentelor speciale prevăzute în Regulamentul privind CFM: Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, rezerva pentru ajutoare de urgență, Instrumentul de flexibilitate și marja pentru situații neprevăzute. Ordinea dispozițiilor a fost modificată pentru a reflecta ordinea din Propunerea de regulament privind CFM.

Textul dispozițiilor este modificat cu scopul de:

·a alinia normele privind votarea necesare pentru mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare, a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene și a Instrumentului de flexibilitate la normele aplicabile în cazul adoptării bugetului UE în temeiul articolului 314 din TFUE;

·a simplifica și a raționaliza textul, în cazul în care anumite dispoziții sunt deja incluse în Regulamentul financiar sau în actul de bază sectorial relevant: normele care se aplică transferurilor (Fondul european de ajustare la globalizare și rezerva pentru ajutoare de urgență) și deciziilor de mobilizare (Fondul european de ajustare la globalizare și Fondul de solidaritate al Uniunii Europene).

Partea a II-a - Îmbunătățirea cooperării interinstituționale în cadrul procedurii bugetare

A. Procedura de cooperare interinstituțională

Punctul 14 se referă la detaliile cooperării interinstituționale pe parcursul procedurii bugetare, care sunt incluse în anexa la AII.

Punctul 15 privind „transparența bugetară” păstrează textul de la punctul 16 din actualul AII, modificat pentru a ține seama de rapoartele pentru care în prezent sunt incluse dispoziții detaliate în Regulamentul financiar [de exemplu fondurile fiduciare menționate la articolul 41 alineatul (6) și la articolul 252, prognoza pe 5 ani a intrărilor și ieșirilor menționată la articolul 247 alineatul (1) litera (c)]. Textul este modificat și pentru a reflecta propunerea de integrare a Fondului european de dezvoltare în bugetul Uniunii începând din 2021. Prin urmare, rapoartele referitoare la Fondul european de dezvoltare prevăzute la punctul 15 din AII ar trebui să se aplice doar chestiunilor nesoluționate aferente fondurilor europene de dezvoltare anterioare.

B. Încorporarea dispozițiilor financiare în actele legislative

Dispozițiile actualului AII sunt menținute. Posibilitatea de a devia de la sumele incluse în actele legislative crește de la 10 % la 15 %, pentru a permite o flexibilitate mai mare în interiorul rubricilor (punctul 16). Această dispoziție nu se aplică sumelor alocate în prealabil statelor membre pentru întreaga durată a cadrului financiar și nici proiectelor de mare anvergură menționate la articolul 21 din Regulamentul privind CFM.

Punctul 17 este revizuit pentru a alinia terminologia la TFUE. Trimiterea la Declarația comună a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei din 4 martie 1975 se elimină, deoarece este caducă.

C. Cheltuieli privind acorduri în domeniul pescuitului

Textul din actualul AII al dispozițiilor privind cooperarea și informațiile referitoare la chestiuni bugetare legate de acordurile în domeniul pescuitului este menținut, cu excepția modificării efectuate pentru a ține cont de faptul că, întrucât aspectul – nebugetar – al participării la conferințele de negociere a acordurilor internaționale este deja prevăzut la punctele 25 și 26 din Acordul-cadru privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană din 20 octombrie 2010 15 , este mai bine să se evite includerea unui text paralel în AII.

D. Finanțarea politicii externe și de securitate comune

Punctul 20 reproduce textul de la punctul 23 din actualul AII.

Textul de la punctul 21 reproduce, în mare parte, textul de la punctul 24 din actualul AII, cu o reordonare a paragrafelor și o clarificare a terminologiei („operațiuni” în loc de „instrumente”). Mențiunea referitoare la rezerva pentru ajutoare de urgență este eliminată, având în vedere faptul că, în temeiul domeniului de aplicare extins propus la articolul 11 din Propunerea de regulament privind CFM, va fi posibilă în continuare mobilizarea rezervei pentru ajutoare de urgență în scopul consolidării urgente a bugetului politicii externe și de securitate comune.

La punctul 22 se propune stabilirea unei date fixe (30 noiembrie a fiecărui an) pentru acordul privind calendarul anual pentru reuniunile comune de consultare care urmează să se desfășoare în anul următor în scopul dialogului periodic dintre Parlamentul European și Înaltul Reprezentant.

E. Implicarea instituțiilor în ceea ce privește aspectele politicii de dezvoltare

Dispoziția de la punctul 23 este modificată pentru a lua în considerare propunerea de integrare a Fondului european de dezvoltare în bugetul Uniunii.

Partea a III-a - Buna gestiune financiară a fondurilor UE

Se elimină punctele 28 și 29 din actualul AII referitoare la gestionarea în comun și la raportul anual de evaluare prevăzut la articolul 318 din TFUE, deoarece aceste rapoarte sunt reglementate în prezent de dispoziții specifice ale Regulamentului financiar [articolul 41 alineatul (3) litera (g) și, respectiv, articolul 247 alineatul (1) litera (e)].

Punctul 24 privind programarea financiară reproduce textul de la punctul 30 din actualul AII, ajustat pentru a alinia datele cu cele definite la articolul 41 alineatul (2) din Regulamentul financiar.

Secțiunea B privind agențiile și Școlile europene (punctele 25-28) rămâne neschimbată față de actualul AII.

Anexa – Cooperarea interinstituțională în cursul procedurii bugetare

Dispozițiile incluse în anexă s-au dovedit a fi o bază solidă pentru cooperarea între instituții, în consecință rămân neschimbate față de actualul AII, cu excepția a două modificări:

textul de la punctul 9 referitor la scrisorile rectificative la proiectul de buget este aliniat cu textul de la articolul 42 din Regulamentul financiar;

pentru a reflecta practica actuală și pentru a alinia formularea cu punctul 20 din anexă, termenul „posibilitățile de punere în aplicare” se înlocuiește cu „caracterul executabil”.

2018/0132 (APP)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 312,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere aprobarea Parlamentului European 16 ,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Având în vedere necesitatea unui nivel adecvat de previzibilitate pentru pregătirea și executarea investițiilor pe termen mediu, durata cadrului financiar multianual (CFM) ar trebui să fie de șapte ani, cu începere de la 1 ianuarie 2021.

(2)Plafoanele anuale ale creditelor de angajament pe categorii de cheltuieli și plafoanele anuale ale creditelor de plată stabilite în CFM trebuie să respecte plafoanele aplicabile pentru angajamente și resursele proprii, care sunt stabilite în conformitate cu Decizia Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, adoptată în conformitate cu articolul 311 al treilea paragraf din TFUE.

(3)Dacă este necesar să se mobilizeze garanțiile prevăzute în bugetul general al Uniunii pentru asistența financiară acordată statelor membre autorizată în conformitate cu articolul [208 alineatul (1)] din Regulamentul (UE) [xxx/201x] al Parlamentului European și al Consiliului 17 („Regulamentul financiar”), suma necesară ar trebui să fie mobilizată peste plafoanele pentru creditele de angajament și pentru creditele de plată stabilite în CFM, cu respectarea plafonului resurselor proprii.

(4)CFM nu ar trebui să țină seama de posturile bugetare finanțate prin venituri alocate în sensul Regulamentului financiar.

(5)CFM ar trebui să fie stabilit pe baza prețurilor din anul 2018. De asemenea, ar trebui stabilite normele privind ajustările tehnice anuale ale CFM în vederea recalculării plafoanelor și a marjelor disponibile.

(6)Ar trebui asigurat nivelul maxim posibil de flexibilitate specifică, pentru a permite Uniunii să își îndeplinească obligațiile în conformitate cu articolul 323 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

(7)Pentru a permite Uniunii să reacționeze în cazul unor împrejurări neprevăzute specifice sau pentru a permite finanțarea unor cheltuieli clar identificate care nu pot fi finanțate în limitele plafoanelor disponibile pentru una sau mai multe rubrici stabilite în cadrul financiar, în scopul de a asigura buna desfășurare a procedurii bugetare, sunt necesare următoarele instrumente speciale: Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, rezerva pentru ajutoare de urgență, marja globală pentru angajamente (rezerva Uniunii), Instrumentul de flexibilitate și marja pentru situații neprevăzute. Rezerva pentru ajutoare de urgență nu are ca scop abordarea consecințelor crizelor legate de piață care afectează producția sau distribuția agricolă. Prin urmare, ar trebui să se prevadă în mod specific posibilitatea de a înscrie în buget credite de angajament și creditele de plată corespunzătoare peste plafoanele stabilite în CFM în cazul în care este necesară utilizarea instrumentelor speciale.

(8)Pachetele financiare naționale destinate politicii de coeziune sunt stabilite pe baza datelor statistice și a previziunilor utilizate pentru elaborarea propunerii Comisiei din luna mai 2018 privind prezentul regulament. Având în vedere incertitudinile legate de previziuni, precum și impactul asupra statelor membre supuse plafoanelor, este necesar să se efectueze, în cursul perioadei CFM, o evaluare prin care să se compare datele statistice preconizate și cele reale, iar în cazul unor diferențe semnificative, să se prevadă o ajustare a pachetelor financiare naționale pentru statele membre în cauză și a plafoanelor relevante din CFM.

(9)Ar trebui stabilite norme și pentru alte situații care pot impune ajustarea CFM. Ajustările respective pot fi determinate de adoptarea cu întârziere a unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate sau de măsuri legate de buna guvernanță economică ori de protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre, măsuri adoptate în conformitate cu actele de bază relevante.

(10)Este necesar să se efectueze o evaluare a funcționării CFM la jumătatea perioadei de punere în aplicare. Eventualele revizuiri ale prezentului regulament pentru anii rămași din CFM ar trebui să țină seama de rezultatele acestei evaluări.

(11)Este necesar să se prevadă revizuirea CFM în cazul revizuirii tratatelor, al reunificării Ciprului sau al extinderii Uniunii, precum și în funcție de execuția bugetară.

(12)Revizuirea prezentului regulament ar putea fi necesară și în cazul unor împrejurări neprevăzute cărora nu li se poate face față în limita plafoanelor stabilite în CFM. Prin urmare, este necesar să se prevadă revizuirea CFM în asemenea cazuri.

(13)De asemenea, sunt necesare norme specifice privind abordarea proiectelor de infrastructură de mare anvergură a căror durată de viață depășește cu mult perioada CFM. Este necesar să se stabilească sume maxime pentru contribuțiile din bugetul general al Uniunii la proiectele respective, asigurându-se astfel faptul că aceste contribuții nu au niciun impact asupra altor proiecte finanțate de la bugetul respectiv.

(14)Este necesar să se prevadă norme generale privind cooperarea interinstituțională în cadrul procedurii bugetare.

(15)Comisia ar trebui să prezinte o propunere privind un nou cadru financiar multianual înainte de 1 iulie 2025, pentru a permite instituțiilor să îl adopte cu suficient timp înainte de începerea următorului cadru financiar multianual. În conformitate cu articolul 312 alineatul (4) din TFUE, plafoanele corespunzătoare ultimului an prevăzute în prezentul regulament urmează să se aplice în continuare în cazul în care noul cadrul financiar nu este adoptat înainte de încheierea CFM prevăzut în prezentul regulament,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Capitolul 1
Dispoziții generale

Articolul 1
Cadrul financiar multianual

Prezentul regulament stabilește cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (CFM).

Articolul 2
Respectarea plafoanelor din CFM

1.Pe durata fiecărei proceduri bugetare și pe parcursul execuției bugetului pentru exercițiul în cauză, Parlamentul European, Consiliul și Comisia respectă plafoanele anuale de cheltuieli stabilite în anexă („plafoanele din CFM”).

Subplafonul pentru rubrica III prevăzut în anexă este stabilit fără a aduce atingere flexibilității dintre cei doi piloni ai politicii agricole comune (PAC). Plafonul ajustat care urmează să fie aplicat pilonului I al PAC în urma transferurilor dintre Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și plățile directe este prevăzut în actul juridic relevant, iar CFM este ajustat în consecință, în temeiul dispozițiilor articolului 5 din prezentul regulament referitoare la ajustările tehnice.

2.În cazul în care este necesară folosirea resurselor din instrumentele speciale prevăzute la articolele 9-14, creditele de angajament și creditele de plată corespunzătoare se înscriu în buget peste plafoanele relevante din CFM.

3.În cazul în care este necesar să se mobilizeze o garanție pentru asistența financiară acordată statelor membre autorizată în conformitate cu articolul [208 alineatul (1)] din Regulamentul (UE) [xxx/201x] („Regulamentul financiar”), suma necesară se mobilizează peste plafoanele prevăzute în CFM.

Articolul 3
Respectarea plafonului resurselor proprii

4.Pentru fiecare dintre anii cuprinși în CFM, toate creditele de plată necesare, după ajustarea anuală și ținând seama de orice alte ajustări și revizuiri, precum și de aplicarea articolului 2 alineatele (2) și (3), nu pot conduce la un coeficient de apel aplicabil resurselor proprii care să depășească plafonul resurselor proprii stabilit în conformitate cu Decizia Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene adoptată în conformitate cu articolul 311 al treilea paragraf din TFUE („Decizia privind resursele proprii”) aflată în vigoare.

5.Dacă este necesar, plafoanele stabilite în CFM sunt reduse pentru a se asigura respectarea plafonului resurselor proprii stabilit în conformitate cu Decizia privind resursele proprii aflată în vigoare.

Capitolul 2
Ajustările CFM

Articolul 4
Marja globală pentru plăți

1.În fiecare an, începând cu 2022, ca parte a ajustărilor tehnice menționate la articolul 5, Comisia ajustează plafonul de plăți pentru perioada 2022-2027, majorându-l cu o sumă echivalentă cu diferența dintre plățile efectuate și plafonul de plăți pentru exercițiul n-1 din CFM.

2.Orice majorare se compensează integral printr-o reducere corespunzătoare a plafonului de plăți pentru exercițiul n-1.

Articolul 5
Ajustări tehnice

1.În fiecare an, acționând anticipat față de procedura bugetară pentru exercițiul n+1, Comisia efectuează următoarele ajustări tehnice ale CFM:

(a)reevaluarea, pe baza prețurilor din exercițiul n+1, a plafoanelor și a cuantumurilor totale ale creditelor de angajament și ale creditelor de plată;

(b)calcularea marjei disponibile în cadrul plafonului resurselor proprii stabilit în conformitate cu Decizia privind resursele proprii aflată în vigoare;

(c)calcularea marjei globale pentru plăți, prevăzută la articolul 4;

(d)calcularea marjei globale pentru angajamente (rezerva Uniunii), prevăzută la articolul 12;

(e)calcularea sumelor care trebuie să fie puse la dispoziția Instrumentului de flexibilitate în temeiul articolului 13 alineatul (1) al doilea paragraf;

(f)calcularea valorii absolute a marjei pentru situații neprevăzute, prevăzută la articolul 14;

2.Ajustările tehnice menționate la alineatul (1) se efectuează pe baza unui deflator fix de 2 % pe an.

3.Comisia comunică Parlamentului European și Consiliului rezultatele ajustărilor tehnice menționate la alineatul (1) și previziunile economice care au stat la baza acestora.

4.Fără a aduce atingere articolelor 6, 7 și 8, nu se efectuează nicio altă ajustare tehnică cu privire la exercițiul în cauză, nici în cursul exercițiului, nici în exercițiile ulterioare sub formă de corecții ex post.

Articolul 6
Ajustarea pachetelor financiare aferente politicii de coeziune

1.În 2024, împreună cu ajustarea tehnică pentru exercițiul 2025, Comisia evaluează alocările totale ale tuturor statelor membre pentru obiectivul „investiții pentru creștere economică și locuri de muncă” al politicii de coeziune pentru perioada 2025­2027, aplicând metoda de alocare stabilită în actul de bază relevant, pe baza celor mai recente statistici disponibile la momentul respectiv și a comparației, în cazul statelor membre supuse plafoanelor, între PIB-ul național cumulat observat în exercițiile 2021-2023 și PIB-ul național cumulat estimat în 2018. Comisia ajustează aceste alocări totale ori de câte ori există o divergență cumulată de peste +/-5 %.

2.Ajustările necesare se repartizează în proporții egale de-a lungul perioadei 2025­2027, iar plafoanele corespunzătoare din CFM se ajustează în consecință. Și plafoanele de plăți se ajustează în consecință, pentru a asigura o evoluție ordonată în raport cu creditele de angajament.

3.Efectul total net, pozitiv sau negativ, al ajustărilor menționate la alineatul (2) nu poate depăși 4 miliarde EUR.

Articolul 7
Ajustări privind măsuri legate de buna guvernanță economică sau de protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre

În cazul ridicării, în conformitate cu actele de bază relevante, a unei suspendări a angajamentelor bugetare referitoare la fondurile Uniunii în contextul unor măsuri legate de buna guvernanță economică sau de protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre, sumele corespunzătoare angajamentelor suspendate se transferă către exercițiile următoare, iar plafoanele corespunzătoare din CFM se ajustează în consecință.

Angajamentele suspendate ale exercițiului n nu pot fi reînscrise în buget mai târziu de exercițiul n+2.

Articolul 8
Ajustare ca urmare a instituirii unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate

În cazul adoptării, după 1 ianuarie 2021, a unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate pentru fondurile structurale, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, Fondul pentru azil și migrație, Fondul pentru securitate internă și instrumentul pentru gestionarea frontierelor și vize din cadrul Fondului de gestionare integrată a frontierelor, sumele corespunzătoare alocărilor care nu au fost utilizate în 2021 se transferă în proporții egale către exercițiile 2022-2025, iar plafoanele corespunzătoare din CFM se ajustează în consecință.

Capitolul 3
Instrumente speciale

Articolul 9
Fondul european de ajustare la globalizare

1.Fondul european de ajustare la globalizare, ale cărui obiective și domeniu de aplicare sunt stabilite în [Regulamentul (UE) XXXX/XX al Parlamentului European și al Consiliului 18 ] nu depășește o sumă anuală maximă de 200 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

2.Creditele pentru Fondul european de ajustare la globalizare se înscriu în bugetul general al Uniunii ca provizion.

Articolul 10
Fondul de solidaritate al Uniunii Europene

1.Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, ale cărui obiective și domeniu de aplicare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului 19 , nu depășește o sumă anuală maximă de 600 de milioane EUR (la prețurile din 2018). La data de 1 octombrie a fiecărui exercițiu, cel puțin un sfert din suma anuală respectivă trebuie să rămână disponibilă pentru a acoperi nevoile apărute până la sfârșitul exercițiului. Partea din suma anuală neutilizată în exercițiul n poate fi utilizată până în exercițiul n+1. Mai întâi se utilizează partea din suma anuală provenită din exercițiul precedent. Partea din suma anuală provenită din exercițiul n care nu este utilizată în exercițiul n+1 se anulează.

2.În cazuri excepționale și dacă resursele financiare disponibile rămase în Fondul de solidaritate al Uniunii Europene în exercițiul în care s-a produs dezastrul nu sunt suficiente pentru a acoperi valoarea ajutorului financiar considerată necesară, Comisia poate propune ca diferența să fie finanțată din sumele anuale disponibile pentru exercițiul următor.

Articolul 11
Rezerva pentru ajutoare de urgență

1.Rezerva pentru ajutoare de urgență poate fi utilizată pentru a acoperi rapid nevoile specifice de urgență din cadrul Uniunii sau din țări terțe, ca urmare a unor evenimente care nu puteau fi prevăzute în momentul întocmirii bugetului, în special pentru situații de urgență și operațiuni de sprijin ca urmare a unor dezastre naturale sau provocate de om, crize umanitare, în cazul amenințărilor la adresa sănătății publice, veterinare sau fitosanitare la scară largă, precum și în situații de presiune deosebită provocată de fluxurile de migrație la frontierele externe ale Uniunii, atunci când circumstanțele impun acest lucru.

2.Cuantumul anual al rezervei este fixat la 600 de milioane EUR (la prețurile din 2018) și poate fi utilizat până în exercițiul n+1 în conformitate cu Regulamentul financiar. Rezerva se înscrie în bugetul general al Uniunii ca provizion. Mai întâi se utilizează partea din suma anuală provenită din exercițiul precedent. Partea din suma anuală provenită din exercițiul n care nu este utilizată în exercițiul n+1 se anulează.

La data de 1 octombrie a fiecărui exercițiu, cel puțin un sfert din suma anuală pentru exercițiul n trebuie să rămână disponibilă pentru a acoperi nevoile apărute până la sfârșitul exercițiului.

Cel mult jumătate din suma disponibilă până la data de 30 septembrie a fiecărui exercițiu poate fi mobilizată pentru operațiuni interne sau, respectiv, externe.

Începând cu data de 1 octombrie, restul sumei disponibile poate fi mobilizată fie pentru operațiuni interne, fie pentru operațiuni externe pentru a acoperi nevoile apărute până la sfârșitul exercițiului.

Articolul 12
Marja globală pentru angajamente (rezerva Uniunii)

1.Marja globală pentru angajamente (rezerva Uniunii), care urmează să fie pusă la dispoziție peste plafoanele stabilite în CFM pentru perioada 2022-2027, cuprinde următoarele:

(a)marjele rămase disponibile sub plafoanele din CFM pentru angajamentele din exercițiul n-1;

(b)începând din 2023, pe lângă marjele menționate la litera (a), o sumă echivalentă cu creditele dezangajate în exercițiul n-2, fără a aduce atingere articolului [15] din Regulamentul financiar.

2.Parlamentul European și Consiliul pot mobiliza marja globală pentru angajamente (rezerva Uniunii) sau o parte din aceasta în cadrul procedurii bugetare prevăzute la articolul 314 din TFUE.

Articolul 13
Instrumentul de flexibilitate

Instrumentul de flexibilitate poate fi utilizat pentru finanțarea, într-un exercițiu financiar dat, a unor cheltuieli clar identificate care nu ar putea fi finanțate în limitele plafoanelor disponibile pentru una sau mai multe alte rubrici. Sub rezerva celui de al doilea paragraf, plafonul sumei anuale disponibile pentru Instrumentul de flexibilitate este de 1 000 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

În fiecare exercițiu, suma anuală disponibilă pentru Instrumentul de flexibilitate este majorată cu:

(a)o sumă echivalentă cu partea din suma anuală pentru Fondul european de ajustare la globalizare care a fost anulată în exercițiul precedent;

(b)o sumă echivalentă cu partea din suma anuală pentru Fondul de solidaritate al Uniunii Europene care a fost anulată în exercițiul precedent în conformitate cu articolul 10 alineatul (1);

(c)o sumă echivalentă cu partea din suma anuală pentru rezerva pentru ajutoare de urgență care a fost anulată în exercițiul precedent în conformitate cu articolul 11 alineatul (2).

Sumele disponibile pentru Instrumentul de flexibilitate în conformitate cu al doilea paragraf se utilizează în conformitate cu condițiile stabilite în prezentul articol.

3.Partea neutilizată din suma anuală a Instrumentului de flexibilitate poate fi utilizată până în exercițiul n+3. Mai întâi se utilizează partea din suma anuală provenită din exercițiile precedente, în ordinea vechimii. Partea din suma anuală provenită din exercițiul n care nu este utilizată în exercițiul n+3 se anulează.

Articolul 14
Marja pentru situații neprevăzute

1.Se constituie o marjă pentru situații neprevăzute de până la 0,03 % din venitul național brut al Uniunii, în afara plafoanelor din CFM, ca instrument de ultimă instanță de reacție la situații neprevăzute. Aceasta poate fi mobilizată numai în cadrul unui buget rectificativ sau al bugetului anual.

2.Marja pentru situații neprevăzute utilizată nu depășește, în niciun exercițiu dat, suma maximă prevăzută în ajustarea tehnică anuală a CFM și respectă plafonul resurselor proprii.

3.Sumele disponibile prin mobilizarea marjei pentru situații neprevăzute se compensează în întregime prin marjele din una sau mai multe rubrici ale CFM pentru exercițiul financiar curent sau pentru exercițiile financiare viitoare.

4.Sumele compensate în conformitate cu alineatul (3) nu se mai mobilizează în contextul CFM. Utilizarea marjei pentru situații neprevăzute nu poate duce la depășirea plafoanelor totale ale creditelor de angajament și de plată prevăzute în CFM pentru exercițiul financiar curent sau pentru exercițiile financiare viitoare.

Capitolul 4
Evaluarea și revizuirea CFM

Articolul 15
Revizuirea CFM

1.Fără a aduce atingere articolului 3 alineatul (2), articolelor 16-20 și articolului 24, în cazul unor situații neprevăzute, CFM poate fi revizuit cu respectarea plafonului resurselor proprii stabilit în conformitate cu Decizia privind resursele proprii aflată în vigoare.

2.Ca regulă generală, orice propunere de revizuire a CFM în conformitate cu alineatul (1) se prezintă și se adoptă înainte de începerea procedurii bugetare pentru exercițiul în cauză sau pentru primul dintre exercițiile în cauză.

3.Orice propunere de revizuire a CFM în conformitate cu alineatul (1) analizează posibilitatea unei realocări a cheltuielilor între programele incluse în rubrica revizuită, ținându-se seama în mod special de orice subutilizare preconizată a creditelor.

4.Orice revizuire a CFM în conformitate cu alineatul (1) ia în considerare posibilitatea unei compensări a oricărei majorări a plafonului unei rubrici prin reducerea plafonului unei alte rubrici.

5.Orice revizuire a CFM în conformitate cu alineatul (1) garantează menținerea unei relații corespunzătoare între angajamente și plăți.

Articolul 16
Evaluarea la jumătatea perioadei a CFM

Până la 1 ianuarie 2024, Comisia prezintă o evaluare a funcționării CFM. După caz, evaluarea este însoțită de propuneri relevante.

Articolul 17
Revizuire legată de execuție

Atunci când notifică Parlamentului European și Consiliului rezultatele ajustărilor tehnice aduse CFM, Comisia prezintă, dacă este cazul, eventualele propuneri de revizuire a cuantumului total al creditelor de plată pe care le consideră necesare, ținând seama de execuție, pentru a asigura o bună gestiune a plafoanelor anuale de plăți și, în special, evoluția ordonată a acestora în raport cu creditele de angajament.

Articolul 18
Revizuirea CFM în cazul revizuirii tratatelor

În cazul efectuării unei revizuiri cu implicații bugetare a tratatelor, CFM se revizuiește în consecință.

Articolul 19
Revizuirea CFM în situația unei extinderi a Uniunii

Dacă se produc una sau mai multe aderări la Uniune, CFM se revizuiește pentru a ține seama de cheltuielile necesare care decurg din acestea.

Articolul 20
Revizuirea CFM în situația reunificării Ciprului

În situația reunificării Ciprului, CFM se revizuiește pentru a ține seama de soluționarea globală a problemei Ciprului și de necesitățile financiare suplimentare apărute în urma reunificării.

Capitolul 5
Contribuția la finanțarea proiectelor de mare anvergură

Articolul 21
Contribuția la finanțarea proiectelor de mare anvergură

1.În perioada 2021-2027, pentru proiectele de mare anvergură prevăzute în [Regulamentul XXXX/XX al Parlamentului European și al Consiliului – Programul spațial] 20 se pune la dispoziție din bugetul general al Uniunii o sumă maximă de 14 196 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

2.În perioada 2021-2027, pentru proiectul de reactor termonuclear experimental internațional (ITER) se pune la dispoziție din bugetul general al Uniunii o sumă maximă de 5 406 milioane EUR (la prețurile din 2018).

Capitolul 6
Cooperarea interinstituțională în cadrul procedurii bugetare

Articolul 22
Cooperarea interinstituțională în cadrul procedurii bugetare

Parlamentul European, Consiliul și Comisia („instituțiile”) iau toate măsurile necesare pentru facilitarea procedurii bugetare anuale.

Instituțiile cooperează cu bună-credință pe întreaga durată a procedurii, pentru a-și apropia pozițiile. Instituțiile cooperează pe parcursul tuturor etapelor procedurii, prin intermediul contactelor interinstituționale corespunzătoare, pentru a monitoriza progresul lucrărilor și pentru a analiza gradul de convergență.

Instituțiile se asigură că există, în măsura posibilului, o coordonare a calendarelor lor de lucru care să permită derularea procedurilor într-un mod coerent și convergent, conducând la adoptarea finală a bugetului general al Uniunii.

Pot fi organizate triloguri în toate etapele procedurii și la diferite niveluri de reprezentare, în funcție de natura discuțiilor prevăzute. Fiecare instituție, în conformitate cu propriul său regulament de procedură, își desemnează participanții la fiecare reuniune, își definește mandatul de negociere și informează în timp util celelalte instituții cu privire la aspectele practice ale reuniunilor.

Articolul 23
Unitatea bugetului

Toate cheltuielile și veniturile Uniunii și ale Euratom se includ în bugetul general al Uniunii în conformitate cu articolul [7] din Regulamentul financiar, inclusiv cheltuielile care derivă din orice decizie relevantă adoptată de Consiliu în unanimitate după consultarea Parlamentului European în temeiul articolului 332 din TFUE.

Capitolul 7
Dispoziții finale

Articolul 24
Tranziția către cadrul financiar multianual următor

Până la 1 iulie 2025, Comisia prezintă o propunere privind un nou cadru financiar multianual.

Articolul 25
Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Acordul interinstituțional privind disciplina bugetară și ameliorarea procedurii bugetare, semnat de Parlament, Consiliu și Comisie la 29 iunie 1988 (JO L 185, 15.7.1988, p. 33).
(2)    JO L 347, 20.12.2013, p. 884.
(3)    JO C 373, 20.12.2013, p. 1.
(4)    JO L 103, 22.4.2015, p. 1.
(5)    JO L 163, 24.6.2017, p. 1.
(6)    COM(2018) 323, 2.5.2018.
(7)    COM(2018) 321, 2.5.2018.
(8)    COM(2018) 325, 2.5.2018.
(9)    Evaluarea/revizuirea la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual 2014-2020: Un buget al UE axat pe rezultate, COM(2016) 603 final, 14.9.2016.
(10)    Regulamentul (UE) [XXX/201X] al Parlamentului European și al Consiliului din [...] privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L...).
(11)    Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului din 18 februarie 2002 de înființare a unui mecanism de asistență financiară pe termen mediu pentru balanțele de plăți ale statelor membre, JO L 053, 23.2.2002, p. 1.
(12)    Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului din 11 mai 2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară, JO L 118, 12.5.2010, p. 1.
(13)    COM(2018) 324, 2.5.2018.
(14)    JO L, , p. .
(15)    JO L 304, 20.11.2010, p. 47.
(16)    JO C , , p. .
(17)    Regulamentul (UE) [XXX/201X] al Parlamentului European și al Consiliului din [...] privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (JO L...).
(18)    JO L, , p. .
(19)    Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului din 11 noiembrie 2002 de instituire a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (JO L 311, 14.11.2002, p. 3).
(20)    JO C, ..., p. .
Top

Bruxelles, 2.5.2018

COM(2018) 322 final

ANEXĂ

la propunerea de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027


ANEXĂ

Tabelul cadrului financiar multianual

(milioane EUR – prețuri din 2018)

Credite de angajament

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Total
2021-2027

1. Piața unică, inovare și sectorul digital

23 955

23 918

24 203

23 624

23 505

23 644

23 454

166 303

2. Coeziune și valori

51 444

54 171

56 062

56 600

57 148

59 200

57 349

391 974

din care: Coeziune economică, socială și teritorială

45 597

46 091

46 650

47 212

47 776

48 348

48 968

330 642

3. Resurse naturale și mediu

50 323

49 580

48 886

48 097

47 326

46 575

45 836

336 623

din care: Cheltuieli de piață și plăți directe

37 976

37 441

36 946

36 346

35 756

35 176

34 606

254 247

4. Migrație și gestionarea frontierelor

3 076

4 219

4 414

4 647

4 719

4 846

4 908

30 829

5. Securitate și apărare

3 154

3 229

3 183

3 281

3 517

3 743

4 216

24 323

6. Vecinătate și întreaga lume

14 765

14 831

15 002

15 290

15 711

16 298

17 032

108 929

7. Administrația publică europeană

10 388

10 518

10 705

10 864

10 910

11 052

11 165

75 602

din care: Cheltuieli administrative ale instituțiilor

8 128

8 201

8 330

8 432

8 412

8 493

8 551

58 547

TOTAL CREDITE DE ANGAJAMENT

157 105

160 466

162 455

162 403

162 836

165 358

163 960

1 134 583

ca procentaj din VNB

1,12 %

1,13 %

1,13 %

1,12 %

1,11 %

1,11 %

1,09 %

1,11 %

TOTAL CREDITE DE PLATĂ

150 168

151 482

160 631

160 631

160 631

160 631

160 631

1 104 805

ca procentaj din VNB

1,07 %

1,07 %

1,12 %

1,10 %

1,09 %

1,08 %

1,07 %

1,08 %

Marja disponibilă

0,22 %

0,22 %

0,17 %

0,19 %

0,20 %

0,21 %

0,22 %

0,21 %

Plafonul resurselor proprii ca procentaj din VNB (*)

1,29 %

1,29 %

1,29 %

1,29 %

1,29 %

1,29 %

1,29 %

1,29 %

(*) Aceste procentaje nu aduc atingere plafonului stabilit în Decizia privind resursele proprii aflată în vigoare.

Top