EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0505(03)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 147, 5.5.2015, p. 16–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.5.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 147/16


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2015/C 147/07)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL 53 ALINEATUL (2) PRIMUL PARAGRAF DIN REGULAMENTUL (UE) NR. 1151/2012

„MONTES DE TOLEDO”

Nr. UE: ES-PDO-0205-01270 – 29.10.2014

DOP ( X ) IGP ( )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

FUNDACIÓN C.R.D.O. „MONTES DE TOLEDO”

Alférez Provisional, 3

45001 Toledo

ESPAÑA

Tel. +34 925257402

Fax +34 925257402

E-mail: domt@domontesdetoledo.com

Internet: www.domontesdetoledo.com

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

    Denumirea produsului

    Descrierea produsului

    Aria geografică

    Dovada originii

    Metoda de obținere

    Legătură

    Etichetare

    Altele (cerințele naționale, structura de control)

4.   Tipul modificării (modificărilor)

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu se consideră minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce nu se consideră minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

5.   Modificări

Descrierea produsului

Măsline:

Se elimină:

„Indice de maturitate (doar în eșantionul din arbore): între 3 și 5 (elaborat de Estación de Olivicultura y Elaiotecnia, finca «Venta del Llano», Mengíbar, Jaén).”

Se adaugă:

„Pentru obținerea uleiurilor cu DOP Montes de Toledo, se utilizează doar măsline din soiul Cornicabra, proaspete, sănătoase și care au ajuns la coacere deplină.”

Motivul modificării îl reprezintă adaptarea cerințelor la evoluția tehnicilor de producție, care permit obținerea unor uleiuri de înaltă calitate folosind măsline în stadii diferite de coacere, precum și sublinierea principalei caracteristici distinctive a acestei denumiri de origine: și anume, faptul că este un ulei fabricat numai din soiul Cornicabra.

Ulei:

Se elimină:

„Uleiul «Montes de Toledo» DOP se caracterizează printr-un conținut înalt de acid oleic și scăzut de acid linoleic, precum și printr-un conținut ridicat de polifenoli totali, care îi conferă stabilitatea accentuată distinctivă pentru care este apreciat în comerț.”

Motivul eliminării îl reprezintă faptul că aceste caracteristici sunt menționate deja în secțiunea privind caracterul specific al produsului și nu constituie o condiție restrictivă, ci doar o descriere generală; în timp ce influența soiului și a ariei geografice sunt într-adevăr reflectate în compoziție, așa cum este descrisă, cantitățile pot varia în funcție de condițiile agroclimatice din fiecare sezon, fără a determina o pierdere a caracterului autentic al uleiurilor.

Aciditate:

Limita maximă trece de la 0,7 la 0,5 °.

Îmbunătățirea metodelor și proceselor de producție de la versiunea inițială a caietului de sarcini (1998) permite reducerea acestei limite în scopul asigurării unei mai bune calități a produsului protejat pentru consumatori.

Absorbția razelor ultraviolete K 270:

Limita maximă trece de la 0,15 la 0,20.

Această modificare se efectuează deoarece s-a constatat că, în uleiurile obținute din măsline din soiul Cornicabra, valoarea acestui parametru poate depăși în mod natural 0,15 și, prin urmare, uleiuri care îndeplinesc cerințele stabilite pentru categoria extravirgine și care posedă proprietăți organoleptice de excepție cu o fructuozitate intensă ar fi excluse.

În conformitate cu articolul intitulat „Influencia del índice de madurez de las aceitunas en la calidad de los aceites «cornicabra» de las campañas 1995/96 y 1996/97” (F. Aranda Palomo, M.D. Salvador Moya, G. Fregapane Quadri), coeficientul de extincție K270, care poate fi utilizat pentru măsurarea compușilor carbonilici (aldehide și cetone) prezenți în uleiuri scade în mod substanțial pe măsură ce fructele se maturează, ceea ce contrastează cu cele trei rezultate obținute de Gracía et al., 1996, în ceea ce privește uleiurile obținute din soiurile Arbequina, Blanqueta, Lechín, Villalonga și Verdial.

În special, se observă că uleiurile Cornicabra, obținute din măsline cu un indice de maturitate mai mic de 3,5 pot fi excluse din categoria superioară (extravirgine) datorită faptului că acest parametru depășește valoarea stabilită în regulament; având în vedere că, până la un stadiu de maturitate apropiat de 4, valorile menționate nu scad sub 0,15.

Evaluarea organoleptică:

În loc de:

„Din punct de vedere organoleptic, uleiurile provenite din acest soi dau o senzație de mare densitate la gust și sunt fructate și aromatice, având în același timp valori medii de amar și picant, cu o aromă foarte echilibrată, cu condiția atingerii maturității optime (Dr. Francis Gutiérrez. directoarea Grupului de Degustători al Institutului Grăsimilor, Consiliul Superior al Cercetărilor Științifice, Sevilia).”

Se va citi:

„Uleiurile «Montes de Toledo» DOP au valori medii până la intens pentru atributele pozitive fructat, amar și picant.”

Motivul modificării îl reprezintă faptul că, în redactarea anterioară, nu s-a ținut cont de limitele stabilite pentru utilizarea termenului „intens” în Regulamentul (CE) nr. 640/2008 al Comisiei (2); în momentul redactării caietului de sarcini anterior, termenul „mediu” era o estimare în ceea ce privește aceste valori, având în vedere că limitele privind intensitatea atributelor care să facă diferența între „mediu” și „intens” nu fuseseră stabilite. Publicarea regulamentului menționat a permis stabilirea acestor limite și s-a descoperit că multe dintre uleiurile Cornicabra prezintă pentru atributul amar și picant valori care depășesc intensitatea 6, ceea ce le face să fie „intense”, nefiind conforme cerințelor caietului de sarcini în redactarea sa actuală. Prin urmare, este necesară adaptarea cerințelor la profilul caracteristic al uleiurilor Montes de Toledo, al căror atribut amar și picant variază între „mediu” și „intens”, în funcție de perioada de recoltare, condițiile climatice în timpul anului de creștere și situarea geografică în interiorul ariei.

Dovada originii

În loc de:

„În primul rând, măslinele provin din livezi situate în zona de producție și certificate, în care se cultivă exclusiv soiul autorizat.”

Se va citi:

„În primul rând, măslinele provin din livezi situate în zona de producție.”

Această modificare este necesară deoarece caracteristicile morfologice ale soiului Cornicabra prezintă suficiente trăsături specifice pentru a permite controlul conformității cu cerința privind soiul în momentul sosirii la presa de ulei.

În loc de:

„Producătorii de măsline semnează un contract cu Fundația «Consejo Regulador de la Denominación de Origen Montes de Toledo» prin care se angajează să respecte condițiile de producție enunțate în prezentul caiet de sarcini.”

Se va citi:

„Întreprinderile de procesare semnează un contract cu Fundația «Consejo Regulador de la Denominación de Origen Montes de Toledo» prin care se angajează să garanteze că furnizorii măslinelor utilizate pentru producerea uleiului respectă condițiile de producție enunțate în prezentul caiet de sarcini.”

Această modificare permite creșterea eficacității procesului de certificare a produsului în conformitate cu standardul UNE-EN-ISO-IEC 17065, deoarece nu este necesară semnarea unui contract cu fiecare dintre cultivatorii de măsline din zonă. Întreprinderile de procesare vor efectua controlul furnizorilor lor în cadrul sistemului lor de asigurare a trasabilității produsului, organismul de control efectuând testele de conformitate în cursul evaluărilor sale periodice.

Se adaugă următoarea frază:

„Îmbutelierea uleiurilor se efectuează în aria geografică delimitată.

Astfel, vor fi posibile păstrarea caracteristicilor tipice ale produsului, asigurarea unui control total al producției de către organismele de control și garantarea, de asemenea, a faptului că manipularea finală a produsului este efectuată de producători, aceștia cunoscând cel mai bine modul în care se comportă uleiurile respective la operațiunile legate de îmbuteliere, cum ar fi durata și modul de decantare, manipularea filtrelor, a pământurilor diatomitice, a celulozei, temperaturile de îmbuteliere, comportamentul la temperaturi scăzute și la depozitare, păstrând astfel calitatea produsului și garantând, în același timp, trasabilitatea uleiurilor.”

Metodă de obținere

Secțiunea privind solurile în care cresc măslinii se elimină, având în vedere că oferă o simplă descriere a solurilor celor mai tipice ariei și nu stabilește nicio cerință restrictivă care să influențeze calitatea și specificitatea produsului.

În loc de:

„Măslinele sunt culese direct din copac prin metode tradiționale, și anume baterea cu pari, culesul manual sau scuturare, iar metoda trebuie variată de la an la an pentru a limita deteriorarea măslinului.”

Se va citi:

„Măslinele sunt culese direct din copac prin metode tradiționale, și anume baterea cu pari, culesul manual sau scuturare, iar metoda poate fi variată de la an la an pentru a limita deteriorarea măslinului.”

Modificarea se datorează necesității adaptării la schimbările intervenite în metodele de recoltă de la redactarea cererii de înregistrare, ceea ce înseamnă că schimbarea metodei de recoltă nu mai este necesară de la an la an.

În loc de:

„Remorca sau containerul trebuie curățate înainte de fiecare încărcare utilizând un jet de apă rece la presiune mare”.

Se va citi:

„Remorca sau containerul trebuie menținute într-o stare de curățenie adecvată.”

Se are în vedere că obiectivul este de a garanta această stare de curățenie, indiferent de metoda utilizată pentru a o obține.

În loc de:

„Prezența în curți a unui responsabil însărcinat cu asigurarea catalogării exacte și a separării calităților este obligatorie.

Curțile trebuie să dispună de sisteme care să garanteze descărcarea separată a măslinelor culese din pom și a celor de la sol, pentru a se evita orice amestec al calităților și pentru a asigura prelucrarea separată a măslinelor de calități diferite.”

Se va citi:

„Prezența în curți a unui responsabil însărcinat cu asigurarea catalogării exacte și a separării soiurilor diferite și a calităților este obligatorie.

Curțile trebuie să dispună de sisteme care să garanteze descărcarea separată a măslinelor culese din pom și a celor de la sol și a soiurilor, altele decât soiul unic autorizat, pentru a se evita orice amestec al calităților și pentru a asigura prelucrarea separată a măslinelor de calități diferite.”

Acest lucru este necesar pentru a garanta prelucrarea separată a soiului unic autorizat.

În loc de:

„Recipientele și magaziile trebuie spălate cu jet de apă la presiune mare înainte de descărcarea cotidiană și de fiecare dată când se consideră necesar”.

Se va citi:

„Presele de ulei trebuie să aibă un sistem de curățare periodică a recipientelor și magaziilor”.

Obiectivul este de a garanta existența respectivelor sisteme de curățare, indiferent de metoda utilizată.

Se elimină:

„Apa utilizată pentru procesul de spălare trebuie să fie de calitate sanitară și să nu conțină clor sau alte derivate”.

Aceasta este o cerință inclusă în legislația în vigoare.

Se elimină:

„Se permite utilizarea talcului doar în calitate de adjuvant tehnologic, în acest caz cantitățile utilizate trebuind să fie cuprinse între 0,5 % și 2,0 %”.

Talcul este deja unicul adjuvant tehnologic autorizat de legislație pentru extracția uleiului de măsline.

În loc de:

„Presele de ulei trebuie să clasifice uleiurile produse pe baza caracteristicilor fizico-chimice și senzoriale ale uleiului «Montes de Toledo» DOP descrise anterior. Pentru aceasta, vor dispune de tehnicieni și de laboratoare agreate în acest scop sau vor subcontracta această operațiune unor tehnicieni și laboratoare autorizate în acest scop.”

Se va citi:

„Presele de ulei trebuie să clasifice uleiurile produse pe baza caracteristicilor fizico-chimice și senzoriale ale uleiului «Montes de Toledo» DOP descrise anterior. Pentru aceasta, vor dispune de tehnicieni și de laboratoare calificate în acest scop sau vor subcontracta această operațiune unor tehnicieni și laboratoare calificate în acest scop.”

Se are în vedere că nu se consideră indispensabil ca tehnicienii și/sau laboratoarele utilizate în scopul autocontrolului să dispună de autorizația susmenționată.

În loc de:

„Toate rezervoarele trebuie să fie acoperite și să aibă o formă conică sau cilindrică sau să aibă un fund plat înclinat pentru a permite drenarea și curățarea lor periodică. Rezervoarele cu fund orizontal nu vor fi autorizate.”

Se va citi:

„Toate rezervoarele trebuie să fie acoperite și să permită drenarea și curățarea periodică.”

Obiectivul este ca drenajul și curățarea rezervorului să se poată efectua, independent de metoda utilizată în acest scop.

Etichetarea

În loc de:

„Pe toate etichetele trebuie să figureze sigla denumirii și mențiunea: «Denominación de Origen Montes de Toledo».

Recipientele în care se ambalează pentru consum uleiul protejat vor fi prevăzute cu sigiliu de garanție, cu etichete sau contraetichete numerotate, furnizate de organismul de control, astfel încât să nu fie posibilă reutilizarea lor.”

Se va citi:

„Pe toate etichetele trebuie să figureze sigla denumirii de origine și mențiunea: «Denominación de Origen Protegida Montes de Toledo» sau «DOP Montes de Toledo».

Recipientele în care se ambalează pentru consum uleiul protejat vor fi prevăzute cu sigiliu de garanție, cu etichete sau contraetichete numerotate, furnizate de organismul de control, astfel încât să nu fie posibilă reutilizarea lor.”

Cerințe naționale

Pentru a adapta acest alineat la normele în vigoare, conținutul va fi redactat după cum urmează:

„—

Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare.

Orden de 9 de mayo de 1998, de la Consejería de Agricultura y Medio Ambiente, por la que se dictan disposiciones de aplicación del Reglamento (CEE) no 2081/92 del Consejo, de 14 de julio de 1992, relativo a la protección de las indicaciones geográficas y de las denominaciones de origen de los productos agrícolas y alimenticios (Diario Oficial de Castilla-La Mancha nr. 23 din 22.5.1998).

Real Decreto 1335/2011, de 3 de octubre, por el que se regula el procedimiento para la tramitación de las solicitudes de inscripción de las denominaciones de origen protegidas y de las indicaciones geográficas protegidas en el registro comunitario y la oposición a ellas.”

Altele (organismul de control)

Redactarea acestui paragraf se modifică astfel cum se menționează în continuare, enumerarea statutelor organismului menționat nefiind pertinentă în scopul prezentului caiet de sarcini.

„Certificarea produsului va fi efectuată de Fundația «Consejo Regulador de la Denominación de Origen de aceite Montes de Toledo», organism sub forma unei fundații fără scop lucrativ, al cărei patrimoniu este utilizat în mod durabil în vederea realizării obiectivelor proprii, și care este certificat conform cu standardul UNE-EN/ISO-CEI 17065 de către Entitatea Națională de Acreditare (ENAC).

Informațiile privind organismele de control autorizate pentru verificarea respectării prezentului caiet de sarcini sunt actualizate pe site-ul internet următor:

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/figuras_calidad/reg_op/buscar_reg_ent.htm

Organismul de control actual este următorul organism de certificare:

Nume:

Fundația «Consejo Regulador de la Denominación de Origen de aceite Montes de Toledo»

Adresă:

C/Alférez Provisional, 3

45001 Toledo

ESPAÑA

Tel.

+34 925257402

Fax

+34 925257402

E-mail:

domt@domontesdetoledo.com

Acest organism de control este autorizat de Comunitatea autonomă Castilla-La Mancha și este certificat conform cu cerințele stabilite prin standardul european UNE-EN 17065 «Cerințe generale referitoare la organismele care certifică produsele» de către ENAC.

Organismul de control va trebui să efectueze demersurile necesare pentru a evalua conformitatea cu caietul de sarcini, în conformitate cu cerințele sistemului de certificare a produsului specific.

Organismul de control va trebui să respecte normele aplicabile și orice altă cerință, cum ar fi prelevarea eșantioanelor, testările și inspecția, care vor sta la baza sistemului de certificare aplicabil din manualul său de calitate.

Funcțiile sale specifice vor fi următoarele:

controlul eșantioanelor;

evaluarea conformității proprietăților produsului, astfel cum au fost stabilite în caietul de sarcini;

auditul registrelor de producție a uleiurilor protejate.”

DOCUMENT UNIC

„MONTES DE TOLEDO”

Nr. UE: ES-PDO-0205-01270 – 29.10.2014

DOP ( X ) IGP ( )

1.   Denumirea

„Montes de Toledo”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul produsului

Clasa 1.5. Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, uleiuri etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Ulei de măsline extravirgin, obținut din fructele măslinului (Olea Europea L.) din soiul CORNICABRA, prin procedee mecanice sau prin alte mijloace fizice care nu duc la modificarea uleiului și păstrează gustul, aroma și caracteristicile fructelor din care provine acesta.

Caracteristici fizice, chimice și organoleptice:

aciditate: maximum 0,5 °;

indice de peroxid: maximum 15 meq O2/kg;

absorbția razelor ultraviolete K 270: maximum 0,20;

umiditate: maximum 0,1 %;

impurități: maximum 0,1 %;

culoarea variază în funcție de perioada de recoltare și de situarea geografică în interiorul ariei, de la galben auriu la verde intens;

din punct de vedere organoleptic, uleiurile „Montes de Toledo” DOP au valori medii până la intens pentru atributele pozitive fructat, amar și picant.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Cultivarea măslinelor și fabricarea uleiurilor trebuie să aibă loc în aria descrisă la punctul 4.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Uleiul se va depozita la presele de ulei și în întreprinderile de îmbuteliere certificate de către Fundație, care dispun de instalații adecvate pentru garantarea conservării optime.

Unitatea de îmbuteliere trebuie să dispună de sisteme care să permită îmbutelierea uleiurilor care țin de această denumire de origine separat de alte uleiuri pe care, eventual, le îmbuteliază. De asemenea, trebuie să dețină sisteme omologate de măsurare a uleiului.

Îmbutelierea trebuie să se facă în recipiente din sticlă, din metal placat, în PET-uri sau în recipiente din ceramică vitrificată.

În vederea păstrării caracteristicilor tipice ale produsului în toate etapele, procesul de îmbuteliere se realizează în zona geografică recunoscută. În acest mod, organismele de control pot monitoriza în totalitate procesul de producție, iar manipularea finală a acestui produs le revine producătorilor locali. Aceștia cunosc cel mai bine modul în care se comportă în mod specific uleiurile respective la operațiunile legate de îmbuteliere, cum ar fi durata și modul de decantare, manipularea filtrelor, a pământurilor diatomitice, a celulozei, temperaturile de îmbuteliere, comportamentul la temperaturi scăzute și la depozitare. Toate acestea se realizează în scopul menținerii caracteristicilor tipice ale produsului.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe toate etichetele trebuie să figureze sigla denumirii și mențiunea: „Denominación de Origen Protegida Montes de Toledo” sau „DOP Montes de Toledo”.

Recipientele în care se ambalează pentru consum uleiul protejat vor fi prevăzute cu un sigiliu de garanție și cu contraetichete numerotate purtând logo-ul denumirii de origine, furnizate de organismul de control, astfel încât să nu fie posibilă reutilizarea lor.

4.   Descriere concisă a ariei geografice

Aria geografică este situată în interiorul Comunității autonome Castilla-La Mancha și cuprinde zona de sud-est a provinciei Toledo și cea de nord-est a provinciei Ciudad Real, având ca axă centrală formațiunea muntoasă Montes de Toledo. Aria geografică de producție se compune din 128 de comune aparținând provinciilor Toledo și Ciudad Real. Dintre acestea, 106 se situează în provincia Toledo și 22 în provincia Ciudad Real.

Comune din provincia Toledo:

Ajofrín, Alameda de la Sagra, Albarreal de Tajo, Alcaudete de la Jara, Aldeanueva de Barbarroya, Aldeanueva de San Bartolome, Almonacid de Toledo, Añover de Tajo, Arges, Bargas, Belvis de la Jara, Borox, Burguillos de Toledo, Burujón, Cabañas de la Sagra, Calera y Chozas, Campillo de la Jara, Cañumas, Carmena, Carpio de Tajo (El), Carranque, Casasbuenas, Cebolla, Cedillo del Condado, Cobeja, Chueca, Cobisa, Consuegra, Cuerva, Dosbarrios, Espinoso del Rey, Esquivias, Estrella (La), Gálvez, Guadamur, Guardia (La), Herencias (Las), Hontanar, Huerta de Valdecarábanos, Illescas, Layos, Lominchar, Madridejos, Magán, Malpica de Tajo, Manzaneque, Marjaliza, Mascaraque, Mata (La), Mazarambroz, Menasalbas, Mesegar, Mocejón, Mohedas de la Jara, Montearagón, Mora, Nambroca, Nava de Ricomalillo (La), Navahermosa, Navalmorales (Los), Navalucillos (Los), Noez, Numancia de la Sagra, Olías del Rey, Orgaz, Palomeque, Pantoja, Polán, Puebla de Montalban (La), Pueblanueva (La), Pulgar, Recas, Retamoso, Robledo de Mazo, Romeral (El), San Bartolome de las Abiertas, San Martín de Montalbán, San Martín de Pusa, San Pablo de los Montes, Santa Ana de Pusa, Seseña, Sevilleja de la Jara, Sonseca, Talavera de la Reina, Tembleque, Toledo, Torrecilla de la Jara, Totanes, Turleque, Ugena, Urda, Ventas con Peña Aguilera (Las), Villaluenga de la Sagra, Villaminaya, Villamuelas, Villanueva de Bogas, Villarejo de Montalbán, Villaseca de la Sagra, Villasequilla de Yepes, El Viso de San Juan, Yébenes (Los), Yeles, Yepes, Yuncler, Yunclillos și Yuncos.

Comune din provincia Ciudad Real:

Alcoba, Anchuras, Arroba de los Montes, Cortijos (Los), El Robledo, Fernancaballero, Fontanarejo, Fuente el Fresno, Herencia, Horcajo de los Montes, Labores (Las), Luciana, Malagón, Navalpino, Navas de Estena, Picón, Piedrabuena, Porzuna, Puebla de Don Rodrigo, Puertolápice, Retuerta del Bullaque și Villarrubia de los Ojos.

5.   Legătura cu aria geografică

Condițiile pedoclimatice ale lanțului alpin Montes de Toledo, precum și eforturile numeroaselor generații de cultivatori de măslini, au dus la selecția soiului Cornicabra, cel mai bine adaptat din zonă și unicul folosit la producerea uleiului „Montes de Toledo”. Din punctul de vedere al legăturii cu caracteristicile geologice și pedologice, este de menționat modul în care și formarea solurilor, în general slab fertile, și-a lăsat amprenta asupra culturilor, care sunt supuse unui stres continuu. Acest aspect a avut, de asemenea, rolul unui mijloc de selecție naturală care a condus la diferențierea produsului. Soiul Cornicabra, alături de condițiile pedoclimatice ale zonei, conferă uleiului caracteristicile fizico-chimice, conținut înalt de acid oleic și scăzut de acid linoleic, precum și conținut ridicat de polifenoli totali, și caracteristicile organoleptice specifice în ceea ce privește marea densitate la gust, gustul fructat și aromatic, având în același timp valori medii până la intens de amar și picant.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament (3)]

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/20131204_PLIEGO_DOP_ACEITE_MONTES_TOLEDO.pdf


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 178, 5.7.2008, p. 11.

(3)  A se vedea nota de subsol 1.


Top