EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0393

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată aplicate cărților, ziarelor și periodicelor

SWD/2016/0393 final - 2016/0374 (CNS)

Bruxelles, 1.12.2016

SWD(2016) 393 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de Directivă a Consiliului

de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată aplicate cărților, ziarelor și periodicelor

{COM(2016) 758 final}
{SWD(2016) 392 final}


Fișă rezumat

Evaluarea impactului privind cotele de TVA aplicate cărților, ziarelor și periodicelor

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată?

Directiva 2006/112/CE a Consiliului (Directiva TVA) exclude în mod explicit serviciile furnizate pe cale electronică, inclusiv cărțile, ziarele și periodicele furnizate electronic (denumite în cele ce urmează „publicații electronice”), din domeniul de aplicare al cotelor reduse de TVA, în timp ce statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru cărțile, ziarele și periodicele disponibile pe toate tipurile de suport fizic.

Se creează astfel situații în care statele membre pot să aplice cote reduse de TVA, sau chiar cote mai mici de 5 % (cote foarte reduse și cote zero) pentru anumite publicații tipărite, însă trebuie să aplice cota de TVA standard în cazul publicațiilor electronice. Astfel, publicațiile electronice sunt categoric dezavantajate în ceea ce privește tratamentul în materie de TVA față de publicațiile tipărite. În plus, din cauza aplicării unor derogări de la Directiva TVA, numai 10 din 28 de state membre pot să aplice cote foarte reduse și cote zero pentru anumite publicații tipărite, în timp ce celelalte state membre nu au această posibilitate.

Tratamentul inechitabil în ceea ce privește formatul publicațiilor își are originea în Directiva TVA și nu permite statelor membre să diminueze cotele de TVA pentru publicațiile electronice.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Obiectivul specific al inițiativei este de a le permite statelor membre să alinieze cotele de TVA pentru publicațiile electronice la cotele de TVA care se aplică în prezent pentru publicațiile tipărite.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? 

Statele membre sunt obligate să se conformeze directivei TVA, care le împiedică să aplice publicațiilor electronice aceleași cote de TVA care se aplică în prezent publicațiilor tipărite. Acest fapt a fost confirmat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în hotărârile C-479/13 și C-502/13 din 5 martie 2015. Curtea a afirmat în mod clar că statele membre nu pot să aplice o cotă redusă de TVA pentru cărțile electronice în temeiul Directivei TVA în vigoare și că o simplă interpretare a Directivei TVA sau adoptarea unor inițiative fără caracter obligatoriu nu poate remedia situația. Ca atare, o inițiativă legislativă la nivelul UE de modificare a Directivei TVA este indispensabilă pentru soluționarea problemei.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce?

Au fost luate în considerare două opțiuni de politică. După cum s-a explicat în secțiunea precedentă, opțiunile de politică fără caracter legislativ nu sunt eficace și, prin urmare, toate opțiunile necesită modificarea Directivei TVA.

Opțiunea 1 ar permite statelor membre să aplice cote reduse pentru publicațiile electronice și ar oferi unui număr de 19 din 28 de state membre posibilitatea de a alinia cotele de TVA pentru publicații. În cadrul opțiunii 2, care ar permite, la rândul său, statelor membre să aplice cote foarte reduse și cote zero pentru publicațiile electronice, toate cele 28 de state membre ar fi în măsură să alinieze cotele de TVA pentru publicații. Opțiunea 2 selectată prezintă avantajul suplimentar de a fi în deplină conformitate cu planul de acțiune privind TVA, implicând faptul că derogările (cote foarte reduse și cote zero), disponibile numai în câteva state membre, ar fi acordate tuturor statelor membre, în cadrul unui sistem de TVA definitiv.

Cine sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

Respondenții care au participat la consultarea publică deschisă au susținut aproape în unanimitate posibilitatea ca statele membre să aplice cote reduse de TVA pentru publicațiile electronice, posibilitate acordată de ambele opțiuni. Sprijinul pentru ideea aplicării de către toate statele membre a cotelor foarte reduse și a cotelor zero pentru toate publicațiile a fost mai mic, venind din partea unui procent de numai 40 % dintre respondenți, dar a rămas, totuși, opțiunea preferată, în special pentru părțile interesate din industria tipografică și editorială (66 %).

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, avantajele opțiunilor principale)? 

Opțiunea selectată elimină cu succes restricțiile aplicate statelor membre, care nu mai sunt justificate odată cu introducerea principiului impozitării la destinație (la locul de reședință al clientului), și permite statelor membre să alinieze cotele de TVA pentru publicații, indiferent de formatul acestora.

Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, costurile opțiunilor principale)? 

Dacă statele membre reduc cotele de TVA aplicate publicațiilor electronice, veniturile din TVA vor scădea. Dacă toate statele membre ar aplica acestor publicații aceleași cote pe care le aplică în prezent publicațiilor tipărite, pierderea de venituri provenite din TVA conform opțiunii selectate ar putea ajunge la un maximum de 4,7 de miliarde EUR anual.

Nu există nici un efect asupra resurselor proprii ale UE.

Care va fi impactul asupra societăților, IMM-urilor și microîntreprinderilor?

Întreprinderile din sectorul editorial, dintre care 99 % sunt IMM-uri, s-ar putea bucura de un nivel sporit al profitabilității în condițiile unor cote de TVA mai reduse. O substituire limitată a publicațiilor fizice de către cele electronice ar putea exercita o oarecare presiune asupra sectorului editorial și al comerțului cu amănuntul (nedigital), însă ambele sectoare au pus deja în aplicare strategii pentru a face față provocărilor create de publicațiile electronice.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? 

După cum s-a arătat mai sus, statele membre s-ar confrunta cu o scădere a veniturilor din TVA, în cazul în care ar decide să alinieze cotele de TVA pentru publicațiile electronice la cotele de TVA aplicate în prezent pentru publicațiile tipărite. Cu toate acestea, opțiunile selectate nu le obligă să modifice cotele de TVA. Prin urmare, statele membre vor fi cele care vor stabili impactul bugetar sau îl vor evita în totalitate.

Vor exista și alte efecte semnificative? 

Punerea în aplicare a uneia dintre cele două opțiuni și, în special, a opțiunii selectate ar duce la creșterea complexității sistemului TVA, ca urmare a unui grad mai scăzut de armonizare a cotelor de TVA la nivelul UE.

D. Măsuri ulterioare

Când va fi reexaminată politica?

Aplicarea corectă a Directivei TVA va fi monitorizată. În planul său de acțiune privind TVA, Comisia a anunțat deja pentru sfârșitul anului 2017 o propunere de reformă generală a cotelor de TVA.

Top