Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0120(02)

    Aviz privind redeschiderea parțială a unei anchete antidumping privind importurile de pudră de zeolit A originară din Bosnia și Herțegovina

    JO C 17, 20.1.2015, p. 26–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.1.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 17/26


    Aviz privind redeschiderea parțială a unei anchete antidumping privind importurile de pudră de zeolit A originară din Bosnia și Herțegovina

    (2015/C 17/06)

    În noiembrie 2010, prin Regulamentul (UE) nr. 1036/2010 (1), Comisia Europeană (denumită în continuare „Comisia”) a instituit o taxă antidumping provizorie asupra importurilor de pudră de zeolit A originară din Bosnia și Herțegovina, iar în mai 2011 a fost instituită o taxă antidumping definitivă pentru aceleași importuri prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 464/2011 al Consiliului (2) (denumit în continuare „Regulamentul definitiv” sau „Regulamentul în litigiu”). În urma adoptării regulamentului definitiv, prin decizia sa din 13 mai 2011 (3) (denumită în continuare „Decizia”), Comisia a acceptat un angajament al producătorului exportator cooperant din Bosnia și Herțegovina, Alumina d.o.o. Zvornik (denumit în continuare „Alumina”), împreună cu societatea sa afiliată din Uniune, AB KaunoTeikimsa filialas „Kauno Tiekimas”, cu sediul la Kaunas, Lituania.

    Prin hotărârea sa din 30 aprilie 2013 în cauza T-304/11, Tribunalul Uniunii Europene (denumit în continuare „Tribunalul”) a anulat Regulamentul definitiv, în măsura în care acesta vizează Alumina. Decizia Tribunalului a fost confirmată de către Curtea de Justiție (denumită în continuare „CJ”) prin hotărârea sa din 1 octombrie 2014 în cauza C-393/13 P.

    Prin urmare, importurile în Uniune de pudră de zeolit A de către societatea Alumina nu mai fac obiectul măsurilor antidumping instituite prin Regulamentul definitiv, în coroborare cu Decizia.

    1.   Informații pentru autoritățile vamale

    În consecință, orice taxe vamale plătite în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 464/2011 al Consiliului pentru importurile de pudră de zeolit A încadrată în prezent în codul NC ex 2842 10 00 (codul TARIC 2842100030) produsă și exportată de societatea Alumina d.o.o. Zvornik (denumită în continuare „Alumina”) și originară din Bosnia și Herțegovina, ar trebui să fie rambursate sau remise. Rambursarea sau remiterea trebuie să fie solicitată autorităților vamale naționale în conformitate cu legislația vamală aplicabilă.

    2.   Redeschiderea parțială a anchetei antidumping

    Prin hotărârea sa din 1 octombrie 2014 în cauza C-393/13 P, CJ a respins recursul înaintat împotriva hotărârii Tribunalului care anulase Regulamentul definitiv în măsura în care acesta vizează Alumina. CJ a confirmat constatarea Tribunalului potrivit căreia Comisia a săvârșit o eroare de apreciere în ceea ce privește luarea în considerare, în scopul calculării valorii normale, a unui element (sub forma unei prime de risc pentru un anumit client), care era de natură să afecteze caracterul normal al vânzărilor, ceea ce a avut drept rezultat faptul că valoarea normală nu a mai reflectat cât mai mult posibil prețul de vânzare al unui produs, astfel cum ar fi fost dacă produsul în cauză ar fi fost vândut în țara de origine în cursul unor operațiuni comerciale normale.

    Instanțele (4) recunosc faptul că, în cazul în care o procedură cuprinde mai multe etape administrative, anularea uneia dintre aceste etape nu atrage după sine anularea întregii proceduri. Procedura antidumping este un exemplu de astfel de procedură care cuprinde mai multe etape. Prin urmare, anularea unor părți din Regulamentul definitiv nu atrage după sine anularea întregii proceduri anterioare adoptării regulamentului în cauză. Pe de altă parte, în conformitate cu articolul 266 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, instituțiile Uniunii Europene sunt obligate să respecte hotărârea CJ din data de 1 octombrie 2014. În consecință, în conformitate cu hotărârea respectivă, instituțiile Uniunii au posibilitatea de a remedia aspectele Regulamentului în litigiu care au dus la anularea parțială a acestuia, lăsând în același timp neschimbate părțile necontestate cărora hotărârea nu le aduce atingere (5). Trebuie remarcat faptul că toate celelalte constatări menționate în Regulamentul în litigiu, care nu au fost contestate în termenele stabilite și care, prin urmare, nu au fost luate în considerare de instanțe și nu au dus la anularea regulamentului în litigiu, rămân valabile.

    Prin urmare, Comisia a decis redeschiderea parțială a unei anchete antidumping privind importurile de pudră de zeolit A originară din Bosnia și Herțegovina Obiectul redeschiderii este limitat la punerea în aplicare a constatării CJ, astfel cum a fost menționat mai sus.

    3.   Procedură

    Întrucât, în urma consultării statelor membre, Comisia a constatat că o redeschidere parțială a anchetei antidumping este justificată, aceasta redeschide parțial ancheta antidumping privind importurile de pudră de zeolit A originară din Bosnia și Herțegovina, inițiată în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul de bază, printr-un aviz publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene  (6).

    Toate părțile interesate sunt invitate să-și prezinte punctele de vedere, să transmită informații și să pună la dispoziție dovezi justificative. Aceste informații și dovezi justificative trebuie să parvină Comisiei în termenul prevăzut la punctul 4 litera (a).

    De asemenea, Comisia poate audia părțile interesate, cu condiția ca acestea să înainteze o cerere din care să reiasă că au motive deosebite pentru care ar trebui să fie audiate. Cererea trebuie să fie efectuată în termenul prevăzut la punctul 4 litera (b).

    4.   Termene

    (a)   Pentru ca părțile să se facă cunoscute și să transmită informații

    În conformitate cu dispozițiile prezentului aviz, toate părțile interesate sunt invitate să își prezinte punctele de vedere, să transmită informații și să furnizeze elemente de probă în sprijinul acestora. Cu excepția cazului în care se prevede altfel, aceste informații și dovezi justificative trebuie să parvină Comisiei în termen de 37 de zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (b)   Audieri

    Toate părțile interesate pot solicita să fie audiate de serviciile Comisiei responsabile de anchetă. Orice cerere de audiere trebuie să fie formulată în scris și să precizeze motivele care stau la baza acesteia. Pentru audieri privind aspecte care țin de stadiul inițial al anchetei, solicitarea trebuie transmisă în termen de 15 zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ulterior, orice solicitare de audiere trebuie transmisă în termenele specifice stabilite de Comisie în comunicarea sa cu părțile.

    5.   Informații prezentate în scris și corespondență

    Toate informațiile prezentate în scris, inclusiv cele solicitate prin prezentul aviz, chestionarele completate și corespondența furnizate de părțile interesate pentru care se solicită un tratament cu caracter confidențial poartă mențiunea „Limited” (acces limitat) (7).

    Părților interesate care transmit informații cu mențiunea „Limited” li se solicită să furnizeze rezumate ale acestora cu caracter neconfidențial, în temeiul articolului 19 alineatul (2) din regulamentul de bază, care vor purta mențiunea „For inspection by interested parties” („versiune destinată consultării de către părțile interesate”). Aceste rezumate trebuie să fie suficient de detaliate pentru a permite o înțelegere rezonabilă a elementelor esențiale ale informațiilor transmise cu titlu confidențial. Dacă o parte interesată care transmite informații confidențiale nu furnizează și un rezumat neconfidențial al acestora în formatul și la calitatea solicitate, informațiile respective pot să nu fie luate în considerare.

    Părțile interesate sunt invitate să transmită toate observațiile și solicitările prin e-mail, inclusiv împuternicirile și fișele de certificare scanate, cu excepția răspunsurilor voluminoase, care trebuie să fie prezentate pe suport CD-ROM sau DVD, în persoană sau prin scrisoare recomandată. Prin utilizarea e-mailului, părțile interesate își exprimă acordul cu normele aplicabile transmiterii informațiilor pe cale electronică, conținute în documentul intitulat „CORRESPONDENCE WITH THE EUROPEAN COMMISSION IN TRADE DEFENCE CASES”, care este publicat pe site-ul Direcției Generale Comerț: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/june/tradoc_152581.pdf Părțile interesate trebuie să își indice numele, adresa, numărul de telefon și o adresă de e-mail valabilă și trebuie să se asigure că adresa de e-mail furnizată este o adresă de e-mail oficială funcțională care este consultată zilnic. După ce au fost transmise datele de contact, Comisia va comunica cu părțile interesate doar prin e-mail, cu excepția cazului în care acestea solicită în mod explicit să primească toate documentele din partea Comisiei prin alte mijloace de comunicare sau a cazului în care natura documentului care trebuie trimis impune utilizarea unui scrisori recomandate. Pentru norme și informații suplimentare privind corespondența cu Comisia, incluzând principiile care se aplică informațiilor transmise prin e-mail, părțile interesate ar trebui să consulte instrucțiunile privind comunicarea cu părțile interesate, menționate anterior.

    Adresa pentru corespondență a Comisiei este următoarea:

    European Commission

    Directorate-General for Trade

    Directorate H

    Office: CHAR 04/039

    1040 Bruxelles/Brussel

    BELGIQUE/BELGIË

    E-mail: TRADE-ZEOLITE-IMPLJUDGCJ@ec.europa.eu

    6.   Lipsa de cooperare

    În cazul în care o parte interesată nu permite accesul la informațiile necesare, nu le furnizează în termenele prevăzute sau obstrucționează în mod semnificativ ancheta, se pot stabili constatări pozitive sau negative, pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază.

    Dacă se constată că o parte interesată a furnizat informații false sau înșelătoare, informațiile pot să nu fie luate în considerare și pot fi utilizate datele disponibile.

    În cazul în care o parte interesată nu cooperează sau cooperează doar parțial și, în consecință, concluziile sunt stabilite pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 18 din Regulamentul de bază, rezultatul anchetei poate fi mai puțin favorabil acelei părți decât dacă aceasta ar fi cooperat.

    Lipsa unui răspuns transmis pe cale electronică nu este considerată lipsă de cooperare, cu condiția ca partea interesată respectivă să demonstreze că prezentarea răspunsului în forma cerută ar genera sarcini sau costuri suplimentare excesive nerezonabile. Partea interesată ar trebui să contacteze imediat Comisia în acest sens.

    7.   Prelucrarea datelor cu caracter personal

    Orice date cu caracter personal colectate în cadrul acestei anchete vor fi tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (8).

    8.   Consilierul-auditor

    Părțile interesate pot solicita intervenția consilierului-auditor pentru proceduri comerciale. Consilierul-auditor acționează drept intermediar între părțile interesate și serviciile Comisiei responsabile cu ancheta. Consilierul-auditor examinează solicitările de acces la dosar, disputele privind confidențialitatea documentelor, solicitările de prelungire a termenelor și solicitările părților terțe de a fi audiate. Consilierul-auditor poate organiza o audiere cu o parte interesată individuală și poate media pentru a garanta faptul că drepturile la apărare ale părților interesate sunt exercitate pe deplin.

    Orice solicitare de audiere de către consilierul-auditor trebuie să fie transmisă în scris și să precizeze motivele solicitării. Pentru audieri privind aspecte care țin de stadiul inițial al anchetei, solicitarea trebuie transmisă în termen de 15 zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ulterior, orice cerere de audiere trebuie transmisă în termenele specifice stabilite de Comisie în comunicarea sa cu părțile.

    Consilierul-auditor va oferi, de asemenea, posibilitatea organizării unei audieri a părților, care să permită prezentarea punctelor de vedere divergente și a contraargumentelor privind aspecte referitoare, printre altele, la stabilirea valorii normale.

    Pentru mai multe informații și date de contact, părțile interesate pot consulta paginile dedicate consilierului-auditor de pe site-ul internet al DG Comerț: http://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/contacts/#_hearing-officer


    (1)  JO L 298, 16.11.2010, p. 27.

    (2)  JO L 125, 14.5.2011, p. 1.

    (3)  JO L 125, 14.5.2011, p. 26.

    (4)  Cauza T-2/95, Industrie des poudres sphériques (IPS)/Consiliu, Rec., 1998, p. II-3939.

    (5)  Cauza C-458/98 P, Industrie des poudres sphériques (IPS)/Consiliu, Rec., 2000, p. I-08147.

    (6)  JO C 40, 17.2.2010, p. 5.

    (7)  Un document purtând mențiunea „Limited” este un document considerat confidențial în temeiul articolului 19 din Regulamentul (CE) nr. 1225/2009 al Consiliului (JO L 343, 22.12.2009, p. 51) și al articolului 6 din Acordul OMC privind punerea în aplicare a articolului VI din GATT 1994 (Acordul antidumping). El este, de asemenea, un document protejat în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 145, 31.5.2001, p. 43).

    (8)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


    Top