Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0677

Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de autorizare a Țărilor de Jos să aplice un nivel redus de impozitare pentru energia electrică furnizată stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice

COM/2016/0677 final - 2016/0332 (NLE)

Bruxelles, 25.10.2016

COM(2016) 677 final

2016/0332(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de autorizare a Țărilor de Jos să aplice un nivel redus de impozitare pentru energia electrică furnizată stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Impozitarea produselor energetice și a energiei electrice în UE este reglementată de Directiva 2003/96/CE a Consiliului 1 (denumită în continuare „Directiva privind impozitarea energiei” sau „directiva”).

În temeiul articolului 19 alineatul (1) din directivă, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă, pe lângă măsurile prevăzute în special la articolele 5, 15 și 17, și alte scutiri sau reduceri ale nivelului de impozitare din motive de politică specifice.

Articolul 15 alineatul (1) litera (e) din directivă prevede că statele membre pot aplica scutiri sau reduceri ale nivelului de impozitare pentru energia electrică utilizată pentru transportul de bunuri și pasageri pe calea ferată, cu metroul, tramvaiul și troleibuzul. Nu există însă nicio dispoziție care să permită o reducere a nivelului de impozitare pentru energia electrică utilizată pentru transportul cu vehicule electrice, altele decât troleibuzele.

Obiectivul prezentei propuneri este de a permite Țărilor de Jos să aplice niveluri reduse de impozitare pentru energia electrică livrată stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice. Această reducere este menită să promoveze utilizarea unor moduri de transport mai puțin poluante și să reducă poluarea aerului la nivel local și emisiile de CO2 provenite din transporturi.

Cererea și contextul general al acesteia

Prin scrisoarea din 29 martie 2016, în conformitate cu articolul 19 din directivă, autoritățile neerlandeze au informat Comisia că intenționează să aplice o cotă redusă de impozitare de 49,96 EUR/MWh pentru energia electrică furnizată stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, pentru un consum anual de până la 10 MWh per stație de încărcare. Pentru un consum de peste 10 MWh până la 50 MWh ar urma să se aplice o cotă de 49,96 EUR, pentru 50-10 000 MWh o cotă de 13,31 EUR, iar pentru un consum anual de peste 10 000 MWh, o cotă de 0,53 EUR. În cazul stațiilor de încărcare care nu sunt acoperite de cotele de impozitare pentru uz comercial, consumul anual de peste 10 000 MWh ar urma să fie impozitat cu o cotă de 1,07 EUR. Nivelul global al taxei va fi superior nivelului minim al taxei la energia electrică pentru uz comercial prevăzut în Directiva 2003/96/CE. Cota de impozitare aplicabilă la nivel național energiei electrice utilizate pentru încărcarea vehiculelor electrice pentru primii 10 MWh din consumul anual este în prezent de 100,70 EUR per MWh 2 , aceasta fiind cota de impozitare aplicată la nivel național energiei electrice pentru uz comercial și necomercial pentru acest nivel de consum. Țările de Jos aplică în prezent cote de impozitare 3 naționale diferențiate în funcție de cantitatea de energie electrică consumată, în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2003/96/CE.

În datele de 6 aprilie, 20 iunie și 18 august 2016 au fost primite informații suplimentare din partea Țărilor de Jos.

Țările de Jos ar urma să aplice cota redusă de impozitare a energiei electrice pentru energia electrică furnizată vehiculelor electrice de către stații de încărcare publice și private a vehiculelor electrice. Stația de încărcare poate consta în unul sau mai multe puncte de încărcare, fiecare fiind capabil să încarce câte un singur vehicul electric. Operatorii stațiilor de încărcare și entitățile private sau corporative îndreptățite să aplice cota redusă vor fi obligate să prezinte furnizorului de energie electrică o declarație care să ateste că racordarea la rețea este destinată exclusiv pentru alimentarea cu energie electrică a vehiculelor electrice. Cererea înaintată de Țările de Jos exclude stațiile de încărcare în care încărcarea are loc cu schimbul bateriilor, ceea ce înseamnă că în aceste cazuri nu se va aplica cota redusă.

Nivelul global de impozitare, inclusiv cota redusă pentru primii 10 MWh din consumul anual al fiecărei entități, ar fi cu mult peste nivelul minim stabilit în anexa I tabelul C din Directiva 2003/96/CE a Consiliului.

Potrivit autorităților neerlandeze, în cazul în care operatorul stației de încărcare intenționează să aplice o cotă redusă de impozitare a energiei electrice în stațiile sale de încărcare, acesta ar fi obligat să prezinte furnizorului de energie electrică o declarație în care să explice care dintre conexiunile sale la rețea sunt destinate exclusiv alimentării cu energie electrică a vehiculelor electrice. Măsura s-ar aplica numai pentru cantitatea de energie electrică furnizată conexiunilor indicate pentru care furnizorul de energie electrică ar aplica cota redusă. În plus, operatorul stației de încărcare este obligat să informeze furnizorul de energie electrică în cazul în care întreprinderea sa este o întreprindere aflată în dificultate, în sensul că se confruntă cu dificultăți financiare și este eligibilă pentru acordarea unui ajutor în conformitate cu Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (2014/C 249/01). În acest caz, furnizorul nu va mai fi autorizat să aplice cota redusă de impozitare a energiei electrice.

Avantajul obținut prin aplicarea cotei de impozitare a energiei va varia în funcție de cantitatea de megawați-oră. Pe baza informațiilor primite din partea sectorului, Țările de Jos estimează că, în medie, pentru fiecare stație de încărcare este furnizată o cantitate de 1,8 MWh. În acest caz, avantajul maxim pentru fiecare stație de încărcare în 2016 este estimat la 101 EUR pentru întregul an. Acest avantaj va crește în cazul în care cota de impozitare standard a energiei va fi majorată.

Avantajul total maxim (teoretic) în anul 2016 va fi obținut dacă vor fi furnizați peste 50 MWh de energie electrică unei stații de încărcare, dar acest lucru este dificil de realizat în realitate.

În prezent, în Țările de Jos există zece operatori de stații de încărcare.

Măsura este disponibilă tuturor operatorilor din UE, fără discriminare. Țara de origine a operatorului stației de încărcare nu este o condiție pentru a beneficia de această măsură. O companie de transport sau o gospodărie care deține o stație de încărcare ar putea, de asemenea, să beneficieze de această măsură, dacă îndeplinește condițiile menționate mai sus.

În prezent nu există un stimulent economic pozitiv pentru stațiile publice de încărcare. Acest lucru constituie un obstacol pentru dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare și pentru utilizarea automobilelor electrice. Măsura are drept obiectiv îmbunătățirea interesului economic al stațiilor de încărcare publice, ceea ce ar trebui să determine creșterea atractivității automobilelor electrice și îmbunătățirea mediului. Dezvoltarea rapidă a infrastructurii publice de stații de încărcare este de o importanță vitală pentru tranziția de la vehicule cu motoare cu combustie internă care funcționează în principal cu combustibili fosili la vehiculele electrice. Pentru ca vehiculele electrice să devină o alternativă viabilă la transportul rutier tradițional, este necesară o infrastructură bine dezvoltată. Acest lucru este important, datorită beneficiilor pentru mediu pe care le aduce tranziția către vehiculele electrice. Vehiculele electrice produc mai puține emisii 4 de CO2 și poluanți atmosferici locali (PM10, NOx) decât vehiculele care utilizează combustibilii fosili. Potrivit autorităților neerlandeze, energia electrică obținută pe bază de cărbune va scădea de la 29% la 26% din 2014 până în 2020, în timp ce energia electrică produsă din surse regenerabile va crește de la 11% la 35% din 2014 până în 2020.

Operatorul stației de încărcare ar avea opțiunea de a transfera (o parte din) avantajul măsurii asupra clienților, sub forma unei reduceri a tarifelor de încărcare. În acest caz, costurile aferente deținerii vehiculelor electrice ar fi reduse datorită costurilor mai scăzute de utilizare a acestora. În acest mod, consumatorii vor fi stimulați să aleagă un nou automobil electric în locul unui nou automobil pe bază de combustibili fosili. Un alt efect pozitiv al tarifelor mai scăzute de încărcare este că proprietarii de vehicule hibride reîncărcabile care pot funcționa atât cu energie electrică, cât și pe bază de combustibili fosili vor fi încurajați să utilizeze energia electrică mai degrabă decât combustibilii fosili pentru transport.

Argumentele Țărilor de Jos în ceea ce privește perioada de aplicare a măsurii

În principiu, perioada de aplicare a derogării ar trebui să fie suficient de lungă astfel încât să le ofere certitudine juridică operatorilor din sectorul energiei electrice (entități private sau corporative). Țările de Jos au solicitat o perioadă de aplicare de patru ani, perioada maximă posibilă fiind de șase ani. În aceste condiții, este adecvat să se acorde autorizația solicitată pentru o perioadă de patru ani, în conformitate cu cererea Țărilor de Jos și cu dispozițiile directivei.

Evaluarea măsurii în temeiul articolului 19 din Directiva 2003/96/CE

Motive de politică specifice

Articolul 19 alineatul (1) primul paragraf din directivă are următorul conținut:

Pe lângă dispozițiile prevăzute în articolele anterioare, în special articolele 5, 15 și 17, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să introducă alte scutiri sau reduceri din motive de politică specifice.

Potrivit autorităților neerlandeze, măsura națională în cauză îndeplinește această cerință. Acest lucru rezultă din intenția Țărilor de Jos de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de poluanți proveniți de la vehicule și de a sprijini obiectivul UE în materie de schimbări climatice de a reduce emisiile de CO2 și a crește ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final de energie în sectorul transporturilor. Se consideră că posibilitatea de reducere a taxei la energia electrică furnizată pentru vehicule electrice ar oferi consumatorilor un stimulent suplimentar de a utiliza o energie mai curată și a îmbunătăți mediul.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

În conformitate cu articolul 19 alineatul (1) al treilea paragraf din directivă, fiecare cerere se examinează luându-se în considerare, inter alia, funcționarea corectă a pieței interne, nevoia de a asigura o concurență loială și respectarea politicilor UE în domeniul sănătății, al mediului, al energiei și al transporturilor.

Funcționarea generală a măsurii descrise nu creează obstacole în calea comerțului în interiorul UE. Măsura este disponibilă tuturor operatorilor din UE, fără discriminare. Țara de origine a operatorului stației de încărcare nu este o condiție pentru aplicarea măsurii. Aplicarea derogării nu va conduce la apariția vreunei probleme în funcționarea pieței interne și nu va compromite realizarea obiectivelor de politică ale UE, în special în domeniul energiei, al schimbărilor climatice și al mediului.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Punerea în aplicare a acestei măsuri va contribui la reducerea emisiilor generate de vehicule și va sprijini obiectivele climatice pe termen lung ale UE de reducere a emisiilor de CO2. Conform estimărilor furnizate de autoritățile neerlandeze, ponderea preconizată a energiei electrice din surse regenerabile în Țările de Jos va fi de aproximativ 35% în 2020 și va ajunge la 41% până în 2030. Potrivit acelorași autorități, energia electrică utilizată în infrastructura publică de încărcare provine aproape exclusiv din surse regenerabile. Un studiu 5 realizat în Țările de Jos arată că aceasta poate conduce la o reducere cu 70% a emisiilor de CO2, ceea ce este în deplină conformitate cu Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Această inițiativă este în întregime conformă cu Directiva 2014/94/UE 6 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Această directivă le cere statelor membre să creeze cadre de politică naționale pentru dezvoltarea pieței de combustibili alternativi și a infrastructurii aferente acestora, în special în zonele urbane/suburbane și în alte zone dens populate. Directiva obligă statele membre să instaleze un număr adecvat de stații de încărcare accesibile publicului până la sfârșitul anului 2020.

În afară de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea pe scară mai largă a vehiculelor electrice va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea calității aerului. Zonele nevralgice de poluare urbană reprezintă una dintre cele mai mari provocări și emisiile provenind din sectorul transporturilor constituie principala contribuție la poluare (în special la depășirea nivelurilor de NO2).

Autoritățile neerlandeze confirmă faptul că măsura constituie ajutor de stat în favoarea operatorilor de rețea care furnizează energie electrică pentru vehiculele electrice, care poate fi considerat drept ajutor exceptat pe categorii în temeiul articolului 44 din Regulamentul 651/2014/UE al Comisiei 7 .

Atât timp cât respectă condițiile prevăzute la articolul 44 din regulamentul general de exceptare pe categorii (Regulamentul 651/2014/UE), precum și condițiile generale prevăzute de acesta, măsura intră în domeniul de aplicare al acestui regulament și, în consecință, este scutită de obligația de notificare prealabilă.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Articolul 19 din Directiva 2003/96/CE a Consiliului.

Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

Domeniul impozitelor indirecte, la care se referă articolul 113 din TFUE, nu este, în sine, de competența exclusivă a Uniunii Europene în sensul articolului 3 din TFUE.

Cu toate acestea, în temeiul articolului 19 din Directiva 2003/96/CE, Consiliul a primit competența exclusivă, în virtutea legislației secundare, de a autoriza un stat membru să introducă și alte scutiri sau reduceri în sensul dispoziției respective. Prin urmare, statele membre nu se pot substitui Consiliului. În consecință, principiul subsidiarității nu este aplicabil în cazul prezentei decizii de punere în aplicare. În orice caz, întrucât nu este un proiect de act legislativ, prezentul act nu trebuie transmis parlamentelor naționale în temeiul Protocolului nr. 2 la tratate, pentru verificarea conformității cu principiul subsidiarității.

Prin urmare, propunerea respectă principiul subsidiarității.

Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității. Reducerea taxei nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului vizat.

Alegerea instrumentului

Instrumentul propus: decizie de punere în aplicare a Consiliului.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

Măsura nu impune o evaluare a legislației existente.

Consultări cu părțile interesate

Prezenta propunere se bazează pe o cerere înaintată de Țările de jos și se referă doar la acest stat membru.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă.

   Evaluarea impactului

Prezenta propunere se referă la acordarea unei autorizări unui stat membru, la cererea acestuia, și nu necesită efectuarea unei evaluări a impactului. Impactul asupra prețurilor este limitat, iar impactul asupra sănătății umane și a mediului este pozitiv, întrucât măsura are ca scop reducerea utilizării combustibililor fosili și promovarea energiei nepoluante în transporturi.

Adecvarea și simplificarea reglementărilor

Măsura nu prevede o simplificare. Ea se bazează pe o cerere înaintată de Țările de jos și se referă doar la acest stat membru.

Drepturi fundamentale

Măsura nu privește drepturile fundamentale.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Măsura nu impune nicio sarcină financiară și administrativă pentru UE. Prin urmare, propunerea nu are implicații asupra bugetului UE.

5.ALTE ELEMENTE

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Articolul 1 - Țările de Jos vor fi autorizate să reducă, pentru o perioadă de patru ani, cota de impozitare a energiei electrice furnizate stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice.

Nivelul de impozitare după reduceri nu poate fi mai scăzut decât nivelul minim din UE, stabilit de Directiva 2003/96/CE, iar reducerea ar urma să se aplice energiei electrice pentru vehiculele private și pentru cele utilizate în scop profesional.

Măsura națională prevăzută de prezenta decizie face parte din politica elaborată de Țările de Jos pentru a reduce emisiile de CO2, a îmbunătăți calitatea aerului, a crește ponderea energiei din surse regenerabile în sectorul transporturilor și a contribui la obiectivul UE privind schimbările climatice. Această măsură le va oferi consumatorilor stimulente pentru a trece la o energie mai puțin poluantă în transporturi.

Articolul 2 – Acest articol prevede o definiție a „vehiculelor electrice” care nu este prezentă în Directiva 2003/96/CE și care este conformă cu legislația existentă a UE. Definiția oferă claritate cu privire la domeniul de aplicare al măsurii.

Articolul 3 – Autorizarea solicitată se acordă începând de la 1 ianuarie 2017 pentru o perioadă de patru ani, conform cererii Țărilor de Jos.

2016/0332 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de autorizare a Țărilor de Jos să aplice un nivel redus de impozitare pentru energia electrică furnizată stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității 8 , în special articolul 19,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)La 29 martie 2016, în conformitate cu articolul 19 alineatul (1) din Directiva 2003/96/CE, Țările de Jos au solicitat autorizarea de a aplica o cotă redusă de impozitare a energiei electrice furnizate pentru vehiculele electrice. La cererea Comisiei, Țările de Jos au transmis informații suplimentare la 6 aprilie 2016, la 20 iunie și la 18 august.

(2)Cota redusă de impozitare are drept obiectiv promovarea utilizării vehiculelor electrice prin reducerea costurilor pentru energia electrică utilizată pentru propulsarea vehiculelor respective.

(3)Utilizarea vehiculelor electrice permite evitarea emisiilor de poluanți atmosferici rezultați din arderea benzinei și a motorinei sau a altor combustibili fosili, contribuind astfel la îmbunătățirea calității aerului din orașe. Totodată, utilizarea vehiculelor electrice poate reduce emisiile de CO2 în măsura în care energia electrică este produsă din surse de energie regenerabile. Prin urmare, se așteaptă ca această măsură să contribuie la obiectivele politicilor Uniunii în materie de mediu, sănătate și climă.

(4)Țările de Jos au solicitat în mod explicit ca această cotă redusă de impozitare să fie aplicată în cazul energiei electrice furnizate vehiculelor electrice, atât pentru uz comercial, cât și pentru uz necomercial și ca stațiile de încărcare care nu sunt accesibile publicului să fie, la rândul lor, acoperite.

(5)Țările de Jos au solicitat ca această cotă redusă de impozitare a energiei electrice să se aplice numai stațiilor de încărcare în care energia electrică este utilizată pentru a încărca direct un vehicul electric și să nu se aplice pentru energia electrică furnizată prin schimbul de baterii.

(6)O cotă redusă de impozitare a energiei electrice furnizate vehiculelor electrice prin intermediul stațiilor de încărcare va îmbunătăți interesul economic al stațiilor de încărcare accesibile publicului în Țările de Jos, ceea ce ar face ca utilizarea automobilelor electrice să fie mai atractivă și ar conduce la îmbunătățirea calității aerului.

(7)Având în vedere numărul limitat de vehicule electrice și faptul că nivelul de impozitare a energiei electrice furnizate acestora prin stațiile de încărcare va fi mai ridicat decât nivelul minim de impozitare pentru uz comercial prevăzut la articolul 10 din Directiva 2003/96/CE, este puțin probabil ca măsura să conducă la denaturarea concurenței pe durata sa de aplicare și, așadar, nu va afecta buna funcționare a pieței interne.

(8)Nivelul de impozitare a energiei electrice furnizate prin intermediul stațiilor de încărcare vehiculelor electrice pentru utilizare necomercială va fi mai ridicat decât nivelul minim de impozitare pentru utilizarea necomercială prevăzut la articolul 10 din Directiva 2003/96/CE.

(9)În conformitate cu articolul 19 alineatul (2) din Directiva 2003/96/CE, fiecare autorizație acordată în temeiul articolului 19 alineatul (1) trebuie să fie strict limitată în timp. Țările de Jos au solicitat ca autorizarea să fie acordată pentru o perioadă de patru ani, astfel încât perioada de autorizare să fie suficient de lungă pentru ca operatorii economici să nu fie descurajați să facă investițiile necesare. Prezenta decizie nu aduce atingere aplicării normelor Uniunii privind ajutoarele de stat,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Țările de Jos sunt autorizate să aplice o cotă redusă de impozitare a energiei electrice furnizate stațiilor de încărcare și utilizate direct pentru încărcarea vehiculelor electrice, cu excepția stațiilor de încărcare în care are loc schimbul de baterii pentru vehiculele electrice, cu condiția respectării nivelurilor minime de impozitare prevăzute la articolul 10 din Directiva 2003/96/CE.

Articolul 2

În sensul prezentei decizii, se aplică definiția „vehiculului electric” prevăzută la articolul 2 din Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului 9 .

Articolul 3

Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2017 până la 31 decembrie 2020.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează Regatului Țărilor de Jos.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității (JO L 283, 31.10.2003, p. 51).
(2) Nivelul de impozitare a energiei electrice este cel aplicabil în ianuarie 2016 (a se vedea http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/excise_duties/energy_products/rates/index_en.htm).
(3) Țările de Jos aplică cote de impozitare diferențiate pentru energie electrică, în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2003/96/CE, în funcție de nivelurile cantitative de consum. Conform informațiilor furnizate în iulie 2016, cotele de impozitare naționale sunt următoarele: 100,70 EUR/MWh pentru un consum anual de energie electrică de 0-10 MWh, 49,96 EUR pentru un consum de peste 10 și până la 50 MWh, 13,31 EUR pentru un consum de peste 50 și până la 10 000 MWh. Pentru un consum de peste 10 000 MWh, cotele de impozitare sunt de 0,53 EUR pentru uz comercial și 1,07 EUR pentru uz necomercial.
(4) Cf. Energy consumption, CO2 emissions and other considerations related to Battery Electric Vehicles, European Association for Battery Electric Vehicles ( http://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/consultations/doc/2009_03_27_future_of_transport/20090408_eabev_%28scientific_study%29.pdf ). Ponderea energiei electrice din surse regenerabile în Țările de Jos este de aproximativ 10% din consumul total de energie electrică (a se vedea raportul intermediar din 2015 al autoritățile neerlandeze privind energia din surse regenerabile în Țările de Jos 2013-2014, Directiva 2009/28/CE).
(5) TNO „Energie- en milieu-aspecten van elektrische personenvoertuigen”, (7 aprilie 2015), p. 11 – 15.
(6) Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2014 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi (JO L 307, 28.10.2014, p. 1-20).
(7) Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (JO L 187, 26.6.2014, p. 1-78).
(8) JO L 283, 31.10.2003, p. 51.
(9) Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2014 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi (JO L 307, 28.10.2014, p. 1).
Top