Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0709

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări în ceea ce privește data de aplicare

    COM/2016/0709 final - 2016/0355 (COD)

    Bruxelles, 9.11.2016

    COM(2016) 709 final

    2016/0355(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări în ceea ce privește data de aplicare

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele propunerii

    Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 a fost adoptat la 26 noiembrie 2014 și are drept obiectiv sporirea protecției investitorilor individuali care investesc în produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP). Printre obiectivele regulamentului se numără și restabilirea încrederii consumatorilor în sectorul serviciilor financiare în urma crizei financiare.

    Pentru îndeplinirea acestor obiective, Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 prevede obligația creatorilor de PRIIP de a respecta un set uniform de cerințe în materie de publicare a informațiilor și obligația ca investitorii individuali să primească documentele cu informații esențiale (DIE) aferente PRIIP oferite. Informațiile publicate ar trebui să permită investitorilor individuali să înțeleagă mai bine natura economică și riscurile unui anumit produs și să permită compararea diverselor oferte. În plus, de pe urma creșterii transparenței și a armonizării va avea de câștigat și piața internă a serviciilor financiare, datorită creării unor condiții de concurență echitabile între diferitele produse și canale de distribuție.

    Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 stabilește forma și conținutul DIE. Pentru a continua standardizarea diverselor caracteristici ale DIE și pentru a ține cont de diferențele importante dintre tipurile de PRIIP, autoritățile europene de supraveghere (denumite în continuare AES și reprezentate de Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale, Autoritatea Bancară Europeană și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe) au sarcina de a pregăti standarde tehnice de reglementare (RTS) prin care să se precizeze prezentarea și conținutul DIE, formatul standardizat al DIE, metodologia care stă la baza prezentării riscului și a randamentului și a calculării costurilor, precum și condițiile și frecvența minimă de revizuire a informațiilor conținute de DIE și condițiile privind îndeplinirea cerinței de punere a DIE la dispoziția investitorilor individuali.

    La 6 aprilie 2016, AES au transmis în comun Comisiei proiectul de RTS privind DIE pentru PRIIP. Proiectul de RTS a fost aprobat de Comisie la 30 iunie 2016, prin adoptarea regulamentului delegat privind DIE 1 .

    În cursul perioadei de examinare, Consiliul nu a ridicat obiecții la regulamentul delegat al Comisiei. Acesta a fost însă respins de Parlamentul European la 14 septembrie 2016 2 . Parlamentul European a solicitat Comisiei să revizuiască dispozițiile referitoare la PRIIP cu opțiuni multiple, la scenariile de performanță și la alerta de inteligibilitate. În plus, Parlamentul European și o mare majoritate a statelor membre au solicitat Comisiei să amâne data de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014, argumentând că absența standardelor tehnice ar împiedica buna aplicare a regulamentului.

    Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 este direct aplicabil de la 31 decembrie 2016 și nu stabilește o legătură între crearea unui DIE și adoptarea actului delegat. Deși dispozițiile regulamentului ar putea fi aplicate de creatorii de PRIIP și de autoritățile competente fără adoptarea regulamentului delegat, este de dorit să se asigure o claritate cât mai mare privind standardele tehnice care precizează conținutul anumitor norme.

    Având în vedere circumstanțele excepționale care au condus la întârzieri în adoptarea regulamentului delegat, Comisia propune să se amâne data de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 cu 12 luni, pentru a se reduce incertitudinea juridică și a se acorda creatorilor de PRIIP mai mult timp pentru a se pregăti pentru aplicarea noilor norme.

    Durata amânării

    O amânare de douăsprezece luni ar trebui să fie suficientă pentru ca autoritățile competente și creatorii de PRIIP să fie în măsură să respecte aceste noi norme.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Prezenta propunere se bazează pe articolul 114 din TFUE, la fel ca Regulamentul (UE) nr. 1286/2014, care este modificat prin prezenta propunere.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Conform principiului subsidiarității, acțiunea Uniunii poate fi întreprinsă numai dacă obiectivele avute în vedere nu pot fi realizate de statele membre în mod individual. Intervenția Uniunii este necesară pentru eliminarea barierelor din calea unei piețe interne a serviciilor și produselor financiare, prin introducerea unei abordări unitare în ceea ce privește publicarea informațiilor referitoare la PRIIP. În această privință, legislația care este modificată este adoptată în deplină conformitate cu principiul subsidiarității și orice modificare a acesteia trebuie efectuată printr-o propunere a Comisiei.

    Proporționalitatea

    Această acțiune a Uniunii este necesară pentru a îndeplini obiectivul aplicării eficace a normelor privind PRIIP de către autoritățile competente și de către creatorii de PRIIP. Prin urmare, prezenta propunere va asigura că obiectivele urmărite de Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 sunt atinse în întreaga piață internă, asigurând un nivel ridicat de transparență a pieței și de protecție a investitorilor individuali.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Prezenta propunere nu este însoțită de o evaluare separată a impactului, deoarece o evaluare a impactului a fost deja efectuată pentru Regulamentul (UE) nr. 1286/2014. Prezenta propunere nu modifică substanța regulamentului și nu creează noi obligații pentru participanții la piață care intră sub incidența acestuia. Este vizată numai o amânare cu 12 luni a datei de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014, pentru a asigura certitudinea juridică pentru sectorul de profil, permițându-i în același timp acestuia și autorităților competente să se pregătească pentru noile norme.

     

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Prezenta propunere nu are un impact bugetar pentru Comisia Europeană.

    2016/0355 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări în ceea ce privește data de aplicare

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Băncii Centrale Europene,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European, întrucât:

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 3 a introdus o serie de măsuri menite să sporească protecția investitorilor și să restabilească încrederea consumatorilor în sectorul serviciilor financiare prin creșterea transparenței pe piața investițiilor individuale. Acesta impune creatorilor de produse de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) să elaboreze un document cu informații esențiale (DIE).

    (2)Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 împuternicește autoritățile europene de supraveghere să elaboreze standarde tehnice de reglementare prin care se precizează elementele DIE.

    (3)La 30 iunie 2016, Comisia a adoptat regulamentul delegat 4 care precizează prezentarea și conținutul DIE, formatul standardizat al DIE, metodologia care stă la baza prezentării riscului și a randamentului și a calculării costurilor, precum și condițiile și frecvența minimă de revizuire a informațiilor conținute de DIE și condițiile privind îndeplinirea cerinței de punere a DIE la dispoziția investitorilor individuali.

    (4)Parlamentul European a ridicat obiecții la regulamentul delegat adoptat de Comisie la 30 iunie 2016 și a solicitat, împreună cu o mare majoritate a statelor membre, amânarea datei de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014.

    (5)O amânare de douăsprezece luni va acorda părților implicate mai mult timp pentru a adera la noile cerințe. Având în vedere aceste circumstanțe excepționale, este oportun și justificat ca Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 să fie modificat în consecință.

    (6)Având în vedere perioada foarte scurtă rămasă până la aplicarea dispozițiilor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1286/2014, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare fără întârziere.

    (7)Prin urmare, este, de asemenea, justificat să se aplice în acest caz excepția pentru situațiile de urgență prevăzută la articolul 4 din Protocolul (nr. 1) privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    În Regulamentul (UE) nr. 1286/2014, articolul 34 al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Se aplică de la 1 ianuarie 2018.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    Martin Schulz    

    (1) COM(2016) 3999 final.
    (2) Rezoluția Parlamentului European din 14 septembrie 2016 referitoare la Regulamentul delegat al Comisiei din 30 iunie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP), prin stabilirea unor standarde tehnice de reglementare privind modul de prezentare, conținutul, revizuirea și modificarea documentelor cu informații esențiale, precum și condițiile de îndeplinire a cerinței de a furniza astfel de documente [C(2016)03999 – 2016/2816(DEA)].
    (3) Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) (JO L 352, 9.12.2014, p. 1).
    (4) COM(2016) 3999 final.
    Top