EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0541

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Grupului de experți pe tema acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite

COM/2016/0541 final - 2016/0258 (NLE)

Bruxelles, 26.8.2016

COM(2016) 541 final

2016/0258(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Grupului de experți pe tema acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite

(Text cu relevanță pentru SEE)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Evoluția normelor UE și AETR

Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) a fost semnat de 51 de țări europene și țări de frontieră din Asia, cu obiectivul de a reduce obstacolele din calea traficului rutier internațional de mărfuri și de călători prin armonizarea normelor privind timpii de conducere și perioadele de repaus, inclusiv a specificațiilor tehnice ale tahografului.

Acest acord multilateral a fost elaborat sub auspiciile Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU). Acordul a inspirat norme similare în cadrul Uniunii Europene, și anume Regulamentul (CE) nr. 561/2006 1 referitor la timpul de conducere și la perioadele de repaus și Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 2 privind aparatura de înregistrare utilizată în transportul rutier.

În 2006, UE a introdus tahograful digital ca echipament obligatoriu pentru monitorizarea timpilor de conducere și a perioadelor de repaus, înlocuind astfel tahograful analog, care a fost utilizat încă din 1985. Părțile contractante la AETR au convenit, ulterior, să introducă același tahograf digital în vehiculele lor utilizate în transportul internațional, începând cu 2011. Totodată, ele au convenit, cu această ocazie, să introducă în AETR un nou articol 22bis, care prevede că specificațiile tahografului, asupra cărora s-a convenit în mod unilateral la nivelul UE, fără consultarea prealabilă a părților contractante nemembre ale UE atunci când s-a modificat anexa IB la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85, sunt extinse automat la toate părțile contractante la AETR.

Nemulțumirile părților contractante la AETR nemembre ale UE

În 2009, Comisia a adoptat Regulamentul (UE) nr. 1266/2009 3 , care, printre altele, a abordat așa-numita „chestiune a minutului” 4 (începând cu 1 octombrie 2011) și a introdus un al doilea senzor de mișcare (începând cu 1 octombrie 2012). Toate tahografele montate pe vehicule după aceste date au trebuit sau vor trebui să se conformeze noilor cerințe tehnice. În temeiul articolului 22bis, părțile contractante la AETR nemembre ale UE sunt automat supuse acestor noi obligații.

Având în vedere aceste evoluții din UE, unele părți necontractante la acordul UE-AETR au devenit din ce în ce mai nemulțumite de caracterul automat al mecanismului de la articolul 22bis, pe care îl consideră neechilibrat și neadecvat pentru a asigura o implementare armonizată a tahografului digital. În 2011, țările respective au solicitat organismului competent al CEE-ONU – Grupul de lucru privind transportul rutier (SC.1) – să abordeze această problemă în mod oficial. Ca răspuns la solicitarea lor, în septembrie 2011, SC.1 a decis să instituie un grup de experți în materie de AETR, pentru a discuta situația actuală din cadrul AETR și pentru a face propuneri în vederea modificării acordului.

La reuniunea Grupului de experți din februarie 2016, părțile contractante nemembre ale UE și secretariatul AETR au evidențiat obstacolele juridice din calea punerii în aplicare în zona AETR a specificațiilor tehnice ale tahografului „inteligent”, adoptat de Comisie în martie 2016 (cu care vor fi echipate camioanele înmatriculate începând cu martie 2019). În cadrul celei de a 12-a sesiuni a Grupului de experți AETR care a avut loc la 27 iunie la Geneva, Rusia a prezentat o propunere oficială de modificare a procedurii actuale de punere în aplicare a specificațiilor tehnice ale tahografului în zona AETR. În conformitate cu această propunere, viitoarele modificări ale specificațiilor tehnice ale tahografului digital vor fi votate în cadrul Grupului de lucru privind transportul rutier al AETR și, într-o a doua etapă, vor fi transmise părților contractante, care se pot opune proiectului de măsură într-o perioadă de șase luni.

Necesitatea unei poziții comune a UE în cadrul AETR

Consiliul a adoptat, încă din 2013, o decizie privind poziția Uniunii, care urmează să fie susținută în cadrul Grupului de experți al AETR 5 . Poziția a inclus, în special, aspectul menționat anterior privind punerea în aplicare de către părțile contractante la AETR a specificațiilor privind tahograful digital, precum și o modificare a acordului pentru a permite aderarea UE la AETR. Având în vedere recentele discuții din cadrul Grupului de experți și faptul că Rusia a prezentat o propunere oficială de modificare a AETR, este necesar ca în cadrul Consiliului să fie stabilită o nouă poziție a UE în vederea următoarei reuniuni a Grupului de experți și a Grupului de lucru privind transportul rutier, care va avea loc la 24 și 25 octombrie 2016.

2.AMENDAMENTE PROPUSE LA AETR

a. Abrogarea articolul 22bis și aplicarea procedurii de la articolul 22

Dispoziția privind aplicarea „automată” a specificațiilor tahografului la părțile contractante la AETR ar trebui abrogată, iar procedura prevăzută la articolul 22 din AETR ar trebui aplicată viitoarelor amendamente aduse acestor specificații. Procedura existentă ar trebui totuși să fie ușor modificată pentru a se evita posibilitatea ca amendamentele aduse specificațiilor tahografului să fie respinse prin opoziția unei simple treimi a părților contractante.

b. Modificarea articolului 14 pentru a permite aderarea UE la AETR

Normele adoptate de AETR sunt aplicabile în ordinea juridică internă a UE. Aderarea UE la AETR este necesară pentru a garanta dezvoltarea armonizată a legislației UE și a AETR.

Această modificare ar necesita modificarea articolului 14 din AETR, pentru a permite participarea organizațiilor de integrare regională. Aderarea în sine va trebui adoptată într-o a doua etapă, printr-o decizie a Consiliului în urma unei propuneri a Comisiei.

c. Modificarea articolul 10 pentru a face trimitere la noul regulament al UE pe baza căruia au fost adoptate specificațiile tahografului inteligent și introducerea unei noi anexe tehnice privind specificațiile

Includerea, printr-o modificare a articolului 10 din AETR, a unei trimiteri la Regulamentul (UE) nr. 165/2014 și la anexa IC la Regulamentul (UE) 2016/799 de stabilire a specificațiilor tehnice pentru noul tahograf inteligent va garanta preluarea și de către părțile contractante la AETR a celor mai recente evoluții tehnologice introduse prin legislația UE în domeniul tahograful digital. Modificarea articolului 10 ar trebui să meargă în paralel cu introducerea în AETR a unui nou apendice privind specificațiile tahografului inteligent.

3.Noul articol 10bis – Interconectarea registrelor naționale privind cartelele de tahograf ale conducătorilor auto

Pentru a permite schimbul de informații privind cartelele de tahograf ale conducătorilor auto, Comisia a elaborat și a implementat cu succes TACHOnet, o aplicație informatică care permite interconectarea registrelor naționale privind cartelele de tahograf ale conducătorilor auto, pentru a verifica, în întreaga Europă, unicitatea acestor cartele, în vederea prevenirii fraudelor. Temeiul juridic pentru TACHOnet îl constituie Regulamentul (UE) nr. 165/2014. Grupul de experți din 28 februarie 2014 a convenit deja să includă un articolul 10bis care obligă părțile contractante la schimbul electronic de informații cu privire la cartelele de tahograf ale conducătorilor auto, astfel cum este aplicat actualmente în UE. Cu toate acestea, articolul 10bis nu a fost încă încorporat în acord, deoarece nicio parte contractantă nu a luat inițiativa de a comunica Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite respectivul amendament. Potrivit principiului cooperării loiale prevăzut la articolul 4 alineatul (3) din TUE, această comunicare ar trebui efectuată în conformitate cu procedura descrisă la articolul 21 alineatul (1) din AETR.

4.ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Articolul 218 alineatul (9) din TFUE prevede că „Consiliul, la propunerea Comisiei (...), adoptă o decizie (...) de stabilire a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului”.

În ceea ce privește aplicabilitatea articolului 218 alineatul (9) din TFUE, procedura prevăzută în articolul respectiv trebuie respectată atât timp cât condițiile stipulate în acesta sunt îndeplinite. Aceste condiții sunt: (a) domeniul în cauză intră în sfera de competență a Uniunii, (b) poziția Uniunii este exprimată în cadrul unui organism instituit printr-un acord internațional, atunci când organismul în cauză este invitat să adopte (c) acte cu efecte juridice. Jurisprudența a stabilit că participarea Uniunii în calitate de membru la organismul în cauză nu reprezintă o condiție prealabilă pentru aplicarea articolului 218 alineatul (9) din TFUE.

În prezent, toate statele membre ale UE sunt părți contractante la AETR. Regulamentul (CE) nr. 561/2006 stabilește că AETR trebuie să continue să se aplice operațiunilor de transport rutier de mărfuri și de călători cu vehicule înmatriculate în orice stat membru și în orice țară care este parte contractantă la AETR, pe tot parcursul călătoriei, dacă aceasta se desfășoară între Uniune și o țară terță, alta decât Elveția și țările care sunt părți contractante la Acordul privind Spațiul Economic European, sau dacă aceasta traversează o astfel de țară.

Temeiul juridic al propunerii de decizie a Consiliului este articolul 91 din TFUE, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2016/0258 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Grupului de experți pe tema acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite

(Text cu relevanță pentru SEE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)În hotărârea sa din 31 martie 1971, AETR, cauza 22/70, Curtea de Justiție a recunoscut că domeniul de activitate al echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere este de competența externă exclusivă a Uniunii. De atunci, această competență a fost exercitată în cadrul adoptării a numeroase acte legislative de către organul legislativ al Uniunii, în special a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului 6 și a Regulamentului (UE) nr. 165/2014 privind tahografele în transportul rutier 7 . Dat fiind faptul că obiectul AETR intră în sfera de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006, competența de negociere și de încheiere a acordului respectiv îi revine Uniunii.

(2)Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite a instituit un grup de experți în cadrul AETR. Este vorba despre un organism împuternicit să elaboreze și să prezinte propuneri de modificare a AETR, inclusiv a articolului 22bis.

(3)Următoarea reuniune a Grupului de experți în cadrul AETR va avea loc pe 24 octombrie 2016, iar reuniunea Grupului de lucru privind transportul rutier va avea loc pe 25 octombrie 2016. Cu această ocazie Grupul de experți și Grupul de lucru intenționează să examineze propunerile făcute de părțile contractante, care, dacă sunt acceptate de Grupul d experți, pot duce la o modificare a AETR, după lansarea și finalizarea unei proceduri de revizuire a AETR. Aceasta va produce efectele juridice menționate la articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

(4)Imediat ce propunerile sunt acceptate de Grupul de experți, statele membre ale UE, în calitate de părți contractante la AETR, sunt obligate, într-o a doua etapă, să coopereze pentru a declanșa mecanismul de revizuire a AETR, în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2829/77 al Consiliului 8 și cu principiul cooperării loiale prevăzut la articolul 4 alineatul (3) din TUE, sub rezerva unei decizii a Consiliului în conformitate cu articolul 218 alineatul (6), după caz. Amendamentele propuse la AETR vor intra în vigoare numai după finalizarea revizuirii AETR.

(5)Pentru a se ajunge la o armonizare paneuropeană în domeniul aparaturii de înregistrare specifice transportului rutier (tahografele), este necesar să fie pus în aplicare un proces decizional unic. Un astfel de proces ar trebui să țină seama de interesele Uniunii și de cele ale țărilor terțe care sunt părți contractante la AETR.

(6)Articolul 22bis din AETR prevede că modificările la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului privind tahograful digital sunt automat preluate de toate părțile contractante la AETR, fără nicio consultare oficială sau vot. Lipsa de participare a părților contractante la AETR în procesul de elaborare și de adoptare a specificațiilor tehnice ale tahografului digital a fost o cauză majoră de nemulțumire în rândul unora dintre aceste părți contractante; Comunicarea Comisiei intitulată „Tahograful digital: Foaie de parcurs a activităților viitoare” 9 , recunoaște că acest mecanism periclitează punerea în aplicare corectă și armonizată a tahografului digital de către părțile contractante nemembre ale UE. Prin urmare, este în interesul Uniunii de a modifica procesul decizional cu privire la tahografele digitale și de a propune în cadrul Grupului de experți eliminarea articolului 22bis, precum și aplicarea procedurii prevăzute la alineatele 1-3 ale articolului 22 pentru modificarea specificațiilor tehnice ale tahografului digital.

(7)Având în vedere că niciun amendament adus specificațiilor tahografului digital nu ar trebui să afecteze principiile și funcționarea AETR, deoarece acestea ar trebui doar să facă obiectul unor actualizări periodice pentru a ține cont de evoluțiile tehnologice, numărul părților contractante care își pot notifica obiecțiile la amendamentele respective ar trebui să fie majorat de la o treime la cel puțin o jumătate.

(8)Mai multe argumente pledează pentru aderarea Uniunii Europene la AETR. În primul rând, Uniunea are competență exclusivă în ceea ce privește domeniul de activitate al echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere, fapt confirmat de către Curtea de Justiție prin hotărârea sa în cauza 22/70. În al doilea rând, această aderare ar garanta reprezentarea efectivă a intereselor UE în cadrul AETR. În fine, caracteristicile specifice ale AETR și procesul decizional propus justifică motivul pentru care Uniunea ar trebui să fie parte contractantă în locul statelor membre.

(9)Articolul 14 din AETR nu permite aderarea altor organisme în afară de statele membre ale CEE-ONU și de statele admise să participe la CEE-ONU cu titlu consultativ. Din acest motiv, pentru a autoriza aderarea Uniunii la AETR, ar trebui propusă o modificare a articolului 14 pentru a permite aderarea organizațiilor de integrare regională la AETR.

(10)Articolul 10 din AETR prevede că un tahograf a cărui construcție, instalare, utilizare și încercare se desfășoară în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului, este considerat ca fiind conform cu cerințele AETR. Acest principiu se aplică pentru orice modificare a specificațiilor tahografului, indiferent dacă acestea sunt adoptate în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 sau cu un alt act legislativ. Prin urmare, acesta se aplică Regulamentului (UE) nr. 165/2014 care a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului, precum și Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/799 al Comisiei de stabilire a specificațiilor tehnice pentru noul tahograf inteligent 10 . Pentru aceste motive, articolul 10 din AETR ar trebui modificat pentru a include trimiteri la Regulamentul (UE) nr. 165/2014 și la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/799 al Comisiei, care se aplică începând cu 15 iunie 2019, în locul Regulamentului (UE) nr. 3821/85 al Consiliului. În plus, ar trebui încorporată în AETR o nouă anexă conținând dispozițiile din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/799 al Comisiei și orice alte adaptări ulterioare la progresul tehnic.

(11)Certificatul de omologare pentru tahografe digitale anexat la AETR ar trebui modificat astfel încât să poată fi utilizat și pentru omologarea tahografelor inteligente și a componentelor acestora.

(12)Având în vedere cele de mai sus, este necesar să se adopte prezenta decizie de stabilire a poziției Uniunii în cadrul Grupului de experți pe tema acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) și în cadrul Grupului de lucru pentru transportul rutier,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)Poziția Uniunii în cadrul Grupului de experți pe tema acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) și al Grupului de lucru pentru transportul rutier este în conformitate cu anexele la prezenta decizie și este exprimată de statele membre care sunt membre ale AETR, acționând împreună în interesul Uniunii.

(2)Statele membre comunică Grupului de experți amendamentele propuse.

(3)Se poate conveni asupra unor modificări formale și minore ale acestei poziții, fără a fi necesară modificarea poziției.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) Regulamentul (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 și (CE) nr. 2135/98 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului, JO L 102, 11.4.2006, p. 1.
(2) Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 privind aparatura de înregistrare în transportul rutier, JO L 370, 31.12.1985, p. 8.
(3) Regulamentul (UE) nr. 1266/2009 al Comisiei din 16 decembrie 2009 de adaptare pentru a zecea oară la progresul tehnic a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului privind aparatura de înregistrare în transportul rutier, JO L 339, 22.12.2009, p.3.
(4) Rotunjirea la 60 de secunde în înregistrarea timpului de conducere în caz de opriri scurte și frecvente.
(5) Decizia 5826/13 a Consiliului din 15 februarie 2013.
(6) JO L 102, 11.4.2006, p. 1.
(7) Regulamentul (UE) nr. 165/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 februarie 2014 privind tahografele în transportul rutier și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere (JO L 60, 28.2.2014, p. 1).
(8) Regulamentul (CEE) nr. 2829/77 al Consiliului din 12 decembrie 1977 privind intrarea în vigoare a Acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR), JO L 334, 24.12.1977, p. 11.
(9) COM(2011) 454 final.
(10) JO L 139, 26.5.2016, p. 1.
Top

Bruxelles, 26.8.2016

COM(2016) 541 final

ANEXE

la propunerea de Decizie a Consiliului privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Grupului de experți pe tema acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere internaționale (AETR) al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite


ANEXA I

Modificarea articolului 22 și eliminarea articolului 22bis

(1)    Articolul 22 se modifică după cum urmează:

(a)    la articolul 22, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)    Apendicele 1, 1B, 1C și 2 la anexa la prezentul acord pot fi modificate în conformitate cu procedura prevăzută la prezentul articol.

(2)    La cererea unei părți contractante, orice amendament propus al apendicelor 1, 1B, 1C sau 2 la anexa la prezentul acord este examinat de Grupul de lucru principal privind transportul rutier al Comisiei Economice pentru Europa.”

(b)    alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

   „(4) Amendamentul este acceptat dacă, în termen de șase luni de la data notificării, nu mai mult de jumătate din administrațiile competente ale părților contractante notifică Secretarului General obiecțiile lor cu privire la amendament.”

(c)    se adaugă un nou alineat (6):

„(6)    Dacă o propunere de amendare a apendicelui 1B sau 1C la prezentul acord necesită amendarea altor prevederi ale acordului, amendamentele la apendicele 1B sau 1C nu pot intra în vigoare înainte de data intrării în vigoare a amendamentelor aduse respectivelor prevederi în conformitate cu articolul 21. Dacă, într-un astfel de caz, amendamentele aduse apendicelui 1B sau 1C sunt prezentate simultan cu amendamentele aduse altor prevederi ale acordului, data intrării în vigoare a acestora este data care rezultă din aplicarea procedurii specificate la articolul 21.”

(2)    Articolul 22bis se elimină.



ANEXA II

Modificarea articolului 14

Articolul 14 se modifică după cum urmează:

(a)    după alineatul (1) se introduce următorul alineat (1a):

„(1a) Prezentul acord este, de asemenea, deschis spre semnare organizațiilor de integrare regională. În sensul prezentului acord, o «organizație de integrare regională» înseamnă orice organizație alcătuită din state suverane dintr-o anumită regiune, care deține competențe în privința anumitor aspecte reglementate de prezentul acord și care a fost autorizată în mod corespunzător să semneze și să ratifice, să accepte, să aprobe sau să adere la prezentul acord.

Reprezentantul unei organizații de integrare regională parte contractantă la acord votează utilizând voturile statelor membre care intră în alcătuirea sa, fără ca prezența acestora să fie necesară în cadrul procesului de votare.”

(b)    alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)    În ceea ce privește fiecare stat sau organizație de integrare regională care ratifică prezentul acord sau aderă la acesta după depunerea celui de-al optulea instrument de ratificare sau de aderare, astfel cum este menționat la alineatul (4) de la prezentul articol, acordul intră în vigoare la o sută optzeci de zile de la depunerea de către statul respectiv sau de către organizația de integrare regională respectivă a instrumentului său de ratificare sau de aderare.”



ANEXA III

Modificarea articolului 10

Articolul 10 alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3) În cazul vehiculelor înmatriculate pentru prima dată până la 14 iunie 2019, un dispozitiv de control conform cu Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 și cu apendicele 1B la prezentul acord în ceea ce privește construcția, instalarea, utilizarea și încercarea este considerat ca fiind conform cu cerințele prezentului acord.

În cazul vehiculelor înmatriculate pentru prima dată începând cu 15 iunie 2019, un dispozitiv de control conform cu Regulamentul (UE) nr. 165/2014 din 4 februarie 2014 și cu apendicele 1C la prezentul acord în ceea ce privește construcția, instalarea, utilizarea și încercarea este considerat ca fiind conform cu cerințele prezentului acord.”



ANEXA IV

Apendicele 1C

Anexa IC la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/799 al Comisiei se introduce ca apendice 1C la anexa la AETR.



ANEXA V

Certificat de omologare a produselor în conformitate cu apendicele 1B/1C

Capitolul III din apendicele 2 „III. Certificatul de omologare a produselor în conformitate cu apendicele IB” se înlocuiește cu următorul text:

„III. Certificat de omologare a produselor în conformitate cu apendicele 1B/1C (1)

De îndată ce partea contractantă a efectuat o omologare, aceasta emite solicitantului un certificat de omologare, întocmit în conformitate cu modelul de mai jos. Părțile contractante utilizează copii ale acestui document pentru a comunica altor părți contractante omologările acordate sau orice eventuale retrageri.

Certificat de omologare a produselor în conformitate cu apendicele 1B/1C (1)

Denumirea administrației competente

Comunicare privind (2):

Omologarea

Retragerea unei omologări

a unui model de dispozitiv de control

a unei componente a unui dispozitiv de control (3)

a unei cartele de conducător auto

a unei cartele de atelier

a unei cartele de societate

a unei cartele de controlor

Nr. de omologare    .

(1)Marca de fabricație sau comercială    

(2)Denumirea modelului    

(3)Denumirea producătorului    

(4)Adresa producătorului    

(5)Prezentat pentru omologare la data:...............................................................

(6)Laborator sau laboratoare de încercare    

(7)Data și numărul rapoartelor de control...............................................

(8)Data omologării    

(9)Data retragerii omologării    

(10)Model(e) de componentă(e) a(le) dispozitivului de control cu care

componenta este destinată a fi utilizată........................................................

(11)Locul..............................................................................................................

(12)Data...............................................................................................................

(13)Documente descriptive anexate....................................................................

(14)Observații (inclusiv aplicarea sigiliilor, dacă este necesar)............................

........................................................................................................

........................................................................................................

                   .............................

                       (Semnătura)

(1) A se specifica apendicele 1B sau 1C

(2) A se bifa casetele relevante

(3) A se preciza componenta implicată în comunicare”

Top