Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015PC0407

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Ucrainei la Acordul privind achizițiile publice

COM/2015/0407 final - 2015/0181 (NLE)

Bruxelles, 26.8.2015

COM(2015) 407 final

2015/0181(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Ucrainei la Acordul privind achizițiile publice


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

La data de 13 decembrie 2012, Ucraina a depus o cerere de aderare la Acordul OMC privind achizițiile publice (denumit în continuare „AAP”). Ucraina a transmis oferte revizuite privind domeniul de aplicare la 7 martie 2014, 28 octombrie 2014, 27 aprilie 2015, 27 mai 2015 și 29 iunie 2015.

Comisia a negociat, în numele Uniunii, o serie de angajamente de deschidere a pieței din partea Ucrainei, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Comitetului OMC pentru achiziții publice (denumit în continuare „Comitetul AAP”).

Ulterior, Ucraina a transmis Comitetului AAP o ofertă finală. În cele ce urmează este prezentat un rezumat al ofertei finale a Ucrainei și al evaluării acesteia de către Comisie.

Prezenta decizie permite Comisiei să exprime poziția Uniunii cu privire la aderarea Ucrainei în cadrul Comitetului AAP.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Aceasta este procedura standard urmată atunci când Comisia trebuie să exprime opinia Uniunii Europene cu privire la aderarea unei țări terțe în cadrul Comitetului AAP.

Coerența cu celelalte politici ale Uniunii

Nu se aplică.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că, în cazul în care un organism creat printr-un acord internațional trebuie să adopte acte cu efecte juridice, Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă o decizie de stabilire a poziției care trebuie adoptată în numele Uniunii. Decizia Comitetului AAP care va stabili condițiile de aderare a Ucrainei intră sub incidența articolului 218 alineatul (9) din TFUE, întrucât este adoptată în cadrul unui organism creat printr-un acord internațional și va avea efecte juridice.

Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

UE deține competența exclusivă în aspectele legate de comerț. Acțiunea concertată la nivelul Uniunii poate asigura un efect maxim de levier în ceea ce privește țările terțe.

Proporționalitate

Nu se aplică.

Alegerea instrumentului

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că, în cazul în care un organism creat printr-un acord internațional trebuie să adopte acte cu efecte juridice, Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă o decizie de stabilire a poziției care trebuie adoptată în numele Uniunii.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

Nu se aplică.

Consultări cu părțile interesate

Nu se aplică.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu se aplică.

Evaluarea impactului

Aderarea unei țări terțe la un acord internațional la care Uniunea este parte nu necesită o evaluare a impactului.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Nu se aplică.

Drepturi fundamentale

Nu se aplică.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Nu există.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Nu se aplică.

Documente explicative (pentru directive)

Nu se aplică.

Descriere detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Oferta finală a Ucrainei

Angajamente privind accesul pe piețe (entitățile, mărfurile, serviciile și serviciile de construcții vizate)

Praguri

Pragurile pentru diferitele anexe oferite de Ucraina corespund pragurilor standard aplicate de părțile la AAP.

Entități

În anexa 1 („ entități guvernamentale centrale”), Ucraina oferă un număr foarte mare de entități guvernamentale centrale, urmând o abordare bazată pe definiții. Anexa include o listă orientativă a acestor entități. În această anexă nu figurează note care să indice excluderi sau rezerve.

În anexa 2 („entități guvernamentale subcentrale”), Ucraina oferă un număr important de entități subcentrale prin intermediul unei definiții și include o listă orientativă a acestor entități. În această anexă nu figurează note care să indice excluderi sau rezerve.

În anexa 3 („alte entități”), Ucraina acordă părților la AAP accesul la procedura de achiziții a entităților într-un număr foarte mare de sectoare ale serviciilor de utilități publice, pe baza unei definiții și incluzând o listă indicativă, în conformitate cu cerințele UE.

Ucraina a inclus în anexa 3 o notă inspirată de o notă a UE, care exclude procedurile de achiziții ale întreprinderilor afiliate sau ale societăților mixte.

Mărfuri

În anexa 4, Ucraina oferă mărfuri achiziționate de entitățile vizate.

Servicii

În anexa 5, Ucraina oferă toate serviciile achiziționate de entitățile vizate, cu un număr redus de excepții. Aceste excepții vizează serviciile instanțelor internaționale de mediere, serviciile de arbitraj comercial internațional și de soluționare a litigiilor care implică entitatea contractantă; serviciile instituțiilor financiare legate de mobilizarea resurselor de creditare și a fondurilor destinate capitalului social de către o entitate contractantă; serviciile de cercetare și dezvoltare, serviciile financiare și serviciile conexe furnizate de Banca Națională a Ucrainei. Numărul și natura acestor servicii sunt limitate.

Servicii de construcții

În anexa 6, Ucraina oferă toate serviciile din diviziunea 51 a Clasificării centrale a produselor. Această țară nu oferă contracte de concesionare de lucrări.

Note generale

În anexa 7, Ucraina include două note. Acestea se referă la două aspecte, neincluse în oferta Ucrainei, și anume achiziționarea de servicii de construcții prin intermediul reprezentanțelor diplomatice din străinătate și achizițiile legate de documente protejate, bancnote, monede și documente sensibile.

Legislația Ucrainei

Legislația Ucrainei în domeniul achizițiilor publice este nediscriminatorie. Aceasta nu conține dispoziții prin care să se acorde mărfurilor furnizate și furnizorilor interni un tratament mai favorabil decât cel acordat furnizorilor sau mărfurilor furnizate străine. Legislația Ucrainei în materie de achiziții publice pare să fie deschisă, transparentă și nediscriminatorie, în conformitate cu cerințele AAP.

Evaluarea de către Comisie a ofertei Ucrainei

Oferta finală a Ucrainei prevede o acoperire amplă a autorităților și entităților centrale și subcentrale care își desfășoară activitatea în sectorul serviciilor de utilități publice și în domeniul mărfurilor, serviciilor și serviciilor de construcții. Prin urmare, oferta finală a Ucrainei este satisfăcătoare și acceptabilă. Legislația Ucrainei privind achizițiile publice respectă dispozițiile AAP.

Ca urmare a faptului că, în anexa 1, Ucraina furnizează o listă exhaustivă de entități, accesul mărfurilor, serviciilor, furnizorilor și prestatorilor de servicii din Ucraina la piața achizițiilor publice din UE ar trebui să fie cel indicat la secțiunea 2 punctul 2 din anexa 1 a UE, și anume accesul la procedurile de achiziții ale autorităților contractante ale guvernelor centrale, astfel sunt enumerate în anexa 1.

Recomandare

Se preconizează că aderarea Ucrainei la AAP va avea o contribuție extrem de benefică în ceea ce privește deschiderea tot mare la nivel internațional a piețelor de achiziții publice, prin creșterea numărului părților la AAP și, deci, prin încurajarea aderării altor țări la AAP. Comisia recomandă ca oferta finală a Ucrainei să fie acceptată cu condiția respectării condițiilor menționate mai sus.

În consecință, se propune ca Comisia să fie autorizată să exprime, în cadrul Comitetului privind achizițiile publice, poziția Uniunii în favoarea aderării Ucrainei, poziția respectivă urmând să fie reflectată în cadrul deciziei Comitetului AAP privind aderarea Ucrainei.

2015/0181 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Ucrainei la Acordul privind achizițiile publice

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)La data de 13 decembrie 2012, Ucraina a depus o cerere de aderare la Acordul privind achizițiile publice (denumit în continuare „AAP”).

(2)Angajamentele Ucrainei privind domeniul de aplicare sunt expuse în oferta sa finală.

(3)Oferta finală a Ucrainei prevede o acoperire amplă a entităților centrale și subcentrale și a celor care își desfășoară activitatea în sectorul serviciilor de utilități publice și în domeniul mărfurilor, serviciilor și serviciilor de construcții. Prin urmare, oferta finală a Ucrainei este satisfăcătoare și acceptabilă. Condițiile de aderare a Ucrainei, specificate în anexa la prezenta decizie, vor fi reflectate în decizia privind aderarea Ucrainei adoptată de Comitetul privind achizițiile publice (denumit în continuare „Comitetul AAP”).

(4)Se preconizează că aderarea Ucrainei la AAP va avea o contribuție benefică la deschiderea tot mare la nivel internațional a piețelor de achiziții publice.

(5)Articolul XXII alineatul (2) din AAP prevede că orice membru al OMC poate adera la acord în condiții ce urmează a fi convenite între membrul respectiv și părți, aceste condiții fiind prevăzute într-o decizie a Comitetului AAP.

(6)În consecință, este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului AAP în ceea ce privește aderarea Ucrainei,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului privind achizițiile publice este de aprobare a aderării Ucrainei la Acordul privind achizițiile publice, sub rezerva respectării condițiilor specifice de aderare prevăzute în anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

Top

Bruxelles, 26.8.2015

COM(2015) 407 final

ANEXĂ

la

Propunerea de decizie a Consiliului

de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului pentru achiziții publice cu privire la aderarea Ucrainei la Acordul privind achizițiile publice


ANEXĂ

CONDIȚIILE UE PRIVIND ADERAREA UCRAINEI LA AAP

Odată cu aderarea Ucrainei la Acordul privind achizițiile publice, punctul 2 din secțiunea 2 („Autoritățile contractante ale guvernelor centrale ale statelor membre ale UE”) din anexa 1 la apendicele I privind Uniunea Europeană se citește după cum urmează:

„2În cazul mărfurilor, serviciilor, furnizorilor și prestatorilor de servicii din Israel, Muntenegru, Republica Moldova și Ucraina, procedurile de achiziții publice derulate de următoarele autorități contractante ale guvernelor centrale.”

Top