COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 14.12.2016
COM(2016) 798 final
2016/0399(COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI
de adaptare la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice din domeniul justiției care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control
(Text cu relevanță pentru SEE)
EXPUNERE DE MOTIVE
1.Contextul propunerii
În paralel cu Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de adaptare la articolele 290 și 291 din TFUE a unei serii de acte juridice care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control, prezenta propunere vizează alinierea a trei acte legislative din domeniul justiției care se referă în continuare la procedura de reglementare cu control.
Aceste instrumente trebuie să fie aliniate printr-o propunere separată, deoarece au fost adoptate pe baza unui temei juridic care intră sub incidența părții a treia titlul V din TFUE, nefiind, prin urmare, obligatorii pentru toate statele membre și fiind astfel incompatibile cu temeiurile juridice ale celorlalte acte de bază. În toate cele trei cazuri, Regatul Unit și Irlanda au ales să aplice respectivele acte juridice, în conformitate cu Protocolul privind poziția Regatului Unit și a Irlandei, anexat la tratat, iar Danemarca nu participă la acestea, în conformitate cu Protocolul privind poziția Danemarcei, anexat la tratat.
Tratatul de la Lisabona a modificat în mod substanțial structura în ceea ce privește competențele care pot fi conferite Comisiei de către legiuitor. Acesta prevede o distincție clară între actele de natură cvasilegislativă, pe de o parte, și, pe de altă parte, actele care pun în aplicare dispozițiile unui act de bază. Tratatul de la Lisabona prevede, de asemenea, un cadru juridic total diferit pentru fiecare tip de act.
Cele două dispoziții în cauză sunt articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „TFUE”), astfel cum au fost introduse de Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare la data de 1 decembrie 2009(). Articolele menționate determină modificări semnificative ale procedurii cunoscute până în prezent sub denumirea de „procedura comitetului”.
În ceea ce privește formularea, definiția actelor delegate de la articolul 290 alineatul (1) din tratat este foarte asemănătoare cu cea a actelor care, în temeiul Deciziei 1999/468/CE, astfel cum a fost modificată de Decizia 2006/512/CE a Consiliului („Decizia privind procedura comitetelor”), fac obiectul procedurii de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din decizia menționată. În ambele cazuri, actele respective au un domeniu de aplicare general și vizează modificarea sau completarea anumitor elemente neesențiale ale instrumentului legislativ.
Din acest motiv, revizuirea Deciziei privind procedura comitetelor prin intermediul Regulamentului 182/2011 („Regulamentul privind procedura comitetelor”), care a fost adoptat pe baza articolului 291 alineatul (3) din TFUE privind competențele de executare, nu a inclus în domeniul său de aplicare și articolul 5a din Decizia privind procedura comitetelor. Prin urmare, articolul 5a, care stabilește procedura de reglementare cu control, a trebuit să fie menținut provizoriu în scopurile actelor de bază existente care fac trimitere la acest articol.
În consecință, procedura de reglementare cu control apare încă în cele trei de acte de bază existente care fac obiectul prezentei propuneri și continuă să se aplice (în conformitate cu articolul 5a din Decizia privind procedura comitetelor) în actele respective până când acestea sunt modificate și adaptate în mod formal la Tratatul de la Lisabona.
La momentul adoptării Regulamentului 182/2011, Comisia și-a luat angajamentul de a revizui dispozițiile legate de această procedură, pentru a le adapta în timp util, conform criteriilor prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Alinierea actelor în cauză a fost propusă anterior de Comisie în 2013, tot în cadrul unei propuneri distincte, dar, din cauza stagnării negocierilor interinstituționale privind aceste dosare, Comisia, așa cum anunțase în programul său de lucru pentru 2015, a retras propunerea.
Chestiunea alinierii a fost abordată din nou în cadrul discuțiilor referitoare la revizuirea Acordului interinstituțional privind o mai bună legiferare. Toate instituțiile au recunoscut necesitatea alinierii și Comisia s-a angajat să înainteze, până la sfârșitul anului 2016, o nouă propunere de aliniere a actelor legislative care conțin încă trimiteri la procedura de reglementare cu control. Prezenta propunere răspunde acestui angajament.
În același timp, acordul interinstituțional și înțelegerea comună privind actele delegate anexată la acesta îmbunătățesc, de asemenea, cadrul pentru actele delegate și, prin urmare, răspund principalei preocupări care a împiedicat adesea acceptarea de către Consiliu a actelor delegate, și anume consultarea experților din statele membre. Acordul prevede acum un angajament clar de consultare sistematică a experților din statele membre în elaborarea actelor delegate, inclusiv cu privire la proiectul de text, îndeplinind astfel o condiție-cheie pentru reușita celei de a doua încercări de a alinia vechile dispoziții referitoare la procedura de reglementare cu control la Tratatul de la Lisabona. Acest angajament este inclus acum în mod explicit în noile clauze standard care urmează să fie utilizate în redactarea competențelor conferite Comisiei. De asemenea, acordul recunoaște în mod explicit rolul important al cooperării timpurii și al schimbului timpuriu de opinii cu Parlamentul European cu privire la actele delegate. Acordul confirmă faptul că Parlamentul European trebuie să primească toate documentele în același timp cu experții din statele membre, inclusiv proiectele de acte delegate, și prevede asigurarea sistematică și facilitarea accesului experților Parlamentului European la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei care elaborează acte delegate. În fine, acordul prevede posibilitatea invitării Comisiei la reuniuni în Parlamentul European (sau în Consiliu) pentru un schimb de opinii suplimentar în ceea ce privește elaborarea actelor delegate.
Adaptarea la regimul actelor delegate nu va avea incidență asupra procedurilor în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu dispozițiile Deciziei privind procedura comitetelor.
2.Metoda alinierii și principalele elemente ale propunerii
Punctul de plecare pentru determinarea domeniului de aplicare al prezentei propuneri îl reprezintă actele juridice vizate de propunerea de aliniere legislativă corespunzătoare adoptată de Comisie în 2013. Actele cu privire la care s-au făcut între timp propuneri legislative individuale nu sunt incluse în prezenta propunere. Este vorba de două acte din domeniul justiției: Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somație de plată și Regulamentul (CE) nr. 861/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă, care au fost aliniate între timp prin Regulamentul (UE) 2015/2421 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 861/2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă și a Regulamentului (CE) nr. 1896/2006 de instituire a unei proceduri europene de somație de plată.
În propunerile de aliniere din 2013, abordarea legislativă aleasă nu fost aceea de a modifica individual actele de bază în cauză, ci de a prevedea într-o manieră generală că trimiterile la procedura de reglementare cu control prevăzute în actele de bază trebuie citite ca trimiteri la articolul 290, respectiv la articolul 290 sau la articolul 291. În cadrul acestei abordări, fiecare act de bază ar fi trebuit citit întotdeauna împreună cu Regulamentul Omnibus relevant, dacă acesta ar fi fost adoptat.
Având în vedere dificultățile cu care s-a confruntat în special Consiliul în ceea ce privește această tehnică, abordarea adoptată în prezenta propunere este diferită. Acum se propune modificarea fiecărui act de bază în cauză. Această abordare este similară cu cea aleasă în 2007, atunci când în cadrul unui exercițiu similar s-au introdus dispozițiile privind procedura de reglementare cu control. În consecință, se aduc o serie de modificări fiecărui act de bază. Dispoziția de împuternicire, și anume textul care conține împuternicirea materială pentru procedura de reglementare cu control, este reformulată și urmează redactarea convenită în clauzele standard pentru articolele de delegare de competențe. Articolul standard privind exercitarea delegării, deci articolul procedural, este introdus în fiecare act de bază și se elimină trimiterile la procedura de reglementare cu control. Pentru fiecare act se menționează în mod explicit dacă împuternicirea permite modificarea actului de bază. Noile clauze standard care prevăd consultarea experților din statele membre la elaborarea actelor delegate sunt incluse în prezent în fiecare act de bază. Nicio împuternicire nu prevede modificări ale altor acte.
În ceea ce privește alegerea dintre împuternici pentru acte delegate și împuternici pentru acte de punere în aplicare, propunerile de aliniere din 2013 au pornit de la ipoteza că măsurile care fac obiectul procedurii de reglementare cu control corespund, în principiu, celor care pot face obiectul delegării de competențe, astfel cum se prevede la articolul 290 din TFUE.
Ipoteza generală care stă la baza noii propuneri este aceea că evaluarea efectuată în cadrul propunerilor Omnibus din 2013 rămâne valabilă. Nici negocierile privind Omnibus din 2013, nici jurisprudența pe această temă, nici rezultatul Acordului interinstituțional privind o mai bună legiferare nu au dus la noi criterii care să fi impus o reevaluare globală.
În ceea ce privește durata împuternicirii, Comisia propune împuterniciri cu o durată nedeterminată. În cadrul negocierilor privind propunerile din 2013, atât Consiliul, cât și Parlamentul European au favorizat o durată fixă de 5 ani cu reînnoire automată în urma unui raport al Comisiei care să fie prezentat înainte de expirarea delegării. În noua propunere, Comisia își menține poziția potrivit căreia durata nedeterminată a împuternicirii este justificată deoarece legiuitorul are posibilitatea de a revoca o împuternicire în toate cazurile și în orice moment. În fine, acordul interinstituțional aduce o mai mare transparență în ceea ce privește actele delegate, în special prin intermediul registrului comun pentru acte delegate pe care instituțiile au convenit să-l instituie până la sfârșitul anului 2017. Acest registru va permite formarea cu ușurință a unei imagini de ansamblu asupra actelor delegate adoptate în temeiul tuturor instrumentelor.
3.Temei juridic, subsidiaritate
Prezenta propunere se bazează pe temeiurile juridice ale actelor de bază modificate. Prezenta inițiativă se referă exclusiv la procedurile care trebuie aplicate la nivelul Uniunii pentru adoptarea actelor pe baza competențelor conferite.
2016/0399 (COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI
de adaptare la articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a unei serii de acte juridice din domeniul justiției care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control
(Text cu relevanță pentru SEE)
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 81 alineatul (2),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,
acționând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,
întrucât:
(1)Tratatul de la Lisabona a introdus o distincție între competențele delegate Comisiei de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general pentru a completa sau modifica anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ (acte delegate) și competențele conferite Comisiei de a adopta acte pentru a asigura condiții unitare de punere în aplicare a actelor obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii (acte de punere în aplicare).
(2)Măsurile care pot face obiectul delegării de competențe, astfel cum se prevede la articolul 290 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), corespund, în principiu, măsurilor care fac obiectul procedurii de reglementare cu control, stabilită la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE a Consiliului.
(3)Propunerile anterioare privind alinierea legislației referitoare la procedura de reglementare cu control la cadrul juridic introdus de Tratatul de la Lisabona au fost retrase din cauza stagnării negocierilor interinstituționale.
(4)Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au convenit ulterior asupra unui nou cadru pentru actele delegate în Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016 și au recunoscut necesitatea de a alinia întreaga legislație existentă la cadrul legislativ introdus de Tratatul de la Lisabona. În special, cele trei instituții au convenit asupra necesității de a acorda o prioritate deosebită alinierii rapide a tuturor actelor de bază care se referă în continuare la procedura de reglementare cu control. Comisia și-a luat angajamentul de a elabora o propunere privind această aliniere până la sfârșitul anului 2016.
(5)Împuternicirile din actele de bază care prevăd utilizarea procedurii de reglementare cu control îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 290 din TFUE și ar trebui adaptate la această dispoziție.
(6)Prezentul regulament nu ar trebui să aibă incidență asupra procedurilor în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468/CE înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament.
(7)Prin urmare, actele în cauză ar trebui modificate în consecință,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Actele enumerate în anexă se modifică în conformitate cu anexa.
Articolul 2
Prezentul regulament nu are incidență asupra procedurilor în curs în cadrul cărora un comitet a emis deja un aviz în conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.
Articolul 3
Prezentul regulament intră în vigoare în a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles,
Pentru Parlamentul European,
Pentru Consiliu,
Președintele
Președintele