This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52015XC0410(02)
Publication of an application pursuant to Article 50(2)(a) of Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament and of the Council on quality schemes for agricultural products and foodstuffs
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
JO C 115, 10.4.2015, p. 20–22
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
10.4.2015 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 115/20 |
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
(2015/C 115/05)
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).
DOCUMENT UNIC
„OGULINSKI KISELI KUPUS”/„OGULINSKO KISELO ZELJE”
Nr. UE: HR-PDO-0005-01233 – 27.5.2014
DOP ( X ) IGP ( )
1. Denumirea (denumirile)
„Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”
2. Statul membru sau țara terță
Republica Croația
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar
3.1. Tipul de produs
Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1
„Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” este un produs obținut prin fermentarea lactică naturală a verzei proaspete din soiul autohton „Ogulinski” (din Ogulin).
Înaintea comercializării, varza murată „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”, sub formă de căpățână întreagă și/sau mărunțită, prezintă următoarele caracteristici organoleptice și fizico-chimice: frunzele sunt de culoare galbenă spre aurie, mirosul este cel caracteristic produselor lactofermentate, iar gustul este acru (de acid lactic). Frunzele sunt subțiri, translucide și foarte flexibile, cu nervuri subțiri. Căpățâna verzei „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” are o tulpină foarte lungă, cunoscută colocvial în aria geografică delimitată sub numele de kocen (cocean). Lungimea tulpinii depășește trei sferturi din diametrul căpățânii, influențând forma căpățânii verzei „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”, care este rotundă și turtită. Căpățâna este fermă, fără a fi însă tare, este lipsită de impurități străine și are un conținut de NaCl de 1,5-4 %, un conținut de acid lactic de 0,5-2,5 % și un conținut de acid acetic de până la 0,7 %. Greutatea căpățânii de „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” este de minimum 1 kg.
3.3. Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)
Materia primă utilizată pentru obținerea produsului „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” este varza aparținând familiei Brasicceae, mai exact speciei Brasica oleracea L. var. Capitata și soiului autohton Ogulin. Caracteristicile căpățânilor utilizate pentru fermentare biologică sunt: frunze exterioare de culoare verde deschis, formă rotundă și turtită, căpățână intactă, fermă, lipsită de mirosuri străine, cu gust și miros moderat aromate.
3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
Procesul prin care se produce varza murată „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”, de la plantare la recoltare și murare, trebuie să se desfășoare în unități de producție înregistrate aflate în aria geografică delimitată la punctul 4.
3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată
Pentru a preveni schimbarea culorii și/sau a gustului verzei murate „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”, produsul trebuie ambalat în termen de 24 de ore, astfel încât să se păstreze și să se asigure calitatea acestuia. În cazul produsului „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” mărunțit, ambalajul este de 0,5 kg, iar în cazul căpățânilor întregi, ambalate individual, ambalajul este de 1 kg.
3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată
Indiferent de forma de ambalare, la momentul comercializării produsului, eticheta acestuia trebuie să conțină mențiunea „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”.
4. Delimitarea concisă a ariei geografice
Aria de producție a materiei prime utilizate pentru obținerea verzei murate „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” și a produsului finit cuprinde regiunea mai extinsă din jurul orașului Ogulin și municipalitățile Josipdol, Plaški, Tounj și Saborsko, mai exact localitățile cadastrale Blato, Carevo polje, Cerovnik, Hreljin Ogulinski, Janja Gora, Jezero, Josipdol, Latin, Lička Jesenica, Međeđak, Modruš, Musulinski Potok, Ogulin, Oštarije, Otok Oštarijski, Plaški, Ponikve, Pothum, Petar Ogulinski, Saborsko, Skradnik, Trojvrh, Tržić Tounjski, Vitunj și Zagorje.
5. Legătura cu aria geografică
Specificitatea produsului „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” constă în calitatea acestuia, rod al caracteristicilor ariei de producție și al cunoștințelor și competențelor celor care produc și prelucrează produsul.
Clima, tipul de sol din zona Ogulin și soiul autohton de varză sunt factori esențiali ai producției și prelucrării verzei murate „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”.
Aria de producție a verzei „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” este o microregiune aflată în partea de sud-vest a județului Karlovac, învecinată la vest cu județul Primorje-Gorski Kotar și la sud cu județul Lika-Senj. Aceasta este partea Croației în care subregiunea submontană întâlnește subregiunea montană, cunoscută și sub numele de „Croația montană”.
Clima ariei geografice delimitate este predominant continentală, deși se schimbă treptat spre montană. Caracteristicile notabile ale climei sunt cantitatea și răspândirea precipitațiilor și temperaturile medii ale aerului. Media anuală a precipitațiilor (1 557 mm) este cu până la 50 % mai mare decât cea a altor zone cultivatoare de varză, cu cantități mari de ploaie și chiar zăpadă în timpul iernii. Media temperaturilor medii zilnice din perioada în care se cultivă materia primă pentru „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” (aprilie-septembrie) este de 10,1 °C, mai joasă decât în alte zone cultivatoare de varză. Temperatura minimă necesară pentru cultivarea materiei prime utilizate pentru „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” variază între 1 °C și 3 °C. Clima este caracterizată de diferențe mari între temperaturile diurne și cele nocturne, care generează multă rouă în timpul verii. Deoarece câmpia Ogulin nu poate fi irigată, această rouă estivală este esențială pentru a susține creșterea materiei prime necesare pentru producția de „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”, garantând că varza primește suficientă umiditate.
Temperatura medie pe timpul iernii în aria de producție a verzei „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” este de – 5,9 °C, ceea ce favorizează fermentarea continuă în unitatea în care are loc murarea.
În regiunea Ogulin predomină solurile omogene cu o textură care variază de la lut mâlos la lut mâlos și argilos. În timpul iernii, ninsorile abundente duc la inundarea frecventă a acestor soluri, rezultatul fiind formarea unor soluri arabile brune, cu profil profund și cu proporții favorabile de nisip, mâl și argilă. Acest tip de sol este bine alimentat cu nutrienți, nitrogen și potasiu, precum și cu apă în cantități suficiente și este favorabil cultivării materiei prime utilizate în producția de „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”. Aceste condiții pedoclimatice specifice sunt ideale pentru cultivarea verzei pentru murat „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”.
Produsul are proprietăți morfologice specifice care îl diferențiază de alte produse obținute prin fermentarea verzelor proaspete din alte soiuri. Căpățâna verzii are o tulpină extrem de lungă – cunoscută colocvial sub numele de kocen în aria geografică delimitată – și multe frunze subțiri, translucide și foarte flexibile, cu nervuri subțiri. Specificitatea produsului „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” constă în căpățâna rotundă și turtită, în frunzele de culoare galbenă și în subțirimea nervurilor. Aceste caracteristici specifice au făcut obiectul unor studii științifice (Ferdo Vešnik, „Utjecaj sorte na kvalitetu kiselog kupusa”) [„Impactul soiului asupra calității verzei murate”], 1969, Poljoprivredna znanstvena smotra nr. 6, pp. 3-17 și Poljoprivredna znanstvena smotra nr. 18, pp. 3-17).
De asemenea, un aspect specific al produsului „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” este păstrarea semințelor soiului de varză autohton Ogulin în fermele din aria geografică delimitată.
Totodată, influența umană este un factor cheie în toate etapele producției de varză murată „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”.
În aria în care se produce „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”, verzele sunt culese numai manual, această operațiune necesitând recoltatori competenți și cu experiență.
Materia primă utilizată pentru producția de „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” se coace foarte inegal, rezultatul fiind căpățâni cu dimensiuni neuniforme. În acest context, competențele recoltatorilor sunt esențiale: prin examinarea vizuală și tactilă a verzelor, recoltatorii știu din experiență dacă, din punctul de vedere al aspectului, al fermității și al dimensiunilor, produsul a atins sau nu un nivel calitativ suficient pentru a fi recoltat.
Astfel, se garantează că materia primă utilizată pentru producția de „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” are calitatea necesară. În funcție de dimensiunea căpățânii, recoltatorul decide dacă varza ar trebui pusă la murat în recipientul pentru fermentare sau dacă ar trebui mărunțită. Această selecție este imposibil de realizat prin recoltare mecanică.
Pentru a se asigura că materia primă utilizată pentru producția de „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” nu prezintă vătămări, recoltatorii sortează căpățânile în câmp, le pun într-un recipient și apoi le transferă – manual – în recipientul pentru fermentare.
Pentru murarea verzelor „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” se utilizează o metodă de fermentare naturală prin care la varză se adaugă doar o soluție clară cu 5-6 % sare de masă, iar în condiții anaerobe se produce un acid lactic care acționează ca un conservant natural.
Cunoștințele și experiența factorilor umani sunt importante și când se încheie procesul de murare. Fiecare căpățână de varză „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” este scoasă manual din recipientul de murare și, în urma unei examinări vizuale și tactile, se decide dacă varza respectivă este suficient de bine murată.
Astfel, se obțin proprietățile chimice și organoleptice specificate la punctul 3.2 (Ž. Kosanović, Analitičko izvješće za Ogulinski kiseli kupus [„Raport analitic privind «Ogulinski kiseli kupus»”], 2010 și Modruški zbornik, Ogulinski kiseli kupus kroz povijest [„«Ogulinski kiseli kupus» de-a lungul vremii”], 2008, p. 160).
Specificitatea verzei murate „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje” i-a determinat pe producătorii și prelucrătorii din zona Ogulin să înceapă să ambaleze și să comercializeze produsul în ambalaje vidate. Căpățânile de varză murată în ambalaje vidate au apărut pe piață sub numele „Ogulinski kiseli kupus” în 1973 (Ogulinski kiseli kupus kroz povijest, Modruški zbornik, anul 2. Katedra Čakavskog sabora Modruše, 2008, p. 153).
Factorii pedoclimatici au avut un efect semnificativ asupra obținerii calității specifice a produsului „Ogulinski kiseli kupus”/„Ogulinsko kiselo zelje”. Microclima ariei de producție a avut (și are și în prezent) un rol esențial în alegerea cultivarelor. Acest lucru este confirmat de ecotipurile care au evoluat în regiunile în cauză: Ogulin, Ivankovac și altele (Ružica Lešić, Povrćarstvo [„Cultivarea legumelor”], 2002, pp. 175 și 178).
Potrivit Kosanović, „[…] acest soi de varză plantat în regiuni mai îndepărtate a dat recolte mult mai reduse și de o calitate inferioară în comparație cu soiul plantat în câmpia Ogulin. Începând din 1973, s-a procedat astfel în mai multe locuri și cu mai multe ocazii. De atunci și până în jurul anului 1980, varza «Ogulinski kiseli kupus» a fost plantată în jurul localităților Ljubljana, Ilirska Bistrica, Varaždin, Križevci, Zemun, Futog, Velika Kladuša, Zadar, Privlaka (lângă Vinkovci), precum și în alte locuri. Varza «Ogulinski kiseli kupus» nu a înregistrat nicăieri aceeași producție sau calitate ca în câmpia Ogulin. Influența solului și a climei acestei zone este evidentă […]” (Ž. Kosanović Ogulinski kupus kroz povijest, Modruški zbornik, anul 2. Katedra čakavskog sabora, 2008, p. 132).
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
[Articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]
http://www.mps.hr/UserDocsImages/HRANA/OGULINSKO%20KISELO%20ZELJE/Izmijenjena%20Specifikacija%20proizvoda.pdf
(1) JO L 343, 14.12.2012, p. 1.