COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 8.9.2016
COM(2016) 558 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
cu privire la punerea în aplicare a Directivei 98/58/CE a Consiliului privind protecția animalelor de fermă
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52016DC0558
REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL on the implementation of Council Directive 98/58/EC concerning the protection of animals kept for farming purposes
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU cu privire la punerea în aplicare a Directivei 98/58/CE a Consiliului privind protecția animalelor de fermă
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU cu privire la punerea în aplicare a Directivei 98/58/CE a Consiliului privind protecția animalelor de fermă
COM/2016/0558 final
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 8.9.2016
COM(2016) 558 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
cu privire la punerea în aplicare a Directivei 98/58/CE a Consiliului privind protecția animalelor de fermă
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
cu privire la punerea în aplicare a Directivei 98/58/CE a Consiliului privind protecția animalelor de fermă
1. Introducere
Articolul 5 alineatul (2) din Directiva 98/58/CE prevede obligația Comisiei de a prezenta Consiliului un raport pe baza experienței dobândite de statele membre de la data punerii în aplicare a directivei.
Decizia 2006/778/CE a Comisiei 1 cuprinde dispoziții privind cerințele minime pentru colectarea de informații cu ocazia inspecțiilor la locurile de producție ale anumitor animale de crescătorie. Anexele la decizie conțin tabele cu cerințele care trebuie verificate în ceea ce privește neconformitățile. În temeiul deciziei menționate, statele membre au avut obligația să trimită Comisiei rapoarte anuale începând din iunie 2009. De asemenea, după cum se precizează la considerentul 9 din decizie, „[c]olectarea de informații cu privire la inspecțiile care urmăresc să evalueze bunăstarea animalelor este esențială pentru Comunitate pentru a putea evalua efectele politicii sale în acest domeniu”.
Strategia UE pentru bunăstarea animalelor 2012 – 2015 2 identifică neasigurarea aplicării legislației UE ca fiind una dintre principalele probleme care afectează bunăstarea animalelor. În plus, raportul către Consiliu cu privire la punerea în aplicare a Directivei 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind protecția animalelor de fermă 3 oferă informații prețioase cu privire la domeniile de asigurare a aplicării legislației.
2. Metodologie
Prezentul raport acoperă perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2011 și 31 decembrie 2014.
Pentru redactarea raportului au fost utilizate trei surse de informații:
În primul rând, datele utilizate provin din rapoartele Comisiei care conțin rezultatele auditurilor efectuate de aceasta în statele membre. Rapoartele datează, în principal, din anii 2011 – 2013, întrucât auditurile efectuate în anii respectivi au vizat în mod specific situația din ferme (a se vedea tabelul 1 din anexa I).
În al doilea rând, fiecare stat membru trebuie să se asigure că inspecțiile care urmăresc să evalueze bunăstarea animalelor sunt efectuate în conformitate cu normele aplicabile controalelor oficiale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 882/2004 4 . Autoritățile naționale competente sunt responsabile pentru raportarea anuală către Comisie a rezultatelor acestor inspecții. Comisia a utilizat datele furnizate de statele membre 5 pentru anii 2013 și 2014 întrucât datele respective tind să reflecte cele mai recente evoluții. O prezentare de ansamblu a numărului de ferme ce pot fi inspectate și a procentului de locuri de producție inspectate este furnizată în tabelul 2 din anexa I.
În sfârșit, Comisia primește uneori reclamații 6 privind presupuse cazuri de neaplicare a legislației Uniunii de către unul sau mai multe state membre. Astfel de reclamații pot oferi, de asemenea, informații prețioase referitoare la domeniile cu privire la care cetățenii consideră că asigurarea respectării legislației nu este asigurată în mod corespunzător.
3. Constatări
3.1 Sistemul de supraveghere și inspecții
Auditurile Comisiei arată că statele membre au instituit un sistem bazat pe riscuri pentru selectarea locurilor care urmează să fie inspectate. Un motiv important pentru efectuarea de inspecții bazate pe riscuri care urmăresc să evalueze bunăstarea animalelor în cadrul fermelor l-a reprezentat Regulamentul (CE) nr. 882/2004 privind controalele oficiale și controalele referitoare la ecocondiționalitate pentru plățile unice pe fermă 7 .
Mai multe state membre descriu în detaliu sistemul lor de selectare a fermelor care urmează a fi inspectate, fapt care confirmă, de asemenea, utilizarea unei abordări bazate pe riscuri. În plus, legislația UE impune ca numărul absolut de inspecții să fie 8 proporțional cu amploarea producției și cu numărul de animale implicate.
În plus, statele membre trebuie să urmeze toate recomandările formulate cu ocazia auditurilor. Comisia a constatat în cadrul auditurilor sale că funcționarii publici naționali au luat măsuri în toate cazurile. Cu toate acestea, s-a constatat, de asemenea, că măsurile au fost insuficiente pentru realizarea conformității în trei dintre statele membre. În două dintre statele membre respective, s-a constat că acest fapt se datora lipsei unor sancțiuni care să fie suficient de disuasive, în timp ce un stat membru nu a urmărit cazul în mod corespunzător.
3.2. Diferențe în ceea ce privește raportarea de către statele membre
Diferențele considerabile în ceea ce privește raportarea de către statele membre fac ca interpretarea și compararea datelor să fie, în general, mai dificile.
În 2012 a fost creat un formular online pe baza tabelelor din Decizia 2006/778/CE, formular pe care statele membre l-au folosit în 2013 și 2014. Formularul online a permis Comisiei să analizeze într-un mod mai eficient cifrele raportate. Cu toate acestea, persistă unele neconcordanțe. Acest fapt este valabil în special în ceea ce privește păsările domestice. Conform definiției termenului „păsări domestice 9 ”, această coloană ar trebui să fie folosită doar pentru puii destinați producției de carne (pui de carne). Cu toate acestea, mai multe state membre au inclus, de asemenea, date privind fermele mici de găini ouătoare 10 în coloana referitoare la păsările domestice. Prin urmare, este imposibil să se cunoască dacă respectivele constatări sunt reprezentative pentru fermele de pui de carne sau pentru cele de găini ouătoare.
O problemă similară există în ceea ce privește categoria „vite”, care include atât sistemul de producție de carne de vită, cât și cel de producție de lapte. Întrucât riscurile în ceea ce privește bunăstarea animalelor diferă în cadrul celor două sisteme, ar fi utilă o analiză separată a datelor.
3.3. Constatări tehnice
În primul rând, pentru ca acestea să fie considerate reprezentative pentru sistemul de producție, procentul de ferme inspectate raportat la numărul total al fermelor trebuie să fie suficient de mare (a se vedea figura 1 din anexa I). Într-un singur caz, experții Comisiei au evidențiat faptul că numărul unităților inspectate era destul de mic comparativ cu amploarea producției. Comisia nu a raportat inadvertențe în ceea ce privește selecția pe bază de riscuri a fermelor.
Ar trebui notat faptul că numărul fermelor inspectate a fost deosebit de mare atât pentru găini ouătoare, cât și pentru scroafe în 2013 și 2014. Acest fapt se poate datora interdicției referitoare la utilizarea cuștilor neîmbunătățite pentru găini ouătoare (2012) și introducerii adăpostirii în grup a scroafelor (2013), cu obligația aferentă de a asigura conformitatea deplină.
În al doilea rând, în ceea ce privește numărul de neconformități, este important de reținut faptul că acestea includ toate tipurile de încălcări ale legislației UE, inclusiv cele minore. Categoriile A și B din tabelul 3 se referă la actele administrative de neconformare, care au drept rezultat o solicitare de soluționare a problemei fie în termen de trei luni, fie, în unele cazuri, într-un termen mai îndelungat. Categoria C cuprinde încălcările mai grave, care au drept rezultat acțiuni imediate în vederea unor sancțiuni administrative sau penale. Cu titlu ilustrativ, doar 8,1 % dintre încălcările înregistrate în 2014 în fermele de păsări domestice au fost grave, necesitând acțiuni imediate.
În sfârșit, este important să se aibă în vedere faptul că, în conformitate cu o abordare bazată pe riscuri, fermele în care există o mai mare probabilitate să apară încălcări sunt vizate în mod specific. Prin urmare, orice creștere a numărului de încălcări înregistrate nu indică în mod necesar o situație înrăutățită în ceea ce privește bunăstarea animalelor. În plus, abordarea bazată pe riscuri ar trebui să aibă drept rezultat, în general, o soluționare mai rapidă a problemelor legate de bunăstarea animalelor și o îmbunătățire a situației animalelor.
Luând în considerare în mod corespunzător deficiențele de natură metodologică, constatările sunt următoarele:
Auditurile Comisiei
Optsprezece dintre auditurile Comisiei efectuate în perioada 2011 – 2013 au vizat găini ouătoare (13) și/sau scroafe (8). Rezultatele auditurilor respective oferă o bună reflectare a situației anterioare introducerii interdicției referitoare la utilizarea cuștilor neîmbunătățite pentru găini ouătoare și a tranziției către adăpostirea în grup a scroafelor.
În majoritatea statelor membre auditate cu privire la creșterea porcilor, experții Comisiei au raportat, de asemenea, neconformități referitoare la furnizarea de materiale manipulabile și la evitarea codotomiei. Constatările în statele membre în cauză sunt destul de diferite. S-a constatat că unele dintre acestea întreprind foarte puține acțiuni pentru prevenirea codotomiei de rutină sau pentru furnizarea de materiale manipulabile.
În mod frecvent, a existat o lipsă de insistență din partea autorității competente în a impune alte măsuri, cum ar fi modificări ale condițiilor de mediu sau ale sistemelor de gestionare. În plus, materiale inadecvate, precum lanțurile din metal, au fost considerate acceptabile de majoritatea funcționarilor statelor membre, în timp ce materialele adecvate au fost considerate, de exemplu, incompatibile cu sistemele de drenare.
Patru state membre au publicat orientări sau au introdus măsuri în vederea reducerii neconformităților. Cu toate acestea, auditurile au evidențiat faptul că deseori funcționarii statelor membre nu dețineau expertiză privind modul de interpretare a cerințelor pentru furnizarea de materiale manipulabile și privind modificările în materie de gestionare și de mediu care trebuiau realizate înainte de a permite codotomia de rutină.
De asemenea, Comisia a efectuat 9 audituri în 2014 11 , în urma cărora s-a constatat că datele de la abatoare erau utilizate pentru evaluarea bunăstării în cadrul fermelor de păsări domestice/pui de carne. Cu toate acestea, doar trei state membre auditate au utilizat în mod efectiv datele respective pentru controlul fermelor. În celelalte state membre s-au constatat în mod regulat leziuni severe în momentul sacrificării, rareori existând informări către cei care efectuează controale în cadrul fermelor.
Rapoartele statelor membre
Informații referitoare la încălcările raportate de statele membre cu privire la speciile de crescătorie care intră sub incidența normelor UE privind bunăstarea animalelor pot fi consultate în tabelul 3 din anexa I.
„Păstrarea registrelor” este una dintre categoriile în care există un număr mare de neconformități pentru aproape toate speciile de crescătorie. Această categorie se referă la trasabilitatea insuficientă a tratamentelor medicamentoase și a mortalității observate de fermier și reprezintă o importantă sursă de informații.
În ceea ce privește cerințele care afectează însuși animalele, cea mai frecventă constatare negativă se referă la „construcții și adăposturi”. Proiectarea inadecvată a construcțiilor, a pardoselilor și a echipamentelor se încadrează la această rubrică. În plus, ele includ echipamentele din interiorul construcției/cuștii/țarcului, precum și utilizarea necorespunzătoare a facilităților, cum ar fi sisteme deficitare de ventilare sau de iluminat.
Celelalte tipuri principale de neconformități constatate variază în funcție de speciile de animale crescute. În cazul vițeilor, ele erau reprezentate de „libertatea de mișcare”, care include posibilitatea unui animal de a se deplasa și normele privind priponirea animalelor, în timp ce pentru păsările domestice ele erau reprezentate de controalele regulate ale funcționării „echipamentului automat și mecanic”. Problemele referitoare la „furaje, apă și alte substanțe” au fost destul de frecvente pentru găinile ouătoare crescute în aer liber, vite, oi și capre. Acest ultim aspect include regimul alimentar, accesul animalelor la hrană și apă și controalele echipamentelor automate de distribuire a hranei și a apei.
Rapoartele statelor membre indică o rată de neconformare de 8,4 % în 2013 în ceea ce privește porcii și furnizarea de materiale manipulabile. În ceea ce privește mutilările (și anume codotomia, dar și castrarea și tăierea dinților), rata de neconformare înregistrată de statele membre a fost de 2,2 %.
Reclamații
În 2013 și 2014, Comisia a înregistrat opt reclamații privind nerespectarea de către statele membre a cerinței de a pune la dispoziție materiale manipulabile pentru porci și a cerinței privind codotomia de rutină. Aceste reclamații reflectă, de asemenea, constatările auditurilor efectuate de Comisie. Dintre aceste reclamații, cinci au fost închise până în prezent. Între timp, Comisia a publicat orientări în acest domeniu 12 .
Deși au existat reclamații cu privire la alte aspecte legate de bunăstarea animalelor, cum ar fi producția de foie gras, transportul și bunăstarea animalelor în momentul sacrificării, numărul lor rămâne mic pentru fiecare aspect. Toate reclamațiile au fost atent examinate și s-a concluzionat că pentru niciuna dintre ele nu existau suficiente motive pentru declanșarea procedurilor corespunzătoare. Prin urmare, majoritatea reclamațiilor au fost închise.
4. Concluzie
Principiile generale și dispozițiile cuprinse în Directiva 98/58/CE privind protecția animalelor de fermă au contribuit la stabilirea unui cadru comun pentru bunăstarea animalelor de crescătorie în UE. Directiva a sprijinit, de asemenea, statele membre în a asigura în mod corespunzător aplicarea acestor norme și a măsurilor care asigură respectarea lor. Un aspect de importanță esențială este acela că statele membre au obligația să transmită rapoarte anuale cu privire la rezultatele controalelor efectuate de ele vizând aplicarea normelor referitoare la bunăstarea animalelor și să identifice noi ținte pentru îmbunătățirea asigurării aplicării legislației; acestea au condus la ierarhizarea în funcție de priorități a aspectelor vizând bunăstarea animalelor. Într-adevăr, rapoartele indică faptul că statele membre par să lucreze în mod sistematic pentru soluționarea oricăror neconformități identificate și pentru asigurarea aplicării normelor UE privind bunăstarea animalelor. Acest fapt este susținut de cifrele prezentate în raportul anterior al Comisiei din 2006 13 și de cifrele raportate de statele membre pentru 2013 și 2014. S-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește numărul de ferme conforme.
În fapt, în ceea ce privește ultimele două măsuri introduse – interdicția referitoare la utilizarea cuștilor neîmbunătățite pentru găinile ouătoare (2012) și a cuștilor individuale pentru scroafe (2013) – acțiunile întreprinse de Comisie în vederea încurajării tuturor statelor membre să asigure în mod corespunzător aplicarea acestor interdicții s-au dovedit eficiente. În prezent, conform informațiilor de care dispune Comisia, toate statele membre se conformează și utilizează fie cuști îmbunătățite, fie sisteme alternative pentru găinile ouătoare. În ceea ce privește adăpostirea în grup a scroafelor, 25 de state membre se conformează, în timp ce trei au declarat conformarea integrală. Comisia verifică, în prezent, documentația furnizată pentru demonstrarea acestor afirmații.
În majoritatea cazurilor, datele indică ușoare îmbunătățiri înregistrate în 2013 și 2014. De exemplu, conformitatea înregistrată cu privire la păsările domestice și cerința referitoare la „echipamentul automat și mecanic” a crescut de la 82,1 % la 86,4 %. De asemenea, s-a înregistrat o îmbunătățire generală raportată în perioada 2013 – 2014 în ceea ce privește „păstrarea registrelor” și „construcții și adăposturi” pentru majoritatea speciilor și a sistemelor de producție. Majoritatea statelor membre care au prezentat o analiză a constatărilor lor menționează, de asemenea, că se înregistrează o tendință generală către îmbunătățire. Unele dintre ele au subliniat, de asemenea, faptul că deseori cauza neconformării o constituie lipsa de cunoștințe, motiv pentru care au introdus măsuri privind formarea profesională în planurile lor de acțiune pentru anul viitor.
Această îmbunătățire globală, inclusiv din partea statelor membre, este susținută de auditurile Comisiei efectuate în aceeași perioadă. Acestea au concluzionat că statele membre au urmat recomandările și că situația s-a ameliorat comparativ cu auditurile anterioare.
Cu toate acestea, este necesar să se continue conlucrarea cu statele membre pentru a aduce noi îmbunătățiri în modul în care este raportată respectarea normelor privind bunăstarea animalelor. De exemplu, de la adoptarea Deciziei 2006/778/CE, au fost adoptate alte cerințe legale în domeniul bunăstării animalelor 14 . Astfel de modificări legislative introduse la o dată ulterioară nu sunt reflectate în obligațiile de raportare actuale. Este necesară o examinare a modului optim de a asigura transferul armonios al acestor date suplimentare, menținând totodată sarcina administrativă la un nivel minim.
În sfârșit, din informațiile colectate rezultă în mod clar că este necesară o mai bună înțelegere comună a normelor existente privind bunăstarea animalelor și a modului în care acestea trebuie să fie aplicate, precum și a modului în care se aplică măsurile de asigurare a respectării lor. Acest fapt este valabil în mod special în ceea ce privește anumite cerințe legislative privind bunăstarea porcilor. În perioada 2013 – 2014, datele prezentate de statele membre arată că a existat doar o ușoară creștere a numărului de încălcări înregistrate în ceea ce privește furnizarea de materiale manipulabile și că numărul de încălcări privind codotomia la porci a scăzut. Aceste date contrastează cu rapoartele de audit ale Comisiei, care indică un număr mult mai mare de încălcări ale celor două cerințe în majoritatea statelor membre auditate. În plus, numărul de reclamații cu privire la aceste aspecte pare să indice un nivel de informare crescut în rândul cetățenilor UE și un interes în ceea ce privește bunăstarea porcilor. Cifrele mai mici raportate de statele membre ar putea rezulta dintr-o incapacitate de recunoaștere a neconformităților. Auditurile Comisiei au arătat că, în ceea ce privește codotomia, majoritatea statelor membre au considerat că respectă legislația Uniunii. Între timp se lucrează, de mai mulți ani, la acest subiect, în vederea îmbunătățirii cunoștințelor și a schimbării atitudinilor. Recomandarea (UE) 2016/336 a Comisiei din 8 martie 2016 introduce o serie de parametri care sunt relevanți pentru reducerea mușcatului cozilor și enumeră caracteristicile materialelor de îmbogățire optime. Documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește recomandarea respectivă oferă statelor membre detalii suplimentare cu privire la acest subiect, precum și instrumente și indicatori care pot fi folosiți în evaluarea situației din cadrul fermelor.
Ca o măsură minimă, Comisia va continua să monitorizeze conformitatea cu punerea în aplicare a Directivei 98/58/CE a Consiliului. Cu toate acestea, din planurile de acțiune și din observațiile furnizate de statele membre reiese că acestea folosesc diverse instrumente pentru o mai bună asigurare a aplicării legislației în domeniu. În paralel, Comisia consideră esențială dezvoltarea în continuare a dialogurilor părțile interesate în vederea promovării inițiativelor și a proiectelor specifice în acest domeniu care ar putea fi reciproc avantajoase atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al bunăstării animalelor. În acest context, Comisia lucrează în prezent la o structură mai sistematică și mai vizibilă a acestui dialog, astfel încât toate părțile interesate (organizații pentru bunăstarea animalelor, oameni de știință, medici veterinari, fermieri, întreprinderi de prelucrare a alimentelor, vânzători cu amănuntul din sectorul alimentar etc.) să-și poată exprima preocupările și să facă schimb de cunoștințe și de resurse pentru a realiza activități comune.
În plus, adoptarea unei propuneri a Comisiei privind controalele oficiale 15 va face posibilă înființarea de Centre europene de referință pentru bunăstarea animalelor care ar putea contribui, de asemenea, la îmbunătățiri suplimentare prin crearea și schimbul de cunoștințe tehnice și științifice mai bune.
Anexa I
Tabelul 1
Lista auditurilor Comisiei în perioada 2010 – 2014
Statul membru |
Numărul raportului |
Subiectul auditului privind bunăstarea animalelor |
Data |
Malta |
2010-8386 |
ferme și transport (găini ouătoare, viței, porci, 2006/778) |
ianuarie 2010 |
Luxemburg |
2010-8385 |
ferme și transport (98/58, 2006/778, găini ouătoare, porci) |
ianuarie 2010 |
Franța |
2010-8390 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci, 2006/778) |
februarie 2010 |
Polonia |
2010-8387 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci) |
februarie – martie 2010 |
Italia |
2010-8388 |
ferme și transport (98/58, găini ouătoare, porci) |
martie 2010 |
România |
2010-8389 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci) |
aprilie 2010 |
Bulgaria |
2010-8383 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci) |
aprilie 2010 |
Republica Cehă |
2010-8384 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci) |
iunie 2010 |
Suedia |
2010-8391 |
ferme și transport (2006/778, găini ouătoare, porci) |
octombrie 2010 |
Danemarca |
2010-8392 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci) |
noiembrie 2010 |
Austria |
2011-6096 |
ferme și transport (98/58, găini ouătoare, porci, pui de carne) |
ianuarie 2011 |
Portugalia |
2011-6052 |
ferme și transport (pui de carne, găini ouătoare, viței, porci) |
mai 2011 |
Polonia |
2011-6049 |
ferme și transport (98/58, găini ouătoare, porci, pui de carne) |
mai – iunie 2011 |
Belgia |
2011-6039 |
ferme și transport (98/58, găini ouătoare, porci, pui de carne) |
iunie – iulie 2011 |
Ungaria |
2011-6045 |
ferme și transport [98/58, găini ouătoare, pui de carne, porci, gâște Consiliul Europei (CoE)] |
septembrie 2011 |
Slovacia |
2011-6053 |
ferme și transport (găini ouătoare, pui de carne, porci) |
septembrie 2011 |
Italia |
2011-6048 |
ferme și transport (98/58, găini ouătoare, porci, pui de carne) |
noiembrie 2011 |
Irlanda |
2012-6379 |
găini ouătoare în ferme |
martie 2012 |
Slovenia |
2012-6375 |
ferme și transport (98/58, găini ouătoare, porci, pui de carne) |
aprilie 2012 |
Țările de Jos |
2012-6376 |
ferme și transport (98/58, găini ouătoare, porci, pui de carne, vite CoE) |
mai 2012 |
Bulgaria |
2012-6454 |
ferme și transport (găini ouătoare, pui de carne, porci) |
iunie 2012 |
Letonia |
2012-6525 |
ferme și transport (98/58, 2006/778, găini ouătoare, porci, pui de carne, viței, vite CoE, animale cu blană CoE) |
octombrie 2012 |
Lituania |
2012-6526 |
ferme și transport (98/58, porci, pui de carne, animale cu blană CoE) |
noiembrie 2012 |
Franța |
2012-6446 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci, pui de carne, rațe leșești CoE) |
noiembrie 2012 |
România |
2012-6374 |
ferme și transport (găini ouătoare, porci, pui de carne, curcani CoE, rațe CoE) |
noiembrie 2012 |
Regatul Unit |
2013-6822 |
principalele specii de crescătorie și pui destinați producției de carne (pui de carne, curcani CoE) |
februarie – martie 2013 |
Danemarca |
2013-6807 |
principalele specii de crescătorie și pui destinați producției de carne (pui de carne, ferme de animale de blană CoE, vite CoE) |
octombrie 2013 |
Austria |
2013-6805 |
principalele specii de crescătorie – cerințele Consiliului Europei (2006/778, vite CoE, curcani CoE, gâște CoE) |
noiembrie 2013 |
Tabelul 2
Sinteza tuturor rapoartelor statelor membre pentru perioada 2013 – 2014 pe specii
2013 |
Descrierea categoriei |
|
Găini ouătoare crescute în aer liber |
|
Găini ouătoare crescute în hale la sol |
|
Găini ouătoare crescute în cuști îmbunătățite |
|
Curcani |
|
Păsări domestice |
|
Rațe |
|
Gâște |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Locuri de producție ce pot fi inspectate |
|
6 731 |
|
3 490 |
|
3 236 |
|
19 768 |
|
111 115 |
|
29 877 |
|
13 553 |
|
Locuri de producție inspectate |
|
20,1 % |
|
33,6 % |
|
40 % |
|
5,1 % |
|
5,3 % |
|
2,8 % |
|
5,6 % |
|
Locuri de producție unde nu a fost constatată nicio neconformitate |
|
89,8 % |
|
89,4 % |
|
87,5 % |
|
90,7 % |
|
82,7 % |
|
89,9 % |
|
89 % |
|
Număr total de neconformități în categorie |
|
198 |
|
189 |
|
224 |
|
122 |
|
1275 |
|
132 |
|
127 |
|
Descrierea categoriei |
|
Ratite |
|
Porci |
|
Vite (cu excepția vițeilor) |
|
Viței |
|
Oi |
|
Gâște |
|
Animale de blană |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Locuri de producție ce pot fi inspectate |
788 |
685 660 |
1 503 586 |
942 407 |
549 713 |
186 632 |
3 956 |
||||||||
Locuri de producție inspectate |
13,5 % |
4,3 % |
4,5 % |
4,1 % |
3 % |
2,5 % |
28,8 % |
||||||||
Locuri de producție unde nu a fost constatată nicio neconformitate |
90,6 % |
80,8 % |
86,2 % |
87,2 % |
86,4 % |
80,7 % |
85,1 % |
||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2014 |
Descrierea categoriei |
|
Găini ouătoare crescute în aer liber |
|
Găini ouătoare crescute în hale la sol |
|
Găini ouătoare crescute în cuști îmbunătățite |
|
Curcani |
|
Păsări domestice |
|
Rațe |
|
Gâște |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Locuri de producție ce pot fi inspectate |
|
12 099 |
|
12 772 |
|
3 565 |
|
26 395 |
|
183 920 |
|
75 420 |
|
37 241 |
|
Locuri de producție inspectate |
|
17,3 % |
|
16 % |
|
40,5 % |
|
5,6 % |
|
4,1 % |
|
1,9 % |
|
3,3 % |
|
Locuri de producție unde nu a fost constatată nicio neconformitate |
|
91,8 % |
|
92,3 % |
|
86,4 % |
|
88,4 % |
|
83,5 % |
|
91,5 % |
|
90,7 % |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Descrierea categoriei |
|
Ratite |
|
Porci |
|
Vite (cu excepția vițeilor) |
|
Viței |
|
Oi |
|
Gâște |
|
Animale de blană |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Locuri de producție ce pot fi inspectate |
1 716 |
|
767 042 |
|
1 626 413 |
|
978 358 |
|
653 721 |
|
235 205 |
4 317 |
|||
Locuri de producție inspectate |
11,2 % |
|
4,7 % |
|
4,6 % |
|
4,5 % |
|
3,4 % |
|
2,9 % |
28,7 % |
|||
Locuri de producție unde nu a fost constatată nicio neconformitate |
92,2 % |
|
82,2 % |
|
86,6 % |
|
84,7 % |
|
89,5 % |
|
81,4 % |
85,6 % |
Figura 1
Procentul locurilor de producție inspectate în 2013 și 2014
Tabelul 3
Numărul de locuri de producție ce pot fi inspectate din statele membre și procentul de neconformități în 2013 și 2014
- principalele specii de crescătorie
2013 |
2014 |
2013 |
2014 |
2013 |
2014 |
2013 |
2014 |
|||||||||
Descrierea categoriei |
|
Găini ouătoare crescute în aer liber |
|
Găini ouătoare crescute în aer liber |
|
Porci |
|
Porci |
|
Viței |
|
Viței |
|
Păsări domestice |
|
Păsări domestice |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Locuri de producție ce pot fi inspectate |
|
6 731 |
12 099 |
685 660 |
767 042 |
942 407 |
978 358 |
111 115 |
183 920 |
|||||||
Locuri de producție inspectate |
|
20,1 % |
|
17,3 % |
|
4,3 % |
|
4,7 % |
|
4,1 % |
|
4,5 % |
|
5,3 % |
|
4,1 % |
Locuri de producție unde nu a fost constatată nicio neconformitate |
|
89,8 % |
|
91,8 % |
|
80,8 % |
|
82,2 % |
|
87,2 % |
|
84,7 % |
|
82,7 % |
|
83,5 % |
Număr de neconformități |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||
Personal |
|
5,6 % |
|
5,6 % |
|
2,9 % |
|
3,1 % |
|
2,4 % |
|
2,3 % |
|
14 % |
|
10,5 % |
Inspecție |
|
6,1 % |
|
8,9 % |
|
7,8 % |
|
9,2 % |
|
7,8 % |
|
8,8 % |
|
8,2 % |
|
7,4 % |
Păstrarea registrelor |
|
22,7 % |
|
27,1 % |
|
15,5 % |
|
13,5 % |
|
17,4 % |
|
12,8 % |
|
44,5 % |
|
30,5 % |
Libertatea de mișcare |
|
0,5 % |
|
2,8 % |
|
3 % |
|
4,1 % |
|
14,2 % |
|
14,3 % |
|
3,4 % |
|
4,4 % |
Spațiu disponibil |
|
5,6 % |
|
5,1 % |
|
13 % |
|
6,3 % |
|
6,9 % |
|
7 % |
|
4 % |
|
5,1 % |
Construcții și adăposturi |
|
78,3 % |
|
84,6 % |
|
27,5 % |
|
28,5 % |
|
40,9 % |
|
39,3 % |
|
36,4 % |
|
37,3 % |
Iluminare minimă |
|
2,5 % |
|
3,3 % |
|
5,5 % |
|
8,8 % |
|
1,9 % |
|
2,8 % |
|
0,8 % |
|
2,7 % |
Înveliș pentru pardoseală (pentru porci) |
|
0 % |
|
0 % |
|
8,8 % |
|
9,3 % |
|
0 % |
|
0 % |
|
0 % |
|
0 % |
Materiale manipulabile (pentru porci) |
|
0 % |
|
0 % |
|
8,4 % |
|
10 % |
|
0 % |
|
0 % |
|
0 % |
|
0 % |
Echipament automat și mecanic |
|
6,6 % |
|
5,6 % |
|
4,7 % |
|
4,2 % |
|
3 % |
|
3,3 % |
|
17,9 % |
|
14,6 % |
Hrană pentru animale, apă și alte substanțe |
|
28,3 % |
|
35 % |
|
11,8 % |
|
11,5 % |
|
13,3 % |
|
16,4 % |
|
7,2 % |
|
8,3 % |
Hemoglobină (pentru viței) |
|
0 % |
|
0 % |
|
0 % |
|
0 % |
|
0,4 % |
|
0,5 % |
|
0 % |
|
0 % |
Furaje care conțin fibre (pentru viței și scroafe) |
|
0 % |
|
0 % |
|
0,2 % |
|
0,2 % |
|
0,2 % |
|
1 % |
|
0 % |
|
0 % |
Mutilări |
|
0,5 % |
|
1,9 % |
|
2,2 % |
|
1,8 % |
|
0,3 % |
|
0,3 % |
|
0,8 % |
|
0,4 % |
Metode de reproducere (cu excepția găinilor ouătoare) |
|
0 % |
|
0 % |
|
2 % |
|
1,3 % |
|
1,1 % |
|
1 % |
|
11 % |
|
7,1 % |
Numărul de categorii de neconformare |
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||
Categoria A |
|
56,1 % |
|
64 % |
|
64,2 % |
|
66,1 % |
|
73,3 % |
|
76,6 % |
|
69,8 % |
|
73,2 % |
Categoria B |
|
37,9 % |
|
25,7 % |
|
20,3 % |
|
22,1 % |
|
15,1 % |
|
12,9 % |
|
23,4 % |
|
18,5 % |
Categoria C |
|
6,1 % |
|
10,3 % |
|
15,6 % |
|
11,8 % |
|
11,5 % |
|
10,5 % |
|
6,8 % |
|
8,3 % |
Anexa II
Prezentare generală a legislației privind bunăstarea animalelor care este relevantă pentru situația din ferme
Directiva 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind protecția animalelor de fermă; JO L 221, 8.8.1998, p. 23
Directiva 1999/74/CE a Consiliului din 19 iulie 1999 de stabilire a standardelor minime pentru protecția găinilor ouătoare; JO L 203, 3.8.1999, p. 53
Directiva 2007/43/CE a Consiliului din 28 iunie 2007 de stabilire a normelor minime de protecție a puilor destinați producției de carne; JO L 182, 12.7.2007, p. 19
Directiva 2008/119/CE a Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a normelor minime privind protecția vițeilor; versiune codificată; JO L 10; 15.1.2009, p. 7
Directiva 2008/120/CE a Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a normelor minime de protecție a porcilor; versiune codificată; JO L 47, 18.2.2009, p. 5
Directiva 2002/4/CE a Comisiei din 30 ianuarie 2002 de înregistrare a unităților de creștere a găinilor ouătoare, reglementată de Directiva 1999/74/CE a Consiliului; JO L 30, 31.1.2002, p. 44
Decizia 2006/778/CE a Comisiei din 14 noiembrie 2006 privind cerințele minime pentru colectarea de informații cu ocazia inspecțiilor la locurile de producție ale anumitor animale de crescătorie; JO L 314, 15.11.2006, p. 39
Decizia 2006/778/CE a Comisiei din 14 noiembrie 2006 privind cerințele minime pentru colectarea de informații cu ocazia inspecțiilor la locurile de producție ale anumitor animale de crescătorie; JO L 314, 15.11.2006, p. 39.
COM(2012) 6 final/2.
JO L 221, 8.8.1998, p. 23.
Regulamentul (CE) nr. 882/2004 din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor; JO L 165, 30.4.2004, p. 1.
Anumite date din rapoartele respective au fost extrapolate și sunt prezentate în anexa I.
COM/2012/0154 final – Comunicare a Comisiei către Consiliu și Parlamentul European: Actualizarea gestionării relațiilor cu petiționarii în ceea ce privește aplicarea dreptului Uniunii.
Fermierii pot primi plăți directe cu condiția ca aceștia să-și mențină terenurile în bune condiții agricole și să respecte standardele privind sănătatea publică, sănătatea animalelor și a plantelor, mediul și bunăstarea animalelor (ecocondiționalitate) prevăzute în regulament.
Directivele 2008/120/CE și 2008/119/CE prevăd ca inspecțiile „să acopere în fiecare an un eșantion reprezentativ din punct de vedere statistic pentru diferitele sisteme de creștere a animalelor din fiecare stat membru”.
Decizia 2006/778/CE a Comisiei, anexa IV, tabelul 2: Păsările domestice se referă la păsările de curte din specia Gallus gallus cu excepția găinilor ouătoare.
Mai puțin de 350 de găini.
Numerele de referință ale rapoartelor de audit: Spania 7079, Regatul Unit 7080, Danemarca 7061, Germania 7073, Republica Cehă 7060, Ungaria 7072, Belgia 7059, Țările de Jos 7078 și Italia 7075.
Recomandarea (UE) 2016/336 a Comisiei din 8 martie 2016 privind aplicarea Directivei 2008/120/CE a Consiliului de stabilire a normelor minime de protecție a porcilor în ceea ce privește măsurile vizând reducerea necesității codotomiei; JO L 62, 9.3.2016, p. 20;
SWD(2016) 49 final
http://ec.europa.eu/food/animals/welfare/practice/farm/pigs/index_en.htm
COM(2006) 838 final.
Directiva 2007/43/CE.
Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și hrana pentru animale, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor, materialul de reproducere a plantelor, produsele de protecție a plantelor, precum și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, 1829/2003, 1831/2003, 1/2005, 396/2005, 834/2007, 1099/2009, 1069/2009, 1107/2009, a Regulamentelor (UE) nr. 1151/2012 și (UE) 652/2014, precum și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE, 2008/120/CE și 2009/128/CE (Regulamentul privind controalele oficiale); Dosar interinstituțional: 2013/0140(COD).