Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0001

    Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a Comisiei în vederea deschiderii de negocieri în numele Uniunii Europene pentru încheierea protocolului de punere în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc

    COM/2018/01 final

    Bruxelles, 8.1.2018

    COM(2018) 1 final

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a Comisiei în vederea deschiderii de negocieri în numele Uniunii Europene pentru încheierea protocolului de punere în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc

    {SWD(2018) 1 final}
    {SWD(2018) 2 final}


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Comisia propune negocierea unui nou protocol de punere în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului (denumit în continuare APP) încheiat cu Regatul Maroc, care să răspundă necesităților flotei Uniunii și să respecte atât dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, cât și concluziile Consiliului din 19 martie 2012 cu privire la o comunicare a Comisiei privind dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Actualul APP dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc a intrat în vigoare la 28 februarie 2007 1 . Acordul a fost pus în aplicare prin două protocoale succesive care acordau acces navelor din Uniune ce pescuiesc specii pelagice și demersale la zona de pescuit din Maroc până la 14 decembrie 2011, dată care marchează încetarea celui de al doilea protocol de punere în aplicare, ca urmare a faptului că Parlamentul nu și-a dat aprobarea pentru încheierea acestuia. PE a pus sub semnul întrebării sustenabilitatea, rentabilitatea și legalitatea internațională a instrumentului propus. În 2014, a fost încheiat un al treilea protocol, care a luat în considerare obiecțiile formulate de PE 2 , protocol care va expira la 14 iulie 2018.

    Zona de pescuit a Marocului, situată în apropierea UE și bogată în resurse piscicole, este un loc de pescuit esențial pentru activitățile de pescuit tradiționale, la scară mică, din Spania și Portugalia, dar și pentru flotele industriale din state membre mai îndepărtate. Aceste zone de pescuit includ apele aflate sub suveranitatea și jurisdicția Marocului, adică inclusiv apele situate în largul coastelor Saharei de Vest, administrate de facto de Maroc (în actualul protocol au fost introduse mecanisme specifice de raportare pentru a demonstra avantajele socio-economice ale acestuia pentru populațiile locale).

    În mod general, APP cu Marocul permite navelor din 11 state membre să desfășoare activități vizând șase categorii de pescuit care acoperă specii pelagice, demersale și specii mari migratoare. Zona de pescuit marocană reprezintă limita nordică a zonei de distribuție a stocului „C” de specii pelagice mici, care include apele Mauritaniei, ale Senegalului și ale Guineei-Bissau, toate aceste țări făcând parte din rețeaua de acorduri bilaterale de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil (APPS).

    APPS-urile contribuie la promovarea obiectivelor PCP la nivel internațional, asigurând faptul că activitățile de pescuit ale Uniunii desfășurate în afara apelor Uniunii se bazează pe aceleași principii și standarde ca cele aplicabile în temeiul legislației Uniunii. Pe lângă aceasta, APPS-urile consolidează poziția Uniunii Europene în cadrul organizațiilor internaționale și regionale de pescuit, în special în cadrul Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT). În fine, APPS-urile sunt bazate pe cele mai bune avize științifice și contribuie la ameliorarea conformității cu măsurile internaționale, inclusiv combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN).

    Se va acorda o atenție deosebită executării și implementării compensației financiare acordate Marocului pentru sprijinirea gestionării durabile a pescuitului, în special în lumina recomandărilor Raportului special nr. 11 din 2015 al Curții de Conturi Europene privind APPS-urile.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Negocierea unui protocol în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc este în concordanță cu acțiunea externă a UE față de țările vecine și în conformitate cu obiectivele Uniunii în ceea ce privește respectarea principiilor democratice și a drepturilor omului.

    Pe parcursul întregului proces, vor avea loc negocieri în consultare cu toate serviciile interesate ale Comisiei, SEAE și cu sprijinul delegației UE competente.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic al deciziei este constituit de articolul 218 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), din partea a cincea (Acțiunea externă a Uniunii) titlul V (Acordurile internaționale), care stabilește procedura pentru negocierea și încheierea de acorduri între UE și țări terțe.

    Subsidiaritatea (pentru competență neexclusivă)

    Nu se aplică; competență exclusivă.

    Proporționalitatea

    Decizia este proporțională cu obiectivul urmărit.

    Alegerea instrumentului

    Instrumentul este prevăzut la articolul 218 alineatele (3) și (4) din TFUE.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

    În 2017, Comisia a efectuat o evaluare ex post/ex ante a oportunității reînnoirii protocolului în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc. Concluziile evaluării sunt prezentate într-un document de lucru al serviciilor Comisiei separat 3 .

    Raportul de evaluare a concluzionat că flotele UE sunt foarte interesate să continue pescuitul în Maroc. Reînnoirea protocolului va contribui și la consolidarea monitorizării, a controlului și a supravegherii și la îmbunătățirea guvernanței activităților de pescuit din regiune. Evaluarea demonstrează că reînnoirea protocolului ar fi, de asemenea, benefică pentru Maroc, având în vedere importanța contribuției financiare plătite în temeiul protocolului pentru strategia „Halieutis” de dezvoltare a sectorului pescuitului, elaborată de Maroc. Marocul și-a exprimat interesul pentru deschiderea negocierilor cu UE în vederea reînnoirii protocolului.

    Consultările cu părțile interesate

    În cadrul evaluării, au fost consultate părțile interesate, inclusiv reprezentanți ai industriei și organizații ale societății civile, în special în cadrul Consiliului consultativ pentru flota de lungă distanță.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu se aplică.

    Evaluarea impactului

    Nu se aplică.

    Adecvarea și simplificarea reglementărilor

    Nu se aplică.

    Drepturile fundamentale

    Directivele de negociere propuse ca anexă la decizia de autorizare a deschiderii negocierilor recomandă includerea unei clauze care permite suspendarea protocolului în cazul încălcării drepturilor omului și a principiilor democratice.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Implicațiile bugetare legate de noul protocol vizează plata unei contribuții financiare Regatului Maroc. Alocările bugetare aferente, sub formă de credite de angajament și credite de plată, trebuie să fie înscrise în fiecare an în linia bugetară dedicată acordurilor de parteneriat în domeniul pescuitului (11 03 01) și să fie compatibile cu programarea financiară din cadrul financiar multianual pentru 2014-2020. Sumele anuale pentru angajamente și plăți sunt stabilite în cadrul procedurii bugetare anuale, inclusiv cele ale liniei de rezervă pentru protocoalele care nu au intrat în vigoare la începutul anului 4 .

    Se preconizează ca negocierile să se încheie înainte de expirarea actualului protocol, adică înainte de 14 iulie 2018.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

    Se așteaptă ca negocierile să fie deschise la începutul anului 2018.

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Comisia recomandă următoarele:

    – Consiliul ar trebui să autorizeze Comisia să deschidă și să poarte negocieri în vederea încheierii unui nou protocol la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc;

    – Comisia ar trebui să fie desemnată ca negociator al UE în această privință;

    – Comisia ar trebui să poarte negocierile în consultare cu comitetul special, astfel cum este stabilit în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene;

    – Consiliul ar trebui să aprobe directivele de negociere anexate la prezenta recomandare.

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a Comisiei în vederea deschiderii de negocieri în numele Uniunii Europene pentru încheierea protocolului de punere în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatele (3) și (4),

    având în vedere recomandarea Comisiei,

    întrucât ar trebui să se deschidă negocieri în vederea încheierii unui nou protocol de punere în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Comisia este autorizată să poarte negocieri, în numele Uniunii Europene, în vederea reînnoirii protocolului de punere în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc.

    Articolul 2

    Aceste negocieri se desfășoară în consultare cu comitetul special desemnat de Consiliu și în conformitate cu directivele de negociere prevăzute în anexă.

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    JO L 78, 17.3.2007, p. 31
    (2)    JO L 349, 21.12.2013, p. 1
    (3)    Evaluation rétrospective et prospective du Protocole à l'accord de partenariat dans le domaine de la pêche durable entre l'Union européenne et le Royaume du Maroc (Evaluarea retrospectivă și prospectivă a Protocolului la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc). Raport final, septembrie 2017 (F&S, Poseidon și Megapesca).
    (4)    Capitolul 40 (linia de rezervă 40 02 41) în conformitate cu acordul interinstituțional privind CFM (2013/C 373/01).
    Top

    Bruxelles,8.1.2018

    COM(2018) 1 final

    ANEXĂ

    la

    Recomandarea

    de decizie a Consiliului de autorizare a Comisiei în vederea deschiderii de negocieri în numele Uniunii Europene pentru încheierea protocolului de punere în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului cu Regatul Maroc

    {SWD(2018) 1 final}
    {SWD(2018) 2 final}


    ANEXĂ

    Directive de negociere

    Obiectivul negocierilor este încheierea unui protocol la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 privind politica comună în domeniul pescuitului și cu concluziile Consiliului din 19 martie 2012 cu privire la Comunicarea Comisiei din 13 iulie 2011 privind dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului.

    Pentru a promova pescuitul sustenabil și responsabil și pentru a contribui la respectarea strictă a dreptului internațional, asigurând totodată beneficii reciproce pentru UE și Maroc prin intermediul acestui nou protocol, obiectivele de negociere ale Comisiei trebuie să se bazeze pe următoarele aspecte:

    ·asigurarea accesului la apele aflate sub suveranitatea sau jurisdicția Regatului Maroc în ceea ce privește pescuitul, inclusiv apele la sud de 27°40' N, și a autorizațiilor necesare pentru ca navele flotei UE care vizează specii pelagice, demersale și specii mari migratoare să poată pescui în apele respective, permițându-se astfel, printre altele, menținerea rețelei de acorduri de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil, disponibilă pentru operatorii din UE;

    ·luarea în considerare a celor mai bune avize științifice disponibile și a planurilor de gestionare relevante adoptate de organizațiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) relevante, pentru a asigura sustenabilitatea activităților de pescuit din punctul de vedere al mediului și a promova guvernanța oceanelor la nivel internațional. Activitățile de pescuit ar trebui orientate exclusiv către resursele disponibile, ținând cont de capacitatea de pescuit a flotei locale și acordând în același timp o atenție specială caracteristicilor specifice stocurilor de pești anadromi și stocurilor de specii mari migratoare;

    ·depunerea de eforturi pentru a obține o cotă adecvată din resursele piscicole, care să corespundă pe deplin intereselor flotelor UE, atunci când resursele respective prezintă interes și pentru alte flote străine, precum și impunerea acelorași condiții tehnice tuturor flotelor străine;

    ·asigurarea faptului că accesul la resursele piscicole se bazează pe activitatea flotei UE în regiune, ținând cont de cele mai actualizate și mai bune evaluări științifice disponibile;

    ·stabilirea unui dialog în vederea consolidării politicii sectoriale, pentru a încuraja punerea în aplicare a unei politici responsabile în domeniul pescuitului, corespunzătoare obiectivelor de dezvoltare ale țării, în special în ceea ce privește guvernanța în domeniul pescuitului, combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, controlul, monitorizarea și supravegherea activităților de pescuit și furnizarea de avize științifice.

    ·includerea unei clauze privind consecințele încălcării drepturilor omului și a principiilor democratice;

    ·includerea unor mecanisme adecvate care să permită Comisiei să fie suficient de informată și implicată în repartizarea geografică a utilizării sprijinului sectorial primit în temeiul protocolului, astfel încât Comisia să poată să se asigure în mod rezonabil că protocolul aduce beneficii populației de pe teritoriul care nu se autoguvernează al Saharei Occidentale;

    ·în special, protocolul ar trebui să definească:

    ·posibilitățile de pescuit, pe categorii, care urmează să fie acordate navelor Uniunii Europene;

    ·compensația financiară și condițiile pentru plata acesteia, precum și

    ·mecanismele pentru o punere în aplicare efectivă a sprijinului sectorial și pentru monitorizarea periodică a acestuia.

    Pentru a se evita întreruperea activităților de pescuit, noul protocol ar trebui să includă o clauză de aplicare provizorie.

    Top