COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 15.2.2017
JOIN(2017) 7 final
ANEXĂ
la
propunerea comună de
DECIZIE A CONSILIULUI
privind poziția pe care urmează să o adoptae Uniunea în cadrul Consiliului de asociere instituit prin Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Algeriană Democratică și Populară, de pe altă parte, în ceea ce privește adoptarea priorităților parteneriatului UE-Algeria
DECIZIA NR. 1/2017 A CELUI DE AL 10-LEA CONSILIU DE ASOCIERE UE-ALGERIA din ... 2017
de aprobare a priorităților parteneriatului UE-Algeria
CONSILIUL DE ASOCIERE UE-ALGERIA,
având în vedere Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Algeriană Democratică și Populară, pe de altă parte,
întrucât:
(1)
Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Algeriană Democratică și Populară, pe de altă parte, a fost semnat la 22 aprilie 2002 și a intrat în vigoare la 1 septembrie 2005.
(2)
Articolul 94 din Acordul euro-mediteraneean conferă Consiliului de asociere competența de a lua deciziile pe care le consideră potrivite pentru îndeplinirea obiectivelor acordului.
(3)
În conformitate cu articolul 104 din Acordul euro-mediteraneean, părțile iau toate măsurile generale sau specifice necesare pentru îndeplinirea obligațiilor care le revin în conformitate cu acordul și se asigură că obiectivele stabilite în acord sunt îndeplinite.
(4)
În 2016, în cadrul revizuirii politicii europene de vecinătate, s-a propus o nouă etapă de cooperare cu țările partenere, care să determine un sentiment mai puternic de implicare și responsabilitate din partea ambelor părți.
(5)
UE și Algeria au decis să își consolideze parteneriatul prin aprobarea unui ansamblu de priorități pentru perioada 2017-2020, cu scopul de a sprijini și de a consolida reziliența și stabilitatea Algeriei.
(6)
Părțile la Acordul euro-mediteraneean au adoptat textul privind prioritățile parteneriatului UEAlgeria, care va sprijini punerea în aplicare a Acordului euro-mediteraneean, punând accentul pe cooperarea cu privire la interesele comune identificate împreună, cărora li se va acorda prioritate,
DECIDE:
Articolul 1
Consiliul de asociere recomandă părților să pună în aplicare prioritățile parteneriatului UE-Algeria, astfel cum sunt prevăzute în anexă.
Articolul 2
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.
Adoptată la xx, [ziua/februarie/martie 2017].
Pentru Consiliul de asociere UE-Algeria,
Președintele
***
ANEXĂ
Prioritățile parteneriatului UE-Algeria
Prioritățile comune ale parteneriatului dintre
Republica Algeriană Democratică și Populară (Algeria)
și Uniunea Europeană (UE)
în contextul politicii europene de vecinătate revizuite
Cadrul general de cooperare dintre UE și Algeria a fost stabilit prin Acordul de asociere semnat în 2002, care a intrat în vigoare în 2005 și care stabilește o serie de domenii de cooperare între părți. Fără a aduce atingere acestor domenii, prezentul document stabilește prioritățile parteneriatului definite în comun între UE și Algeria în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) revizuite pentru perioada 20162020.
În spiritul principiilor directoare ale PEV revizuite și ținând cont de prioritățile politice ale celor două părți, Algeria și Uniunea Europeană se angajează să revitalizeze dialogul pe care l-au început și să convină cu privire la principalele aspecte ale relațiilor lor, să își stabilească obiectivele și interesele reciproce și să acorde prioritate axelor de cooperare. Prioritățile parteneriatului definite mai jos indică domeniile prioritare pentru intensificarea dialogului și pentru o cooperare instituțională și administrativă cât mai concretă între UE și Algeria, pe baza experienței și a expertizei lor, cu respectarea caracteristicilor specifice și a autonomiei fiecăreia dintre părți.
Algeria și UE și-au stabilit un obiectiv ambițios: dezvolta unui parteneriat global și multidimensional, pentru a face față provocărilor comune în materie de dezvoltare și de securitate. De asemenea, părțile își exprimă angajamentul comun față de realizarea acestor priorități structurate în jurul aspectelor principale pe baza cărora ar trebui să se consolideze relația dintre UE și Algeria în viitor. O parte dintre aceste priorități vor face obiectul cooperării tehnice și financiare, care va fi pusă în aplicare în cadrul programării financiare pentru perioada 2018-2020.
I. Dialogul politic, guvernanța, statul de drept și promovarea drepturilor fundamentale
UE și Algeria au convenit să acorde o importanță deosebită consolidării dialogului lor politic în toate formele sale.
Prin revizuirea Constituției sale, la 7 februarie 2016, Algeria continuă procesul de consolidare a drepturilor și a libertăților fundamentale, a statului de drept și a instituțiilor și a principiilor democratice, care guvernează acțiunile statului în relațiile sale cu cetățenii. Acest proces corespunde dialogului bilateral dintre Uniunea Europeană și Algeria din ultimii 15 ani și reamintește faptul că relațiile dintre cele două părți se bazează pe respect reciproc, pe recunoașterea și respectarea valorilor universale și a angajamentelor internaționale legate de statul de drept și de respectarea drepturilor fundamentale.
În acest context, Algeria și UE au convenit să acorde o atenție deosebită punerii în aplicare a noilor prevederi constituționale. În acest sens, UE intenționează să sprijine Algeria în punerea lor în aplicare, în special în domeniul guvernanței, al democrației participative, al promovării și apărării drepturilor fundamentale, inclusiv ale lucrătorilor, al consolidării rolului femeilor în societate, al descentralizării, precum și al consolidării sistemului judiciar, care include administrația penitenciarelor, și al consolidării rolului societății civile, inclusiv prin utilizarea unor programe de asistență tehnică.
Această cooperare va include, de asemenea, sprijin pentru modernizarea și consolidarea capacităților administrației publice, consolidarea controlului finanțelor publice și al administrației fiscale, combaterea corupției, precum și lupta împotriva exodului capitalului și a spălării banilor și a finanțării terorismului în contextul recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI).
II. Cooperarea, dezvoltarea socioeconomică favorabilă incluziunii, schimburile comerciale și accesul la piața unică a UE
În actualul context de stagnare a economiei mondiale și a prăbușirii drastice a prețului la hidrocarburi, Algeria și Uniunea Europeană au un interes comun și urgent de a identifica măsuri de guvernanță economică, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public, care să permită stimularea inițiativei private, relansarea investițiilor în structuri de producție, precum și, în sectorul public, modernizarea gestionării finanțelor și raționalizarea cheltuielilor publice.
Acordul de asociere dintre cele două părți oferă un cadru propice pentru intensificarea schimburilor comerciale și creșterea investițiilor, care trebuie valorificat pe deplin pentru ca împreună să depășim perioada defavorabilă pe care o traversăm. UE și Algeria își reafirmă angajamentul comun de a asigura utilizarea optimă a Acordului de asociere, care a intrat în vigoare în 2005, în conformitate deplină cu acordul și prin stabilirea unui echilibru între interese. Evaluarea comună a Acordului de asociere este în concordanță cu această dinamică.
Pe fondul instabilității prețului la hidrocarburi, guvernul algerian a ridicat diversificarea economiei la rang de prioritate națională. Măsurile de reformă care sunt luate în acest sens reprezintă o șansă pentru o cooperare consolidată în domeniile care contribuie, în conformitate cu dispozițiile din Acordul de asociere, la diversificarea și la competitivitatea economiei algeriene în scopul consolidării ofertei de mărfuri pentru export, în special de alte mărfuri în afară de hidrocarburi, către piața unică europeană.
Conștiente de importanța climatului de afaceri pentru atragerea de noi investitori, în cursul următoarei perioade de programare din cadrul cooperării lor bilaterale, Algeria și UE se angajează să faciliteze activitățile economice private, să lucreze împreună la îmbunătățirea mediului de afaceri și a politicii privind întreprinderile în Algeria, cu scopul de a stimula dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și a sectoarelor industriale mici și mijlocii, precum și de a contribui la dezvoltarea unui parteneriat public-privat industrial și tehnologic, inclusiv străin, să sprijine punerea în aplicare a unei strategii integrate pentru ocuparea forței de muncă în Algeria și să consolideze programul algerian în materie de dialog social bipartit și tripartit. Părțile sunt de acord cu privire la importanța susținerii programului algerian pentru consolidarea sistemului bancar și a supravegherii sale, precum și a promovării dezvoltării piețelor de capital în vederea sprijinirii accesului la finanțare pentru toate întreprinderile și, în special, pentru IMM-uri, sectoarele industriale mici și mijlocii și întreprinderile inovatoare (întreprinderile nou-înființate).
Conștiente de faptul că tineretul reprezintă o forță vitală în construirea entităților lor, în centrul provocărilor economice, sociale și culturale, UE și Algeria se angajează să își intensifice eforturile pentru sprijinirea acestei forțe și pentru stimularea energiilor sale. Părțile au convenit, în special prin programele și strategiile UE privind capacitatea de inserție profesională, educația formală și non-formală sau formarea profesională, să promoveze cooperarea în acest domeniu în scopul sprijinirii creșterii economice, a cercetării și a dezvoltării în Algeria, precum și a educației (de la învățământul preșcolar la învățământul superior, inclusiv formarea profesională) ca urmare a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).
Algeria și Uniunea Europeană se angajează să sprijine dezvoltarea, în Algeria, a unei politici culturale ca vector de dezvoltare economică și industrială și de promovare a comerțului cu actorii culturali europeni (de exemplu, prin programul „Europa creativă”).
Algeria și UE își vor consolida dialogul privind schimburile comerciale în cadrul Acordului de asociere, cu scopul de a asigura un schimb echilibrat și cu o valoare adăugată mare, precum și de a reduce și de a elimina treptat restricțiile privind comerțul cu mărfuri și servicii.
În acest context, părțile se vor abține de la introducerea oricăror măsuri care ar reprezenta un obstacol în calea comerțului, cu excepția cazului în care aplicarea acestora este compatibilă cu dispozițiile și procedurile din Acordul de asociere. Părțile își vor consolida dialogul referitor la instrumentele de apărare comercială și de cooperare industrială (în contextul cooperării industriale euro-mediteraneene).
De asemenea, în cadrul acordului lor de asociere, Algeria și UE sunt de acord să stabilească un dialog privind investițiile, pentru a atrage investiții străine (în special europene). UE își reiterează angajamentul de a susține aderarea Algeriei la OMC, în special prin încheierea unui acord bilateral în acest sens.
Pentru a însoți reformele pe care Algeria le pune treptat în aplicare (mai ales în ceea ce privește sistemul său bancar, administrația sau apropierea legislației de legislația UE), părțile își declară disponibilitatea de a lua în considerare aprofundarea relațiilor lor comerciale prin negocieri suplimentare privind serviciile sau în vederea încheierii unui acord de protecție a investițiilor, atunci când vor fi îndeplinite condițiile. Părțile sunt de acord că acest proces ar putea fi însoțit de organizarea de conferințe și de evenimente sprijinite de UE pentru a atrage investitorii potențiali în Algeria.
UE se angajează să dezvolte un dialog consolidat cu privire la punerea în aplicare a noului model algerian de creștere economică, bazat pe consolidarea întreprinderilor, pe spiritul de inițiativă și spiritul antreprenorial privat, pe parteneriatul public-privat, inclusiv pe parteneriatele străine, precum și pe economia bazată pe cunoaștere. Acest model urmărește crearea unei economii competitive, diversificate, endogene, favorabile incluziunii și atractive pentru investitorii străini.
Pentru a facilita emergența unei economii algeriene diversificate, UE și Algeria au identificat, de asemenea, alte domenii posibile de cooperare prin sprijinul și schimbul de bune practici, de informații și de experiență în ceea ce privește: dezvoltarea rurală și agricolă, pescuitul, economia maritimă, turismul (în special turismul durabil), achizițiile publice, statisticile, apropierea reglementărilor tehnice algeriene de cele ale UE în materie de acreditare, evaluarea conformității și supravegherea pieței, adoptarea și aplicarea regulilor de origine preferențiale paneuromediteraneene.
Algeria și UE doresc să își intensifice cooperarea pentru a armoniza standardele algeriene cu cele ale UE în sectoarele prioritare identificate de părți și pentru a moderniza infrastructura calității în vederea negocierii unui acord privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale. Astfel, economia algeriană ar urma să se integreze mai bine în lanțurile valorice regionale și globale.
În cele din urmă, părțile au convenit să analizeze modalitățile de cooperare în vederea dezvoltării în Algeria a tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) pentru a sprijini măsurile care favorizează competitivitatea, mediul de afaceri și investițiile, precum și o administrare mai eficace și o mai bună guvernanță a întreprinderilor publice și a parteneriatelor public-privat pentru dezvoltarea IMM-urilor, a industriilor mici și mijlocii și a activităților inovatoare.
Cele două părți sunt de acord să instituie mecanismele necesare pentru a consolida capacitățile vamale ale Algeriei, în special pentru aspectele care se referă la mecanismul „operatorului economic autorizat”, la contrafacere și la schimbul de informații, inclusiv cu privire la valoarea în vamă.
În plus, părțile consideră că este în continuare importantă cooperarea statistică, în special în ceea ce privește apropierea sistemelor naționale de conturi.
III. Parteneriatul energetic, mediul și dezvoltarea durabilă
UE și Algeria și-au asumat angajamentul de a dezvolta un parteneriat strategic care să consolideze securitatea lor energetică într-un mod reciproc avantajos. În ceea ce privește chestiunile legate de energie, Algeria și Uniunea Europeană au un interes strategic comun. Algeria este de mult timp și unul dintre cei mai importanți și de încredere furnizori de gaze ai UE și își păstrează acest statut. Pe de altă parte, UE rămâne principalul client al Algeriei.
Conștiente că energia rămâne unul dintre vectorii principali ai dezvoltării economice durabile, UE și Algeria își reafirmă interesele strategice comune și se angajează să consolideze parteneriatul în acest domeniu în cadrul dialogului la nivel înalt stabilit între părți cu privire la chestiunile legate de comerțul cu energie, de promovarea energiei din surse regenerabile și de eficiența energetică. În acest scop, părțile se angajează să coopereze cu privire la schimbul de informații referitoare la previziunile pe termen mediu și lung ale cererii și ofertei de energie, inclusiv de energie din surse regenerabile. În plus, UE este pregătită să acorde un sprijin sporit pentru punerea în aplicare a programului algerian de dezvoltare a energiei din surse regenerabile și a eficienței energetice până în 2030, în scopul de a valorifica pe deplin potențialul enorm al Algeriei în acest domeniu.
Algeria și UE sunt de acord să analizeze posibilele măsuri pentru stimularea investițiilor, consolidarea și dezvoltarea interconexiunilor rețelelor de energie electrică din Europa și din bazinul mediteraneean, precum și măsurile care favorizează formarea și transferul de tehnologie și de inovare, de expertiză și de cunoștințe dinspre UE către Algeria.
Conștiente de obligațiile lor față de generațiile viitoare, UE și Algeria și-au luat angajamentul de a combina acest parteneriat în domeniul energiei cu o cooperare mai strânsă în materie de atenuare și adaptare la schimbările climatice, în vederea punerii depline în aplicare a Acordului de la Paris și a contribuțiilor stabilite la nivel național. Părțile se angajează să sprijine integrarea politicilor climatice în politicile naționale, monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor.
În domeniul mediului, părțile și-au luat angajamentul de a promova gestionarea durabilă a resurselor, mai ales a apei, precum și buna guvernanță, integrarea bunelor practici de mediu în toate activitățile lor, sistemul de evaluare a impactului și accesul îmbunătățit la informații. Părțile au convenit să consolideze cooperarea lor în cadrul punerii în aplicare a angajamentelor internaționale asumate, în special a Convenției de la Barcelona privind protejarea mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane și a cooperării regionale privind depoluarea Mediteranei.
IV. Dialogul strategic și de securitate
UE și Algeria au convenit să promoveze un dialog strategic și de securitate, pentru a face față provocărilor comune în materie de securitate și de dezvoltare.
De mai mulți ani, Algeria are o contribuție importantă la pacea, stabilitatea și securitatea din regiune, în special în regiunea Sahel, prin asigurarea securității frontierelor și pe baza diplomației sale demonstrate în calitate de țară învecinată în cadrul medierii internaționale desfășurate în Mali, care s-a finalizat cu un acord de pace și de reconciliere națională, a cărui punere în aplicare ar trebui să o asigure și prin sprijinirea guvernului de uniune națională din Libia.
Ținând seama de rolul lor în contextul regional, Algeria și UE au convenit să își intensifice dialogul în vederea dezvoltării parteneriatului pentru pace și securitate, inclusiv în cadrul forurilor internaționale și regionale, precum Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană, sau ca parte a dialogurilor UE - Liga Statelor Arabe, UE-Africa, a Dialogului 5+5, a dialogurilor din cadrul Uniunii pentru Mediterana, al Fundației Anna Lindh și al unor forumuri diverse precum „Forumul mondial pentru combaterea terorismului”. Algeria și UE se angajează, de asemenea, să valorifice oportunitățile de cooperare tripartită pentru a dezvolta acțiuni comune în favoarea dezvoltării și consolidării rezilienței și a capacității de reacție la amenințări precum terorismul și legăturile sale cu criminalitatea organizată transfrontalieră, în special traficul de droguri.
UE și Algeria au convenit să coopereze îndeaproape cu privire la chestiuni regionale și internaționale de interes comun, cu scopul de a contribui la soluționarea crizelor politice și la promovarea păcii și a securității în regiune.
În cadrul eforturilor lor comune și susținute de prevenire și de combatere integrată a terorismului și a tuturor formelor de radicalizare, precum și a criminalității organizate, a traficului de droguri și a traficului de persoane, părțile se angajează să își continue dialogul și să își consolideze cooperarea în special în cadrul Forumului mondial pentru combaterea terorismului și a criminalității organizate transnaționale. Această cooperare va acoperi și gestionarea riscurilor CBRN, controlul privind transferurile de arme convenționale și lupta împotriva traficului ilicit de arme, inclusiv de arme ușoare.
Părțile au convenit să promoveze schimbul de experiență și de cunoștințe de specialitate, în special în domeniul criminalității informatice, și să consolideze capacitățile AFRIPOL și relația acesteia cu Europol și CEPOL, precum și sprijinul acordat CAERT.
UE și Algeria au căzut de acord să pună pe deplin în aplicare acordul administrativ pe care l-au semnat recent pentru prevenirea, pregătirea și reacția la dezastrele naturale, la dezastrele antropice și la riscurile tehnologice și de mediu, în special prin sprijinirea și consolidarea capacităților lor de monitorizare și de alertă timpurie, de prevenire, de pregătire și de gestionare prin cooperarea dintre organismele responsabile cu protecția civilă.
Părțile au convenit să coopereze în scopul consolidării capacităților de care dispun vămile algeriene și serviciile de frontieră.
V. Dimensiunea umană, migrația și mobilitatea
UE și Algeria se angajează să acorde importanța necesară consolidării dimensiunii umane în relațiile lor bilaterale și sunt de acord că migrația și mobilitatea se află în centrul acestei dimensiuni. Acestea convin să dezvolte cooperarea în ceea ce privește dialogul cultural și interreligios, care respectă diversitatea și particularitățile respective, și să lupte împotriva extremismului.
Recunoscând că fluxurile de migrație dintre UE și Algeria reprezintă atât o oportunitate și un avantaj pentru dezvoltarea umană, socială, culturală, economică și științifică, cât și o provocare atunci când nu sunt bine controlate, mai ales în actualul context regional, UE și Algeria convin, pe baza unei abordări cuprinzătoare, echilibrate și concertate, în cadrul Summitului de la Valletta privind migrația, să mențină un dialog periodic la nivelul cel mai adecvat, care să includă toate aspectele legate de mobilitate, migrație și dreptul de azil.
În acest context, UE și Algeria se angajează să examineze măsurile pe care le-ar putea lua pentru ameliorarea progresivă a condițiilor de circulație a cetățenilor lor și pentru a asigura readmisia cetățenilor aflați în situație de ședere ilegală, în conformitate cu procedurile în vigoare și cu respectarea deplină a drepturilor omului.
UE și Algeria intenționează să abordeze, de asemenea, cooperarea în domeniile guvernanței migrației și al drepturilor lucrătorilor migranți, în conformitate cu standardele internaționale în vigoare, precum și să stabilească acțiuni de prevenire a migrației neregulamentare prin abordarea cauzelor profunde ale acestui fenomen în regiunile cu o înaltă presiune a migrației, în special pentru persoanele vulnerabile.
UE va sprijini eforturile depuse de Algeria în ceea ce privește gestionarea fluxurilor de migrație. Cele două părți se angajează, de asemenea, să colaboreze pentru a asigura o mai bună gestionare a migrației legale și a mobilității persoanelor, prin îmbunătățirea dialogului și a cooperării consulare, facilitarea procedurilor de acordare a vizelor, controlul frontierelor, combaterea fraudării documentelor și a introducerii ilegale de migranți, politica de returnare a migranților în situație neregulamentară, punând accentul pe reintegrarea durabilă a acestora, și să îmbunătățească sistemul de azil și de protecție internațională.
Ambele părți sunt de acord să efectueze un schimb la un nivel adecvat în materie de readmisie, în paralel cu un schimb referitor la facilitarea eliberării vizelor, ținând seama de existența unor acorduri bilaterale cu unele statele membre ale UE în aceste domenii.
UE va continua să asigure protecția deplină a drepturilor resortisanților algerieni stabiliți în UE și va evalua măsurile menite să consolideze și mai mult rolul și contribuția lor la dezvoltarea Algeriei.
Cele două părți convin să valorifice și mai mult cooperarea în cadrul dialogului UE-Africa, inclusiv la nivel tripartit, cu privire la toate aspectele legate de migrație și de mobilitate pe care Algeria și UE se angajează să le dezvolte.
În contextul Summitului de la Valletta privind migrația, crearea unui fond fiduciar de urgență pentru Africa, cu o componentă pentru Africa de Nord, precum și alte inițiative, cum ar fi Planul european de investiții externe, sunt în măsură să contribuie la realizarea proiectelor convenite de cele două părți în domeniul migrației și al mobilității.
**
* * *
**