EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0783

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce privește obligația de respectare a cotei standard minime

COM/2017/0783 final - 2017/0349 (CNS)

Bruxelles, 19.12.2017

COM(2017) 783 final

2017/0349(CNS)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce privește obligația de respectare a cotei standard minime


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este cel mai vechi impozit pe consum al Europei. În 1967, s-a convenit să se instituie un sistem definitiv de TVA care să funcționeze în cadrul Comunității Europene în același mod cum ar funcționa în cadrul unei țări 1 . Nu au fost stabilite reguli specifice aplicabile cotelor TVA, în afară de aplicarea unei cote standard a taxei, dar fără a fi impuse limite minime sau maxime 2 .

Eliminarea barierelor fiscale dintre statele membre până la sfârșitul anului 1992 a impus reanalizarea modului în care era impozitat comerțul cu bunuri în cadrul Comunității. Scopul era ca bunurile să fie impozitate în țara de origine, reflectând perfect ideea unei piețe interne veritabile. Întrucât condițiile politice și tehnice nu erau încă propice pentru un asemenea sistem, a fost adoptat un regim tranzitoriu privind TVA 3 .

Pentru funcționarea regimului tranzitoriu erau necesare norme privind cotele TVA pentru a se evita denaturările în comerțul și achizițiile transfrontaliere ca urmare a eliminării frontierelor fiscale. În luna octombrie a anului 1992, Consiliul a stabilit norme care limitează libertatea statelor membre de a fixa cote ale TVA 4 . Statele membre au avut obligația de a aplica o cotă standard de TVA de minimum 15 % până la 31 decembrie 1996.

De atunci, nivelul minim de 15 % pentru cota standard de TVA a fost prelungit de șase ori. În prezent, articolul 97 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 5 (denumită în continuare „Directiva privind TVA”) prevede că, de la 1 ianuarie 2016 până la 31 decembrie 2017, cota standard nu poate fi mai mică de 15 %.

În planul său de acțiune privind TVA din 2016 6 , Comisia a propus înlocuirea actualelor dispoziții tranzitorii pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre cu regimuri definitive bazate pe principiul impozitării în statul membru de destinație, pentru a crea un spațiu unic european solid în materie de TVA. Începând din 2010, și locul de impozitare a serviciilor s-a schimbat treptat, devenind cel al țării de destinație. Decizia a fost adoptată în 2008, când Consiliul a adoptat o propunere destinată să prevină denaturarea concurenței dintre statele membre care aplică diferite cote ale TVA 7 .

La 4 octombrie 2017, Comisia a adoptat prima propunere care introduce sistemul definitiv al impozitării schimburilor comerciale dintre statele membre 8 și a detaliat fazele succesive și etapele intermediare ale introducerii acestui sistem în continuarea planului de acțiune privind TVA 9 . Comisia a anunțat, de asemenea, că va propune o reformă a cotelor de TVA care va fi coerentă cu regimul definitiv bazat pe principiul țării de destinație și care va înlocui treptat dispozițiile tranzitorii actuale.

Deși un sistem de TVA definitiv bazat pe principiul impozitării în statul membru de destinație ar oferi statelor membre mai multă flexibilitate în stabilirea cotelor de TVA, ar trebui menținut un nivel minim pentru cota standard de TVA în cadrul acestui sistem de TVA definitiv, care ar trebui să devină, așadar, permanent.

Având în vedere că, în prezent, statele membre aplică o cotă standard de cel puțin 17 %, regimul actual, care prevede o cotă standard minimă de 15 %, își păstrează pertinența. Astfel, va deveni permanentă limita convenită care asigură buna funcționare a pieței interne, oferindu-se totodată statelor membre flexibilitatea necesară în stabilirea cotei standard de TVA.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Întrucât conferă caracter permanent unei dispoziții existente, temporare (articolul 97 din Directiva privind TVA), propunerea este conformă cu legislația actuală.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Nu se aplică.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Directiva modifică Directiva privind TVA. Temeiul juridic este articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În temeiul acestui articol, Consiliul, hotărând în unanimitate în conformitate cu o procedură legislativă specială și după consultarea Parlamentului European și a Comitetului Economic și Social, adoptă dispozițiile referitoare la armonizarea normelor statelor membre în domeniul impozitării indirecte.

Subsidiaritatea (pentru competența neexclusivă)

Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu intră sub incidența competenței exclusive a Uniunii Europene. Obiectivele propunerii nu pot fi realizate într-o măsură suficientă de către statele membre, din următoarele motive:

Uniunea a stabilit deja dispoziții armonizate privind aplicarea cotelor de TVA prin Directiva privind TVA. Aceste dispoziții pot fi modificate, iar valabilitatea lor poate fi prelungită numai printr-un act al Uniunii, iar legislațiile statelor membre nu se pot abate de la normele armonizate.

În consecință, numai prin acțiuni la nivelul Uniunii se pot realiza obiectivele propunerii și se poate asigura un tratament egal al cetățenilor din Uniunea Europeană. Prin urmare, propunerea respectă principiul subsidiarității.

Proporționalitatea

Propunerea respectă principiul proporționalității, deoarece menține situația actuală, în care statele membre aplică o cotă standard de TVA de minimum 15 %.

Alegerea instrumentului

Este necesară o directivă de modificare a directivei actuale privind TVA.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

Nu se aplică.

Consultarea părților interesate

Timp de 12 săptămâni, de la 21 decembrie 2016 până la 21 martie 2017, a avut loc o consultare publică deschisă privind cotele de TVA, în urma căreia au fost obținute 327 de contribuții. Mai mult de jumătate dintre respondenți (52 %) au fost de acord cu menținerea cotei actuale minime de 15 %, în timp de 16 % dintre respondenți au fost împotriva acestei propuneri. 32 % nu au exprimat o opinie privind această chestiune 10 .

Evaluarea impactului

Propunerea nu are niciun impact economic, social, regional sau asupra mediului, având în vedere că toate statele membre respectă cerința minimă și nu sunt necesare modificări ale legislațiilor naționale.

Adecvarea și simplificarea reglementărilor

Propunerea nu este legată de REFIT și nu implică nicio sarcină de reglementare.

Drepturile fundamentale

Nu se aplică.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații asupra bugetului Uniunii Europene.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și mecanisme de monitorizare, evaluare și raportare

Comisia va continua să monitorizeze respectarea de către statele membre a cotei standard de TVA de minimum 15 %.

Documente explicative (în cazul directivelor)

În prezent, toate statele membre respectă cota minimă de TVA de 15 %. Nu sunt necesare documente explicative privind transpunerea.

Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

Articolul 97 împiedică expirarea cotei standard minime de 15 % la 1 ianuarie 2018 și se asigură că toate statele membre aplică o cotă standard minimă de 15 % cu titlu permanent.

2017/0349 (CNS)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce privește obligația de respectare a cotei standard minime

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 113,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European 11 ,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 12 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Articolul 97 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului 13 prevede că, de la 1 ianuarie 2016 până la 31 decembrie 2017, cota standard nu poate fi mai mică de 15 %. 

(2)Aplicarea unei cote standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) asigură buna funcționare a sistemului comun al TVA și, prin urmare, ar trebui menținută.

(3)Este necesar să se mențină actuala cotă standard minimă de 15 % și în sistemul de TVA definitiv bazat pe principiul impozitării în statul membru de destinație și să i se confere caracter permanent.

(4)Prin urmare, Directiva 2006/112/CE ar trebui modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Articolul 97 din Directiva 2006/112/CE se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 97

Cota standard nu poate fi mai mică de 15 %.”

Articolul 2

1.Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până cel târziu la 1 ianuarie 2018. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

2.Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Prima Directivă 67/227/CEE a Consiliului din 11 aprilie 1967 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri.
(2)    A doua Directivă 67/228/CEE a Consiliului din 11 aprilie 1967 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – structura și normele de aplicare ale sistemului comun de taxă pe valoarea adăugată.
(3)    Directiva 91/680/CEE a Consiliului din 16 decembrie 1991 de completare a sistemului comun privind taxa pe valoarea adăugată și de modificare a Directivei 77/388/CEE în vederea eliminării frontierelor fiscale (JO L 376, 31.12.1991, p. 1).
(4)    Directiva 92/77/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 de completare a sistemului comun al taxei pe valoarea adăugată și de modificare a Directivei 77/388/CEE (apropierea cotelor TVA) (JO L 316, 31.10.1992, p. 1).
(5)    JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(6)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European referitoare la un plan de acțiune privind TVA, „Către un spațiu unic pentru TVA în UE - Momentul deciziei” [COM(2016)148 final].
(7)    Directiva 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește locul de prestare a serviciilor (JO L 44, 20.2.2008, p. 11).
(8)    Propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată și introducerea sistemului definitiv de impozitare a comerțului dintre statele membre [COM(2017) 569 final].
(9)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European „În continuarea Planului de acțiune privind TVA – Către un spațiu unic pentru TVA în UE – Momentul acțiunii” [COM(2017)566 final].
(10)    Pagina consultării: https://ec.europa.eu/taxation_customs/consultations-get-involved/tax-consultations/review-existing-legislation-vat-reduced-rates_en
(11)    JO C , , p. .
(12)    JO C , , p. .
(13)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
Top