Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0141

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind prelungirea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii

    COM/2018/0141 final - 2018/067 (NLE)

    Bruxelles, 21.3.2018

    COM(2018) 141 final

    2018/0067(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind prelungirea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Începând din 1998, Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) au fost parteneri strategici în cercetare. Un prim acord bilateral, „Acordul de cooperare științifică și tehnologică dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii” 1 (denumit în continuare „acordul”), a fost semnat la Washington DC la 5 decembrie 1997 și a intrat în vigoare la 14 octombrie 1998. De atunci, acordul a fost prelungit de trei ori, și anume în 2003 2 , în 2008 3 și în 2013 4 , de fiecare dată pentru o perioadă de 5 ani. Cea de-a doua prelungire a inclus o modificare, și anume adăugarea cercetării în domeniul securității și spațiului pe lista sectoarelor pentru activitățile de cooperare (articolul 4).

    Articolul 12 litera (b) din acord prevede că: „Prezentul acord este încheiat pe o perioadă inițială de cinci ani. Sub rezerva revizuirii sale de către părți în ultimul an al fiecărei perioade succesive, prezentul acord poate fi prelungit ulterior, cu eventuale modificări, pe noi perioade de câte cinci ani, prin acordul scris al ambelor părți.”

    Acordul actual urmează să expire la 14 octombrie 2018.

    Serviciile Comisiei au realizat o evaluare a modului în care evoluează cooperarea cu SUA și a modului în care aceasta contribuie la obiectivele strategiei pentru cooperare internațională. Această evaluare demonstrează în mod clar că acordul oferă un cadru important de facilitare a cooperării între UE și SUA în domenii prioritare comune în sectorul științei și tehnologiei, dând naștere unor beneficii reciproce. Principalul instrument de cooperare este Programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare.

    Relația dintre UE și SUA în domeniul științei, tehnologiei și inovației (STI) este mai puternică decât cu oricare altă țară din afara Europei. Dintre țările terțe care nu sunt asociate, SUA este pe departe țara cea mai activă în cadrul programului Orizont 2020 până în prezent. Acest lucru este valabil pentru volumul investițiilor reciproce în cercetarea și dezvoltare (C&D), fluxurile de oameni de știință, volumul activităților de cooperare și numărul de publicații și de brevete în comun. Aceste legături în domeniul STI reflectă soliditatea legăturilor noastre economice cu SUA. Dacă SUA și UE găsesc modalități de a dezvolta în mod semnificativ eforturile comune, rezultatele vor conduce la creștere economică și crearea de locuri de muncă, la o calitate superioară a vieții și la soluții comune pentru provocările globale.

    Printre numeroase realizări importante, cooperarea dintre UE și SUA în domeniul științei și tehnologiei a dus la semnarea Declarației de la Galway în mai 2013 și la lansarea Alianței pentru cercetarea Oceanului Atlantic (AORA). De atunci, cooperarea în domeniul cercetării marine și a cercetării arctice continuă să se amplifice și să înregistreze o recunoaștere internațională crescândă pe plan mondial. Diferitele grupuri de lucru din cadrul AORA au obținut rezultate de nivel mondial în diferite domenii ale cooperării, cum ar fi cartografierea fundului mării, sistemele de observare, acvacultura, cunoașterea mediului marin, sănătatea oceanelor și factorii de stres.

    Prin urmare, este în interesul UE să prelungească „Acordul de cooperare științifică și tehnologică dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii” pentru o nouă perioadă de cinci ani.

    În cadrul grupului consultativ comun UE-SUA instituit în temeiul acordului, reunit la Washington la 23 octombrie 2017, ambele părți și-au confirmat intențiile de a prelungi acordul și au convenit să continue cooperarea, pe baza succesului continuu al alinierii programelor. Ambele părți au recunoscut rolul cercetării și al inovării ca factori motori esențiali ai creării de locuri de muncă și ai creșterii economice, precum și faptul că cooperarea transatlantică în domeniul cercetării a constituit o sursă principală de noi tehnologii și descoperiri științifice timp de peste un secol.

    Conținutul acordului prelungit ar trebui să fie identic cu cel al acordului actual, astfel cum a fost discutat și convenit cu omologii din SUA.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Prezenta inițiativă este pe deplin coerentă cu strategia UE în materie de cooperare internațională pentru cercetare și inovare 5 , în care SUA este un partener strategic al UE în domeniul cercetării și al inovării. Strategia UE afirmă în mod clar importanța acordurilor de cooperare științifică și tehnologică drept vehicule pentru definirea și punerea în aplicare a foilor de parcurs multianuale pentru cooperarea cu țările din afara UE. Acordul este, de asemenea, un mijloc de punere în aplicare a strategiei de cooperare internațională a UE în domeniul cercetării și inovării, care necesită un nivel mai mare de internaționalizare și deschidere în peisajul de cercetare și inovare din UE.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Strategia globală a UE în privința politicii externe și de securitate a UE confirmă faptul că un aspect important al politicii externe a UE este cooperarea în domeniul cercetării, care reprezintă un element esențial pentru legături socioeconomice mai puternice.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Prerogativa UE de a acționa la nivel internațional în domeniul dezvoltării cercetării și tehnologiei se întemeiază pe articolul 186 din TFUE. Temeiul juridic procedural al propunerii este articolul 218 alineatul (6) al doilea paragraf litera (a) punctul (v) din TFUE.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    UE și statele sale membre au partajat competențe paralele în domeniul cercetării și al dezvoltării tehnologice în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din TFUE. Prin urmare, acțiunea UE nu poate fi înlocuită prin acțiunea statelor membre.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Această inițiativă nu face parte din agenda REFIT.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Sunt necesare numai resurse umane și administrative; acestea sunt prevăzute în fișa financiară legislativă.

    Având în vedere considerațiile de mai sus, Comisia solicită Consiliului:

    - să aprobe, în numele Uniunii, după obținerea aprobării Parlamentului European, prelungirea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru o perioadă suplimentară de cinci ani (și anume, de la 14.10.2018 până la 13.10.2023);

    - să-l autorizeze pe președintele Consiliului să desemneze persoana sau persoanele împuternicite să notifice Guvernului Statelor Unite ale Americii faptul că Uniunea și-a încheiat procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestui acord reînnoit.

    2018/0067 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind prelungirea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 186 coroborat cu articolul 218 alineatul (6) paragraful al doilea litera (a) punctul (v),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere aprobarea Parlamentului European,

    întrucât:

    (1)Prin Decizia 98/591/CE 6 , Consiliul a aprobat încheierea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii (denumit în continuare „acordul”). Acordul a fost semnat la Washington DC la 5 decembrie 1997 și a intrat în vigoare la 14 octombrie 1998.

    (2)În conformitate cu articolul 12 din acord, acesta este încheiat pentru o perioadă inițială de cinci ani. Sub rezerva revizuirii sale de către părți în ultimul an al fiecărei perioade succesive, prezentul acord poate fi prelungit ulterior, cu eventuale modificări, pe noi perioade de câte cinci ani, prin acordul scris al ambelor părți.

    (3)Prin Deciziile 2004/756/CE 7 , 2009/306/CE 8 și 2014/240/UE 9 , Consiliul a aprobat prelungirea acordului pentru o perioadă suplimentară de cinci ani de fiecare dată. Actualul acord urmează să expire la 14 octombrie 2018.

    (4)Evaluarea efectuată de serviciile Comisiei demonstrează în mod clar că acordul oferă un cadru important de facilitare a cooperării dintre Uniune și Statele Unite ale Americii în domenii prioritare comune din sectorul științei și tehnologiei, dând naștere unor beneficii reciproce. Prin urmare, este în interesul Uniunii să prelungească acordul pentru o nouă perioadă de cinci ani.

    (5)Ambele părți și-au confirmat intenția de a prelungi acordul pentru o perioadă suplimentară de cinci ani fără niciun fel de modificări la acord.

    (6)Prelungirea acordului ar trebui să fie aprobată în numele Uniunii Europene,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Se aprobă, în numele Uniunii Europene, prelungirea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru o perioadă suplimentară de cinci ani.

    Articolul 2

    Președintele Consiliului desemnează persoana sau persoanele împuternicite să notifice Guvernului Statelor Unite ale Americii, în numele Uniunii Europene, faptul că Uniunea și-a încheiat procedurile interne necesare pentru prelungirea acordului, în conformitate cu articolul 12 din acord.

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

    1.4.Obiectiv(e)

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.6.Durata și impactul financiar

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    2.2.Sistemul de gestiune și de control

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

    3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

    3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

    3.2.5.Contribuția terților

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    Propunere de Decizie a Consiliului privind prelungirea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 10  

    Strategie politică și coordonare în special a Direcțiilor Generale RTD, AGRI, CLIMA, JRC, EAC, ENER, GROW, CNECT, MARE și MOVE.

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

    Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

    Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare

     Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

    Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

    Prezenta inițiativă va permite ambelor părți să își amelioreze și să își intensifice cooperarea în domeniile științifice și tehnologice de interes comun.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

    Obiectivul specific nr.

    Prezenta decizie va permite ambelor părți să își amelioreze cooperarea și să își dezvolte și mai mult parteneriatul strategic, prin creșterea anvergurii și a domeniului de aplicare ale cooperării existente, abordând provocările globale prin promovarea accesului reciproc la programe și finanțare.

    Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

    Prezenta decizie va permite atât Uniunii, cât și Statelor Unite ale Americii să obțină beneficii comune ca urmare a progreselor științifice și tehnice realizate prin intermediul activităților de cooperare în curs. Decizia va permite schimbul de cunoștințe specifice și transferul de know-how în beneficiul comunității științifice, al industriei și al cetățenilor ambelor părți.

    1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

    Comisia va monitoriza cu regularitate toate acțiunile desfășurate în temeiul acordului, inclusiv activitățile de cooperare. Această evaluare va acoperi, printre altele, următoarele aspecte:

    (a) indicatorii de cooperare — analiza volumului și tipului participării entităților din SUA la programele finanțate de UE (de exemplu, numărul propunerilor, numărul acordurilor de grant semnate, principalele legături de colaborare, principalele teme; realizările generate) și vice-versa (ori de câte ori sunt disponibile date);

    (b) indicatorii de performanță — rata de succes a entităților din SUA care participă la programe-cadru ale UE comparativ cu alte țări care nu sunt membre ale UE și cu statele membre/țările asociate care participă la un program-cadru de cercetare; analiza calității participării (de exemplu, numărul celor mai bine clasate universități care participă la program, numărul de brevete și publicații rezultate din proiecte în colaborare);

    (c) culegerea de date referitoare la activitățile de cooperare și la legăturile care depășesc respectivele programe de finanțare a cercetării, precum și evaluarea impactului acestor activități, cum ar fi participarea la inițiative multilaterale și grupuri de lucru.

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

    Prezenta decizie va permite ambelor părți să continue să îmbunătățească și să intensifice cooperarea în domenii științifice și tehnologice de interes comun.

    1.5.2.Valoarea adăugată a participării UE

    Cooperarea în domeniul cercetării și inovării dintre SUA și UE a cunoscut o intensificare constantă în ultimii ani. Implicarea UE permite desfășurarea unor activități cu o acoperire și un domeniu de aplicare mai mari în beneficiul tuturor statelor membre. Prelungirea acestui acord va permite un acces mai facil al UE la cunoștințele științifice produse în SUA, permițându-i totodată să se angajeze în mai multe activități de cooperare care conduc la schimburi suplimentare de cunoștințe și tehnologii.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

    Pe baza experiențelor anterioare din domeniul cooperării științifice și tehnologice, se consideră că este reciproc avantajos să fie continuată cooperarea cu SUA în domeniul cercetării, în calitate de partener strategic al UE în domeniul cercetării și inovării.

    1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

    Prelungirea acordului cu SUA este considerată pe deplin conformă cu cadrul politic general privind cooperarea internațională în domeniul cercetării și al inovării [COM(2012)497].

    1.6.Durata și impactul financiar

     Propunere/inițiativă pe durată limitată

       Propunere/inițiativă în vigoare de la 14.10.2018 până la 13.10.2023

       Impact financiar de la 14.10.2018 până la 13.10.2023

     Propunere/inițiativă pe durată nelimitată

    Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

    urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 11  

     Gestiune directă de către Comisie

    prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

       prin intermediul agențiilor executive

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

    organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    BEI și Fondului european de investiții;

    organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

    organismelor de drept public;

    organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, în măsura în care acestea prezintă garanții financiare adecvate;

    organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

    persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

    Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

    Observații

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

    Participarea entităților din SUA la Programul-cadru pentru cercetare și inovare și la alte activități de cooperare în temeiul acordului va fi monitorizată în mod regulat în cadrul unor reuniuni ale Grupului consultativ comun instituit prin articolul 6 litera (b) din acord.

    2.2.Sistemul de gestiune și de control

    2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

    Reuniunile și contactele bilaterale au loc periodic pentru a permite schimbul de informații și controlul sistematice. Nu au fost identificate riscuri în sistemul de control.

    2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

    2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului estimat al riscului de eroare

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

    În cazul în care, pentru implementarea programului-cadru, este necesar să se apeleze la contractanți externi sau să se acorde finanțare unor părți terțe, Comisia va efectua, atunci când este adecvat, audituri financiare, în special dacă are motive să se îndoiască de veridicitatea activității desfășurate sau descrise în rapoartele de activitate.

    Auditurile financiare ale Uniunii vor fi efectuate fie de către personalul propriu, fie de către experți contabili autorizați în conformitate cu legislația părții auditate. Uniunea are libertatea de a desemna respectivii experți, evitând în același timp apariția unor eventuale conflicte de interese care ar putea fi semnalate de partea auditată. În plus, în desfășurarea activităților de cercetare, Comisia se va asigura, prin verificări eficace, că interesele financiare ale Uniunii sunt protejate, iar în cazul în care se constată nereguli, prin aplicarea de măsuri și de sancțiuni disuasive și proporționale.

    Pentru a atinge acest obiectiv, în toate contractele încheiate pentru implementarea programului-cadru se includ norme privind verificările, măsurile și sancțiunile, cu trimitere la Regulamentele nr. 2988/95, nr. 2185/96 și nr. 883/2013.

    În special, în contracte trebuie prevăzute următoarele puncte:

    - introducerea unor clauze specifice în contracte pentru protejarea intereselor financiare ale UE prin efectuarea de verificări și controale legate de activitatea desfășurată;

    - efectuarea de verificări administrative ca parte a măsurilor antifraudă, în conformitate cu Regulamentele nr. 2185/96, nr. 1073/1999 și nr. 1074/1999;

    - aplicarea de sancțiuni administrative pentru toate neregulile comise în mod intenționat sau din neglijență în implementarea contractelor, în conformitate cu Regulamentul-cadru nr. 2988/95, inclusiv a unui mecanism de „includere pe lista neagră”;

    - faptul că eventualele ordine de recuperare în caz de nereguli și fraudă trebuie să constituie titlu executoriu în conformitate cu articolul 299 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    În plus și cu titlu de măsură de rutină, personalul responsabil din cadrul Direcției Generale Cercetare și Inovare (DG RTD) va realiza un program de verificare cu privire la aspectele științifice și bugetare ale cooperării. Unitatea Audit Intern din cadrul DG RTD va efectua un audit intern, iar Curtea de Conturi Europeană va efectua inspecții locale.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de
    cheltuieli

    Contribuție

     
    Rubrica 1a – Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă

    Dif./Nedif 12 .

    din țări AELS 13

    din țări candidate 14

    din țări terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    1a

    08.01.05

    Nedif.

    DA

    DA

    NU

    NU

    ·Noile linii bugetare solicitate

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul
    [Rubrica…………………………………………]

    Dif./Nedif.

    din țări AELS

    din țări candidate

    din țări terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    [XX.YY.YY.YY]

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    1a

    „Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă”

    DG: RTD

    Anul
    2018 15

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    TOTAL

    • Credite operaționale

    Numărul liniei bugetare

    Angajamente

    (1)

    Plăți

    (2)

    Numărul liniei bugetare

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2a)

    Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe 16  

    Numărul liniei bugetare

    08.01.05

    (3)

    TOTAL credite
    pentru DG RTD

    Angajamente

    =1+1a +3

    0,024

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,036

    0,298

    Plăți

    =2+2a

    +3

    0,024

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,036

    0,298






    TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    (4)

    Plăți

    (5)

    • TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

    (6)

    0,024

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,036

    0,298

    TOTAL credite
    încadrate la RUBRICA <1a> din cadrul financiar multianual

    Angajamente

    =4+ 6

    0,024

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,036

    0,298

    Plăți

    =5+ 6

    0,024

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,036

    0,298

    În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

    • TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    (4)

    Plăți

    (5)

    • TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

    (6)

    TOTAL credite
    încadrate la RUBRICILE 1-4
    din cadrul financiar multianual

    (suma de referință)

    Angajamente

    =4+ 6

    Plăți

    =5+ 6





    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    5

    „Cheltuieli administrative”

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    2018

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul 2022

    Anul 2023

    TOTAL

    DG: RTD

    • Resurse umane

    • Alte cheltuieli administrative

    0,0048

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,0072

    0,060

    TOTAL DG RTD

    Credite

    0,0048

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,0072

    0,060

    TOTAL credite
    încadrate la RUBRICA 5
    din cadrul financiar multianual
     

    (Total angajamente = Total plăți)

    0,0048

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,0072

    0,060

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    2018 17

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    TOTAL

    TOTAL credite
    încadrate la RUBRICILE 1-5
    din cadrul financiar multianual
     

    Angajamente

    0,0286

    0,0715

    0,0715

    0,0715

    0,0715

    0,0429

    0,358

    Plăți

    0,0286

    0,0715

    0,0715

    0,0715

    0,0715

    0,0429

    0,358

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 18

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr. total

    Costul total

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 19 ...

    - Realizare

    - Realizare

    - Realizare

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2…

    - Realizare

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

    COSTURI TOTALE

    3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

    3.2.3.1.Sinteză

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    2018 20

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021

    Anul
    2022

    Anul
    2023

    TOTAL

    RUBRICA 5
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    Alte cheltuieli administrative

    0,0048

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,0072

    0,060

    Subtotal RUBRICA 5
    din cadrul financiar multianual

    0,0048

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,0072

    0,060

    În afara RUBRICII 5 21
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    0,024

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,036

    0,298

    Alte cheltuieli
    cu caracter administrativ

    Subtotal
    în afara RUBRICII 5
    din cadrul financiar multianual

    0,024

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,036

    0,298

    TOTAL

    0,0286

    0,0715

    0,0715

    0,0715

    0,0715

    0,0429

    0,358

    Creditele necesare pentru resurse umane și alte cheltuieli cu caracter administrativ vor fi acoperite de credite ale DG în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

    3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimări în echivalent normă întreagă

    Anul
    2018

    Anul
    2019

    Anul

    2020

    Anul

    2021

    Anul

    2022

    Anul

    2023

    • Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

    XX 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

    XX 01 01 02 (în delegații)

    08 01 05 01 (cercetare indirectă)

    0,2

    0,5

    0,5

    0,5

    0,5

    0,3

    10 01 05 01 (cercetare directă)

    Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 22

    XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

    XX 01 04 yy  23

    - la sediu

    - în delegații

    XX 01 05 02 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

    10 01 05 02 (AC, END, INT – cercetare directă)

    Alte linii bugetare (a se preciza)

    TOTAL

    0,2

    0,5

    0,5

    0,5

    0,5

    0,3

    XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    Pregătirea și gestionarea reuniunilor grupului consultativ comun instituit în temeiul articolului 6 litera (b) din acord, precum și monitorizarea funcționării și punerii în aplicare a acordului.

    Calculele sunt efectuate proporțional având în vedere durata acordului.

    Personal extern

    3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

       Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual actual.

       Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

    A se explica reprogramarea necesară, precizând liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

       Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea cadrului financiar multianual.

    A se explica acțiunile necesare, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

    3.2.5.Contribuția terților

    Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

    Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

    Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    Total

    A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

    TOTAL credite cofinanțate



    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

       Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

       Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

       asupra resurselor proprii

       asupra veniturilor diverse

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Impactul propunerii/inițiativei 24

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    Articolul ………….

    Pentru veniturile diverse „alocate”, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

    (1)    JO L 284, 22.10.1998, p. 37.
    (2)    Decizia 2004/756/CE a Consiliului (JO L 335, 11.11.2004, p. 5).
    (3)    Decizia 2009/306/CE a Consiliului (JO L 90, 2.4.2009, p. 20).
    (4)    Decizia 2014/240/UE a Consiliului (JO L 128, 30.4.2014, p. 43).
    (5)    Consolidarea și concentrarea cooperării internaționale a UE în domeniul cercetării și al inovării: o abordare strategică, COM(2012) 497.
    (6)    Decizia 98/591/CE a Consiliului din 13 octombrie 1998 privind încheierea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii (JO L 284/35, 22.10.1998, p. 37).
    (7)    Decizia 2004/756/CE a Consiliului din 4 octombrie 2004 privind încheierea unui Acord de reînnoire a acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii (JO L 335, 11.11.2004, p. 5).
    (8)    Decizia 2009/306/CE a Consiliului din 30 martie 2009 privind extinderea și modificarea Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și guvernul Statelor Unite ale Americii (JO L 90, 2.4.2009, p. 20).
    (9)    Decizia 2014/240/CE a Consiliului din 14 aprilie 2014 privind prelungirea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Comunitatea Europeană și Guvernul Statelor Unite ale Americii (JO L 128, 30.4.2014, p. 43).
    (10)    ABM: (activity based management) gestiune pe activități; ABB: (activity based budgeting) întocmirea bugetului pe activități.
    (11)    Detaliile referitoare la modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar pot fi găsite pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
    (12)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (13)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (14)    Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
    (15)    Anul 2018 este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
    (16)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
    (17)    Anul 2018 este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
    (18)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de exemplu: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (19)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (20)    Anul 2018 este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
    (21)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
    (22)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
    (23)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
    (24)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea unei cote de 25 % pentru costuri de colectare.
    Top