Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0811(01)

    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    JO C 263, 11.8.2015, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    11.8.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 263/4


    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2015/C 263/04)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    DOCUMENT UNIC

    „CANTUCCINI TOSCANI”/„CANTUCCI TOSCANI”

    Nr. UE: IT-PGI-0005-01290 – 11.12.2014

    DOP ( ) IGP ( X )

    1.   Denumire (denumiri)

    „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Italia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tip de produs

    Clasa 2.3. Produse de panificație, produse de patiserie, produse de cofetărie, biscuiți

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Denumirea „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” este numele produsului din categoria dulciurilor obținut prin prepararea unui aluat pe bază de făină, migdale dulci naturale integrale (cu pieliță), zahăr, ouă, unt și miere, care este apoi copt în cuptor. La momentul comercializării, produsul are o formă tradițională caracteristică, semiovală, obținută prin tăierea în diagonală a baghetei după coacere, și o greutate care nu depășește 15 g per bucată.

    Dimensiunile nu depășesc 10 cm lungime, 3 cm înălțime și 2,8 cm lățime, în urma tăierii baghetei după coacere.

    După coacere, biscuitul prezintă în interior o culoare bej, alveole ușor neregulate datorate dospirii produsului și bucăți de migdale cu pieliță, răspândite aleatoriu, în vreme ce suprafața externă este aurie, în urma coacerii baghetelor.

    Consistența biscuiților „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” este ușor crocantă, inițial granuloasă, însă biscuiții se topesc în gură grație utilizării untului. Umiditatea relativă este cuprinsă între minimum 3 % și maximum 7 %.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    Prepararea aluatului pentru „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” prevede în mod obligatoriu utilizarea următoarelor ingrediente, în cantitățile necesare obținerii unui kilogram de aluat:

    făină de grâu;

    migdale dulci naturale întregi (cu pieliță), în proporție de minimum 17 %, cu o umiditate relativă care nu depășește 8,5 %, astfel încât, după coacerea aluatului, să fie garantată prezența în proporție de minimum 20 % a acestui ingredient într-un kilogram de produs finit;

    ouă de găină pasteurizate și gălbenuș de ou, în proporție de minimum 3 % gălbenuș;

    minimum 1,5 % unt;

    zahăr tos, cristalizat sau granulat, în proporție de 20-40 %;

    miere polifloră, în plus față de zahăr, în proporție de 0,3-1,5 % și agenți de dospire (cât trebuie).

    Ingrediente facultative:

    Este prevăzută utilizarea (cât trebuie) de sirop de glucoză sau de zahăr invertit (de utilizat doar în faza de aurire), de sare, de lapte integral, de arome sau de arome naturale.

    Nu se admit alte ingrediente, aditivi, coloranți sau conservanți. Nu se admite utilizarea de praf de ouă și praf de gălbenușuri. Nu se admite utilizarea de migdale feliate sau zdrobite sau de făină de migdale.

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Toate etapele producției de „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”, de la prelucrarea ingredientelor la coacerea baghetelor, trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Biscuiții „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” se comercializează ambalați.

    „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” sunt biscuiți uscați, drept care tind să absoarbă umiditate din mediul extern. Așadar, ambalarea trebuie să se efectueze în aria geografică delimitată, pentru a se preveni absorbția de umiditate și pentru a se garanta conservarea caracteristicilor organoleptice ale produsului pentru care este cunoscut și consumat acesta, una dintre utilizările biscuiților fiind „înmuierea” în „Vin Santo”.

    Se admite comercializarea produsului în vrac direct de către întreprinderea producătoare către consumator, cu condiția ca produsul să se afle în compartimente sau recipiente având o etichetă ușor vizibilă care să cuprindă aceleași informații care figurează și pe ambalaje.

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Pe etichetă trebuie să figureze denumirea „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”, urmată de mențiunea „Indicazione Geografica Protetta”, fie desfășurată, fie ca acronim (IGP), precum și următoarele informații suplimentare:

    logoul Uniunii pentru indicațiile geografice protejate;

    numele, denumirea comercială, adresa întreprinderii producătoare și ambalatoare.

    logoul produsului, reprezentând imaginea care se folosește în combinație inseparabilă cu această indicație geografică protejată.

    De asemenea, pe etichetă pot figura mențiunea „alle mandorle” („cu migdale”) și alte indicații facultative în sprijinul consumatorului și/sau informații cu caracter nutrițional, pe lângă utilizarea unor denumiri comerciale și mărci private, cu condiția ca acestea să nu aibă sens laudativ și să nu inducă în eroare cumpărătorul. Pe ambalaj poate figura o indicație prin care să se evidențieze ponderea migdalelor în produs.

    Logoul produsului:

    Image

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria de producție a biscuiților „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” cuprinde întregul teritoriu administrativ al regiunii Toscana.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Întreaga regiune Toscana este caracterizată de prezența puternică a activităților artizanale bazate pe producția de dulciuri, o moștenire legată de rolul important pe care l-a avut această regiune în diversele perioade istorice: Apariția și răspândirea artei patiseriei și a dulciurilor în Toscana a fost deci sprijinită de numeroasele schimburi de mărfuri, condimente, idei și rețete pe care le-a favorizat de-a lungul vremurilor poziția centrală a acestei regiuni.

    Ingredientele utilizate pentru prepararea biscuiților „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”, în special migdalele dulci și untul ca singură grăsime, conferă produsului caracteristici calitative absolut distinctive în ceea ce privește gustul, aroma și porozitatea, care justifică reputația „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” ca biscuit tipic rustic, dar în același timp rafinat. Tehnicile de prelucrare simple sunt consolidate în tradiția fabricării dulciurilor în Toscana și sunt adoptate la scară largă de producători.

    În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, istoricul Ferri evidențiază prezența în rețetă a migdalelor și afirmă că „nu întâmplător se folosea termenul «cantucci» pentru a indica biscuiții cu migdale”, iar scriitorul Giuseppe Pitré se referă la „cantucci” ca la un „fel de biscuiți” tipici pentru Toscana în Novelle Popolari Toscane, volumul său de nuvele populare culese în timpul uneia dintre călătoriile sale în Toscana.

    La începutul secolului al XX-lea, grație și producției la scară tot mai largă în numeroasele patiserii active în regiune, biscuiții „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” erau considerați o specialitate cunoscută și în afara regiunii și erau menționați ca exemplu de biscuit tipic toscan. O mărturie în acest sens este publicarea în 1907 a manualului Hoepli al lui G. Ciocca intitulat Il Pasticciere e confettiere moderno.

    Grație, printre altele, untului și a agenților de dospire, care fac din acești biscuiți un produs de lungă conservare deosebit de potrivit pentru export, biscuiții „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” s-au afirmat și dincolo de granițele naționale, într-atât încât au ajuns printre biscuiții uscați italieni cei mai cunoscuți în lume, deși păstrează, totodată, o puternică identitate de biscuiți regionali. Merită menționat exportul acestui produs spre magazinele alimentare specializate în vânzarea de produse italienești în străinătate, o dovadă în acest sens fiind și fotografiile cu ambalaje de „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” destinate participării producătorilor la târgurile internaționale specifice acestui sector (1986, IBA Fair Hamburg).

    Îmbinarea acestui produs cu „Vin Santo”, un alt produs tipic legat de regiunea Toscana, a contribuit la reputația internațională a produsului „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” ca biscuit de desert, de înmuiat în vinurile licoroase. Mărturie în acest sens sunt numeroasele restaurante tipice toscane care oferă clientelei ca desert „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” împreună cu „Vin Santo”. Este relevant articolul publicat în versiunea online a cotidianului „il Giornale” din 15.11.2010, în care se menționează că președintele Statelor Unite cerea biscuiți „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”, îmbinați cu „Vin Santo” în meniul său de Anul Nou.

    Acest produs este foarte des menționat pe blogurile de bucătărie, în culegerile de rețete de pe internet, în ghidurile turistice (ghidurile enologice și gastronomice „l’Italia dei Dolci”, ed. Touring Club Italiano, 2004), în numeroase dicționare ale limbii italiene (de la Grande Dizionario della Lingua Italiana de Salvatore Battaglia, 1962, la Dizionario della Lingua Italiana de Tullio De Mauro, 2000) și străine (de exemplu, în dicționarul online multilingv Larousse), care definesc „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” ca biscuiți tipici toscani și precizează că această specialitate este recunoscută ca tipică pentru Toscana de consumatorii din întreaga lume, numele acestui produs fiind încetățenit în limbajul comun, atât în Italia, cât și în străinătate.

    Consumul acestui produs toscan pe întregul teritoriu național este demonstrat nu doar de numeroasele patiserii și brutării care produc „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani”, mai ales pentru aniversări și sărbători, ci și de prezența produsului pe rafturile supermagazinelor din marile lanțuri comerciale și ale magazinelor de produse alimentare din diverse provincii italiene.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    Administrația actuală a deschis procedura națională de opoziție prin publicarea propunerii de recunoaștere a indicației geografice protejate „Cantuccini Toscani”/„Cantucci Toscani” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr. 154 din 5.7.2014.

    Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    sau

    accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Prodotti DOP IGP” (în partea superioară dreaptă a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP IGP STG” (pe laterala stângă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top