Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0598

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN Al 35-lea raport anual al Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind activitățile antidumping, antisubvenții și de salvgardare ale UE (2016)

COM/2017/0598 final

Bruxelles, 17.10.2017

COM(2017) 598 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

Al 35-lea raport anual al Comisiei către Consiliu și Parlamentul European
privind activitățile antidumping, antisubvenții și de salvgardare ale UE (2016)

{SWD(2017) 342 final}


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

Al 35-lea raport anual al Comisiei către Consiliu și Parlamentul European
privind activitățile antidumping, antisubvenții și de salvgardare ale UE (2016)

Introducere

Prezentul raport prezintă activitățile antidumping, antisubvenții și de salvgardare ale Uniunii Europene din cursul anului 2016. El este prezentat Parlamentului European și Consiliului în temeiul dispozițiilor articolului 23 din Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene („regulamentul antidumping de bază”), ale articolului 34 din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene („regulamentul antisubvenții de bază ”) și ale articolului 23 din Regulamentul (UE) 2015/478 al Parlamentului European și al Consiliului privind regimul comun aplicabil importurilor. Prezentul raport este însoțit, ca și în anii precedenți, de un document de lucru al serviciilor Comisiei, însoțit de anexe detaliate.

Anchetele antidumping (AD), antisubvenții (AS) și în domeniul salvgardării (SVG) efectuate de Comisie sunt reglementate de regulamente ale Parlamentului European și ale Consiliului menționate mai sus. O prezentare cuprinzătoare a legislației, a terminologiei și a procedurilor existente este disponibilă în documentul de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei.

Anul 2016 a fost unul încărcat și plin de provocări în domeniul apărării comerciale. În noiembrie 2016, Comisia a adoptat o propunere legislativă care prevede o nouă metodologie de calcul a valorilor normale în cazul în care prețurile și costurile de pe piața țării exportatoare sunt denaturate. Această propunere face în prezent obiectul procedurii legislative ordinare. De la începutul crizei din sectorul oțelului s-a derulat o activitate intensă în jurul fiecărui caz, astfel încât industria europeană să beneficieze de protecție rapidă și eficientă față de importurile injuste. Comisia a utilizat toate instrumentele disponibile în baza actualului cadru juridic de apărare comercială. Criza din sectorul oțelului a demonstrat, de asemenea, necesitatea de a moderniza instrumentele de apărare comercială și s-a dovedit a fi un stimulent important pentru Consiliu ca acesta să convină asupra unei poziții, în decembrie 2016, cu privire la această inițiativă legislativă, pe care Comisia a adoptat-o deja în aprilie 2013. Concluziile Consiliului European din iunie 2016 conțineau de asemenea un îndemn la finalizarea rapidă a inițiativei legislative respective. Propunerea face în prezent obiectul procedurii legislative ordinare.

Multe dintre anchetele efectuate în domeniul apărării comerciale au fost extrem de complexe, cum ar fi ancheta vizând rulourile laminate la cald, reexaminarea efectuată în perspectiva expirării măsurilor vizând panourile solare și ancheta vizând barele și tijele pentru armături de beton. Aceste cazuri au necesitat analize aprofundate, ceea ce a însemnat un consum foarte mare de resurse.

Prezentul raport și documentul de lucru al serviciilor Comisiei pot fi consultate și de public la adresa http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/legis/index_en.htm .

1.Prezentare generală a anchetelor și a măsurilor antidumping, antisubvenții și de salvgardare

1.1.Considerații generale

La sfârșitul anului 2016, în UE erau în vigoare 90 de măsuri antidumping definitive și 12 măsuri antisubvenții.

Numărul de măsuri în vigoare a fost în ușoară creștere (4%) față de anul precedent, în timp ce numărul anchetelor în curs de desfășurare (20) la sfârșitul anului a corespuns cu cel de la sfârșitul anului 2015. Numărul de cazuri noi (15) deschise a crescut ușor, în timp ce un număr semnificativ de cazuri (9) au fost redeschise pentru a pune în aplicare constatări judiciare. Numărul reexaminărilor deschise (15) a fost totuși important, deși era mai mic decât în 2015. Majoritatea reexaminărilor au fost efectuate în perspectiva expirării unor măsuri.

În 2016, 0,27 % din totalul importurilor în UE au fost afectate de măsuri AD sau AS. Deși nu există disponibile date exhaustive, anchetele de reexaminare efectuate în perspectiva expirării unor măsuri demonstrează, în multe cazuri, că instituirea de măsuri conduce la o reducere semnificativă a importurilor de produs în cauză.

O prezentare detaliată se regăsește în documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezentul raport. Trimiterile la anexele documentului de lucru al serviciilor Comisiei pot fi găsite lângă titluri.

1.2.Anchete noi (a se vedea anexele A – E și anexa N)

În 2016 au fost deschise 15 anchete noi (12 au vizat sectorul oțelului și al metalelor) și au existat 9 redeschideri ale unor cazuri vizând punerea în aplicare a unor constatări judiciare. În 9 proceduri au fost impuse taxe provizorii. Un total de 7 cazuri s-au încheiat cu impunerea unor taxe definitive, iar 8 anchete s-au încheiat fără să se instituie măsuri.

1.3.Anchete de reexaminare

Anchetele de reexaminare continuă să reprezinte o parte substanțială a activității serviciilor Comisiei care se ocupă cu apărarea comercială. Tabelul 2 din documentul de lucru al serviciilor Comisiei conține informații statistice pentru perioada 2012 – 2016.

1.3.1.Reexaminările efectuate în perspectiva expirării unor măsuri (a se vedea anexa F)

Articolul 11 alineatul (2) din regulamentul AD și articolul 18 din regulamentul AS prevăd expirarea măsurilor după cinci ani, cu excepția cazului în care o reexaminare efectuată în perspectiva expirării unor măsuri demonstrează că ele ar trebui menținute în forma lor inițială. În cursul anului 2016, 5 măsuri au expirat automat după încheierea duratei lor de aplicabilitate de 5 ani.

În cursul anului 2016, au fost deschise 13 anchete de reexaminare în perspectiva expirării unor măsuri, iar 5 anchete de reexaminare în perspectiva expirării unor măsuri au fost încheiate cu o confirmare a taxei pentru o perioadă suplimentară de 5 ani. Doar 1 reexaminare efectuată în perspectiva expirării unor măsuri s-a încheiat prin încetarea aplicării măsurilor.

1.3.2.Reexaminările intermediare (a se vedea anexa G)

Articolul 11 alineatul (3) din regulamentul AD și articolul 19 din regulamentul AS prevăd reexaminarea măsurilor în timpul perioadei lor de valabilitate. Reexaminările pot fi limitate la aspectele referitoare la dumping/subvenționare sau la prejudiciu.

În cursul anului 2016 au fost deschise în total 2 reexaminări intermediare. Au existat 4 reexaminări intermediare care s-au încheiat prin confirmarea sau modificarea taxei. Au existat 5 reexaminări intermediare care s-au încheiat prin încetarea aplicării măsurilor.

1.3.3.„Alte” reexaminări intermediare (a se vedea anexa H)

Au existat „alte” 3 reexaminări, adică unele care nu fac obiectul reexaminărilor deschise în mod obișnuit în temeiul articolelor 11 alineatul (3) din regulamentul AD sau 19 din regulamentul AS, finalizate sau încheiate în 2016. Nu au fost deschise alte reexaminări noi care intră în categoria „altele”. Aceste reexaminări au în vedere, de obicei, punerea în aplicare a hotărârilor Curții.

1.3.4.Reexaminări ale unor exportatori noi (a se vedea anexa I)

Articolul 11 alineatul (4) din regulamentul AD și articolul 20 din regulamentul AS prevăd o reexaminare a unui „nou venit”, respectiv o reexaminare „accelerată”, pentru a stabili o marjă de dumping individuală sau o taxă compensatorie individuală pentru exportatorii noi situați în țara exportatoare în cauză care nu au exportat produsul în cursul perioadei de anchetă. Astfel de exportatori trebuie să demonstreze că sunt exportatori cu adevărat noi și că au început efectiv să exporte în UE după perioada de anchetă. Astfel, în cazul lor se poate calcula o taxă individuală, care este de obicei mai mică decât taxa aplicabilă la nivelul țării respective.

În 2016 nu a fost nici deschisă, nici finalizată o reexaminare a unui exportator nou.

1.3.5.Anchete privind absorbția (a se vedea anexa J)

În cazurile în care există informații suficiente care demonstrează că după perioada anchetei inițiale și înainte sau după instituirea măsurilor prețurile de export au scăzut sau că nu au existat sau au existat modificări insuficiente ale prețurilor de revânzare sau ale prețurilor de vânzare ulterioară ale produsului importat în UE, o reexaminare privind „absorbția” poate fi deschisă pentru a examina dacă măsura a avut efecte asupra prețurilor menționate anterior. Astfel, marjele de dumping pot fi recalculate, iar taxa poate fi mărită pentru a se ține cont de aceste prețuri de export mai mici. Posibilitatea efectuării reexaminărilor privind „absorbția” este inclusă la articolul 12 din regulamentul AD și la articolul 19 alineatul (3) din regulamentul AS.

În 2016 nu a fost nici deschisă, nici finalizată o reexaminare privind absorbția.

1.3.6.Anchete privind eludarea (a se vedea anexa K)

Posibilitatea de a redeschide anchete în situații în care se pun la dispoziție dovezi din care reiese că măsurile sunt eludate este prevăzută la articolul 13 din regulamentul AD și la articolul 23 din regulamentul AS.

În 2016 a fost inițiată 1 astfel de anchetă. Au existat 6 anchete antieludare, finalizate cu extinderea măsurilor. Cea mai importantă a vizat eludarea măsurilor asupra importurilor de module și de celule solare din Republica Populară Chineză printr-o operațiune de transbordare via Malaysia și Taiwan.

1.4.Anchete privind salvgardarea (a se vedea anexa L)

În 2016 nu s-au deschis anchete privind salvgardarea și nici nu s-au instituit măsuri.

2.Asigurarea aplicării măsurilor AD/AS

2.1.Monitorizarea măsurilor

Activitățile de monitorizare vizând măsurile în vigoare s-au concentrat asupra a patru domenii principale: (1) prevenirea fraudei; (2) monitorizarea fluxurilor comerciale și a evoluțiilor pieței; (3) ameliorarea eficacității cu ajutorul unor instrumente adecvate și (4) reacționarea la practicile incorecte. Aceste activități au permis serviciilor Comisiei – în cooperare cu statele membre – să asigure, în mod proactiv, aplicarea corespunzătoare a măsurilor de apărare comercială în Uniunea Europeană.

2.2.Monitorizarea angajamentelor (a se vedea anexele M și Q)

Monitorizarea angajamentelor face parte din activitățile de asigurare a aplicării măsurilor, având în vedere faptul că angajamentele reprezintă o formă a măsurilor AD sau AS. Ele sunt acceptate de Comisie dacă aceasta consideră, în urma unei anchete, că pot elimina în mod efectiv efectele prejudiciante ale dumpingului sau ale subvenționării.

La începutul anului 2016 erau în vigoare 122 angajamente. În cursul anului 2016 au avut loc următoarele modificări ale portofoliului de angajamente: Angajamentele asumate de 13 societăți comerciale au fost retrase întrucât s-a stabilit că au existat încălcări sau că monitorizarea angajamentelor a devenit impracticabilă. Angajamentele a 7 societăți au fost retrase întrucât acestea au notificat Comisiei faptul că doreau să se retragă din angajament. Comisia nu a acceptat niciun angajament nou. Astfel, numărul total de angajamente în vigoare la sfârșitul anului 2016 a ajuns la 102.

3.Rambursări

Articolul 11 alineatul (8) din regulamentul AD și articolul 21 alineatul (1) din regulamentul AS permit importatorilor să solicite rambursarea taxelor colectate relevante în cazul în care se demonstrează că marja de dumping/subvenție a fost eliminată sau redusă la un nivel inferior nivelului taxei în vigoare.

În cursul anului 2016 au fost transmise 42 de cereri noi de rambursare. La sfârșitul anului 2016, se aflau în curs de soluționare 4 anchete vizând unele rambursări, care decurgeau din 80 de cereri. În 2016 nu a fost adoptată nicio decizie a Comisiei prin care să se acorde rambursări totale sau parțiale sau prin care să se respingă rambursări.

4.Modernizarea IAC

În aprilie 2013 Comisia a adoptat o propunere și o comunicare vizând modernizarea instrumentelor UE de apărare comercială („IAC”). Obiectivul propunerii de regulament este de a spori transparența, eficiența și eficacitatea IAC ale UE în fața proliferării practicilor comerciale incorecte.

În timp ce Parlamentul European a adoptat poziția sa în aprilie 2014, Consiliul nu a fost în măsură să își stabilească poziția. Totuși, având în vedere criza din sectorul oțelului, Consiliul a pus din nou pe ordinea de zi dosarul privind modernizarea, începând din primăvara anului 2016. Ulterior, Consiliul a adoptat poziția sa la 13 decembrie 2016. Propunerea face în prezent obiectul procedurii legislative ordinare.

5.Propunere legislativă de modificare a legislației UE în materie de AD și AS

La 9 noiembrie 2016, Comisia a adoptat o propunere de modificare a legislației UE antidumping și antisubvenții. Principalele elemente ale propunerii sunt:

(a)    Introducerea unei noi metodologii antidumping pentru a identifica denaturările pieței legate de intervenția statului în țări terțe. Aceste denaturări pot exista într-o întreagă țară sau într-un anumit sector al ei. Scopul noii metodologii este de a aborda orice influență masivă a statului în economie și de a aborda noile realități economice. Această nouă metodologie va fi aceeași pentru orice țară și se va aplica în mod egal tuturor statele membre OMC. Aceasta ar însemna faptul că, în viitor, nu va mai exista o distincție între membrii OMC care sunt țări cu economie de piață și membrii OMC care nu sunt astfel de țări. Cu toate acestea, în cazul în care o țară terță menține denaturări induse de stat în economia sa, noua metodologie ar putea să fie aplicată.

(b)    Consolidarea instrumentului antisubvenții pentru a crește capacitatea UE de a capta întreaga amploare a subvențiilor (făcând posibilă abordarea și a subvențiilor care au fost identificate numai în cursul unei anchete).

Propunerea a fost însoțită de o evaluare a impactului, o consultare publică și un eveniment public dedicat în cadrul căruia au fost invitate să participe toate părțile afectate de anchete de apărare comercială. A existat o implicare activă din partea părților care reprezintă industria, comerțul, utilizatorii și țări terțe. Propunerea face în prezent obiectul procedurii legislative ordinare.

6.Statutul de țară cu economie integral de piață (SEP)

Practica actuală este aceea că, în scopul desfășurării anchetelor antidumping, o țară poate fi considerată ca având o economie de piață dacă îndeplinește cinci criterii care sunt descrise în documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezentul raport. Șase țări au solicitat acordarea statutului de economie integral de piață: China, Vietnam, Armenia, Kazahstan, Mongolia și Belarus.

În cursul anului 2016, discuțiile dedicate procesului de recunoaștere a SEP pentru China, Vietnam, Armenia, Kazahstan și Mongolia au fost suspendate, în timp ce Comisia a luat în considerare modificarea legislației antidumping a UE care ar putea avea un impact asupra cadrului legislativ aplicabil respectivelor țări.

În decembrie 2016, Belarus și-a manifestat intenția de a se implica în procesul de a i se recunoaște SEP. În acest context, Belarus a convenit să informeze Comisia cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește negocierile sale în curs de desfășurare vizând aderarea la OMC.

7.Activități de informare și comunicare/Contacte bilaterale

7.1.Întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri)

În cursul anului 2016, serviciul de asistență pentru IMM-uri a continuat să se ocupe de cereri de informații referitoare la instrumentele de apărare comercială. Asistența oferită IMM-urilor de către serviciul de asistență a cuprins întrebări referitoare la cazuri specifice, precum și informații referitoare la elemente procedurale și de fond ale procedurilor antidumping și antisubvenții. Acest serviciu de asistență a fost înființat în 2004 ca răspuns la dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, având în vedere dimensiunea lor mică și resursele lor limitate atunci când se confruntă cu complexitatea anchetelor din domeniul apărării comerciale.

7.2.Contacte bilaterale/activități de informare – industrie și țări terțe

Explicarea legislației și a practicilor în materie de apărare comercială ale UE și schimbul de puncte de vedere privind practicile țărilor terțe continuă să fie o parte importantă a activităților serviciilor responsabile cu IAC.

În 2016, Comisia a organizat seminarul ei anual de instruire în domeniul apărării comerciale pentru funcționari din țări terțe (participanți din Egipt, Tunisia, Turcia, Vietnam, Thailanda, Japonia și secretariatul OMC). În plus, a avut loc o serie de alte contacte bilaterale dedicate discutării unor subiecte diverse legate de apărarea comercială cu mai multe țări terțe printre care China, Japonia, Australia, Brazilia, Mexic, Turcia, SUA, Rusia, Indonezia, Thailanda, Canada, India și Elveția.

În cursul anului 2016, serviciile care se ocupă cu apărarea comercială au participat la reuniuni cu diverse organizații importante ale părților interesate, continuând reuniunile periodice cu Business Europe, precum și cu alte asociații sectoriale. 

8.Control judiciar: hotărâri ale Curții de Justiție (CdJ)/Tribunalului (T) (a se vedea anexa S)

În 2016, Tribunalul („T”) și Curtea de Justiție („CdJ”) au pronunțat 38 de hotărâri în domeniul antidumping sau antisubvenții. Dintre acestea, 23 de acțiuni au fost aduse în fața Tribunalului 1 . Șapte dintre hotărâri au fost luate de CdJ și vizau recursuri împotriva T. În 2016, CdJ a pronunțat și 8 hotărâri preliminare în domeniul instrumentelor de apărare comercială.

În 2016 au fost deschise 34 de cauze noi. Dintre acestea, 20 au fost deschise la T, iar 14 la CdJ.

Anexa S la documentul de lucru al serviciilor Comisiei conține o listă a cauzelor AD/AS aflate pe rolul T și al CdJ care erau încă în curs de soluționare la sfârșitul anului 2016.

9.Activități în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)

9.1.Soluționarea litigiilor în domeniile AD, AS și SVG 

OMC prevede o procedură riguroasă pentru soluționarea litigiilor între membrii OMC în ceea ce privește aplicarea acordurilor OMC.

La 6 octombrie 2016, organul de apel a publicat raportul său în cauza deschisă împotriva UE referitoare la măsurile antidumping vizând biomotorina provenită din Argentina. Organul de apel a confirmat constatările comitetului care susținea că articolul 2 alineatul (5) din regulamentul antidumping de bază al UE, care este prevederea utilizată în cauza vizând biomotorina pentru a ajusta costurile producătorilor din Argentina, a fost compatibil cu normele OMC. El a confirmat, de asemenea, toate celelalte constatări ale comitetului și a respins toate contestațiile formulate de Uniunea Europeană și Argentina.

În cazul măsurilor antidumping vizând importurile de anumiți alcooli grași din Indonezia (DS442), comitetul a emis raportul său la 16 decembrie 2016. În respectivul raport, comitetul a respins afirmațiile Indoneziei, conform cărora (i) tratamentul aplicat de UE comisioanelor plătite de exportatori comercianților afiliați în calculul dumpingului și (ii) analiza „altor factori cunoscuți” care cauzează, de asemenea, prejudicii analizei industriei UE au fost incompatibile cu normele OMC.

La 12 decembrie 2016, Republica Populară Chineză a solicitat consultări cu UE cu privire la dispozițiile din Regulamentul antidumping de bază al UE care reglementează stabilirea valorii normale pentru importurile din China (DS516).

În a doua plângere a Rusiei împotriva metodologiilor UE de ajustare a costurilor și a anumitor măsuri antidumping ale UE vizând importurile din Rusia (DS494) au fost desfășurate alte consultări în 2016, iar la 16 decembrie 2016 a fost înființat un comitet.

În litigiul referitor la măsurile compensatorii vizând importurile de PET originare din Pakistan (DS486), comitetul și-a continuat activitatea în cursul anului 2016 prin desfășurarea unor reuniuni cu părțile. UE a transmis cel de al doilea set de informații scrise în această cauză.

9.2.Alte activități ale OMC 

În 2016, discuțiile privind subvențiile pentru pescuit au fost revigorate odată cu adoptarea Obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 14 subobiectivul 6 („ODD 14.6”). UE are un interes clar în consolidarea disciplinei în cadrul OMC în domeniul subvențiilor pentru pescuit. Prin urmare, în octombrie 2016, Uniunea Europeană a prezentat în cadrul OMC o propunere concretă de text care urmărește punerea în aplicare a ODD 14.6 și anume, interzicerea anumitor forme de subvenții pentru pescuit care contribuie la capacitatea excedentară și la pescuitul excesiv, eliminarea subvențiilor care contribuie la pescuitul ilegal, neraportat și nereglementat (INN) și abținerea de la introducerea unor noi astfel de subvenții. Propunerea conține, de asemenea, dispoziții referitoare la o transparență sporită, precum și norme privind tratamentul special și diferențiat pentru țările în curs de dezvoltare și țările cel mai puțin dezvoltate. UE este implicată activ în negocierile din cadrul OMC cu scopul de a se ajunge la un acord multilateral privind subvențiile pentru pescuit la conferința ministerială a OMC nr. 11 care va avea loc în decembrie 2017 în Buenos Aires.

În 2016, în conformitate cu obligațiile care îi revin în cadrul OMC, UE a participat la reexaminarea continuă a notificării subvențiilor aferente exercițiului 2015 în cele două sesiuni speciale ale Comitetului pentru subvenții și măsuri compensatorii, care au avut loc în aprilie și în octombrie 2016. În plus, serviciile Comisiei au participat la lucrările regulate ale comitetelor OMC pentru antidumping, subvenții, măsuri compensatorii și de salvgardare. În octombrie 2016, UE (împreună cu Canada, Japonia și SUA) au prezentat un document în cadrul Comitetului OMC pentru subvenții și măsuri compensatorii referitor la legăturile dintre subvenții și crearea de capacități excedentare în diverse sectoare ale activității economice.

În cadrul a două reuniuni ale Grupului de punere în aplicare (un subgrup al Comitetului antidumping), în aprilie și în octombrie 2016, membrii au făcut schimb de informații cu privire la „colectarea și compilarea datelor referitoare la prejudiciu” și la „prelucrarea datelor cu caracter confidențial în cadrul anchetelor antidumping”. În acest context, UE a prezentat informații referitoare la normele și practicile relevante pentru apărarea comercială în UE.

Grupul tehnic, un subgrup al grupului de negocieri ADD, a fost convocat de două ori în cursul anului. Grupul a discutat o serie de chestiuni referitoare la aspecte practice privind efectuarea anchetelor antidumping, inclusiv corelarea produselor și ajustări și metode alternative pentru determinarea valorii normale.

10.Concluzie

În 2016 s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de anchete noi deschise, într-un context de criză prelungită cauzată în mare măsură de capacitățile industriale excedentare din China, în special, dar nu exclusiv, în sectorul oțelului. Având în vedere faptul că nivelul de activitate în cadrul anchetelor antidumping este determinat de plângeri, numărul de cazuri reflectă numărul de plângeri primite din partea industriei care au conținut suficiente dovezi puse la dispoziție de industria UE în sprijinul afirmațiilor referitoare la existența unor practici antidumping sau a unor subvenții prejudiciante. A existat o scădere ușoară a numărului de măsuri instituite provizoriu și definitiv, precum și a numărului de anchete de reexaminare deschise. În același timp, multe dintre anchetele efectuate, în special cele în sectorul oțelului, au fost extrem de complexe și mari consumatoare de resurse. La fel ca în anii anteriori, nu au fost luate măsuri de salvgardare de către UE.

În plus, anul 2016 a fost marcat de pregătirea și adoptarea de către Comisie a unei propuneri legislative vizând modificarea legislației UE în domeniul apărării comerciale pentru a se asigura faptul că UE va fi echipată cu instrumente suficient de robuste pentru a face față provocărilor cu care se confruntă industria. În acest context, Comisia a efectuat o evaluare a impacturilor și o consultare publică și a interacționat activ cu părțile interesate din întregul spectru de interese economice ale UE, precum și din țări terțe.

În același timp, Comisia a interacționat în mod activ cu Consiliul în legătură cu propunerea de modernizare a instrumentelor de apărare comercială. Aceste eforturi au culminat cu definitivarea unei poziții a Consiliului la sfârșitul anului 2016, facilitând avansarea procedurii legislative ordinare.

(1)  Cauzele numărate sunt acțiuni directe urmărind anularea totală sau parțială a unei decizii a Comisiei și a unor măsuri provizorii. Singura cerere de rectificare din 2016 nu este considerată o cerere separată.
Top