Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0544

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind poziția în primă lectură a Consiliului referitoare la adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor

    COM/2016/0544 final - 2013/0141 (COD)

    Bruxelles, 24.8.2016

    COM(2016) 544 final

    2013/0141(COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene

    privind

    poziția în primă lectură a Consiliului referitoare la adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor


    2013/0141 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene


    privind

    poziția în primă lectură a Consiliului referitoare la adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor

    1.Context

    Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu
    [documentul COM(2013) 267 final – 2013/0141 COD]:

    6 mai 2013.

    Data avizului Comitetului Economic și Social European:

    10 decembrie 2013

    Data avizului Parlamentului European în primă lectură:

    15 aprilie 2014

    Data transmiterii propunerii modificate:

    *

    Data adoptării poziției Consiliului:

    18 iulie 2016

    *Ținând cont de evoluțiile apărute în cadrul discuțiilor informale dintre Consiliu și Parlamentul European în urma primei lecturi a Parlamentului European, Comisia nu a elaborat o propunere modificată, dar și-a exprimat punctul de vedere cu privire la amendamentele Parlamentului în cadrul documentului „Communication de la Commission sur les suites données aux avis et résolutions adoptés par le Parlement européen lors de la session d'avril 2014” [documentul SP (2014) 471] trimis Parlamentului European la 7 iulie 2014.

    2.Obiectivul propunerii Comisiei

    Propunerea abrogă și înlocuiește legislația Uniunii privind protecția împotriva organismelor dăunătoare plantelor, care cuprinde Directiva 2000/29/CE a Consiliului privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate, precum și alte șase directive privind măsuri în domeniul sănătății plantelor și al organismelor dăunătoare. Actualul cadru legislativ este în vigoare din 1977 și este nevoie să fie adaptat pentru a ține seama de noile provocări ale dezvoltării comerțului și ale amplificării schimbărilor climatice. Propunerea a făcut parte dintr-un pachet de revizuiri referitoare la sănătatea plantelor, sănătatea animalelor, controalele oficiale vizând plantele, animalele, alimentele și hrana pentru animale, precum și cheltuielile Uniunii pentru aceste politici.

    Propunerea cuprinde evaluarea și gestionarea riscurilor determinate de organismele dăunătoare plantelor. Respectivele organisme dăunătoare sunt clasificate ca organisme dăunătoare de carantină și organisme dăunătoare reglementate care nu sunt de carantină, în conformitate cu criteriile din standardele internaționale. Organismele dăunătoare de carantină sunt, la rândul lor, clasificate ca organisme dăunătoare de carantină pentru Uniune (categorie aplicabilă întregului teritoriu al Uniunii) și organisme dăunătoare de carantină pentru zone protejate (categorie aplicabilă numai zonelor special protejate). Toate aceste organisme dăunătoare se includ în listă doar pe baza unei evaluări a riscurilor în conformitate cu standardele internaționale. De asemenea, s-a propus ca 10 % dintre organismele dăunătoare de carantină pentru UE care determină cele mai grave efecte asupra economiei, societății și mediului să fie clasificate ca organisme dăunătoare prioritare, cărora să li se aplice cerințe mai stricte în ceea ce privește planurile de acțiune în materie de anchete și de eradicare.

    Propunerea introduce obligații noi și mai specifice în ceea ce privește notificarea organismelor dăunătoare de către toate părțile implicate (autorități competente, operatori profesioniști, precum și persoane particulare). De asemenea, ea stabilește norme noi și mai specifice privind eradicarea organismelor dăunătoare; anchete; planuri de supraveghere multianuală; planuri pentru situații neobișnuite și exerciții de simulare vizând organismele dăunătoare prioritare; măsuri provizorii de aplicat cu privire la organismele dăunătoare care nu sunt încă incluse în lista organismelor dăunătoare de carantină pentru Uniune; măsuri naționale mai stricte în scopul eradicării; precum și excepții în scopuri științifice, pentru trialuri, selecții de soiuri, reproducere sau expoziții.

    Propunerea stabilește și un sistem mai proactiv în ceea ce privește introducerea și circulația în interiorul Uniunii a plantelor, a produselor vegetale și a altor obiecte care ar putea găzdui astfel de organisme dăunătoare și care prezintă un risc fitosanitar inacceptabil. Ea simplifică normele privind certificarea prin impunerea existenței unui pașaport fitosanitar uniform pentru toate plantele destinate plantării. În plus, ea stabilește certificatul de preexport, care asigură o mai bună coordonare între statele membre în cazul în care o plantă, un produs vegetal sau alte obiecte sunt deplasate între ele înainte de a fi exportate într-o țară terță.

    Propunerea urmărește obiectivele unei mai bune reglementări, deoarece simplifică normele privind includerea în listă a tuturor organismelor dăunătoare (de carantină și reglementate care nu sunt de carantină) într-un singur cadru juridic, stabilește norme mai detaliate și mai clare privind modul de a reacționa în cazul apariției unor focare de organisme dăunătoare și armonizează și clarifică cerințele de certificare a produselor reglementate în vederea introducerii și a circulației acestora în interiorul Uniunii. În plus, propunerea stabilește norme mai transparente privind evaluarea și gestionarea riscului fitosanitar.

    3.Comentarii referitoare la poziția Consiliului

    3.1Comentarii generale

    Propunerea Comisiei a fost transmisă Parlamentului European și Consiliului la 6 mai 2013. Parlamentul European și-a adoptat poziția în primă lectură la 15 aprilie 2014 și a susținut obiectivele principale ale propunerii Comisiei. În particular, Parlamentul European a convenit cu privire la clasificarea organismelor dăunătoare, la măsurile privind notificările, eradicarea, anchetele, planurile pentru situații neobișnuite, exercițiile de simulare și necesitatea unui sistem de import mai proactiv și la noua abordare privind certificarea plantelor, a produselor vegetale sau a altor obiecte. Parlamentul European a propus eliminarea pragului de 10 % pentru organismele dăunătoare prioritare, a introdus o serie de amendamente vizând cerințe mai stricte referitoare la importurile și la tranzitul plantelor, produselor vegetale sau altor obiecte și a inițiat, de asemenea, obligații de raportare cu privire la extinderea domeniului de aplicare a pașapoartelor fitosanitare și la efectul măsurilor vizând importurile. Parlamentul European a propus, de asemenea, includerea tuturor organismele dăunătoare reglementate în anexele la regulament.

    Poziția Parlamentului European a inclus 136 de amendamente la propunerea inițială a Comisiei.

    Nu a fost prezentată nicio propunere modificată a Comisiei. În documentul „Communication de la Commission sur les suites données aux avis et résolutions adoptés par le Parlement européen lors de la session d'avril 2014” [documentul SP (2014) 471] transmis Parlamentului European la 7 iulie 2016, Comisia a indicat că ar putea accepta în întregime, parțial, în principiu sau sub rezerva rescrierii a 50 dintre cele 136 de amendamente, deoarece a considerat că aceste amendamente ar putea să clarifice sau să îmbunătățească propunerea Comisiei și că sunt în concordanță cu obiectivele sale generale.

    În urma adoptării poziției în primă lectură a Parlamentului European, discuțiile informale au continuat între delegațiile Parlamentului European, Președinția Consiliului și Comisie, în vederea încheierii unui acord la stadiul de poziție comună („acord timpuriu în a doua lectură”).

    Aceste discuții au fost încununate de succes și sunt reflectate în poziția comună a Consiliului, care a fost adoptată cu majoritate calificată. Comisia consideră că poziția comună a Consiliului reflectă obiectivele inițiale ale propunerii Comisiei și ține seama de multe dintre preocupările exprimate de Parlamentul European. Deși cu privire la anumite elemente poziția comună diferă de propunerea inițială a Comisiei, aceasta consideră că poziția comună reprezintă un compromis bine echilibrat și este mulțumită de faptul că ea acoperă toate aspectele considerate esențiale de către Comisie atunci când a adoptat propunerea sa.

    3.2Amendamente ale Parlamentului European acceptate de Comisie și încorporate în totalitate, parțial sau în principiu în poziția în primă lectură a Consiliului

    Informarea operatorilor profesioniști relevanți privind planurile pentru situații neobișnuite. Parlamentul European a introdus un amendament (56) care prevede că, la cerere, statele membre comunică planurile lor pentru situații neobișnuite Comisiei și celorlalte state membre „și informează toți operatorii relevanți”. Informarea tuturor operatorilor relevanți reprezintă o completare utilă care a fost acceptată de Comisie și de Consiliu și care a fost inclusă în textul regulamentului.

    Implicarea părților interesate în exerciții de simulare. Parlamentul European a introdus un amendament (57) care prevede ca aceste exerciții să aibă loc pentru toate organismele dăunătoare prioritare în cauză, într-o perioadă de timp rezonabilă „și cu implicarea părților interesate în cauză”. Implicarea părților interesate în cauză reprezintă o completare utilă, care a fost acceptată de Comisie și de Consiliu.

    3.3Amendamente ale Parlamentului European respinse de Comisie și încorporate în totalitate, parțial sau în principiu în poziția în primă lectură a Consiliului

    Eliminarea pragului de 10 % pentru organismele dăunătoare prioritare. Parlamentul European a considerat că limita superioară de 10 % din numărul total de organisme dăunătoare de carantină pentru Uniune este arbitrară și, prin urmare, a propus eliminarea acesteia (amendamentul 40). Comisia a respins acest amendament pentru a se asigura că principiul de ierarhizare a priorităților este respectat atunci când se adoptă lista organismelor dăunătoare prioritare. Consiliul a acceptat amendamentul, iar pragul de 10 % a fost eliminat din regulament. Comisia poate accepta respectiva poziție din spirit de compromis și deoarece va fi în continuare posibil să se respecte spiritul de ierarhizare a priorităților fără a stabili o limită specifică prin intermediul legislației.

    Raportarea cu privire la pașapoartele fitosanitare. Parlamentul European a introdus un amendament care stabilește o obligație a Comisiei de a raporta Parlamentului European și Consiliului experiența dobândită ca urmare a extinderii sistemului pașaportului fitosanitar la toate situațiile de circulație a plantelor, a produselor vegetale și a altor obiecte în interiorul Uniunii. Respectivul raport trebuie să includă o analiză clară a raportului costuri/beneficii pentru operatori (amendamentele 108 și 109). Comisia a respins respectivul amendament, deoarece în studiul de impact s-a exprimat opinia că extinderea domeniului de aplicare al pașaportului fitosanitar la toate plantele destinate plantării nu va avea niciun impact semnificativ asupra operatorilor și asupra comercializării plantelor. Consiliul a acceptat amendamentul. Comisia poate accepta poziția Consiliului din spirit de compromis.

    Raportarea privind măsurile referitoare la importuri. Parlamentul European a propus introducerea unei obligații pentru Comisie de a raporta Parlamentului European și Consiliului, incluzând o analiză a raportului costuri/beneficii, cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a respectării legislației și la eficacitatea măsurilor vizând importurile pe teritoriul Uniunii (amendamentul 98). Consiliul a acceptat amendamentul respectiv. Deși Comisia a respins inițial amendamentul Parlamentului European deoarece a fost considerat prea împovărător, ea poate accepta textul astfel cum este preluat în poziția Consiliului pentru a facilita găsirea unei soluții de compromis.

    3.4Amendamente ale Parlamentului European acceptate de Comisie integral, parțial sau în principiu, dar care nu au fost încorporate în poziția în primă lectură a Consiliului

    Unele amendamente minore au fost acceptate parțial de Comisie, dar nu au fost incluse în mod specific în poziția finală a Consiliului, deoarece în cursul negocierilor au devenit superflue sau au fost deja explicate în altă parte sau au fost incluse în mod implicit în propunere (de exemplu, amendamentele 43, 44, 45, 46, 51, 52 și 53).

    3.5Amendamente ale Parlamentului European respinse de Comisie și neîncorporate în poziția în primă lectură a Consiliului

    Includerea speciilor alogene invazive în definiția organismelor dăunătoare. Parlamentul European a propus includerea speciilor alogene invazive în definiția organismelor dăunătoare (amendamentul 19). Comisia a respins amendamentul respectiv, deoarece o astfel de extindere a domeniului de aplicare ar crea suprapuneri cu Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive și ar suprasolicita resursele disponibile în ceea ce privește evaluarea și gestionarea dăunătorilor. De asemenea, Consiliul a respins o astfel de extindere a domeniului de aplicare, acceptând totuși să se includă în conceptul de „dăunători”, în anumite condiții, plantele neparazite (a se vedea punctul 3.6).

    Includerea organismelor dăunătoare în lista din anexa la regulament și nu într-un act de punere în aplicare. Parlamentul European a propus un amendament pentru a include toate organismele dăunătoare în lista din anexele la regulament (de exemplu, amendamentele 14, 30 și 31). Comisia a respins respectivul amendament. Ea consideră că criteriile aplicate pentru a se decide cu privire la includerea în listă a organismelor dăunătoare sunt cele care reprezintă un element esențial al domeniului de aplicare al regulamentului și nu includerea în sine în listă, care este tranzitorie. Statutul organismelor dăunătoare în liste se modifică frecvent și se îmbină cu măsuri împotriva respectivelor organisme dăunătoare și a țărilor terțe/statelor membre specifice în cauză. Prin urmare, organismele dăunătoare ar trebui să fie incluse în liste din acte de punere în aplicare și nu în anexele la regulament. Consiliul a respins și respectivul amendament din aceleași motive.

    Dispoziția ca autoritățile competente să aibă dreptul de a aplica măsuri de izolare în locul celor de eradicare. Parlamentul European a propus în amendamentul său ca autoritățile competente să aibă posibilitatea de a aplica prin propria decizie măsuri de izolare în locul celor de eradicare a organismelor dăunătoare de carantină pentru UE atunci când ele consideră că eradicarea nu este posibilă (amendamentul 47). Comisia a respins respectivul amendament, deoarece, pentru protecția fitosanitară a teritoriului Uniunii, este important ca eradicarea să rămână singura opțiune pentru autoritățile competente. Izolarea ar trebui să fie permisă numai în cazul în care se decide în acest sens la nivelul Uniunii printr-o decizie de punere în aplicare a Comisiei. Consiliul a respins și el respectivul amendament pe baza acelorași motive.

    Coordonarea despăgubirii operatorilor profesioniști. Parlamentul European a introdus un amendament potrivit căruia, în cazul în care statele membre despăgubesc operatorii profesioniști pentru valoarea plantelor, a produselor vegetale sau a altor obiecte distruse ca parte a măsurilor de eradicare puse în aplicare într-o zonă transfrontalieră, ele ar trebui să se asigure că despăgubirea corespunzătoare este coordonată între statele membre în cauză pentru a evita denaturarea pieței (amendamentul 48). Comisia a respins respectivul amendament, deoarece această adăugare nu se referă la obiectul prezentei propuneri, ci la reglementarea financiară a măsurilor Comisiei și, dat fiind caracterul său declarativ, el contravine normelor de tehnică legislativă. Consiliul a respins și el respectivul amendament pe baza acelorași motive.

    Cerințe stricte privind tranzitul fitosanitar. În cazul plantelor, al produselor vegetale sau al altor obiecte care sunt deplasate în tranzit pe teritoriul Uniunii, Parlamentul European a propus cerințe mai stricte, incluzând utilizarea unui sigiliu fitosanitar aprobat oficial și supravegherea strictă a respectivelor deplasări (amendamentele 91, 92). Comisia a respins respectivele amendamente, deoarece sunt împovărătoare și disproporționate față de riscul fitosanitar potențial al respectivelor mărfuri. Consiliul a respins și el respectivul amendament pe baza aceluiași raționament și, de asemenea, deoarece dispozițiile privind tranzitul vor fi cuprinse într-o manieră orizontală în noul Regulament privind controalele oficiale [COM (2013) 265 final — 2013/0140 (COD)].

    Consultarea grupului consultativ. Parlamentul European a introdus un amendament potrivit căruia Comisia ar trebui să se consulte cu Grupul consultativ pentru lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor instituit în baza Deciziei 2004/613/CE a Comisiei, iar grupul ar trebui să furnizeze informații în cursul pregătirii actelor de punere în aplicare și a actelor delegate (amendamentul 113). Comisia a respins respectivul amendament, deoarece o astfel de practică ar trebui lăsată la discreția Comisiei în loc să fie stabilită printr-un act legislativ. Comisia consultă periodic grupul consultativ cu privire la aspecte legate de sănătatea plantelor, iar în acest sens, în 2013 a fost înființat un Grup de lucru permanent pentru plante în cadrul grupului consultativ. Consiliul a respins și el respectivul amendament pe baza acelorași motive.

    3.6Dispoziții noi introduse de Consiliu

    Consiliul a introdus numeroase amendamente la aproape toate articolele propunerii. Majoritatea respectivelor amendamente constituie o evoluție suplimentară a dispozițiilor propunerii, iar acestea nu introduc o abordare nouă sau modificată în mod fundamental. Cu toate acestea, următoarele dispoziții se adaugă la domeniul de aplicare sau la cerințele propunerii.

    Includerea plantelor neparazite în definiția organismelor dăunătoare. Propunerea a exclus plantele neparazite din definiția organismelor dăunătoare. Consiliul a adăugat o dispoziție conform căreia ori de câte ori există dovezi că plante neparazite (cu excepția speciilor alogene invazive) determină riscuri fitosanitare care au un impact economic, social și asupra mediului puternic pentru teritoriul Uniunii, respectivele plante neparazite pot fi considerate plante dăunătoare plantelor sau produselor vegetale („organisme dăunătoare”). Din spirit de compromis, Comisia a acceptat respectivul amendament.

    Zone protejate temporare. Consiliul a adăugat o dispoziție conform căreia Comisia poate recunoaște o zonă protejată temporară în care se aplică condițiile zonelor protejate obișnuite. Cu toate acestea, pentru instituirea unei zone temporare, este necesar doar un studiu cu durată de un an, în locul unuia cu durată de trei ani, care este necesar pentru zonele protejate obișnuite. Recunoașterea unei zone protejate temporare nu durează mai mult de trei ani de la data recunoașterii și expiră în mod automat după trei ani. Comisia a acceptat respectiva dispoziție, deoarece ar putea asigura o abordare mai flexibilă a stabilirii de zone protejate.

    Importul plantelor, al produselor vegetale sau al altor obiecte cu risc mare. Consiliul a propus ca, în cazul în care o evaluare preliminară evidențiază faptul că o plantă, un produs vegetal sau un alt obiect originare dintr-o țară terță și nesupuse altor cerințe prezintă un risc de a fi considerate dăunătoare la un nivel inacceptabil pentru teritoriul Uniunii, ele să fie denumite „plantă cu risc mare”, „produs vegetal cu risc mare” sau „alt obiect cu risc mare”, iar introducerea lor în Uniune să fie interzisă. Evaluarea preliminară respectivă ține seama, în funcție de planta, produsul vegetal sau obiectul în cauză, de anumite criterii prestabilite. Comisia adoptă un act de punere în aplicare, care cuprinde o listă provizorie, la nivelul taxonomic adecvat, cu plantele cu risc mare, produsele vegetale cu risc mare sau alte obiecte cu risc mare și, dacă este cazul, o listă cu țările terțe, grupul de țări terțe sau zonele specifice ale unei țări terțe în cauză. Respectivele liste pot fi modificate în cazul în care o evaluare completă a riscurilor demonstrează că respectivele plante, produse vegetale sau alte obiecte ar trebuie dereglementate sau ar trebui supuse unor interdicții sau măsuri speciale în temeiul acestui regulament. Comisia a acceptat respectivul amendament din spirit de compromis și deoarece poate asigura o politică de import proactivă, în conformitate cu Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare.

    Norme privind materialele de ambalaj din lemn. Consiliul a adăugat norme mai specifice privind introducerea în Uniune, tranzitul prin Uniune și ieșirea din Uniune a materialelor de ambalaj din lemn. Introducerea și tranzitul trebuie să fie în mod explicit în conformitate cu respectivul standard internațional [standardul ISPM nr. 15 al Convenției internaționale pentru protecția plantelor (CIPP)]. Comisia a acceptat respectivul amendament, deoarece oferă mai multă claritate în ceea ce privește normele privind materialele de ambalaj din lemn.

    Mijloace de izolare. Pentru a completa dispozițiile propunerii privind unitățile de carantină, Consiliul a adăugat, de asemenea, o serie de dispoziții referitoare la mijloacele de izolare, deoarece este posibil ca mai multe state membre să nu fie în măsură să instituie și să administreze unități de carantină. Comisia a acceptat respectivul amendament, deoarece oferă mai multă flexibilitate pentru anumite state membre.

    Certificatele fitosanitare pentru importul tuturor plantelor. În conformitate cu propunerea Comisiei, plantele vii (inclusiv plantele întregi, fructele, legumele, florile tăiate etc.) care fac obiectul unor cerințe specifice de import pot fi introduse în Uniune numai dacă sunt însoțite de un certificat fitosanitar. Consiliul a extins sfera de aplicare a acestei obligații. El a adăugat dispoziția conform căreia Comisia stabilește, prin intermediul unui act de punere în aplicare, faptul că o astfel de obligație se va aplica tuturor plantelor (și nu doar plantelor pentru care au fost stabilite cerințe de import). Cu toate acestea, respectivul act de punere în aplicare va prevedea că un certificat fitosanitar nu este necesar pentru acele plante în cazul cărora o evaluare, bazată pe dovezi privind riscurile determinate de organismele dăunătoare și pe experiența comercială, demonstrează că un astfel de certificat nu este necesar. Evaluarea respectivă ține seama de anumite criterii prestabilite. Comisia a acceptat respectiva extindere a sferei de aplicare a certificatului fitosanitar, deoarece va oferi o mai bună imagine de ansamblu asupra plantelor importate și, de asemenea, va oferi garanții fitosanitare mai bune.

    4.Concluzie

    Comisia consideră că poziția comună adoptată de Consiliu cu majoritate calificată reflectă obiectivele inițiale ale propunerii Comisiei și ține seama de multe dintre preocupările exprimate de Parlamentul European. Deși cu privire la anumite elemente poziția comună diferă de propunerea inițială a Comisiei, aceasta consideră că poziția comună reprezintă un compromis bine echilibrat și este mulțumită de faptul că ea acoperă toate aspectele considerate esențiale de către Comisie atunci când a adoptat propunerea sa.

    Din motivele menționate anterior, Comisia sprijină poziția comună adoptată la 18 iulie 2016.

    Top