Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0287

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia pe perioada 2018-2020

    SWD/2016/0287 final - 2016/0265 (COD)

    Bruxelles, 7.9.2016

    SWD(2016) 287 final

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

    care însoţeşte documentul

    Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia pe perioada 2018-2020

    {COM(2016) 557 final}
    {SWD(2016) 288 final}


    Fișă rezumat

    Evaluarea impactului cu privire la Propunerea de regulament de modificare a Regulamentului (UE) nr. 99/2013 privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia pe perioada 2018-2020

    A. Necesitatea de a acționa

    De ce? Care este problema abordată?

    Nivelul cererii de statistici europene oficiale este ridicat, deoarece acestea sunt produse și difuzate în conformitate cu principii specifice și, prin urmare, prezintă o „valoare adăugată” pentru utilizatori, comparativ cu alte surse de informații. Este necesară acoperirea unei serii de lacune statistice pentru ca statisticile să poată sprijini politicile UE. Actualitatea anumitor statistici trebuie să fie urgent îmbunătățită, astfel încât acestea să poată furniza informațiile necesare în contextul exercițiului semestrului european. Necesitățile de statistici determinate de cele 10 priorități politice ale Comisiei și de creșterea complexității societăților pun sub semnul întrebării relevanța statisticilor europene actuale.

    Deși sistemele naționale de statistică au depus un efort semnificativ pentru modernizarea propriilor metode de producție cu sprijinul Programului statistic european (PSE) pentru perioada 2013-2017, infrastructura statistică actuală nu este încă suficient de flexibilă pentru a oferi date statistice noi atunci când sunt necesare, limitând totodată costurile asociate și sarcina administrativă. Dacă nivelul actual al investițiilor nu va crește, sistemul statistic european (SSE) nu va putea să satisfacă cererea tot mai mare de statistici sau necesitatea ca acestea să fie disponibile într-un timp mai scurt.

    Părțile care vor fi afectate în modul cel mai direct de prezenta propunere sunt utilizatorii de statistici (de exemplu factorii de decizie politici, presa și cercetătorii), producătorii de statistici [institutele naționale de statistică (INS) și alte autorități naționale (AAN)] și respondenții (gospodării și întreprinderi).

    Ce se așteaptă de la această inițiativă?

    Scopul prezentei inițiative este de a stabili cadrul legislativ pentru PSE pe toată durata cadrului financiar multianual (CFM) și de a oferi sprijinul financiar de care are nevoie SSE pentru a putea:

    să furnizeze informații statistice de înaltă calitate și să acopere lacunele statistice cele mai urgente, concentrându-se pe o serie de domenii prioritare care reflectă cele 10 priorități politice ale Comisiei;

    să creeze capacitatea permanentă necesară pentru a răspunde într-un timp mai scurt nevoilor emergente și pentru a adapta infrastructura statistică astfel încât să permită exploatarea potențialului unor noi surse de date; și

    să consolideze parteneriatul în cadrul SSE, precum și în afara acestuia, pentru a spori și mai mult productivitatea acestuia și pentru a asigura rolul său de lider la nivel mondial în domeniul statisticilor oficiale.

    Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? 

    Conceperea, punerea în aplicare și monitorizarea politicilor UE necesită dovezi statistice imparțiale, fiabile și relevante, care pot fi furnizate doar prin intermediul PSE. Numai printr-o abordare coordonată în ceea ce privește elaborarea, producerea și difuzarea statisticilor europene, astfel cum prevede PSE, pot fi garantate coerența și comparabilitatea necesare ale statisticilor relevante pentru domeniile de activitate ale UE. Acțiunea la nivelul UE propusă ar contribui, de asemenea, la o utilizare eficace a resurselor (datorită economiilor de scară) și ar sprijini autoritățile naționale în vederea dezvoltării propriilor capacități în ceea ce privește, de exemplu, armonizarea și metodologiile.

    B. Soluții

    Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce?

    În temeiul Regulamentului (CE) nr. 223/2009 privind statisticile europene, durata PSE trebuie să corespundă cu cea a CFM (actualmente 2014-2020). PSE va expira în 2017 și, prin urmare, este necesară prelungirea sa. Evaluarea impactului nu examinează posibilitatea de a prelungi sau nu PSE, ci cel mai bun mod de a face acest lucru. Au fost analizate următoarele opțiuni:

    1.Scenariul de referință — Prelungirea PSE-ului actual (2013-2017) cu încă trei ani (2018-2020);

    2.Prelungirea PSE-ului actual cu adaptări:

    2a: modificarea PSE-ului actual și reducerea bugetului anual;

    2b: un program modificat, cu includerea de produse statistice îmbunătățite, în conformitate cu cele 10 priorități politice, echilibrat printr-o restabilire fermă a priorităților (același buget anual ca PSE-ul actual);

    2c: un program modificat, cu includerea de noi produse statistice, în conformitate cu cele 10 priorități politice, completat de investiții în infrastructura statistică și de noi surse de statistici (cu un buget majorat);

    1.două programe separate.

    Opțiunea 2c a fost identificată drept opțiunea de politică preferată, deoarece oferă cele mai bune șanse de atingere a obiectivelor de mai sus, luând în considerare toate cerințele, obligațiile și constrângerile.

    Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

    Din partea producătorilor, Comitetul SSE a solicitat în mod repetat mărirea investițiilor. Comitetul consultativ european pentru statistică, în calitatea sa de forum de reprezentare a utilizatorilor de statistici, a respondenților, a societății civile, a partenerilor sociali și a comunității științifice, a subliniat necesitatea unei finanțări adecvate, întrucât crearea capacității necesare pentru producerea de noi statistici și indicatori va necesita investiții suplimentare. Comitetul consultativ european pentru guvernanță statistică a ridicat, de asemenea, problema investițiilor insuficiente, despre care consideră că afectează capacitatea SSE de a profita de avantajele oferite de revoluția datelor. Așadar, părțile interesate, atât din partea utilizatorilor, cât și a producătorilor, sprijină punerea în aplicare de noi măsuri pentru îmbunătățirea statisticilor oficiale, așa cum sunt acestea definite în cadrul opțiunii 2c.

    C. Impactul opțiunii preferate

    Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, avantajele opțiunilor principale)? 

    Opțiunea 2c ar avea cel mai mare impact din punct de vedere al capacității de producere a datelor într-un timp mai scurt, esențială pentru satisfacerea nevoilor fundamentale ale utilizatorilor. Aceasta include noi măsuri pentru acoperirea lacunelor de date rămase și pentru îmbunătățirea actualității, în domenii importante precum statisticile din domeniul energetic. În plus, utilizatorii ar beneficia de o mai bună exploatare a „datelor masive”.

    -    Se preconizează o creștere a comparabilității statisticilor la nivel european în domenii care vor fi incluse pentru prima dată în PSE.

    -    Va fi posibilă continuarea procesului de modernizare a SSE și utilizarea pe scară mai largă a noilor surse (de exemplu, „datele masive”).

    -    Se preconizează o reducere a sarcinii administrative, datorită unei mai bune utilizări a datelor administrative și a noilor surse.

    -    Întrucât legislația referitoare la statistici afectează în primul rând utilizatorii de date, producătorii de date și respondenții la anchete, efectele sale de ordin economic, social și de mediu sunt foarte limitate.

    Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există)? 

    Bugetul actual alocat PSE (aproximativ 60 de milioane EUR pe an) este mic raportat la bugetul total al UE, iar majorarea propusă s-ar încadra în limitele constrângerilor existente în ceea ce privește bugetul total. Costurile de producere a statisticilor trebuie să fie, de asemenea, analizate în lumina costurilor pe care le-ar implica absența statisticilor sau calitatea insuficientă a statisticilor. Principalele costuri directe ale opțiunii 2c se referă în special la cofinanțarea de către UE a unor granturi pentru acțiunile statistice ale INS-urilor, însă ele trebuie să fie considerate o investiție. Se preconizează că aceste costuri se vor autocompensa, datorită economiilor realizate prin reducerea sarcinii administrative și prin utilizarea unor metode mai eficiente și mai eficace pentru producerea datelor.

    Care va fi impactul asupra societăților comerciale, a IMM-urilor și a microîntreprinderilor?

    Măsurile prezentate în programul propus (precum revizuirea sistemului de producere a statisticilor și utilizarea îmbunătățită a datelor administrative și a „datelor masive”) va duce la simplificarea procedurilor și la reducerea sarcinii administrative, generând astfel beneficii pentru întreprinderi și pentru cetățeni.

    Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale? 

    Inițiativa va avea un impact asupra INS-urilor și a AAN-urilor. PSE va permite investirea în proiecte lansate ca răspuns la noile provocări cu care se confruntă sectorul statisticilor europene (de exemplu, punerea în aplicare a Viziunii SSE 2020, consolidarea infrastructurii statistice europene și o mai bună utilizare a „datelor masive” și a infrastructurii partajate). Întrucât fondurile UE sunt oferite pe bază de cofinanțare, majorarea bugetului pentru PSE la nivelul UE implică automat costuri bugetare mai mari pentru INS-uri. De asemenea, proiectele de dezvoltare vor necesita deseori cunoștințe de specialitate de înalt nivel.

    Vor exista și alte impacturi semnificative?

    Inițiativa va sprijini cooperarea cu organizațiile internaționale și consolidarea capacităților în țări din afara UE, cu scopul de a asigura disponibilitatea unor date de bună calitate. La rândul său, acest lucru va permite UE să monitorizeze rezultatele politicii de extindere și ale politicii europene de vecinătate, precum și să măsoare gradul de respectare a standardelor UE în materie de statistici de către țările (potențial) candidate.

    D. Măsuri ulterioare

    Când va fi reexaminată politica?

    Evaluarea finală a programului este planificată pentru anul 2021.

    Top