EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016TA1201(31)

Raportul privind conturile anuale ale Fundației Europene de Formare pentru exercițiul financiar 2015, însoțit de răspunsul fundației

JO C 449, 1.12.2016, p. 168–172 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 449/168


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Fundației Europene de Formare pentru exercițiul financiar 2015, însoțit de răspunsul fundației

(2016/C 449/31)

INTRODUCERE

1.

Fundația Europeană de Formare (denumită în continuare „fundația”), cu sediul la Torino, a fost instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului (1) [Regulamentul reformat (CE) nr. 1339/2008]. Misiunea fundației este să sprijine reforma formării profesionale în țările partenere ale Uniunii Europene. Astfel, fundația asistă Comisia în implementarea unor programe diverse [de exemplu, Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA), FRAME, GEMM].

2.

Tabelul conține cifre-cheie cu privire la fundație (2).

Tabel

Cifre-cheie cu privire la fundație

 

2014

2015

Buget (în milioane de euro)

22,5

21

Total personal la 31 decembrie (1)

133

129

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

3.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale fundației. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

4.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale fundației, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2015; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

5.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale fundației, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale fundației includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale fundației după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a fundației.

(b)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

6.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale fundației și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

7.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor. La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile fundației, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (8).

8.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

9.

În opinia Curții, conturile anuale ale fundației prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2015, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

10.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2015 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

11.

Anexa conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Baudilio TOMÉ MUGURUZA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 13 septembrie 2016.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 131, 23.5.1990, p. 1.

(2)  Mai multe informații cu privire la competențele și activitățile fundației sunt disponibile pe site-ul acesteia: www.etf.europa.eu.

(1)  Personalul include funcționari permanenți, agenți temporari și agenți contractuali, precum și experți naționali detașați.

Sursa: Date furnizate de fundație.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013.

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).


ANEXĂ

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2013

La sfârșitul exercițiului 2013, fundația deținea 7,5  milioane de euro în conturi deschise la o singură bancă ce beneficia de un rating de credit scăzut (F3, BBB) (1)

În desfășurare

2014

Nivelul anulărilor de credite reportate din exercițiul 2013 era ridicat pentru titlul I (15,9  %) și pentru titlul II (7,6  %), ceea ce indică o supraevaluare a nevoilor financiare.

Nu se aplică

2014

Nivelul global al creditelor angajate era ridicat, situându-se la 99,9  %. Nivelul creditelor angajate reportate este ridicat pentru titlul II (cheltuieli administrative), și anume de 0,75  milioane de euro, respectiv 36,2  % (0,55  milioane de euro sau 30 % în 2013). Această situație s-a datorat în principal achizițiilor planificate de mobilier nou de birou (0,37  milioane de euro) și de echipamente și programe informatice (0,1  milioane de euro, respectiv 0,14  milioane de euro), achiziții realizate la sfârșitul exercițiului 2014.

Nu se aplică

2014

În anul 2005, a intrat în vigoare un nou Statut al funcționarilor Uniunii Europene, care prevedea, printre altele, că remunerațiile viitoare ale funcționarilor recrutați înaintea datei de 1 mai 2004 nu trebuiau să fie inferioare celor stabilite de statutul precedent. Auditul Curții a relevat faptul că această prevedere nu era respectată și că, în cazul a doi dintre cei 96 de agenți temporari angajați la acea dată, cuantumul total al remunerațiilor plătite acestora era inferior celui datorat efectiv cu 14 745  de euro (costuri salariale pentru fundație) pentru perioada 2005-2014. Fundația a efectuat plățile salariale suplimentare necesare în iunie 2015.

Finalizată


(1)  Suma depusă la banca în cauză a fost redusă la 1,8 milioane de euro.


RĂSPUNSURILE AGENŢIEI

Fundaţia ia act de raportul Curții.


Top