|
Evaluarea impactului unei eventuale revizuiri a Regulamentului (CE) nr. 1006/2008 al Consiliului privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit ale navelor de pescuit comunitare în afara apelor comunitare și accesul navelor țărilor terțe în apele comunitare
|
A. Necesitatea unei acțiuni
|
De ce? Care este problema abordată? Maximum 11 rânduri
|
Actualul regulament privind autorizațiile de pescuit nu permite o monitorizare eficientă și transparentă a flotei externe a UE. Această situație reprezintă o amenințare la adresa exploatării sustenabile a resurselor piscicole și ar putea afecta reputația Uniunii Europene la nivel internațional.
Mai precis, multe dintre dispozițiile regulamentului actual sunt lipsite de claritate și nu sunt în concordanță cu alte norme, în special cu cele referitoare la control și la lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN). Există, de asemenea, suprapuneri între diferitele niveluri ale administrației, ceea ce generează inconsecvențe și proceduri împovărătoare. În cazul autorizațiilor directe acordate de țări terțe pentru navele UE, în afara cadrului unui acord de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil (în jur de 150-180 pe an), nu există un cadru și criterii de autorizare, ceea ce face ca activitatea flotei externe a UE să rămână în mare măsură lipsită de transparență. În fine, problema schimbării abuzive a pavilionului și cea a navlosirii nu sunt abordate.
|
Ce se așteaptă de la această inițiativă? Maximum 8 rânduri
|
Scopul principal al propunerii este instituirea unui cadru de reglementare coerent pentru a permite o mai bună monitorizare de către Uniune a flotei sale externe - compuse din câteva sute de nave - indiferent de locul și de cadrul în care aceasta își desfășoară activitatea. În acest context, obiectivul este dublu:
(1) clarificarea și simplificarea cadrului de reglementare actual, prin eliminarea inconsecvențelor și a incertitudinilor juridice și prin clarificarea repartizării sarcinilor între Comisie și administrațiile naționale;
(2) introducerea unor criterii de eligibilitate și a unor proceduri de autorizare pentru orice situație în care o navă de pescuit a Uniunii pescuiește în afara apelor Uniunii, inclusiv pentru autorizațiile directe („licențe private”) și introducerea unor măsuri care să prevină operațiunile de schimbare abuzivă a pavilionului.
|
Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? Maximum 7 rânduri
|
Politica în domeniul pescuitului ține de competența exclusivă a Uniunii și principiul subsidiarității nu se aplică în ceea ce privește măsurile care contribuie la conservarea resurselor biologice marine. În plus, un regulament ar asigura aplicarea uniformă a normelor în întreaga Uniune Europeană. Introducerea unor norme clare care să fie aplicabile tuturor navelor înregistrate în unul dintre statele membre ale UE, creând astfel condiții de concurență echitabile pentru întreaga flotă a UE care își desfășoară activitatea în afara apelor UE, ar putea aduce de asemenea o valoare adăugată.
|
B. Soluții
|
Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce? Maximum 14 rânduri
|
În cadrul analizei impactului au fost luate în considerare patru opțiuni:
Opțiunea 1: o modificare limitată a regulamentului actual pentru a asigura alinierea acestuia la dispozițiile Tratatului de la Lisabona.
Opțiunea 2: în plus față de opțiunea 1, Comisia ar putea elabora orientări pentru interpretarea dispozițiilor regulamentului actual privind autorizațiile de pescuit care nu sunt suficient de clare sau de precise.
Opțiunea 3: o modificare limitată a regulamentului actual pentru a remedia deficiențele, incertitudinile și lacunele din legislația actuală, atingând astfel obiectivul de a oferi dispoziții clare statelor membre și operatorilor privați.
Opțiunea 4: adoptarea unui nou regulament cu un domeniu de aplicare extins. Acesta ar include criterii de eligibilitate pentru prezentarea autorizațiilor directe și ar reglementa navlosirea. El ar include, de asemenea, dispoziții pentru evitarea cazurilor de schimbare abuzivă a pavilionului.
Opțiunea 4 combină securitatea juridică cu un domeniu de aplicare extins, ceea ce ar avea ca rezultat un cadru complet care reglementează activitatea flotei externe a UE la nivel mondial. Din acest motiv, ea este considerată drept cea mai eficientă opțiune pentru realizarea obiectivelor de politică, contribuind totodată la credibilitatea internațională a Uniunii și oferind beneficii pe termen lung pentru flota UE.
|
Cine ce opțiune sprijină? Maximum 7 rânduri
|
Opțiunile 1 și 2 nu sunt susținute de niciun grup semnificativ de părți interesate, cu excepția unor asociații de pescuit active în alte sectoare decât cel al tonului și care consideră cadrul actual ca fiind satisfăcător. Opțiunea 3 nu ar răspunde decât parțial așteptărilor părților interesate care sunt, în majoritatea lor, în favoarea unei revizuiri complete a regulamentului privind autorizațiile de pescuit. Opțiunea 4 poate fi considerată așadar drept cea care reunește sprijinul cel mai larg, inclusiv al statelor membre care au o flotă externă mare, cum sunt Spania, Franța, Portugalia, Polonia și Țările de Jos, al celor mai multe asociații de armatori și al mai multor ONG-uri active în domeniul conservării resurselor naturale.
|
C. Impactul opțiunii preferate
|
Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri
|
În cazul opțiunii preferate (opțiunea 4), impactul economic este evaluat ca fiind pozitiv, având în vedere avantajele unei mai mari securități juridice, atât pentru operatorii economici, cât și pentru administrațiile publice.
Normele ar deveni mai clare și mai cuprinzătoare și întregul proces ar urma să fie simplificat, în condițiile în care rolul fiecărei administrații ar fi clar definit, eliminând astfel suprapunerile și raționalizând procesul de autorizare a activităților de pescuit. Beneficiile pentru mediu legate de protecția vieții marine ar fi optime, întrucât monitorizarea mai strictă a flotei UE în afara apelor UE va contribui la îmbunătățirea guvernanței pescuitului și la asigurarea unei sustenabilități sporite a resurselor de pescuit. Ele ar completa impactul economic pozitiv pentru operatorii menționați mai sus.
O cuantificare mai precisă a beneficiilor preconizate nu este însă posibilă din cauza datelor insuficiente care există în prezent în legătură cu flota externă a UE și cu costurile de gestionare a flotei de pescuit la nivelul administrațiilor naționale. În fine, impactul social al acestei opțiuni poate fi considerat neutru.
|
Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri
|
În cadrul opțiunii preferate (opțiunea 4), tratamentul autorizațiilor de pescuit pentru toate tipurile de activități de pescuit în afara apelor UE (ceea ce implică un număr suplimentar de autorizații de pescuit), alături de aplicarea unor criterii mai cuprinzătoare ar putea implica o sarcină de lucru suplimentară în administrațiile naționale și în cea europeană. Cu toate acestea, experiența din statele membre în care acest sistem există deja indică faptul că acest lucru este fezabil cu niveluri constante de resurse umane și financiare, așadar fără costuri suplimentare. În plus, posibilitatea de a utiliza instrumente informatice standardizate și îmbunătățite ar trebui să faciliteze realizarea acestor sarcini suplimentare și să simplifice procesul.
În ceea ce îi privește pe operatorii economici, aceștia ar trebui să furnizeze informații mai cuprinzătoare atunci când solicită o autorizație de pescuit, însă pe baza unor informații de care dispun deja și cu ajutorul unor proceduri clarificate și standardizate, compensând astfel o eventuală sarcină suplimentară. În fine, această opțiune nu are niciun efect negativ pe plan social și al mediului și niciun impact în ceea ce privește competitivitatea operatorilor din UE sau comerțul internațional.
|
Care va fi impactul asupra societăților comerciale, a IMM-urilor și a microîntreprinderilor? Maximum 8 rânduri
|
Cea mai mare parte a flotei vizate este compusă din nave pentru pescuit industrial care pescuiesc în afara apelor UE. Armatorii acestor nave dețin, de obicei, o flotă alcătuită din mai multe unități și, în mod normal, nu s-ar încadra în definiția IMM-urilor. Ținând cont și de absența costurilor pentru operatorii privați, nu sunt prevăzute măsuri specifice pentru această categorie de entități economice.
|
Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? Maximum 4 rânduri
|
Nu va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale, ci doar un impact minor asupra administrației responsabile de pescuit, în principal de natură organizatorică. Cu toate acestea, pot fi avute în vedere costuri limitate de gestionare informatică pentru Comisie.
|
Vor exista și alte consecințe semnificative? Maximum 6 rânduri
|
Propunerea ar avea un singur impact semnificativ suplimentar, și anume asupra țărilor terțe care acordă licențe de pescuit pentru navele din UE. Acest impact va fi unul pozitiv, întrucât un cadru îmbunătățit de gestionare a flotei externe a UE poate conduce la beneficii suplimentare pentru aceste țări (o mai bună gestionare a resurselor piscicole, o transparență sporită și combaterea corupției). Prin îmbunătățirea controlului asupra navelor Uniunii, regulamentul propus va contribui, de asemenea, la crearea unei referințe la nivel internațional în materie de gestionare și control al flotelor externe și, ca atare, va participa la o mai bună guvernanță a pescuitului la nivel mondial.
|
D. Follow up
|
Când va fi revizuită politica? Maximum 4 rânduri
|
Comisia preconizează înființarea unui grup de experți din administrațiile naționale care să monitorizeze punerea în aplicare a regulamentului. În plus, va avea loc o evaluare la 5 ani după intrarea sa în vigoare.
|