Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0668

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac, restricțiile la export în domeniul agriculturii, subvențiile în domeniul pescuitului, reglementarea internă în domeniul serviciilor, precum și IMM-urile/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri

    COM/2017/0668 final - 2017/0301 (NLE)

    Bruxelles, 16.11.2017

    COM(2017) 668 final

    2017/0301(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac, restricțiile la export în domeniul agriculturii, subvențiile în domeniul pescuitului, reglementarea internă în domeniul serviciilor, precum și IMM-urile/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.Obiectul propunerii

    Prezenta propunere de decizie se referă la stabilirea poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 11-a Conferințe ministeriale (CM11) a Organizației Mondiale a Comerțului (denumită în continuare „OMC”) în legătură cu posibila adoptare a mai multor decizii referitoare la Agenda de dezvoltare de la Doha (ADD). Propunerea se referă la: deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat în agricultură inclusiv pentru bumbac, restricțiile la export în domeniul agriculturii, subvențiile în domeniul pescuitului, reglementarea internă în domeniul serviciilor, precum și IMM-urile/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri.

    2.Contextul propunerii

    2.1.Acordul de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului („Acordul OMC”)

    Acordul de la Marrakesh de instituire a OMC (denumit în continuare „Acordul OMC”) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1995. Uniunea Europeană 1 și toate cele 28 de state membre ale UE sunt părți la acord.

    2.2.Conferința ministerială a OMC

    Conferința ministerială este cel mai înalt organism decizional al OMC, acesta întrunindu-se cel puțin o dată la doi ani. Următoarea reuniune a Conferinței ministeriale va avea loc la Buenos Aires, în Argentina (10-13 decembrie 2017).

    2.3.Actele avute în vedere de Conferința ministerială a OMC

    CM11 poate adopta decizii având efecte juridice privind (1) deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare; (2) sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac; (3) restricțiile la export în domeniul agriculturii; (4) subvențiile în domeniul pescuitului; (5) reglementarea internă în domeniul serviciilor; și (6) IMM-urile/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri (denumite în continuare „actele avute în vedere”).

    3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

    Obiectivul prezentei propuneri este de a permite Uniunii să se alăture unui posibil consens în cadrul CM11 privind adoptarea de decizii cu efecte juridice referitoare la aspectele menționate mai sus.

    Deși nu este deocamdată clar dacă, și în ce măsură, membrii OMC vor putea ajunge la un consens, poziția UE în cadrul CM11 trebuie să fie stabilită anticipat de către Consiliu în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE 2 .

    Propunerea actuală acoperă acele aspecte în legătură cu care pot fi adoptate decizii:

    ·Deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare negocierile urmăresc ajungerea la un acord cu privire la o „soluție definitivă”, îndeplinind astfel obiectivul stabilit în Decizia ministerială de la Bali din 7 decembrie 2013 privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare [WT/MIN(13)/38-WT/L/913], astfel cum a fost interpretată prin ulterioara Hotărâre a Consiliului General din 27 noiembrie 2014 (WT/L/939) și în Decizia ministerială din 19 decembrie 2015 [WT/MIN(15)/44-WT/L/979]. O astfel de decizie ar putea fi similară actualei soluții intermediare de la Bali, cu sau fără condiții suplimentare și cu sau fără un domeniu de aplicare extins (pentru a include și programele „post-Bali”).

    ·Sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat în agricultură inclusiv pentru bumbac: Negocierile privind sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale sunt încorporate în articolul 20 din Acordul OMC privind agricultura și au făcut parte din mandatul ADD stipulat în Declarația ministerială de la Doha din 14 noiembrie 2001 [WT/MIN(01)/DEC/1]. În vederea impulsionării procesului, UE – alături de Brazilia, Columbia, Peru și Uruguay – a prezentat o propunere (JOB/AG/99) privind sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale (inclusiv sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale acordat pentru bumbac), precum și privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare. UE ar trebui să sprijine un eventual rezultat care putea fi obținut în cadrul CM11 referitor la sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac.

    ·Restricții la export: Negocierile privind consolidarea disciplinelor referitoare la interdicțiile și restricțiile la export prevăzute la articolul 12.1 din Acordul privind agricultura sunt încorporate în articolul 20 din Acordul OMC privind agricultura și fac parte din negocierile ADD. Având în vedere importanța acestui aspect pentru procesul de reformă agricolă și pentru trecerea la un sistem comercial agricol echitabil și cu orientare de piață, Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat privind restricțiile la export, în măsura în care acesta este obținut.

    ·Subvenții în domeniul pescuitului: Negocierile pe această temă fac parte din ADD, iar eliminarea anumitor subvenții în domeniul pescuitului este prevăzută în Obiectivul de dezvoltare durabilă 14 Ținta 6 („ODD 14.6”) al ONU, convenit de șefii de stat în 2015. UE a transmis către OMC o propunere pe această temă (TN/RL/GEN/181/Rev.1). Negocierile sunt în curs de desfășurare, iar Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat în materie, în măsura în care acesta este obținut.

    ·Reglementare internă: Negocierile cu privire la reglementarea internă (RI) în domeniul serviciilor au fost prevăzute la articolul VI:4 din Acordul General privind Comerțul cu Servicii (GATS) al OMC. În ultimele luni, lucrările din domeniu au avansat, ceea ce a dus la o propunere de text de negociere consolidat, susținută de aproximativ 50 de membri ai OMC (inclusiv de UE). Disciplinele propuse în materie de RI se limitează doar la cerințele și procedurile legate de acordarea de licențe și de calificări, precum și de standardele tehnice, și ar urma să se aplice în sectoarele în care s-au luat angajamente privind accesul pe piață în temeiul GATS. Negocierile sunt în curs de desfășurare, iar Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat în materie, în măsura în care acesta este obținut.

    ·IMM-uri/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri: Mandatul ADD a prevăzut negocieri privind accesul pe piață al produselor neagricole, inclusiv barierele netarifare. În 2017, UE a prezentat OMC o propunere legată de barierele netarifare, intitulată „Decizia ministerială privind facilitarea schimburilor comerciale ale IMM-urilor: Transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri” (TN/MA/W/144/Rev.3, sprijinită de Australia, Hong Kong, Taiwan, Singapore și Japonia). Propunerea UE ar facilita accesul IMM-urilor la schimburile comerciale internaționale prin sporirea transparenței (notificarea textelor finale către OMC și crearea unui registru public) și prin bune practici de reglementare (consultarea publică a părților interesate în legătură cu noile măsuri, cu o sferă de aplicare limitată la măsurile privind barierele tehnice din calea comerțului și la măsurile sanitare și fitosanitare). Negocierile sunt în curs de desfășurare, iar Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat în materie, în măsura în care acesta este obținut.

    Întrucât în prezent sunt în curs negocieri referitoare la toate elementele eventualului pachet de la Buenos Aires, Comisia se așteaptă ca Consiliul să ia decizia privind poziția UE față de rezultatul negocierilor după ce situația textelor relevante va deveni suficient de clară, eventual chiar în timpul Conferinței ministeriale.

    Inițiativa este pe deplin compatibilă cu dispozițiile existente în domeniul de politică. Au fost elaborate decizii similare pentru conferințele ministeriale precedente ale OMC, inclusiv, cel mai recent, pentru cea de a 10-a Conferință ministerială a OMC din 2015.

    4.Temei juridic

    4.1.Temeiul juridic procedural

    4.1.1.Principii

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

    4.1.2.Aplicarea la cazul de față

    Conferința ministerială a OMC este un organism instituit printr-un acord (și anume prin Acordul OMC), care în conformitate cu articolul IV:1 are autoritatea de a lua decizii cu privire la totalitatea aspectelor acoperite de oricare dintre acordurile comerciale multilaterale, inclusiv autoritatea de a lua decizii cu efecte juridice.

    Actele avute în vedere, menționate anterior, constituie acte cu efecte juridice, întrucât ele pot afecta drepturile și obligațiile Uniunii.

    Actele avute în vedere nu completează și nu modifică cadrul instituțional al acordului.

    Temeiul juridic procedural al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2.Temeiul juridic material

    4.2.1.Principii

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere, în legătură cu care se adoptă o poziție în numele Uniunii. Dacă actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente și dacă unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

    4.2.2.Aplicarea la cazul de față

    Obiectivul și conținutul principal al actelor avute în vedere se referă la politica comercială comună, întrucât posibilele decizii privind DDA avute în vedere intră sub incidența acesteia.

    Temeiul juridic material al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 207 din TFUE.

    4.3.Concluzie

    Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 207 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    5.Publicarea actelor avute în vedere

    Întrucât actele adoptate de Conferința ministerială a OMC vor completa Acordul OMC, este oportună publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după adoptarea lor.

    2017/0301 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac, restricțiile la export în domeniul agriculturii, subvențiile în domeniul pescuitului, reglementarea internă în domeniul serviciilor, precum și IMM-urile/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Acordul de la Marrakesh de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului (denumit în continuare „Acordul OMC”) a fost încheiat de către Uniune prin Decizia 94/800/CE a Consiliului din 22 decembrie 1994 3 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1995.

    (2)În temeiul articolelor IV:1 și IX:1 din Acordul OMC, Conferința ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului („OMC”) poate adopta decizii prin consens.

    (3)Cu ocazia celei de a 11-a reuniuni din perioada 10-13 decembrie 2017, Conferința ministerială a OMC poate adopta decizii privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac, restricțiile la export în agricultură, subvențiile în domeniul pescuitului, reglementarea internă în domeniul serviciilor, precum și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile)/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri.

    (4)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Conferinței Ministeriale a OMC, în măsura în care aceste decizii pot să producă efecte juridice.

    (5)Cea de a 11-a Conferință ministerială a OMC este considerată de membrii OMC ca fiind termenul-limită pentru adoptarea unei soluții permanente la problema deținerii de stocuri publice în scopul securității alimentare. Acest obiectiv a fost stipulat în Decizia ministerială de la Bali din 7 decembrie 2013 privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare [WT/MIN(13)/38-WT/L/913], astfel cum a fost interpretat și reconfirmat prin decizii ulterioare. În acest sens, Uniunea ar trebui să sprijine o soluție permanentă în ceea ce privește problema deținerii de stocuri publice în scopul securității alimentare, în măsura în care se ajunge la o astfel de soluție.

    (6)Negocierile privind sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale sunt încorporate în articolul 20 din Acordul OMC privind agricultura și, împreună cu bumbacul, fac parte din Agenda de dezvoltare de la Doha (ADD). În acest sens, UE – alături de Brazilia, Columbia, Peru și Uruguay – a prezentat în 2017 o propunere (JOB/AG/99) privind sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale (inclusiv sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale acordat pentru bumbac), precum și privind deținerea de stocuri publice. Având în vedere importanța acestei probleme și faptul că Uniunea a fost unul dintre inițiatori, Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat privind sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac, în măsura în care acesta este obținut.

    (7)Negocierile privind consolidarea disciplinelor referitoare la interdicțiile și restricțiile la export de la articolul 12.1 din Acordul privind agricultura sunt încorporate în articolul 20 din Acordul OMC privind agricultura și face parte din negocierile ADD. Având în vedere importanța acestui aspect pentru procesul de reformă agricolă și pentru trecerea la un sistem comercial agricol echitabil și cu orientare de piață, Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat privind restricțiile la export, în măsura în care acesta este obținut.

    (8)Negocierile privind subvențiile în domeniul pescuitului fac parte din ADD, iar eliminarea anumitor subvenții în domeniul pescuitului a fost identificată ca o prioritate în cadrul Obiectivul de dezvoltare durabilă 14 Ținta 6 (ODD 14.6) al ONU, convenit de șefii de stat în 2015. Având în vedere importanța acestei probleme pentru comerț și dezvoltarea durabilă și faptul că Uniunea a fost unul dintre inițiatori, Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat în materie, în măsura în care acesta este obținut.

    (9)Negocierile cu privire la reglementarea internă în domeniul serviciilor au fost prevăzute la articolul VI:4 din Acordul General privind Comerțul cu Servicii (GATS) al OMC și fac parte din ADD. Un rezultat ar putea acoperi administrarea măsurilor, independența, transparența, standardele tehnice, dezvoltarea de măsuri, precum și tratamentul special și diferențiat. Dată fiind maturitatea discuțiilor și importanța sistemică a luării unei decizii cu privire la această chestiune, Uniunea, fiind de asemenea unul dintre inițiatori, ar trebui să sprijine un rezultat în materie, în măsura în care acesta este obținut.

    (10)Negocierile privind accesul pe piață al produselor neagricole fac parte din mandatul ADD și includ barierele netarifare. În 2017, UE a transmis OMC o propunere intitulată „Decizia ministerială privind facilitarea schimburilor comerciale ale IMM-urilor: Transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri” (TN/MA/W/144/Rev.3). Această decizie ar putea fi adoptată în cadrul CM11, în integralitatea sa sau cu un domeniu de aplicare mai larg sau mai restrâns. Având în vedere importanța acestei probleme și faptul că Uniunea a fost unul dintre inițiatori, Uniunea ar trebui să sprijine un rezultat pe baza propunerii UE, în măsura în care acesta este obținut.

    (11)În cadrul Conferinței ministeriale a OMC, Uniunea trebuie să fie reprezentată de Comisie în conformitate cu articolul 17 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE),

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 11-a sesiuni a Conferinței Ministeriale a OMC este următoarea:

    Poziția Uniunii în cadrul celei de a unsprezecea Conferințe ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului este de a se alătura consensului la care au ajuns membrii OMC în vederea adoptării deciziilor privind deținerea de stocuri publice în scopul securității alimentare, sprijinul intern care denaturează schimburile comerciale, acordat inclusiv pentru bumbac, restricțiile la export în domeniul agriculturii, subvențiile în domeniul pescuitului, reglementarea internă în domeniul serviciilor, precum și IMM-urile/transparența măsurilor de reglementare destinate comerțului cu mărfuri.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1) Decizia 94/800/CE a Consiliului din 22 decembrie 1994 privind încheierea, în numele Comunității Europene, referitor la domeniile de competența sa, a acordurilor obținute în cadrul negocierilor comerciale multilaterale din Runda Uruguay (1986-1994) (JO L 336, 23.12.1994, p. 1).
    (2) În măsura în care, contrar așteptărilor actuale, consensul va fi formalizat printr-un acord internațional de modificare a Acordului OMC sau printr-un acord internațional plurilateral între anumiți membri ai OMC, Comisia va face propunerile necesare în conformitate cu articolul 218 alineatul (6) din TFUE, după adoptarea textelor și deschiderea lor pentru acceptare de către CM11 sau de către membrii OMC în cauză în cursul CM11.
    (3) JO L 336, 23.12.1994, p. 1.
    Top