Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0209

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi

    COM/2018/209 final - 2018/0103 (COD)

    Strasbourg,17.4.2018

    COM(2018) 209 final

    2018/0103(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi

    {SWD(2018) 104 final}

    {SWD(2018) 105 final}


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Precursorii de explozivi sunt substanțe chimice care pot fi utilizate în scopuri legitime, dar a căror utilizare ar putea fi și deturnată pentru fabricarea ilicită de explozivi. În scopul de a împiedica fabricarea ilicită de explozivi, Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi 1 („regulamentul”) restrânge punerea la dispoziție, introducerea, deținerea și utilizarea de către publicul larg a unor precursori de explozivi selecționați și stabilește norme privind raportarea tranzacțiilor suspecte.

    Ca urmare a intrării în vigoare a regulamentului la 1 martie 2013 2 , cantitatea de precursori de explozivi disponibilă pe piață pentru consumul public a scăzut. Statele membre au raportat, de asemenea, o creștere a numărului de tranzacții suspecte, dispariții și furturi raportate. Cu toate acestea, precursorii de explozivi continuă să fie utilizați la fabricarea ilicită de explozivi. Acești „explozivi artizanali” au fost utilizați în marea majoritate a atacurilor teroriste din UE, inclusiv cele din Madrid (2004), Londra (2005), Paris (2015), Bruxelles (2016), precum și din Manchester și Parsons Green în 2017. Tot atacurile cu explozivi artizanali au fost responsabile de marea majoritate a victimelor atentatelor comise în ultimele decenii.

    Prin instituirea de restricții și controale la nivelul Uniunii, regulamentul își propune să asigure condiții de concurență echitabile pentru toate întreprinderile vizate. Cu toate acestea, regulamentul nu a atins decât parțial acest obiectiv, deoarece permite niveluri diferite de restricții în ansamblul statelor membre. În acest fel nu se asigură cel mai înalt grad de uniformitate pentru operatorii economici. Mai mult, în această situație, nu se garantează un nivel suficient de protecție a siguranței publicului larg. Există rapoarte privind infractori care încearcă să achiziționeze precursori de explozivi în statele membre cu restricții mai permisive sau online, unde regulamentul nu este întotdeauna aplicat.

    Restricțiile și controalele existente s-au dovedit a fi insuficiente pentru a împiedica fabricarea ilicită de explozivi artizanali. De exemplu, cerința înregistrării tranzacțiilor nu descurajează sau împiedică infractorii să achiziționeze precursori de explozivi. Persoanele juridice pot, de asemenea, achiziționa precursori de explozivi de care nu au nevoie pentru uz profesional. De la intrarea în vigoare a regulamentului, amenințarea s-a schimbat de asemenea. Teroriștii recurg la tactici noi și dezvoltă noi rețete și tehnici de fabricare a bombelor, care încearcă – cel puțin în parte – să eludeze restricțiile și controalele existente.

    Mai mult, regulamentul nu conține dispoziții care să faciliteze respectarea și aplicarea sa. Acest lucru contribuie la o serie de deficiențe sistemice de-a lungul lanțului de aprovizionare: nu toți actorii sunt conștienți de obligațiile prevăzute în regulament și unii operatori economici nu efectuează controale pentru a asigura conformitatea. De asemenea, nu toate statele membre efectuează sistematic inspecții. În fine, regulamentul în sine nu este suficient de clar în ceea ce privește mai multe dintre obligațiile pe care le impune, inclusiv cele care urmăresc să asigure transmiterea informațiilor de-a lungul lanțului de aprovizionare. Prezenta propunere de regulament are ca obiectiv remedierea problemelor menționate mai sus prin consolidarea și clarificarea regulamentului. În paralel, Comisia își va continua lucrările fără caracter legislativ care vizează reducerea deturnării utilizării precursorilor de explozivi și înlăturarea obstacolelor din calea liberei circulații a acestor substanțe pe piața internă, în special prin continuarea activității în cadrul Comitetului permanent pentru precursori și prin perfecționarea și actualizarea orientărilor, astfel cum se prevede în regulament.

    Prezenta inițiativă se înscrie în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT). O opinie exprimată prin intermediul platformei REFIT a confirmat problemele menționate mai sus care decurg din divergențele legate de aplicarea regulamentului și a sugerat analizarea posibilităților de a se asigura o aplicare unitară a acestuia, în special prin stabilirea unor condiții și criterii pentru licențe, precum și clarificarea ambiguităților în ceea ce privește cerințele referitoare la actorii din cadrul lanțului de aprovizionare.

    Contextul instituțional al propunerii

    Reglementarea disponibilității pe piață a precursorilor de explozivi a fost identificată drept un domeniu prioritar în Planul de acțiune al UE din 2008 privind îmbunătățirea securității explozivilor 3 . În urma adoptării planului de acțiune, Comisia Europeană a înființat un Comitet permanent pentru precursori, un grup de experți care reunește experți ai autorităților statelor membre și ai părților interesate din industria chimică și din sectorul comerțului cu amănuntul. Pe baza recomandărilor Comitetului permanent pentru precursori și a rezultatelor evidențiate de evaluarea impactului opțiunilor posibile 4 , în 2010 Comisia a adoptat o propunere de regulament privind precursorii de explozivi 5 . Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi („regulamentul”) a fost adoptat la 15 ianuarie 2013.

    În Agenda europeană privind securitatea 6 , adoptată de Comisie în aprilie 2015, a fost subliniată din nou importanța unor astfel de restricții și controale pentru a împiedica activitățile rețelelor teroriste prin îngreunarea atacurilor asupra țintelor, a accesului la substanțe periculoase și a utilizării acestora.

    După atacurile de la Paris din 13 noiembrie 2015 și de la Bruxelles din 22 martie 2016, Comisia a evidențiat, atât în Planul de acțiune împotriva traficului și utilizării ilegale de arme de foc și explozivi 7 , cât și în Comunicarea privind punerea în aplicare a Agendei europene privind securitatea pentru a combate terorismul 8 , faptul că precursorii de explozivi sunt în continuare prea ușor accesibili și că ar trebui consolidate controalele existente.

    În februarie 2017, Comisia a adoptat un raport privind aplicarea regulamentului 9 . Raportul a subliniat o serie de provocări cu care se confruntă statele membre și lanțul de aprovizionare în ceea ce privește punerea în aplicare a regulamentului, precum și pentru a spori capacitatea tuturor actorilor implicați în punerea în aplicare și asigurarea respectării restricțiilor și controalelor. Raportul a arătat limitările legislației referitoare la conștientizarea în cadrul lanțului de aprovizionare și a evidențiat multitudinea de sisteme diferite din întreaga UE, ceea ce creează lacune și provocări importante în materie de securitate pentru actorii din lanțul de aprovizionare ce desfășoară activități economice în întreaga UE.

    Recomandarea Comisiei privind adoptarea imediată a unor măsuri de prevenire a utilizării improprii a precursorilor de explozivi 10 a fost adoptată în octombrie 2017. Statelor membre li s-a cerut să ia toate măsurile necesare în temeiul regulamentului în vigoare pentru a împiedica accesul teroriștilor la substanțele restricționate și să efectueze o evaluare aprofundată a sistemelor de interzicere, de acordare de licențe sau de înregistrare pe care le-au instituit.

    Consiliul Uniunii Europene a salutat recomandarea la 7 decembrie 2017 și a solicitat statelor membre să limiteze disponibilitatea precursorilor de explozivi pentru publicul larg 11 . Parlamentul European și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la disponibilitatea pe scară largă a armelor de foc și a precursorilor de explozivi în rețelele ascunse și la legăturile tot mai strânse dintre terorism și crima organizată 12 .

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Substanțele și amestecurile care pot fi utilizate la fabricarea ilicită de explozivi fac, de asemenea, obiectul mai multor altor instrumente juridice ale UE. Aceste instrumente vizează, la fel ca prezenta propunere, să asigure funcționarea pieței interne. Toate mai au și un alt obiectiv, care este de obicei legat de sănătatea publică, siguranță și mediu. În schimb, obiectivul secund al prezentei propuneri de regulament este legat de securitate, în special de detectarea și împiedicarea fabricării ilicite de explozivi.

    Restricții privind substanțele chimice din rațiuni de securitate pot fi găsite, de asemenea, în Regulamentul (UE) nr. 1259/2013 13 și în Regulamentul (CE) nr. 273/2004 14 , care tratează comerțul cu precursori de droguri între UE și țările terțe și, respectiv, în UE. O serie de precursori de explozivi pot fi folosiți și ca precursori de droguri. Mai mult, Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului 15 prevede norme comune de control la nivelul UE și o listă comună a UE de produse cu dublă utilizare, care include o serie de precursori de explozivi.

    În scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului, Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanţelor şi a amestecurilor (Regulamentul CLP) 16 stabilește criterii la nivelul UE pentru determinarea faptului că o substanță sau un amestec de substanțe chimice fabricate sau importate pe piața europeană trebuie considerat periculos. Furnizorii trebuie apoi să comunice clienților lor, inclusiv consumatorilor, pericolele identificate pe care le prezintă aceste substanțe sau amestecuri. Cel mai frecvent instrument de comunicare a pericolului îl reprezintă etichetarea ambalajului substanței sau al amestecului, dar și fișa cu date de securitate care este furnizată actorilor din aval în lanțul de aprovizionare.

    În scopul protejării unor aspecte legate de sănătatea publică, mediu și siguranță, Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 privind evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) 17 include o procedură de înregistrare a substanțelor chimice și enumeră restricțiile privind producerea, introducerea pe piață și utilizarea anumitor substanțe, amestecuri și articole periculoase. Aceasta include și precursorul de exploziv: nitratul de amoniu. Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 privind îngrășămintele 18 stabilește reguli precise în materie de măsuri de siguranță și control pentru îngrășămintele pe bază de nitrat de amoniu.

    Prezenta propunere de regulament nu impune nicio înregistrare prealabilă sau clasificare a substanțelor chimice. Abordarea din prezenta propunere de regulament este aceea că toate substanțele chimice pot fi puse la dispoziție, inclusiv către publicul larg, cu excepția cazului în care prezentul regulament (sau alt act legislativ al Uniunii) dispune altfel (a se vedea articolul 4).

    Directiva 2014/28/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață și controlul explozivilor de uz civil 19 se ocupă de explozivi, iar prezenta propunere de regulament se referă la precursorii de explozivi, respectiv la substanțele care pot fi utilizate pentru fabricarea ilicită de explozivi. Totodată, prezenta propunere de regulament nu vizează articolele pirotehnice. Punerea la dispoziție a unor astfel de articole este reglementată de Directiva 2013/29/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice 20 , care clasifică articolele pirotehnice în funcție de tipul lor de utilizare sau de scopul și nivelul lor de risc. Categoria cea mai periculoasă de focuri de artificii (F4) este rezervată exclusiv unei utilizări profesionale.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Prezenta propunere completează Planul de acțiune al UE din 2017 privind îmbunătățirea nivelului de pregătire împotriva riscurilor de siguranță chimică, biologică, radiologică și nucleară 21 și, în special măsurile prevăzute în planul de acțiune respectiv pentru sectorul chimic, cum ar fi activitatea de detectare și de atenuare a amenințărilor chimice, de exemplu detectarea de către autoritățile vamale, sau activitatea de prevenire a amenințărilor interne la adresa instalațiilor chimice. Mai mult, Planul de acțiune al UE din 2017 în vederea sprijinirii protecției spațiilor publice 22 asigură un cadru de cooperare și partajare a informațiilor și a celor mai bune practici între statele membre cu privire la amenințările teroriste, inclusiv a celor legate de explozivii artizanali.

    Regulamentul propus va completa cadrul juridic în materie penală instituit prin Directiva 2017/541 privind combaterea terorismului 23 , în special atunci când raportarea unei tranzacții suspecte în temeiul prezentei propuneri poate duce la o investigație pe baza unei suspiciuni vizând o infracțiune de terorism. În măsura în care conținutul online provoacă în mod public la comiterea de atacuri teroriste cu explozivi artizanali, directiva respectivă impune statelor membre să ia măsuri pentru a elimina un astfel de conținut.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic pentru prezenta propunere este articolul 114 din TFUE, care permite Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu procedura legislativă ordinară, să adopte măsuri legislative privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Nevoia de acțiune din partea UE fusese deja confirmată prin adoptarea Regulamentului (UE) nr. 98/2013, care stabilește norme la scara Uniunii privind restricțiile și controalele referitoare la precursorii de explozivi. Deși cadrul juridic existent a identificat câteva abordări comune în UE, evaluarea acestuia a arătat o divergență semnificativă la nivel legislativ și operațional. Nu numai că Regulamentul (UE) nr. 98/2013 permite statelor membre să stabilească diferite tipuri de restricții, dar lasă, totodată, loc la interpretări contradictorii și la grade divergente de aplicare în practică.

    Normele și practicile diferite afectează operatorii economici din întreaga UE, în special atunci când vând sau achiziționează produse în interiorul UE. Aceasta este o problemă legată de piața internă, care limitează libertatea de circulație a precursorilor de explozivi în Uniunea Europeană. Problema nu poate fi rezolvată prin intermediul unor acțiuni unilaterale ale statelor membre, deoarece obstacolele și incertitudinile lor își au originea în diferențele dintre legile și procedurile statelor membre. În mod similar, incertitudinile cu privire la cadrul legislativ existent la nivelul UE cer o soluție la scara UE, deoarece măsurile naționale nu ar conduce decât la interpretări diferite ale regulamentului.

    Normele și practicile diferite pot fi exploatate pentru a obține în mod ilegal precursori de explozivi. Dacă infractorii pot dobândi precursori de explozivi în statele membre cu mai puține restricții și/sau niveluri mai scăzute ale controalelor, acest lucru are un efect asupra securității fiecărui stat membru în parte și pune probleme de securitate la nivelul UE. Intervenția UE este necesară întrucât această practică poate fi evitată numai dacă statele membre își armonizează sistemele de control și dacă aplică toate în mod adecvat normele în vigoare.

    Restricțiile și controalele trebuie să fie actualizate în funcție evoluția amenințării. În lipsa unui nivel adecvat de restricții și controale în unele state membre, alte state membre ar putea deduce că este necesar să adopte măsuri la nivel național care depășesc sfera de aplicare a regulamentului în cauză. Acest lucru ar avea un efect negativ asupra liberei circulații a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor pe întreg teritoriul Uniunii.

    Prin urmare, valoarea adăugată a acțiunii la nivelul Uniunii ar aduce mai multe restricții și controale armonizate cu privire la precursorii de explozivi, ceea ce ar spori securitatea și ar facilita libera circulație a acestor substanțe.

    Proporționalitatea

    Evaluarea impactului care însoțește documentul de față a preferat abordarea definită în prezenta propunere în locul unor măsuri fără caracter legislativ menite să îmbunătățească aplicarea regulamentului, precum și în locul unei revizuiri legislative mai profunde a cadrului actual. Prezenta propunere consolidează și clarifică actualul cadru juridic fără să modifice caracteristicile esențiale ale acestuia. Deși propunerea urmează să contribuie în mod semnificativ la securitatea și funcționarea pieței interne, aceasta nu ar fi disproporționată având în vedere impactul redus asupra pieței în termeni de sarcină și de costuri aferente punerii în aplicare sau controlului aplicării.

    Restricțiile armonizate intensificate vor afecta mai mult întreprinderile care se specializează în furnizarea de precursori de explozivi restricționați (cu o mare concentrație) comparativ cu acelea care se specializează în furnizarea unei game mai largi de produse, inclusiv a unor alternative la precursorii de explozivi restricționați. Mai mult, dacă astfel de restricții pot duce la scăderea consumului și a cererii de produse restricționate, ele pot fi însoțite și de creșterea consumului și a cererii de concentrații mai mici care au același efect sau de produse alternative, care vor continua să fie dezvoltate. Acest lucru poate reduce activitatea întreprinderilor care produc sau vând mărfuri restricționate, însă poate, în același timp, crea noi oportunități pentru întreprinderile care produc sau vând mărfuri alternative și concentrații mai mici și constituie un stimulent pentru întreprinderile inovatoare. Prin urmare, în ansamblu, nu se așteaptă un impact semnificativ asupra cifrei de afaceri din sectorul chimic în ansamblul său.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

    În conformitate cu programul de lucru al Comisiei pe 2018, care preconiza o eventuală revizuire a regulamentului, a fost comandat un studiu care să analizeze situația actuală, să identifice lacunele și problemele și să evalueze impactul schimbărilor de politică posibile. Studiul a permis Comisiei să examineze modalitățile de îmbunătățire a eficacității și eficienței restricțiilor și controalelor UE care ar limita disponibilitatea precursorilor de explozivi și ar asigura o raportare adecvată a tranzacțiilor suspecte de-a lungul lanțului de aprovizionare.

    Studiul a arătat că obiectivele generale ale regulamentului sunt în continuare relevante din punctul de vedere al necesităților actuale din cauza amenințării teroriste continue în Europa. El a evidențiat, totodată, faptul că regulamentul a fost, în general, eficace în ceea ce privește limitarea disponibilității precursorilor de explozivi pentru publicul larg. Oferind o mare vizibilitate amenințării pe care o reprezintă precursorii de explozivi și generând impulsul politic pentru adoptarea promptă de măsuri restrictive la nivel național, regulamentul a contribuit la eforturile naționale de îmbunătățire a detectării prin intensificarea schimbului de informații și de creștere a sensibilizării la amenințările emergente legate de precursorii de explozivi.

    Evaluarea a subliniat și o serie de aspecte și de domenii pentru ameliorarea cadrului actual. Mai precis, analiza a arătat că regulamentul nu acoperă și nu definește în mod clar toți precursorii de explozivi relevanți și toate părțile interesate vizate. Aplicarea și controlul respectării regulamentului sunt limitate de absența unor verificări uniforme și de diversele moduri în care au fost puse în aplicare controalele. Fragmentarea sistemelor de control în întreaga Europă a generat dificultăți în ceea ce privește conformitatea operatorilor economici și reprezintă o problemă de securitate. A fost identificat un potențial de simplificare și de reducere a costurilor prin armonizarea în continuare a sistemului de restricții și de controale, prin clarificarea obligației de etichetare, precum și printr-o procedură UE mai rapidă și mai flexibilă de modificare a listei precursorilor de explozivi restricționați.

    Consultările cu părțile interesate

    În pregătirea evaluării și a posibilei revizuiri a cadrului juridic existent, Comisia a organizat o serie de consultări cu diferite grupuri de părți interesate, cum ar fi persoane din rândul publicului larg, autorități naționale competente, operatori economici, inclusiv producători, distribuitori și comercianți cu amănuntul. Printre principalele părți interesate consultate se numără Comitetul permanent pentru precursori instituit de către Comisie, care reunește experți ai autorităților statelor membre și ai părților interesate din industria chimică și din sectorul comerțului cu amănuntul.

    Publicul a fost consultat cu privire la o posibilă revizuire a cadrului juridic existent între 6 decembrie 2017 și 14 februarie 2018. Cele 83 de răspunsuri primite provin în mod predominant din partea reprezentanților întreprinderilor sau ai asociațiilor legate de producția, distribuția, vânzarea sau utilizarea precursorilor de explozivi. Majoritatea acestor reprezentanți au răspuns că sistemul actual de controale și restricții privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi a presupus costuri relativ scăzute, dar că, în același timp, nu a asigurat decât parțial securitatea publicului larg. Răspunsurile acestora au inclus și faptul că regulamentul nu a contribuit în mod substanțial la armonizarea controalelor la nivelul statelor membre. În fine, majoritatea respondenților au afirmat că disponibilitatea pe piață a unor anumite substanțe nereglementate, dar potențial periculoase, precum și vânzările online de precursori de explozivi reprezintă amenințări de securitate.

    Din răspunsurile la consultarea publică rezultă că respondenții sprijină îmbunătățirea pe viitor a cadrului juridic, în special prin clarificarea domeniului de aplicare a cadrului în ceea ce privește vânzările online, prin aplicarea mai armonizată a acestuia între statele membre și prin îmbunătățirea comunicării informațiilor de-a lungul lanțului de aprovizionare. Toate aceste sugestii au fost preluate în prezenta propunere. O largă majoritate a Comitetului permanent pentru precursori și a reprezentanților industriei, atât fabricanți, cât și distribuitori, și-au exprimat sprijinul pentru măsuri de îmbunătățire a cadrului juridic existent, astfel cum se prevede în prezenta propunere. Ei au sugerat totodată că această propunere ar trebui să fie însoțită de o serie de măsuri fără caracter legislativ identificate în evaluarea impactului.

    Evaluarea impactului

    Evaluarea impactului care sprijină prezenta propunere a primit din partea Comitetului de analiză a reglementării un aviz favorabil, însoțit de câteva sugestii de îmbunătățire 24 . În urma acestui aviz, evaluarea impactului a fost modificată astfel încât să explice mai clar modul în care au fost concepute diferitele opțiuni de politică și rațiunile pentru care au fost selectate aceste opțiuni de politică. De asemenea, s-a acordat o atenție aparte vânzărilor online, atât în cadrul actual, cât și în contextul diferitelor opțiuni. Evaluarea impactului a fost modificată și pentru a menționa în mod explicit criteriile utilizate la stabilirea restricțiilor și a controalelor corespunzătoare și pentru a reflecta mai bine punctele de vedere ale părților interesate cu privire la opțiunile și măsurile specifice. În fine, a fost adăugată o secțiune care detaliază măsurile de control al aplicării întreprinse de către Comisie.

    În afară de scenariul de referință (opțiunea 0), au fost examinate trei opțiuni de politică. Opțiunea de politică 1 (măsuri fără caracter legislativ) ar consolida aplicarea regulamentului prin măsuri fără caracter legislativ. Opțiunea de politică 2 (legislativă – revizuirea cadrului existent) ar urma să sporească eficacitatea și eficiența restricțiilor, controlul aplicării de către autoritățile publice și respectarea de către lanțul de aprovizionare și, în fine, opțiunea de politică 3 (legislativă – revizuirea completă a cadrului existent) ar introduce controale suplimentare de-a lungul lanțului de aprovizionare.

    După analiza și comparația diferitelor opțiuni, opțiunea de politică 2 a fost identificată drept opțiunea de politică preferată. Această opțiune ar urma să abordeze atât problemele identificate, cât și să contribuie la obiectivele generale și specifice definite. Mai mult, măsurile propuse ar urma să consolideze și să clarifice actualul cadru juridic fără să modifice caracteristicile esențiale ale acestuia. O revizuire completă pare inutilă având în vedere că regulamentul existent și-a atins cel puțin parțial obiectivele importante.

    Principalele costuri aferente opțiunii preferate se referă la costurile de punere în aplicare pentru autoritățile publice și la pierderile de profit pe care le-ar înregistra întreprinderile din cauza restricțiilor privind punerea la dispoziția publicului larg. Acest lucru ar putea avea un ușor efect negativ și asupra pieței forței de muncă. Totuși, în general, opțiunea preferată va reduce costurile de asigurare a conformității și sarcinile administrative grație armonizării și clarificării obligațiilor existente. Evaluarea impactului a estimat că în întreaga Uniune costurile pentru întreprinderi s-ar situa între 5 și 25 de milioane EUR după introducere, urmate de costuri anuale cuprinse între 24 și 83 de milioane EUR. Pentru administrațiile publice, aceste costuri au fost estimate la aproximativ 5 milioane EUR după introducere și, ulterior, între 8 și 18 milioane EUR anual. Principalele beneficii decurg din economiile realizate în ceea ce privește costurile de respectare a conformității, estimate între 25 și 75 de milioane EUR anual, precum și din reducerea infracționalității, inclusiv a atacurilor teroriste, ce ar putea ajunge până la 500 de milioane EUR.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Având în vedere că aceasta este o revizuire a unui act legislativ existent care se încadrează în Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), Comisia a analizat posibilitățile de a simplifica și de a reduce sarcinile administrative. Dat fiind că, prin natura sa, această legislație se aplică tuturor comercianților, prezenta propunere nu prevede nicio excepție pentru microîntreprinderi.

    În cadrul platformei REFIT, părțile interesate au recomandat Comisiei să examineze posibilitățile de a facilita o aplicare unitară a regulamentului în statele membre, cum ar fi prin stabilirea unor condiții și criterii comune pentru licențe, precum și prin clarificarea ambiguităților. S-a convenit, de asemenea, că era necesar să se clarifice cerințele privind actorii din cadrul lanțului de aprovizionare 25 .

    Prezenta propunere va clarifica și va îmbunătăți eficiența măsurilor de control aplicate în prezent. Evaluarea impactului a estimat că acest lucru va duce la o scădere de aproximativ 10 % (între 25 și 75 de milioane EUR pe an) a costurilor actuale suportate de întreprinderi pentru a respecta regulamentul. Prezenta propunere va reduce divergențele în ceea ce privește restricțiile aplicabile precursorilor de explozivi în întreaga UE, ceea ce va permite simplificarea cadrului juridic și va face ca aplicarea normelor să fie mai clară și mai simplă. Acest lucru este deosebit de util pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea pe teritoriul UE, care, în prezent, trebuie să se adapteze la diferitele sisteme.

    Regulamentul propus stabilește un cadru mai armonizat pentru punerea la dispoziția publicului larg a precursorilor de explozivi restricționați, în special prin stabilirea mai multor condiții comune pentru acordarea licențelor și prin renunțarea la sistemul de înregistrare prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Propunerea de regulament clarifică faptul că se aplică, de asemenea, tranzacțiilor online și furnizează instrucțiuni cu privire la modul în care regulamentul poate fi aplicat online. Distincția dintre un utilizator profesional, căruia i se pot pune la dispoziție precursori de explozivi restricționați, și o persoană din cadrul publicului larg, căreia nu i se pot pune la dispoziție astfel de precursori, va fi facilitată prin introducerea unor definiții ale celor două noțiuni. Propunerea clarifică confuzia în ceea ce privește obligația de etichetare, arătând clar că fiecare element din lanțul de aprovizionare va avea sarcina de a-l informa pe următorul cu privire la faptul că produsul furnizat face obiectul restricțiilor prevăzute în prezentul regulament. Acest lucru se poate realiza prin intermediul unei etichete, dar și prin utilizarea instrumentelor existente, precum fișa cu date de securitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

    În prezent, în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și în Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi există dispoziții privind nitratul de amoniu. În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006, se interzice introducerea pe piață a nitratului de amoniu cu conținut de azot având o concentrație mai mare sau egală cu o anumită valoare, cu excepția furnizării către utilizatori și distribuitori din aval, către fermieri pentru utilizarea în cadrul activităților agricole și către persoane fizice sau juridice care desfășoară activități profesionale. Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind precursorii de explozivi supune furnizarea de nitrat de amoniu unui mecanism de raportare a tranzacțiilor suspecte și, de asemenea, permite statelor membre, prin intermediul unei clauze de salvgardare, să instituie restricții suplimentare în cazul în care au motive rezonabile în acest sens.

    Astfel cum a identificat Comisia în 2015 26 , cadrul de reglementare ar fi simplificat prin transferarea din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 în prezentul regulament a restricțiilor relevante în materie de securitate care vizează punerea la dispoziție a nitratului de amoniu. Astfel se vor completa restricțiile cu privire la nitratul de amoniu în concentrație mai mare de 28 % în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006. Acest transfer va face cadrul juridic mai coerent și, prin urmare, cu mai multe șanse de a fi respectat și aplicat.

    Drepturile fundamentale

    Propunerea are un impact ușor negativ asupra libertății de a desfășura o activitate economică, deoarece extinde restricțiile la nivelul UE privind punerea la dispoziția publicului larg a precursorilor de explozivi. Impactul este totuși marginal, deoarece aceasta este o piață foarte mică. Mai mult, scăderea consumului și a cererii de produse restricționate poate fi însoțită de creșterea consumului și a cererii de produse cu concentrații mai mici care au același efect sau de produse alternative, care vor continua să fie dezvoltate.

    Prezenta propunere nu modifică în mod semnificativ impactul asupra protecției datelor cu caracter personal care există deja în cadrul juridic actual. Pe de o parte, prezenta propunere are drept scop să întrerupă înregistrarea tranzacțiilor de către publicul larg. Pe de altă parte, prezenta propunere obligă întreprinderile să verifice legalitatea fiecărei tranzacții, ceea aduce în discuție colectarea și prelucrarea de date cu caracter personal. În ansamblu, ar putea fi constatată o ușoară creștere a cantității de date colectate și prelucrate. Prezenta propunere vizează să reducă la minimum interferențele cu dreptul la protecția datelor cu caracter personal, prin instituirea unor norme clare pentru delimitarea scopului prelucrării și colectării de date și, în cazul verificării vânzărilor, prin instituirea unei perioade maxime de păstrare de un an.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Propunerea legislativă nu are impact asupra bugetului Uniunii.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

    În scopul asigurării unei puneri în aplicare eficiente a măsurilor prevăzute și al monitorizării rezultatelor acestora, Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu Comitetul permanent pentru precursori, precum și cu orice alte părți interesate relevante ce reprezintă autoritățile statelor membre, lanțul de aprovizionare pentru substanțele chimice, agențiile și instituțiile UE.

    Comisia va adopta un program de monitorizare pentru controlul realizărilor, al rezultatelor și al impactului prezentului regulament. Programul de monitorizare stabilește mijloacele care vor fi utilizate și intervalele care vor fi aplicate pentru colectarea de date și alte dovezi necesare. Statele membre ar trebui să raporteze Comisiei la un an de la începerea aplicării și, ulterior, anual, o serie de informații care sunt considerate esențiale pentru monitorizarea eficace a aplicării prezentului regulament. Cea mai mare parte a acestor informații vor fi colectate de către autoritățile competente în timpul exercitării atribuțiilor lor și, prin urmare, nu vor necesita eforturi suplimentare de colectare a datelor. Prin intermediul Comitetului permanent pentru precursori, Comisia va urmări, de asemenea, să colecteze date și informații din partea operatorilor economici de-a lungul lanțului de aprovizionare.

    Comisia va evalua eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată la nivelul UE a cadrului juridic rezultat, nu mai devreme de 6 ani de la începerea aplicării, pentru a se asigura că există suficiente date legate de punerea în aplicare a regulamentului. Evaluarea include consultări cu părțile interesate pentru a obține feedback cu privire la efectele modificărilor legislative și ale măsurilor fără caracter normativ puse în aplicare. Progresele vor fi măsurate în raport cu situația de referință la momentul intrării în vigoare a actului legislativ.

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Articolul 1: Obiectul  Obiectul propunerii de regulament este identic cu acela al Regulamentului (UE) nr. 98/2013. Propunerea de regulament instituie norme armonizate privind punerea la dispoziție, introducerea, deținerea și utilizarea substanțelor sau a amestecurilor a căror utilizare ar putea fi deturnată, fiind folosite la fabricarea ilicită de explozivi, ce au ca scop limitarea accesului publicului larg la acestea. În plus, acesta stabilește norme pentru a asigura raportarea adecvată a tranzacțiilor suspecte de-a lungul lanțului de aprovizionare.

    Articolul 2: Domeniul de aplicare – Această dispoziție stabilește faptul că substanțele sau amestecurile vizate de normele armonizate prevăzute în prezentul regulament sunt acelea enumerate în anexele I și II. Prezenta propunere de regulament efectuează unele modificări ale respectivelor anexe prin comparație cu Regulamentul (UE) nr. 98/2013, care sunt detaliate în explicațiile de mai jos privind articolele 3 și 5.

    La fel ca Regulamentul (UE) nr. 98/2013, prezenta propunere de regulament exclude „articolele” în sensul articolului 3 punctul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, precum și articolele și echipamentele pirotehnice, capsele de percuție destinate jucăriilor și anumite medicamente.

    Articolul 3: Definiții – Această dispoziție stabilește definițiile conceptelor utilizate în regulamentul propus. În timp ce majoritatea definițiilor rămân nemodificate față de Regulamentul (UE) nr. 98/2013, prezenta dispoziție introduce o serie de noi definiții și le modifică pe cele existente, astfel cum se explică mai jos.

    Regulamentul propus menține definiția „precursorului de exploziv restricționat”, care nu poate fi pus la dispoziția, persoanelor din rândul publicului larg și nu poate fi introdus, deținut sau utilizat de acestea [a se vedea articolul 5 alineatul (1)]. Conceptul de „precursor de exploziv restricționat” include atât substanțe, cât și amestecuri, însă exclude „articolele” [a se vedea, de asemenea, articolul 2 alineatul (2) litera (a)]. Precursorii de explozivi enumerați în anexa I sunt „restricționați” începând cu o limită de concentrație mai mare decât cea prevăzută în coloana 2 din respectiva anexă sau, în cazul nitratului de amoniu, într-o concentrație mai mare sau egală cu concentrația specificată în coloana menționată.

    Printre criteriile de stabilire a măsurilor care ar trebui să se aplice diferiților precursori de explozivi se numără nivelul de amenințare aferent precursorului de exploziv în cauză, volumul schimburilor comerciale cu precursorul de exploziv în cauză și posibilitatea determinării unui nivel de concentrație sub care precursorul de exploziv să poată fi totuși utilizat în scopurile legitime pentru care este pus la dispoziție, nivel la care să fie mult mai puțin probabil să poată fi utilizat pentru fabricarea ilicită de explozivi (a se vedea considerentul 5).

    Comparativ cu Regulamentul (UE) nr. 98/2013, domeniul de aplicare al „precursorilor de explozivi restricționați” este extins prin anexa I în trei moduri. În primul rând, prezenta propunere de regulament introduce acidul sulfuric în anexa I. Explozivii ilegali utilizați în mai multe atacuri teroriste comise în UE în ultimii ani au fost fabricați cu acid sulfuric. Introducerea pe piață a acidului sulfuric este deja reglementată în UE din cauza proprietăților sale periculoase ca substanță chimică corozivă pentru piele [anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008]. Sub limita de concentrație de 15 % g/g stabilită în coloana 2 din anexa I, este mult mai dificil să se fabrice explozivi ilegali cu acid sulfuric, în timp ce acesta poate fi utilizat în continuare în scopurile legitime pentru care este pus la dispoziție. Deși volumul de schimburi comerciale cu acid sulfuric din UE este semnificativ, se estimează că numai aproximativ 0,5 % din cantitate se pune la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg.

    În al doilea rând, comparativ cu Regulamentul (UE) nr. 98/2013, prezenta propunere de regulament reduce limita de concentrație pentru nitrometan în anexa I de la 30 % g/g la 16 % g/g. Sub limita de 16 % g/g, este mult mai dificil să se fabrice explozivi ilegali cu nitrometan, în timp ce acesta poate fi utilizat în continuare în scopurile legitime pentru care este pus la dispoziție. Volumul de schimburi comerciale cu nitrometan din UE este mic, la fel ca și proporția de nitrometan care se pune la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg.

    În al treilea rând, există deja în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (anexa XVII) restricția privind nitratul de amoniu în concentrație de 16 % sau mai mare în greutate azot având drept proveniență nitratul de amoniu; această restricție se transferă în prezentul regulament [anexa I, a se vedea, de asemenea, articolul 5 alineatul (2) și articolul 18]. Aceste restricții privind nitratul de amoniu se încadrează mai bine în prezentul regulament, care abordează riscurile de securitate, decât în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, al cărui obiectiv este de a asigura protecția sănătății publice, a mediului și a siguranței substanțelor 27 . 

    Transferul nu aduce atingere domeniului de aplicare al restricției existente. Din acest motiv, articolul 5 alineatul (2) prevede că fermierii vor avea în continuare acces la nitratul de amoniu care conține o concentrație de azot mai mare sau egală cu 16 % în greutate provenind din nitrat de amoniu pentru activități agricole. Prin urmare, ca parte a transferului, în prezenta propunere de regulament se introduce definiția noțiunii de „activitate agricolă”, astfel cum se prevede în anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

    Propunerea de regulament introduce definiția „precursorului de exploziv restricționat”, care nu acoperă numai precursorii de explozivi restricționați enumerați în anexa I, ci și precursorii de explozivi (care trebuie raportați) enumerați în anexa II. Comparativ cu Regulamentul (UE) nr. 98/2013, prezenta propunere de regulament elimină referințele din anexa II la acidul sulfuric și la nitratul de amoniu, deoarece acestea sunt acum incluse în anexa I. Articolul 9 prevede ca operatorii economici să raporteze tranzacțiile suspecte privind precursorii de explozivi reglementați enumerați în anexa I sau II.

    Definiția noțiunii de „operator economic” în prezentul regulament a fost formulată mai precis pentru a viza numai acele entități care introduc pe piață precursori de explozivi reglementați sau servicii legate de precursori de explozivi reglementați. Mai mult, se clarifică faptul că noțiunea de „operator economic” include și entitățile care își desfășoară activitatea online, inclusiv piețele digitale care le permit consumatorilor și/sau comercianților să încheie tranzacții unii cu alții pe site-ul aceleiași piețe digitale sau pe un alt site care utilizează serviciile informatice furnizate de piața digitală.

    Definiția noțiunii de „persoană din rândul publicului larg” este extinsă pentru a include și „persoanele juridice” și se introduce, de asemenea o definiție pentru „utilizatorul profesional”. Distincția dintre un utilizator profesional căruia i se pot pune la dispoziție precursori de explozivi restricționați și o persoană din rândul publicului larg căreia nu i se pot pune la dispoziție astfel de precursori depinde de scopul în care persoana în cauză intenționează să utilizeze precursorul de exploziv respectiv, și anume dacă intenționează să îl folosească în scopuri legate de activitatea, meseria sau profesia sa.

    În cazul utilizatorului profesional, trăsătura distinctivă este aceea că operatorul economic pune precursorul de exploziv restricționat la dispoziția unei alte persoane, în timp ce „utilizatorul profesional nu face acest lucru. Orice persoană fizică sau juridică care pune la dispoziția unei alte persoane un precursor de exploziv trebuie considerată operator economic și trebuie să respecte obligațiile prevăzute în prezentul regulament.

    Articolul 4: Libera circulație – Această dispoziție enunță principiul liberei circulații în legătură cu precursorii de explozivi reglementați prin propunerea de regulament. Această dispoziție ține seama de celelalte restricții întemeiate pe dreptul Uniunii referitoare la precursorii de explozivi, cum ar fi, de exemplu, normele Uniunii privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor respective. Dispoziția diferă de dispoziția corespunzătoare din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 în două moduri. În primul rând, principiul liberei circulații se aplică precursorilor de explozivi restricționați oricare ar fi concentrația acestora, și nu doar celor care nu depășesc limita de concentrație. În al doilea rând, prin referința într-un mod mai generic la excepții de la libera circulație „prevăzute în prezentul regulament”, nu este necesar să se facă referire la dispoziții specifice din prezentul regulament, așa cum a fost în cazul Regulamentului (UE) nr. 98/2013.

    Articolul 5: Punere la dispoziție, introducere, deținere și utilizare – Această prevedere interzice punerea la dispoziție, introducerea, deținerea și utilizarea de precursori de explozivi restricționați având concentrații peste valorile-limită stabilite în coloana 2 din anexa I la prezentul regulament.

    Alineatul (2) prevede o excepție de la această interdicție pentru nitratul de amoniu destinat activităților agricole, în conformitate cu restricțiile existente în anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006. Fermierii, în măsura în care nu sunt deja acoperiți de definiția „utilizatorilor profesionali”, pot achiziționa, introduce, deține și utiliza, în scopuri agricole, nitrat de amoniu care conține o concentrație de azot mai mare sau egală cu 16 % în greutate provenind din nitrat de amoniu.

    Excepția de la interdicția prevăzută în Regulamentul (UE) nr. 98/2013, potrivit căreia statele membre pot menține sau institui un sistem de înregistrare care să permită punerea la dispoziție sau deținerea ori utilizarea anumitor precursori de explozivi restricționați de către persoane din rândul publicului larg dacă operatorul economic care pune la dispoziție precursorii înregistrează tranzacția, este eliminată prin prezenta propunere de regulament.

    Dimpotrivă, posibilitatea de a menține sau de a institui un regim de acordare de licențe este păstrată la alineatul (3) din prezenta propunere. Acest lucru le permite persoanelor din rândul publicului să poată achiziționa, introduce, deține sau utiliza precursori de explozivi restricționați peste limita de concentrație stabilită în coloana 2 din anexa I în scopuri legitime dacă dețin o licență în acest sens. 

    Prezenta propunere de regulament prevede parametri mai stricți pentru acordarea de licențe în două moduri. Înainte de toate, în cazul anumitor precursori de explozivi restricționați peste limita de concentrație prevăzută în prezentul regulament nu există nicio utilizare legitimă de către persoane din rândul publicului larg. Prin urmare, se propune să se elimine acordarea de licențe pentru clorat de potasiu, perclorat de potasiu și perclorat de sodiu. Se pot solicita licențe doar pentru un număr limitat de precursori de explozivi restricționați pentru care există utilizare legitimă substanțială de către persoane din rândul publicului larg, cum ar fi numai precursorii de explozivi deja restricționați, respectiv peroxidul de hidrogen, nitrometanul și acidul nitric, precum și acidul sulfuric, nou-propus.

    În al doilea rând, în temeiul propunerii de regulament, licențele pot fi acordate numai pentru substanțele din urmă în concentrații care să nu depășească o valoare-limită superioară stabilită în coloana 3 din anexa I la prezentul regulament. Peste această limită superioară, riscul în ceea ce privește fabricarea ilicită de explozivi depășește utilizarea legitimă neglijabilă de către publicul larg a acestor precursori de explozivi, în cazul cărora alternativele sau concentrațiile mai reduse pot obține același efect. Acest lucru este reflectat deja în Regulamentul (UE) nr. 98/2013, care stabilește aceleași limite superioare în sistemele de înregistrare pentru achiziționarea de peroxid de hidrogen, nitrometan și acid nitric. Pentru substanța acid sulfuric nou-propusă, limita superioară este stabilită la 40 %, peste care concentrația acidului sulfuric devine din ce în ce mai periculoasă, inclusiv pentru fabricarea de explozivi. Utilizarea legitimă de către publicul larg a acidului sulfuric cu o concentrație ridicată este nesemnificativă și există numeroase alternative.

    În temeiul alineatului (4), statele membre notifică fără întârziere Comisiei precursorii de explozivi restricționați cu privire la care statul membru prevede un sistem de acordare de licențe, pe care Comisia îl publică în conformitate cu alineatul (5).

    Articolul 6: Licențe – Această dispoziție stabilește normele care reglementează criteriile și procedurile pentru eliberarea și acordarea de licențe. Regulamentul (UE) nr. 98/2013 prevede că autoritățile competente iau în considerare toate circumstanțele relevante și, în special, legitimitatea utilizării preconizate. Propunerea de regulament precizează ce alte circumstanțe relevante trebuie să fie luate în considerare, în special disponibilitatea unor concentrații mai mici sau a substanțelor alternative care ar avea un efect similar, măsurile de stocare propuse pentru a se asigura că precursorul de exploziv restricționat este păstrat în siguranță și istoricul persoanei care solicită licența, inclusiv cazierul judiciar al acesteia.

    Informațiile privind cazierele judiciare trebuie partajate în temeiul Deciziei-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 28 . Utilizarea Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) pentru obținerea de informații privind condamnările anterioare va asigura că, atunci când eliberează licențe, autoritățile statelor membre nu vor ține seama numai de condamnările pronunțate în propriul stat membru, ci și de cele pronunțate în alte state membre. Acest lucru va asigura că toate informațiile relevante disponibile cu privire la condamnările anterioare vor fi luate în considerare atunci când se decide dacă se acordă sau nu o licență. În plus, dispoziția garantează faptul că toate statele membre vor fi obligate să răspundă la cererile de astfel de informații, indiferent de dispozițiile din legislația națională referitoare la acest aspect.

    Licențele acordate de un stat membru în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 își pierd valabilitatea după intrarea în vigoare a prezentului regulament deoarece ele nu țin seama neapărat de toate circumstanțele identificate în prezentul regulament. Cu toate acestea, statele membre pot decide, pe baza solicitării unui deținător individual de licență, să confirme, să reînnoiască sau să prelungească astfel de licențe acordate de statul membru respectiv, dacă autoritatea competentă consideră că în ceea ce privește licența în cauză sunt îndeplinite toate criteriile prevăzute în prezentul regulament.

    Comisia a fost mandatată, prin Regulamentul (UE) nr. 98/2013, în consultare cu Comitetul permanent pentru precursori, să elaboreze orientări privind detaliile tehnice ale licențelor pentru a facilita recunoașterea reciprocă a acestora, inclusiv un proiect de model pentru astfel de licențe. Modelul stabilit în 2014 este inclus în anexa III la regulamentul propus pentru a facilita recunoașterea reciprocă a licențelor între statele membre care aplică un sistem de acordare de licențe.

    Articolul 7: Informarea în cadrul lanțului de aprovizionare – Această dispoziție urmărește să îmbunătățească aplicarea practică a regulamentului prin codificarea bunelor practici referitoare la transferul de informații. Alineatul (1) va asigura că fiecare actor implicat în lanțul de aprovizionare este conștient de faptul că produsul pe care îl manipulează face obiectul restricțiilor din prezentul regulament. În temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013, un operator economic care intenționează să pună la dispoziția unei persoane din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați se asigură, fie aplicând o etichetă adecvată, fie verificând că este aplicată o etichetă adecvată, că ambalajul indică în mod clar că achiziționarea, deținerea sau utilizarea precursorului de exploziv restricționat de către persoane din rândul publicului larg face obiectul unei restricții, astfel cum se menționează în Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Această dispoziție a condus la incertitudine în privința cui îi revine responsabilitatea de a eticheta precursorii de explozivi, respectiv cei care fabrică sau cei care vând produsul respectiv, ceea ce a avut drept rezultat că multe produse nu sunt etichetate.

    Aplicarea corectă a regulamentului cere ca atât comercianții cu amănuntul, cât și comercianții angro să conștientizeze faptul că achiziționarea, deținerea sau utilizarea de către publicul larg a unui anumit produs este restricționată. Operatorul economic cel mai în măsură să stabilească dacă produsul se încadrează în domeniul de aplicare al prezentului regulament este operatorul economic care fabrică sau ambalează produsul. O etichetă nu este întotdeauna mijlocul de informare cel mai adecvat, deoarece acest lucru îi poate ajuta pe infractori la efectuarea achizițiilor. Operatorii economici din sectorul chimic sunt obișnuiți să se informeze reciproc de-a lungul lanțului de aprovizionare prin alte mijloace, cum ar fi prin includerea de informații în fișa cu date de securitate întocmită în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006. Din aceste motive, regulamentul propus înlocuiește dispoziția de etichetare cu o dispoziție mai generică prin care fiecărui operator economic i se cere să informeze operatorul economic care recepționează produsul că acesta face obiectul restricțiilor în temeiul articolului 5 din prezentul regulament.

    Alineatul (2) introduce o cerință mai specifică pentru personalul implicat în vânzarea de precursori de explozivi restricționați. La momentul primirii informațiilor menționate la alineatul (1), comercianții cu amănuntul și comercianții en gros trebuie să se asigure atât că personalul lor implicat în vânzări este conștient de produsul pe care îl oferă și care conține precursori de explozivi, cât și că personalul respectiv este instruit în ceea ce privește obligațiile prevăzute de regulament. Acest lucru ar putea fi facilitat în mod automat, de exemplu prin includerea informațiilor respective în coduri de bare, dar și prin limitarea efectuării tranzacțiilor care implică precursori de explozivi restricționați la personalul de vânzări specializat.

    Articolul 8: Verificarea cu ocazia vânzării – Această dispoziție introduce o obligație explicită pentru operatorii economici de a verifica faptul că nu efectuează tranzacții care ar încălca articolul 5 din prezentul regulament. Regulamentul (UE) nr. 98/2013 le impune operatorilor economici să verifice licența atunci când pun la dispoziție de precursori de explozivi restricționați unei persoane din publicului larg în conformitate cu sistemul de licențe prevăzut la articolul 5 alineatul (3). Alineatul (1) adaugă că, în asemenea cazuri, operatorii economici trebuie să verifice dovada identității clientului potențial.

    O persoană din rândul publicului larg nu ar trebui să fie în măsură să achiziționeze precursori de explozivi restricționați pretinzând că este un utilizator profesional. Alineatul (2) codifică bunele practici ale unor operatori economici care verifică, la fiecare tranzacție, că potențialul client are într-adevăr nevoie de un precursor de exploziv restricționat în scopurile legate de activitatea sa comercială, industrială, artizanală sau profesională, în conformitate cu definiția termenului „utilizator profesional” prevăzută la articolul 3 punctul (8).

    Regulamentul propus prevede că potențialilor clienți ar trebui să li se pună întrebări cel puțin cu privire la activitatea lor comercială, industrială, artizanală sau profesională și cu privire la utilizarea pe care intenționează să o dea precursorilor de explozivi restricționați. În cazul în care operatorul economic suspectează că potențialul client nu are o necesitate profesională pentru precursorul de exploziv restricționat solicitat, tranzacția ar trebui refuzată și raportată autorităților competente în conformitate cu articolul 9, în cazul în care există motive rezonabile de a se suspecta că se intenționa utilizarea substanței sau a amestecului pentru fabricarea ilicită de explozivi.

    Articolul 9: Raportarea tranzacțiilor suspecte, a disparițiilor și a furturilor – Această dispoziție stabilește cerințe privind raportarea tranzacțiilor suspecte, a disparițiilor și a furturilor. Această dispoziție restructurează cerința actuală din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 în sensul de a o face mai clară și de a-i conferi un caracter cronologic. Totodată, se specifică faptul că rapoartele sunt elaborate „în scopul de a detecta și de a împiedica fabricarea ilicită de explozivi”.

    Propunerea de regulament urmărește să crească nivelul de identificare a fabricării ilicite de explozivi solicitându-se operatorilor economici să instituie proceduri pentru a identifica tranzacțiile suspecte. Procedurile ar trebui să fie orientate în funcție de mediul în care sunt oferiți precursorii de explozivi reglementați, cum ar fi online sau nu, și în funcție de destinatar: publicul larg, utilizatorii profesionali sau alți operatori economici.

    Regulamentul (UE) nr. 98/2013 le impune operatorilor economici să raporteze tranzacțiile suspecte, în special atunci când clientul potențial intenționează să achiziționeze precursori de explozivi reglementați în cantități, combinații sau concentrații neobișnuite pentru uz „privat”. Cu toate acestea, utilizatorii profesionali pot fi, de asemenea, clienți potențiali și tranzacțiile acestora nu devin suspecte numai pentru că ei intenționează să utilizeze precursorul de exploziv reglementat în alte scopuri decât pentru uz „privat”. În prezenta propunere de regulament, prin urmare, tranzacțiile trebuie considerate suspecte atunci când clientul potențial intenționează să achiziționeze precursori de explozivi reglementați în cantități, combinații sau concentrații neobișnuite pentru uz „legitim”.

    În cazul în care operatorii economici au motive rezonabile de a suspecta că substanța sau amestecul este destinat fabricării ilicite de explozivi, ei trebuie să raporteze acest lucru punctelor naționale de contact existente menționate la alineatul (5), care, în temeiul propunerii de regulament, ar trebui să fie disponibile 24 de ore din 24 în fiecare zi a săptămânii. Deoarece timpul este esențial pentru a preveni posibile atacuri teroriste, raportarea trebuie făcută în termen de 24 de ore.

    În temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013, operatorii economici raportează disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi reglementați punctului național de contact din statul membru în care a avut loc dispariția sau furtul. Propunerea de regulament extinde această obligație la utilizatorii profesionali [alineatul (3)] și, în măsura în care este vorba despre precursori de explozivi restricționați, la persoane din rândul publicului larg care au achiziționat precursori de explozivi restricționați pe baza unei licențe.

    Articolul 10: Formare și sensibilizare – Această dispoziție introduce obligații pentru statele membre de a organiza acțiuni de formare și de sensibilizare. Alineatul (1) prevede oferirea de cursuri de formare autorităților de asigurare a respectării legii, autorităților de primă intervenție și autorităților vamale pentru a le permite să recunoască substanțele și amestecurile din categoria precursorilor de explozivi reglementați în cursul exercitării atribuțiilor lor și să reacționeze în timp util și în mod adecvat în cazul unei activități suspecte. În temeiul alineatului (2), statele membre organizează, cel puțin de două ori pe an, acțiuni de sensibilizare care vizează aspectele specifice ale fiecărui sector care utilizează precursori de explozivi reglementați.

    Articolul 11: Autoritățile naționale de control – Această dispoziție introduce obligația ca statele membre să instituie autorități competente pentru a inspecta și a controla aplicarea corectă a articolelor 4-9 din prezentul regulament. În temeiul alineatului (2), aceste autorități trebuie să dispună de competențele de investigare necesare pentru a asigura o bună administrare a sarcinilor care le revin.

    Articolul 12: Orientări– Această dispoziție împuternicește Comisia să actualizeze periodic, după consultarea Comitetului permanent pentru precursori, orientările în vigoare și să le extindă în legătură cu trei noi domenii. În primul rând, prin introducerea obligației de a institui autorități de inspecție, se vor elabora orientări privind modul în care să fie conduse astfel de inspecții și la ce intervale.

    În al doilea rând, precursorii de explozivi sunt din ce în ce mai mult oferiți online. Prezentul regulament reiterează faptul că restricțiile sale se aplică, de asemenea, loturilor de bunuri comandate la distanță și clarifică, prin urmare, faptul că operatorii economici trebuie să respecte obligațiile din regulament atunci când operează online (a se vedea articolul 3). Orientările vor aborda aspecte practice care decurg din comanda la distanță, precum modul în care se realizează verificările cerute în conformitate cu articolul 8 și se depistează tranzacțiile suspecte în conformitate cu articolul 9.

    În al treilea rând, există mai multe cadre juridice în vigoare care le permit autorităților competente să facă schimb de informații privind tranzacțiile suspecte, disparițiile, furturile și alte incidente sau cereri de licență suspecte, în cazul în care acestea par să implice un element transfrontalier 29 . Practicienii au subliniat faptul că principalul obstacol în calea schimbului de informații în cazurile transfrontaliere sunt legate de chestiuni practice cum ar fi metoda prin care se realizează schimbul, care vor fi abordate în orientări.

    Articolul 13: Sancțiuni – Această dispoziție menține norma existentă din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 potrivit căreia, în cazul încălcării prezentului regulament, trebuie să fie în vigoare sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

    Articolul 14: Clauza de salvgardare – Această dispoziție menține clauza de salvgardare din Regulamentul (UE) nr. 98/2013, care permite statelor membre să introducă restricții suplimentare prin adăugarea de substanțe în regimul prevăzut în anexa I sau II sau prin impunerea unor limite de concentrație mai scăzute în anexa I. Statele membre trebuie să își prezinte motivele pentru care au introdus aceste restricții suplimentare, pe care Comisia le examinează imediat. Comisia este deja împuternicită să modifice sau să propună modificarea anexelor ca urmare a examinării. Prezenta propunere de regulament conferă, de asemenea, Comisiei autoritatea de a decide, după consultarea cu statul membru în cauză, că măsura luată de statul membru nu se justifică și de a solicita statului membru în cauză să retragă măsura adoptată.

    Articolul 15: Modificări ale anexelor – Această dispoziție autorizează Comisia să adopte acte delegate pentru a adăuga unele substanțe la anexele I și II și pentru a modifica valorile-limită din anexa I în măsura necesară pentru a ține seama de evoluțiile deturnării utilizării substanțelor ca precursori de explozivi sau în temeiul cercetării și al testelor. În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 98/2013, Comisia nu poate adopta acte delegate pentru a adăuga substanțe în anexa I la regulament. În cadrul pregătirii actelor delegate, Comisia depune eforturi pentru a consulta părțile interesate relevante în special din industria chimică și din sectorul comerțului cu amănuntul. Pentru fiecare modificare a anexei, Comisia adoptă un act delegat separat, după consultarea tuturor părților interesate și pe baza unei analize care să demonstreze că modificarea nu este susceptibilă să conducă la sarcini disproporționate pentru operatorii economici sau pentru consumatori, acordându-se atenția cuvenită obiectivelor care trebuie atinse.

    Articolul 16: Exercitarea delegării de competențe – Această dispoziție definește condițiile de adoptare a actelor delegate în conformitate cu principiile stabilite pentru adoptarea unor astfel de acte în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016, care, în comparație cu Regulamentul (UE) nr. 98/2013, introduce pentru Comisie obligația de a consulta experți desemnați de fiecare stat membru.

    Articolul 17: Procedura de urgență Această dispoziție permite o procedură mai rapidă pentru adoptarea de acte delegate dacă, în temeiul articolului 15 alineatul (1), acest lucru se impune din rațiuni urgente imperioase. 

    Articolul 18: Modificarea anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 – Această dispoziție completează transferarea restricțiilor cu privire la nitratul de amoniu sau a amestecurilor care conțin concentrații mai mari sau egale cu 16 % în greutate nitrogen provenind din nitrat de amoniu în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006, eliminând punctul 2 din intrarea 58 din anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006. Punctul 3 din intrarea 58 a permis o excepție de la restricție până la 1 iulie 2014 și, de asemenea, se elimină.

    Articolul 19: Abrogarea Regulamentului (UE) nr. 98/2013 – Această dispoziție abrogă Regulamentul (UE) nr. 98/2013 odată cu intrarea în vigoare a propunerii de regulament și prevede că trimiterile la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

    Articolul 20: Raportarea – Această dispoziție solicită statelor membre să raporteze informații specifice referitoare la punerea în aplicare a regulamentului, în scopul de a asista Comisia în exercitarea sarcinilor sale în temeiul articolelor 21 și 22. 

    Articolul 21: Programul de monitorizare – Această dispoziție prevede elaborarea de către Comisie a unui program detaliat de monitorizare a realizărilor, a rezultatelor și a impactului prezentului regulament.

    Articolul 22: Evaluare – Această dispoziție prevede obligația Comisiei de a efectua o evaluare a prezentului regulament în conformitate cu Orientările Comisiei privind o mai bună legiferare și cu punctul 22 din Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016, precum și de a prezenta Parlamentului European și Comitetului Economic și Social European un raport privind principalele constatări ale respectivei evaluări.

    Articolul 23: Intrarea în vigoare – Această dispoziție stabilește data intrării în vigoare a regulamentului. Din cauza caracterului urgent al nevoii de a aborda amenințările existente, regulamentul ar trebui să se aplice la un an de la data intrării sale în vigoare. Astfel, statele membre și operatorii economici au timp să ia măsurile necesare pentru a se conforma noului cadru juridic.

    2018/0103 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 30 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 31 a instituit norme armonizate privind punerea la dispoziție, introducerea, deținerea și utilizarea substanțelor sau a amestecurilor a căror utilizare ar putea fi deturnată, fiind folosite la fabricarea ilicită de explozivi, ce au ca scop limitarea accesului publicului larg la acestea și asigurarea unei raportări adecvate a tranzacțiilor suspecte de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.

    (2)Deși Regulamentul (UE) nr. 98/2013 a contribuit la reducerea amenințării reprezentate de precursorii de explozivi în Uniune, este necesar să se consolideze sistemul de control aplicat explozivilor artizanali. Având în vedere numărul de modificări necesare, este adecvat, din motive de claritate, să se înlocuiască Regulamentul (UE) nr. 98/2013.

    (3)Regulamentul (UE) nr. 98/2013 a restricționat accesul la precursorii de explozivi și utilizarea acestora de către persoanele din rândul publicului larg. În pofida acestei interdicții, statele membre puteau decide totuși să acorde publicului larg acces la aceste substanțe prin intermediul unui sistem de licențe și de înregistrare. Restricțiile și controalele aplicabile precursorilor de explozivi în statele membre erau, prin urmare, divergente și susceptibile să creeze bariere în calea schimburilor comerciale din Uniune, împiedicând astfel funcționarea pieței interne. În plus, restricțiile și controalele existente nu asigurau un nivel suficient de siguranță publică, deoarece acestea nu împiedicau într-o măsură adecvată achiziționarea de către infractori a precursorilor de explozivi. Amenințarea reprezentată de explozivii artizanali a rămas ridicată și continuă să evolueze.

    (4)Sistemul de prevenire a fabricării ilicite a explozivilor ar trebui, prin urmare, să fie consolidat și armonizat în continuare, având în vedere evoluția amenințărilor reprezentate de terorism și de alte activități infracționale grave la adresa siguranței publice. Acest sistem ar trebui totodată să asigure libera circulație a precursorilor de explozivi în cadrul pieței interne, să promoveze concurența între operatorii economici și să încurajeze inovarea, de exemplu prin facilitarea dezvoltării de substanțe chimice mai sigure, care să înlocuiască precursorii de explozivi.

    (5)Printre criteriile de stabilire a măsurilor care ar trebui să se aplice diferiților precursori de explozivi se numără nivelul de amenințare aferent precursorului de exploziv în cauză, volumul schimburilor comerciale cu precursorul de exploziv în cauză și posibilitatea determinării unui nivel de concentrație sub care precursorul să poată fi totuși utilizat în scopurile legitime pentru care este pus la dispoziție, nivel la care să fie mult mai puțin probabil să poată fi utilizat pentru fabricarea ilicită de explozivi.

    (6)Persoanele din rândul publicului larg ar trebui să nu poată achiziționa, introduce, deține sau utiliza precursorii de explozivi menționați în concentrații care ating sau depășesc anumite valori-limită. Este totuși oportun să se permită persoanelor din rândul publicului larg să achiziționeze, să introducă, să dețină sau să utilizeze unii precursori de explozivi care depășesc limita de concentrație respectivă, în scopuri legitime, cu condiția să dețină o licență în acest sens.

    (7)Licențele pot fi acordate numai pentru substanțele a căror concentrație nu depășește limita superioară stabilită în prezentul regulament. Peste această limită superioară, riscul în ceea ce privește fabricarea ilicită de explozivi depășește utilizarea legitimă neglijabilă de către publicul larg a acestor precursori de explozivi, în cazul cărora alternativele sau concentrațiile mai reduse pot obține același efect. Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să determine situațiile de care autoritățile competente ar trebui, ca o cerință minimă, să țină cont atunci când analizează dacă să acorde sau nu o licență. Acest aspect ar trebui, împreună cu formularul anexat la prezentul regulament, să faciliteze recunoașterea licențelor din alte state membre care aplică un sistem de acordare de licențe.

    (8)Pentru a aplica restricțiile și controalele din prezentul regulament, operatorii economici care le vând precursori de explozivi utilizatorilor profesionali sau persoanelor din rândul publicului larg ce dețin o licență ar trebui să se bazeze pe informațiile disponibile în amonte în cadrul lanțului de aprovizionare. Fiecare operator economic din lanțul de aprovizionare ar trebui, prin urmare, să informeze destinatarul precursorului de exploziv restricționat că punerea la dispoziție, introducerea, deținerea sau utilizarea precursorului respectiv de către persoane din rândul publicului larg face obiectul unei restricții, astfel cum este prevăzută în prezentul regulament, de exemplu aplicând o etichetă adecvată, verificând aplicarea unei etichete adecvate sau incluzând aceste informații în fișa cu date de securitate întocmită în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului 32 .

    (9)Diferența dintre un operator economic și un utilizator profesional constă în faptul că operatorul economic pune un precursor de exploziv restricționat la dispoziția altei persoane, pe când un utilizator profesional achiziționează sau introduce un precursor de exploziv restricționat doar pentru uz propriu. Operatorii economici care le vând precursori de explozivi utilizatorilor profesionali sau persoanelor din rândul publicului larg care dețin o licență ar trebui să se asigure că personalul lor implicat în vânzarea precursorilor de explozivi cunoaște produsele oferite de operatorul economic care conțin precursori de explozivi, de exemplu prin includerea acestor informații în codul de bare al produsului.

    (10)Distincția dintre un utilizator profesional căruia i se pot pune la dispoziție precursori de explozivi restricționați și o persoană din rândul publicului larg căreia nu i se pot pune la dispoziție astfel de precursori depinde de scopul în care persoana în cauză intenționează să utilizeze precursorul de exploziv respectiv, și anume dacă intenționează să îl folosească în scopuri legate de activitatea, meseria sau profesia lor. Operatorii economici nu ar trebui, prin urmare, să pună la dispoziție un precursor de exploziv restricționat unei persoane fizice sau juridice care își exercită activitatea profesională într-un domeniu în care precursorul de exploziv restricționat respectiv nu este în general utilizat în scopuri profesionale.

    (11)Obligațiile care decurg din prezentul regulament ar trebui să se aplice și societăților care își desfășoară activitatea online, inclusiv piețelor online. Prin urmare, operatorii economici care își desfășoară activitatea online ar trebui, de asemenea, să își instruiască personalul și să dispună de proceduri adecvate pentru a depista tranzacțiile suspecte. În plus, acești operatori nu ar trebui să pună precursori de explozivi restricționați la dispoziția unei persoanei din rândul publicului larg din alte state membre decât cele care mențin sau instituie un sistem de acordare de licențe care respectă prezentul regulament și nu ar trebui să le pună la dispoziție decât după ce au verificat că persoana respectivă din rândul publicului larg deține o licență. După ce a verificat identitatea clientului potențial, de exemplu prin mecanismele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 33 , operatorul economic ar trebui să verifice dacă a fost eliberată o licență pentru tranzacția preconizată, de exemplu printr-o inspecție fizică a licenței la momentul livrării sau, cu aprobarea clientului potențial, contactând autoritatea competentă a statelor membre care permit să fie consultate cu privire la licențele pe care le-au eliberat. De asemenea, întreprinderile care își desfășoară activitatea online ar trebui, la fel ca întreprinderile care își desfășoară activitatea offline, să le solicite utilizatorilor profesionali declarații privind destinația finală.

    (12)În măsura în care piețele online acționează ca simpli intermediari între operatorii economici, pe de o parte, și persoanele din rândul publicului larg, utilizatorii profesionali sau fermierii, pe de altă parte, acestea nu ar trebui să fie obligate să își instruiască personalul implicat în vânzarea de precursori de explozivi restricționați sau să verifice identitatea și, dacă este cazul, licența potențialului client sau să solicite alte informații de la potențialul client. Cu toate acestea, având în vedere rolul central pe care piețele online care acționează ca intermediar îl au în tranzacțiile economice online, inclusiv în ceea ce privește vânzările de precursori de explozivi restricționați, este oportun ca piețele online să informeze, într-un mod clar și eficient, utilizatorii care urmăresc să pună la dispoziție precursori de explozivi restricționați prin intermediul serviciilor lor cu privire la obligațiile care le revin în temeiul prezentului regulament. În plus, este oportun ca piețele online care acționează ca intermediar să ia măsurile necesare pentru a se asigura că utilizatorii lor își respectă obligațiile în materie de verificare, de exemplu prin oferirea de instrumente care să faciliteze verificarea licențelor. Toate aceste obligații privind piețele online care acționează ca intermediar în temeiul prezentului regulament nu ar trebui aducă atingere articolelor 14 și 15 din Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului 34 .

    (13)Pentru a îmbunătăți aplicarea practică a regulamentului, atât operatorii economici, cât și autoritățile publice ar trebui să prevadă o formare adecvată în ceea ce privește obligațiile care decurg din prezentul regulament. Statele membre ar trebui să instituie autorități de control și să organizeze periodic acțiuni de sensibilizare, care să vizeze specificitățile fiecărui sector, și să întrețină un dialog permanent cu lanțul de aprovizionare, inclusiv cu părțile care își desfășoară activitatea online. 

    (14)Infractorii pot schimba rapid substanțele utilizate pentru fabricarea ilicită de explozivi cu altele. Prin urmare, ar trebui prevăzută posibilitatea de a include și alte substanțe în sistemul prevăzut de prezentul regulament, în regim de urgență atunci când este necesar. În scopul de a ține seama de evoluțiile constatate în ceea ce privește deturnarea utilizării substanțelor folosite ca precursori de explozivi, ar trebui să se delege Comisiei competența de a adopta acte, în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, pentru a întocmi o listă a substanțelor suplimentare care nu pot fi puse la dispoziția publicului larg, pentru a modifica valorile-limită de concentrație peste care este interzisă punerea la dispoziția publicului larg a anumitor substanțe restricționate în temeiul prezentului regulament, precum și pentru a întocmi o listă a substanțelor suplimentare cu privire la care trebuie raportate tranzacțiile suspecte. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare 35 . În special, pentru a se asigura o participare egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

    (15)În ceea ce privește substanțele care nu sunt deja restricționate de prezentul regulament, însă în privința cărora un stat membru constată că are motive rezonabile să creadă că ar putea fi utilizate pentru fabricarea ilicită de explozivi, este prevăzută o clauză de salvgardare referitoare la o procedură a Uniunii adecvată. În plus, având în vedere riscurile specifice care trebuie abordate în prezentul regulament, este oportun să se permită statelor membre, în anumite circumstanțe, să adopte măsuri de salvgardare și în privința substanțelor care fac deja obiectul măsurilor prevăzute în prezentul regulament.

    (16)Cadrul de reglementare ar urma să fie simplificat prin transferarea din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 în prezentul regulament a restricțiilor relevante în materie de securitate care vizează punerea la dispoziție a nitratului de amoniu. Din acest motiv, punctele 2 și 3 de la intrarea 58 din anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 ar trebui să fie eliminate.

    (17)Regulamentul (UE) nr. 98/2013 ar trebui abrogat.

    (18)Prezentul regulament prevede prelucrarea datelor cu caracter personal și transmiterea acestora către terți în cazul tranzacțiilor suspecte. Această prelucrare și transmitere implică o imixtiune în drepturile fundamentale la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal. Prin urmare, ar trebui asigurat faptul că este protejat în mod corespunzător dreptul fundamental la protecția datelor cu caracter personal al persoanelor ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate în aplicarea prezentului regulament. Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului 36 reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată în cadrul prezentului regulament. Prin urmare, prelucrarea datelor cu caracter personal pe care o implică acordarea de licențe și raportarea tranzacțiilor suspecte ar trebui să fie efectuată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679, inclusiv cu principiile generale în materie de protecție a datelor care se referă la legalitate, echitate și transparență, limitarea scopului, reducerea la minimum a datelor, acuratețe, limitarea stocării, integritate și confidențialitate, precum și cu cerința de a respecta în mod corespunzător drepturile persoanei vizate.

    (19)Comisia ar trebui să efectueze o evaluare a prezentului regulament pe baza a cinci criterii, și anume eficiența, eficacitatea, relevanța, coerența și valoarea adăugată la nivelul UE, și ar trebui să asigure o bază pentru evaluările impactului în cazul unor eventuale măsuri suplimentare. Informațiile ar trebui colectate în mod regulat și pentru a fi utilizate la evaluarea prezentului regulament.

    (20)Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume limitarea accesului publicului larg la precursorii de explozivi, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de statele membre și, în consecință, având în vedere amploarea și efectele limitării, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului respectiv,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectul

    Prezentul regulament instituie norme armonizate privind punerea la dispoziție, introducerea, deținerea și utilizarea substanțelor sau a amestecurilor a căror utilizare ar putea fi deturnată, fiind folosite la fabricarea ilicită de explozivi, ce au ca scop limitarea accesului publicului larg la acestea și asigurarea raportări adecvate a tranzacțiilor suspecte de-a lungul lanțului de aprovizionare.

    Prezentul regulament nu aduce atingere altor dispoziții mai stricte din dreptul Uniunii privind substanțele enumerate în anexele I și II.

    Articolul 2

    Domeniul de aplicare

    1.Regulamentul se aplică substanțelor enumerate în anexele I și II, precum și amestecurilor și substanțelor care conțin astfel de substanțe.

    2.Prezentul regulament nu se aplică:

    (a)articolelor definite la articolul 3 punctul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

    (b)articolelor pirotehnice definite la articolul 3 punctul 1 din Directiva 2013/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului 37 ;

    (c)articolelor pirotehnice destinate, în conformitate cu dreptul intern, utilizării în regim necomercial de către forțele armate, autoritățile de asigurare a respectării legii sau pompieri;

    (d)echipamentelor pirotehnice care intră sub incidența Directivei 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului 38 ;

    (e)articolelor pirotehnice destinate utilizării în industria aerospațială;

    (f)capselor de percuție destinate jucăriilor;

    (g)medicamentelor care sunt puse, în mod legitim, la dispoziția unei persoane din rândul publicului larg, pe baza unei rețete, în conformitate cu dreptul intern aplicabil.

    Articolul 3

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (1)„substanță” înseamnă o substanță în sensul articolului 3 punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

    (2)„amestec” înseamnă un amestec în sensul articolului 3 punctul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

    (3)„articol” înseamnă un articol în sensul articolului 3 punctul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

    (4)„punere la dispoziție” înseamnă orice furnizare, cu titlu oneros sau gratuit;

    (5)„introducere” înseamnă actul de a aduce o substanță pe teritoriul unui stat membru dintr-un alt stat membru sau dintr-o țară terță;

    (6)„utilizare” înseamnă orice prelucrare, preparare, stocare, tratare sau amestecare, inclusiv în cadrul fabricării unui articol, sau orice altă utilizare;

    (7)„persoană din rândul publicului larg” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care are nevoie de un precursor de exploziv restricționat în scopuri care nu au legătură cu activitatea lor comercială, industrială, artizanală sau profesională;

    (8)„utilizator profesional” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care are o nevoie demonstrabilă de un precursor de exploziv restricționat, în scopuri legate de activitatea sa comercială, industrială, artizanală sau profesională care exclud punerea precursorului de exploziv restricționat respectiv la dispoziția unei alte persoane;

    (9)„operator economic” înseamnă orice persoană fizică sau juridică ori entitate publică sau grup de astfel de persoane și/sau organisme care furnizează precursori de explozivi reglementați sau servicii legate de precursorii de explozivi reglementați pe piață, fie offline, fie online, inclusiv pe piețele online;

    (10)„piață online care acționează ca intermediar” înseamnă un furnizor al unui serviciu de intermediere care permite operatorilor economici, pe de o parte, și persoanelor din cadrul publicului larg, utilizatorilor profesionali sau fermierilor, pe de altă parte, să încheie tranzacții privind precursori de explozivi reglementați, prin contracte de vânzări sau de servicii online cu operatorii economici, fie pe site-ul internet al pieței online, fie pe site-ul internet al unui operator economic care utilizează serviciile informatice furnizate de piața online;

    (11)„precursor de exploziv restricționat” înseamnă o substanță enumerată în anexa I într­o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare prevăzută în coloana 2 din respectiva anexă sau, în cazul nitratului de amoniu, într-o concentrație egală cu limita maximă corespunzătoare prevăzută în coloana menționată sau mai mare decât această limită și include un amestec sau altă substanță în care o astfel de substanță enumerată este prezentă într-o concentrație mai mare decât limita maximă corespunzătoare sau, în cazul nitratului de amoniu, într-o concentrație egală cu limita maximă corespunzătoare sau mai mare decât această limită;

    (12)„precursor de exploziv reglementat” înseamnă o substanță enumerată în anexa I sau II și include un amestec sau o altă substanță în care este prezentă o substanță enumerată în anexele respective;

    (13)„activitate agricolă” înseamnă producția, creșterea sau cultivarea de produse agricole, inclusiv recoltarea, mulsul, creșterea și deținerea de animale în scopuri agricole sau menținerea terenurilor în bune condiții agricole și de mediu, conform dispozițiilor prevăzute la articolul 94 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 39 ;

    (14)„fermier” înseamnă o persoană fizică sau juridică sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup și membrii săi îl dețin în temeiul legislației naționale, a cărui exploatație se situează în domeniul de aplicare teritorială al tratatelor definit la articolul 52 din TUE, coroborat cu articolele 349 și 355 din TFUE, și care desfășoară o activitate agricolă.

    Articolul 4

    Libera circulație

    Cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezentul regulament sau în alte acte legislative ale Uniunii, statele membre nu pot interzice, restricționa sau împiedica punerea la dispoziție a unui precursor de exploziv reglementat.

    Articolul 5

    Punere la dispoziție, introducere, deținere și utilizare

    1.Precursorii de explozivi restricționați nu pot fi puși la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg și nu pot fi introduși, deținuți sau utilizați de acestea.

    2.Alineatul (1) nu se aplică în cazul nitratului de amoniu (CAS RN 6484-52-2) care este pus la dispoziție sau introdus, deținut ori utilizat de fermieri pentru activități agricole, fie integral, fie parțial, și nu neapărat în funcție de dimensiunea terenului arabil.

    3.Un stat membru poate menține sau stabili un sistem de acordare de licențe care să permită punerea la dispoziție sau introducerea, deținerea ori utilizarea de către persoane din rândul publicului larg a unor precursori de explozivi restricționați în concentrații care nu depășesc valorile-limită corespunzătoare indicate în coloana 3 din anexa I.

    În temeiul acestui sistem, o persoană din rândul publicului larg obține și, la cerere, prezintă o licență pentru achiziționarea, introducerea, deținerea și utilizarea de precursori de explozivi restricționați, eliberată în conformitate cu articolul 6 de către o autoritate competentă a statului membru în care precursorul de exploziv restricționat respectiv urmează să fie achiziționat, introdus, deținut sau utilizat.

    4.Statele membre notifică, fără întârziere, Comisiei toate măsurile pe care le iau pentru a pune în aplicare sistemul de acordare a licențelor prevăzut la alineatul (3). Notificarea prevede precursorii de explozivi restricționați cu privire la care statul membru prevede un sistem de acordare a licențelor, în conformitate cu alineatul (3).

    5.Comisia publică o listă a măsurilor notificate de statele membre în conformitate cu alineatul (4).

    Articolul 6

    Licențe

    1.Fiecare stat membru care eliberează licențe persoanelor din rândul publicului larg cu un interes legitim de a achiziționa, introduce, deține sau utiliza precursori de explozivi restricționați stabilește norme pentru acordarea licențelor, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (3). Atunci când examinează o cerere de acordare a unei licențe, autoritățile competente din statul membru în cauză iau în considerare toate circumstanțele relevante, în special:

    (a)legitimitatea utilizării preconizate a substanței;

    (b)disponibilitatea unor concentrații mai mici sau a unor substanțe alternative care ar avea un efect similar;

    (c)istoricul solicitantului, inclusiv informații despre condamnările penale anterioare ale solicitantului, oriunde pe teritoriul Uniunii;

    (d)modalitățile de depozitare propuse pentru a se asigura că precursorul de exploziv restricționat este păstrat în siguranță.

    2.Se refuză acordarea licenței dacă există motive rezonabile de îndoială privind legitimitatea utilizării preconizate sau privind intențiile utilizatorului de a o utiliza într-un scop legitim.

    3.Autoritatea competentă poate alege modalitatea de limitare a valabilității licenței, permițând fie utilizarea unică, fie utilizarea multiplă pe o perioadă de cel mult trei ani. Autoritatea competentă poate obliga persoana care deține licența să demonstreze până la expirarea licenței că îndeplinește în continuare condițiile pe baza cărora a fost acordată licența. Licența menționează precursorii de explozivi restricționați pentru care a fost acordată.

    4.Autoritățile competente pot impune solicitanților plata unei taxe pentru depunerea cererii de licență. Această taxă nu poate depăși costurile de prelucrare a cererii.

    5.Autoritatea competentă poate suspenda sau revoca licența atunci când există motive rezonabile de a crede că nu mai sunt îndeplinite condițiile pe baza cărora aceasta a fost acordată.

    6.Căile de atac împotriva oricărei decizii a autorității competente, precum și litigiile privind respectarea condițiilor licenței se introduc în fața unui organism competent în conformitate cu legislația internă.

    7.Un stat membru care are un sistem de acordare a licențelor menționat la articolul 5 alineatul (3) poate recunoaște licențele acordate de alte state membre.

    Pentru eliberarea unei licențe, statele membre pot utiliza modelul prevăzut în anexa III.

    8.Informațiile despre condamnările penale anterioare pronunțate în alte state membre, menționate la alineatul (1) litera (c), se obțin prin intermediul sistemului instituit prin Decizia-cadru 2009/315/JAI a Consiliului 40 . Răspunsurile la cererile de astfel de informații sunt furnizate de autoritățile centrale menționate la articolul 3 din decizia-cadru respectivă, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care a fost primită cererea.

    9.Licențele eliberate de un stat membru în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 98/2013 care sunt încă valabile la [data aplicării prezentului regulament] își pierd valabilitatea la data respectivă. Fiecare stat membru poate decide, la cererea deținătorului de licență, să confirme, să reînnoiască sau să prelungească licențele eliberate în respectivul stat membru dacă precursorii de explozivi restricționați pot face obiectul unei licențe în conformitate cu valorile-limită prevăzute în coloana 3 din anexa I și în cazul în care autoritatea competentă consideră că sunt îndeplinite cerințele de acordare a licenței, astfel cum se menționează la alineatul (1). O astfel de confirmare, reînnoire sau prelungire ar trebui să respecte termenul prevăzut la alineatul (3) din prezentul articol.

    Articolul 7

    Informarea în cadrul lanțului de aprovizionare

    1.Un operator economic care pune la dispoziție un precursor de exploziv restricționat unui alt operator economic îl informează pe acesta din urmă că achiziționarea, deținerea sau utilizarea respectivului precursor de exploziv restricționat de către persoane din rândul publicului larg face obiectul unei restricții, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatele (1) și (3).

    2.Un operator economic care pune la dispoziție precursori de explozivi reglementați unui utilizator profesional sau unui membru al publicului larg în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) asigură autoritățile competente menționate la articolul 11 și este în măsură să le demonstreze că personalul său implicat în vânzarea de precursori de explozivi reglementați este:

    (a)conștient de faptul că produsele pe care le oferă conțin precursori de explozivi reglementați;

    (b)instruit în ceea ce privește obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 5 și 9 din prezentul regulament.

    3.O piață online care acționează ca intermediar ia măsuri pentru a se asigura că, atunci când pun la dispoziție precursori de explozivi restricționați prin intermediul serviciilor sale, utilizatorii săi sunt informați cu privire la obligațiile care le revin în temeiul prezentului regulament.

    Articolul 8

    Verificarea cu ocazia vânzării

    1.Un operator economic care pune la dispoziția unei persoane din rândul publicului larg un precursor de exploziv restricționat în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) verifică pentru fiecare tranzacție dovada identității și licența, respectând sistemul instituit de statul membru în care a fost pus la dispoziție precursorul de exploziv restricționat.

    2.Pentru a verifica dacă un client potențial este un utilizator profesional sau un fermier, un operator economic care îi pune la dispoziție un precursor de exploziv restricționat unui utilizator profesional sau unui fermier solicită pentru fiecare tranzacție următoarele informații:

    (a)activitatea comercială, industrială, artizanală sau profesională a clientului potențial;

    (b)utilizarea prevăzută a precursorilor de explozivi restricționați de către clientul potențial.

    3.În scopul verificării conformității cu prezentul regulament și al detectării și prevenirii fabricării ilicite de explozivi, operatorii economici păstrează datele menționate la alineatul (2), precum și numele și adresa clientului timp de un an de la data tranzacției. În această perioadă, datele sunt puse la dispoziție în vederea unui eventual control efectuat la cererea autorităților competente sau a autorităților de asigurare a respectării legii.

    4.O piață online care acționează ca intermediar ia măsuri pentru a se asigura că utilizatorii săi, atunci când pun la dispoziție precursori de explozivi restricționați, prin intermediul serviciilor sale, respectă obligațiile care le revin în temeiul prezentului articol.

    Articolul 9

    Raportarea tranzacțiilor suspecte, a disparițiilor și a furturilor

    1.În scopul de a detecta și de a împiedica fabricarea ilicită de explozivi, operatorii economici raportează tranzacțiile privind precursorii de explozivi reglementați, inclusiv tranzacțiile care implică utilizatori profesionali, atunci când există motive rezonabile de a suspecta că substanța sau amestecul în cauză este destinat fabricării ilicite de explozivi.

    Operatorii economici raportează aceste tranzacții suspecte după ce au ținut seama de toate împrejurările și în special atunci când clientul potențial prezintă una sau mai multe dintre caracteristicile următoare:

    (a)nu poate preciza în mod clar care este utilizarea preconizată a precursorilor de explozivi reglementați în cauză;

    (b)pare nefamiliarizat cu utilizarea preconizată a precursorilor de explozivi reglementați în cauză sau nu poate să o explice în mod plauzibil;

    (c)intenționează să achiziționeze precursori de explozivi reglementați în cantități, combinații sau concentrații care sunt neobișnuit de mari pentru un uz legitim;

    (d)nu este dispus să furnizeze o dovadă a identității sale, a locului său de reședință sau, după caz, a calității sale de utilizator profesional sau de operator economic;

    (e)insistă să utilizeze metode neobișnuite de plată, inclusiv sume mari de bani lichizi.

    2.Operatorii economici, alții decât piețele online care acționează ca intermediar, trebuie să dispună de proceduri pentru a depista tranzacțiile suspecte care să fie adaptate la mediul în care sunt oferiți precursorii de explozivi reglementați.

    3.Operatorii economici pot refuza tranzacția suspectă și raportează tranzacția suspectă sau tentativa de tranzacție în termen de 24 de ore, inclusiv, dacă este posibil, identitatea clientului, către punctul național de contact din statul membru în care a avut loc tranzacția suspectă sau tentativa de tranzacție suspectă.

    4.Fiecare stat membru creează unul sau mai multe puncte naționale de contact, cu un număr de telefon și o adresă de e-mail clar identificate, pentru raportarea tranzacțiilor suspecte. Punctele naționale de contact sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

    5.Operatorii economici și utilizatorii profesionali raportează disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi reglementați către punctul național de contact din statul membru în care au avut loc disparițiile sau furturile. Pentru a decide dacă o dispariție sau un furt este semnificativ, aceștia iau întotdeauna în considerare dacă valoarea este neobișnuit de mare.

    6.Persoanele din rândul publicului larg care au achiziționat precursori de explozivi restricționați în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) raportează disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi restricționați către punctul național de contact din statul membru în care a avut loc dispariția sau furtul.

    Articolul 10

    Formare și sensibilizare

    1.Statele membre oferă cursuri de formare pentru ca autoritățile de asigurare a respectării legii, autoritățile de primă intervenție și autoritățile vamale să recunoască în cursul exercitării atribuțiilor lor substanțele și amestecurile care conțin precursori de explozivi reglementați și să reacționeze în timp util și în mod adecvat în cazul unei activități suspecte.

    2.Statele membre organizează, cel puțin de două ori pe an, acțiuni de sensibilizare, care vizează specificitățile fiecărui sector care utilizează precursori de explozivi reglementați.

    Articolul 11

    Autoritățile naționale de control

    1.Fiecare stat membru se asigură că sunt instituite autorități competente pentru inspecție și control în vederea aplicării corecte a articolelor 4-9 din prezentul regulament.

    2.Fiecare stat membru se asigură că autoritățile competente menționate la alineatul (1) dispun de competențele de investigare necesare pentru a asigura o bună administrare a sarcinilor care le revin.

    3.Fiecare stat membru pune la dispoziția autorităților competente menționate la alineatul (1) resursele corespunzătoare care să le permită, împreună cu orice alte resurse disponibile, să își îndeplinească sarcinile care le revin în temeiul prezentului regulament, în timp util și în mod eficient.

    Articolul 12

    Orientări

    1.Comisia actualizează cu regularitate, în urma consultării Comitetului permanent pentru precursori, orientările, în scopul de a oferi asistență lanțului de aprovizionare pentru substanțele chimice și, după caz, autorităților competente în vederea facilitării cooperării dintre autoritățile competente și operatorii economici. Orientările furnizează în special:

    (a)informații cu privire la modul de efectuare a inspecțiilor;

    (b)informații cu privire la modul de aplicare a restricțiilor și a controalelor prevăzute în regulament care vizează precursorii de explozivi reglementați comandați la distanță de către persoane din rândul publicului larg sau de către utilizatori profesionali;

    (c)informații cu privire la eventualele măsuri care trebuie adoptate de piețele online care acționează ca intermediar pentru a asigura conformitatea cu prezentul regulament;

    (d)informații cu privire la modul în care să se efectueze schimbul de informații relevante între autoritățile competente și punctele naționale de contact, precum și între statele membre;

    (e)alte informații considerate utile.

    2.Autoritățile competente din statele membre se asigură că orientările prevăzute la alineatul (1) sunt difuzate periodic în modul considerat adecvat de către autoritățile competente în conformitate cu obiectivele orientărilor.

    Articolul 13

    Sancțiuni

    Statele membre stabilesc regimul sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării prezentului regulament și adoptă toate măsurile necesare pentru a se asigura că acestea sunt aplicate. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

    Articolul 14

    Clauza de salvgardare

    1.În cazul în care un stat membru are motive rezonabile să creadă că o anumită substanță ce nu este enumerată în anexa I sau II ar putea fi utilizată pentru fabricarea ilicită de explozivi, acesta poate restricționa sau interzice punerea la dispoziție, deținerea și utilizarea substanței respective sau a oricărui amestec ori a oricăror substanțe care conțin respectiva substanță sau poate prevedea că respectiva substanță face obiectul raportării tranzacțiilor suspecte, în conformitate cu articolul 9.

    2.În cazul în care un stat membru are motive rezonabile să creadă că o anumită substanță enumerată în anexa I ar putea fi utilizată pentru fabricarea ilicită de explozivi la un nivel de concentrație mai scăzut decât valorile-limită prevăzute în coloana 2 sau 3 din anexa I, acesta poate prevedea restricții suplimentare sau poate interzice punerea la dispoziție, deținerea și utilizarea substanței respective prin impunerea unei valori-limită de concentrație mai scăzute.

    3.În cazul în care un stat membru are motive rezonabile să stabilească o valoare-limită de concentrație peste care o substanță enumerată în anexa II ar trebui să facă obiectul restricțiilor care se aplică precursorilor de explozivi restricționați, acesta poate să restricționeze sau să interzică punerea la dispoziție, deținerea și utilizarea respectivei substanțe prin impunerea unei concentrații maxime permise.

    4.Un stat membru care restricționează sau interzice anumite substanțe în conformitate cu alineatul (1), (2) sau (3) informează imediat Comisia și celelalte state membre în acest sens, motivându-și decizia.

    5.Ținând seama de informațiile comunicate în temeiul alineatului (4), Comisia analizează imediat oportunitatea pregătirii unor modificări ale anexelor, în conformitate cu articolul 15 alineatul (1), sau a pregătirii unei propuneri legislative de modificare a anexelor. Statul membru vizat modifică sau abrogă, după caz, măsurile sale naționale pentru a lua în considerare orice astfel de modificare a anexelor.

    6.Fără a aduce atingere alineatului (5), Comisia poate, după consultarea statului membru în cauză și, dacă este cazul, a părților terțe, să decidă că măsura luată de statul membru nu se justifică și să solicite statului membru să o retragă.

    Articolul 15

    Modificări ale anexelor

    1.În conformitate cu articolul 16, Comisia adoptă acte delegate în ceea ce privește adăugarea unor substanțe în anexa I și modificarea valorilor-limită din anexa I, în măsura necesară pentru a ține seama de evoluțiile constatate în ceea ce privește deturnarea utilizării substanțelor folosite ca precursori de explozivi sau pe baza cercetărilor și a testelor, precum și în ceea ce privește adăugarea de substanțe în anexa II, după caz, pentru a ține seama de evoluțiile constatate în ceea ce privește deturnarea utilizării substanțelor folosite ca precursori de explozivi. În cadrul pregătirii actelor delegate, Comisia se consultă cu părțile interesate relevante, în special din industria chimică și din sectorul comerțului cu amănuntul.

    Procedura prevăzută la articolul 17 se aplică actelor delegate adoptate în temeiul prezentului articol atunci când sunt motive imperioase de urgență și când are loc o schimbare subită în evaluarea riscului în ceea ce privește deturnarea utilizării substanțelor folosite la fabricarea ilicită de explozivi.

    2.Comisia adoptă un act delegat separat pentru fiecare adăugare de substanțe în anexa I, pentru fiecare modificare a valorilor-limită din anexa I și pentru fiecare substanță nouă adăugată în anexa II. Fiecare act delegat trebuie să se bazeze pe o analiză care să demonstreze că este puțin probabil ca modificarea să cauzeze sarcini disproporționate pentru operatorii economici sau pentru consumatori, acordând atenția cuvenită obiectivelor urmărite.

    Articolul 16

    Exercitarea delegării de competențe

    1.Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în condițiile prevăzute la prezentul articol.

    2.Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 15 se conferă Comisiei pentru o perioadă de cinci ani începând de la [intrarea în vigoare]. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu câte o perioadă de timp identică, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

    3.Delegarea de competențe menționată la articolul 15 poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității actelor delegate care sunt deja în vigoare.

    4.Înainte de a adopta un act delegat, Comisia îi consultă pe experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

    5.De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

    6.Un act delegat adoptat în temeiul articolului 15 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului menționat, atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

    Articolul 17

    Procedura de urgență

    1.Actele delegate adoptate în temeiul prezentului articol intră imediat în vigoare și se aplică atât timp cât nu se formulează nicio obiecție în conformitate cu alineatul (2). Notificarea unui act delegat transmisă Parlamentului European și Consiliului prezintă motivele pentru care s-a recurs la procedura de urgență.

    2.Parlamentul European sau Consiliul poate formula obiecțiuni cu privire la un act delegat în conformitate cu procedura menționată la articolul 16 alineatul (6). În acest caz, Comisia abrogă actul imediat ce Parlamentul European sau Consiliul notifică decizia de a formula obiecții.

    Articolul 18

    Modificarea anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006

    În anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, la intrarea 58 din tabelul care stabilește denumirea substanțelor, a grupelor de substanțe și a amestecurilor, precum și condițiile de restricționare, în coloana 2, se elimină punctele 2 și 3.

    Articolul 19

    Abrogarea Regulamentului (UE) nr. 98/2013

    1.Regulamentul (UE) nr. 98/2013 se abrogă de la [data aplicării].

    2.Trimiterile la Regulamentul (UE) nr. 98/2013 se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

    Articolul 20

    Raportarea

    1.    Statele membre raportează Comisiei, la [un an de la data aplicării] și, ulterior, o dată pe an, următoarele informații:

    (a)numărul de tranzacții suspecte, de dispariții și, respectiv, de furturi raportate;

    (b)numărul cererilor de licență primite, astfel cum se menționează la articolul 5 alineatul (3), precum și numărul de licențe acordate și cele mai frecvente motive pentru refuzarea acordării licențelor;

    (c)informații privind acțiunile de sensibilizare menționate la articolul 10 alineatul (2);

    (d)informații privind inspecțiile efectuate, astfel cum se menționează la articolul 11, inclusiv numărul de inspecții și de operatori economici vizați.

    2.    Atunci când prezintă Comisiei informațiile menționate la alineatul (1) literele (a), (c) și (d), statele membre precizează care rapoarte, acțiuni și inspecții se referă la activități online și care se referă la activități offline.

    Articolul 21

    Programul de monitorizare

    Cel târziu în termen de [un an de la intrarea în vigoare], Comisia stabilește un program detaliat de monitorizare a realizărilor, a rezultatelor și a impactului prezentului regulament.

    Programul de monitorizare stabilește prin ce mijloace vor fi colectate datele și alte dovezi necesare, precum și intervalele de colectare a acestora. Acesta precizează măsurile care trebuie luate de către Comisie și, respectiv, de către statele membre pentru colectarea și analizarea datelor și a altor probe.

    Statele membre furnizează Comisiei datele și alte probe necesare în vederea monitorizării.

    Articolul 22

    Evaluare

    Cel puțin după [cinci ani de la data de aplicării regulamentului], Comisia efectuează o evaluare a prezentului regulament și prezintă Parlamentului European, Consiliului și Comitetului Economic și Social European un raport conținând principalele sale constatări. Evaluarea va fi efectuată în conformitate cu Orientările Comisiei privind o mai bună legiferare.

    Statele membre furnizează Comisiei informațiile necesare pentru întocmirea raportului.

    Articolul 23

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică de la [un an de la data intrării sale în vigoare].

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

    Președintele    Președintele

    (1)

       Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi (JO L 39, 9.2.2013, p. 1).

    (2)    A devenit aplicabil începând cu 2 septembrie 2014.
    (3)

       Consiliul Uniunii Europene, „Planul de acțiune al UE privind îmbunătățirea securității explozivilor”, 8109/08.

    (4)

       Document de lucru al serviciilor Comisiei: Evaluarea impactului care însoțește Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, SEC(2010) 1041 final din 20.9.2010.

    (5)

       Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, COM(2010) 473 final din 20.9.2010.

    (6)

       Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Agenda europeană privind securitatea, COM(2015) 185 final, 30.4.2015.

    (7)

       Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Punerea în aplicare a Agendei europene privind securitatea: planul de acțiune al UE împotriva traficului și utilizării ilegale de arme de foc și explozivi, COM(2015) 624 final din 2.12.2015.

    (8)

       Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European și Consiliu: „Punerea în aplicare a Agendei europene privind securitatea pentru a combate terorismul și a deschide calea către o uniune a securității efectivă și autentică”, COM(2016) 230 final din 20.4.2016.

    (9)

       Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu cu privire la aplicarea Regulamentului (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi și cu privire la delegarea de competență în temeiul acestuia, COM(2017) 103 final din 28.2.2017.

    (10)

       Recomandarea Comisiei privind adoptarea imediată a unor măsuri de prevenire a utilizării improprii a precursorilor de explozivi, C(2017) 6950 final din 18.10.2017.

    (11)

       Concluziile Consiliului privind consolidarea răspunsului Uniunii Europene la riscurile CBRN, reducerea accesului la precursorii de explozivi și protecția spațiilor publice, 15648/17.

    (12)

       Rezoluția Parlamentului European din 3 octombrie 2017 referitoare la lupta împotriva criminalității informatice [2017/2068(INI)].

    (13)

       Regulamentul (UE) nr. 1259/2013 al Consiliului din 20 noiembrie 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 111/2005 al Consiliului de stabilire a normelor de monitorizare a comerțului cu precursori de droguri între Comunitate și țările terțe (JO L 330, 10.12.2013, p. 30).

    (14)    Regulamentul (CE) nr. 273/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004 privind precursorii drogurilor (JO L 47, 18.2.2004, p. 1).
    (15)    Regulamentul (CE) nr. 428/2009 din 5 mai 2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare (JO L 134, 29.5.2009, p. 1)
    (16)

       Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

    (17)

       Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

    (18)

       Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 octombrie 2003 privind îngrășămintele (JO L 304, 21.11.2003, p. 1).

    (19)    Directiva 2014/28/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață și controlul explozivilor de uz civil (JO L 96, 29.3.2014, p. 1).
    (20)

       Directiva 2013/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iunie 2013 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice (JO L 178, 28.6.2013, p. 27).

    (21)    COM(2017) 610 final din 18.10.2017.
    (22)    COM(2017) 612 final din 18.10.2017.
    (23)    Directiva (UE) 2017/541 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 martie 2017 privind combaterea terorismului și de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/475/JAI a Consiliului și de modificare a Deciziei 2005/671/JAI a Consiliului (JO L 88, 31.3.2017, p. 6).
    (24)    Link la avizul CAR cu privire la regulament.
    (25)

       Opinia exprimată prin intermediul platformei REFIT privind contribuția transmisă de către Detailhandel Nederland și un cetățean (LTL 494) în legătură cu Regulamentul (UE) nr. 2013/98 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, 21.9.2017.

    (26)

       Raport întemeiat pe articolul 18 din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, în care se analizează posibilitățile de a se transfera din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 dispozițiile relevante privind nitratul de amoniu, COM(2015) 122 final din 12.3.2015.

    (27)

       Raport întemeiat pe articolul 18 din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, în care se analizează posibilitățile de a se transfera din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 dispozițiile relevante privind nitratul de amoniu, COM(2015) 122 final din 12.3.2015.

    (28)    Decizia-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 privind organizarea și conținutul schimbului de informații extrase din cazierele judiciare între statele membre (JO L 93, 7.4.2009, p. 23).
    (29)

       De exemplu, Decizia 2005/671/JAI a Consiliului din 20 septembrie 2005 privind schimbul de informații și cooperarea referitoare la infracțiunile de terorism (JO L 253, 29.9.2005, p. 22) și Regulamentul (CE) nr. 515/97 al Consiliului din 13 martie 1997 privind asistența reciprocă între autoritățile administrative ale statelor membre și cooperarea dintre acestea și Comisie în vederea asigurării aplicării corespunzătoare a legislației din domeniile vamal și agricol (JO L 82 of 22.3.97, p.1).

    (30)

       JO C , , p. .

    (31)

       Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi (JO L 39, 9.2.2013, p. 1).

    (32)

       Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

    (33)    Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).
    (34)    Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societății informaționale, în special ale comerțului electronic, pe piața internă (Directiva privind comerțul electronic) (JO L 178, 17.7.2000, p. 1).
    (35)    JO L 123, 12.5. 2016, p. 1.
    (36)

       Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

    (37)

       Directiva 2013/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iunie 2013 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice (JO L 178, 28.6.2013, p. 27).

    (38)

       Directiva 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 privind echipamentele maritime și de abrogare a Directivei 96/98/CE a Consiliului (JO L 257, 28.8.2014, p. 146).

    (39)

       Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 549).

    (40)    Decizia-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 privind organizarea și conținutul schimbului de informații extrase din cazierele judiciare între statele membre (JO L 93, 7.4.2009, p. 23).
    Top

    Strasbourg,17.4.2018

    COM(2018) 209 final

    ANEXE

    la

    Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului

    privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi

    {SWD(2018) 104 final}

    {SWD(2018) 105 final}


    ANEXA I – PRECURSORI DE EXPLOZIVI RESTRICȚIONAȚI

    Substanțe care nu pot fi puse la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg și nu pot fi introduse, deținute sau utilizate de persoane din rândul publicului larg, izolate sau în amestecuri ori substanțe care le conțin, cu excepția cazului în care concentrația este egală sau mai mică decât valorile-limită stabilite în coloana 2.

    1. Denumirea substanței și numărul de înregistrare al Chemical Abstracts Service (CAS RN)

    2. Valoarea-limită

    3. Valoarea-limită superioară în scopul acordării licenței în temeiul articolului 5 alineatul (3)

    4. Codul din Nomenclatura combinată (NC) pentru un compus separat, definit chimic, care îndeplinește condițiile din nota 1 la capitolul 28, respectiv 29 din NC (1)

    5. Codul din Nomenclatura combinată (NC) pentru un amestec fără constituenți (de ex. mercur, metale prețioase sau metale de pământuri rare ori substanțe radioactive) care ar duce la clasificarea sub un alt cod NC (1)

    Acid azotic (CAS RN 7697-37-2)

    3 % g/g

    10 % g/g

    ex 2808 00 00

    ex 3824 99 96

    Peroxid de hidrogen (CAS RN 7722-84-1)

    12 % g/g

    35 % g/g

    2847 00 00

    ex 3824 99 96

    Acid sulfuric (CAS RN 7664-93-9)

    15 % g/g

    40 % g/g

    ex 2807 00 00

    ex 3824 99 96

    Nitrometan (CAS RN 75-52-5)

    16 % g/g

    40 % g/g

    ex 2904 20 00

    ex 3824 99 92

    Nitrat de amoniu (CAS RN 6484-52-2)

    16 % în greutate azot având drept proveniență nitratul de amoniu (2)

    nu se aplică

    3102 30 10 (în soluție apoasă)

    3102 30 90 (altele)

    ex 3824 99 96

    Clorat de potasiu (CAS RN 3811-04-9)

    40 % g/g

    N/A

    ex 2829 19 00

    ex 3824 99 96

    Perclorat de potasiu (CAS RN 7778-74-7)

    40 % g/g

    N/A

    ex 2829 90 10

    ex 3824 99 96

    Clorat de sodiu (CAS RN 7775-09-9)

    40 % g/g

    N/A

    2829 11 00

    ex 3824 99 96

    Perclorat de sodiu (CAS RN 7601-89-0)

    40 % g/g

    nu se aplică

    ex 2829 90 10

    ex 3824 99 96

    (1) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1925 al Comisiei din 12 octombrie 2017 de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun (JO L 282, 31.10.2017, p. 1). Ar trebui consultate modificările ulterioare aduse anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2658/87 în ceea ce privește codurile NC actualizate.

    (2) Nitratul de amoniu nu poate fi pus la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg și nu poate fi introdus, deținut sau utilizat de persoane din rândul publicului larg, izolat sau în amestecuri ori substanțe care îl conțin, decât în concentrații mai mici de 16 % în greutate azot având drept proveniență nitratul de amoniu.

    ANEXA II – PRECURSORI DE EXPLOZIVI CARE TREBUIE RAPORTAȚI

    Substanțe izolate sau în amestecuri pentru care se raportează tranzacțiile suspecte

    1. Denumirea substanței și numărul de înregistrare al Chemical Abstracts Service (CAS RN)

    2. Codul din Nomenclatura combinată (NC) (1)

    3. Codul din Nomenclatura combinată (NC) pentru un amestec fără constituenți (de ex. mercur, metale prețioase sau metale de pământuri rare ori substanțe radioactive) care ar duce la clasificarea sub un alt cod NC (1)

    Hexamină (CAS RN 100-97-0)

    ex 2933 69 40

    ex 3824 99 93

    Acetonă (CAS RN 67-64-1)

    2914 11 00

    ex 3824 99 92

    Azotat de potasiu (CAS RN 7757-79-1)

    2834 21 00

    ex 3824 99 96

    Azotat de sodiu (CAS RN 7631-99-4)

    3102 50 00

     

    ex 3824 99 96

    Azotat de calciu (CAS RN 10124-37-5)

    ex 2834 29 80

    ex 3824 99 96

    Azotat dublu de calciu și amoniu (CAS RN 15245-12-2)

    ex 3102 60 00

    ex 3824 99 96

    Magneziu, pulberi(CAS RN 7439-95-4) ( 2 ) ( 3 )

    ex 8104 30 00

    Nitrat de magneziu hexahidrat (CAS RN 13446-18-9)

    ex 2834 29 80

    ex 3824 99 96

    Aluminiu, pulberi(CAS RN 7429-90-5) (2) (3)

    7603 10 00

    ex 7603 20 00

    (1) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1925 al Comisiei din 12 octombrie 2017 de modificare a anexei I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun (JO L 282, 31.10.2017, p. 1). Ar trebui consultate modificările ulterioare aduse anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2658/87 în ceea ce privește codurile NC actualizate.

    (2) Cu o granulație mai mică de 200 μm.

    (3) Ca substanță sau în amestecuri cu conținut de aluminiu și/sau de magneziu de 70 % sau mai mult în greutate.

    ANEXA III – MODEL DE LICENȚĂ

    Model de document care atestă deținerea unei licențe care îi permite unei persoanei din rândul publicului larg să achiziționeze, să introducă, să dețină și să utilizeze precursori de explozivi restricționați, așa cum se menționează la articolul 6 alineatul (7).

    1. Persoana din rândul publicului larg (nume și adresă)

    Nume:

    Numărul documentului de identificare:

    Adresă:

    Țară:

    Telefon:

    E-mail:

    2. Numărul licenței:

    3. Licență pentru o singură utilizare sau pentru utilizare multiplă vă rugăm să bifați

    ( ) achiziție unică, introducere, deținere și utilizare a unui precursor restricționat

    denumirea precursorului (precursorilor):

    cantitatea maximă:

    concentrația maximă:

    utilizare autorizată:

    ( ) achiziție multiplă, introducere, deținere și utilizare a unui precursor restricționat

    denumirea precursorului (precursorilor):

    cantitatea maximă deținută în orice moment:

    concentrația maximă:

    utilizare autorizată:

    4. În cazul în care diferă de cea din caseta 1 și legislația națională o cere, adresa la care va fi stocat

    precursorul/vor fi stocați precursorii.

    Adresă:

    5. În cazul în care este alta decât cea din caseta 1 și legislația națională o cere, adresa la care va fi utilizat

    precursorul/vor fi utilizați precursorii:

    Adresă:

    6. Consimțământ scris pentru achiziționarea, introducerea, deținerea și utilizarea precursorului (precursorilor) din caseta 3 cu [numele țării]:

    Denumirea autorității competente:

    Valabil de la: ________ până la: _______________

    Cerințe speciale aplicabile prezentei licențe:

    ( ) da, prezenta licență este valabilă numai cu cerințele speciale anexate

    licenței

    ( ) nu

    Ștampila și/sau semnătura:

    Top