COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 26.6.2017
COM(2017) 364 final
COMUNICARE A COMISIEI
CONTURILE ANUALE ALE FONDULUI EUROPEAN DE DEZVOLTARE PENTRU EXERCIȚIUL FINANCIAR 2016
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52017DC0364
COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL AND THE COURT OF AUDITORS ANNUAL ACCOUNTS OF THE EUROPEAN DEVELOPMENT FUND 2016
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ CONTURILE ANUALE ALE FONDULUI EUROPEAN DE DEZVOLTARE PENTRU EXERCIȚIUL FINANCIAR 2016
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ CONTURILE ANUALE ALE FONDULUI EUROPEAN DE DEZVOLTARE PENTRU EXERCIȚIUL FINANCIAR 2016
COM/2017/0364 final
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 26.6.2017
COM(2017) 364 final
COMUNICARE A COMISIEI
CONTURILE ANUALE ALE FONDULUI EUROPEAN DE DEZVOLTARE PENTRU EXERCIȚIUL FINANCIAR 2016
Conturile anuale ale
Fondului european de dezvoltare pentru exercițiul financiar 2016
CUPRINS
EXECUȚIA ȘI CONTABILIZAREA RESURSELOR FED
FONDURI GESTIONATE DE COMISIA EUROPEANĂ
NOTE LA SITUAȚIILE FINANCIARE ALE FED
SITUAȚIILE FINANCIARE ALE FONDURILOR FIDUCIARE ALE UE CONSOLIDATE ÎN CADRUL FED
CONTURILE ANUALE FINALE ALE FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR BÊKOU AL UE
CONTURILE ANUALE FINALE ALE FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
SITUAȚIILE FINANCIARE CONSOLIDATE ALE FED ȘI ALE FONDURILOR FIDUCIARE ALE UE
RAPORT PRIVIND EXECUȚIA FINANCIARĂ A FED
RAPORT ANUAL PRIVIND EXECUȚIA - FONDURI GESTIONATE DE BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII
CERTIFICAREA CONTURILOR
Conturile anuale ale Fondului european de dezvoltare pentru exercițiul financiar 2016 au fost întocmite în conformitate cu titlul IX din Regulamentul financiar al celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare și cu principiile, normele și metodele contabile prezentate în anexa la situațiile financiare.
Confirm că sunt responsabilă de întocmirea și prezentarea conturilor anuale ale Fondului european de dezvoltare, în conformitate cu articolul 20 din Regulamentul financiar al celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare.
Am obținut din partea ordonatorilor de credite și din partea BEI, care garantează corectitudinea, toate informațiile necesare pentru întocmirea situațiilor financiare care prezintă activele și datoriile Fondului european de dezvoltare și execuția bugetară a acestuia.
Prin prezenta certific că pe baza acestor informații și pe baza verificărilor pe care le-am considerat necesare pentru validarea conturilor, am asigurarea rezonabilă că situațiile financiare prezintă în mod exact și corect poziția financiară a Fondului european de dezvoltare în toate aspectele esențiale.
[semnat]
Rosa ALDEA BUSQUETS
Contabil
23 iunie 2017
EXECUȚIA ȘI CONTABILIZAREA RESURSELOR FED
1.CONTEXT
Uniunea Europeană (denumită în continuare „UE”) are relații de cooperare cu numeroase țări în curs de dezvoltare. Obiectivul principal este de a promova dezvoltarea economică, socială și în domeniul mediului, scopul primordial fiind reducerea și eradicarea sărăciei pe termen lung, prin acordarea de ajutor pentru dezvoltare și de asistență tehnică țărilor beneficiare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, UE elaborează împreună cu țările partenere strategii de cooperare și mobilizează resursele financiare necesare punerii lor în aplicare. Resursele UE alocate cooperării pentru dezvoltare provin din trei surse:
-bugetul UE;
-Fondul european de dezvoltare;
-Banca Europeană de Investiții.
Fondul european de dezvoltare (denumit în continuare „FED”) este principalul instrument de furnizare a ajutorului UE destinat cooperării pentru dezvoltare în beneficiul statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (denumite în continuare „ACP”) și în beneficiul țărilor și teritoriilor de peste mări (denumite în continuare „TTPM”).
FED nu este finanțat din bugetul UE. Este instituit printr-un acord intern al reprezentanților statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, și este gestionat de un comitet specific. Comisia Europeană (denumită în continuare „Comisia”) răspunde de execuția financiară a operațiunilor efectuate cu resursele FED. Banca Europeană de Investiții (denumită în continuare „BEI”) gestionează Facilitatea pentru investiții.
În perioada 2014-2020, ajutorul geografic acordat statelor ACP și TTPM va continua să fie finanțat în principal din FED. Fiecare FED se încheie, de obicei, pe o perioadă de aproximativ cinci ani și are propriul său regulament financiar, care prevede obligația de a se întocmi situații financiare pentru fiecare FED în parte. Astfel, situațiile financiare sunt întocmite separat pentru fiecare FED în ceea ce privește partea care este gestionată de Comisie. Situațiile financiare respective sunt prezentate și într-o formă agregată, astfel încât să ofere o imagine de ansamblu a situației financiare a resurselor de care răspunde Comisia.
Acordul intern de instituire a celui de al 11-lea FED a fost semnat de statele membre participante, care sau reunit în cadrul Consiliului, în iunie 2013 1 . Acordul a intrat în vigoare la data de 1 martie 2015. Pentru a se asigura continuitatea în perioada cuprinsă între sfârșitul celui de al 10-lea FED și intrarea în vigoare a celui de al 11-lea FED, Comisia a propus măsuri tranzitorii, cunoscute sub denumirea de Facilitatea de tranziție (FT) 2 . FT este prezentată în cadrul celui de al 11-lea FED.
În același timp, s-a modificat Regulamentul financiar al celui de al 10-lea FED 3 și s-a adoptat noul Regulament financiar aplicabil perioadei de tranziție 4 . Acestea au intrat în vigoare la data de 30 mai 2014. La data de 2 martie 2015, Consiliul a adoptat Regulamentul financiar al celui de al 11-lea FED 5 și normele de punere în aplicare 6 . Acestea au intrat în vigoare la data de 6 martie 2015.
În cadrul Acordului de parteneriat ACP-UE s-a instituit Facilitatea pentru investiții. Aceasta este gestionată de BEI și este utilizată pentru a sprijini dezvoltarea sectorului privat în statele ACP, finanțând în special, însă nu exclusiv, investiții private. Facilitatea este concepută ca un fond reînnoibil, astfel încât rambursările împrumuturilor pot să fie reinvestite în alte operațiuni, ceea ce permite ca facilitatea să se autoreînnoiască și să fie independentă din punct de vedere financiar. Întrucât nu este gestionată de Comisie, Facilitatea pentru investiții nu este consolidată în prima parte a conturilor anuale (situațiile financiare ale FED și raportul conex privind execuția financiară). Situațiile financiare ale Facilității pentru investiții sunt incluse ca parte separată a conturilor anuale (partea II), în vederea prezentării unei imagini complete a ajutorului pentru dezvoltare acordat din FED 7 .
2.CUM ESTE FINANȚAT FED?
Consiliul European din data de 2 decembrie 2013 a adoptat cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020. În acest context s-a decis că relațiile de cooperare geografică cu statele ACP nu vor fi incluse în bugetul UE (nu vor fi bugetate), ci vor fi finanțate în continuare din actualul FED interguvernamental.
Bugetul UE este anual și, conform principiului bugetar al anualității, cheltuielile și veniturile sunt planificate și autorizate pentru un an. Spre deosebire de UE, FED este un fond care funcționează pe baza multianualității. Fiecare FED stabilește un fond global destinat punerii în aplicare a cooperării pentru dezvoltare, în general pe o perioadă de cinci ani. Întrucât resursele sunt alocate pe o bază multianuală, fondurile atribuite pot fi utilizate pe perioada FED. Lipsa anualității bugetare este evidențiată în raportările bugetare, execuția bugetară a FED fiind măsurată în raport cu fondurile totale.
Resursele FED sunt contribuții ad-hoc din partea statelor membre ale UE. La intervale de aproximativ cinci ani, reprezentanții statelor membre se reunesc la nivel interguvernamental pentru a decide suma globală care va fi alocată fondului și pentru a supraveghea execuția acesteia. Apoi Comisia gestionează fondul în conformitate cu politica Uniunii privind cooperarea pentru dezvoltare. Întrucât, în paralel cu politica Uniunii, statele membre au propriile lor politici în domeniul dezvoltării și al ajutoarelor, statele membre trebuie să își coordoneze politicile cu UE pentru a se asigura complementaritatea acestora.
Pe lângă contribuțiile menționate mai sus, este, de asemenea, posibil ca statele membre să încheie acorduri de cofinanțare sau să efectueze contribuții financiare voluntare la FED.
3.RAPORTAREA LA ÎNCHEIEREA EXERCIȚIULUI FINANCIAR
3.1.CONTURILE ANUALE
În conformitate cu articolul 46 din Regulamentul financiar al FED, situațiile financiare ale FED se întocmesc utilizând normele de contabilitate pe bază de angajamente, care se fundamentează, la rândul lor, pe Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards - IPSAS). Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei sunt aplicate de toate instituțiile și organismele UE pentru a stabili un set uniform de norme contabile, de evaluare și de prezentare a conturilor în vederea armonizării procesului de întocmire a situațiilor financiare și în vederea consolidării, astfel cum se prevede la articolul 152 din Regulamentul financiar al UE. Aceste norme contabile ale UE se aplică și în cazul FED, ținând seama totodată de natura specifică a activităților sale.
Întocmirea conturilor anuale ale FED este responsabilitatea contabilului Comisiei, care este contabilul FED. El asigură faptul că aceste conturi anuale ale FED prezintă o imagine exactă și corectă a poziției financiare a FED.
Conturile anuale sunt prezentate după cum urmează:
Partea I: Fonduri gestionate de Comisie
(I)Situațiile financiare și notele explicative ale FED
(II)Situațiile financiare ale fondurilor fiduciare ale UE consolidate în cadrul FED
(III)Situațiile financiare consolidate ale FED și ale fondurilor fiduciare ale UE
(IV)Raport privind execuția financiară a FED
Partea II: Raport anual privind execuția - fonduri gestionate de BEI
(I)Situațiile financiare ale Facilității pentru investiții
Partea „Situațiile financiare ale fondurilor fiduciare ale UE consolidate în cadrul FED” include situațiile financiare ale celor două fonduri fiduciare create în cadrul FED: Fondul fiduciar Bêkou al UE (a se vedea secțiunea „Situațiile financiare ale Fondului fiduciar Bêkou al UE”) și Fondul fiduciar al UE pentru Africa 8 (a se vedea secțiunea „Situațiile financiare ale Fondului fiduciar al UE pentru Africa”). Situațiile financiare individuale ale fondurilor fiduciare sunt întocmite sub responsabilitatea contabilului Comisiei și fac obiectul unui audit extern efectuat de un auditor privat. Situațiile financiare ale fondurilor fiduciare incluse în aceste conturi anuale sunt situațiile financiare finale, și anume cele rezultate în urma ajustărilor de audit necesare.
Trebuie precizat faptul că prezentarea situațiilor financiare și a notelor explicative a fost modificată în 2016. Modificările vizează exclusiv modul de prezentare a informațiilor financiare și sunt menite să asigure o mai bună aliniere cu celelalte entități ale UE. Sumele comparative pentru 2015 sunt prezentate în conformitate cu noul format.
Conturile anuale sunt adoptate de Comisie până la data de 31 iulie a exercițiului financiar următor și sunt prezentate Parlamentului European și Consiliului pentru acordarea descărcării de gestiune.
4.AUDIT ȘI DESCĂRCAREA DE GESTIUNE
4.1.AUDIT
Conturile anuale ale FED și gestionarea resurselor sunt supravegheate de auditorul extern, Curtea de Conturi Europeană (denumită în continuare „CCE”), care întocmește un raport anual pentru Parlamentul European și Consiliu.
4.2.DESCĂRCAREA DE GESTIUNE
Controlul final este descărcarea de gestiune privind execuția financiară a resurselor FED pentru un anumit exercițiu financiar. Parlamentul European este autoritatea care acordă descărcarea de gestiune a FED. Aceasta înseamnă că, în urma auditului și a finalizării situației financiare anuale, este sarcina Consiliului să recomande și apoi a Parlamentului European să decidă dacă acordă Comisiei descărcarea de gestiune în ceea ce privește execuția financiară a resurselor FED pentru un exercițiu financiar dat. Această decizie se bazează pe o analiză a conturilor și pe raportul anual al CCE (care include o declarație oficială de asigurare) și pe răspunsurile Comisiei, precum și pe întrebările și cererile de informații suplimentare adresate Comisiei.
FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE
EXERCIȚIUL FINANCIAR 2016
FONDURI GESTIONATE DE COMISIA EUROPEANĂ
Trebuie precizat faptul că, din cauza rotunjirii cifrelor la milioane de euro, unele date financiare din tabelele de mai jos pot părea că nu corespund sumei totale.
CUPRINS
EXECUȚIA ȘI CONTABILIZAREA RESURSELOR FED
FONDURI GESTIONATE DE COMISIA EUROPEANĂ
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE AL FED
SITUAȚIA FLUXURILOR DE TREZORERIE ALE FED
SITUAȚIA MODIFICĂRILOR ACTIVELOR NETE ALE FED
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE PE FED
SITUAȚIILE FINANCIARE ALE FONDURILOR FIDUCIARE ALE UE CONSOLIDATE ÎN CADRUL FED
CONTURILE ANUALE FINALE ALE FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR BÊKOU AL UE
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR BÊKOU AL UE
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE AL FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
SITUAȚIA FLUXURILOR DE TREZORERIE ALE FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
SITUAȚIA MODIFICĂRILOR ACTIVELOR NETE AL FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
CONTURILE ANUALE FINALE ALE FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
BILANȚUL FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE AL FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
SITUAȚIA FLUXURILOR DE TREZORERIE ALE FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
SITUAȚIA VARIAȚIEI ACTIVELOR NETE ALE FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
SITUAȚIILE FINANCIARE CONSOLIDATE ALE FED ȘI ALE FONDURILOR FIDUCIARE ALE UE
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE CONSOLIDAT
RAPORT PRIVIND EXECUȚIA FINANCIARĂ A FED
RAPORT ANUAL PRIVIND EXECUȚIA - FONDURI GESTIONATE DE BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII
SITUAȚIILE FINANCIARE ALE FED
Trebuie precizat faptul că, din cauza rotunjirii cifrelor la milioane de euro, unele date financiare din tabele pot părea că nu corespund sumei totale.
BILANȚUL FED
milioane EUR |
|||
Notă |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
ACTIVE IMOBILIZATE |
|||
Prefinanțare |
2.1 |
409 |
516 |
Contribuții la fondul fiduciar |
2.2 |
98 |
34 |
507 |
550 |
||
ACTIVE CIRCULANTE |
|||
Prefinanțare |
2.1 |
1 372 |
1 145 |
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
2.3 |
132 |
171 |
Numerar și echivalente de numerar |
2.4 |
680 |
504 |
2 184 |
1 820 |
||
TOTAL ACTIVE |
2 691 |
2 370 |
|
DATORII PE TERMEN LUNG |
|||
Provizioane |
2.5 |
(4) |
(4) |
Datorii financiare |
2.6 |
(6) |
(10) |
(10) |
(14) |
||
DATORII CURENTE |
|||
Obligații de plată |
2.7 |
(549) |
(520) |
Cheltuieli înregistrate în avans și venituri reportate |
2.8 |
(776) |
(855) |
(1 324) |
(1 376) |
||
TOTAL DATORII |
(1 334) |
(1 389) |
|
ACTIVE NETE |
1 357 |
980 |
|
FONDURI ȘI REZERVE |
|||
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active |
2.9 |
42 323 |
38 873 |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise |
2.9 |
2 252 |
2 252 |
Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active |
2.9 |
– |
– |
Rezultatul economic reportat din exercițiile financiare anterioare |
(40 146) |
(36 994) |
|
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
(3 073) |
(3 152) |
|
ACTIVE NETE |
1 357 |
980 |
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE AL FED
milioane EUR |
|||
Notă |
2016 |
2015 |
|
VENITURI |
|||
Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
3.1 |
||
Recuperarea cheltuielilor |
8 |
90 |
|
8 |
90 |
||
Venituri din tranzacții de schimb |
3.2 |
||
Venituri financiare |
3 |
8 |
|
Alte venituri |
62 |
42 |
|
66 |
50 |
||
Total venituri |
73 |
140 |
|
CHELTUIELI |
|||
Instrumente de ajutor |
3.3 |
(2 970) |
(3 059) |
Cheltuieli de cofinanțare |
3.4 |
15 |
(69) |
Costuri de finanțare |
3.6 |
4 |
(1) |
Alte cheltuieli |
3.7 |
(196) |
(162) |
Total cheltuieli |
(3 146) |
(3 291) |
|
REZULTATUL ECONOMIC AL EXERCIȚIULUI FINANCIAR |
(3 073) |
(3 152) |
SITUAȚIA FLUXURILOR DE TREZORERIE ALE FED
milioane EUR |
|||
Notă |
2016 |
2015 |
|
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
(3 073) |
(3 152) |
|
Activități de exploatare |
|||
Majorare de capital - contribuții |
3 450 |
3 200 |
|
(Creșterea)/scăderea contribuțiilor la fondul fiduciar |
(64) |
5 |
|
(Creșterea)/scăderea prefinanțării |
(120) |
214 |
|
(Creșterea)/scăderea creanțelor din tranzacții de schimb și a sumelor recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
39 |
(87) |
|
Creșterea/(scăderea) provizioanelor |
– |
4 |
|
Creșterea/(scăderea) datoriilor financiare |
(4) |
(24) |
|
Creșterea/(scăderea) obligațiilor de plată |
28 |
(179) |
|
Creșterea/(scăderea) cheltuielilor înregistrate în avans și a veniturilor reportate |
(80) |
131 |
|
FLUXURI NETE DE TREZORERIE |
177 |
113 |
|
Creșterea/(scăderea) netă a numerarului și a echivalentelor de numerar |
177 |
113 |
|
Numerar și echivalente de numerar la începutul exercițiului financiar |
2.4 |
504 |
391 |
Numerar și echivalente de numerar la sfârșitul exercițiului financiar |
2.4 |
680 |
504 |
SITUAȚIA MODIFICĂRILOR ACTIVELOR NETE ALE FED
milioane EUR |
||||||
Capitalul fondului - FED-uri active (A) |
Fonduri nesolicitate - FED-uri active (B) |
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active (C) = (A)-(B) |
Rezerve cumulate (D) |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise (E) |
Total active nete (C)+(D)+(E) |
|
SOLD LA 31.12.2014 |
45 691 |
10 018 |
35 673 |
(36 994) |
2 252 |
932 |
Majorare de capital - contribuții |
(4 795) |
4 795 |
– |
– |
4 795 |
|
Reducere de capital - fonduri angajate în cadrul Facilității de tranziție |
(1 595) |
(1 595) |
(1 595) |
|||
Recunoașterea capitalului celui de al 11-lea FED |
29 367 |
29 367 |
– |
– |
||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
– |
(3 152) |
– |
(3 152) |
SOLD LA 31.12.2015 |
73 464 |
34 590 |
38 873 |
(40 146) |
2 252 |
980 |
Majorare de capital - contribuții |
(3 450) |
3 450 |
3 450 |
|||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(3 073) |
(3 073) |
|||
SOLD LA 31.12.2016 |
73 464 |
31 140 |
42 323 |
(43 219) |
2 252 |
1 357 |
BILANȚUL PE FED
milioane EUR |
||||||||||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|||||||||
Notă |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
||
ACTIVE IMOBILIZATE |
||||||||||
Prefinanțare |
2.1 |
– |
32 |
242 |
135 |
– |
63 |
368 |
84 |
|
Contribuții la fondul fiduciar |
2.2 |
– |
– |
– |
98 |
– |
– |
– |
34 |
|
– |
32 |
242 |
232 |
– |
63 |
368 |
118 |
|||
ACTIVE CIRCULANTE |
||||||||||
Prefinanțare |
2.1 |
1 |
50 |
909 |
412 |
3 |
67 |
879 |
195 |
|
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
2.3 |
1 |
71 |
59 |
2 |
1 |
65 |
103 |
2 |
|
Conturi de legătură |
2.3 |
196 |
424 |
3 424 |
– |
214 |
657 |
1 190 |
– |
|
Numerar și echivalente de numerar |
2.4 |
– |
– |
– |
680 |
– |
– |
– |
504 |
|
198 |
544 |
4 391 |
1 094 |
218 |
790 |
2 172 |
701 |
|||
TOTAL ACTIVE |
198 |
577 |
4 633 |
1 327 |
218 |
853 |
2 541 |
819 |
||
DATORII PE TERMEN LUNG |
||||||||||
Provizioane |
2.5 |
– |
– |
– |
(4) |
– |
– |
– |
(4) |
|
Datorii financiare |
2.6 |
– |
– |
(6) |
– |
– |
– |
(10) |
– |
|
– |
– |
(6) |
(4) |
– |
– |
(10) |
(4) |
|||
DATORII CURENTE |
||||||||||
Obligații de plată |
2.7 |
(0) |
(12) |
(438) |
(99) |
(0) |
(14) |
(492) |
(14) |
|
Conturi de legătură |
2.3 |
– |
– |
– |
(4 043) |
– |
– |
– |
(2 062) |
|
Cheltuieli înregistrate în avans și venituri reportate |
2.8 |
(1) |
(93) |
(567) |
(115) |
(3) |
(114) |
(682) |
(57) |
|
(1) |
(104) |
(1 005) |
(4 257) |
(3) |
(128) |
(1 174) |
(2 132) |
|||
TOTAL DATORII |
(1) |
(104) |
(1 011) |
(4 261) |
(3) |
(128) |
(1 184) |
(2 136) |
||
ACTIVE NETE |
197 |
472 |
3 622 |
(2 934) |
214 |
726 |
1 357 |
(1 317) |
||
FONDURI ȘI REZERVE |
||||||||||
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active |
2.9 |
12 164 |
10 973 |
19 187 |
– |
12 164 |
10 973 |
15 737 |
– |
|
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise |
2.9 |
627 |
1 625 |
– |
– |
627 |
1 625 |
– |
– |
|
Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active |
2.9 |
(2 496) |
2 214 |
247 |
35 |
(2 476) |
2 376 |
35 |
65 |
|
Rezultatul economic reportat din exercițiile financiare anterioare |
(10 100) |
(14 248) |
(14 415) |
(1 382) |
(10 107) |
(14 223) |
(12 183) |
(481) |
||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
2 |
(91) |
(1 397) |
(1 587) |
6 |
(26) |
(2 232) |
(901) |
||
ACTIVE NETE |
197 |
472 |
3 622 |
(2 934) |
214 |
726 |
1 357 |
(1 317) |
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE PE FED
|
milioane EUR |
|||||||||
2016 |
2015 |
|||||||||
Notă |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
||
VENITURI |
||||||||||
Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
3.1 |
|||||||||
Recuperarea cheltuielilor |
1 |
5 |
(2) |
4 |
1 |
10 |
77 |
2 |
||
1 |
5 |
(2) |
4 |
1 |
10 |
77 |
2 |
|||
Venituri din tranzacții de schimb |
3.2 |
|||||||||
Venituri financiare |
(0) |
2 |
2 |
(1) |
(0) |
6 |
0 |
2 |
||
Alte venituri |
2 |
17 |
40 |
3 |
3 |
15 |
22 |
2 |
||
2 |
19 |
43 |
2 |
3 |
21 |
22 |
4 |
|||
Total venituri |
3 |
23 |
41 |
7 |
4 |
30 |
99 |
6 |
||
CHELTUIELI |
||||||||||
Instrumente de ajutor |
3.3 |
2 |
(95) |
(1 411) |
(1 465) |
5 |
(47) |
(2 197) |
(820) |
|
Cheltuieli de cofinanțare |
3.4 |
– |
– |
15 |
– |
– |
– |
(68) |
(1) |
|
Costuri de finanțare |
3.6 |
(0) |
(0) |
4 |
(0) |
0 |
7 |
(8) |
(0) |
|
Alte cheltuieli |
3.7 |
(3) |
(19) |
(46) |
(129) |
(3) |
(15) |
(58) |
(86) |
|
Total cheltuieli |
(1) |
(114) |
(1 437) |
(1 594) |
2 |
(56) |
(2 331) |
(907) |
||
REZULTATUL ECONOMIC AL EXERCIȚIULUI FINANCIAR |
2 |
(91) |
(1 397) |
(1 587) |
6 |
(25) |
(2 232) |
(901) |
SITUAȚIA MODIFICĂRILOR ACTIVELOR NETE PE FED
milioane EUR |
||||||||
Al optulea FED |
Capitalul fondului - FED-uri active (A) |
Fonduri nesolicitate - FED-uri active (B) |
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active (C) = (A)-(B) |
Rezerve cumulate (D) |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise (E) |
Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active (F) |
Total active nete (C)+(D)+(E)+(F) |
|
SOLD LA 31.12.2014 |
12 840 |
– |
12 840 |
(10 107) |
627 |
(3 147) |
214 |
|
Reducere de capital - fonduri angajate în cadrul Facilității de tranziție |
(676) |
(676) |
(676) |
|||||
Transferuri către/din cel de al 10-lea FED |
– |
(6) |
(6) |
|||||
Transferuri către/din cel de al 11-lea FED |
676 |
676 |
||||||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
6 |
6 |
|||||
SOLD LA 31.12.2015 |
12 164 |
– |
12 164 |
(10 100) |
627 |
(2 476) |
214 |
|
Transferuri către/din cel de al 10-lea FED |
– |
(20) |
(20) |
|||||
Transferuri către/din cel de al 11-lea FED |
– |
– |
– |
|||||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
2 |
2 |
|||||
SOLD LA 31.12.2016 |
12 164 |
– |
12 164 |
(10 098) |
627 |
(2 496) |
197 |
milioane EUR |
|||||||
Al nouălea FED |
Capitalul fondului - FED-uri active (A) |
Fonduri nesolicitate - FED-uri active (B) |
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active (C) = (A)-(B) |
Rezerve cumulate (D) |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise (E) |
Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active (F) |
Total active nete (C)+(D)+(E)+(F) |
SOLD LA 31.12.2014 |
11 699 |
– |
11 699 |
(14 223) |
1 625 |
1 758 |
860 |
Reducere de capital - fonduri angajate în cadrul Facilității de tranziție |
(727) |
– |
(727) |
(727) |
|||
Transferuri către/din cel de al 10-lea FED |
– |
(109) |
(109) |
||||
Transferuri către/din cel de al 11-lea FED |
727 |
727 |
|||||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(26) |
(26) |
||||
SOLD LA 31.12.2015 |
10 973 |
– |
10 973 |
(14 249) |
1 625 |
2 376 |
726 |
Transferuri către/din cel de al 10-lea FED |
– |
(163) |
(163) |
||||
Transferuri către/din cel de al 11-lea FED |
– |
– |
– |
||||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(91) |
(91) |
||||
SOLD LA 31.12.2016 |
10 973 |
– |
10 973 |
(14 339) |
1 625 |
2 214 |
472 |
milioane EUR |
|||||||
Al 10-lea FED |
Capitalul fondului - FED-uri active (A) |
Fonduri nesolicitate - FED-uri active (B) |
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active (C) = (A)-(B) |
Rezerve cumulate (D) |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise (E) |
Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active (F) |
Total active nete (C)+(D)+(E)+(F) |
SOLD LA 31.12.2014 |
21 152 |
10 018 |
11 134 |
(12 183) |
– |
(209) |
(1 258) |
Majorare de capital - contribuții |
(4 795) |
4 795 |
4 795 |
||||
Reducere de capital - fonduri angajate în cadrul Facilității de tranziție |
(192) |
(192) |
(192) |
||||
Transferuri către/din cel de al optulea și al nouălea FED |
– |
84 |
84 |
||||
Transferuri către/din cel de al 11-lea FED |
– |
160 |
160 |
||||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(2 232) |
(2 232) |
||||
SOLD LA 31.12.2015 |
20 960 |
5 223 |
15 737 |
(14 415) |
– |
35 |
1 357 |
Majorare de capital - contribuții |
(3 450) |
3 450 |
3 450 |
||||
Transferuri către/din cel de al optulea și al nouălea FED |
– |
182 |
182 |
||||
Transferuri către/din cel de al 11-lea FED |
– |
30 |
30 |
||||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(1 397) |
(1 397) |
||||
SOLD LA 31.12.2016 |
20 960 |
1 773 |
19 187 |
(15 812) |
– |
247 |
3 622 |
milioane EUR |
|||||||
Al 11-lea FED |
Capitalul fondului - FED-uri active (A) |
Fonduri nesolicitate - FED-uri active (B) |
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active (C) = (A)-(B) |
Rezerve cumulate (D) |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise (E) |
Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active (F) |
Total active nete (C)+(D)+(E)+(F) |
SOLD LA 31.12.2014 |
– |
– |
– |
(481) |
– |
1 597 |
1 116 |
Recunoașterea capitalului celui de al 11-lea FED în conformitate cu Acordul intern |
29 367 |
(29 367) |
– |
– |
|||
Transferuri către/din cel de al optulea, al nouălea și al 10-lea FED |
– |
– |
(1 532) |
(1 532) |
|||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(901) |
(901) |
||||
SOLD LA 31.12.2015 |
29 367 |
(29 367) |
– |
(1 382) |
65 |
(1 317) |
|
Transferuri către/din cel de al optulea, al nouălea și al 10-lea FED |
– |
(30) |
(30) |
||||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(1 587) |
(1 587) |
||||
SOLD LA 31.12.2016 |
29 367 |
(29 367) |
– |
(2 969) |
– |
35 |
(2 934) |
NOTE LA SITUAȚIILE FINANCIARE ALE FED
Trebuie precizat faptul că, din cauza rotunjirii cifrelor la milioane de euro, unele date financiare din tabele pot părea că nu corespund sumei totale.
1.POLITICI CONTABILE SEMNIFICATIVE
1.1.PRINCIPII CONTABILE
Situațiile financiare au ca obiectiv furnizarea de informații cu privire la poziția financiară, performanța și fluxurile de trezorerie ale unei entități, care sunt utile pentru o gamă largă de utilizatori.
Considerațiile generale (sau principiile contabile) care trebuie urmate în întocmirea situațiilor financiare sunt stabilite în norma contabilă nr. 1 a UE, intitulată „Situații financiare”, și sunt aceleași cu cele descrise în IPSAS 1: prezentarea fidelă, contabilitatea pe bază de angajamente, continuitatea activității, coerența prezentării, importanța semnificativă, agregarea, compensarea și informațiile comparative. Caracteristicile calitative ale raportării financiare sunt relevanța, fiabilitatea, caracterul inteligibil și comparabilitatea.
1.2.BAZA DE ÎNTOCMIRE
2.Perioada de raportare
Situațiile financiare sunt prezentate anual. Exercițiul financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie.
3.Moneda și baza de conversie
Conturile anuale sunt prezentate în milioane de euro, euro fiind moneda funcțională și de raportare a FED. Tranzacțiile valutare sunt transformate în euro, folosindu-se cursurile de schimb în vigoare la data efectuării tranzacțiilor. Câștigurile și pierderile din diferențele de schimb valutar ca urmare a decontării tranzacțiilor în valută și a reconversiei la cursurile de schimb de la încheierea exercițiului financiar a activelor și a pasivelor monetare în valută sunt recunoscute în contul de profit și pierdere. În cazul imobilizărilor corporale și necorporale se aplică metode de conversie diferite, astfel încât acestea își păstrează valoarea în euro la cursul în vigoare la data când au fost cumpărate.
Soldurile activelor și pasivelor monetare în valută de la sfârșitul exercițiului financiar sunt transformate în euro pe baza cursurilor de schimb ale Băncii Centrale Europene (BCE) în vigoare la data de 31 decembrie.
Cursurile de schimb ale euro
Moneda |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
Moneda |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
BGN |
1,9558 |
1,9558 |
PLN |
4,4103 |
4,2639 |
CZK |
27,0210 |
27,0230 |
RON |
4,5390 |
4,5240 |
DKK |
7,4344 |
7,4626 |
SEK |
9,5525 |
9,1895 |
GBP |
0,8562 |
0,7340 |
CHF |
1,0739 |
1,0835 |
HRK |
7,5597 |
7,6380 |
JPY |
123,4000 |
131,0700 |
HUF |
309,8300 |
315,9800 |
USD |
1,0541 |
1,0887 |
4.Utilizarea estimărilor
În conformitate cu IPSAS și cu principiile contabile general acceptate, situațiile financiare includ în mod necesar sume bazate pe estimări și ipoteze ale conducerii, elaborate în temeiul celor mai fiabile informații disponibile. Printre estimările semnificative se numără, fără a se limita însă la acestea, veniturile și cheltuielile înregistrate în avans, provizioanele, riscul financiar al conturilor de creanțe, activele și datoriile contingente și gradul de depreciere a activelor. Rezultatele efective pot fi diferite față de aceste estimări.
Estimările rezonabile constituie o componentă esențială a întocmirii situațiilor financiare și nu afectează fiabilitatea acestora. Poate fi necesar ca o estimare să fie revizuită dacă circumstanțele pe care s-a bazat aceasta se modifică sau ca urmare a obținerii de noi informații ori a acumulării de experiență. Prin natura sa, revizuirea unei estimări nu are legătură cu perioade anterioare și nu reprezintă corectarea unei erori. Efectul unei modificări a estimării contabile se recunoaște în excedentul sau deficitul din perioadele în care aceasta devine cunoscută.
4.1.BILANȚ
5.Imobilizări necorporale
Licențele de programe informatice achiziționate sunt înregistrate la costurile istorice din care se scad amortizarea acumulată și pierderile din depreciere acumulate. Activele sunt amortizate conform metodei liniare pe durata lor de viață utilă estimată. Durata de viață utilă estimată a imobilizărilor necorporale depinde de durata de viață economică sau juridică specifică a acestora, stabilită printr-un acord. Imobilizările necorporale dezvoltate intern sunt capitalizate atunci când sunt îndeplinite criteriile relevante ale normelor contabile ale UE. Costurile capitalizabile includ toate costurile direct atribuibile necesare creării, producerii și pregătirii activelor pentru a fi capabile să funcționeze conform celor prevăzute de conducere. Costurile aferente activităților de cercetare, costurile de dezvoltare necapitalizabile și costurile de întreținere sunt recunoscute ca cheltuieli pe măsură ce sunt suportate.
6.Imobilizări corporale
Toate imobilizările corporale sunt înregistrate la costul istoric din care se scad amortizarea acumulată și pierderile din depreciere acumulate. Costul istoric include cheltuielile care sunt direct atribuibile achiziționării sau construirii activului. Costurile ulterioare sunt incluse în valoarea contabilă a activului sau recunoscute ca activ separat, după caz, doar atunci când există probabilitatea ca viitoarele beneficii economice sau serviciile potențiale aferente elementului respectiv să îi revină entității și costul elementului respectiv poate fi evaluat în mod fiabil. Costurile de reparație și întreținere sunt înregistrate ca cheltuieli în contul de profit și pierdere în perioada financiară în care sunt suportate. Terenurile și operele de artă nu sunt amortizate deoarece se presupune că au o viață utilă nedeterminată. Activele în construcție nu sunt amortizate deoarece nu sunt încă date în folosință. Amortizarea altor active se calculează folosind metoda liniară pentru alocarea costurilor lor, din care se scad valorile reziduale pe durata lor de viață utilă estimată, după cum urmează:
Tipul activului |
Rata amortizării prin metoda liniară |
Clădiri |
între 4 % și 10 % |
Instalații și echipamente |
între 10 % și 25 % |
Mobilier și vehicule |
între 10 % și 25 % |
Echipamente hardware |
între 25 % și 33 % |
Alte active |
Între 10 % și 33 % |
Câștigurile sau pierderile din cesionări se stabilesc prin compararea încasărilor, din care se scad cheltuielile de vânzare, cu valoarea contabilă a activului cesionat și se includ în contul de profit și pierdere.
Contracte de leasing
Contractele de leasing de active corporale, în cazul cărora entitatea are practic toate riscurile și avantajele aferente dreptului de proprietate, sunt clasificate drept contracte de leasing financiar. Contractele de leasing financiar sunt capitalizate la începutul contractului de leasing la cea mai mică dintre următoarele două valori: valoarea justă a activului care face obiectul leasingului și valoarea actualizată a plăților minime de leasing. Pe durata contractului de leasing, elementul de dobândă al plății de leasing financiar se înregistrează ca cheltuială în contul de profit și pierdere la o rată constantă a dobânzii periodice aferente soldului restant. Obligațiile rezultate din închirieri, după scăderea cheltuielilor de finanțare, sunt incluse în datoriile financiare (necurente și curente). Pe durata contractului de leasing, elementul de dobândă al costului de finanțare se înregistrează ca cheltuială în contul de profit și pierdere pentru a produce o rată constantă a dobânzii periodice aferente soldului restant al datoriei pentru fiecare perioadă. Activele deținute prin contracte de leasing financiar sunt amortizate pe cea mai scurtă dintre următoarele perioade: durata de viață utilă a activelor și durata contractului de leasing.
Contractele de leasing prin care locatorului îi revine o parte importantă a riscurilor și a avantajelor aferente dreptului de proprietate sunt clasificate ca leasinguri operaționale. Plățile efectuate în cadrul leasingurilor operaționale sunt înscrise în contul de profit și pierdere pe baza metodei liniare pe toată durata leasingului.
7.Deprecierea activelor nefinanciare
Activele care au o durată de viață utilă nedeterminată nu fac obiectul amortizării/deprecierii și sunt supuse anual unui test de depreciere. Valoarea activelor care fac obiectul amortizării/deprecierii este analizată ori de câte ori evenimente sau modificări ale circumstanțelor arată că este posibil ca valoarea contabilă să nu fie recuperată. O pierdere din depreciere se recunoaște la valoarea cu care valoarea contabilă a activului depășește valoarea sa recuperabilă. Valoarea recuperabilă este cea mai mare dintre următoarele valori: valoarea justă a unui activ din care se scad costurile cu vânzarea și valoarea sa de utilizare.
Valorile reziduale și duratele de viață utilă ale imobilizărilor necorporale și ale celor corporale sunt revizuite și ajustate, dacă este cazul, cel puțin o dată pe an. Valoarea contabilă a unui activ este redusă imediat la valoarea sa recuperabilă dacă valoarea contabilă a activului respectiv este mai mare decât valoarea sa recuperabilă estimată. Dacă motivele deprecierii recunoscute în anii precedenți nu mai sunt valabile, pierderile din deprecieri se stornează corespunzător.
8.Active financiare
Activele financiare se clasifică în următoarele categorii: active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere; împrumuturi și creanțe; investiții păstrate până la scadență și active financiare disponibile pentru vânzare. Clasificarea instrumentelor financiare se stabilește la recunoașterea inițială și se reevaluează la fiecare dată a bilanțului.
(I)Active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere
Un activ financiar este clasificat în această categorie dacă este achiziționat în principal în scopul vinderii pe termen scurt sau dacă este desemnat astfel de către entitate. Instrumentele financiare derivate se încadrează, de asemenea, în această categorie. Activele din această categorie sunt clasificate ca active circulante dacă se preconizează lichidarea acestora în termen de 12 luni de la data bilanțului. În exercițiul financiar analizat, entitatea nu a deținut nicio investiție în această categorie.
(II)Împrumuturi și creanțe
Împrumuturile și creanțele sunt active financiare nederivate cu rate fixe sau determinabile care nu sunt cotate pe o piață activă. Acestea apar atunci când entitatea oferă bani, bunuri sau servicii în mod direct unui debitor fără intenția de a tranzacționa creanța. Sunt incluse în activele imobilizate, cu excepția celor scadente în termen de 12 luni de la data bilanțului. Împrumuturile și creanțele includ depozitele la termen cu scadența inițială de peste trei luni.
(III)Investiții păstrate până la scadență
Investițiile păstrate până la scadență sunt active financiare nederivate cu plăți fixe sau determinabile și scadențe fixe pe care entitatea intenționează și poate să le păstreze până la scadență. În exercițiul financiar analizat, entitatea nu a deținut nicio investiție în această categorie.
(IV)Active financiare disponibile pentru vânzare
Activele financiare disponibile pentru vânzare sunt instrumente financiare nederivate care fie sunt încadrate în această categorie, fie nu sunt clasificate în niciuna dintre celelalte categorii. Acestea sunt clasificate ca active circulante sau ca active imobilizate, în funcție de perioada de timp pentru care entitatea intenționează să le păstreze, care este, de obicei, scadența.
Recunoașterea și evaluarea inițiale
Achizițiile și vânzările de active financiare la valoarea justă prin profit și pierdere, păstrate până la scadență și disponibile pentru vânzare sunt recunoscute la data tranzacției - data la care entitatea se angajează să achiziționeze sau să vândă activul. Echivalentele de numerar, împrumuturile și depozitele la termen sunt recunoscute la data de decontare. Instrumente financiare sunt recunoscute inițial la valoarea justă. Pentru toate activele financiare neînregistrate la valoarea justă prin profit și pierdere, costurile tranzacției sunt adăugate la valoarea justă în momentul recunoașterii inițiale.
Instrumentele financiare sunt derecunoscute atunci când drepturile de a primi fluxuri de trezorerie din investiții au expirat sau atunci când entitatea a transferat practic altei părți toate riscurile și avantajele aferente dreptului de proprietate.
Evaluarea ulterioară
Activele financiare la valoarea justă prin profit și pierdere sunt contabilizate ulterior la valoarea justă, cu câștigurile și pierderile rezultate în urma modificărilor valorii juste incluse în contul de profit și pierdere în perioada în care apar.
Împrumuturile și creanțele, precum și investițiile păstrate până la scadență sunt contabilizate la costul amortizat folosind metoda dobânzii efective.
Activele financiare disponibile pentru vânzare sunt contabilizate ulterior la valoarea justă. Câștigurile și pierderile rezultate din modificările valorii juste sunt recunoscute în rezerva de valoare justă. Dobânda aferentă activelor financiare disponibile pentru vânzare calculată folosind metoda dobânzii efective este recunoscută în contul de profit și pierdere.
Entitatea evaluează la fiecare dată a bilanțului dacă există dovezi obiective conform cărora un activ financiar s-a depreciat și dacă în contul de profit și pierdere ar trebui să se înregistreze o pierdere din depreciere.
9.Prefinanțări
Prefinanțarea reprezintă plata unei sume destinate să ofere beneficiarului un avans în numerar, adică un fond de trezorerie. Poate fi împărțită în mai multe plăți pe o perioadă definită în respectivul contract, în respectiva decizie, în respectivul acord sau în respectivul act de bază. Fondul de trezorerie sau avansul este folosit în scopul pentru care a fost acordat pe perioada definită în acord sau este restituit. Dacă nu are cheltuieli eligibile, beneficiarul trebuie să restituie entității avansul de prefinanțare. Cuantumul prefinanțării poate fi redus (integral sau parțial) prin acceptarea costurilor eligibile (care sunt recunoscute ca cheltuieli).
La datele următoarelor bilanțuri, prefinanțarea se stabilește ca fiind diferența dintre suma recunoscută inițial în bilanț și cheltuielile eligibile (inclusiv sumele estimate, dacă este necesar) suportate în perioada respectivă.
10.Creanțe și sume recuperabile
Întrucât normele contabile ale UE prevăd prezentarea separată a tranzacțiilor de schimb și a altor tipuri de tranzacții decât cele de schimb, în scopul întocmirii situațiilor financiare, creanțele sunt definite ca fiind rezultatul altor tipuri de tranzacții decât cele de schimb, iar sumele recuperabile sunt definite ca fiind rezultatul tranzacțiilor de schimb (când entitatea primește valoare de la altă entitate fără a-i da la schimb în mod direct o valoare aproximativ egală).
Creanțele din tranzacții de schimb corespund definiției instrumentelor financiare și, prin urmare, sunt încadrate drept împrumuturi și creanțe și sunt evaluate în consecință (a se vedea nota 1.3.4 deasuprade mai sus).
Sumele recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb se contabilizează la valoarea inițială (ajustată în funcție de dobânzi și penalități) din care se scade reducerea valorii contabile ca urmare a deprecierii. Reducerea valorii contabile ca urmare a deprecierii se stabilește atunci când există dovezi obiective că entitatea nu va putea colecta toate sumele datorate conform condițiilor inițiale ale sumelor recuperabile. Cuantumul reducerii valorii contabile este diferența dintre valoarea contabilă a activului și valoarea recuperabilă. Cuantumul reducerii valorii contabile este recunoscut în contul de profit și pierdere.
11.Numerar și echivalente de numerar
Numerarul și echivalentele de numerar sunt instrumente financiare și includ casa, depozitele la vedere sau pe termen scurt la bănci și alte investiții foarte lichide pe termen scurt cu scadențe inițiale de cel mult trei luni.
12.Provizioane
Provizioanele sunt recunoscute atunci când entitatea are o obligație actuală, juridică sau implicită, față de terți ca urmare a unor evenimente anterioare, fiind în mai mare măsură probabil decât improbabil că va fi necesară o ieșire de resurse pentru stingerea obligației, și atunci când cuantumul poate fi estimat în mod fiabil. Nu sunt recunoscute provizioane pentru pierderile viitoare din exploatare. Cuantumul provizionului este cea mai bună estimare a cheltuielilor preconizate a fi necesare pentru stingerea obligației actuale la data de raportare. În cazul în care provizionul implică un număr mare de elemente, obligația este estimată prin ponderarea tuturor rezultatelor posibile în funcție de probabilitățile aferente acestora (metoda „valorii preconizate”).
13.Obligații de plată
În cadrul contului „Creditori” sunt incluse atât sumele aferente tranzacțiilor de schimb, cum ar fi achiziționarea de bunuri și servicii, cât și sumele aferente altor tipuri de tranzacții decât cele de schimb, de exemplu cele legate de cererile de decont prezentate de beneficiari, de granturi sau de alte fonduri acordate de UE.
În cazul în care granturile sau alte fonduri sunt furnizate beneficiarilor, cererile de decont sunt înregistrate ca obligații de plată pentru suma cerută atunci când se primește cererea de decont. La verificarea și acceptarea costurilor eligibile, obligațiile de plată sunt evaluate la suma acceptată și eligibilă.
Obligațiile de plată rezultate din achiziționarea de bunuri și servicii sunt recunoscute la primirea facturii la valoarea inițială, iar cheltuielile aferente sunt înscrise în contabilitate atunci când produsele sunt livrate sau serviciile sunt furnizate și acestea sunt acceptate de către entitate.
14.Venituri și cheltuieli înregistrate în avans, venituri și cheltuieli reportate
Tranzacțiile și evenimentele sunt recunoscute în situațiile financiare în perioada la care acestea se referă. La încheierea exercițiului financiar, dacă o factură nu a fost încă emisă, dar serviciul a fost furnizat, produsele au fost livrate de entitate sau există un acord contractual (de exemplu, prin referire la un contract), suma respectivă se va recunoaște ca venit înregistrat în avans în situațiile financiare. În plus, la încheierea exercițiului financiar, dacă s-a emis o factură, dar serviciile nu au fost încă furnizate sau produsele nu au fost încă livrate, venitul va fi reportat și recunoscut în perioada contabilă ulterioară.
Cheltuielile sunt, de asemenea, contabilizate în perioada la care se referă. La sfârșitul perioadei contabile, cheltuielile înregistrate în avans sunt recunoscute pe baza unei estimări a obligației de transfer aferente respectivei perioade. Calculul cheltuielilor înregistrate în avans se efectuează în conformitate cu orientările operaționale și practice detaliate emise de contabil care sunt menite să asigure faptul că situațiile financiare redau în mod fidel fenomenele economice și de altă natură pe care doresc să le reprezinte. Prin analogie, dacă s-a efectuat o plată în avans pentru servicii sau bunuri care nu au fost încă furnizate, cheltuiala va fi reportată și recunoscută în perioada contabilă ulterioară.
14.1.CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE
15.Venituri
Veniturile cuprind intrările brute de beneficii economice sau de servicii potențiale furnizate sau care urmează să fie furnizate entității, ceea ce reprezintă o creștere a activelor nete, altele decât creșterile legate de contribuțiile din partea proprietarilor.
În funcție de natura tranzacțiilor subiacente din contul de profit și pierdere, se face distincție între:
(I)Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb
Veniturile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb sunt impozitele și transferurile, deoarece entitatea care transferă furnizează resurse entității destinatare, fără ca aceasta din urmă să pună la dispoziție în schimb resurse de o valoare aproximativ egală.
Transferurile constituie intrări de beneficii economice viitoare sau de servicii potențiale din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb, altele decât impozitele. Entitatea recunoaște un activ în ceea ce privește transferurile atunci când controlează resursele ca urmare a unui eveniment anterior (transferul) și se așteaptă să primească beneficii economice viitoare sau servicii potențiale din aceste resurse și atunci când valoarea justă poate fi evaluată în mod fiabil. O intrare de resurse provenind din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb, recunoscută ca activ (adică numerarul) este, de asemenea, recunoscută ca venit, cu excepția cazului în care entitatea are o obligație actuală în ceea ce privește respectivul transfer (condiție), care trebuie îndeplinită înainte ca venitul să poată fi recunoscut. Până la îndeplinirea condiției, venitul este reportat și recunoscut ca datorie (prefinanțare primită).
(II)Venituri din tranzacții de schimb
Veniturile din vânzarea de bunuri și servicii sunt recunoscute atunci când riscurile și avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor sunt transferate cumpărătorului. Veniturile aferente unei tranzacții care implică furnizarea de servicii sunt recunoscute în funcție de stadiul de execuție a tranzacției la data de raportare.
16.Cheltuieli
Cheltuielile sunt reduceri ale beneficiilor economice sau ale serviciilor potențiale în perioada de raportare, sub forma ieșirilor sau a consumului de active ori a contractării de datorii care au ca rezultat scăderea valorii activelor nete/capitalului. Acestea includ atât cheltuielile cu tranzacțiile de schimb, cât și cheltuielile cu alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb.
Cheltuielile cu tranzacțiile de schimb rezultate din achiziționarea de bunuri și servicii sunt recunoscute atunci când produsele sunt livrate și serviciile sunt furnizate și acestea sunt acceptate de către entitate. Aceste cheltuieli sunt evaluate la costul de facturare inițial. În plus, la data bilanțului, cheltuielile aferente serviciului furnizat în perioada pentru care nu s-a primit încă sau nu s-a acceptat încă o factură sunt recunoscute în contul de profit și pierdere.
Cheltuielile cu alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor de exploatare ale entității. Acestea sunt aferente transferurilor către beneficiari și pot fi de trei tipuri: drepturi la plată, transferuri în temeiul unui acord, precum și granturi, contribuții și donații discreționare. Transferurile sunt recunoscute ca cheltuieli în perioada în care au avut loc evenimentele care au generat transferul efectuat, în măsura în care regulamentul permite efectuarea respectivului tip de transfer sau în măsura în care s-a semnat un acord care autorizează transferul, eventualele criterii de eligibilitate au fost întrunite de beneficiar și se poate face o estimare rezonabilă a sumei respective.
Când se primește o cerere de plată sau de decont care întrunește criteriile de recunoaștere, aceasta este recunoscută ca cheltuială al cărei cuantum este egal cu suma eligibilă. La încheierea exercițiului financiar, cheltuielile eligibile suportate datorate beneficiarilor, dar neraportate încă, sunt estimate și înscrise ca cheltuieli înregistrate în avans.
16.1.ACTIVE ȘI DATORII CONTINGENTE
17.Active contingente
Un activ contingent este un activ potențial care este rezultatul unor evenimente anterioare și a cărui existență va fi confirmată doar de faptul că se vor produce sau nu se vor produce unul sau mai multe evenimente viitoare incerte asupra cărora entitatea nu deține în întregime controlul. Un activ contingent este menționat în cazul în care este probabilă o intrare de beneficii economice sau de servicii potențiale.
18.Datorii contingente
O datorie contingentă este o obligație potențială care este rezultatul unor evenimente anterioare și a cărei existență va fi confirmată doar de faptul că se vor produce sau nu se vor produce unul sau mai multe evenimente viitoare incerte asupra cărora entitatea nu deține în întregime controlul sau o obligație actuală care este rezultatul unor evenimente anterioare, dar care nu este recunoscută, deoarece: nu este probabil ca pentru stingerea obligației să fie necesară o ieșire de resurse care să încorporeze beneficii economice sau servicii potențiale ori în circumstanțele rare în care nu se poate face o estimare suficient de fiabilă a valorii obligației.
18.1.COFINANȚARE
Contribuțiile de cofinanțare primite îndeplinesc criteriile veniturilor din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb, cu condiția să fie prezentate ca obligații de plată statelor membre, statelor nemembre și altor părți. FED trebuie să utilizeze contribuțiile pentru a furniza servicii terților, în caz contrar având obligația de a restitui activele (contribuțiile primite). Sumele datorate pentru acordurile de cofinanțare reprezintă contribuțiile de cofinanțare primite, din care se scad cheltuielile suportate în legătură cu proiectul. Efectul asupra activelor nete este nul.
Cheltuielile legate de proiectele de cofinanțare sunt recunoscute pe măsură ce sunt suportate. Suma corespunzătoare contribuțiilor este recunoscută ca venit din exploatare și efectul asupra rezultatului economic al exercițiului financiar este nul.
19.NOTE LA BILANȚUL CONTABIL
ACTIVE
19.1.PREFINANȚARE
Multe contracte prevăd efectuarea de plăți în avans înainte de începerea lucrărilor, livrarea produselor sau furnizarea serviciilor. Uneori, graficele de plată ale contractelor prevăd plata pe baza rapoartelor privind progresele înregistrate. În mod obișnuit, prefinanțarea este plătită în moneda țării sau a teritoriului unde se execută proiectul.
În funcție de termenul de efectuare a recuperării sau de utilizare a prefinanțării, se stabilește dacă aceasta este prezentată ca activ de prefinanțare circulant sau imobilizat. Utilizarea este definită în acordul care stă la baza proiectului. Orice rambursări sau utilizări scadente în termen de douăsprezece luni de la data de raportare sunt prezentate ca prefinanțare curentă. Deoarece multe dintre proiectele FED sunt pe termen lung, este necesar ca avansurile aferente să fie disponibile pentru perioade mai mari de un an. Astfel, unele prefinanțări sunt prezentate ca active imobilizate.
milioane EUR |
|||||||
Notă |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Prefinanțare pe termen lung |
2.1.1 |
– |
32 |
242 |
135 |
409 |
516 |
Prefinanțare curentă |
2.1.2 |
1 |
50 |
909 |
412 |
1 372 |
1 145 |
Total |
1 |
82 |
1 151 |
546 |
1 781 |
1 661 |
20.Prefinanțare pe termen lung
milioane EUR |
||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Gestiune directă |
71 |
65 |
Pusă în aplicare de: |
||
Comisie |
39 |
43 |
Agenții executive ale UE |
4 |
1 |
Delegații ale UE |
29 |
21 |
Gestiune indirectă |
338 |
451 |
Pusă în aplicare de: |
||
BEI și FEI |
180 |
323 |
Organizații internaționale |
87 |
90 |
Organisme de drept privat cu o misiune de serviciu public |
25 |
3 |
Organisme de drept public |
13 |
10 |
Țări terțe |
34 |
25 |
Total |
409 |
516 |
21.Prefinanțare curentă
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Prefinanțare (brută) |
9 |
231 |
2 945 |
1 560 |
4 745 |
4 250 |
Sume compensate prin separarea exercițiilor financiare |
(8) |
(181) |
(2 037) |
(1 148) |
(3 373) |
(3 105) |
Total |
1 |
50 |
909 |
412 |
1 372 |
1 145 |
milioane EUR |
||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Gestiune directă |
246 |
283 |
Pusă în aplicare de: |
||
Comisie |
115 |
123 |
Agenții executive ale UE |
10 |
1 |
Delegații ale UE |
122 |
159 |
Gestiune indirectă |
1 125 |
861 |
Pusă în aplicare de: |
||
BEI și FEI |
372 |
235 |
Organizații internaționale |
432 |
336 |
Organisme de drept privat cu o misiune de serviciu public |
121 |
5 |
Organisme de drept public |
53 |
56 |
Țări terțe |
148 |
229 |
Total |
1 372 |
1 145 |
Prefinanțarea globală la 31 decembrie 2016 (1 781 de milioane EUR) este comparabilă cu prefinanțarea totală la 31 decembrie 2015 (1 661 de milioane EUR).
Comparativ cu 31 decembrie 2015, prefinanțarea curentă a crescut ușor, cu 227 de milioane EUR, ca urmare a numărului mare de contracte noi pentru care încă nu s-au suportat costuri în 2016. Această creștere este compensată de o scădere a prefinanțării pe termen lung (a se vedea nota 2.1.1).
22.Garanții primite pentru prefinanțare
Garanțiile se rețin pentru asigurarea prefinanțării și se eliberează atunci când se efectuează ultima plată în cadrul unui proiect. La data de 31 decembrie 2016, garanțiile primite de FED pentru prefinanțări se ridicau la 53 de milioane EUR (în 2015: 83 de milioane EUR).
Cea mai mare parte a prefinanțării este plătită în cadrul gestiunii indirecte. În acest caz, beneficiarul garanției nu este FED, ci autoritatea contractantă.
22.1.CONTRIBUȚII LA FONDUL FIDUCIAR
În această rubrică este înscrisă suma plătită cu titlu de contribuții la Fondul fiduciar Bêkou al UE și la Fondul fiduciar al UE pentru Africa. Din contribuții s-au scăzut costurile suportate de fondurile fiduciare și care pot fi atribuite FED.
Contribuțiile la fondul fiduciar sunt puse în aplicare de FED în cadrul gestiunii directe.
milioane EUR |
||||
Fonduri fiduciare |
Contribuții nete la 31.12.2015 |
Contribuții plătite în 2016 |
Alocarea cheltuielilor nete ale fondului fiduciar 2016 |
Contribuții nete la 31.12.2016 |
Africa |
– |
99 |
(27) |
72 |
Bêkou |
34 |
– |
(8) |
26 |
Total |
34 |
99 |
(35) |
98 |
22.2.SUME RECUPERABILE DIN ALTE TIPURI DE TRANZACȚII DECÂT CELE DE SCHIMB ȘI CREANȚE DIN TRANZACȚII DE SCHIMB
milioane EUR |
|||
Notă |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
2.3.1 |
62 |
104 |
Creanțe din tranzacții de schimb |
2.3.2 |
70 |
67 |
Total |
132 |
171 |
23.Sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
State membre |
– |
0 |
40 |
– |
40 |
90 |
Clienți |
4 |
9 |
6 |
0 |
18 |
23 |
Organisme de drept public |
– |
13 |
10 |
0 |
23 |
16 |
State terțe |
0 |
3 |
1 |
– |
4 |
2 |
Reducerea valorii contabile |
(3) |
(17) |
(5) |
– |
(25) |
(29) |
Conturi de legătură cu instituțiile UE |
– |
– |
– |
2 |
2 |
1 |
Total |
1 |
8 |
51 |
2 |
62 |
104 |
Sumele recuperabile de la statele membre includ contribuțiile ordinare, precum și sumele care nu au fost încă primite ca urmare a ajustărilor Facilității de tranziție. Activitățile Facilității de tranziție au fost finanțate prin sume dezangajate din FED-uri anterioare, iar fluxurile de capital conexe au fost înregistrate în 2015.
Sumele sunt sintetizate în tabelul de mai jos:
milioane EUR |
|||
State membre |
Sume care trebuie primite din partea statelor membre |
Sumele care trebuie deduse din contribuțiile statelor membre |
Sumă netă la 31.12.2016 |
Belgia |
25 |
– |
25 |
Cipru |
0 |
– |
0 |
Republica Cehă |
2 |
– |
2 |
Grecia |
0 |
– |
0 |
Letonia |
0 |
– |
0 |
Portugalia |
0 |
– |
0 |
România |
2 |
– |
2 |
Slovenia |
1 |
– |
1 |
Regatul Unit |
10 |
– |
10 |
Total |
40 |
– |
40 |
24.Creanțe din tranzacții de schimb
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Venituri înregistrate în avans |
0 |
63 |
7 |
0 |
70 |
67 |
Conturi de legătură între FED-uri |
196 |
424 |
3 424 |
(4 043) |
(0) |
0 |
Total |
196 |
487 |
3 431 |
(4 043) |
70 |
67 |
La rubrica venituri înregistrate în avans sunt incluse, în principal, dobânzile acumulate la prefinanțarea aferentă proiectelor (63 de milioane EUR) și Fondului fiduciar UE-Africa (7 milioane EUR).
Din motive de eficiență, trezoreria unică ce acoperă toate FED-urile este alocată celui de al 11-lea FED 9 , ceea ce generează operațiuni între diversele FED-uri care sunt compensate în conturile de legătură dintre bilanțurile fiecăruia dintre acestea. Conturile de legătură sunt prezentate numai în cadrul fiecărui FED.
24.1.NUMERAR ȘI ECHIVALENTE DE NUMERAR 10
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Conturi speciale: |
||||||
Instituțiile financiare ale statelor membre |
– |
– |
– |
291 |
291 |
126 |
Conturi curente: |
||||||
Bănci comerciale |
– |
– |
– |
389 |
389 |
377 |
Fondul special pentru Republica Democratică Congo* |
– |
– |
– |
– |
– |
1 |
Total |
– |
– |
– |
680 |
680 |
504 |
*Acest sold reprezintă sumele disponibile pentru Republica Democratică Congo, în conformitate cu dispozițiile Deciziei 2003/583/CE a Consiliului.
Creșterea globală a numerarului și a echivalentelor de numerar se explică, în principal, prin plata în avans, în decembrie 2016, de către unele state membre a primelor contribuții pentru 2017.
Trebuie precizat faptul că există fonduri STABEX deținute de statele ACP beneficiare, care, prin urmare, nu sunt incluse în bilanțul FED. STABEX este acronimul schemei UE de finanțare compensatorie pentru stabilizarea veniturilor pe care țările ACP le obțin din exporturi. În momentul în care Comisia și statul (ACP) beneficiar ajung la un acord privind modul în care se vor utiliza fondurile STABEX, părțile semnează o convenție de transfer. În conformitate cu dispozițiile articolului 211 din cel de al IV-lea Acord de la Lomé 11 (astfel cum a fost revizuit), fondurile sunt transferate într-un cont purtător de dobândă cu două împuterniciri de semnătură (Comisia și statul beneficiar), deschis în numele statului ACP. Fondurile rămân în aceste conturi cu două împuterniciri de semnătură până la data la care un cadru al obligațiilor reciproce (Framework of Mutual Obligations - FMO) justifică un transfer pentru un proiect. Ordonatorul de credite al Comisiei are drept de semnătură pentru contul respectiv în vederea asigurării faptului că fondurile sunt plătite în scopul prevăzut. Fondurile din conturile cu două împuterniciri de semnătură sunt proprietatea statului ACP și, în consecință, nu sunt înregistrate ca active în conturile FED. Transferurile către aceste conturi se înregistrează ca plăți STABEX. Pentru mai multe informații, a se vedea și nota 3.1.1.
Pentru a îmbunătăți prezentarea conturilor anuale pentru 2016, s-a revizuit clasificarea instituțiilor financiare și a băncilor. Cifrele comparative pentru 2015 sunt prezentate în consecință.
DATORII
24.2.PROVIZIOANE
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Provizioane |
– |
– |
– |
4 |
4 |
4 |
Total |
– |
– |
– |
4 |
4 |
4 |
Provizionul este cea mai bună estimare posibilă a sumei probabile care trebuie plătită de FED pentru a finanța închiderea ordonată a Centrului pentru dezvoltarea Întreprinderii (CDI), stabilită de Comitetul ambasadorilor ACP-UE (Decizia nr. 4/2014 din 23 octombrie 2014).
Suma include acțiuni în instanță (1,2 milioane EUR) împotriva CDI și restul costurilor preconizate aferente fazei pasive (de exemplu, sarcini administrative restante, alte litigii restante, arhive etc.), care a început la 31 decembrie 2016 (a se vedea nota 4.3.2).
24.3.DATORII FINANCIARE
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Cofinanțare - obligații de plată |
– |
– |
6 |
– |
6 |
10 |
Total |
– |
– |
6 |
– |
6 |
10 |
Modificarea cuantumului total al datoriilor aferente cofinanțării este explicată în nota 2.7.2.1.
24.4.OBLIGAȚII DE PLATĂ
milioane EUR |
|||||||
Notă |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Obligații de plată curente |
2.7.1 |
0 |
12 |
112 |
97 |
222 |
180 |
Obligații de plată diverse |
2.7.2 |
– |
(0) |
325 |
2 |
327 |
340 |
Total |
0 |
12 |
438 |
99 |
549 |
520 |
25. Obligații de plată curente
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Furnizori |
0 |
11 |
69 |
19 |
98 |
79 |
State membre |
– |
– |
0 |
– |
0 |
0 |
State terțe |
0 |
0 |
29 |
61 |
91 |
83 |
Organisme de drept public |
0 |
1 |
18 |
14 |
32 |
21 |
Alte obligații de plată curente |
0 |
1 |
(4) |
4 |
1 |
(3) |
Total |
0 |
12 |
112 |
97 |
222 |
180 |
Obligațiile de plată includ declarațiile de cheltuieli primite de FED care se referă la activitatea sa de acordare de granturi. Acestea sunt înregistrate la valoarea sumei solicitate din momentul în care se primește cererea. Aceeași procedură se aplică în cazul facturilor și al notelor de credit primite în cadrul activităților de achiziții publice. Cererile de decont în cauză au fost luate în considerare pentru procedurile de separare de la încheierea exercițiului financiar. În urma înregistrărilor de separare a exercițiilor financiare, sumele eligibile estimate au fost recunoscute în contul de profit și pierdere.
26.Obligații de plată diverse
milioane EUR |
|||||||
Notă |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Obligații de plată aferente cofinanțării |
2.7.2.1 |
– |
– |
63 |
1 |
64 |
31 |
Contribuții reportate la capitalul fondului |
2.7.2.2 |
– |
– |
261 |
– |
261 |
307 |
Alte obligații de plată diverse |
2.7.2.3 |
– |
– |
– |
2 |
2 |
2 |
Total |
– |
– |
324 |
3 |
327 |
340 |
27.Obligații de plată aferente cofinanțării
Defalcarea pe state membre a obligațiilor de plată, pe termen lung și curente, aferente cofinanțării este sintetizată în tabelul de mai jos:
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Cofinanțare pe termen lung |
||||||
Belgia |
– |
– |
2 |
– |
2 |
1 |
Germania |
– |
– |
0 |
– |
0 |
1 |
Regatul Unit |
– |
– |
1 |
– |
1 |
3 |
Suedia |
– |
– |
2 |
– |
2 |
4 |
Canada |
– |
– |
0 |
– |
0 |
1 |
– |
– |
6 |
– |
6 |
10 |
|
Cofinanțare curentă |
||||||
Belgia |
– |
– |
3 |
1 |
4 |
3 |
Danemarca |
– |
– |
1 |
0 |
1 |
1 |
Franța |
– |
– |
37 |
– |
37 |
10 |
Germania |
– |
– |
1 |
– |
1 |
1 |
Țările de Jos |
– |
– |
1 |
– |
1 |
1 |
Spania |
– |
– |
3 |
– |
3 |
3 |
Regatul Unit |
– |
– |
11 |
– |
11 |
1 |
Suedia |
– |
– |
7 |
– |
7 |
12 |
Canada |
– |
– |
0 |
– |
0 |
(1) |
– |
– |
63 |
1 |
64 |
31 |
|
Total |
– |
– |
69 |
1 |
70 |
41 |
Obligațiile de plată totale, pe termen lung și curente, aferente cofinanțării au crescut cu 29 de milioane EUR comparativ cu perioada de raportare anterioară.
În 2016, s-au primit contribuții de cofinanțare noi din partea Regatului Unit (9,4 milioane EUR), a Belgiei (3,3 milioane EUR) și a Suediei (0,9 milioane EUR).
Obligațiile de plată totale, pe termen lung și curente, aferente cofinanțării au crescut cu 15 milioane EUR pentru a recunoaște veniturile și cheltuielile aferente proiectelor cofinanțate (a se vedea notele 3.1.2 și 3.4).
28.Contribuții reportate la capitalul fondului
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Regatul Unit |
– |
– |
252 |
– |
252 |
259 |
Suedia |
– |
– |
– |
– |
– |
48 |
Ungaria |
– |
– |
9 |
– |
9 |
– |
Total |
– |
– |
261 |
– |
261 |
307 |
Contribuțiile reportate la capitalul fondului se referă la contribuțiile statelor membre plătite în avans.
29.Alte obligații de plată diverse
În această rubrică sunt incluse, în principal, încasările de numerar nealocate și plățile restituite.
29.1.CHELTUIELI ÎNREGISTRATE ÎN AVANS ȘI VENITURI REPORTATE
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Cheltuieli înregistrate în avans |
1 |
93 |
567 |
110 |
770 |
853 |
Alte cumulări și reportări |
– |
(0) |
(0) |
6 |
6 |
2 |
Total |
1 |
93 |
567 |
115 |
776 |
855 |
Cheltuielile înregistrate în avans includ cheltuielile de exploatare estimate pentru contractele în curs sau care s-au încheiat fără ca cererile de decont să fi fost validate, în cazul cărora cheltuielile eligibile suportate de beneficiarii FED în 2016 au fost estimate pe baza celor mai bune informații disponibile privind contractele existente. Partea de cheltuieli înregistrate în avans estimate care se referă la prefinanțarea plătită a fost înregistrată ca o reducere a prefinanțărilor (a se vedea nota 2.1).
ACTIVE NETE
29.2.CAPITALUL FONDULUI
30.Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active
milioane EUR |
|||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
Total |
|
Capitalul fondului |
12 164 |
10 973 |
20 960 |
29 367 |
73 464 |
Capitalul nesolicitat al fondului |
(0) |
(0) |
(5 223) |
(29 367) |
(34 590) |
Capitalul solicitat al fondului la 31.12.2015 |
12 164 |
10 973 |
15 737 |
– |
38 873 |
Capitalul fondului |
12 164 |
10 973 |
20 960 |
29 367 |
73 464 |
Capitalul nesolicitat al fondului |
– |
(0) |
(1 773) |
(29 367) |
(31 140) |
Capitalul solicitat al fondului la 31.12.2016 |
12 164 |
10 973 |
19 187 |
– |
42 323 |
Capitalul fondului reprezintă cuantumul total al contribuțiilor statelor membre la fondul FED corespunzător, în conformitate cu fiecare Acord intern. Fondurile nesolicitate reprezintă alocarea inițială care nu a fost încă solicitată statelor membre.
Capitalul solicitat al fondului reprezintă cuantumul alocărilor inițiale care a fost solicitat de statele membre pentru a fi transferat în conturile trezoreriei (a se vedea nota 2.9.2 de mai jos).
31.Capitalul solicitat și nesolicitat al fondului pe state membre
milioane EUR |
||||
Contribuții |
% |
Capital nesolicitat la 31.12.2015 |
Capital solicitat în 2016 |
Capital nesolicitat la 31.12.2016 |
Austria |
2,41 |
126 |
(83) |
43 |
Belgia |
3,53 |
184 |
(122) |
63 |
Bulgaria |
0,14 |
7 |
(5) |
2 |
Cipru |
0,09 |
5 |
(3) |
2 |
Republica Cehă |
0,51 |
27 |
(18) |
9 |
Danemarca |
2,00 |
104 |
(69) |
35 |
Estonia |
0,05 |
3 |
(2) |
1 |
Finlanda |
1,47 |
77 |
(51) |
26 |
Franța |
19,55 |
1 021 |
(674) |
347 |
Germania |
20,50 |
1 071 |
(707) |
364 |
Grecia |
1,47 |
77 |
(51) |
26 |
Ungaria |
0,55 |
29 |
(19) |
10 |
Irlanda |
0,91 |
48 |
(31) |
16 |
Italia |
12,86 |
672 |
(444) |
228 |
Letonia |
0,07 |
4 |
(2) |
1 |
Lituania |
0,12 |
6 |
(4) |
2 |
Luxemburg |
0,27 |
14 |
(9) |
5 |
Malta |
0,03 |
2 |
(1) |
1 |
Țările de Jos |
4,85 |
253 |
(167) |
86 |
Polonia |
1,30 |
68 |
(45) |
23 |
Portugalia |
1,15 |
60 |
(40) |
20 |
România |
0,37 |
19 |
(13) |
7 |
Slovacia |
0,21 |
11 |
(7) |
4 |
Slovenia |
0,18 |
9 |
(6) |
3 |
Spania |
7,85 |
410 |
(271) |
139 |
Suedia |
2,74 |
143 |
(95) |
49 |
Regatul Unit |
14,82 |
774 |
(511) |
263 |
Total |
100,00 |
5 223 |
(3 450) |
1 773 |
Capitalul solicitat în 2016 include în întregime cererile de capital din cel de al 10-lea FED. Suma totală este alcătuită dintr-o cerere obișnuită de capital (3 450 de milioane EUR). Capitalul celui de al optulea și al celui de al nouălea FED a fost solicitat și primit în întregime. Până acum s-a solicitat capital din cel de al 11-lea FED.
32.Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Fonduri transferate din FED-urile închise |
627 |
1 625 |
– |
– |
2 252 |
2 252 |
Această rubrică include resursele transferate din FED-urile închise către cel de al optulea și al nouălea FED.
33.Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active
milioane EUR |
|||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
Total |
|
Sold la 31.12.2014 |
(3 147) |
1 758 |
(209) |
1 597 |
– |
Transferul sumelor dezangajate din FED-urile anterioare către rezerva de performanță a celui de al 10-lea FED |
(6) |
(109) |
114 |
– |
– |
Transferul sumelor dezangajate din FED-urile anterioare către rezerva de performanță a celui de al 11-lea FED |
– |
– |
(32) |
32 |
– |
Transfer din rezervele de performanță ale celui de al 10-lea și al 11-lea FED către Facilitatea de tranziție |
– |
– |
(41) |
41 |
– |
Sume recuperate din cadrul Facilității de tranziție și direcționate către rezervele de performanță ale celui de al 10-lea și al 11-lea FED |
– |
– |
11 |
(11) |
– |
Returnarea fondurilor angajate în cadrul Facilității de tranziție |
676 |
727 |
192 |
(1 595) |
– |
Sold la 31.12.2015 |
(2 476) |
2 376 |
35 |
65 |
– |
Transferul sumelor dezangajate din FED-urile anterioare către rezerva de performanță a celui de al 10-lea FED |
(20) |
(163) |
182 |
– |
|
Transferul sumelor dezangajate din FED-urile anterioare către rezerva de performanță a celui de al 11-lea FED |
– |
– |
(356) |
356 |
– |
Transfer din rezerva de performanță a celui de al 11-lea FED către Instrumentul financiar pentru pace în Africa (cel de al 10-lea FED) |
– |
– |
386 |
(386) |
– |
Sold la 31.12.2016 |
(2 496) |
2 214 |
247 |
35 |
– |
Această rubrică include resursele transferate între FED-urile active.
De la data intrării în vigoare a Acordului de la Cotonou, toate fondurile necheltuite în cadrul FED-urilor active anterioare sunt transferate FED-ului deschis cel mai recent după dezangajare. Resursele transferate din alte FED-uri majorează creditele fondului care le primește și reduc creditele fondului de origine. Fondurile transferate către rezerva de performanță a celui de al 10-lea și al 11-lea FED pot fi angajate doar în anumite condiții stabilite în Acordurile interne.
În 2016, din rezerva de performanță a celui de al 11-lea FED s-au luat 386 de milioane EUR în scopul finanțării Instrumentului financiar pentru pace în Africa în cadrul celui de al 10-lea FED.
34.NOTE LA CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE
VENITURI
milioane EUR |
|||
Notă |
2016 |
2015 |
|
Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
3.1 |
8 |
90 |
Venituri din tranzacții de schimb |
3.2 |
66 |
50 |
Total |
73 |
140 |
34.1.VENITURI DIN ALTE TIPURI DE TRANZACȚII DECÂT CELE DE SCHIMB
milioane EUR |
|||||||
Notă |
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
2016 |
2015 |
|
Recuperarea cheltuielilor |
0 |
5 |
13 |
4 |
23 |
20 |
|
Recuperarea fondurilor STABEX |
3.1.1 |
1 |
– |
– |
– |
1 |
1 |
Venituri din cofinanțare |
3.1.2 |
– |
– |
(15) |
– |
(15) |
69 |
Total |
1 |
5 |
(2) |
4 |
8 |
90 |
Veniturile care nu provin din schimburi pot fi defalcate pe moduri de gestiune după cum urmează:
milioane EUR |
||
2016 |
2015 |
|
Gestiune directă |
6 |
61 |
Pusă în aplicare de: |
||
Comisie |
1 |
3 |
Delegații ale UE |
5 |
58 |
Gestiune indirectă |
2 |
29 |
Pusă în aplicare de: |
||
Țări terțe |
(0) |
14 |
Organizații internaționale |
2 |
14 |
Organisme de drept public |
0 |
0 |
Organisme de drept privat cu o misiune de serviciu public |
0 |
1 |
Total |
8 |
90 |
35.Recuperarea fondurilor STABEX
În 2016 s-a returnat FED suma de 1 milion EUR din conturile cu două împuterniciri de semnătură din țările ACP. Aceste venituri sunt incluse la rubrica „Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb” (recuperarea fondurilor STABEX) în contul de profit și pierdere al celui de al optulea FED.
36.Venituri din cofinanțare
Contribuțiile de cofinanțare primite îndeplinesc criteriile de venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb, cu condiția să nu afecteze contul de profit și pierdere. Contribuțiile primite rămân la rubrica „Datorii” (a se vedea nota 2.7.2.1) până când condițiile aferente fondurilor donate sunt îndeplinite, și anume cheltuielile eligibile sunt suportate (a se vedea nota 3.4). Suma corespunzătoare este recunoscută apoi ca venit care nu provine din schimburi, obținut din cofinanțare. În consecință, efectul asupra rezultatului economic al exercițiului financiar este nul.
36.1.VENITURI DIN TRANZACȚII DE SCHIMB
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
2016 |
2015 |
|
Venituri financiare |
(0) |
2 |
2 |
(1) |
3 |
8 |
Alte venituri |
2 |
17 |
40 |
3 |
62 |
42 |
Total |
2 |
19 |
43 |
2 |
66 |
50 |
Venitul financiar este compus în mare parte din dobânda la prefinanțare, care, în 2016, s-a ridicat la 3 milioane EUR 12 (în 2015: 7 milioane EUR).
Alte venituri se referă în întregime la câștigurile realizate și la câștigurile nerealizate din diferențe de schimb valutar.
CHELTUIELI
36.2.INSTRUMENTE DE AJUTOR
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
2016 |
2015 |
|
Ajutoare programabile |
1 |
(3) |
1 007 |
746 |
1 751 |
1 971 |
Sprijin macroeconomic |
– |
39 |
– |
– |
39 |
51 |
Politică sectorială |
(0) |
18 |
– |
– |
18 |
(24) |
Proiecte intra-ACP |
– |
41 |
301 |
351 |
693 |
746 |
Subvenții la rata dobânzii |
(3) |
– |
– |
– |
(3) |
(6) |
Ajutoare de urgență |
– |
(0) |
98 |
300 |
398 |
285 |
Alte programe de ajutor aferente FED-urilor anterioare |
– |
1 |
– |
– |
1 |
0 |
Sprijin instituțional |
– |
– |
5 |
33 |
38 |
34 |
Compensarea veniturilor din export |
(0) |
0 |
– |
– |
0 |
(3) |
Contribuții la fondurile fiduciare |
– |
– |
– |
35 |
35 |
5 |
Total |
(2) |
95 |
1 411 |
1 465 |
2 970 |
3 059 |
Cheltuielile de exploatare ale FED acoperă diverse instrumente de ajutor și îmbracă forme diferite, în funcție de modul în care banii sunt plătiți și gestionați.
36.3.CHELTUIELI DE COFINANȚARE
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
2016 |
2015 |
|
Cofinanțare |
– |
– |
(15) |
– |
(15) |
69 |
La această rubrică sunt incluse cheltuielile suportate în 2016 pentru proiectele de cofinanțare. Trebuie precizat faptul că cheltuielile suportate includ sumele estimate legate de separarea exercițiilor financiare (și, în consecință, reluările sumelor estimate aferente exercițiului financiar anterior). Deoarece reluările cheltuielilor estimate pentru 2015 (50 de milioane EUR) depășesc cheltuielile suportate în 2016 (35 de milioane EUR), cheltuielile de cofinanțare sunt negative pentru 2016. Veniturile negative aferente au fost recunoscute în contul de profit și pierdere (a se vedea nota 3.1.2).
36.4.INSTRUMENTE DE AJUTOR ȘI CHELTUIELI DE COFINANȚARE DEFALCATE PE TIP DE GESTIUNE
milioane EUR |
||
2016 |
2015 |
|
Gestiune directă |
1 173 |
1 106 |
Pusă în aplicare de: |
||
Comisie |
140 |
99 |
Agenții executive ale UE |
10 |
2 |
Fonduri fiduciare |
36 |
5 |
Delegații ale UE |
987 |
1 000 |
Gestiune indirectă |
1 781 |
2 023 |
Pusă în aplicare de: |
||
BEI și FEI |
5 |
31 |
Organizații internaționale |
821 |
990 |
Organisme de drept privat cu o misiune de serviciu public |
143 |
31 |
Organisme de drept public |
57 |
70 |
Țări terțe |
756 |
900 |
Organisme de drept privat care pun în aplicare un parteneriat public-privat |
(1) |
1 |
Total |
2 954 |
3 128 |
36.5.COSTURI DE FINANȚARE
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
2016 |
2015 |
|
Reducerea valorii contabile a creanțelor |
0 |
0 |
(4) |
– |
(4) |
1 |
Alte cheltuieli financiare |
– |
– |
– |
0 |
0 |
0 |
Total |
0 |
0 |
(4) |
0 |
(4) |
1 |
Reducerea valorii contabile a creanțelor include estimarea la închidere a cheltuielilor cu creanțele nerecuperabile și include, de asemenea, reluările sumelor estimate aferente exercițiului financiar anterior. Deoarece reluările sumelor pentru 2015 (29 de milioane EUR) depășesc sumele estimate în 2016 (25 de milioane EUR), cheltuielile globale aferente reducerii valorii contabile a creanțelor sunt negative pentru 2016.
36.6.ALTE CHELTUIELI
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
2016 |
2015 |
|
Cheltuieli administrative și informatice |
– |
(0) |
4 |
126 |
129 |
113 |
Provizioane pentru riscuri și cheltuieli |
– |
– |
– |
– |
– |
4 |
Pierderi realizate aferente creanțelor comerciale |
0 |
0 |
0 |
– |
0 |
2 |
Pierderi din schimb valutar |
3 |
19 |
42 |
3 |
66 |
44 |
Total |
3 |
19 |
46 |
129 |
196 |
162 |
Această rubrică include cheltuielile de sprijin, și anume costurile administrative legate de programarea și execuția FED-urilor. Acestea cuprind cheltuielile pentru pregătirea, urmărirea, monitorizarea și evaluarea proiectelor, precum și cheltuielile pentru rețele de calculatoare, asistență tehnică etc.
37.ACTIVE CONTINGENTE, DATORII CONTINGENTE ȘI ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE
37.1. ACTIVE CONTINGENTE
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Garanții de bună execuție |
(0) |
4 |
5 |
0 |
9 |
13 |
Garanții de reținere |
– |
4 |
3 |
– |
7 |
6 |
Total |
(0) |
7 |
8 |
0 |
16 |
20 |
Se solicită garanții de bună execuție pentru a se asigura faptul că beneficiarii finanțării FED își îndeplinesc obligațiile prevăzute în contractele lor cu FED.
Garanțiile de reținere se referă numai la contractele de lucrări. De obicei, se reține un procent de 10 % din plățile intermediare către beneficiari pentru a se asigura îndeplinirea de către contractant a obligațiilor care îi revin. Sumele reținute se regăsesc ca sume de plată. Sub rezerva aprobării autorității contractante, contractantul poate prezenta în schimb o garanție de reținere care înlocuiește sumele reținute din plățile intermediare. Aceste garanții primite sunt prezentate ca active contingente.
În cazul contractelor care fac obiectul gestiunii indirecte, garanțiile aparțin unei autorități contractante, alta decât FED, și nu sunt înregistrate de către FED.
37.2.ALTE INFORMAȚII IMPORTANTE
38.Angajamente restante care nu au fost încă înregistrate ca cheltuieli
Suma prezentată mai jos este RAL-ul (reste à liquider - „restul de lichidat”, adică angajamentele restante) bugetar din care se scad sumele aferente care au fost incluse ca cheltuieli în contul de profit și pierdere. RAL-ul bugetar este o sumă care reprezintă angajamentele deschise pentru care nu au fost făcute încă plăți și/sau dezangajări. Acest fapt este consecința normală a existenței unor programe multianuale.
milioane EUR |
||||||
Al optulea FED |
Al nouălea FED |
Al 10-lea FED |
Al 11-lea FED |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Angajamente restante care nu au fost încă înregistrate ca cheltuieli |
2 |
202 |
2 406 |
4 136 |
6 746 |
5 821 |
Total |
2 |
202 |
2 406 |
4 136 |
6 746 |
5 821 |
La data de 31 decembrie 2016, RAL-ul bugetar avea o valoare totală de 7 665 de milioane EUR (în 2015: 6 809 milioane EUR).
39.Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderii
Consiliul de miniștri ACP-UE a convenit, în iunie 2014, „să demareze procesul de închidere organizată a CDI” și, în același timp, „să asigure faptul că sectorul privat sprijină executarea integrală a proiectelor puse în aplicare de CDI în țările și regiunile ACP.” În acest scop, Consiliul de miniștri ACP-UE a acordat o delegare de competențe Comitetului ambasadorilor ACP-UE pentru a prelua această chestiune în vederea adoptării deciziilor necesare.
Prin Decizia nr. 4/2014 din 23.10.2014, Comitetul ambasadorilor ACP-UE a autorizat Comitetul executiv al CDI să ia, cu efect imediat, toate măsurile adecvate pentru pregătirea închiderii CDI. Astfel cum se prevede la articolul 2 din decizia menționată, Comitetul executiv a fost mandatat să încheie un contract cu un curator pentru a pregăti și a pune în aplicare un plan de închidere.
Curatorul a prezentat Comitetului executiv al CDI, la sfârșitul lunii iunie 2015, un plan strategic definitiv, cu un buget și un plan de lucru, care a reflectat rezultatul dialogului social. Bugetul planului strategic definitiv, aprobat de Comitetul executiv al CDI, a constituit baza pentru propunerea Comisiei de decizie de finanțare, care a fost adoptată de aceasta în 2015, în valoare totală de 18,2 milioane EUR. După adoptarea deciziei de finanțare menționate mai sus, între CDI și Comisie s-a încheiat, în decembrie 2015, un acord de grant care prevedea obligația Comisiei de a furniza finanțarea necesară pentru lichidarea activelor CDI și achitarea în întregime a datoriilor acestuia. Acordul de grant a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 și va înceta la 31 decembrie 2017. Valoarea contractului este acoperită de angajamentele restante care nu au fost încă înregistrate ca cheltuieli.
40.MANAGEMENTUL RISCULUI FINANCIAR
Următoarele informații prezentate în legătură cu managementul riscului financiar al FED se referă la operațiuni de trezorerie efectuate de Comisie în numele FED în vederea execuției resurselor fondului.
40.1.POLITICI ÎN MATERIE DE MANAGEMENT AL RISCURILOR ȘI ACTIVITĂȚI DE ACOPERIRE ÎMPOTRIVA RISCURILOR
Normele și principiile pentru gestionarea operațiunilor de trezorerie sunt prevăzute în Regulamentul financiar al celui de al 11-lea FED și în Acordul intern.
Se aplică următoarele principii generale, care rezultă din regulamentul menționat anterior:
-contribuțiile FED sunt plătite de statele membre în conturi speciale deschise la banca de emisiune a fiecărui stat membru sau la instituția financiară desemnată de acesta. Sumele aferente contribuțiilor rămân în aceste conturi speciale până când trebuie efectuate plățile FED;
-contribuțiile FED sunt plătite de statele membre în EUR, în timp ce plățile FED sunt exprimate în EUR și în alte monede, inclusiv în monede mai puțin cunoscute;
-conturile bancare deschise de Comisie în numele FED nu pot avea facilități de descoperire de cont.
Pe lângă conturile speciale, Comisia a deschis, în numele FED, alte conturi bancare la instituții financiare (bănci centrale și bănci comerciale) pentru a efectua plăți și a face încasări, altele decât contribuțiile statelor membre la buget.
Operațiunile de trezorerie și de plată au un grad ridicat de automatizare și se bazează pe sisteme moderne de informații. Se aplică proceduri specifice de garantare a securității sistemelor și a separării sarcinilor în conformitate cu Regulamentul financiar, cu standardele de control intern ale Comisiei și cu principiile de audit.
Un set scris de orientări și de proceduri reglementează gestionarea operațiunilor de trezorerie și de plată, având obiectivul de a limita riscul operațional și financiar și de a asigura un nivel adecvat de control. Acestea acoperă domenii diferite de operare, iar conformitatea cu orientările și procedurile este verificată periodic.
40.2.RISCUL VALUTAR
Expunerea FED la riscul valutar la sfârșitul exercițiului financiar - poziție netă
milioane EUR |
|||||||||||||||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
||||||||||||||
USD |
GBP |
DKK |
SEK |
EUR |
Altă monedă |
Total |
USD |
GBP |
DKK |
SEK |
EUR |
Altă monedă |
Total |
||
Active financiare |
|||||||||||||||
Creanțe și sume recuperabile |
0 |
– |
– |
– |
129 |
3 |
132 |
– |
– |
– |
– |
171 |
1 |
171 |
|
Numerar și echivalente de numerar |
2 |
0 |
– |
– |
678 |
– |
680 |
4 |
0 |
– |
– |
500 |
– |
504 |
|
Total |
2 |
0 |
– |
– |
807 |
3 |
812 |
4 |
0 |
– |
– |
671 |
1 |
675 |
|
Datorii financiare |
|||||||||||||||
Datorii financiare pe termen lung |
– |
– |
– |
– |
(6) |
– |
(6) |
0 |
– |
– |
– |
(10) |
– |
(10) |
|
Obligații de plată |
0 |
– |
– |
– |
(495) |
(54) |
(549) |
0 |
– |
– |
– |
(473) |
(47) |
(520) |
|
Total |
0 |
– |
– |
– |
(501) |
(54) |
(555) |
0 |
– |
– |
– |
(483) |
(47) |
(530) |
|
Total |
2 |
0 |
– |
– |
306 |
(51) |
257 |
4 |
0 |
– |
– |
188 |
(46) |
145 |
Toate contribuțiile sunt deținute în EUR, iar alte monede sunt cumpărate numai atunci când acest lucru este necesar pentru execuția plăților. În consecință, operațiunile de trezorerie ale FED nu sunt expuse riscului valutar.
40.3.RISCUL RATEI DOBÂNZII
FED nu contractează împrumuturi și, în consecință, nu este expus riscului ratei dobânzii.
FED obține dobândă la soldurile pe care le deține în diferite conturi bancare. Prin urmare, Comisia, în numele FED, a instituit măsuri menite să asigure faptul că dobânzile obținute periodic reflectă nivelul de piață al ratelor dobânzii, precum și variațiile posibile ale acestora.
Contribuțiile la bugetul FED se varsă de fiecare stat membru într-un cont special deschis la o instituție financiară desemnată de acesta. Având în vedere faptul că este posibil ca în prezent remunerația aplicată unora dintre aceste conturi să fie negativă, sunt instituite proceduri de gestionare a numerarului pentru a minimiza soldurile acestor conturi. În plus, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/888 al Consiliului, orice remunerație negativă aplicată acestor conturi este suportată de statul membru în cauză.
Soldurile de la sfârșitul zilei ale conturilor deschise la bănci comerciale sunt remunerate zilnic. Remunerarea soldurilor deținute în astfel de conturi are la bază rate de piață variabile cărora li se aplică o marjă contractuală (pozitivă sau negativă). În cazul majorității conturilor, calculul dobânzii aferente depinde de o rată de referință pe piață și este ajustat pentru a reflecta orice fluctuație a acestei rate. În consecință, FED nu este expus riscului ca soldurile sale să fie remunerate la rate mai mici decât ratele pieței.
40.4.RISCUL DE CREDIT (RISCUL DE CONTRAPARTE)
Active financiare care nu sunt nici restante, nici depreciate:
milioane EUR |
|||||
Total |
Nici restante, nici depreciate |
Restante, dar nedepreciate |
|||
< 1 an |
1-5 ani |
> 5 ani |
|||
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
132 |
93 |
36 |
4 |
– |
Total la 31.12.2016 |
132 |
93 |
36 |
4 |
– |
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
171 |
50 |
120 |
1 |
– |
Total la 31.12.2015 |
171 |
50 |
120 |
1 |
– |
Active financiare pe categorie de risc:
milioane EUR |
|||||||||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
||||||||
Creanțe |
Numerar |
Total |
Creanțe |
Numerar |
Total |
||||
Contrapărți cu rating de credit extern |
|||||||||
Categoria premium și superioară |
34 |
284 |
318 |
6 |
167 |
173 |
|||
Categoria medie superioară |
3 |
371 |
374 |
34 |
16 |
50 |
|||
Categoria medie inferioară |
2 |
16 |
18 |
36 |
312 |
348 |
|||
Categoria speculativă (non-investment grade) |
1 |
9 |
10 |
14 |
9 |
23 |
|||
Total |
40 |
680 |
720 |
90 |
503 |
593 |
|||
Contrapărți fără rating de credit extern |
– |
||||||||
Grupul 1 (debitori care și-au îndeplinit obligațiile de plată în trecut) |
92 |
0 |
92 |
81 |
1 |
82 |
|||
Grupul 2 (debitori care nu și-au îndeplinit obligațiile de plată în trecut) |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
|||
Total |
92 |
0 |
92 |
81 |
1 |
82 |
|||
Total |
132 |
680 |
812 |
171 |
504 |
675 |
Fondurile din categoria speculativă (non-investment grade) și din categoria medie inferioară se referă, în principal, la contribuțiile statelor membre la FED plătite în conturile speciale deschise de statele membre în conformitate cu articolul 22 alineatul (3) din Regulamentul financiar al FED. În conformitate cu regulamentul menționat, este obligatoriu ca sumele aferente contribuțiilor să rămână în aceste conturi speciale până când trebuie să se efectueze plățile.
Majoritatea resurselor de trezorerie ale FED sunt depozitate, în conformitate cu Regulamentul financiar al FED, în „conturile speciale” deschise de statele membre pentru plata contribuțiilor lor. Majoritatea acestor conturi sunt deschise la trezoreriile sau la băncile centrale naționale ale statelor membre. Aceste instituții prezintă cel mai redus risc de contraparte pentru FED (expunerea vizează statele membre).
În ceea ce privește partea de resurse de trezorerie ale FED depozitată la bănci comerciale pentru a acoperi efectuarea plăților, alimentarea acestor conturi se efectuează conform principiului „la momentul oportun” și este administrată în mod automat de sistemul trezoreriei Comisiei de gestionare a numerarului. În fiecare cont se păstrează un nivel minim de numerar, proporțional cu media plăților zilnice efectuate din contul respectiv. În consecință, sumele deținute la sfârșitul zilei în aceste conturi rămân în mod constant la un nivel scăzut, ceea ce asigură caracterul limitat al expunerii la risc a FED.
În plus, se aplică orientări specifice privind selecția băncilor comerciale pentru a se reduce și mai mult riscul de contraparte la care este expus FED.
Toate băncile comerciale sunt selectate printr-o procedură de ofertare. Ratingul minim de credit pe termen scurt necesar pentru admiterea la procedurile de ofertare este Moody's P-1 sau echivalent (S&P A-1 sau Fitch F1). În circumstanțe specifice și justificate în mod corespunzător, se poate solicita un nivel mai scăzut.
40.5.RISCUL DE LICHIDITATE
Analiza scadenței datoriilor financiare pe baza scadențelor contractuale rămase
milioane EUR |
||||
< 1 an |
1-5 ani |
> 5 ani |
Total |
|
Datorii financiare |
549 |
6 |
– |
555 |
Total la 31.12.2016 |
549 |
6 |
– |
555 |
Datorii financiare |
520 |
10 |
– |
530 |
Total la 31.12.2015 |
520 |
10 |
– |
530 |
Principiile bugetare aplicate FED asigură faptul că resursele de numerar globale aferente perioadei bugetare sunt întotdeauna suficiente pentru efectuarea tuturor plăților conexe. Într-adevăr, totalul contribuțiilor statelor membre este egal cu suma globală a creditelor de plată pentru perioada bugetară relevantă.
Cu toate acestea, contribuțiile statelor membre la FED sunt plătite în trei tranșe pe an, în timp ce plățile fac obiectul unei anumite periodicități.
În vederea asigurării faptului că resursele de trezorerie sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi plățile care urmează să fie efectuate într-o anumită lună, informațiile privind situația trezoreriei fac obiectul unor schimburi periodice între trezoreria Comisiei și serviciile ordonatoare relevante pentru ca plățile efectuate într-o anumită perioadă să nu depășească resursele de trezorerie disponibile.
Pe lângă cele menționate mai sus, în contextul operațiunilor zilnice de trezorerie ale FED, instrumentele automatizate de gestionare a numerarului asigură faptul că zilnic sunt disponibile suficiente lichidități în fiecare cont bancar al FED.
41.INFORMAȚII PRIVIND PĂRȚILE AFILIATE
Părțile afiliate ale FED sunt Fondul fiduciar Bêkou al UE și Fondul fiduciar al UE pentru Africa. Tranzacțiile dintre aceste entități se efectuează în cadrul operațiunilor obișnuite ale FED, din acest motiv pentru respectivele tranzacții nefiind necesare cerințe specifice de prezentare de informații, în conformitate cu normele contabile ale UE.
FED nu are o conducere separată, întrucât este gestionat de Comisie. Drepturile la plată ale personalului-cheie din conducerea UE, incluzând Comisia, au fost prezentate în conturile anuale consolidate ale Uniunii Europene la rubrica 7.2, „Drepturile la plată ale personalului-cheie din conducere”.
42.EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANȚULUI
La data transmiterii acestor conturi, nu au fost constatate de către contabilul FED și nici nu i-au fost raportate probleme semnificative care să necesite o prezentare separată în prezenta secțiune. Conturile anuale și notele aferente au fost întocmite utilizând cele mai recente informații disponibile și acest lucru se reflectă în informațiile prezentate mai sus.
43.RECONCILIEREA REZULTATULUI ECONOMIC CU REZULTATUL BUGETAR
Rezultatul economic al exercițiului financiar se calculează în temeiul principiilor contabilității pe bază de angajamente. Rezultatul bugetar se bazează însă pe normele contabilității de casă. Întrucât atât rezultatul economic, cât și rezultatul bugetar se referă la aceleași tranzacții operaționale subiacente, asigurarea faptului că acestea sunt reconciliabile reprezintă un control util. Tabelul de mai jos prezintă această reconciliere, subliniind principalele sume reconciliate, defalcate pe posturi de venituri și de cheltuieli.
milioane EUR |
||
2016 |
2015 |
|
REZULTATUL ECONOMIC AL EXERCIȚIULUI FINANCIAR |
(3 073) |
(3 152) |
Venituri |
||
Drepturi la plată care nu afectează rezultatul bugetar |
(2) |
(1) |
Drepturi la plată constatate în cursul exercițiului financiar curent, dar necolectate încă |
(7) |
(11) |
Drepturi la plată constatate în cursul exercițiilor financiare precedente și colectate în exercițiul financiar curent |
16 |
19 |
Efectul net al prefinanțării |
43 |
28 |
Venituri (nete) înregistrate în avans |
8 |
29 |
Cheltuieli |
||
Cheltuieli ale exercițiului financiar curent neplătite încă |
63 |
61 |
Cheltuieli ale exercițiilor financiare anterioare plătite în exercițiul financiar curent |
(129) |
(221) |
Anularea plăților |
22 |
12 |
Efectul net al prefinanțării |
(459) |
(53) |
Cheltuieli (nete) înregistrate în avans |
168 |
200 |
REZULTATUL BUGETAR AL EXERCIȚIULUI FINANCIAR |
(3 350) |
(3 088) |
43.1.ELEMENTE DE RECONCILIERE - VENITURI
Veniturile bugetare ale unui exercițiu financiar corespund veniturilor încasate din drepturile la plată constatate în cursul exercițiului financiar și sumelor încasate din drepturile la plată care au fost constatate în exercițiile financiare anterioare.
Drepturile la plată care nu afectează rezultatul bugetar sunt înregistrate în rezultatul economic, dar, din perspectivă bugetară, acestea nu pot fi considerate venituri, întrucât suma încasată este transferată în rezerve și nu poate fi angajată din nou fără o decizie a Consiliului.
Astfel, drepturile la plată constatate în exercițiul financiar curent, dar neîncasate încă trebuie deduse din rezultatul economic în scopul reconcilierii, deoarece nu fac parte din veniturile bugetare. În schimb, drepturile la plată constatate în exercițiile financiare anterioare și încasate în exercițiul financiar curent trebuie adăugate la rezultatul economic în scopul reconcilierii.
Efectul net al prefinanțării este compensarea prefinanțărilor recuperate. Aceasta este o încasare de numerar care nu are impact asupra rezultatului economic.
Veniturile nete înregistrate în avans constau în principal în regularizări efectuate la sfârșitul exercițiului financiar în scopul separării exercițiilor. Se ia în considerare numai efectul net, și anume veniturile înregistrate în avans aferente exercițiului financiar curent din care se scad reluările veniturilor înregistrate în avans aferente exercițiului financiar anterior.
43.2.ELEMENTE DE RECONCILIERE – CHELTUIELI
Cheltuielile exercițiului financiar curent neplătite încă trebuie să fie adăugate în scopul reconcilierii întrucât sunt incluse în rezultatul economic, dar nu fac parte din cheltuielile bugetare. În schimb, cheltuielile exercițiilor financiare anterioare plătite în exercițiul financiar curent trebuie deduse din rezultatul economic în scopul reconcilierii întrucât fac parte din cheltuielile bugetare aferente exercițiului financiar curent, dar fie nu au efect asupra rezultatului economic, fie duc la scăderea cheltuielilor în cazul în care se fac corecții.
Încasările de numerar care provin din anularea plăților nu afectează rezultatul economic, însă au impact asupra rezultatului bugetar.
Efectul net al prefinanțării reprezintă combinarea noilor prefinanțări plătite în exercițiul financiar curent (recunoscute ca cheltuieli bugetare ale exercițiului financiar) și din compensarea prefinanțării plătite în exercițiul financiar curent sau în exercițiile financiare anterioare prin acceptarea costurilor eligibile. Acestea din urmă reprezintă o cheltuială din perspectiva angajamentelor, dar nu în conturile bugetare, deoarece plata prefinanțării inițiale a fost deja considerată cheltuială bugetară la momentul plății.
Cheltuielile nete înregistrate în avans constau în principal din regularizări efectuate la sfârșitul exercițiului financiar în scopul separării exercițiilor, și anume cheltuielile eligibile suportate de beneficiarii fondurilor FED, dar care nu au fost încă raportate FED. Se ia în considerare numai efectul net, și anume cheltuielile înregistrate în avans aferente exercițiului financiar curent din care se scad reluările cheltuielilor înregistrate în avans aferente exercițiului financiar anterior.
SITUAȚIILE FINANCIARE ALE FONDURILOR FIDUCIARE ALE UE CONSOLIDATE ÎN CADRUL FED
Trebuie precizat faptul că, din cauza rotunjirii cifrelor la mii de euro, unele date financiare din tabele pot părea că nu corespund sumei totale.
CONTURILE ANUALE FINALE ALE FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
Trebuie precizat faptul că, din cauza rotunjirii cifrelor la mii de euro, unele date financiare din tabele pot părea că nu corespund sumei totale.
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR BÊKOU AL UE
Contextul general al fondurilor fiduciare ale Uniunii
Un fond fiduciar este o construcție juridică cu o structură financiară distinctă care pune în comun fondurile mai multor donatori pentru a finanța împreună o acțiune pe baza unor obiective convenite de comun acord și a unor formate de raportare.
În conformitate cu articolul 187 alineatul (1) din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Uniunii (RF UE) și cu articolul 42 din Regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (RF FED), Comisia este autorizată să creeze fonduri fiduciare ale Uniunii Europene (FFUE-uri) pentru acțiuni externe. FFUE-urile sunt create în temeiul unui acord încheiat cu alți donatori pentru a întreprinde acțiuni de urgență, acțiuni ulterioare situațiilor de urgență și acțiuni tematice. Instituirea unui FFUE trebuie să fie justificată, și anume valoarea adăugată a UE (obiectivele sale pot fi mai bine îndeplinite la nivelul UE decât la nivel național) și de complementaritate (fondul fiduciar nu trebuie să se suprapună cu instrumente deja existente și cu instrumente similare).
FFUE-urile sunt create pentru o durată limitată, care este definită, împreună cu obiectivele sale, de actul constitutiv al fiecărui fond fiduciar. În conformitate cu articolul 187 din RF UE, FFUE-urile au mecanisme de guvernanță specifice și contribuțiile nu sunt înscrise în bugetul UE. Fiecare FFUE are un consiliu de conducere („Consiliul fondului fiduciar”) prezidat de Comisie, în care sunt reprezentați donatorii și statele membre care nu sunt contribuitoare, acestea din urmă având statutul de observatori.
Consiliul operațional, care este format din reprezentantul UE („președintele”), membrii fondatori („vicepreședinți”) și reprezentanți ai altor donatori, care au contribuit cu cel puțin 3 milioane EUR („membri”), decide cu privire la utilizarea fondurilor FFUE-urilor și evaluează eficacitatea activităților finanțate de respectivul fond. La nivel administrativ, Consiliul operațional este, printre altele, responsabil cu aprobarea raportului anual, conturile anuale auditate, evaluarea eficacității sistemelor de control intern, acțiunile întreprinse ca urmare a observațiilor formulate de auditori interni și externi etc.
FFUE-urile sunt gestionate de Comisie sub responsabilitatea ordonatorului de credite delegat care furnizează Comisiei și donatorilor o asigurare privind utilizarea fondurilor. Gestionarul FFUE-lui este ordonatorul de credite subdelegat. Așa cum este cazul Fondului european de dezvoltare, contabilul unui FFUE este contabilul Comisiei, care este responsabil cu stabilirea procedurilor contabile și a planului de conturi comun tuturor FFUE-urilor.
Fondul fiduciar Bêkou
Primul fond fiduciar cu donatori multipli al UE, intitulat Bêkou, care înseamnă „speranță” în sango, a fost instituit la data de 15 iulie 2014 de Comisie (reprezentată de Direcțiile Generale DEVCO și ECHO și de EEAS ) și de trei state membre ale UE (Germania, Franța și Țările de Jos ) pentru a promova stabilizarea și reconstrucția Republicii Centrafricane. Acesta a fost instituit pentru o perioadă maximă de 60 de luni. Fondul fiduciar este gestionat de la Bruxelles.
Conturile anuale ale Fondului fiduciar Bêkou
În conformitate cu articolul 8 din Acordul de instituire a Fondului fiduciar al Uniunii Europene pentru Republica Centrafricană, „Fondul fiduciar Bêkou al UE”, și cu articolul 11.2.1 din Actul constitutiv, conturile anuale cuprind două părți: (1) raportul financiar anual, elaborat de gestionarul FFUE-lui, și (2) situațiile financiare anuale, întocmite de contabilul Comisiei, care, în temeiul aceluiași articol, este și contabilul fondului fiduciar.
Astfel cum se prevede la articolul 8 din Acordul constitutiv, situațiile financiare sunt întocmite în conformitate cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei (normele contabile ale UE, EAR), care se bazează pe Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (IPSAS).
Conturile anuale fac obiectul unui audit extern independent, iar conturile anuale finale sunt prezentate de gestionarul FFUE-ului și de contabil Consiliului operațional, spre aprobare [articolul 8.3.4 litera (c)].
Principalele realizări ale exercițiului financiar
La sfârșitul lui 2016, la Fondul fiduciar Bêkou contribuiseră 7 donatori: Fondul european de dezvoltare (FED), bugetul UE, 4 state membre și 1 stat nemembru.
Fondul fiduciar va finanța activități care contribuie la sprijinirea Republicii Centrafricane în ceea ce privește redresarea sa în urma crizei și în toate aspectele reconstrucției, acordându-se o atenție specială măsurilor menite:
·să restabilească serviciile publice esențiale (de exemplu, electricitate, transport, accesul la justiție și accesul la apă) și serviciile sociale de bază (sănătate și educație) și să stabilizeze situația alimentară și nutrițională;
·să relanseze activitatea economică;
·să stabilizeze țara și să restabilească structura socială, în special prin intermediul reconcilierii, al coexistenței pașnice între comunitățile Republicii Centrafricane și al respectării drepturilor omului;
·să reinstaureze legitimitatea, să construiască din nou capacitățile și să restabilească funcționarea structurilor administrative naționale și locale.
Acesta va finanța, de asemenea, activități care contribuie la atenuarea impactului crizei în țările care au o frontieră comună cu Republica Centrafricană și/sau adăpostesc refugiați și persoane care fug din calea violențelor din Republica Centrafricană.
La sfârșitul lui 2016, contribuția totală angajată pentru FFUE s-a ridicat la aproximativ 173 de milioane EUR: FED a contribuit cu 68 de milioane EUR, bugetul UE cu 50 de milioane EUR, în timp ce statele membre și alți donatori au anunțat angajamente în valoare de 55 de milioane EUR.
În total, s-au adoptat 11 programe pentru redresarea țării. Până la sfârșitul anului 2016, s-au angajat 91,3 milioane EUR în domeniile sănătății, securității alimentare și nutriționale, infrastructurii, integrării femeilor în societate, precum și în domeniul ajutorului pentru refugiații centrafricani din țările învecinate.
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR BÊKOU AL UE
mii EUR |
|||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
||
ACTIVE IMOBILIZATE |
|||
Prefinanțare |
3 604 |
3 446 |
|
3 604 |
3 446 |
||
ACTIVE CIRCULANTE |
|||
Prefinanțare |
12 458 |
6 047 |
|
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
1 455 |
1 364 |
|
Numerar și echivalente de numerar |
43 036 |
52 461 |
|
56 949 |
59 873 |
||
TOTAL ACTIVE |
60 554 |
63 319 |
|
DATORII PE TERMEN LUNG |
|||
Datorii financiare |
(59 339) |
(63 125) |
|
(59 339) |
(63 125) |
||
DATORII CURENTE |
|||
Cheltuieli înregistrate în avans și venituri reportate |
(1 215) |
(193) |
|
(1 215) |
(193) |
||
TOTAL DATORII |
(60 554) |
(63 319) |
|
ACTIVE NETE |
- |
– |
|
FONDURI ȘI REZERVE |
|||
Excedent acumulat |
– |
– |
|
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
|
ACTIVE NETE |
– |
– |
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE AL FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
mii EUR |
|||
2016 |
2015 |
||
VENITURI |
|||
Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
|||
Venituri din donații |
17 232 |
9 354 |
|
17 232 |
9 354 |
||
Venituri din tranzacții de schimb |
|||
Venituri financiare |
48 |
101 |
|
48 |
101 |
||
Total venituri |
17 280 |
9 455 |
|
CHELTUIELI |
|||
Cheltuieli de exploatare |
(16 432) |
(8 824) |
|
Alte cheltuieli |
(848) |
(631) |
|
Total cheltuieli |
(17 280) |
(9 455) |
|
REZULTATUL ECONOMIC AL EXERCIȚIULUI FINANCIAR |
– |
– |
SITUAȚIA FLUXURILOR DE TREZORERIE ALE FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
mii EUR |
||
2016 |
2015 |
|
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
Activități de exploatare |
||
(Creșterea)/scăderea prefinanțării |
(6 569) |
(9 493) |
(Creșterea)/scăderea creanțelor din tranzacții de schimb și a sumelor recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
(91) |
(1 364) |
Creșterea/(scăderea) datoriilor financiare |
(3 786) |
18 125 |
Creșterea/(scăderea) cheltuielilor înregistrate în avans și a veniturilor reportate |
1 021 |
193 |
FLUXURI NETE DE TREZORERIE |
(9 425) |
7 461 |
Creșterea/(scăderea) netă a numerarului și a echivalentelor de numerar |
(9 425) |
7 461 |
Numerar și echivalente de numerar la începutul exercițiului financiar |
52 461 |
45 000 |
Numerar și echivalente de numerar la sfârșitul exercițiului financiar |
43 036 |
52 461 |
SITUAȚIA MODIFICĂRILOR ACTIVELOR NETE AL FONDULUI FIDUCIAR BÊKOU AL UE
mii EUR |
|||
Excedent acumulat/ (deficit) acumulat |
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
Active nete |
|
SOLD LA 31.12.2015 |
– |
– |
– |
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
– |
SOLD LA 31.12.2016 |
– |
– |
– |
CONTURILE ANUALE FINALE ALE FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
Trebuie precizat faptul că, din cauza rotunjirii cifrelor la mii de euro, unele date financiare din tabele pot părea că nu corespund sumei totale.
INFORMAȚII GENERALE PRIVIND FONDUL FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
Contextul general al fondurilor fiduciare ale Uniunii
Un fond fiduciar este o construcție juridică cu o structură financiară distinctă care pune în comun fondurile mai multor donatori pentru a finanța împreună o acțiune pe baza unor obiective convenite de comun acord și a unor formate de raportare.
În conformitate cu articolul 187 alineatul (1) din Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Uniunii (RF UE) și cu articolul 42 din Regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (RF FED), Comisia este autorizată să creeze fonduri fiduciare ale Uniunii Europene (FFUE-uri) pentru acțiuni externe. FFUE-urile sunt create în temeiul unui acord încheiat cu alți donatori pentru a întreprinde măsuri de urgență, măsuri ulterioare situațiilor de urgență și măsuri tematice. Instituirea unui FFUE trebuie să fie justificată, și anume valoarea adăugată a UE (obiectivele sale pot fi mai bine îndeplinite la nivelul UE decât la nivel național) și de complementaritate (fondul fiduciar nu trebuie să se suprapună cu instrumente deja existente și cu instrumente similare).
FFUE-urile oferă o serie de avantaje: sunt instrumente aflate sub conducerea UE, care asigură o mai bună coordonare cu statele membre ale UE, un control mai bun al operațiunilor de către Uniune și de către alți donatori și o vizibilitate sporită a UE. FFUE-urile se caracterizează prin procese decizionale rapide și capacitatea de a pune în comun sume mai mari din diferite surse, fiind astfel un instrument proactiv, flexibil și adaptabil.
FFUE-urile sunt create pentru o durată limitată, care este definită, împreună cu obiectivele sale, de actul constitutiv al fiecărui fond fiduciar. În conformitate cu articolul 187 din RF UE, FFUE-urile au mecanisme de guvernanță specifice și contribuțiile nu sunt înscrise în bugetul UE. Fiecare FFUE are un consiliu de conducere („Consiliul fondului fiduciar”) prezidat de Comisie, în care sunt reprezentați donatorii și statele membre care nu sunt contribuitoare, acestea din urmă având statutul de observatori. Comitetul fondului fiduciar decide cu privire la utilizarea fondurilor acestuia.
Planul de lucru al FFUE este aprobat de Consiliul operațional, care este format din reprezentantul UE („președintele”), membrii fondatori („vicepreședinți”) și reprezentanți ai altor donatori, care au contribuit cu cel puțin 3 milioane EUR („membri”), și care decide cu privire la utilizarea fondurilor FFUE și evaluează eficacitatea activităților finanțate de FFUE. La nivel administrativ, Consiliul operațional este, printre altele, responsabil cu aprobarea raportului anual, conturile anuale auditate, evaluarea eficacității sistemelor de control intern, acțiunile întreprinse ca urmare a observațiilor formulate de auditori interni și externi etc.
FFUE-urile sunt gestionate de Comisie sub responsabilitatea ordonatorului de credite delegat care furnizează Comisiei și donatorilor o asigurare privind utilizarea fondurilor. Gestionarul FFUE-ului este ordonatorul de credite subdelegat. Așa cum este cazul Fondului european de dezvoltare, contabilul unui FFUE este contabilul Comisiei, care este responsabil cu stabilirea procedurilor contabile și a planului de conturi comun tuturor FFUE-urilor.
Fondul fiduciar al UE pentru Africa
Fondul fiduciar de urgență al Uniunii Europene pentru stabilitate și abordarea cauzelor profunde ale migrației neregulamentare și ale strămutărilor de persoane în Africa („Fondul fiduciar al UE pentru Africa”) a fost lansat la 12 noiembrie 2015, în cadrul summitului de la Valletta privind migrația . Principalele obiective ale acestui fond fiduciar sunt de a sprijini toate aspectele stabilității și de a contribui la o mai bună gestionare a migrației, precum și la abordarea cauzelor profunde ale destabilizării, ale strămutării forțate și ale migrației neregulamentare, mai ales prin promovarea rezilienței, a oportunităților economice și a egalității de șanse, a securității și a dezvoltării și prin combaterea încălcărilor drepturilor omului.
Fondul fiduciar își desfășoară activitatea în trei zone geografice principale, și anume regiunea Sahel și zona Lacului Ciad , Cornul Africii și Africa de Nord , dar și țările vecine țărilor eligibile pot beneficia, de la caz la caz, de proiecte ale fondului fiduciar. Fondul fiduciar este instituit pentru o perioadă limitată, și anume până la 31 decembrie 2020, cu scopul de a furniza un răspuns pe termen scurt și mediu la provocările cu care se confruntă regiunile. Fondul fiduciar este gestionat de la Bruxelles.
Conturile anuale ale Fondului fiduciar al UE pentru Africa
Conform articolului 7 din „Acordul de instituire a Fondului fiduciar de urgență al Uniunii Europene pentru stabilitate și abordarea cauzelor profunde ale migrației neregulamentare și ale strămutărilor de persoane în Africa și normele sale interne” („Acordul constitutiv”), conturile anuale cuprind două părți: (1) raportul financiar anual, elaborat de gestionarul FFUE-lui, și (2) situațiile financiare anuale, întocmite de contabilul Comisiei, care, în temeiul aceluiași articol, este și contabilul fondului fiduciar.
Astfel cum se prevede la articolul 8 din Acordul constitutiv, situațiile financiare sunt întocmite în conformitate cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei (normele contabile ale UE, EAR), care se bazează pe Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (IPSAS).
Conturile anuale fac obiectul unui audit extern independent, iar conturile anuale finale sunt prezentate de gestionarul FFUE-ului și de contabil Consiliului operațional, spre aprobare [articolul 8.3.4 litera (c)].
2016 este primul exercițiu financiar în care se întocmesc situațiile financiare ale Fondului fiduciar al UE pentru Africa. Acest lucru este în conformitate cu articolul 8.3.2, care prevede că obligația contabilului de a întocmi situații financiare se aplică numai în ceea ce privește primul exercițiu financiar, dacă fondul fiduciar a existat mai mult de șase luni. Tranzacțiile din 2015 sunt reflectate în cifrele comparative.
Principalele realizări ale exercițiului financiar
La sfârșitul lui 2016, totalul resurselor angajate pentru fondul fiduciar a fost de 2 555 de milioane EUR. Contribuțiile externe s-au ridicat la 152 de milioane EUR, iar contribuțiile de la bugetele UE și FED - la 2 403 milioane EUR.
În doar un an, un număr total de 106 proiecte, în valoare de 1 589 de milioane EUR, au fost aprobate pentru regiunea Sahel/lacul Ciad, Cornul Africii și Africa de Nord. Proiectele pot fi defalcate geografic după cum urmează: 65 de programe în regiunea Sahel/regiunea Lacului Ciad, în valoare totală de 918,5 milioane EUR, 35 de programe în regiunea Cornului Africii, în valoare totală de 606 milioane EUR, și 6 programe în regiunea Africii de Nord, în valoare totală de 64,5 milioane EUR. Proiectele acoperă următoarele domenii prioritare: beneficiile în materie de dezvoltare generate de migrație (942 de milioane EUR); migrația legală și mobilitatea (68 de milioane EUR); protecție și azil (233 de milioane EUR); prevenirea și combaterea migrației neregulamentare; introducerea ilegală de migranți și traficul de persoane (170 de milioane EUR); returnarea, readmisia și reintegrarea (163 de milioane EUR) și alte domenii (13 milioane EUR). Din suma aprobată, 1 488 de milioane EUR au fost angajate și s-au încheiat contracte în valoare de 600 de milioane EUR cu partenerii însărcinați cu punerea în aplicare.
BILANȚUL FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
mii EUR |
|||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
||
ACTIVE IMOBILIZATE |
|||
Prefinanțare |
44 854 |
– |
|
44 854 |
– |
||
ACTIVE CIRCULANTE |
|||
Prefinanțare |
70 731 |
– |
|
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
9 476 |
– |
|
Numerar și echivalente de numerar |
14 879 |
32 642 |
|
95 086 |
32 642 |
||
TOTAL ACTIVE |
139 941 |
32 642 |
|
DATORII PE TERMEN LUNG |
|||
Datorii financiare |
(138 502) |
(32 642) |
|
(138 502) |
(32 642) |
||
DATORII CURENTE |
|||
Obligații de plată |
(702) |
– |
|
Cheltuieli înregistrate în avans și venituri reportate |
(736) |
– |
|
(1 439) |
– |
||
TOTAL DATORII |
(139 941) |
(32 642) |
|
ACTIVE NETE |
– |
– |
|
FONDURI ȘI REZERVE |
|||
Excedent acumulat |
– |
– |
|
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
|
ACTIVE NETE |
– |
– |
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE AL FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
mii EUR |
|||
2016 |
2015 |
||
VENITURI |
|||
Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
|||
Venituri din donații |
52 246 |
– |
|
52 246 |
– |
||
Venituri din tranzacții de schimb |
|||
Venituri financiare |
54 |
– |
|
Alte venituri din schimburi |
43 |
– |
|
97 |
– |
||
Total venituri |
52 343 |
– |
|
CHELTUIELI |
|||
Cheltuieli de exploatare |
(49 042) |
– |
|
Alte cheltuieli |
(3 301) |
– |
|
Total cheltuieli |
(52 343) |
– |
|
REZULTATUL ECONOMIC AL EXERCIȚIULUI FINANCIAR |
– |
– |
SITUAȚIA FLUXURILOR DE TREZORERIE ALE FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
mii EUR |
||
2016 |
2015 |
|
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
Activități de exploatare |
||
(Creșterea)/scăderea prefinanțării |
(115 585) |
– |
(Creșterea)/scăderea creanțelor din tranzacții de schimb și a sumelor recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
(9 476) |
– |
Creșterea/(scăderea) datoriilor financiare |
105 860 |
32 642 |
Creșterea/(scăderea) obligațiilor de plată |
702 |
– |
Creșterea/(scăderea) cheltuielilor înregistrate în avans și a veniturilor reportate |
736 |
– |
FLUXURI NETE DE TREZORERIE |
(17 763) |
32 642 |
Creșterea/(scăderea) netă a numerarului și a echivalentelor de numerar |
(17 763) |
32 642 |
Numerar și echivalente de numerar la începutul exercițiului financiar |
32 642 |
– |
Numerar și echivalente de numerar la sfârșitul exercițiului financiar |
14 879 |
32 642 |
SITUAȚIA VARIAȚIEI ACTIVELOR NETE ALE FONDULUI FIDUCIAR AL UE PENTRU AFRICA
mii EUR |
|||
Excedent acumulat/ (deficit) acumulat |
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
Active nete |
|
SOLD LA 31.12.2015 |
– |
– |
– |
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
– |
SOLD LA 31.12.2016 |
– |
– |
– |
SITUAȚIILE FINANCIARE CONSOLIDATE ALE FED ȘI ALE FONDURILOR FIDUCIARE ALE UE
Trebuie precizat faptul că, din cauza rotunjirii cifrelor la milioane de euro, unele date financiare din tabele pot părea că nu corespund sumei totale.
BILANȚUL CONSOLIDAT
milioane EUR |
||
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
ACTIVE IMOBILIZATE |
||
Prefinanțare |
457 |
520 |
Contribuții la fondul fiduciar |
– |
– |
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
– |
– |
457 |
520 |
|
ACTIVE CIRCULANTE |
||
Prefinanțare |
1 455 |
1 151 |
Creanțe din tranzacții de schimb și sume recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
143 |
172 |
Numerar și echivalente de numerar |
738 |
589 |
2 336 |
1 912 |
|
TOTAL ACTIVE |
2 794 |
2 432 |
DATORII PE TERMEN LUNG |
||
Provizioane |
(4) |
(4) |
Datorii financiare |
(106) |
(72) |
(110) |
(76) |
|
DATORII CURENTE |
||
Obligații de plată |
(549) |
(520) |
Cheltuieli înregistrate în avans și venituri reportate |
(778) |
(855) |
(1 327) |
(1 376) |
|
TOTAL DATORII |
(1 437) |
(1 451) |
ACTIVE NETE |
1 357 |
980 |
FONDURI ȘI REZERVE |
||
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active |
42 323 |
38 873 |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise |
2 252 |
2 252 |
Transferuri de capital solicitat al fondului între FED-urile active |
– |
– |
Rezultatul economic reportat din exercițiile financiare anterioare |
(40 146) |
(36 994) |
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
(3 073) |
(3 152) |
ACTIVE NETE |
1 357 |
980 |
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE CONSOLIDAT
milioane EUR |
||
2016 |
2015 |
|
VENITURI |
||
Venituri din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
||
Recuperarea cheltuielilor |
8 |
90 |
Venituri din donații pentru fonduri fiduciare |
35 |
4 |
43 |
94 |
|
Venituri din tranzacții de schimb |
||
Venituri financiare |
4 |
8 |
Alte venituri |
62 |
42 |
66 |
50 |
|
Total venituri |
108 |
144 |
CHELTUIELI |
||
Instrumente de ajutor |
(2 935) |
(3 059) |
Cheltuieli de cofinanțare |
15 |
(69) |
Costuri de finanțare |
4 |
(1) |
Cheltuieli executate de fondurile fiduciare |
(65) |
(4) |
Alte cheltuieli |
(200) |
(163) |
Total cheltuieli |
(3 181) |
(3 296) |
REZULTATUL ECONOMIC AL EXERCIȚIULUI FINANCIAR |
(3 073) |
(3 152) |
SITUAȚIA CONSOLIDATĂ A FLUXURILOR DE TREZORERIE
milioane EUR |
||
2016 |
2015 |
|
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
(3 073) |
(3 152) |
Activități de exploatare |
||
Majorare de capital - contribuții |
3 450 |
3 200 |
(Creșterea)/scăderea contribuțiilor la fondul fiduciar |
(0) |
39 |
(Creșterea)/scăderea prefinanțării |
(242) |
204 |
(Creșterea)/scăderea creanțelor din tranzacții de schimb și a sumelor recuperabile din alte tipuri de tranzacții decât cele de schimb |
29 |
(43) |
Creșterea/(scăderea) provizioanelor |
– |
4 |
Creșterea/(scăderea) datoriilor financiare |
34 |
(7) |
Creșterea/(scăderea) obligațiilor de plată |
29 |
(179) |
Creșterea/(scăderea) cheltuielilor înregistrate în avans și a veniturilor reportate |
(78) |
132 |
FLUXURI NETE DE TREZORERIE |
149 |
198 |
Creșterea/(scăderea) netă a numerarului și a echivalentelor de numerar |
149 |
198 |
Numerar și echivalente de numerar la începutul exercițiului financiar |
589 |
391 |
Numerar și echivalente de numerar la sfârșitul exercițiului financiar |
738 |
589 |
SITUAȚIA CONSOLIDATĂ A MODIFICĂRILOR ACTIVELOR NETE
milioane EUR |
||||||
Capitalul fondului - FED-uri active (A) |
Fonduri nesolicitate - FED-uri active (B) |
Capitalul solicitat al fondului - FED-uri active (C) = (A)-(B) |
Rezerve cumulate (D) |
Capitalul solicitat al fondului reportat din FED-urile închise (E) |
Total active nete (C)+(D)+(E) |
|
SOLD LA 31.12.2014 |
45 691 |
10 018 |
35 673 |
(36 994) |
2 252 |
932 |
Majorare de capital - contribuții |
(4 795) |
4 795 |
– |
– |
4 795 |
|
Reducere de capital - fonduri angajate în cadrul Facilității de tranziție |
(1 595) |
(1 595) |
(1 595) |
|||
Recunoașterea capitalului celui de al 11-lea FED |
29 367 |
29 367 |
– |
– |
||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
– |
– |
(3 152) |
– |
(3 152) |
SOLD LA 31.12.2015 |
73 464 |
34 590 |
38 874 |
(40 146) |
2 252 |
980 |
Majorare de capital - contribuții |
(3 450) |
3 450 |
3 450 |
|||
Rezultatul economic al exercițiului financiar |
– |
(3 073) |
(3 073) |
|||
SOLD LA 31.12.2016 |
73 464 |
31 140 |
42 323 |
(43 219) |
2 252 |
1 357 |
RAPORT PRIVIND EXECUȚIA FINANCIARĂ A FED
RAPORT PRIVIND EXECUȚIA FINANCIARĂ - 2016
NOTĂ INTRODUCTIVĂ
FED-uri anterioare
·Întrucât cel de al șaselea FED a fost închis în 2006, iar cel de al șaptelea FED a fost închis în 2008, conturile anuale nu mai cuprind tabelele privind execuția financiară a acestor FED-uri. Execuția soldurilor transferate se regăsește însă în cel de al nouălea FED.
·La fel ca în anii precedenți, în vederea asigurării transparenței în prezentarea conturilor pentru 2016, tabelele evidențiază separat pentru al optulea FED partea utilizată pentru programarea în temeiul Convenției de la Lomé și partea utilizată pentru programarea în temeiul Acordului de la Cotonou.
·În conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (b) din Acordul intern privind cel de al nouălea FED, soldurile și dezangajările FED-urilor anterioare au fost transferate celui de al nouălea FED și, pe durata celui de al nouălea FED, au fost angajate ca fonduri ale celui de al nouălea FED.
Al 10-lea FED
Acordul de parteneriat ACP-CE, semnat la data de 23 iunie 2000 la Cotonou de către statele membre ale Comunității Europene și statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific (statele ACP), a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2003. Acordul de la Cotonou a fost modificat de două ori, prima dată prin acordul semnat la Luxemburg la data de 25 iunie 2005, iar a doua oară prin acordul semnat la Ouagadougou la data de 22 iunie 2010.
Decizia Consiliului din 27 noiembrie 2001 (2001/822/CE) privind asocierea țărilor și a teritoriilor de peste mări (TTPM) la Comunitatea Europeană a intrat în vigoare la data de 2 decembrie 2001. Această decizie a fost modificată la data de 19 martie 2007 (Decizia 2007/249/CE).
Acordul intern privind finanțarea ajutoarelor comunitare în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2008-2013 în conformitate cu Acordul de la Cotonou revizuit, adoptat de reprezentanții guvernelor statelor membre ale Comunității Europene la data de 17 iulie 2006, a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2008.
În temeiul Acordului de la Cotonou, a doua perioadă (2008-2013) a ajutoarelor comunitare destinate statelor ACP și TTPM beneficiază de o finanțare din cel de al 10-lea FED în valoare de 22 682 de milioane EUR, din care:
·21 966 de milioane EUR sunt alocate țărilor ACP, conform cadrului financiar multianual din anexa Ib la Acordul de la Cotonou revizuit, din care 20 466 de milioane EUR sunt gestionate de Comisia Europeană;
·286 de milioane EUR sunt alocate TTPM, în conformitate cu anexa IIAa la decizia revizuită a Consiliului privind asocierea TTPM la Comunitatea Europeană, din care 256 de milioane EUR sunt gestionate de Comisia Europeană;
·430 de milioane EUR sunt alocate Comisiei pentru a finanța costurile rezultate din programarea și execuția resurselor celui de al 10-lea FED, în conformitate cu articolul 6 din Acordul intern.
În conformitate cu „clauza de încetare a efectelor” prevăzută de cel de al 10-lea FED [articolul 1 alineatele (4) și (5) din Acordul intern privind cel de al 10-lea FED], nu se mai puteau angaja fonduri ulterior datei de 31 decembrie 2013. Fondurile neangajate au fost transferate către rezerva de performanță a celui de al 11-lea FED.
Al 11-lea FED
Acordul de parteneriat ACP-CE semnat la data de 23 iunie 2000 la Cotonou de către statele membre ale Comunității Europene și statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific (statele ACP) a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2003. Acordul de la Cotonou a fost modificat de două ori, prima dată prin acordul semnat la Luxemburg la data de 25 iunie 2005, iar a doua oară prin acordul semnat la Ouagadougou la data de 22 iunie 2010.
Decizia Consiliului din 27 noiembrie 2001 (2001/822/CE) privind asocierea țărilor și a teritoriilor de peste mări (TTPM) la Comunitatea Europeană a intrat în vigoare la data de 2 decembrie 2001. Această decizie a fost modificată la data de 19 martie 2007 (Decizia 2007/249/CE).
Acordul intern privind finanțarea ajutoarelor comunitare în baza cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 în conformitate cu Acordul de la Cotonou revizuit, adoptat de reprezentanții guvernelor statelor membre ale Comunității Europene în august 2013, a intrat în vigoare în martie 2015.
În temeiul Acordului de la Cotonou, a treia perioadă (2014-2020) a ajutoarelor comunitare destinate statelor ACP și TTPM beneficiază de o finanțare din cel de al 11-lea FED în valoare de 30 506 milioane EUR, din care:
·29 089 de milioane EUR sunt alocate țărilor ACP în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (a) și cu articolul 2 litera (d) din Acordul intern, din care 27 955 de milioane EUR sunt gestionate de Comisia Europeană;
·364,5 milioane EUR sunt alocate țărilor TTPM în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (a) și cu articolul 3 alineatul (1) din Acordul intern, din care 359,5 milioane EUR sunt gestionate de Comisia Europeană;
·1 052,5 milioane EUR sunt alocate Comisiei pentru a finanța costurile rezultate din programarea și execuția resurselor celui de al 11-lea FED, în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Acordul intern.
- Fondurile rămase în rezervele de performanță care nu pot fi mobilizate - situație la 31.12.2016
Sumele dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al nouălea FED și în cadrul FED-urilor anterioare sunt transferate către rezerva de performanță a celui de al 10-lea FED, cu excepția fondurilor Stabex.
Fondurile dezangajate din proiectele desfășurate în cadrul celui de al 10-lea FED sunt transferate către rezerva de performanță a celui de al 11-lea FED.
În 2016, toate fondurile dezangajate din FED-urile anterioare au fost transferate către rezervele respective.
În conformitate cu articolul 1 alineatul (4) din Acordul intern privind cel de al 11-lea FED și cu Decizia Consiliului din 2 august 2016 (2016/1337), din fondurile dezangajate din cel de al 10-lea FED s-au transferat maximum 491 de milioane EUR în scopul realimentării Instrumentului financiar pentru pace în Africa în perioada 2016-2018 și maximum 16 milioane EUR în scopul sprijinirii cheltuielilor.
milioane EUR
Suma totală disponibilă în cadrul rezervelor de performanță care nu pot fi mobilizate la 31.12.2015 |
151 |
Suma totală disponibilă în cadrul rezervelor de performanță care nu pot fi mobilizate în cursul exercițiului financiar 2016 |
534 |
Din care se scade suma transferată în scopul realimentării Instrumentului financiar pentru pace în Africa la 31.12.2016 |
(386) |
Soldul rezervei care nu poate fi mobilizată (din fonduri dezangajate în cadrul celui de al optulea, al nouălea și al 10-lea FED) la 31.12.2016 |
299 |
- Rezerva Stabex din cadrul celui de al 11-lea FED
În urma închiderii conturilor Stabex, fondurile neutilizate/dezangajate sunt transferate către rezerva Stabex din pachetul financiar A din cadrul celui de al 11-lea FED [articolul 1 alineatul (4) din Acordul intern privind cel de al 10-lea FED] și apoi către programele indicative naționale ale țărilor vizate.
- Cofinanțările din FED
În cadrul celui de al 10-lea și al celui de al 11-lea FED s-au semnat acorduri de transfer pentru cofinanțări din partea statelor membre și s-au deschis credite de angajament în valoare totală de 209 milioane EUR, deschizându-se totodată credite de plată pentru sumele încasate, în valoare totală de 190 de milioane EUR.
Situația creditelor de cofinanțare la data de 31.12.2016 este prezentată în tabelul de mai jos:
milioane EUR
Credite de angajament |
Credite de plată |
|
Cofinanțare – pachetul financiar A |
190,0 |
171,3 |
Cofinanțare - intra-ACP |
13,4 |
13,4 |
Cofinanțare - cheltuieli administrative |
5,5 |
5,4 |
209,4 |
190,1 |
Următoarele tabele referitoare la sumele stabilite, contractate și plătite prezintă cifrele nete.
Tabelele care prezintă situația pe instrumente se găsesc în anexă.
RAPORT ANUAL PRIVIND EXECUȚIA - FONDURI GESTIONATE DE BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII |
CA/501/17 |
|||
9 martie 2017 |
||||
Document 17/098 |
||||
CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE |
||||
Facilitatea pentru investiții |
||||
Situații financiare |
||||
la 31 decembrie 2016 |
||||
-Situația poziției financiare -Contul de profit și pierdere și alte elemente ale rezultatului global -Situația modificărilor în ceea ce privește resursele din contribuții -Situația fluxurilor de trezorerie -Note la situațiile financiare -Raportul auditorului independent |
||||
ORG.: E |
CONFIDENȚIAL |
SITUAȚIA POZIȚIEI FINANCIARE
Note |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
ACTIVE |
|||
Numerar și echivalente de numerar |
5 |
360 817 |
448 995 |
Sume de încasat de la contribuitori |
9/16 |
86 395 |
- |
Active financiare păstrate până la scadență |
10 |
169 398 |
228 521 |
Instrumente financiare derivate |
6 |
6 920 |
311 |
Împrumuturi și creanțe |
7 |
1 729 380 |
1 460 057 |
Active financiare disponibile pentru vânzare |
8 |
516 884 |
419 353 |
Alte active |
11 |
345 |
27 |
Total active |
|
2 870 139 |
2 557 264 |
DATORII ȘI RESURSE DIN CONTRIBUȚII |
|||
DATORII |
|||
Instrumente financiare derivate |
6 |
25 189 |
8 219 |
Venituri reportate |
12 |
26 283 |
29 325 |
Provizioane pentru garanțiile emise |
13 |
625 |
- |
Sume datorate terților |
14 |
116 114 |
101 202 |
Alte datorii |
15 |
2 546 |
2 364 |
Total datorii |
170 757 |
141 110 |
|
RESURSE DIN CONTRIBUȚII |
|||
Contribuția solicitată statelor membre |
16 |
2 377 000 |
2 157 000 |
Rezerva de valoare justă |
142 884 |
163 993 |
|
Rezultat reportat |
179 498 |
95 161 |
|
Total resurse din contribuții |
2 699 382 |
2 416 154 |
|
Total datorii și resurse din contribuții |
2 870 139 |
2 557 264 |
CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERE ȘI ALTE ELEMENTE ALE REZULTATULUI GLOBAL
Note |
De la 1.1.2016 |
De la 1.1.2015 |
|
la 31.12.2016 |
la 31.12.2015 |
||
Venituri din dobânzi și venituri similare |
18 |
106 698 |
90 385 |
Cheltuieli cu dobânzile și cheltuieli similare |
18 |
-2 307 |
-1 556 |
Venituri nete din dobânzi și venituri nete similare |
104 391 |
88 829 |
|
Venituri din taxe și comisioane |
19 |
699 |
932 |
Cheltuieli cu taxele și comisioanele |
19 |
-48 |
-63 |
Venituri nete din taxe și comisioane |
651 |
869 |
|
Modificări ale valorii juste a instrumentelor financiare derivate |
-10 361 |
6 276 |
|
Câștiguri nete realizate din activele financiare disponibile pentru vânzare |
20 |
6 504 |
33 878 |
Pierdere netă din diferențele de schimb valutar |
-14 995 |
-52 483 |
|
Rezultat net din operațiunile financiare |
-18 852 |
-12 329 |
|
Modificări ale deprecierii împrumuturilor și a creanțelor, excluzând reluările |
7 |
44 365 |
-33 988 |
Variația provizioanelor pentru garanții |
13 |
-242 |
- |
Deprecierea activelor financiare disponibile pentru vânzare |
8 |
-2 493 |
-3 646 |
Cheltuieli administrative generale |
21 |
-43 483 |
-43 045 |
Profit/pierdere în exercițiul financiar |
84 337 |
-3 310 |
|
Alte elemente ale rezultatului global: |
|||
Elemente care sunt sau pot fi reclasificate la profit sau pierdere: |
|||
Active financiare disponibile pentru vânzare – rezerva de valoare justă |
8 |
||
1. Variația netă a valorii juste a activelor financiare disponibile pentru vânzare |
-14 624 |
43 394 |
|
2. Suma netă transferată la profit sau pierdere |
-6 485 |
-35 523 |
|
Total active financiare disponibile pentru vânzare |
-21 109 |
7 871 |
|
Total alte elemente ale rezultatului global |
-21 109 |
7 871 |
|
Rezultat global total al exercițiului financiar |
63 228 |
4 561 |
SITUAȚIA MODIFICĂRILOR ÎN CEEA CE PRIVEȘTE RESURSELE DIN CONTRIBUȚII
Contribuția solicitată |
Rezerva de valoare justă |
Rezultat reportat |
Total |
||
La 1 ianuarie 2016 |
Note |
2 157 000 |
163 993 |
95 161 |
2 416 154 |
Contribuția solicitată statelor membre în cursul exercițiului financiar |
16 |
220 000 |
- |
- |
220 000 |
Profitul exercițiului financiar 2016 |
- |
- |
84 337 |
84 337 |
|
Total alte elemente ale rezultatului global în exercițiul financiar |
- |
-21 109 |
- |
-21 109 |
|
Modificări în ceea ce privește resursele din contribuții |
220 000 |
-21 109 |
84 337 |
283 228 |
|
La 31 decembrie 2016 |
2 377 000 |
142 884 |
179 498 |
2 699 382 |
|
Contribuția solicitată |
Rezerva de valoare justă |
Rezultat reportat |
Total |
||
La 1 ianuarie 2015 |
2 057 000 |
156 122 |
98 471 |
2 311 593 |
|
Contribuția solicitată statelor membre în cursul exercițiului financiar |
16 |
100 000 |
- |
- |
100 000 |
Pierdere în exercițiul financiar 2015 |
- |
- |
-3 310 |
-3 310 |
|
Total alte elemente ale rezultatului global în exercițiul financiar |
- |
7 871 |
- |
7 871 |
|
Modificări în ceea ce privește resursele din contribuții |
100 000 |
7 871 |
-3 310 |
104 561 |
|
La 31 decembrie 2015 |
2 157 000 |
163 993 |
95 161 |
2 416 154 |
SITUAȚIA FLUXURILOR DE TREZORERIE
Note |
De la 1.1.2016 la 31.12.2016 |
De la 1.1.2015 la 31.12.2015 |
|
ACTIVITĂȚI DE EXPLOATARE |
|||
Profit/(pierdere) în exercițiul financiar |
84 337 |
-3 310 |
|
Ajustări efectuate pentru: |
|||
Deprecierea activelor financiare disponibile pentru vânzare |
8 |
2 493 |
3 646 |
Modificări nete legate de deprecierea împrumuturilor și a creanțelor |
7 |
-44 365 |
33 988 |
Dobânda capitalizată aferentă împrumuturilor și creanțelor |
7 |
-7 183 |
-13 262 |
Modificarea dobânzii acumulate și a costurilor amortizate cu împrumuturile și creanțele |
-5 843 |
1 594 |
|
Variația netă a provizioanelor pentru garanțiile emise |
13 |
625 |
- |
Modificarea dobânzii acumulate și a costurilor amortizate cu activele financiare păstrate până la scadență |
10 |
-1 126 |
12 |
Modificarea veniturilor reportate |
-3 042 |
-1 985 |
|
Efectul modificărilor cursului de schimb asupra împrumuturilor |
7 |
-35 025 |
-73 447 |
Efectul modificărilor cursului de schimb asupra activelor financiare disponibile pentru vânzare |
-5 125 |
-9 385 |
|
Efectul modificărilor cursului de schimb asupra numerarului deținut |
-1 106 |
-12 216 |
|
Pierderea din activitățile de exploatare înainte de modificările activelor și ale datoriilor din exploatare |
-15 360 |
-74 365 |
|
Împrumuturi acordate |
7 |
-528 376 |
-282 784 |
Rambursări ale împrumuturilor |
7 |
351 468 |
205 772 |
Modificarea dobânzii acumulate aferente numerarului și echivalentelor de numerar |
5 |
2 |
4 |
Modificări ale valorii juste a instrumentelor financiare derivate |
10 361 |
-6 276 |
|
Creșterea activelor financiare păstrate până la scadență |
10 |
-1 159 704 |
-1 545 550 |
Scadențe ale activelor financiare păstrate până la scadență |
10 |
1 219 953 |
1 417 005 |
Creșterea activelor financiare disponibile pentru vânzare |
8 |
-153 986 |
-67 449 |
Rambursări/vânzări ale activelor financiare disponibile pentru vânzare |
8 |
37 978 |
64 791 |
(Creșterea)/scăderea altor active |
-318 |
5 495 |
|
Creșterea/(scăderea) altor datorii |
182 |
-227 |
|
Creșterea sumelor de plată către Banca Europeană de Investiții |
423 |
4 668 |
|
Fluxuri nete de trezorerie utilizate în activitățile de exploatare |
-237 377 |
-278 916 |
|
ACTIVITĂȚI DE FINANȚARE |
|||
Contribuții primite din partea statelor membre |
16 |
133 605 |
100 000 |
Sume primite din partea statelor membre pentru subvenții la dobândă și asistență tehnică |
30 000 |
92 590 |
|
Sume plătite în numele statelor membre pentru subvenții la dobândă și asistență tehnică |
-15 510 |
-22 290 |
|
Fluxuri nete de trezorerie din activitățile de finanțare |
148 095 |
170 300 |
|
Scăderea netă a numerarului și a echivalentelor de numerar |
-89 282 |
-108 616 |
|
Situația rezumativă a fluxurilor de trezorerie: |
|||
Numerar și echivalente de numerar la începutul exercițiului financiar |
448 998 |
545 398 |
|
Numerar net din: |
|||
Activități de exploatare |
-237 377 |
-278 916 |
|
Activități de finanțare |
148 095 |
170 300 |
|
Efecte ale modificărilor cursului de schimb asupra numerarului și a echivalentelor de numerar |
1 106 |
12 216 |
|
Numerar și echivalente de numerar la sfârșitul exercițiului financiar |
360 822 |
448 998 |
|
Numerarul și echivalentele de numerar sunt compuse din: |
|||
Casă |
5 |
51 462 |
71 405 |
Depozite la termen (excluzând dobânda acumulată) |
259 342 |
290 576 |
|
Titluri comerciale de valoare |
5 |
50 018 |
87 017 |
360 822 |
448 998 |
Note la situațiile financiare la 31 decembrie 2016
1 Informații generale
Facilitatea pentru investiții („facilitatea” sau „FI”) a fost instituită în cadrul Acordului de la Cotonou („acordul”) privind cooperarea și asistența pentru dezvoltare, care a fost negociat la 23 iunie 2000 între grupul statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific („statele ACP”), pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, acordul fiind revizuit la 25 iunie 2005 și la 22 iunie 2010.
Facilitatea nu este o entitate juridică distinctă, Banca Europeană de Investiții („BEI” sau „banca”) gestionând contribuțiile în numele statelor membre („donatorii”) în conformitate cu dispozițiile acordului și acționând ca administrator al facilității.
În temeiul acordului, finanțarea este furnizată din bugetele statelor membre ale UE. Statele membre ale UE contribuie cu sumele alocate pentru a finanța FI și cu granturi destinate finanțării subvențiilor la dobândă, astfel cum se prevede în cadrele financiare multianuale [primul protocol financiar, care acoperă perioada 2000-2007, este denumit cel de al 9-lea Fond european de dezvoltare (FED), al doilea protocol financiar, care acoperă perioada 2008-2013, este denumit cel de al 10-lea FED și cel de al treilea protocol financiar, care acoperă perioada 2014-2020, este denumit cel de al 11-lea FED]. BEI are sarcina de a gestiona:
-facilitatea, un fond reînnoibil de risc în valoare de 3 685,5 milioane EUR, care vizează promovarea investițiilor sectorului privat în țările ACP, din această sumă 48,5 milioane EUR fiind alocate țărilor și teritoriilor de peste mări („TTPM”);
-granturi destinate finanțării subvențiilor la dobândă în valoare de 1 220,85 milioane EUR pentru țările ACP și de maximum 8,5 milioane EUR pentru țările TTPM. Până la 15 % din aceste subvenții pot fi utilizate pentru a finanța asistența tehnică („AT”) aferentă proiectelor.
Prezentele situații financiare au ca obiect perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2016 și 31 decembrie 2016.
La propunerea Comitetului de direcție al BEI, Consiliul de administrație al BEI a adoptat, la data de 9 martie 2017, situațiile financiare și a autorizat prezentarea acestora, spre aprobare, Consiliului guvernatorilor, la data de 25 aprilie 2017.
2 Politici contabile semnificative
Baza de întocmire – declarația de conformitate
Situațiile financiare ale facilității au fost întocmite în conformitate cu standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards - IFRS), astfel cum au fost adoptate de Uniunea Europeană.
2.2Evaluări și estimări contabile semnificative
Întocmirea situațiilor financiare presupune utilizarea unor estimări contabile. De asemenea, aceasta implică, pentru conducerea Băncii Europene de Investiții, exercitarea capacității sale de analiză în procesul de aplicare a politicilor contabile ale Facilității pentru investiții. În cele ce urmează sunt prezentate domeniile care implică un grad mai ridicat de analiză sau de complexitate ori domeniile în care ipotezele și estimările sunt semnificative pentru situațiile financiare.
Cele mai semnificative aspecte în privința cărora se recurge la analize și estimări sunt următoarele:
§Evaluarea valorilor juste ale instrumentelor financiare
Valorile juste ale activelor financiare și ale datoriilor financiare care sunt tranzacționate pe piețele active se bazează pe prețurile de piață cotate sau pe cotațiile de preț ale brokerilor. Atunci când valorile juste nu pot fi determinate pe baza piețelor active, acestea sunt stabilite folosind diverse tehnici de evaluare, printre care se numără utilizarea modelelor matematice. Datele de intrare utilizate de aceste modele se preiau, în măsura în care este posibil, de pe piețele observabile, însă dacă acest lucru nu este fezabil, pentru stabilirea valorilor juste este necesar să se efectueze o analiză. Evaluările sunt clasificate pe diferite niveluri în ierarhia valorilor juste, pe baza datelor de intrare utilizate în tehnicile de evaluare, astfel cum sunt descrise și prezentate în notele 2.4.3 și 4.
Aceste tehnici de evaluare pot include modele bazate pe valoarea actualizată netă și pe fluxul de trezorerie actualizat, comparația cu instrumente similare pentru care există prețuri de piață observabile, modelul Black-Scholes, modele polinominale de evaluare a opțiunii și alte modele de evaluare. Ipotezele și datele de intrare utilizate în tehnicile de evaluare includ ratele dobânzii fără risc și de referință, marjele de credit (credit spreads) utilizate la estimarea ratelor de actualizare, prețurile obligațiunilor și ale participațiilor, cursurile de schimb valutar, prețurile acțiunilor și ale indicilor pe acțiuni, precum și volatilitățile și corelațiile de preț preconizate.
Obiectivul tehnicilor de evaluare este efectuarea unei evaluări la valoarea justă care să reflecte prețul care ar fi încasat pentru vânzarea unui activ sau care ar fi plătit pentru transferul unei datorii într-o tranzacție obișnuită între participanții pe piață, la data evaluării.
Facilitatea utilizează modele de evaluare larg recunoscute pentru a determina valoarea justă a unor instrumente financiare comune și mai simple, cum ar fi swap-urile pe rata dobânzii și swap-urile valutare, care utilizează doar date observabile pe piață și care au nevoie într-o măsură limitată să facă obiectul analizei și al estimării de către conducere. Prețurile observabile și datele de intrare ale modelului sunt de obicei disponibile pe piața titlurilor de creanță și de capital cotate, a instrumentelor financiare derivate tranzacționate la bursă și a instrumentelor financiare derivate extrabursiere simple, cum ar fi swap-urile pe rata dobânzii. Disponibilitatea prețurilor observabile pe piață și a datelor de intrare ale modelului reduce nevoia de analiză și de estimare de către conducere, precum și incertitudinea aferentă determinării valorilor juste. Disponibilitatea prețurilor observabile pe piață și a datelor de intrare variază în funcție de produse și de piețe și este predispusă la modificări în funcție de evenimente specifice și de condițiile generale de pe piețele financiare.
Pentru instrumentele mai complexe, facilitatea utilizează propriile modele de evaluare, care sunt elaborate pe baza modelelor de evaluare recunoscute. Este posibil ca unele date de intrare semnificative sau ca toate datele de intrare semnificative din aceste modele să nu fie observabile pe piață și să fie derivate din prețurile sau ratele de piață ori să fie estimate pe baza unor ipoteze. Printre exemplele de instrumente care implică date de intrare neobservabile semnificative se numără anumite împrumuturi și garanții pentru care nu există o piață activă. Modelele de evaluare care utilizează date de intrare neobservabile semnificative necesită un grad mai ridicat de analiză și estimare de către conducere pentru determinarea valorii juste. De obicei, analiza și evaluarea de către conducere sunt necesare pentru a alege modelul de evaluare adecvat care trebuie să fie utilizat, pentru a determina fluxurile de trezorerie viitoare care sunt preconizate în cazul instrumentului financiar care este evaluat, pentru a stabili probabilitatea ca o contraparte să nu își îndeplinească obligațiile de plată sau să efectueze plăți anticipate și pentru a selecta ratele de actualizare corespunzătoare.
Facilitatea dispune de un cadru de control consacrat în ceea ce privește evaluarea valorilor juste. Acest cadru include funcțiile de management al riscurilor și al datelor de piață din cadrul BEI. Aceste funcții sunt independente de gestionarea activității operaționale și răspund de verificarea evaluărilor la valoarea justă semnificative. Printre controalele specifice se numără următoarele:
-verificarea prețurilor observabile;
-un proces de revizuire și aprobare pentru noile modele de evaluare și modificările aduse modelelor existente;
-calibrarea și testarea ex post a modelelor față de tranzacțiile pe piață observate;
-analiza și investigarea mișcărilor de evaluare semnificative;
-revizuirea datelor de intrare neobservabile semnificative și a ajustărilor evaluării.
În cazul în care pentru evaluarea valorii juste sunt utilizate informații de la terți, cum ar fi cotații ale brokerilor sau servicii de stabilire a prețurilor, facilitatea verifică dacă respectivele evaluări respectă cerințele IFRS. Această verificare include următoarele elemente:
-stabilirea cazurilor în care cotațiile brokerilor sau serviciile de stabilire a prețurilor sunt oportune;
-evaluarea fiabilității unei anumite cotații oferite de broker sau a unui anumit serviciu de stabilire a prețurilor;
-înțelegerea modului în care s-a obținut valoarea justă și măsura în care aceasta reprezintă tranzacții reale pe piață;
-în cazul în care pentru evaluarea valorii juste sunt utilizate prețuri ale unor instrumente similare, modul în care aceste prețuri au fost ajustate pentru a reflecta caracteristicile instrumentului supus evaluării.
§Pierderi din deprecierea împrumuturilor și a creanțelor
Facilitatea își revizuiește împrumuturile și creanțele la fiecare dată de raportare pentru a evalua dacă este necesar să se înregistreze un provizion pentru depreciere în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global. În special, pentru a stabili cuantumul provizionului este necesară o analiză a conducerii Băncii Europene de Investiții care să estimeze valoarea și scadența fluxurilor de trezorerie viitoare. Estimările respective se bazează pe ipoteze cu privire la mai mulți factori, iar rezultatele reale pot varia, ceea ce duce la modificări viitoare ale provizionului. Pe lângă provizioanele specifice pentru împrumuturi și creanțe individuale semnificative, facilitatea poate înregistra, de asemenea, o ajustare colectivă pentru expunerile care nu au fost identificate în mod individual ca depreciate și care prezintă un risc mai mare de neîndeplinire a obligațiilor de plată decât la momentul acordării.
În principiu, un împrumut este considerat depreciat atunci când scadența la plata dobânzii și a principalului a fost depășită cu 90 de zile sau mai mult și, în același timp, conducerea Băncii Europene de Investiții consideră că există un indiciu obiectiv de depreciere.
§Dispoziții privind garanțiile financiare
Facilitatea își revizuiește contractele de garanție financiară la fiecare dată de raportare pentru a evalua dacă este necesar să se înregistreze un provizion în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global. Pentru determinarea provizionului, este necesară o analiză specifică în cadrul căreia să se efectueze estimări și să se emită ipoteze cu privire la o serie de factori, cum ar fi:
-cuantumul și scadența fluxurilor de trezorerie viitoare;
-nivelul de utilizare a garanțiilor;
-factorii de actualizare aplicați fluxurilor de trezorerie estimate.
§Evaluarea investițiilor în capitaluri proprii necotate disponibile pentru vânzare
Evaluarea investițiilor în capitaluri proprii necotate disponibile pentru vânzare se bazează, în mod obișnuit, pe unul dintre următoarele elemente:
-tranzacțiile recente desfășurate pe piață în condiții de concurență deplină;
-valoarea justă actuală a altui instrument care este în esență identic;
-fluxurile de trezorerie preconizate actualizate pe baza ratelor curente care se aplică elementelor cu scadențe și caracteristici de risc similare;
-metoda activelor nete ajustate sau
-alte modele de evaluare.
În vederea stabilirii fluxurilor de trezorerie și a factorilor de actualizare aferenți investițiilor în capitaluri proprii necotate disponibile pentru vânzare se recurge în foarte mare măsură la estimări. Facilitatea calibrează periodic tehnicile de evaluare și le testează valabilitatea, folosind fie prețurile tranzacțiilor curente pe piață observabile pentru același instrument, fie alte date de piață observabile disponibile.
§Deprecierea activelor financiare disponibile pentru vânzare
Facilitatea consideră investițiile în capitaluri proprii disponibile pentru vânzare ca fiind depreciate atunci când valoarea justă a înregistrat o scădere semnificativă sau prelungită sub nivelul costurilor ori în cazul în care există o altă dovadă obiectivă a deprecierii. Pentru a stabili ce înseamnă „semnificativă” sau „prelungită” este necesar să se efectueze o analiză. Facilitatea consideră că o scădere este „semnificativă” începând, în general, cu 30 % și „prelungită” atunci când depășește 12 luni. În plus, facilitatea evaluează alți factori, inclusiv volatilitatea normală a prețului acțiunilor în cazul participațiilor cotate, precum și fluxurile de trezorerie viitoare și factorii de actualizare în cazul participațiilor necotate.
§Consolidarea entităților în care facilitatea are interese
Facilitatea a efectuat analize semnificative prin care a stabilit că nu controlează niciuna dintre entitățile în care are interese. Aceasta se datorează faptului că în toate entitățile respective fie partenerului general, fie administratorului fondului sau consiliului de administrație îi revine responsabilitatea exclusivă în materie de gestionare și control al activităților și afacerilor parteneriatului, având totodată competența și autoritatea de a întreprinde tot ceea ce este necesar pentru îndeplinirea scopului și realizarea obiectivelor parteneriatului în conformitate cu orientările în materie de investiții și de politică.
2.3Modificări ale politicilor contabile
Cu excepția modificărilor de mai jos, facilitatea a aplicat în mod consecvent politicile contabile prevăzute în nota 2.4 pentru toate perioadele prezentate în aceste situații financiare. Facilitatea a adoptat noi standarde și modificări ale standardelor, prezentate mai jos.
Standarde adoptate
Următoarele standarde, modificări ale standardelor și interpretări au fost adoptate în vederea întocmirii prezentelor situații financiare:
-modificări ale IAS 1 „Prezentarea situațiilor financiare” – Inițiativa privind prezentarea de informații;
-îmbunătățiri anuale aduse IFRS-urilor, Ciclul 2012-2014 - diverse standarde.
Aceste modificări nu au avut niciun impact semnificativ asupra situațiilor financiare ale facilității.
Standarde emise, dar care nu sunt încă în vigoare
Următoarele standarde, modificări ale standardelor și interpretări sunt în vigoare pentru perioadele anuale care încep după data de 1 ianuarie 2016 și nu au fost aplicate în întocmirea prezentelor situații financiare. Cele care pot fi relevante pentru facilitate sunt prezentate mai jos.
IFRS 9 Instrumente financiare
Ultima parte a standardului a fost publicată la data de 24 iulie 2014 și înlocuiește îndrumările existente în IAS 39 - Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare. IFRS 9 abordează clasificarea, evaluarea și derecunoașterea activelor financiare și a datoriilor financiare, introduce un nou model de calculare a deprecierii activelor financiare, bazat pe pierderile așteptate din credite, precum și noi norme pentru contabilitatea de acoperire.
IFRS 9 prevede o nouă abordare privind clasificarea și evaluarea activelor financiare care reflectă modelul de afaceri în care sunt gestionate activele și caracteristicile fluxurilor de trezorerie ale acestora. IFRS 9 conține trei categorii principale de clasificare a activelor financiare: evaluate la costul amortizat, la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global („FVOCI”) și la valoarea justă prin profit sau pierdere („FVTPL”). Standardul elimină actualele categorii prevăzute de IAS 39, și anume active financiare păstrate până la scadență, împrumuturi și creanțe și active financiare disponibile pentru vânzare. IFRS 9 prevede că nu se separă niciodată instrumentele financiare derivate înglobate în contractele în care gazda este un activ financiar care se încadrează în domeniul de aplicare al standardului. În schimb, instrumentul financiar hibrid în ansamblu este evaluat pentru clasificare.
IFRS 9 păstrează în mare măsură cerințele prevăzute de IAS 39 pentru clasificarea datoriilor financiare. Cu toate acestea, IAS 39 prevede că toate modificările valorii juste a datoriilor desemnate ca fiind la FVTPL sunt recunoscute la profit sau pierdere, în timp ce IFRS 9 prevede că aceste modificări ale valorii juste sunt în general prezentate după cum urmează:
-cuantumul modificării valorii juste care poate fi atribuit modificărilor riscului de credit al datoriei este prezentat la „Alte elemente ale rezultatului global” („OCI”) și
-cuantumul rămas din modificarea valorii juste este prezentat în profit sau pierdere.
IFRS 9 înlocuiește modelul „pierderii suportate” prevăzut în IAS 39 cu un model anticipativ al „pierderii așteptate din credite” („ECL”). Acest fapt va necesita analizarea în profunzime a modului în care modificările factorilor economici afectează ECL-urile, care vor fi determinate pe baza ponderării în funcție de probabilitate. Noul model privind pierderile se va aplica activelor financiare evaluate la costul amortizat sau FVOCI, cu excepția investițiilor în instrumente de capitaluri proprii, și activelor aferente contractului.
IFRS 9 prevede că ajustările pentru pierdere vor fi măsurate în funcție de oricare dintre următoarele baze:
• ECL-urile pe 12 luni: acestea sunt ECL-urile care rezultă din posibilele evenimente de nerambursare în termen de 12 luni de la data de raportare și
• ECL-urile pe durata de viață: acestea sunt ECL-uri care rezultă din toate posibilele evenimente de nerambursare pe durata de viață preconizată a unui instrument financiar.
Evaluarea ECL-urilor pe durata de viață se aplică dacă riscul de credit al unui activ financiar la data de raportare a sporit în mod semnificativ de la recunoașterea inițială; în caz contrar, se aplică evaluarea ECL-urilor pe 12 luni. O entitate poate stabili că riscul de credit al unui activ financiar nu a sporit în mod semnificativ dacă activul are un risc de credit scăzut la data de raportare.
Deși facilitatea nu a efectuat încă o evaluare detaliată a metodologiilor de depreciere pe care le va aplica în temeiul IFRS 9, aceasta poate avea ca rezultat o recunoaștere timpurie a pierderilor din credite cu un grad mai ridicat de volatilitate.
IFRS 9 va impune prezentarea de noi informații ample, în special cu privire la riscul de credit și la pierderile așteptate din credite. Evaluarea preliminară a facilității a inclus o analiză menită să identifice lacunele în materie de date privind procesele în curs și facilitatea intenționează să pună în aplicare modificările sistemului și ale controalelor care consideră că se vor impune pentru a colecta datele necesare.
IFRS 9 a fost aprobat de UE la 22 noiembrie 2016 și este în vigoare pentru perioadele de raportare anuale care încep la 1 ianuarie 2018 sau ulterior acestei date, adoptarea timpurie fiind permisă. Facilitatea nu intenționează să adopte standardul înainte de data intrării sale în vigoare.
Facilitatea efectuează în prezent o evaluare detaliată a impactului care rezultă din aplicarea IFRS 9.
IFRS 15 - Venituri din contracte cu clienții
IFRS 15 instituie un cadru cuprinzător pentru a stabili dacă, în ce măsură și când sunt recunoscute veniturile. Acesta înlocuiește îndrumările existente privind recunoașterea veniturilor, inclusiv IAS 18 - Venituri, IAS 11 - Contracte de construcție și IFRIC 13 - Programe de fidelizare a clienților. Standardul IFRS 15 a fost aprobat de UE la 22 septembrie 2016 și este în vigoare pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2018 sau ulterior acestei date, adoptarea timpurie fiind permisă. Facilitatea nu a stabilit încă amploarea impactului acestui standard.
Modificarea IAS 7 - „Situația fluxurilor de trezorerie” – Inițiativa privind prezentarea de informații
Modificările impun obligația prezentării de informații care să permită utilizatorilor situațiilor financiare să evalueze variațiile pasivelor care decurg din activitățile de finanțare, inclusiv variațiile care rezultă atât din modificările fluxurilor de trezorerie, cât și din modificările fluxurilor nemonetare. Modificările intră în vigoare pentru perioadele anuale de raportare care încep la 1 ianuarie 2017 sau ulterior acestei date, adoptarea timpurie fiind permisă. Se preconizează că modificările vor fi aprobate de UE până la sfârșitul anului. Facilitatea nu intenționează să adopte timpuriu acest standard, care nu se preconizează că va avea vreun impact semnificativ asupra situațiilor sale financiare.
2.4Rezumat al politicilor contabile semnificative
Situația poziției financiare prezintă activele și datoriile în ordinea descrescătoare a lichidității și nu diferențiază elementele curente de cele pe termen lung.
2.4.1 Conversia valutară
Pentru prezentarea situațiilor sale financiare, facilitatea utilizează moneda euro (EUR), care este, de asemenea, moneda funcțională. Cu excepția unei mențiuni contrare, informațiile financiare prezentate în EUR au fost rotunjite la mia cea mai apropiată.
Tranzacțiile în valută se convertesc la cursul de schimb în vigoare la data tranzacției.
Activele și pasivele monetare exprimate în alte monede decât euro sunt transformate în euro la cursul de schimb în vigoare la data situației poziției financiare. Veniturile sau pierderile care rezultă în urma acestei conversii se înregistrează în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global.
Elementele nemonetare care sunt evaluate la costul istoric într-o valută se convertesc folosind cursurile de schimb valutar de la datele tranzacțiilor inițiale. Elementele nemonetare evaluate la valoarea justă într-o valută se convertesc folosind cursurile de schimb de la data la care s-a stabilit valoarea justă.
Diferențele de curs valutar apărute în urma decontării tranzacțiilor la rate de schimb diferite față de cele de la data încheierii tranzacției, precum și diferențele de curs valutar nerealizate pentru activele și pasivele monetare în valută nedecontate sunt recunoscute în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global.
Elementele din contul de profit și pierdere și alte elemente ale rezultatului global se convertesc în euro pe baza cursurilor de schimb în vigoare la data tranzacției.
2.4.2 Numerar și echivalente de numerar
Facilitatea definește numerarul și echivalentele de numerar ca fiind conturi curente, depozite pe termen scurt sau titluri comerciale de valoare cu scadențe inițiale de trei luni sau mai puțin.
2.4.3 Alte active financiare decât instrumentele financiare derivate
Activele financiare sunt contabilizate pe baza datei de decontare.
§Valoarea justă a instrumentelor financiare
Valoarea justă reprezintă prețul care ar fi încasat pentru vânzarea unui activ sau care ar fi plătit pentru transferul unei datorii într-o tranzacție obișnuită între participanți pe piață, la data evaluării pe piața principală sau, în lipsa acesteia, pe piața cea mai avantajoasă la care facilitatea are acces la data respectivă.
Dacă este cazul, BEI, în numele facilității, evaluează valoarea justă a unui instrument, utilizând prețul cotat pe o piață activă pentru respectivul instrument. O piață este considerată activă dacă tranzacțiile cu activul sau datoria în cauză au loc cu o frecvență și la un volum suficiente pentru a oferi în mod constant informații cu privire la preț.
Atunci când valorile juste ale activelor și ale pasivelor financiare înregistrate în situația poziției financiare nu pot fi determinate pe baza piețelor active, acestea sunt stabilite folosind o gamă variată de tehnici de evaluare, printre care se numără utilizarea modelelor matematice. Datele de intrare utilizate de aceste modele se preiau, în măsura în care este posibil, de pe piețele observabile, însă dacă acest lucru nu este fezabil, pentru stabilirea valorilor juste este necesar să se efectueze o analiză. Tehnica de evaluare aleasă încorporează toți factorii pe care participanții pe piață i-ar lua în considerare la stabilirea prețului tranzacției.
BEI evaluează valorile juste utilizând următoarea ierarhie a valorii juste care reflectă importanța datelor de intrare folosite pentru efectuarea evaluărilor:
-nivelul 1: date de intrare care sunt prețuri de piață cotate neajustate pe piețele active pentru instrumente identice la care facilitatea are acces;
-nivelul 2: alte date de intrare decât prețurile cotate incluse în nivelul 1, care sunt observabile fie direct (și anume ca prețuri), fie indirect (și anume derivate din prețuri). Această categorie cuprinde instrumentele evaluate folosind prețurile de piață cotate pe piețele active pentru instrumente similare, prețurile cotate pentru instrumente identice sau similare pe piețele care sunt considerate mai puțin decât active sau alte tehnici de evaluare în cazul în care toate datele de intrare semnificative sunt observabile direct sau indirect din datele de piață;
-nivelul 3: date de intrare care nu sunt observabile. Această categorie cuprinde toate instrumentele în cazul cărora tehnicile de evaluare includ date de intrare care nu se bazează pe date observabile și datele de intrare neobservabile au un efect semnificativ asupra valorii instrumentului. Această categorie cuprinde instrumente care sunt evaluate pe baza unor prețuri cotate ale unor instrumente similare în cazul în care sunt necesare ajustări sau ipoteze neobservabile semnificative pentru a reflecta diferențele dintre instrumente.
Facilitatea recunoaște transferurile între nivelurile ierarhiei valorii juste de la sfârșitul perioadei de raportare în care a intervenit modificarea.
§Active financiare păstrate până la scadență
Activele financiare păstrate până la scadență cuprind obligațiunile cotate cu intenția de a le păstra până la scadență și titlurile comerciale de valoare cu scadențe inițiale de peste trei luni.
Respectivele obligațiuni și titluri comerciale de valoare sunt înregistrate inițial la valoarea lor justă, la care se adaugă orice cost de tranzacție direct imputabil. Diferența dintre prețul de intrare și valoarea de răscumpărare este amortizată în conformitate cu metoda dobânzii efective pe parcursul duratei de viață rămase a instrumentului.
Facilitatea evaluează la data fiecărei situații a poziției financiare dacă există dovezi obiective conform cărora un activ financiar sau un grup de active financiare s-a depreciat. Un activ financiar sau un grup de active financiare se consideră a fi depreciat dacă și numai dacă există o dovadă obiectivă a deprecierii ca urmare a unuia sau mai multor evenimente care au avut loc după recunoașterea inițială a activului („evenimentul generator de pierdere” înregistrat), iar respectivul eveniment generator de pierdere (sau „evenimentul”) are asupra viitoarelor fluxuri de trezorerie preconizate ale activului financiar sau ale grupului de active financiare un impact care poate fi estimat în mod fiabil. Pierderea din depreciere este recunoscută în contul de profit și pierdere, iar cuantumul pierderii este calculat ca fiind diferența dintre valoarea contabilă și valoarea actualizată a viitoarelor fluxuri de trezorerie estimate, actualizate la rata inițială a dobânzii efective a instrumentului.
§Împrumuturi
Împrumuturile emise de facilitate sunt recunoscute în activele acesteia atunci când se fac plăți în numerar către debitori. Împrumuturile respective se înregistrează inițial la costuri (sumele nete plătite), care reprezintă valoarea justă a numerarului furnizat pentru emiterea împrumutului, inclusiv orice cost de tranzacție, și sunt evaluate ulterior la costurile amortizate, folosind metoda randamentului efectiv, din care se scade orice provizion pentru depreciere sau neîncasare.
§Active financiare disponibile pentru vânzare
Activele financiare disponibile pentru vânzare sunt cele desemnate ca atare sau care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi desemnate la valoarea justă prin contul de profit și pierdere, deținute până la scadență, sau împrumuturi și creanțe. Acestea includ investițiile directe în capitaluri proprii și investițiile în fonduri cu capital de risc și sunt înregistrate inițial la valoarea justă, la care se adaugă costurile de tranzacție.
După evaluarea inițială, activele financiare disponibile pentru vânzare sunt contabilizate ulterior la valoarea justă. Trebuie să se țină seama de următoarele aspecte în evaluarea la valoarea justă a investițiilor în capitaluri proprii, care nu poate fi stabilită pe baza piețelor active:
a.Fonduri cu capital de risc
Valoarea justă a fiecărui fond cu capital de risc se bazează pe ultima valoare de inventar netă (Net Asset Value - VAN) disponibilă, raportată de către fond, dacă se calculează pe baza orientărilor internaționale de evaluare recunoscute a fi conforme cu IFRS (de exemplu: Orientările internaționale de evaluare a participațiilor și a capitalului de risc, Orientările IPEV, astfel cum au fost publicate de Asociația europeană de capital de risc). Cu toate acestea, facilitatea poate decide să ajusteze VAN raportată de fond în cazul în care intervin anumite aspecte care pot afecta evaluarea.
b.Investiții directe în capitaluri proprii
Valoarea justă a investiției se bazează pe ultimele situații financiare disponibile, reutilizând, dacă este cazul, același model ca cel folosit la achiziționarea participației.
Câștigurile sau pierderile nerealizate din fondurile cu capital de risc și din investițiile directe în capitaluri proprii sunt înscrise în resursele din contribuții până când investițiile respective sunt vândute, încasate sau cesionate ori până când se stabilește că investițiile respective s-au depreciat. Dacă se stabilește că o investiție disponibilă pentru vânzare s-a depreciat, câștigurile sau pierderile cumulate nerealizate și recunoscute anterior la capitaluri proprii sunt transferate către contul de profit și pierdere și către alte elemente ale rezultatului global.
Pentru investițiile necotate, valoarea justă se stabilește prin aplicarea unor tehnici de evaluare recunoscute (de exemplu, active nete ajustate, fluxuri de numerar actualizate sau multiple). Aceste investiții se înregistrează în contabilitate la valoarea de cost atunci când valoarea justă nu poate fi evaluată în mod fiabil. Trebuie remarcat faptul că, în primii 2 ani ai investițiilor, acestea sunt recunoscute la valoarea de cost.
De regulă, participațiile achiziționate de facilitate reprezintă investiții în fonduri de investiții în societăți necotate sau în fonduri cu capital de risc. În conformitate cu practicile din cadrul sectorului, investițiile respective sunt, în general, subscrise în comun de o serie de investitori, niciunul dintre aceștia nefiind în măsură să influențeze în mod individual operațiunile curente și activitatea de investiții ale unui astfel de fond. În consecință, faptul că un investitor ocupă o poziție în cadrul unui organism de conducere al unui astfel de fond nu conferă, în principiu, respectivului investitor dreptul de a influența operațiunile curente ale fondului. În plus, investitorii individuali într-un fond de investiții în societăți necotate sau într-un fond cu capital de risc nu stabilesc politicile unui fond, cum ar fi politicile de distribuție privind dividendele sau alte distribuții. De obicei, astfel de decizii sunt adoptate de conducerea unui fond în baza acordului acționarilor, care reglementează drepturile și obligațiile conducerii și ale tuturor acționarilor fondului. De asemenea, acordul acționarilor îi împiedică, în general, pe investitorii individuali să încheie cu fondul la nivel bilateral tranzacții care implică sume importante, să schimbe personalul de conducere sau să obțină acces privilegiat la informații tehnice esențiale. Investițiile facilității sunt efectuate în conformitate cu practicile din cadrul sectorului menționate mai sus, asigurându-se faptul că facilitatea nici nu controlează, nici nu exercită orice formă de influență semnificativă, în sensul IFRS 10 și al IAS 28, asupra vreuneia dintre aceste investiții, inclusiv asupra investițiilor în privința cărora facilitatea deține peste 20 % din drepturile de vot.
§Garanții
Contractele de garanție financiară sunt contractele care impun facilității să efectueze plăți specificate pentru a rambursa titularului o pierdere pe care acesta o suportă, deoarece un anumit debitor nu efectuează plățile atunci când sunt scadente, în conformitate cu termenii unui instrument de datorie.
În temeiul normelor în vigoare, aceste garanții nu corespund definiției unui contract de asigurare (IFRS 4 - Contracte de asigurări) și sunt contabilizate în conformitate cu IAS 39 - Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare, fie ca „instrumente financiare derivate”, fie ca „garanții financiare”, în funcție de trăsăturile și caracteristicile acestora, astfel cum sunt definite în IAS 39.
Politica de contabilitate a instrumentelor financiare derivate este prezentată în nota 2.4.5.
La recunoașterea inițială, garanțiile financiare sunt contabilizate la valoarea justă care corespunde valorii actualizate nete (VAN) a primelor preconizate și a pierderii așteptate inițiale. Acest calcul se efectuează la data inițierii fiecărei tranzacții și este recunoscut în situația poziției financiare ca „garanție financiară” la rubricile „Alte active” și „Alte datorii”.
Ulterior recunoașterii inițiale, datoriile facilității în temeiul unor astfel de garanții sunt evaluate la cea mai mare dintre următoarele două valori:
-valoarea recunoscută inițial din care se scade, dacă este cazul, amortizarea cumulată recunoscută în conformitate cu IAS 18 Venituri și
-cea mai bună estimare a cheltuielilor necesare pentru stingerea oricărei obligații financiare existente care apare ca urmare a garanției, în conformitate cu IAS 37 - Provizioane, datorii contingente și active contingente.
Cea mai bună estimare a cheltuielilor este determinată în conformitate cu IAS 37. Dispozițiile privind garanțiile financiare corespund costurilor aferente stingerii obligației, care este pierderea așteptată, evaluată pe baza tuturor factorilor relevanți și a informațiilor existente la data situației poziției financiare.
În cazul în care o operațiune de garanție financiară evaluată în temeiul IAS 39 este derecunoscută și tratată în conformitate cu IAS 37, valoarea sa înregistrată anterior la rubrica „Alte datorii” este transferată în coloana „Provizioane pentru garanțiile emise” din situația poziției financiare.
Furnizarea de garanții financiare (evaluate în conformitate cu IAS 37) este recunoscută în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global la rubrica „Variația provizioanelor pentru garanții, excluzând reluările”.
Prima încasată este recunoscută în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global la rubrica „Venituri din taxe și comisioane”, pe baza unui calendar de amortizare în conformitate cu IAS 18 pe durata de viață a garanției financiare.
În plus, atunci când se semnează un acord de garantare, garanția este prezentată ca o datorie contingentă pentru facilitate, iar atunci când garanția este angajată, aceasta este prezentată ca un angajament pentru facilitate.
2.4.4 Deprecierea activelor financiare
Facilitatea evaluează la data fiecărei situații a poziției financiare dacă există dovezi obiective conform cărora un activ financiar s-a depreciat. Un activ financiar sau un grup de active financiare se consideră a fi depreciat dacă și numai dacă există o dovadă obiectivă a deprecierii ca urmare a unuia sau mai multor evenimente care au avut loc după recunoașterea inițială a activului (un „eveniment generator de pierdere” înregistrat), iar respectivul eveniment generator de pierdere are asupra viitoarelor fluxuri de trezorerie preconizate ale activului financiar sau ale grupului de active financiare un impact care poate fi estimat în mod fiabil. Printre dovezile deprecierii se pot număra indiciile conform cărora debitorul sau un grup de debitori se confruntă cu dificultăți financiare semnificative, nu efectuează la timp plățile dobânzilor sau ale principalului ori se află în incapacitatea de îndeplinire a unor astfel de obligații de plată, probabilitatea că va intra în procedura de faliment sau în altă procedură de reorganizare financiară și atunci când datele observabile indică faptul că există o scădere măsurabilă în viitoarele fluxuri de trezorerie estimate, cum ar fi modificări privind arieratele sau condițiile economice, care se corelează cu neîndeplinirea obligațiilor de plată.
Pentru împrumuturile afectate de restanțe la sfârșitul exercițiului financiar și contabilizate la costuri amortizate, deprecierile se înregistrează odată cu prezentarea dovezii obiective cu privire la riscurile de nerecuperare a sumelor, integral sau parțial, conform condițiilor contractuale inițiale sau valorii echivalente. În cazul în care există dovezi obiective conform cărora s-a înregistrat o pierdere din depreciere, cuantumul pierderii este calculat ca fiind diferența dintre valoarea contabilă a activelor și valoarea actualizată a viitoarelor fluxuri de trezorerie estimate. Valoarea contabilă a activului se reduce prin utilizarea unui cont de ajustări pentru depreciere, iar valoarea pierderii este recunoscută în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global. Veniturile din dobânzi continuă să fie acumulate la valoarea contabilă redusă, pe baza ratei dobânzii efective a activului. Împrumuturile, împreună cu provizioanele aferente, sunt eliminate din bilanț atunci când nu există perspective realiste de recuperare viitoare. În cazul în care, într-un an ulterior, valoarea estimată a pierderii din depreciere crește sau scade ca urmare a unui eveniment produs după ce deprecierea a fost recunoscută, pierderea din depreciere înregistrată anterior crește sau scade prin ajustarea contului de ajustări pentru depreciere.
Facilitatea efectuează evaluări ale riscului de credit pentru fiecare operațiune individuală și nu ia în considerare o depreciere colectivă.
În cazul activelor financiare disponibile pentru vânzare, facilitatea evaluează la data fiecărei situații a poziției financiare dacă există dovezi obiective conform cărora o investiție s-a depreciat. Printre dovezile obiective se numără o scădere semnificativă sau prelungită a valorii juste a investiției sub nivelul costurilor acesteia. În cazul în care există o dovadă a deprecierii, pierderea cumulată (măsurată ca diferența dintre costul de achiziție și valoarea justă curentă, din care se scade orice pierdere din depreciere aferentă investiției respective recunoscută anterior în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global) este scoasă din resursele din contribuții și este recunoscută în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global. Pierderile din deprecierea activelor financiare disponibile pentru vânzare nu sunt reluate prin contul de profit și pierdere și alte elemente ale rezultatului global; creșterile valorii juste a acestora după depreciere sunt recunoscute direct la resursele din contribuții.
Cel puțin o dată pe an, Direcția de management al riscurilor din cadrul Băncii Europene de Investiții analizează activele financiare din perspectiva deprecierii. Ajustările care rezultă includ corectarea actualizării în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global pe durata de viață a activului și orice ajustări necesare cu privire la reevaluarea deprecierii inițiale.
2.4.5 Instrumente financiare derivate
Instrumentele financiare derivate includ swap-urile valutare, swap-urile valutare pe rata dobânzii, swap-urile valutare pe termen scurt („swapuri FX”) și swap-urile pe rata dobânzii.
În cadrul activității sale obișnuite, facilitatea poate să încheie contracte swap pentru a acoperi împotriva riscurilor operațiuni specifice de acordare de împrumuturi sau să încheie contracte valutare la termen pentru a-și acoperi împotriva riscurilor pozițiile valutare, exprimate în monede tranzacționate în mod activ, altele decât euro, în vederea compensării oricărui profit sau a oricărei pierderi generate de fluctuațiile cursului de schimb.
Facilitatea nu utilizează niciuna dintre posibilitățile de acoperire împotriva riscurilor prevăzute de IAS 39. Toate instrumentele financiare derivate se evaluează la valoarea justă prin contul de profit și pierdere și sunt raportate ca instrumente financiare derivate. Valorile juste sunt calculate în principal pe baza modelelor de fluxuri de trezorerie actualizate, a modelelor de evaluare a opțiunii și a cotațiilor terților.
Instrumentele financiare derivate sunt înregistrate la valoarea justă și sunt contabilizate ca active atunci când valoarea lor justă este pozitivă și ca datorii atunci când valoarea lor justă este negativă. Modificările valorii juste a instrumentelor financiare derivate sunt incluse în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global la rubrica „Modificări ale valorii juste a instrumentelor financiare derivate”.
Instrumentele financiare derivate sunt recunoscute inițial pe baza datei tranzacționării.
2.4.6 Contribuții
Contribuțiile din partea statelor membre sunt recunoscute ca creanțe în situația poziției financiare la data deciziei Consiliului de stabilire a contribuției financiare pe care statele membre trebuie să o plătească facilității.
Contribuțiile statelor membre îndeplinesc următoarele condiții și, prin urmare, sunt clasificate ca fiind capitaluri proprii:
-astfel cum se prevede în acordul de contribuție, statele membre decid în ceea ce privește folosirea activelor nete ale facilității în eventualitatea lichidării acesteia;
-se încadrează în categoria de instrumente care este subordonată tuturor celorlalte clase de instrumente;
-toate instrumentele financiare din clasa instrumentelor care sunt subordonate tuturor celorlalte clase de instrumente au caracteristici identice;
-instrumentul nu include caracteristici care să necesite clasificarea acestuia ca datorie și
-fluxurile de trezorerie preconizate totale care pot fi atribuite instrumentului pe durata de viață a acestuia se bazează în mod substanțial pe profit sau pierdere, pe modificarea activelor nete recunoscute sau pe modificarea valorii juste a activelor nete recunoscute și nerecunoscute ale facilității pe durata de viață a instrumentului.
2.4.7 Venituri din dobânzile aferente împrumuturilor
Dobânzile aferente împrumuturilor acordate de facilitate se înregistrează în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global („Venituri din dobânzi și venituri similare”) și în situația poziției financiare („Împrumuturi și creanțe”) pe bază de angajamente, utilizându-se rata dobânzii efective, care este rata ce actualizează în mod exact viitoarele plăți sau încasări de numerar preconizate pe durata de viață estimată a împrumutului la valoarea contabilă netă a acestuia. Odată ce valoarea înregistrată a împrumutului a fost redusă ca urmare a deprecierii, veniturile din dobânzi continuă să fie recunoscute, utilizându-se rata inițială a dobânzii efective, aplicată noii valori contabile.
Comisioanele de angajament sunt reportate și recunoscute ca venituri utilizând metoda dobânzii efective pentru perioada cuprinsă între momentul plății și cel al rambursării împrumutului în cauză și sunt înscrise în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global la rubrica „Venituri din dobânzi și venituri similare”.
2.4.8 Subvenții la dobândă și asistență tehnică
În cadrul activității sale, facilitatea gestionează subvențiile la dobândă și asistența tehnică în numele statelor membre.
Partea din contribuțiile statelor membre care este alocată plății subvențiilor la dobândă și asistenței tehnice nu se contabilizează în resursele din contribuții ale facilității, ci este clasificată ca sumă datorată terților. Facilitatea efectuează plățile către beneficiarii finali și reduce apoi sumele datorate terților.
Atunci când sumele subscrise pentru subvențiile la dobândă și pentru asistență tehnică nu sunt acordate integral, acestea sunt reclasificate cu titlu de contribuție la facilitate.
2.4.9 Venituri din dobânzi aferente numerarului și echivalentelor de numerar
Veniturile din dobânzi aferente numerarului și echivalentelor de numerar sunt recunoscute în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global al facilității pe bază de angajamente.
2.4.10Taxe, comisioane și dividende
Taxele percepute pentru serviciile furnizate într-o anumită perioadă de timp sunt recunoscute ca venit pe măsură ce serviciile sunt furnizate, în timp ce taxele încasate pentru executarea unui act semnificativ sunt recunoscute ca venit în momentul în care actul semnificativ a fost finalizat. Aceste taxe sunt înscrise în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global la rubrica „Venituri din taxe și comisioane”.
Dividendele aferente activelor financiare disponibile pentru vânzare sunt recunoscute în momentul încasării și sunt înscrise în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global la rubrica privind câștigurile nete realizate din activele financiare disponibile pentru vânzare.
2.5Impozitare
Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, atașat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, prevede că activele, veniturile și alte proprietăți ale instituțiilor Uniunii sunt exonerate de orice impozite directe.
3 Managementul riscurilor
Prezenta notă prezintă informații privind expunerea facilității la riscurile de credit și financiare și privind managementul și controlul acestora, în special principalele riscuri aferente utilizării de către aceasta a instrumentelor financiare. Aceste riscuri sunt:
-riscul de credit - riscul de pierderi care rezultă din neîndeplinirea obligațiilor de plată de către un client sau o contraparte și care este generat de toate formele de expunere la riscul de credit, inclusiv la riscul de decontare;
-riscul de lichiditate - riscul ca o entitate să nu poată finanța creșterile de active și să nu facă față obligațiilor pe măsură ce acestea devin scadente, fără a suferi pierderi inacceptabile;
-riscul de piață - riscul ca modificările prețurilor și ale ratelor pe piață, cum ar fi ratele dobânzii, prețurile participațiilor și cursurile de schimb, să afecteze veniturile unei entități sau valoarea participațiilor sale în instrumente financiare.
Organizarea managementului riscurilor
Banca Europeană de Investiții își adaptează în permanență activitatea de management al riscurilor.
Direcția de management al riscurilor din cadrul BEI identifică, evaluează, monitorizează și raportează riscurile la care este expusă facilitatea. Într-un cadru în care se menține separarea sarcinilor, managementul riscurilor este independent de activitatea operațională. La nivelul BEI, directorul general responsabil cu managementul riscurilor prezintă rapoarte în materie de risc vicepreședintelui desemnat pentru managementul riscurilor. Vicepreședintele desemnat supraveghează activitatea de raportare în materie de riscuri a Comitetului de gestionare al Băncii Europene de Investiții și a Consiliului de administrație al acesteia.
Riscul de credit
Riscul de credit reprezintă pierderea potențială care ar putea rezulta din neîndeplinirea obligațiilor de plată de către un client sau o contraparte și care este generat de toate formele de expunere la riscul de credit, inclusiv la riscul de decontare.
3.2.1Politica privind riscul de credit
Atunci când efectuează analiza de credit a contrapărților în operațiunile de creditare, BEI evaluează riscul de credit și pierderea așteptată pentru a cuantifica riscul și a stabili valoarea acestuia. BEI a elaborat o metodologie de rating intern (Internal Rating Methodology - IRM) menită să stabilească ratingurile interne ale contrapărților sale relevante pentru credit, în calitate de debitori/garanți. Metodologia se bazează pe un sistem de fișe de evaluare adaptate pentru fiecare tip de contraparte de credit importantă (de exemplu, întreprinderi, bănci, entități din sectorul public etc.). Luând în considerare atât cele mai bune practici din domeniul bancar, cât și principiile stabilite în cadrul Acordului de la Basel privind capitalurile internaționale (Basel II), toate contrapărțile care sunt importante pentru profilul de credit al unei anumite tranzacții sunt clasificate în categorii de rating intern, utilizându-se IRM pentru tipul respectiv de contraparte. Fiecărei contrapărți i se atribuie un rating intern care reflectă ratingul probabilității sale de nerambursare în valută, în urma unei analize aprofundate a profilului de risc comercial și financiar al contrapărții și a contextului riscului de țară aplicabil.
Evaluarea creditului în cazul proiectelor de finanțare și al altor operațiuni structurate cu recurs limitat utilizează instrumente de evaluare a riscului de credit relevante pentru sector, care se concentrează în principal asupra disponibilității fluxului de trezorerie și a capacității de onorare a serviciului datoriei. Printre aceste instrumente se numără analiza cadrului contractual al proiectelor, analiza contrapărții și simulări ale fluxului de trezorerie. Ca și în cazul întreprinderilor și al instituțiilor financiare, fiecărui proiect i se atribuie un rating de risc intern.
Toate ratingurile interne sunt monitorizate pe durata împrumutului și sunt actualizate periodic.
Toate operațiunile nesuverane (sau care nu beneficiază de o garanție suverană/asimilată unei astfel de garanții) fac obiectul unor limite specifice în ceea ce privește volumul tranzacției și dimensiunea contrapărții. Limitele de contraparte se stabilesc la nivelul expunerii de grup consolidate, după caz. De regulă, limitele respective reflectă, de exemplu, dimensiunea fondurilor proprii ale contrapărților.
Pentru a atenua riscul de credit, BEI utilizează, dacă este necesar și de la caz la caz, diverse îmbunătățiri ale calității creditului, și anume:
-titluri de valoare legate de contraparte sau de proiect (de exemplu, gaj asupra acțiunilor, gaj asupra activelor, cesiune de drepturi, gaj asupra conturilor) sau/și
-garanții, furnizate în general de sponsorul proiectului finanțat (de exemplu, garanții de finalizare, garanții privind prima cerere) sau garanții bancare.
Facilitatea nu utilizează niciun tip de instrumente financiare derivate de credit pentru a atenua riscul de credit.
3.2.2Expunerea maximă la riscul de credit fără luarea în considerare a oricărei garanții reale și a altor îmbunătățiri ale calității creditului
Tabelul următor prezintă expunerea maximă la riscul de credit pentru elementele din situația poziției financiare, inclusiv instrumentele financiare derivate. Expunerea maximă este prezentată ca valoare brută, înainte de producerea efectului de atenuare prin utilizarea garanției reale.
Expunere maximă (în mii EUR) |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
ACTIVE |
||
Numerar și echivalente de numerar |
360 817 |
448 995 |
Instrumente financiare derivate |
6 920 |
311 |
Împrumuturi și creanțe |
1 729 380 |
1 460 057 |
Sume de încasat de la contribuitori |
86 395 |
- |
Active financiare păstrate până la scadență |
169 398 |
228 521 |
Alte active |
345 |
27 |
Total active |
2 353 255 |
2 137 911 |
ÎN AFARA BILANȚULUI |
||
Datorii contingente |
||
- Garanții semnate neemise |
35 337 |
10 000 |
Angajamente |
||
- Împrumuturi neplătite |
901 899 |
1 189 564 |
- Garanții emise |
8 627 |
798 |
Total în afara bilanțului |
945 863 |
1 200 362 |
Total expunere la riscul de credit |
3 299 118 |
3 338 273 |
3.2.3Riscul de credit aferent împrumuturilor și creanțelor
3.2.3.1Evaluarea riscului de credit aferent împrumuturilor și creanțelor
Fiecare împrumut acordat și fiecare garanție acordată de facilitate beneficiază de o evaluare cuprinzătoare a riscurilor și de o cuantificare a pierderii așteptate estimate, care se reflectă într-un sistem de clasificare a împrumuturilor (Loan Grading - „LG”). Operațiunile din cadrul IFE (astfel cum sunt prezentate în nota 23), cu excepția împrumuturilor intermediate, nu fac obiectul Orientărilor privind riscul de credit și sunt supuse unei proceduri diferite. LG-ul este stabilit ținându-se seama de criterii general acceptate, pe baza calității debitorului, a scadenței împrumutului, a garanției și, după caz, a garantului.
Sistemul de clasificare a împrumuturilor (LG) conține metodologiile, procesele, bazele de date și sistemele informatice care sprijină evaluarea riscului de credit în operațiunile de acordare de împrumuturi și cuantificarea pierderii așteptate. Acesta sintetizează un volum mare de informații pentru a oferi o clasificare relativă a riscurilor de credit pentru împrumuturi. Sistemele de clasificare a împrumuturilor reflectă valoarea actualizată a nivelului estimat al „pierderii așteptate”, aceasta rezultând din probabilitatea de nerambursare de către principalii debitori, expunerea la risc și gravitatea pierderii în cazul nerambursării. Sistemele de clasificare a împrumuturilor îndeplinesc următoarele funcții:
-contribuie la o evaluare mai precisă și mai cantitativă a riscurilor de creditare;
-facilitează repartizarea activității de monitorizare;
-prezintă calitatea portofoliului de împrumuturi la o anumită dată;
-furnizează informații utile pentru luarea deciziilor privind evaluarea riscurilor pe baza pierderii așteptate.
Pentru stabilirea unui sistem de clasificare a împrumuturilor se iau în calcul următorii factori:
I)bonitatea debitorului: organismul de management al riscurilor verifică în mod independent debitorii și evaluează bonitatea acestora pe baza unor metodologii interne și a unor date externe. În conformitate cu abordarea avansată aleasă prevăzută de Acordul Basel II, banca a elaborat o metodologie de rating intern (internal rating methodology, „IRM”) pentru stabilirea ratingurilor interne ale debitorilor și ale garanților. Aceasta se bazează pe o serie de fișe de evaluare specifice tipurilor definite de contraparte;
II)corelația în ceea ce privește neîndeplinirea obligațiilor de plată: cuantifică posibilitatea ca atât debitorul, cât și garantul să se confrunte simultan cu dificultăți financiare. Cu cât corelația dintre probabilitatea de neîndeplinire a obligațiilor de plată de către debitor și de către garant este mai mare, cu atât este mai scăzută valoarea garanției și, în consecință, cu atât este mai joasă poziția ocupată în cadrul sistemului de clasificare a împrumuturilor;
III)valoarea instrumentelor de garantare și a titlurilor de valoare: această valoare se stabilește pe baza combinației dintre bonitatea creditorului și tipul de instrument utilizat;
IV)cadrul contractual: un cadru contractual solid va contribui la creșterea calității împrumutului și va consolida poziția acestuia în cadrul sistemului de clasificare intern;
V)durata împrumutului: în cazul în care toate celelalte condiții sunt egale, cu cât împrumutul este acordat pe un termen mai lung, cu atât este mai ridicat riscul de a se întâmpina dificultăți în administrarea sa.
Pierderea așteptată în cazul unui împrumut se calculează combinând cele cinci elemente prezentate mai sus. În funcție de nivelul acestei pierderi, un împrumut se încadrează în una dintre următoarele clase ale sistemelor de clasificare a împrumuturilor:
A: împrumuturi de categoria premium: există trei subcategorii. Subcategoria A include toate riscurile suverane ale UE, și anume împrumuturi acordate statelor membre sau garantate în totalitate, în mod explicit și necondiționat de către statele membre, în cazul cărora nu se prevăd dificultăți de rambursare și pentru care se alocă o pierdere neașteptată de 0 %. În subcategoria A+ se încadrează împrumuturile acordate (sau garantate) de entități, altele decât statele membre, în cazul cărora nu se preconizează deteriorarea în timp. Subcategoria A- include operațiunile de acordare de împrumuturi în cazul cărora există unele îndoieli cu privire la menținerea statutului lor curent (de exemplu, din cauza unei scadențe îndelungate sau a volatilității ridicate a prețului viitor al unei garanții reale de altfel excelente ), dar în cazul cărora se așteaptă ca orice evoluție negativă să fie destul de limitată;
B: împrumuturi de calitate ridicată: acestea reprezintă o categorie de active în care banca are încredere, cu toate că o deteriorare minoră nu este exclusă în viitor. B+ și B- sunt utilizate pentru a indica probabilitatea relativă a producerii unei astfel de deteriorări;
C: împrumuturi de calitate bună: un exemplu ar putea fi împrumuturile negarantate acordate băncilor și întreprinderilor solide, cu rambursare integrală la scadența de 7 ani sau rambursabile în tranșe, începând de la data acordării, pe o perioadă echivalentă;
D: această categorie de rating reprezintă limita dintre împrumuturile „de calitate acceptabilă” și cele care s-au confruntat cu unele dificultăți. Această categorie de demarcare în ceea ce privește clasificarea împrumuturilor este definită cu mai multă precizie prin divizarea în două subcategorii, D+ și D-. Împrumuturile cotate D- necesită o monitorizare sporită;
E: această categorie din cadrul sistemului de clasificare cuprinde împrumuturi cu un profil de risc mai ridicat decât cel acceptat în general. Include și împrumuturi care, pe durata vieții, s-au confruntat cu probleme grave, iar alunecarea către o situație în care se înregistrează pierderi nu poate fi exclusă. Din acest motiv, împrumuturile fac obiectul unei monitorizări atente și intense. Subcategoriile E+ și E- diferențiază intensitatea acestui proces special de monitorizare, în cazul operațiunilor cotate cu E- fiind foarte probabil ca serviciul datoriei să nu poată fi asigurat la timp și, prin urmare, să fie necesară o anumită formă de restructurare a datoriei, care ar putea duce la o pierdere din depreciere.
F: în categoria F (fail - eșec) se încadrează împrumuturile cu riscuri inacceptabile. Împrumuturile din categoria F- pot să rezulte numai din tranzacții în curs care s-au confruntat, după semnare, cu circumstanțe nefavorabile neprevăzute, excepționale și dramatice. Toate operațiunile în cazul cărora se înregistrează o pierdere a principalului pentru facilitate sunt încadrate în categoria F și fac obiectul unei dispoziții specifice.
În general, împrumuturile încadrate intern în categoria D- sau în categorii inferioare sunt înscrise pe lista de supraveghere. Cu toate acestea, dacă un împrumut a fost aprobat inițial cu un profil de risc D- sau mai scăzut, va fi înscris pe lista de supraveghere doar în urma unui eveniment de credit semnificativ care provoacă o deteriorare suplimentară a poziției ocupate în sistemul de clasificare a împrumuturilor.
Tabelul din secțiunea 3.2.3.3 prezintă analiza calității creditului pentru portofoliul de împrumuturi al facilității, care se bazează pe diferitele clase din sistemul de clasificare a împrumuturilor, astfel cum sunt descrise mai sus.
3.2.3.2Analiza expunerii la riscul de credit pentru împrumuturi
Tabelul următor prezintă expunerea maximă la riscul de credit pentru împrumuturile semnate și vărsate, în funcție de natura debitorului, ținându-se seama de garanțiile furnizate de garanți:
La 31.12.2016 |
Garantate |
Alte îmbunătățiri ale calității creditului |
Negarantate |
Total |
% din total |
În mii EUR |
|||||
Bănci |
22 691 |
34 597 |
933 609 |
990 897 |
57 % |
Întreprinderi |
110 849 |
97 213 |
320 406 |
528 468 |
31 % |
Instituții publice |
38 330 |
- |
- |
38 330 |
2 % |
State |
- |
3 764 |
167 921 |
171 685 |
10 % |
Total sume plătite |
171 870 |
135 574 |
1 421 936 |
1 729 380 |
100 % |
Semnate, dar neplătite |
94 976 |
- |
806 923 |
901 899 |
|
31.12.2015 |
Garantate |
Alte îmbunătățiri ale calității creditului |
Negarantate |
Total |
% din total |
În mii EUR |
|||||
Bănci |
18 964 |
73 670 |
758 412 |
851 046 |
58 % |
Întreprinderi |
37 431 |
89 170 |
272 186 |
398 787 |
27 % |
Instituții publice |
37 112 |
- |
14 |
37 126 |
3 % |
State |
- |
4 295 |
168 803 |
173 098 |
12 % |
Total sume plătite |
93 507 |
167 135 |
1 199 415 |
1 460 057 |
100 % |
Semnate, dar neplătite |
135 821 |
- |
1 053 743 |
1 189 564 |
3.2.3.3Analiza calității creditului în funcție de tipul debitorului
Tabelele de mai jos prezintă analiza calității creditului pentru portofoliul de împrumuturi al facilității, la 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2015, în funcție de poziția acestora în cadrul sistemului de clasificare a împrumuturilor, pe baza expunerilor semnate (plătite și neplătite).
La 31.12.2016 |
Categorie superioară |
Categorie standard |
Risc minim acceptat |
Risc ridicat |
Neclasificate |
Total |
% din total |
|
În mii EUR |
||||||||
De la A la B- |
C |
D+ |
D- și categorii inferioare |
|||||
Debitor |
Bănci |
94 081 |
53 970 |
315 524 |
1 038 705 |
126 951 |
1 629 231 |
62 % |
Întreprinderi |
125 810 |
- |
19 389 |
393 877 |
152 355 |
691 431 |
26 % |
|
Instituții publice |
- |
- |
38 330 |
- |
- |
38 330 |
1 % |
|
State |
- |
- |
18 131 |
254 156 |
- |
272 287 |
11 % |
|
Total |
219 891 |
53 970 |
391 374 |
1 686 738 |
279 306 |
2 631 279 |
100 % |
|
31.12.2015 |
Categorie superioară |
Categorie standard |
Risc minim acceptat |
Risc ridicat |
Neclasificate |
Total |
% din total |
|
În mii EUR |
||||||||
De la A la B- |
C |
D+ |
D- și categorii inferioare |
|||||
Debitor |
Bănci |
92 260 |
31 558 |
326 635 |
990 971 |
245 160 |
1 686 584 |
64 % |
Întreprinderi |
125 963 |
- |
12 493 |
450 045 |
- |
588 501 |
22 % |
|
Instituții publice |
- |
- |
37 112 |
40 014 |
- |
77 126 |
3 % |
|
State |
- |
- |
9 277 |
288 133 |
- |
297 410 |
11 % |
|
Total |
218 223 |
31 558 |
385 517 |
1 769 163 |
245 160 |
2 649 621 |
100 % |
3.2.3.4Concentrări ale riscurilor aferente împrumuturilor și creanțelor
3.2.3.4.1Analiza geografică
În funcție de țara din care provine debitorul, portofoliul de împrumuturi al facilității poate fi analizat prin defalcare pe următoarele regiuni geografice (în mii EUR):
Țara din care provine debitorul |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
Kenya |
341 805 |
192 945 |
Nigeria |
241 547 |
195 290 |
Uganda |
175 424 |
178 515 |
Tanzania |
115 239 |
56 367 |
Jamaica |
90 237 |
85 278 |
Burundi |
87 373 |
40 |
Mauritania |
85 008 |
94 123 |
Republica Dominicană |
81 230 |
72 474 |
Togo |
64 605 |
75 387 |
Etiopia |
59 837 |
67 589 |
Congo (Republica Democratică) |
47 122 |
39 766 |
Ghana |
45 715 |
40 439 |
Camerun |
41 255 |
51 930 |
Mauritius |
31 518 |
18 882 |
Rwanda |
29 918 |
20 466 |
Capul Verde |
23 029 |
24 623 |
Mozambic |
22 389 |
25 124 |
Polinezia Franceză |
21 387 |
22 095 |
Senegal |
18 544 |
10 991 |
Nivel regional - ACP |
15 640 |
111 103 |
Malawi |
11 493 |
13 030 |
Insulele Cayman |
11 221 |
- |
Zambia |
11 079 |
8 733 |
Botswana |
7 889 |
6 605 |
Haiti |
6 879 |
7 071 |
Barbados |
6 809 |
- |
Samoa |
6 356 |
6 267 |
Mali |
6 159 |
6 688 |
Burkina Faso |
4 480 |
5 967 |
Congo |
3 460 |
5 189 |
Vanuatu |
2 470 |
2 772 |
Noua Caledonie |
2 191 |
2 705 |
Seychelles |
2 058 |
468 |
Palau |
1 929 |
2 197 |
Liberia |
1 759 |
921 |
Africa de Sud |
1 336 |
- |
Micronezia |
1 088 |
1 169 |
Trinidad și Tobago |
528 |
1 010 |
Niger |
523 |
1 372 |
Saint Lucia |
392 |
2.671 |
Bahamas |
392 |
- |
Tonga |
46 |
54 |
Angola |
19 |
- |
Sint Maarten |
2 |
6 |
Grenada |
- |
1 735 |
Total |
1 729 380 |
1 460 057 |
3.2.3.4.2Analiza pe sectoare industriale
Tabelul de mai jos analizează portofoliul de împrumuturi al facilității în funcție de sectorul în care își desfășoară activitatea debitorul. Operațiunile care sunt mai întâi plătite unui intermediar financiar înainte de a fi plătite beneficiarului final sunt prezentate la rubrica „Împrumuturi globale” (în mii EUR):
Sectorul debitorului |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
Împrumuturi globale și contracte de agenție |
987 242 |
658 098 |
Energie electrică, cărbune și altele |
277 524 |
197 547 |
Dezvoltare urbană, renovare și transporturi |
203 094 |
207 773 |
Materii prime și minerit |
78 849 |
88 615 |
Sectorul terțiar și alte sectoare |
67 590 |
201 361 |
Drumuri și autostrăzi |
48 600 |
48 165 |
Aeroporturi și sisteme de gestionare a traficului aerian |
38 330 |
37 126 |
Lanțul alimentar |
13 178 |
7 643 |
Recuperarea deșeurilor |
7 988 |
4 |
Prelucrarea materialelor, construcții |
6 964 |
13 719 |
Telecomunicații |
21 |
6 |
Total |
1 729 380 |
1 460 057 |
3.2.3.5Arierate la rambursarea împrumuturilor și deprecieri
Sumele aferente arieratelor sunt identificate, monitorizate și raportate conform „Orientărilor și procedurilor de monitorizare a finanțării”, definite în cadrul băncii. Aceste proceduri sunt conforme cu cele mai bune practici bancare și sunt adoptate pentru toate împrumuturile gestionate de BEI.
Procesul de monitorizare este structurat pentru a se asigura faptul că (i) potențialele arierate sunt detectate și raportate serviciilor responsabile cu o întârziere minimă; (ii) cazurile importante sunt înaintate prompt eșalonului operațional și decizional corect; (iii) se transmit periodic conducerii BEI și statelor membre rapoarte privind situația generală a arieratelor și măsurile de redresare întreprinse deja sau care urmează a fi întreprinse.
Arieratele și deprecierile împrumuturilor pot fi analizate după cum urmează (în mii EUR):
Împrumuturi și creanțe |
Împrumuturi și creanțe |
||
Note |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Valoare contabilă |
1 729 380 |
1 460 057 |
|
Depreciere individuală |
|||
Sumă brută |
119 381 |
214 232 |
|
Provizion pentru depreciere |
7 |
-117 640 |
-191 046 |
Valoare contabilă depreciată în mod individual |
1 741 |
23 186 |
|
Depreciere colectivă |
|||
Sumă brută |
- |
- |
|
Provizion pentru depreciere |
- |
- |
|
Valoare contabilă depreciată în mod colectiv |
- |
- |
|
Restante, dar nedepreciate |
|||
Restante, neachitate de: |
|||
0-30 de zile |
1 620 |
1 521 |
|
30-60 de zile |
30 |
15 |
|
60-90 de zile |
- |
- |
|
90-180 de zile |
- |
- |
|
peste 180 de zile |
1 |
13 |
|
Valoare contabilă restantă, dar nedepreciată |
1 651 |
1 549 |
|
Valoare contabilă care nu este nici restantă, nici depreciată |
1 725 988 |
1 435 322 |
|
Valoarea contabilă totală a împrumuturilor și a creanțelor |
1 729 380 |
1 460 057 |
3.2.3.6Renegocierea împrumuturilor și restructurarea acestora ca urmare a dificultăților financiare
Facilitatea consideră că împrumuturile trebuie să fie restructurate ca urmare a dificultăților financiare dacă, în urma unor modificări defavorabile ale poziției financiare a unui debitor, facilitatea renegociază termenii inițiali ai acordurilor contractuale cu acest debitor, afectând astfel în mod direct viitoarele fluxuri de trezorerie ale instrumentului financiar, ceea ce poate duce la înregistrarea unei pierderi de către facilitate. Cu toate acestea, impactul financiar al activităților de restructurare este, în general, limitat la pierderile din depreciere, dacă este cazul, deoarece principiul neutralității financiare este aplicat, de regulă, de către facilitate și este reflectat în condițiile de preț renegociat al operațiunilor restructurate.
În cursul desfășurării normale a activității, clasificarea respectivelor împrumuturi s-ar fi deteriorat și acestea ar fi fost incluse în lista de supraveghere înainte de renegociere. Odată ce au fost renegociate, facilitatea va continua să monitorizeze îndeaproape aceste împrumuturi. Dacă termenii de plată renegociați nu vor permite recuperarea valorii contabile inițiale a activului, acesta va fi considerat depreciat. Pierderile din depreciere aferente vor fi calculate pe baza fluxurilor de numerar preconizate, actualizate la rata inițială a dobânzii efective. Necesitatea deprecierii este evaluată în mod regulat în cazul tuturor împrumuturilor a căror clasificare s-a deteriorat la E-; toate împrumuturile clasificate în categoria F trebuie să facă obiectul deprecierii. Odată ce clasificarea unui împrumut s-a îmbunătățit în mod suficient, acesta va fi eliminat din lista de supraveghere în conformitate cu procedurile facilității.
Printre măsurile de restructurare întreprinse ca urmare a dificultăților financiare și practicile utilizate de echipa de restructurare a facilității în perioada de raportare se numără prelungirea scadenței, reportarea exclusiv a capitalului, reportarea capitalului și a dobânzii și capitalizarea arieratelor. Aceste măsuri de restructurare întreprinse ca urmare a dificultăților financiare nu conduc la derecunoașterea operațiunii subiacente.
Expunerile care fac obiectul unor modificări ale condițiilor contractuale care nu afectează viitoarele fluxuri de trezorerie, cum ar fi garanțiile reale sau alte mecanisme de securitate ori renunțarea la drepturile contractuale în temeiul acordurilor, nu sunt considerate ca fiind restructurate ca urmare a dificultăților financiare și, prin urmare, aceste evenimente nu sunt considerate ca fiind suficiente pentru a indica singure deprecierea.
Operațiunile care au făcut obiectul unor măsuri de restructurare întreprinse ca urmare a dificultăților financiare sunt raportate ca atare în tabelul de mai jos:
În mii EUR |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
Numărul de operațiuni care au făcut obiectul unor măsuri de restructurare întreprinse ca urmare a dificultăților financiare |
22 |
16 |
Valori contabile |
171 135 |
225 631 |
din care depreciate |
124 250 |
204 711 |
Depreciere recunoscută |
113 052 |
188 197 |
Venituri din dobânzi aferente operațiunilor de restructurare întreprinse ca urmare a dificultăților financiare |
19 877 |
14 262 |
Expuneri scoase în afara bilanțului (în urma încetării/vânzării operațiunii) |
31 298 |
- |
Măsuri de restructurare ca urmare a dificultăților financiare |
|||||||
În mii EUR |
31.12.2015 |
Prelungirea scadențelor |
Reportarea exclusiv a capitalului |
Reportarea capitalului și a dobânzii |
Alte active |
Rambursarea și încetarea contractului (1) |
31.12.2016 |
Bănci |
17 891 |
- |
- |
12 150 |
8 062 |
-827 |
37 276 |
Întreprinderi |
207 740 |
- |
- |
- |
26 203 |
-100 084 |
133 859 |
Total |
225 631 |
- |
- |
12 150 |
34 265 |
-100 911 |
171 135 |
(1) Diminuările se explică prin rambursările de capital care au fost efectuate în cursul exercițiului financiar pentru operațiuni deja considerate ca fiind restructurate ca urmare a dificultăților financiare începând cu 31 decembrie 2015 și prin încetarea contractului în decursul exercițiului financiar. |
3.2.4Riscul de credit privind numerarul și echivalentele de numerar
Fondurile disponibile sunt investite conform calendarului obligațiilor contractuale de plată ale facilității. La 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2015, investițiile erau sub formă de depozite bancare, certificate de depozit și titluri comerciale de valoare.
Entitățile autorizate au un rating similar cu ratingurile pe termen scurt și pe termen lung necesare pentru plasamentele de trezorerie proprii ale BEI. Ratingul minim pe termen scurt pe care trebuie să îl aibă entitățile autorizate este P-1/A-1/F1 (Moody’s, S&P, Fitch). În cazul în care cel puțin o agenție de rating de credit acordă un rating diferit, se ia în calcul ratingul cel mai scăzut. În prezent, limita maximă autorizată pentru fiecare bancă autorizată este de 50 000 000 EUR (cincizeci de milioane de euro). Excepție de la această regulă face Société Générale, la care facilitatea are conturile de numerar operaționale. Limita de credit pe termen scurt pentru Société Générale, la 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2015, se ridica la 110 000 000 EUR (o sută zece milioane de euro). Limita sporită se aplică numerarului deținut în conturile de numerar operaționale și instrumentelor emise de această contraparte și deținute de portofoliul de trezorerie.
Toate investițiile au fost efectuate cu entități autorizate, cu o scadență maximă de trei luni de la data valutei și până la limita de expunere la riscul de credit. La 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2015, toate depozitele la termen, certificatele de depozit, titlurile comerciale de valoare și casa deținute de portofoliul de trezorerie al facilității aveau un rating minim de P-1 (echivalent Moody’s) la data decontării.
Tabelul următor prezintă situația numerarului și a echivalentelor de numerar, inclusiv a dobânzilor acumulate (în mii EUR):
Rating minim pe termen scurt |
Rating minim pe termen lung |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
||
(calificativ Moody’s) |
(calificativ Moody’s) |
||||
P-1 |
Aaa |
37 949 |
10 % |
49 999 |
11 % |
P-1 |
Aa2 |
46 963 |
13 % |
26 |
0 % |
P-1 |
Aa3 |
40 436 |
11 % |
- |
0 % |
P-1 |
A1 |
100 012 |
28 % |
115 705 |
26 % |
P-1 |
A2 |
135 457 |
38 % |
283 265 |
63 % |
Total |
360 817 |
100 % |
448 995 |
100 % |
3.2.5Riscul de credit privind instrumentele financiare derivate
3.2.5.1Politica în materie de risc de credit privind instrumentele financiare derivate
Riscul de credit privind instrumentele financiare derivate reprezintă pierderile pe care ar urma să le suporte o anumită parte în cazul în care contrapartea nu ar fi în măsură să își respecte obligațiile contractuale. Riscul de credit asociat instrumentelor financiare derivate variază în funcție de mai mulți factori (cum ar fi ratele dobânzilor și cursurile de schimb) și, în general, corespunde numai unei mici părți din valoarea noțională a acestora.
În cadrul activității sale obișnuite, facilitatea poate să încheie contracte swap pentru a acoperi împotriva riscurilor operațiuni specifice de acordare de împrumuturi sau să încheie contracte valutare la termen pentru a-și acoperi împotriva riscurilor pozițiile valutare, exprimate în monede tranzacționate în mod activ, altele decât euro. Toate swap-urile sunt executate de Banca Europeană de Investiții cu o contraparte externă. Swap-urile fac obiectul unor acorduri de tip swap master și al unor anexe privind susținerea creditării, semnate de Banca Europeană de Investiții și de contrapărțile sale externe.
3.2.5.2Evaluarea riscului de credit în cazul instrumentelor financiare derivate
Toate swap-urile executate de Banca Europeană de Investiții care sunt legate de facilitate sunt tratate în același mod, în ceea ce privește cadrul contractual și metodologiile aplicate, ca și instrumentele financiare derivate negociate de Banca Europeană de Investiții în scopuri proprii. În special, eligibilitatea contrapărților la swap-uri este stabilită de Banca Europeană de Investiții pe baza acelorași condiții de eligibilitate aplicate în cazul scopurilor sale generale în materie de swap.
Banca Europeană de Investiții evaluează expunerea la riscul de credit aferent swap-urilor și tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate folosind expunerea netă la piață (Net Market Exposure - „NME”) și expunerea potențială viitoare (Potential Future Exposure - „PFE”) pentru raportarea și monitorizarea limitelor. NME și PFE includ integral instrumentele financiare derivate legate de Facilitatea pentru investiții.
·Tabelul următor prezintă scadențele swap-urilor valutare pe rata dobânzii, subdivizate în funcție de valoarea lor noțională și de valoarea lor justă:
Contracte swap la 31.12.2016 |
Mai puțin de |
1 an |
5 ani |
Peste |
Total 2016 |
În mii EUR |
1 an |
până la 5 ani |
până la 10 ani |
10 ani |
|
Valoare noțională |
- |
7 430 |
- |
- |
7 430 |
Valoare justă (și anume, valoarea actualizată netă) |
- |
-3 051 |
- |
- |
-3 051 |
Contracte swap la 31.12.2015 |
Mai puțin de |
1 an |
5 ani |
Peste |
Total 2015 |
În mii EUR |
1 an |
până la 5 ani |
până la 10 ani |
10 ani |
|
Valoare noțională |
- |
9 589 |
- |
- |
9 589 |
Valoare justă (și anume, valoarea actualizată netă) |
- |
-3 835 |
- |
- |
-3 835 |
·Facilitatea încheie swap-uri valutare pe termen scurt („swap-uri FX”) în vederea acoperirii riscului valutar pentru împrumuturile plătite în alte monede decât EUR. Swap-urile FX au o scadență de cel mult trei luni și sunt reînnoite periodic. Valoarea noțională a swap-urilor FX era de 1 611,0 milioane EUR la 31 decembrie 2016, față de 1 400,0 milioane EUR la 31 decembrie 2015. Valoarea justă a swapurilor FX se ridica la -15,3 milioane EUR la 31 decembrie 2016, față de -3,7 milioane EUR la 31 decembrie 2015.
·Facilitatea încheie contracte swap pe rata dobânzii în vederea acoperirii riscului ratei dobânzii pentru împrumuturile vărsate. La 31 decembrie 2016 erau în curs de desfășurare două operațiuni swap pe rata dobânzii cu o valoare noțională de 41,2 milioane EUR (în 2015: 44,9 milioane EUR) și o valoare justă de 0,1 milioane EUR (în 2015: -0,3 milioane EUR).
3.2.6Riscul de credit pentru activele financiare păstrate până la scadență
Tabelul următor prezintă situația portofoliului păstrat până la scadență compus în întregime din bonuri de trezorerie emise de Italia, Portugalia și Spania, cu o scadență reziduală mai mică de trei luni. Statele membre ale UE sunt emitenți eligibili. Limita maximă permisă pentru fiecare emitent autorizat este de 50 000 000 EUR (cincizeci de milioane de euro). Investițiile în obligațiuni pe termen mediu și pe termen lung ar putea fi, de asemenea, eligibile, în conformitate cu orientările privind investițiile și în funcție de cerințele de lichiditate:
Rating minim pe termen scurt |
Rating minim pe termen lung |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
||
(calificativ Moody’s) |
(calificativ Moody’s) |
||||
P-1 |
Aa2 |
18 012 |
10 % |
- |
0 % |
P-1 |
A1 |
30 002 |
18 % |
10 000 |
4 % |
P-1 |
A2 |
- |
0 % |
69 502 |
31 % |
P-2 |
Baa2 |
- |
0 % |
50 007 |
22 % |
P-2 |
Fără rating |
20 025 |
12 % |
- |
0 % |
P-3 |
Baa3 |
- |
0 % |
50 012 |
22 % |
NP |
Ba1 |
50 005 |
30 % |
49 000 |
21 % |
Fără rating |
Baa2 |
51 354 |
30 % |
- |
0 % |
Total |
|
169 398 |
100 % |
228 521 |
100 % |
Riscul de lichiditate
Riscul de lichiditate se referă la capacitatea unei entități de a finanța creșterile de active și de a face față obligațiilor pe măsură ce acestea devin scadente, fără a suferi pierderi inacceptabile. Acesta poate fi divizat în riscul de lichiditate al fondurilor și riscul de lichiditate al pieței. Riscul de lichiditate al fondurilor este riscul ca o entitate să nu poată răspunde în mod eficient atât nevoilor preconizate, cât și nevoilor nepreconizate de fluxuri de trezorerie, prezente și viitoare, fără ca acest fapt să afecteze operațiunile sale zilnice sau situația sa financiară. Riscul de lichiditate al pieței este riscul ca o entitate să nu poată compensa sau elimina ușor o poziție la prețul pieței din cauza unei adâncimi necorespunzătoare a pieței sau a unei perturbări a pieței.
3.2.2Managementul riscului de lichiditate
Facilitatea este finanțată, în principal, din contribuțiile anuale ale statelor membre, precum și din restituirile rezultate în urma operațiunilor sale. Facilitatea își gestionează riscul de lichiditate al fondurilor în principal prin planificarea nevoilor sale nete de lichidități și a contribuțiilor anuale solicitate din partea statelor membre.
În vederea calculării contribuțiilor anuale ale statelor membre, se analizează și se urmărește pe tot parcursul exercițiului financiar schema plăților pentru portofoliul curent și pentru cel viitor. Evenimentele speciale, cum ar fi rambursările anticipate, vânzările de acțiuni sau cazurile de neîndeplinire a obligațiilor de plată, sunt luate în considerare pentru corectarea cerințelor anuale de lichiditate.
Pentru a reduce și mai mult riscul de lichiditate, facilitatea păstrează o rezervă de lichiditate suficientă, care să acopere în orice moment plățile în numerar preconizate, conform celor comunicate periodic de Departamentul de creditare al BEI. Fondurile sunt investite pe piața monetară și pe piețele de obligațiuni sub formă de depozite interbancare și de alte instrumente financiare pe termen scurt, ținând seama de obligațiile de plată în numerar ale facilității. Activele lichide ale facilității sunt gestionate de către Departamentul de trezorerie al băncii, în vederea menținerii unui nivel adecvat de lichiditate pentru ca facilitatea să își poată îndeplini obligațiile.
În conformitate cu principiul separării sarcinilor operaționale de cele administrative, operațiunile de decontare aferente investițiilor având ca obiect aceste active se încadrează în sfera de responsabilitate a Departamentului de planificare și de decontare a operațiunilor din cadrul BEI. De asemenea, Direcția de management al riscurilor din cadrul băncii este responsabilă de autorizarea contrapărților și a limitelor pentru investiții de trezorerie, precum și de monitorizarea acestor limite.
3.2.3Evaluarea riscului de lichiditate
Tabelele din prezenta secțiune analizează datoriile financiare ale facilității în funcție de scadență, luând în considerare perioada rămasă între data bilanțului și data scadenței contractuale (pe baza fluxurilor de numerar neactualizate).
În ceea ce privește datoriile financiare nederivate, facilitatea deține angajamente sub formă de părți neplătite ale creditului în temeiul acordurilor de împrumut semnate, de părți neplătite ale subscrierilor de capital/acordurilor de investiții semnate, de garanții pentru împrumuturi acordate sau de subvenții la dobândă angajate și de angajamente pentru asistență tehnică.
Împrumuturile din cadrul FI au un termen de plată. Cu toate acestea, plățile se efectuează la datele și în cuantumurile care reflectă progresele înregistrate de proiectele de investiții-suport. În plus, împrumuturile FI sunt tranzacții efectuate într-un mediu operațional relativ volatil, prin urmare există un grad de incertitudine semnificativ cu privire la calendarul lor de plată.
Investițiile de capital trebuie plătite atunci când administratorii fondului de capitaluri proprii emit cereri de capital valabile, care reflectă progresele înregistrate în activitățile lor de investiții. De obicei, perioada de tragere este de 3 ani, fiind în mod frecvent prelungită cu un an sau doi ani. În mod obișnuit, unele angajamente de plată se efectuează după încheierea perioadei de tragere, până la epuizarea tuturor investițiilor-suport ale fondului, întrucât, din când în când, lichiditățile acestuia pot să fie insuficiente pentru îndeplinirea obligațiilor de plată în ceea ce privește taxele sau alte cheltuieli.
Garanțiile nu fac obiectul unor angajamente specifice de plată, cu excepția cazului în care o garanție este executată. Cuantumul garanției restante se reduce în funcție de calendarul de rambursare al împrumuturilor garantate.
Ieșirile de numerar aferente subvențiilor la dobândă angajate au loc, în general, în cazul împrumuturilor subvenționate finanțate din resursele proprii ale băncii. Prin urmare, ieșirile raportate reprezintă mai degrabă doar angajamente aferente acestor împrumuturi decât valoarea totală a subvențiilor la dobândă angajate neplătite. La fel ca în cazul împrumuturilor, calendarul lor de plată este incert.
„Ieșirea nominală brută” aferentă angajamentelor pentru asistență tehnică din tabelul „Profilul de scadență al datoriilor financiare nederivate” se referă la partea totală neplătită a contractelor de asistență tehnică semnate. Calendarul schemei plăților prezintă un grad semnificativ de incertitudine. Ieșirile de numerar clasificate în tranșa „3 luni sau mai puțin” reprezintă valoarea facturilor restante primite până la data de raportare.
Angajamentele pentru datoriile financiare nederivate în cazul cărora nu este definită o scadență contractuală sunt clasificate în categoria „Scadență nedefinită”. Angajamentele pentru care există o cerere de plată în numerar înregistrată la data de raportare sunt clasificate în tranșa de timp relevantă.
În ceea ce privește datoriile financiare derivate, profilul de scadență reprezintă fluxurile de trezorerie brute contractuale neactualizate ale contractelor swap, inclusiv ale swap-urilor valutare (cross currency swaps - CCS), ale swap-urilor valutare pe rata dobânzii (cross currency interest rate swaps - CCIRS), ale swap-urilor valutare pe termen scurt și ale swap-urilor pe rata dobânzii.
Profilul de scadență al datoriilor financiare nederivate |
3 luni sau mai puțin |
Peste 3 luni și până la 1 an |
Peste 1 an și până la 5 ani |
Peste 5 ani |
Scadență nedefinită |
Ieșire nominală brută |
||||
În mii EUR la 31.12.2016 |
||||||||||
Ieșiri pentru împrumuturi angajate, dar neplătite |
82 405 |
- |
- |
- |
819 494 |
901 899 |
||||
Ieșiri pentru fonduri de investiții angajate și subscriere de acțiuni |
4 592 |
- |
- |
- |
239 458 |
244 050 |
||||
Alte ieșiri (garanții semnate neemise, garanții emise) |
- |
- |
- |
- |
43 964 |
43 964 |
||||
Ieșiri pentru subvenții la dobândă angajate |
- |
- |
- |
- |
275 917 |
275 917 |
||||
Ieșiri pentru angajamente alocate asistenței tehnice |
2 671 |
- |
- |
- |
24 807 |
27 478 |
||||
Total |
89 668 |
- |
- |
- |
1 403 640 |
1 493 308 |
||||
Profilul de scadență al datoriilor financiare nederivate |
3 luni sau mai puțin |
Peste 3 luni și până la 1 an |
Peste 1 an și până la 5 ani |
Peste 5 ani |
Scadență nedefinită |
Ieșire nominală brută |
||||
În mii EUR la 31.12.2015 |
||||||||||
Ieșiri pentru împrumuturi angajate, dar neplătite |
41 028 |
- |
- |
- |
1 148 536 |
1 189 564 |
||||
Ieșiri pentru fonduri de investiții angajate și subscriere de acțiuni |
23 371 |
- |
- |
- |
274 984 |
298 355 |
||||
Alte ieșiri (garanții semnate neemise, garanții emise) |
- |
- |
- |
- |
10 798 |
10 798 |
||||
Ieșiri pentru subvenții la dobândă angajate |
- |
- |
- |
- |
281 682 |
281 682 |
||||
Ieșiri pentru angajamente alocate asistenței tehnice |
811 |
- |
- |
- |
28 072 |
28 883 |
||||
Total |
65 210 |
- |
- |
- |
1 744 072 |
1 809 282 |
||||
Profilul de scadență al datoriilor financiare derivate |
3 luni sau mai puțin |
Peste 3 luni și până la 1 an |
Peste 1 an și până la 5 ani |
Peste 5 ani |
Intrare/ieșire nominală brută |
|||||
În mii EUR la 31.12.2016 |
||||||||||
CCS și CCIRS - Intrări |
3 |
2 409 |
5 222 |
- |
7 634 |
|||||
CCS și CCIRS - Ieșiri |
- |
-3 688 |
-7 377 |
- |
-11 065 |
|||||
Swap-uri valutare pe termen scurt - Intrări |
1 611.000 |
- |
- |
- |
1 611 000 |
|||||
Swap-uri valutare pe termen scurt - Ieșiri |
-1 636.001 |
- |
- |
- |
-1 636 001 |
|||||
Swap-uri pe rata dobânzii - Intrări |
411 |
1 234 |
5 529 |
1 550 |
8 724 |
|||||
Swapuri pe rata dobânzii - Ieșiri |
- |
-1 962 |
-5 316 |
-1 329 |
-8 607 |
|||||
Total |
-24 587 |
-2 007 |
-1 942 |
221 |
-28 315 |
|||||
Profilul de scadență al datoriilor financiare derivate |
3 luni sau mai puțin |
Peste 3 luni și până la 1 an |
Peste 1 an și până la 5 ani |
Peste 5 ani |
Intrare/ieșire nominală brută |
|||||
În mii EUR la 31.12.2015 |
||||||||||
CCS și CCIRS - Intrări |
5 |
2 307 |
7 671 |
- |
9 983 |
|||||
CCS și CCIRS - Ieșiri |
- |
-3 571 |
-10 714 |
- |
-14 285 |
|||||
Swap-uri valutare pe termen scurt - Intrări |
1 400 000 |
- |
- |
- |
1 400 000 |
|||||
Swap-uri valutare pe termen scurt - Ieșiri |
-1 407 763 |
- |
- |
- |
-1 407 763 |
|||||
Swap-uri pe rata dobânzii - Intrări |
383 |
1 269 |
6 059 |
2 524 |
10 235 |
|||||
Swapuri pe rata dobânzii - Ieșiri |
- |
-2 145 |
-6 127 |
-2 206 |
-10 478 |
|||||
Total |
-7 375 |
-2 140 |
-3 111 |
318 |
-12 308 |
3.2.4Active și datorii financiare pe termen lung
Tabelul de mai jos prezintă valorile contabile ale activelor și datoriilor financiare nederivate care se preconizează că vor fi recuperate sau decontate după mai mult de 12 luni de la data de raportare.
În mii EUR |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
Active financiare: |
||
Împrumuturi și creanțe |
1 692 867 |
1 423 368 |
Active financiare disponibile pentru vânzare |
516 884 |
419 353 |
Alte active |
141 |
- |
Total |
2 209 892 |
1 842 721 |
Datorii financiare: |
||
Provizioane pentru garanțiile emise |
497 |
- |
Sume datorate terților |
69 960 |
57 346 |
Total |
70 457 |
57 346 |
Riscul de piață
Riscul de piață reprezintă riscul ca modificările prețurilor și ale ratelor pe piață, cum ar fi ratele dobânzii, prețurile participațiilor și cursurile de schimb, să afecteze veniturile unei entități sau valoarea participațiilor sale în instrumente financiare.
3.2.5Riscul ratei dobânzii
Riscul ratei dobânzii rezultă din volatilitatea valorii economice a pozițiilor purtătoare de rată a dobânzii sau din volatilitatea venitului generat de aceste poziții ca urmare a evoluției nefavorabile a ratelor dobânzii.
Facilitatea nu este afectată în mod direct de fluctuația valorii sale economice sau de neconcordanțele de preț dintre diferitele active, datorii și instrumente de acoperire împotriva riscurilor deoarece (i) nu are costuri directe ale îndatorării sau datorii purtătoare de rată a dobânzii și (ii) acceptă impactul fluctuațiilor ratei dobânzii asupra veniturilor din investițiile sale.
Facilitatea evaluează sensibilitatea la riscul ratei dobânzii a portofoliului său de împrumuturi și a swap-urilor de microacoperire împotriva riscurilor prin calcularea valorii punctului de bază (Basis Point Value - BPV).
BPV evaluează câștigul sau pierderea valorii actualizate nete a portofoliului relevant ca urmare a unei creșteri cu 1 punct de bază (0,01 %) a ratelor dobânzii aferente unor scadențe care variază într-o tranșă de timp dată, și anume „piață monetară - maximum un an”, „termen foarte scurt - 2 până la 3 ani”, „termen scurt - între 4 și 6 ani”, „termen mediu - între 7 și 11 ani”, „termen lung - între 12 și 20 de ani” sau „termen extra-lung - peste 21 de ani”.
Pentru a determina valoarea actualizată netă (VAN) a fluxurilor de trezorerie ale împrumuturilor exprimate în EUR, facilitatea utilizează curba de finanțare de bază în EUR a BEI (curba de swap în EUR ajustată cu marja de finanțare globală a BEI). Curba de finanțare în USD a BEI este utilizată pentru calcularea VAN aferentă fluxurilor de trezorerie ale împrumuturilor exprimate în USD. VAN aferentă fluxurilor de trezorerie ale împrumuturilor exprimate în monede pentru care nu este disponibilă o curbă de actualizare fiabilă și suficient de completă se stabilește prin utilizarea ca substituent a acesteia a curbei de finanțare de bază în EUR a BEI.
În vederea calculării valorii actualizate nete a swap-urilor de microacoperire împotriva riscurilor, facilitatea utilizează curba swap în EUR pentru fluxurile de trezorerie exprimate în EUR și curba swap în USD pentru fluxurile de trezorerie exprimate în USD.
Astfel cum se prezintă în tabelul următor, la 31 decembrie 2016 valoarea actualizată netă a portofoliului de împrumuturi, inclusiv swap-urile aferente de microacoperire împotriva riscurilor, ar scădea cu 516 000 EUR (la 31 decembrie 2015: scădere cu 532 000 EUR), dacă toate curbele ratelor dobânzii relevante se modifică simultan, în paralel, în sens ascendent cu 1 punct de bază.
Valoarea punctului de bază |
Piața |
Termen foarte scurt |
Termen scurt |
Termen mediu |
Termen lung |
Termen extra-lung |
Total |
În mii EUR |
monetară |
||||||
La 31.12.2016 |
1 an |
2- 3 ani |
4- 6 ani |
7- 11 ani |
12- 20 de ani |
21 de ani |
|
Sensibilitatea totală a împrumuturilor și a swap-urilor de microacoperire împotriva riscurilor |
-46 |
-101 |
-164 |
-175 |
-30 |
- |
-516 |
Valoarea punctului de bază |
Piața monetară |
Termen foarte scurt |
Termen scurt |
Termen mediu |
Termen lung |
Termen extra-lung |
Total |
În mii EUR |
monetară |
||||||
La 31.12.2015 |
1 an |
2- 3 ani |
4- 6 ani |
7- 11 ani |
12- 20 de ani |
21 de ani |
|
Sensibilitatea totală a împrumuturilor și a swap-urilor de microacoperire împotriva riscurilor |
-37 |
-72 |
-252 |
-139 |
-32 |
- |
-532 |
3.4.2Riscul de schimb valutar
Pentru FI, riscul de schimb valutar („FX”) este riscul unei pierderi a rezultatelor sale sau a valorii sale economice din cauza evoluției nefavorabile a cursurilor de schimb valutar.
Luând în considerare moneda de referință în care se ține evidența contabilă (EUR pentru FI), facilitatea este expusă la riscul FX ori de câte ori există o neconcordanță între activele și datoriile exprimate într-o altă monedă decât moneda de referință în care se ține evidența contabilă. Riscul FX cuprinde și efectul modificărilor valorii fluxurilor de trezorerie viitoare exprimate în altă monedă decât moneda de referință în care se ține evidența contabilă, de exemplu plățile de dobânzi și dividende, ca urmare a fluctuațiilor cursurilor de schimb.
3.4.2.1Riscul de schimb valutar și activele de trezorerie
Activele de trezorerie ale FI sunt exprimate în EUR sau USD.
Riscul FX este acoperit prin tranzacții FX la vedere sau la termen, prin swap-uri FX sau prin swap-uri valutare. Departamentul de trezorerie al BEI poate utiliza, în cazul în care consideră că este necesar și adecvat, orice alt instrument, în conformitate cu politica băncii, care oferă protecție împotriva riscurilor de piață aferente activităților financiare ale FI.
3.4.2.2Riscul de schimb valutar și operațiunile finanțate sau garantate de FI
Contribuțiile statelor membre la FI sunt primite în EUR. Operațiunile finanțate sau garantate de FI, precum și subvențiile la dobândă pot fi exprimate în EUR, USD sau în orice altă monedă autorizată.
Expunerea la riscul de schimb valutar (în raport cu EUR, moneda de referință) apare ori de câte ori tranzacțiile exprimate în alte monede decât EUR nu beneficiază de acoperire împotriva riscurilor. Mai jos sunt prezentate orientări privind acoperirea FI împotriva riscului de schimb valutar.
3.4.2.2.1.Acoperirea împotriva riscurilor a operațiunilor exprimate în USD
Riscul FX generat de operațiunile FI exprimate în USD se acoperă pe o bază agregată prin utilizarea unor swap-uri FX în USD/EUR, reînnoite și ajustate periodic din punctul de vedere al cuantumului. Utilizarea swapurilor FX are un dublu scop. Pe de o parte, se generează lichiditățile necesare pentru noi plăți (împrumuturi și capitaluri proprii) și, pe de altă parte, se menține o acoperire macro împotriva riscului FX.
La începutul fiecărei perioade, fluxurile de trezorerie care urmează să fie încasate sau plătite în USD în perioada următoare sunt estimate pe baza restituirilor/plăților prevăzute sau preconizate. Ulterior, swap-urile FX ajunse la scadență se reînnoiesc, valoarea acestora fiind ajustată în scopul de a acoperi cel puțin nevoile de lichidități de USD prevăzute pentru perioada următoare.
-Lunar, poziția FX în USD se acoperă împotriva riscurilor, dacă depășește limitele relevante, prin intermediul unei operațiuni la vedere sau la termen.
-Într-o perioadă de reînnoire, deficitele neprevăzute de lichidități de USD se acoperă prin operațiuni ad-hoc de swap FX, în timp ce lichiditățile excedentare fie se investesc în active de trezorerie, fie se schimbă în EUR, dacă rezultă dintr-o creștere a poziției FX.
3.4.2.2.2.Acoperirea împotriva riscurilor a operațiunilor exprimate în alte monede decât EUR sau USD
-Operațiunile efectuate de FI în alte monede decât EUR și USD sunt acoperite împotriva riscurilor prin contracte de swap valutar care au același profil financiar ca împrumutul-suport, cu condiția să existe o piață swap operațională.
-FI efectuează operațiuni exprimate în monede pentru care posibilitățile de acoperire împotriva riscurilor fie nu sunt disponibile în mod eficient, fie sunt disponibile la un cost ridicat. Aceste operațiuni sunt exprimate în monede locale, dar decontate în EUR sau USD. Cadrul FI privind riscul financiar, care a fost aprobat de Comitetul FI la data de 22 ianuarie 2015, oferă posibilitatea de a acoperi în mod sintetic, prin intermediul instrumentelor financiare derivate, expunerea la riscul FX în monedele locale care prezintă o corelație pozitivă semnificativă cu USD. Monedele locale acoperite în mod sintetic împotriva riscurilor cu instrumente financiare derivate exprimate în USD sunt prezentate în tabelul din secțiunea 3.4.2.2.3 de mai jos, la rubrica „Monede locale (cu acoperire sintetică împotriva riscurilor - synthetic hedge)”, în timp ce monedele locale care nu sunt acoperite în mod sintetic împotriva riscurilor cu USD sunt prezentate în același tabel, la rubrica „Monede locale (fără acoperire sintetică împotriva riscurilor)”.
3.4.2.2.3Poziția de schimb valutar (în mii EUR)
Tabelele din prezenta notă prezintă poziția de schimb valutar a facilității.
Poziția de schimb valutar este prezentată în tabelele de mai jos, în conformitate cu politicile de risc ale FI (astfel cum sunt descrise în cadrul FI privind riscul financiar). Poziția FX în funcție de politicile de risc se bazează pe cifre contabile și este definită ca soldul dintre activele și datoriile selecționate. Activele și datoriile definite în poziția FX în funcție de politicile de risc sunt selecționate astfel încât să se asigure faptul că rezultatele vor fi convertite în moneda de raportare (EUR) numai în momentul încasării.
Câștigurile/pierderile nerealizate și deprecierea activelor financiare disponibile pentru vânzare, precum și deprecierea împrumuturilor și a creanțelor sunt incluse în poziția FX în funcție de politicile de risc. Instrumentele financiare derivate incluse în poziția FX în funcție de politicile de risc sunt luate în considerare la valoarea lor nominală, în locul valorii lor juste, pentru a fi aliniate cu valoarea reținută a activelor, luate, de asemenea, în considerare la valoarea lor nominală, ajustată prin deprecierea împrumuturilor.
În tabelele de mai jos restul activelor și al datoriilor, care includ în principal acumulările de dobândă la împrumuturi, instrumente financiare derivate și subvenții, sunt prezentate ca „Poziția FX exclusă din politicile de risc”.
La 31 decembrie 2016 |
Active și datorii |
Angajamente și datorii contingente |
|||
Monede |
Poziția FX în funcție de politicile de risc |
Poziția FX exclusă din politicile de risc |
Bilanțul poziției FX |
||
USD |
-258 496 |
7 578 |
-250 918 |
282 991 |
|
Monede locale
|
|||||
KES |
117 881 |
3 869 |
121 751 |
- |
|
TZS |
97 116 |
1 931 |
99 046 |
- |
|
DOP |
52 553 |
2 013 |
54 566 |
- |
|
UGX |
36 776 |
1 077 |
37 854 |
- |
|
RWF |
22 258 |
194 |
22 452 |
- |
|
Monede locale
|
|||||
HTG, MUR, MZN, XOF, ZMW, BWP |
22 534 |
252 |
22 786 |
246 |
|
Total alte monede decât EUR |
90 622 |
16 914 |
107 537 |
283 237 |
|
EUR |
- |
2 591 845 |
2 591 845 |
1 241 229 |
|
Total EUR și alte monede decât EUR |
90 622 |
2 608 759 |
2 699 382 |
1 524 466 |
|
* A se vedea secțiunea 3.4.2.2.2 pentru explicații privind acoperirea sintetică. |
|||||
La 31 decembrie 2015 |
Active și datorii |
Angajamente și datorii contingente |
|||
Monede |
Poziția FX în funcție de politicile de risc |
Poziția FX exclusă din politicile de risc |
Bilanțul poziției FX |
||
USD |
-207 050 |
5 023 |
-202 027 |
270 236 |
|
Monede locale
|
|||||
KES |
129 862 |
3 101 |
132 963 |
- |
|
TZS |
46 246 |
780 |
47 025 |
- |
|
DOP |
40 799 |
1 274 |
42 073 |
- |
|
UGX |
30 182 |
565 |
30 747 |
- |
|
RWF |
11 979 |
164 |
12 143 |
- |
|
Monede locale
|
|||||
HTG, MUR, MZN, XOF, ZMW |
15 474 |
201 |
15 675 |
798 |
|
Total alte monede decât EUR |
67 492 |
11 108 |
78 599 |
271 034 |
|
EUR |
- |
2 337 555 |
2 337 555 |
1 579 719 |
|
Total EUR și alte monede decât EUR |
67 492 |
2 348 663 |
2 416 154 |
1 850 753 |
3.4.2.3Analiza sensibilității la schimbul valutar
La 31 decembrie 2016, o depreciere de 10 procente a monedei euro în raport cu toate celelalte monede ar conduce la o creștere a resurselor din contribuții de 12,0 milioane EUR (la 31 decembrie 2015: 8,7 milioane EUR). O apreciere de 10 procente a monedei euro în raport cu toate celelalte monede ar conduce la o scădere a resurselor din contribuții de 9,9 milioane EUR (la 31 decembrie 2015: 7,1 milioane EUR).
3.4.2.4Cursuri de schimb
Următoarele cursuri de schimb au fost utilizate pentru întocmirea bilanțului la 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2015:
31 decembrie 2016 |
31 decembrie 2015 |
|
Monede ale țărilor terțe |
||
Pula din Botswana (BWP) |
11,2657 |
11,9451 |
Peso dominican (DOP) |
48,7476 |
49,0144 |
Gourde haitian(HTG) |
68,78 |
61,19 |
Șiling kenyan (KES) |
108,06 |
111,3 |
Ouguiya mauritană (MRO) |
375,79 |
326,46 |
Rupie mauritiană (MUR) |
37,85 |
38,85 |
Metical mozambican (MZN) |
75,25 |
50,59 |
Franc ruandez (RWF) |
856,8 |
806,36 |
Șiling tanzanian (TZS) |
2 296,99 |
2 344,42 |
Șiling ugandez (UGX) |
3 805,00 |
3 665,00 |
Dolar american (USD) |
1,0541 |
1,0887 |
Franc CFA (XAF/XOF) |
655,957 |
655,957 |
Rand sud-african (ZAR) |
14,457 |
16,953 |
Kwacha zambian (ZMW) |
10,4653 |
11,9571 |
3.4.3Riscul de preț al participațiilor
Riscul de preț al participațiilor se referă la riscul ca valorile juste ale investițiilor în capitaluri proprii să scadă ca urmare a modificărilor înregistrate în ceea ce privește nivelurile prețurilor participațiilor și/sau valoarea investițiilor în capitaluri proprii.
FI este expusă unui risc de preț al participațiilor prin investițiile sale în participații directe și în fonduri cu capital de risc.
Valoarea pozițiilor participațiilor necotate nu este imediat disponibilă în scopul monitorizării și al asigurării controlului în mod continuu. Pentru pozițiile respective, printre cele mai bune informații disponibile se numără prețurile rezultate din orice tehnici de evaluare relevante.
Cuantumul efectelor asupra resurselor din contribuții ale facilității (ca rezultat al unei modificări a valorii juste a portofoliului de participații disponibile pentru vânzare), ca urmare a unei modificări de +/-10 % a valorii participațiilor directe individuale la capital și a investițiilor de capital de risc, toate celelalte variabile menținându-se constante, este de 51,7 milioane EUR, respectiv de -51,7 milioane EUR la 31 decembrie 2016 (41,9 milioane EUR, respectiv -41,9 milioane EUR la 31 decembrie 2015).
4 Valorile juste ale instrumentelor financiare
Clasificări contabile și valori juste
Tabelul următor prezintă valorile contabile și valorile juste ale activelor financiare și ale datoriilor financiare, inclusiv nivelul acestora în ierarhia valorii juste. Aceste informații nu includ informațiile privind valoarea justă a activelor financiare și a datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă dacă valoarea contabilă corespunde unei aproximări rezonabile a valorii juste.
La 31 decembrie 2016 |
Valoare contabilă |
Valoare justă |
|||||||||
În mii EUR |
Deținute în vederea tranzacționării |
Disponibile pentru vânzare |
Numerar, împrumuturi și creanțe |
Deținute până la scadență |
Alte datorii financiare |
Total |
Nivelul 1 |
Nivelul 2 |
Nivelul 3 |
Total |
|
Active financiare contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Instrumente financiare derivate |
6 920 |
- |
- |
- |
- |
6 920 |
- |
6 920 |
- |
6 920 |
|
Fonduri cu capital de risc |
- |
437 788 |
- |
- |
- |
437 788 |
- |
- |
437 788 |
437 788 |
|
Investiții directe în capitaluri proprii |
- |
79 096 |
- |
- |
- |
79 096 |
22 880 |
- |
56 216 |
79 096 |
|
Total |
6 920 |
516 884 |
- |
- |
- |
523 804 |
22 880 |
6 920 |
494 004 |
523 804 |
|
Active financiare care nu sunt contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Numerar și echivalente de numerar |
- |
- |
360 817 |
- |
- |
360 817 |
|||||
Împrumuturi și creanțe |
- |
- |
1 729 380 |
- |
- |
1 729 380 |
- |
1 951 786 |
- |
1 951 786 |
|
Sume de încasat de la contribuitori |
- |
- |
86 395 |
- |
- |
86 395 |
|||||
Obligațiuni |
- |
- |
- |
169 398 |
- |
169 398 |
120 123 |
48 031 |
- |
168 154 |
|
Alte active |
- |
- |
345 |
- |
- |
345 |
|||||
Total |
- |
- |
2 176 937 |
169 398 |
- |
2 346 335 |
120 123 |
1 999 817 |
- |
2 119 940 |
|
Total active financiare |
6 920 |
516 884 |
2 176 937 |
169 398 |
- |
2 870 139 |
|||||
Datorii financiare contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Instrumente financiare derivate |
-25 189 |
- |
- |
- |
- |
-25 189 |
- |
-25 189 |
- |
-25 189 |
|
Total |
-25 189 |
- |
- |
- |
- |
-25 189 |
- |
-25 189 |
- |
-25 189 |
|
Datorii financiare care nu sunt contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Provizioane pentru garanțiile emise |
- |
- |
- |
- |
-625 |
-625 |
|||||
Sume datorate terților |
- |
- |
- |
- |
-116 114 |
-116 114 |
|||||
Alte datorii |
- |
- |
- |
- |
-2 546 |
-2 546 |
|||||
Total |
- |
- |
- |
- |
-119 285 |
-119 285 |
|||||
Total datorii financiare |
-25 189 |
- |
- |
- |
-119 285 |
-144 474 |
4 Valorile juste ale instrumentelor financiare (continuare)
Clasificări contabile și valori juste (continuare)
La 31 decembrie 2015 |
Valoare contabilă |
Valoare justă |
|||||||||
În mii EUR |
Deținute în vederea tranzacționării |
Disponibile pentru vânzare |
Numerar, împrumuturi și creanțe |
Deținute până la scadență |
Alte datorii financiare |
Total |
Nivelul 1 |
Nivelul 2 |
Nivelul 3 |
Total |
|
Active financiare contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Instrumente financiare derivate |
311 |
- |
- |
- |
- |
311 |
- |
311 |
- |
311 |
|
Fonduri cu capital de risc |
- |
396 203 |
- |
- |
- |
396 203 |
- |
- |
396 203 |
396 203 |
|
Investiții directe în capitaluri proprii |
- |
23 150 |
- |
- |
- |
23 150 |
178 |
- |
22 972 |
23 150 |
|
Total |
311 |
419 353 |
- |
- |
- |
419 664 |
178 |
311 |
419 175 |
419 664 |
|
Active financiare care nu sunt contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Numerar și echivalente de numerar |
- |
- |
448 995 |
- |
- |
448 995 |
|||||
Împrumuturi și creanțe |
- |
- |
1 460 057 |
- |
- |
1 460 057 |
- |
1 649 401 |
- |
1 649 401 |
|
Obligațiuni |
- |
- |
- |
228 521 |
- |
228 521 |
124 009 |
104 520 |
- |
228 529 |
|
Alte active |
- |
- |
27 |
- |
- |
27 |
- |
- |
- |
- |
|
Total |
- |
- |
1 909 079 |
228 521 |
- |
2 137 600 |
124 009 |
1 753 921 |
- |
1 877 930 |
|
Total active financiare |
311 |
419 353 |
1 909 079 |
228 521 |
- |
2 557 264 |
|||||
Datorii financiare contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Instrumente financiare derivate |
-8 219 |
- |
- |
- |
- |
-8 219 |
- |
-8 219 |
- |
-8 219 |
|
Total |
-8 219 |
- |
- |
- |
- |
-8 219 |
- |
-8 219 |
- |
-8 219 |
|
Datorii financiare care nu sunt contabilizate la valoarea justă: |
|||||||||||
Provizioane pentru garanțiile emise |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
|||||
Sume datorate terților |
- |
- |
- |
- |
-101 202 |
-101 202 |
|||||
Alte datorii |
- |
- |
- |
- |
-2 364 |
-2 364 |
|||||
Total |
- |
- |
- |
- |
-103 566 |
-103 566 |
|||||
Total datorii financiare |
-8 219 |
- |
- |
- |
-103 566 |
-111 785 |
Evaluarea la valoarea justă
4.2.1Tehnicile de evaluare și datele de intrare neobservabile semnificative
Tabelul de mai jos prezintă informații cu privire la tehnicile de evaluare și datele de intrare neobservabile semnificative utilizate la evaluarea instrumentelor financiare, clasificate la nivelul 2 și la nivelul 3 în ierarhia valorii juste:
Tehnica de evaluare |
Date de intrare neobservabile semnificative |
Relația dintre datele de intrare neobservabile și evaluarea la valoarea justă |
|
Instrumente financiare contabilizate la valoarea justă |
|||
Instrumente financiare derivate |
Flux de trezorerie actualizat: fluxurile de trezorerie viitoare sunt estimate pe baza ratelor de schimb/de dobândă forward (pornind de la ratele de schimb forward și curbele de randament forward observabile la sfârșitul perioadei de raportare) și a contractelor la termen de tip forward/ratelor dobânzii, actualizate la o rată care reflectă riscul de credit al diverselor contrapărți. |
Nu se aplică. |
Nu se aplică. |
Fond cu capital de risc (Venture Capital Fund - VCF) |
Metoda activelor nete ajustate: valoarea justă este determinată prin aplicarea fie a procentajului aferent dreptului de proprietate al facilității asupra vehiculului-suport la valoarea activelor nete reflectată în cel mai recent raport ajustată la fluxurile de trezorerie, fie, în măsura în care este disponibilă, a valorii precise a acțiunilor la aceeași dată, înaintată de administratorul fondului respectiv. Pentru a reduce intervalul de timp cuprins între ultima valoare disponibilă a activelor nete și raportarea de la sfârșitul exercițiului financiar, se aplică o procedură de analizare a evenimentelor ulterioare și, dacă este necesar, se ajustează valoarea activelor nete raportată. |
Ajustarea pentru intervalul de timp cuprins între data ultimei raportări a VCF și data evaluării, luând în considerare următoarele: cheltuielile de exploatare și comisioanele de administrare, modificările ulterioare ale valorii juste a activelor-suport ale VCF, datoriile suplimentare suportate, schimbările de pe piață sau alte modificări ale condițiilor economice. |
Cu cât este mai lungă perioada cuprinsă între data evaluării la valoarea justă și data ultimei raportări a VCF, cu atât este mai ridicată ajustarea pentru intervalul scurs. |
Investiții directe în capitaluri proprii |
Active nete ajustate. |
Ajustarea pentru intervalul de timp cuprins între data ultimei raportări a entității în care s-a investit și data evaluării, luând în considerare următoarele: cheltuielile de exploatare, modificările ulterioare ale valorii juste a activelor-suport ale entității în care s-a investit, datoriile suplimentare suportate, schimbările de pe piață sau alte modificări ale condițiilor economice, majorarea de capital, vânzarea/schimbarea controlului. |
Cu cât este mai lungă perioada cuprinsă între data evaluării la valoarea justă și data ultimei raportări a entității în care s-a investit, cu atât este mai ridicată ajustarea pentru intervalul scurs. |
Actualizare pentru lipsa de tranzacționabilitate (lichiditate), determinată prin referire la prețurile tranzacțiilor anterioare pentru participații similare în țara/regiunea în cauză, variind de la 5 la 30 %. |
Cu cât este mai ridicată actualizarea tranzacționabilității, cu atât este mai scăzută valoarea justă. |
||
Instrumente financiare care nu sunt contabilizate la valoarea justă |
|||
Împrumuturi și creanțe |
Fluxuri de trezorerie actualizate: modelul de evaluare utilizează fluxuri de trezorerie contractuale care depind de neînregistrarea unei situații în care debitorul se află în incapacitate de plată și care nu iau în calcul nici valorile garanției reale, nici scenarii de rambursare anticipată. Pentru a obține valoarea actualizată netă (VAN) a împrumuturilor, modelul reținut actualizează fluxurile de trezorerie contractuale ale fiecărui împrumut folosind o curbă de actualizare ajustată în funcție de piață. VAN aferentă împrumuturilor individuale este apoi ajustată pentru a lua în considerare pierderile așteptate asociate relevante. Rezultatele sunt apoi însumate pentru a obține valoarea justă a împrumuturilor și a creanțelor. |
Nu se aplică. |
Nu se aplică. |
Active financiare păstrate până la scadență |
Fluxuri de trezorerie actualizate |
Nu se aplică. |
Nu se aplică. |
Prin aplicarea IFRS 13, ajustările evaluării sunt incluse în valoarea justă a instrumentelor financiare derivate la 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2015, și anume:
-ajustările evaluării creditului (Credit valuation adjustments - CVA), care reflectă riscul de credit al contrapărții privind tranzacțiile cu instrumente financiare derivate, se ridicau la -76 400 EUR la 31 decembrie 2016 și la -121 700 EUR la 31 decembrie 2015;
-ajustările evaluării debitului (Debit valuation adjustments - DVA), care reflectă propriul risc de credit privind tranzacțiile cu instrumente financiare derivate, se ridicau la +42 900 EUR la 31 decembrie 2016 și la +64 400 EUR la 31 decembrie 2015.
4.2.2Transferuri între nivelul 1 și 2
Politica facilității este de a recunoaște transferurile între niveluri cu începere de la data evenimentului sau a modificării circumstanțelor care au determinat transferul.
În 2016 și în 2015, facilitatea nu a efectuat transferuri de la nivelul 1 la nivelul 2 sau de la nivelul 2 la nivelul 1 în ierarhia valorii juste.
4.2.3Valorile juste de la nivelul 3
Reconcilierea valorilor juste de la nivelul 3
Tabelele următoare prezintă modificările privind instrumentele de la nivelul 3 pentru exercițiile financiare care s-au încheiat la 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2015:
În mii EUR |
Active financiare disponibile pentru vânzare |
Sold la 1 ianuarie 2016 |
419 175 |
Câștiguri sau pierderi incluse în profit sau pierdere: |
|
- câștiguri nete realizate din activele financiare disponibile pentru vânzare |
-6 504 |
- deprecierea activelor financiare disponibile pentru vânzare |
-2 493 |
Total |
-8 997 |
Câștiguri sau pierderi incluse în alte elemente ale rezultatului global: |
|
- variația netă a valorii juste a activelor financiare disponibile pentru vânzare |
-24 628 |
Total |
-24 628 |
Plăți |
153 986 |
Rambursări |
-37 978 |
Sume scoase în afara bilanțului |
-7 554 |
Sold la 31 decembrie 2016 |
494 004 |
În mii EUR |
Active financiare disponibile pentru vânzare |
Sold la 1 ianuarie 2015 |
401 926 |
Câștiguri sau pierderi incluse în profit sau pierdere: |
|
- câștiguri nete realizate din activele financiare disponibile pentru vânzare |
-33 878 |
- deprecierea activelor financiare disponibile pentru vânzare |
-2 665 |
Total |
-36 543 |
Câștiguri sau pierderi incluse în alte elemente ale rezultatului global: |
|
- variația netă a valorii juste a activelor financiare disponibile pentru vânzare |
52 365 |
Total |
52 365 |
Plăți |
67 449 |
Rambursări |
-64 791 |
Sume scoase în afara bilanțului |
-1 231 |
Sold la 31 decembrie 2015 |
419 175 |
La 31 decembrie 2016 |
Creștere |
Scădere |
(în mii EUR) |
||
Investiții directe în capitaluri proprii |
10 |
-10 |
Total |
10 |
-10 |
La 31 decembrie 2015 |
Creștere |
Scădere |
(în mii EUR) |
||
Investiții directe în capitaluri proprii |
31 |
-31 |
Total |
31 |
-31 |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Casă |
51 462 |
71 405 |
Depozite la termen |
259 337 |
290 573 |
Titluri comerciale de valoare |
50 018 |
87 017 |
Numerar și echivalente de numerar în situația poziției financiare |
360 817 |
448 995 |
Dobândă acumulată |
5 |
3 |
Numerar și echivalente de numerar în situația fluxurilor de trezorerie |
360 822 |
448 998 |
6 Instrumente financiare derivate (în mii EUR)
Principalele componente ale instrumentelor financiare derivate, clasificate ca fiind deținute pentru tranzacționare, sunt următoarele:
La 31 decembrie 2016 |
Valoare justă |
Valoare noțională |
|
Active |
Datorii |
||
Swap-uri valutare pe rata dobânzii |
- |
-3 051 |
7 430 |
Swap-uri pe rata dobânzii |
388 |
-335 |
41 233 |
Swap-uri FX |
6 532 |
-21 803 |
1 611 000 |
Total instrumente financiare derivate |
6 920 |
-25 189 |
1 659 663 |
La 31 decembrie 2015 |
Valoare justă |
Valoare noțională |
|
Active |
Datorii |
||
Swap-uri valutare pe rata dobânzii |
- |
-3 835 |
9 589 |
Swap-uri pe rata dobânzii |
311 |
-639 |
44 913 |
Swap-uri FX |
- |
-3 745 |
1 400 000 |
Total instrumente financiare derivate |
311 |
-8 219 |
1 454 502 |
7 Împrumuturi și creanțe (în mii EUR)
Împrumuturi globale (*) |
Împrumuturi prioritare |
Împrumuturi subordonate |
Total |
|
Valoare nominală la 1 ianuarie 2016 |
661 792 |
818 007 |
160 555 |
1 640 354 |
Plăți |
476 685 |
51 691 |
- |
528 376 |
Sume scoase în afara bilanțului |
- |
-109 |
-31 189 |
-31 298 |
Rambursări |
-178 282 |
-107 259 |
-65 927 |
-351 468 |
Dobândă capitalizată |
- |
- |
7 183 |
7 183 |
Diferențe din cursurile de schimb valutar |
34 332 |
2 009 |
941 |
37 282 |
Valoare nominală la 31 decembrie 2016 |
994 527 |
764 339 |
71 563 |
1 830 429 |
Depreciere la 1 ianuarie 2016 |
-9 403 |
-22 445 |
-159 198 |
-191 046 |
Deprecierea înregistrată în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global |
-8 794 |
-11 999 |
- |
-20 793 |
Sume scoase în afara bilanțului |
- |
109 |
31 189 |
31 298 |
Venituri din reluarea deprecierii |
360 |
6 100 |
58 698 |
65 158 |
Diferențe din cursurile de schimb valutar |
-348 |
-59 |
-1 850 |
-2 257 |
Depreciere la 31 decembrie 2016 |
-18 185 |
-28 294 |
-71 161 |
-117 640 |
Costuri amortizate |
-3 906 |
-3 682 |
- |
-7 588 |
Dobânzi |
14 807 |
9 371 |
1 |
24 179 |
Împrumuturi și creanțe la 31 decembrie 2016 |
987 243 |
741 734 |
403 |
1 729 380 |
(*) Inclusiv contracte de agenție. |
Împrumuturi globale (*) |
Împrumuturi prioritare |
Împrumuturi subordonate |
Total |
|
Valoare nominală la 1 ianuarie 2015 |
542 506 |
782 563 |
146 643 |
1 471 712 |
Plăți |
196 607 |
86 177 |
- |
282 784 |
Rambursări |
-106 921 |
-96 147 |
-2 704 |
-205 772 |
Dobândă capitalizată |
- |
- |
13 262 |
13 262 |
Diferențe din cursurile de schimb valutar |
29 600 |
45 414 |
3 354 |
78 368 |
Valoare nominală la 31 decembrie 2015 |
661 792 |
818 007 |
160 555 |
1 640 354 |
Depreciere la 1 ianuarie 2015 |
-5 751 |
-13 491 |
-132 895 |
-152 137 |
Deprecierea înregistrată în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global |
-3 692 |
-7 576 |
-24 995 |
-36 263 |
Venituri din reluarea deprecierii |
381 |
57 |
1 837 |
2 275 |
Diferențe din cursurile de schimb valutar |
-341 |
-1 435 |
-3 145 |
-4 921 |
Depreciere la 31 decembrie 2015 |
-9 403 |
-22 445 |
-159 198 |
-191 046 |
Costuri amortizate |
-3 129 |
-5 781 |
284 |
-8 626 |
Dobânzi |
8 838 |
10 533 |
4 |
19 375 |
Împrumuturi și creanțe la 31 decembrie 2015 |
658 098 |
800 314 |
1 645 |
1 460 057 |
(*) Inclusiv contracte de agenție. |
8 Active financiare disponibile pentru vânzare (în mii EUR)
Fonduri cu capital de risc |
Investiții directe în capitaluri proprii |
Total |
|
Costuri la 1 ianuarie 2016 |
267 331 |
22 979 |
290 310 |
Plăți |
101 323 |
52 663 |
153 986 |
Rambursări/vânzări |
-37 948 |
-30 |
-37 978 |
Sume scoase în afara bilanțului |
-4 594 |
-2 960 |
-7 554 |
Diferențe din cursurile de schimb valutar cu privire la rambursări/vânzări |
5 141 |
-16 |
5 125 |
Costuri la 31 decembrie 2016 |
331 253 |
72 636 |
403 889 |
Câștiguri și pierderi nerealizate la 1 ianuarie 2016 |
153 901 |
10 092 |
163 993 |
Variația netă a câștigurilor și a pierderilor nerealizate |
-24 474 |
3 365 |
-21 109 |
Câștiguri și pierderi nerealizate la 31 decembrie 2016 |
129 427 |
13 457 |
142 884 |
Depreciere la 1 ianuarie 2016 |
-25 029 |
-9 921 |
-34 950 |
Deprecierea înregistrată în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global în cursul exercițiului financiar |
-2 457 |
-36 |
-2 493 |
Sume scoase în afara bilanțului |
4 594 |
2 960 |
7 554 |
Depreciere la 31 decembrie 2016 |
-22 892 |
-6 997 |
-29 889 |
Active financiare disponibile pentru vânzare la 31 decembrie 2016 |
437 788 |
79 096 |
516 884 |
Fonduri cu capital de risc |
Investiții directe în capitaluri proprii |
Total |
|
Costuri la 1 ianuarie 2015 |
259 784 |
19 714 |
279 498 |
Plăți |
63 574 |
3 875 |
67 449 |
Rambursări/vânzări |
-64 181 |
-610 |
-64 791 |
Sume scoase în afara bilanțului |
-1 231 |
- |
-1 231 |
Diferențe din cursurile de schimb valutar cu privire la rambursări/vânzări |
9 385 |
- |
9 385 |
Costuri la 31 decembrie 2015 |
267 331 |
22 979 |
290 310 |
Câștiguri și pierderi nerealizate la 1 ianuarie 2015 |
149 995 |
6 127 |
156 122 |
Variația netă a câștigurilor și a pierderilor nerealizate |
3 906 |
3 965 |
7 871 |
Câștiguri și pierderi nerealizate la 31 decembrie 2015 |
153 901 |
10 092 |
163 993 |
Depreciere la 1 ianuarie 2015 |
-24 534 |
-8 001 |
-32 535 |
Deprecierea înregistrată în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global în cursul exercițiului financiar |
-1 726 |
-1 920 |
-3 646 |
Sume scoase în afara bilanțului |
1 231 |
- |
1 231 |
Depreciere la 31 decembrie 2015 |
-25 029 |
-9 921 |
-34 950 |
Active financiare disponibile pentru vânzare la 31 decembrie 2015 |
396 203 |
23 150 |
419 353 |
9 Sume de încasat de la contribuitori (în mii EUR)
Sumele de încasat de la contributori sunt alcătuite în întregime din contribuția solicitată statelor membre, dar neplătită.
10 Active financiare păstrate până la scadență (în mii EUR)
Portofoliul păstrat până la scadență este alcătuit din obligațiuni cotate care la data de raportare au o scadență reziduală de mai puțin de trei luni. Tabelul următor prezintă mișcările portofoliului păstrat până la scadență:
Soldul la 1 ianuarie 2016 |
228 521 |
Achiziții |
1 159 704 |
Scadențe |
-1 219 953 |
Variația amortizării primei/discontului |
-87 |
Modificarea dobânzii acumulate |
1 213 |
Soldul la 31 decembrie 2016 |
169 398 |
Soldul la 1 ianuarie 2015 |
99 988 |
Achiziții |
1 545 550 |
Scadențe |
-1 417 005 |
Variația amortizării primei/discontului |
-12 |
Soldul la 31 decembrie 2015 |
228 521 |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Sumă de încasat de la BEI |
1 |
1 |
Garanții financiare |
344 |
26 |
Total alte active |
345 |
27 |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Subvenții la dobândă reportate |
25 884 |
28 683 |
Comisioane reportate la împrumuturi și creanțe |
399 |
642 |
Total venituri reportate |
26 283 |
29 325 |
13 Provizioane pentru garanțiile emise (în mii EUR)
Cuantumul provizioanelor pentru garanțiile emise este recunoscut utilizând cea mai bună estimare a cheltuielilor necesare pentru stingerea oricărei obligații financiare existente care apare ca urmare a garanțiilor și este suma dintre:
-cuantumurile recunoscute inițial din care se scade, dacă este cazul, amortizarea cumulată recunoscută în conformitate cu IAS 18 - Venituri și
-cuantumurile care depășesc sumele menționate mai sus, astfel cum au fost măsurate în conformitate cu IAS 37 - Provizioane, datorii contingente și active contingente.
2016 |
2015 |
|
Sold la 1 ianuarie |
- |
- |
Sume adăugate înregistrate în contul de profit și pierdere și în alte elemente ale rezultatului global |
242 |
- |
Utilizate |
- |
- |
Transferul de la „Alte datorii”, garanții financiare |
383 |
|
Eliberarea provizionului |
- |
- |
Sold la 31 decembrie |
625 |
- |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Cheltuieli administrative generale nete de plătit către BEI |
43 483 |
43 045 |
Alte obligații de plată către BEI |
- |
15 |
Subvenții la dobândă și fonduri pentru asistență tehnică neplătite încă, datorate statelor membre |
72 631 |
58 142 |
Total sume datorate terților |
116 114 |
101 202 |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Rambursările împrumuturilor încasate în avans |
2 081 |
1 826 |
Venituri reportate din subvențiile la dobândă |
458 |
512 |
Garanții financiare |
7 |
26 |
Total alte datorii |
2 546 |
2 364 |
16 Contribuția solicitată statelor membre (în mii EUR)
State membre |
Contribuția la facilitate |
Contribuția destinată subvențiilor la dobândă și asistenței tehnice |
Contribuție
|
Contribuție solicitată, dar neplătită |
Austria |
62 223 |
6 941 |
69 164 |
2 410 |
Belgia |
91 930 |
10 222 |
102 152 |
5 295 |
Bulgaria |
448 |
182 |
630 |
140 |
Cipru |
288 |
117 |
405 |
90 |
Republica Cehă |
1 632 |
663 |
2 295 |
510 |
Danemarca |
50 420 |
5 675 |
56 095 |
2 000 |
Estonia |
160 |
65 |
225 |
50 |
Finlanda |
35 148 |
4 038 |
39 186 |
1 470 |
Franța |
562 411 |
60 332 |
622 743 |
19 550 |
Germania |
546 115 |
60 216 |
606 331 |
20 500 |
Grecia |
30 417 |
3 707 |
34 124 |
1 470 |
Ungaria |
1 760 |
715 |
2 475 |
- |
Irlanda |
15 665 |
2 074 |
17 739 |
910 |
Italia |
299 100 |
34 737 |
333 837 |
12 860 |
Letonia |
224 |
91 |
315 |
70 |
Lituania |
384 |
156 |
540 |
120 |
Luxemburg |
6 829 |
768 |
7 597 |
270 |
Malta |
96 |
39 |
135 |
30 |
Țările de Jos |
122 895 |
13 805 |
136 700 |
4 850 |
Polonia |
4 160 |
1 690 |
5 850 |
1 300 |
Portugalia |
23 633 |
2 889 |
26 522 |
1 150 |
România |
1 184 |
481 |
1 665 |
370 |
Slovacia |
672 |
273 |
945 |
210 |
Slovenia |
576 |
234 |
810 |
180 |
Spania |
145 249 |
18 596 |
163 845 |
7 850 |
Suedia |
64 924 |
7 485 |
72 409 |
2 740 |
Regatul Unit |
308 457 |
37 500 |
345 957 |
- |
Total la 31 decembrie 2016 |
2 377 000 |
273 691 |
2 650 691 |
86 395 |
Total la 31 decembrie 2015 |
2 157 000 |
243 691 |
2 400 691 |
- |
31.12.2016 |
31.12.2015 |
|
Angajamente |
||
Împrumuturi neplătite |
901 899 |
1 189 564 |
Angajamente neplătite în legătură cu activele financiare disponibile pentru vânzare |
244 050 |
298 355 |
Garanții emise |
8 627 |
798 |
Subvenții la dobândă și asistență tehnică |
334 553 |
352 036 |
Datorii contingente |
||
Garanții semnate neemise |
35 337 |
10 000 |
Total datorii contingente și angajamente |
1 524 466 |
1 850 753 |
De la 1.1.2016 |
De la 1.1.2015 |
|
la 31.12.2016 |
la 31.12.2015 |
|
Active financiare păstrate până la scadență |
- |
4 |
Împrumuturi și creanțe |
102 580 |
86 305 |
Subvenții la dobândă |
4 118 |
4 076 |
Total venituri din dobânzi și venituri similare |
106 698 |
90 385 |
În elementul-rând al rubricii „Împrumuturi și creanțe” la veniturile din dobânzi pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2016 este prevăzută suma totală de + 15 700 EUR, aferentă activelor financiare depreciate (31 decembrie 2015: +15 869 EUR). |
||
Principalele componente ale cheltuielilor cu dobânzile și ale cheltuielilor similare sunt următoarele: |
||
De la 1.1.2016 |
De la 1.1.2015 |
|
la 31.12.2016 |
la 31.12.2015 |
|
Instrumente financiare derivate |
-1 142 |
-1 525 |
Numerar și echivalente de numerar |
-752 |
-31 |
Active financiare păstrate până la scadență |
-413 |
- |
Total cheltuieli cu dobânzile și cheltuieli similare |
-2 307 |
-1 556 |
19 Venituri și cheltuieli din taxe și comisioane (în mii EUR)
De la 1.1.2016 |
De la 1.1.2015 |
|
la 31.12.2016 |
la 31.12.2015 |
|
Taxe și comisioane aferente împrumuturilor și creanțelor |
515 |
890 |
Taxe și comisioane aferente garanțiilor financiare |
183 |
42 |
Alte taxe și comisioane |
1 |
- |
Total venituri din taxe și comisioane |
699 |
932 |
Principala componentă a cheltuielilor din taxe și comisioane este următoarea: |
||
De la 1.1.2016 |
De la 1.1.2015 |
|
la 31.12.2016 |
la 31.12.2015 |
|
Comision plătit terților pentru activele financiare disponibile pentru vânzare |
-48 |
-63 |
Total cheltuieli cu taxele și comisioanele |
-48 |
-63 |
Principalele componente ale câștigurilor nete realizate din activele financiare disponibile pentru vânzare sunt următoarele:
De la 1.1.2016 |
De la 1.1.2015 |
|
la 31.12.2016 |
la 31.12.2015 |
|
Venituri nete din activele financiare disponibile pentru vânzare |
2 159 |
834 |
Venituri din dividende |
4 345 |
33 044 |
Câștiguri nete realizate din activele financiare disponibile pentru vânzare |
6 504 |
33 878 |
De la 1.1.2016 |
De la 1.1.2015 |
|
la 31.12.2016 |
la 31.12.2015 |
|
Costuri reale suportate de BEI |
-45 858 |
-45 506 |
Venituri din comisioanele de evaluare percepute direct de la clienții facilității |
2 375 |
2 461 |
Total cheltuieli administrative generale |
-43 483 |
-43 045 |
22 Implicare în entități structurate neconsolidate (în mii EUR)
Definiția entității structurate
O entitate structurată este o entitate organizată astfel încât drepturile de vot sau alte drepturi similare nu reprezintă factorul dominant în deciderea controlului asupra entității. Conform IFRS 12, o entitate structurată are adesea unele sau câteva dintre următoarele caracteristici:
·activități restricționate;
·un obiectiv limitat și bine definit, cum ar fi realizarea unui contract de leasing avantajos din punct de vedere al impozitului, efectuarea de activități de cercetare și dezvoltare, oferirea unei surse de capital sau de finanțare unei entități sau furnizarea unor oportunități de investiții pentru investitori prin transferarea către aceștia a riscurilor și a beneficiilor asociate activelor entității structurate;
·capitaluri proprii insuficiente pentru a-i permite entității structurate să își finanțeze activitățile fără sprijin financiar secundar;
·finanțare sub formă de instrumente multiple legate contractual de investitorii care creează concentrări de credite sau de alte riscuri (tranșe).
Entități structurate neconsolidate
Termenul „entități structurate neconsolidate” se referă la toate entitățile structurate care nu sunt controlate de facilitate și include interesele deținute în entități structurate care nu sunt consolidate.
Definiția intereselor deținute în entități structurate:
IFRS 12 definește „interesele” în sens larg, pentru a include orice implicare contractuală sau necontractuală prin care entitatea raportoare este expusă la variabilitatea rezultatelor din performanța celeilalte entități. Printre exemplele de astfel de interese se numără deținerea de participații în capitalurile proprii și alte forme de implicare, cum ar fi furnizarea de fonduri, sprijinul cu lichidități, îmbunătățirea calității creditului și asumarea de angajamente și acordarea de garanții în beneficiul celeilalte entități. IFRS 12 prevede că o entitate raportoare nu deține, în mod necesar, un interes într-o altă entitate numai ca urmare a unei relații tipice client-furnizor.
Tabelul de mai jos descrie tipurile de entități structurate pe care facilitatea nu le consolidează, dar în care deține un interes.
Tipul entității structurate |
Natura și scopul |
Interes deținut de facilitate |
Finanțare de proiecte - acordarea de împrumuturi pentru vehicule cu scop special (Special Purposes Vehicles - „SPV”) |
Tranzacțiile de finanțare de proiecte (operațiuni FP) sunt tranzacții în cadrul cărora facilitatea se bazează pentru serviciul datoriei sale pe un debitor a cărui unică sau principală sursă de venit este generată de un singur activ sau de un număr limitat de active care sunt finanțate prin datoria respectivă sau de alte active preexistente legate contractual de proiect. Operațiunile FP sunt adesea finanțate prin intermediul SPV. |
Sume nete plătite Venituri din dobânzi |
Operațiuni cu capital de risc |
Facilitatea finanțează fonduri cu capital de risc și fonduri de investiții. Fondurile cu capital de risc și fondurile de investiții pun în comun și gestionează bani de la investitori, axându-se pe achiziționarea de participații în întreprinderi mici și mijlocii cu un potențial de creștere ridicat, precum și pe finanțarea proiectelor de infrastructură. |
Investiții în unități/acțiuni emise de entitatea cu capital de risc Dividende primite |
Tabelul de mai jos prezintă valorile contabile ale entităților structurate neconsolidate în care facilitatea are un interes la data de raportare, precum și expunerea maximă la pierdere a facilității în legătură cu respectivele entități. Expunerea maximă la pierdere include valorile contabile și angajamentele neplătite aferente.
Tipul entității structurate |
Rubrică |
Valoare contabilă la 31.12.2016 |
Valoare contabilă la 31.12.2015 |
Expunerea maximă la pierdere la 31.12.2016 |
Expunerea maximă la pierdere la 31.12.2015 |
Fonduri cu capital de risc |
Active financiare disponibile pentru vânzare |
437 788 |
396 203 |
672 222 |
645 833 |
Total |
437 788 |
396 203 |
672 222 |
645 833 |
fonduri de capitaluri proprii cu impact social promovate de o populație emergentă de administratori de fonduri de investiții în societăți necotate care plasează atenuarea problemelor sociale sau de mediu în centrul strategiei de investiții a fondurilor lor, dar care vizează în continuare sustenabilitatea, atât la nivelul fondurilor, cât și al entităților în care s-a investit;
împrumuturi acordate intermediarilor financiari (de exemplu instituții de microfinanțare, bănci locale și uniuni de credit) care își desfășoară activitatea în țările ACP în care BEI nu poate avea în vedere acordarea de finanțare - în special în moneda locală - în temeiul orientărilor existente privind riscul de credit, de exemplu din cauza fie a riscurilor ridicate de țară, fie a volatilității monedei, fie a lipsei unor indici de referință pentru stabilirea prețurilor. Principalul obiectiv al unor astfel de împrumuturi va fi acela de a finanța proiecte cu un impact ridicat în materie de dezvoltare, în special în domeniul sprijinului pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și al agriculturii, care, în general, nu se califică pentru finanțarea acordată de FI;
instrumente de facilitare a partajării riscurilor, care vor lua forma unor garanții de primă pierdere („tranșe care suportă prima pierdere”) menite să faciliteze operațiunile de partajare a riscurilor efectuate de BEI cu intermediari financiari locali (în principal bănci comerciale) în beneficiul IMM-urilor insuficient deservite și al proiectelor mici care îndeplinesc criteriile de finanțare a impactului în situațiile în care s-a identificat o deficiență pe piață în ceea ce privește accesul IMM-urilor/proiectelor mici la finanțare. Tranșele de primă pierdere ar fi structurate ca o contragaranție în favoarea tranșelor de garanție de rang superior finanțate de BEI - în cadrul Facilității de investiții - și de alte instituții financiare internaționale/instituții financiare de dezvoltare, generând astfel un efect de levier substanțial;
finanțare directă, prin intermediul unor instrumente de datorie sau de capitaluri proprii, a unor proiecte cu promotori serioși și experimentați și cu impacturi ridicate în materie de dezvoltare, dar care vor implica însă, de asemenea, un nivel mai ridicat de așteptare în ceea ce privește înregistrarea de pierderi și întâmpinarea de dificultăți în recuperarea investiției (un risc de devalorizare a acțiunilor mai ridicat decât cel obișnuit). BEI va aplica criterii de selecție și de eligibilitate stricte pentru instrumentul menționat, deoarece aceste proiecte, în pofida impactului lor ridicat în materie de dezvoltare, nu ar fi în măsură să îndeplinească criteriile acceptabile în materie de finanțare (și anume, un nivel scăzut de așteptare în ceea ce privește recuperarea investiției sau compensarea pierderilor prin rate ale dobânzii/rentabilitatea capitalurilor proprii).
IFE va permite, de asemenea, diversificarea în noi sectoare, cum ar fi sănătatea, educația, agricultura și securitatea alimentară, precum și dezvoltarea unor instrumente noi și inovatoare de partajare a riscurilor.
Dintr-o perspectivă financiară și contabilă, IFE face parte din portofoliul FI și este contabilizat în situațiile financiare anuale globale ale FI.
Tabelul următor prezintă valorile contabile și sumele angajate, dar neplătite, pe tipuri de active:
Tipul de investiție IFE |
Rubrică |
Valoare contabilă la 31.12.2016 |
Valoare contabilă la 31.12.2015 |
Sumă neplătită la 31.12.2016 |
Sumă neplătită la 31.12.2015 |
Fonduri de capitaluri proprii cu impact social |
Active financiare disponibile pentru vânzare |
5 021 |
2 257 |
19 567 |
16 927 |
Împrumuturi acordate intermediarilor financiari |
Împrumuturi și creanțe |
23 702 |
- |
46 958 |
10 000 |
Instrumente de facilitare a partajării riscurilor |
Garanții emise |
-288 |
- |
33 719 |
- |
Finanțare directă - participare la capital |
Active financiare disponibile pentru vânzare |
39 986 |
- |
14 |
40 000 |
Total |
68 421 |
2 257 |
100 258 |
66 927 |
JO L 210, 6.8.2013, p. 1.
Regulamentul (UE) nr. 567/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 215/2008 privind regulamentul financiar aplicabil celui de al 10-lea Fond european de dezvoltare în ceea ce privește aplicarea perioadei de tranziție dintre cel de al 10-lea Fond european de dezvoltare și cel de al 11-lea Fond european de dezvoltare până la intrarea în vigoare a Acordului intern privind cel de al 11-lea Fond european de dezvoltare, JO L 157, 27.5.2014, articolul 43.
În conformitate cu articolul 59 din Regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare, situația trezoreriei este prezentată în bilanțul celui de al 11-lea FED.
În conformitate cu articolul 59 din Regulamentul financiar aplicabil celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare, situația trezoreriei este prezentată în bilanțul celui de al 11-lea FED. Diversele tipuri de conturi bancare sunt prezentate în capitolul 5, „Managementul riscului financiar”.
JO L 156, 29.5.1998, p. 3-106.