EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0213(05)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 58, 13.2.2016, p. 42–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 58/42


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2016/C 58/13)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

„GALL DEL PENEDÈS”

Nr. UE: ES-PGI-0005-01308 – 03.02.2015

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea

„Gall del Penedès”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.1. Carne și organe comestibile proaspete

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Produsul care beneficiază de IGP „Gall del Penedès” este carnea proaspătă de pui (masculi și femele) din soiul Penedesenca negra, variantă îmbunătățită a rasei Penedesenca tradiționale.

Această carne se caracterizează prin calitățile sale gustative, prin culoarea roșiatică a carcaselor și prin fermitatea și suculența cărnii și a mușchilor.

Ea este obținută de la o rasă cu creștere lentă, foarte rustică, cu o mare vitalitate, de tipologie corporală mediteraneeană, o pasăre ușoară și care produce multă carne. Aceasta este rezistentă la căldura și la frigul de tip mediteraneean.

Puii „Gall del Penedès” sunt crescuți în adăposturi cu acces la exterior pe tot parcursul anului, iar alimentația lor se caracterizează prin prezența sâmburilor de struguri.

Acest tip de alimentație îi conferă cărnii caracteristici organoleptice deosebite, după cum se arată în Raportul de analiză senzorială și chimică publicat de Institut de Recerca i Tecnologia agroalimentàries (IRTA – Institutul pentru cercetare și tehnologie agroalimentară), intitulat „Inclusió de granet de raïm en el pinso per la IGP del Gall del Penedès” (Includerea sâmburilor de struguri în furajele destinate IGP „Gall del Penedès”) (Amadeu Francesch Vidal, februarie 2012). Acest raport indică următoarele:

„Carnea obținută de la animalele a căror alimentație conține 5 % sâmburi de struguri prezintă un miros mai puternic de fructe uscate și un miros de scoarță mai puțin pronunțat; gustul său nu este cel al cărnii de pui obișnuite, fiind mai puțin dulce și mai metalic; textura sa este mai fibroasă […]”

„Carnea obținută de la animalele a căror alimentație conține 5 % sâmburi de struguri prezintă o proporție semnificativ mai mare de acizi grași nesaturați, care poate fi atribuită unei proporții mai mari de acid linoleic, ceea ce îi conferă acestei cărni valoarea adăugată a unui aliment sănătos.”

Vârsta minimă de sacrificare a puilor „Gall del Penedès” este de 98 de zile.

Carcasele puilor „Gall del Penedès” sunt clasificate în clasa A [în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 543/2008]. Carcasele nu prezintă grăsime în exces, pielea este albă, carnea este roșiatică, iar labele picioarelor sunt negre cu baza albă.

Greutatea minimă este de 1,5 kg pentru o carcasă „eviscerată fără organe interne” (fără pene, eviscerată și fără cap, picioare, inimă, ficat și pipotă) și de 2 kg pentru o carcasă „parțial eviscerată” (fără pene și fără intestine, dar cu cap și picioare).

Carcasele „Gall del Penedès” sunt vândute proaspete, fie întregi, fie tăiate în bucăți.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Puii „Gall del Penedès” primesc o alimentație apropiată de cea distribuită în mod tradițional în aria geografică a IGP, adaptată la formulările și la tehnicile agroalimentare actuale. Această alimentație se distinge prin prezența sâmburilor de struguri în compoziția sa.

Alimentația de bază cuprinde:

58-60 % porumb;

33,5-35,5 % soia și derivații săi;

5-5,5 % sâmburi de struguri.

În cursul ultimelor 7 zile de viață ale animalului, se acceptă o alimentație conținând minimum 90 % cereale și 5-5,5 % sâmburi de struguri.

Sunt interzise grăsimile de origine animală, cu excepția derivaților din lapte.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Puii „Gall del Penedès” sunt crescuți în aria geografică protejată.

Puii sosesc la fermele de producție pentru îngrășare după 24-48 de ore de la naștere. Începând de la vârsta de 42-56 de zile, puii au acces la țarcuri exterioare. Ei sunt crescuți pentru o perioadă de minimum 98 de zile.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Produsul finit destinat consumului care beneficiază de IGP trebuie să poarte obligatoriu în mod vizibil mențiunea „IGP «Gall del Penedès»” sau „Indicación Geográfica Protegida «Gall del Penedès»”, precum și logoul IGP.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Puii „Gall del Penedès” sunt crescuți într-o arie geografică ce cuprinde 73 de comune:

toate comunele din regiunea Alt Penedès (27);

toate comunele din regiunea Baix Penedès (14);

toate comunele din regiunea Garraf (6);

următoarele comune din regiunea Anoia: Argençola, La Llacuna, Cabrera d’Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d’Anoia, Capellades, La Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Castellolí, El Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu și Copons (25);

comuna Rodonyà din regiunea Alt Camp (1).

5.   Legătura cu aria geografică

Legătura cu aria geografică se bazează pe reputația dobândită de acest produs de-a lungul timpului, astfel cum stau mărturie tradiția orală, documentele, târgurile și piețele, precum și pe sistemul particular de producție utilizat de crescătorii din zonă, care este strâns legat de tradiția vitivinicolă din aria de producție.

Aria geografică de producție a IGP, care corespunde regiunii istorice Penedès, se caracterizează ca fiind teritoriul de origine al rasei Penedesenca tradiționale de la care provine „Gall del Penedès” și o regiune în principal vitivinicolă, în care aproximativ 80 % din suprafața agricolă utilizată este dedicată cultivării viței-de-vie și este asociată denumirilor de origine protejate Penedès și Cava. Se poate afirma că în Penedès, datorită caracterului specific al acestui pământ și al culturilor sale, se obține, pe lângă vinurile și vinurile spumante caracteristice acestei regiuni, și „Gall del Penedès”.

Creșterea, consumul și comercializarea „Gall del Penedès” au făcut parte, de-a lungul secolelor, din ucenicia tradițională a țăranilor din regiunea Penedès. Sursele scrise, tradiția orală și operele de artă stau mărturie faptului că aceste păsări erau crescute în fiecare fermă, atât ca mijloc de a hrăni familia, cât și ca sursă de venit de bază a gospodăriei de-a lungul timpului, întrucât ouăle lor de culoare maronie-roșiatică intensă [cunoscute sub numele de „ous rogencs de Vilafranca” (ouăle roșii de Vilafranca)] erau vândute pe piețele locale (piața Vilafranca, menționată în documente încă din secolul al XII-lea) și pe piața din Barcelona, fiind foarte apreciate. Carnea „Gall del Penedès” se bucura, de asemenea, de o bună reputație și de o mare notorietate, fapt demonstrat de organizarea târgului „Fira del Penedès”, care datează din secolul al XII-lea, și ulterior a târgului „Fira de Sant Tomàs”, cunoscut în prezent sub denumirea „Fira del Gall”. Organizat în fiecare an fără întrerupere, acest târg anual a permis agricultorilor din regiune, care posedau mici ferme, să își expună și să își vândă produsele, menținând totodată o alimentație tradițională legată de cultivarea viței-de-vie în regiune.

Astfel, țăranii din regiune veneau în număr mare în piețe și în târguri, unde competențele în materie de creștere a „Gall del Penedès” se transmiteau și se consolidau ca sistem de producție tipic al regiunii, cu utilizarea tescovinei de struguri în alimentația puilor. Tescovina rămasă după stoarcerea strugurilor (denumită „brisa”) se lăsa la uscat pe câmpuri înainte de a fi dată de mâncare acestor păsări. În 1937, un studiu privind hrana păsărilor de curte arăta că sâmburii de struguri le aduceau puilor o valoare nutrițională importantă datorită conținutului lor ridicat de fibre vegetale și abundenței de grăsimi, precum și de anumite proteine și anumiți carbohidrați. În prezent, crescătorii au adaptat practicile tradiționale din regiune, incluzând sâmburii de struguri în alimentația păsărilor.

Dieta puilor vizați de IGP „Gall del Penedès”, care include sâmburi de struguri și păstrează astfel legătura dintre alimentație și tradiția vitivinicolă a regiunii, contribuie la calitatea gustativă a produsului, iar faptul că păsările sunt crescute în adăposturi cu acces la exterior pe tot parcursul anului contribuie la culoarea roșcată și la fermitatea și suculența cărnii.

În prezent, „Gall del Penedès” face obiectul multor articole în presa regională, precum și al unor campanii de promovare a produselor regionale de calitate (Diputación de Barcelona și Consell Comarcal de l’Alt Penedès îi asigură promovarea prin intermediul unor programe precum Productes de la Terra și Gastroteca) și al unor studii de cercetare (Fundación Alicia, IRTA etc.).

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

Textul consolidat al caietului de sarcini se poate consulta la următoarea adresă web:

http://gencat.cat/alimentacio/pliego-gall-penedes


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top